分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 23

类型高优指导2017高考英语人教版(全国)一轮复习话题写作课件话题1.ppt

  • 上传人:a****
  • 文档编号:374711
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:PPT
  • 页数:23
  • 大小:1.71MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    指导 2017 高考 英语 人教版 全国 一轮 复习 话题 写作 课件
    资源描述:

    1、Part 4 阅读写作,提升文化内涵话题1日常生活-3-AB(2015安徽,B)语篇导读:“一根筷子轻轻被折断,十双筷子牢牢抱成团。”HeleneAn在女儿们很小的时候就告诉她们家庭团结的重要性。后来,女儿们精诚团结,取得了巨大的成功。When her five daughters were young,Helene An always told them that there was strength in unity(团结).To show this,she held up one chopstick,representing one person.Then she easily brok

    2、e it into two pieces.Next,she tied several chopsticks together,representing a family.She showed the girls it was hard to break the tied chopsticks.This lesson about family unity stayed with the daughters as they grew up.-4-ABHelene An and her family own a large restaurant business in California.Howe

    3、ver,when Helene and her husband Danny left their home in Vietnam in 1975,they didnt have much money.They moved their family to San Francisco.There they joined Dannys mother,Diana,who owned a small Italian sandwich shop.Soonafterwards,Helene and Diana changed the sandwich shop into a small Vietnamese

    4、 restaurant.The five daughters helped in the restaurant when they were young.However,Helene did not want her daughters to always work in the family business because she thought it was too hard.-5-ABEventually the girls all graduated from college and went away to work for themselves,but one by one,th

    5、e daughters returned to work in the family business.They opened new restaurants in San Francisco and Los Angeles.Even though family members sometimes disagreed with each other,they worked together to make the business successful.Daughter Elizabeth explains,“Our mother taught us that to succeed we mu

    6、st have unity,and to have unity we must have peace.Without the strength of the family,there is no business.”-6-ABTheir expanding business became a large corporation in 1996,with three generations of Ans working together.Now the Ans corporation makes more than$20 million each year.Although they began

    7、 with a small restaurant,they had big dreams,and they worked together.Nowthey are a big success.-7-AB1.Helene tied several chopsticks together to show.A.the strength of family unityB.the difficulty of growing upC.the advantage of chopsticksD.the best way of giving a lesson答案解析解析关闭细节理解题。由短文第一句和第二句开头的

    8、“To show this.”可知,她是利用筷子向孩子们展示家庭团结的力量。答案解析关闭A-8-AB2.We can learn from Paragraph 2 that the An family.A.started a business in 1975B.left Vietnam without much moneyC.bought a restaurant in San FranciscoD.opened a sandwich shop in Los Angeles答案解析解析关闭细节理解题。由第二段第二句“However,when Helene and her husband Dan

    9、ny left their home in Vietnam in 1975,they didnt have much money.”可知,1975年他们离开越南的时候身上没带多少钱。答案解析关闭B-9-AB3.What can we infer about the An daughters?A.They did not finish their college education.B.They could not bear to work in the family business.C.They were influenced by what Helene taught them.D.The

    10、y were troubled by disagreement among family members.答案解析解析关闭推理判断题。根据第三、四段的介绍可知,女儿们大学毕业后,女从母业;而且注意家庭团结,后来取得了很大的成功。因此可知,Helene的教诲对女儿们影响很大。答案解析关闭C-10-AB4.Which of the following can be the best title for the passage?A.How to Run a CorporationB.Strength Comes from PeaceC.How to Achieve a Big DreamD.Fami

    11、ly Unity Builds Success答案解析解析关闭主旨大意题。本文以家庭团结为话题,揭示了一个简单的道理:家庭团结才能获得成功。本文不是介绍公司运作的,不选A项。本文也没有过多谈论和平与梦想,因此不选B、C两项。答案解析关闭D-11-AB1.When her five daughters were young,Helene An always told them that there was strength in unity.当她的五个女儿还很小的时候,Helene An总是告诉她们,团结就是力量。点拨:when 引导时间状语从句,that引导的宾语从句作tell的宾语。ther

    12、e was strength in unity“团结就是力量”。2.Then she easily broke it into two pieces.然后她很容易地把它折成了两段。点拨:break into“分解成;粉碎成”。-12-AB3.She showed the girls it was hard to break the tied chopsticks.她向女儿们展示折断一把筷子很难。点拨:it was hard to do sth.“做某事很难”。4.disagreed with each other彼此意见不一致点拨:disagree with“与意见不一致”。5.Althoug

    13、h they began with a small restaurant,they had big dreams.尽管他们从开小饭店开始,但他们却胸怀大志点拨:begin with“以开始”。-13-AB语篇导读:一场意外事故使作者赛马获胜的希望破灭了,而此时一位陌生人的帮忙让作者感觉如同在黑暗中见到了光亮。It was a Saturday morning,a day I believed would end in victory.Forweeks,I had been preparing for the match at the county fairgrounds,sponsored(赞

    14、助)by our local riding club.Myhorse,Tonka,and I could run faster than any kid in the county,and I hoped to bring home a blue ribbon.My mother usually drove me to the riding events,but on this day,myfather planned to drop us off at the fairgrounds with the horse trailer(拖车).-14-ABAlthough we never dis

    15、cussed it,my fathers struggle with alcoholism had become the silent center of our family life.My mother was paralyzed with fear and indecision.Her salary as a part-time nurse couldnt possibly support four children.No one talked about alcoholism in those days,and it was my family secret.We climbed on

    16、 the trailer and my father pulled out of our driveway and headed towards the fairgrounds,picking up speed once we hit the main road.It wasnt until we felt a big bump that I realized the trailer was out of control.The dream of my riding winner disappeared.Tonkalay on the floor,completely still.No wor

    17、ds were possible.I knew he was dead.-15-ABwered,although I knew that nothing was all right.“Sit here on the grass,”he said.He bent down to look into the trailer.Tonka remained still.He touched Tonka and then turned to face me.“He is going to be OK.He has just been knocked unconscious.”He rubbed Tonk

    18、as cheeks and gently pulled his ears.Tonka rose to his feet.Our father was talking to a police officer.He was upset and in pain and took little notice of me.I looked back;the man was gone.I never forgot him.He gave me strength and a sense of hope in a dark and frightening moment.-16-AB1.The author w

    19、ent to the fairgrounds because he wanted to.A.take part in a horse racingB.buy Mum a blue ribbonC.join the local riding club D.train his horse there答案解析解析关闭细节理解题。根据第一段中的“For weeks,I had been preparing for the match at the county fairgrounds.”可知,作者去那里是为了参加比赛。答案解析关闭A-17-AB2.We can learn from the third

    20、 paragraph that.A.the family kept silent at home B.the family lived a secret lifeC.Father was addicted to alcoholD.Mum was physically disabled答案解析解析关闭细节理解题。根据第三段中的“.my fathers struggle with alcoholism.”可知,作者的父亲酗酒。答案解析关闭C-18-AB3.What does“he”in the fourth paragraph refer to?A.Father.B.The stranger.C.

    21、The horse.D.The winner.答案解析解析关闭代词指代题。根据前文“Tonka lay on the floor,completely still.”可知,作者认为他的马Tonka死了,因此该处he指马。答案解析关闭C-19-AB4.What does the author want to tell the readers through the story?A.Once formed,bad habits are difficult to break.B.Unexpected kindness is a light that shines in the darkness.C.

    22、However mean your life is,meet it and live it.D.Family is a place of encouragement,a safe harbor in the storms.答案解析解析关闭主旨大意题。文章的最后一段揭示了主题:意想不到的善举是黑暗中闪耀的光芒,让人在恐惧中看到希望。答案解析关闭B-20-AB1.It was a Saturday morning,a day I believed would end in victory.这是一个星期六的早晨,我认为会以胜利结束的一天。点拨:a day为Saturday的同位语,I believe

    23、d为插入语。如:She is just the type(that)I always knew would attract him.她正是我知道的能吸引他的那种类型的女性。2.I had been preparing for the match.我一直在为这次比赛做准备点拨:had been preparing for为过去完成进行时,表示在过去的一个动作之前一直进行的动作或存在的状态。-21-AB3.It wasnt until we felt a big bump that I realized the trailer was out of control.直到我们感觉到一阵剧烈的颠簸,我

    24、才意识到拖车失控了。点拨:本句为强调句。强调not.until.时要将not until 放在一起。如:It was not until I saw Mary that I felt happy.直到见到玛丽,我才高兴起来。-22-假设你是红星中学高三(1)班的学生李华,请按照以下四幅图的先后顺序,用英文写一篇周记,记述你和父母一起为爷爷过生日的过程。注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。-23-答案:Around the corner was my grandpas birthday.To celebrate hisbirthday,I decided to buy h

    25、im a sweater as a gift.Early in themorning,my parents and I went to the department store.There were somany sweaters that it took us one hour to choose one.To show my love,Id rather make a birthday cake with mymother than buy one.In the evening,we lit candles and sang songs.Ifound Grandpa smiling all the time.Then we took photos of the whole family.At this point,on seeingtears of happiness in Grandpas eyes,I was filled withaccomplishment and happiness.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:高优指导2017高考英语人教版(全国)一轮复习话题写作课件话题1.ppt
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-374711.html
    相关资源 更多
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 5 THE GREAT SPORTS PERSONALITY PERIOD 3 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 5 THE GREAT SPORTS PERSONALITY PERIOD 3 .ppt
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA PERIOD 4 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA PERIOD 4 .ppt
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018_2019学年高一英语下学期期中试题.doc云南省昆明市东川区明月中学2018_2019学年高一英语下学期期中试题.doc
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 6 OLD AND NEW SECTION Ⅱ WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 6 OLD AND NEW SECTION Ⅱ WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三同步课件:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA5-1-1 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修三同步课件:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA5-1-1 .ppt
  • 云南省昆明市一中2018_2019学年高一英语上学期期中试题.doc云南省昆明市一中2018_2019学年高一英语上学期期中试题.doc
  • 云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题(含解析).doc云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题(含解析).doc
  • 云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题含解析.doc云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题含解析.doc
  • 云南省昆明市2023届高三英语高考适应性月考试题(一)(含听力).doc云南省昆明市2023届高三英语高考适应性月考试题(一)(含听力).doc
  • 云南省昆明市2021届高三英语下学期5月“三诊一模”模拟考试(三模)试题.doc云南省昆明市2021届高三英语下学期5月“三诊一模”模拟考试(三模)试题.doc
  • 云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测(二模)试题.doc云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测(二模)试题.doc
  • 云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测二模试题202104100174.doc云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测二模试题202104100174.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三同步作业:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA课时作业12 WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三同步作业:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA课时作业12 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修七培优课件:MODULE 6 THE WORLD’S CULTURAL HERITAGE SECTION Ⅲ .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修七培优课件:MODULE 6 THE WORLD’S CULTURAL HERITAGE SECTION Ⅲ .ppt
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修一课件:MODULE 3-SECTION Ⅱ GRAMMAR——过去分词作定语和一般过去时的时间状语 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修一课件:MODULE 3-SECTION Ⅱ GRAMMAR——过去分词作定语和一般过去时的时间状语 .ppt
  • 云南省昆明市2021届高三”三诊一模“摸底诊断测试英语试题 WORD版含解析.doc云南省昆明市2021届高三”三诊一模“摸底诊断测试英语试题 WORD版含解析.doc
  • 云南省昆明市2020届高三英语“三诊一模”教学质量检测试题.doc云南省昆明市2020届高三英语“三诊一模”教学质量检测试题.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修六练习:模块达标检测 WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版英语选修六练习:模块达标检测 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修六练习:MODULE 6 SECTION Ⅰ INTRODUCTION & VOCABULARY AND READING WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版英语选修六练习:MODULE 6 SECTION Ⅰ INTRODUCTION & VOCABULARY AND READING WORD版含答案.doc
  • 云南省昆明市2020届高三“三诊一模”教学质量检测英语试题 WORD版含答案.doc云南省昆明市2020届高三“三诊一模”教学质量检测英语试题 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修六培优教程课件:MODULE 2 FANTASY LITERATURE SECTION Ⅱ .ppt2019-2020学年外研版英语选修六培优教程课件:MODULE 2 FANTASY LITERATURE SECTION Ⅱ .ppt
  • 云南省昆明市2020-2021学年高二英语下学期期末质量检测试题.doc云南省昆明市2020-2021学年高二英语下学期期末质量检测试题.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅴ WRITING .ppt2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅴ WRITING .ppt
  • 2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅱ INTRODUCTION & READING AND VOCABULARY—LANGUAGE POINTS .ppt2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅱ INTRODUCTION & READING AND VOCABULARY—LANGUAGE POINTS .ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1