广西桂林市第十八中学2020-2021学年高一英语下学期开学考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 桂林市 第十八 中学 2020 2021 学年 英语 下学 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广西桂林市第十八中学2020-2021学年高一英语下学期开学考试试题(含解析)注意事项:试卷共4页,答题卡1页。考试时间120分钟,满分150分;正式开考前,请务必将自己的姓名、考号用黑色水性笔填写清楚并张贴条形码;请将所有答案填涂或填写在答题卡相应位置,直接在试卷上做答不得分。第I卷(选择题,共 90 分)第一部分 听力 (共两节,满分20分)第一节 (共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much
2、is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the woman want to do?A. Find a place. B. Buy a map. C. Get an address.2. What will the man do for the woman?A. Repair her car. B. Give her a ride. C. Pick up her aunt.3. Who might Mr. Peterson be?A. A new professor. B. A department head. C. A
3、 company director.4. What does the man think of the book?A. Quite difficult. B. Very interesting. C. Too simple.5. What are the speakers talking about?A. Weather. B. Clothes. C. News.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题
4、给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why is Harry unwilling to join the woman?A. He has a pain in his knee. B. He wants to watch TV. C. He is too lazy.7. What will the woman probably do next?A. Stay at home. B. Take Harry to hospital. C. Do some exercise.听第7段材料,回答第8、9题。8. When will the man be hom
5、e from work?A. At 5:45. B. At 6:15. C. At 6:50.9. Where will the speakers go?A. The Green House Cinema.B. The New State Cinema.C. The UME Cinema.听第8段材料,回答第10至12题。10. How will the speakers go to New York?A. By air. B. By taxi. C. By bus.11. Why are the speakers making the trip?A. For business. B. For
6、 shopping. C. For holiday.12. What is the probable relationship between the speakers?A. Driver and passenger. B. Husband and wife. C. Fellow workers.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does this conversation probably take place?A. In a restaurant. B. In an office. C. In a classroom.14 What does John do now?A
7、. Hes a trainer. B. Hes a tour guide. C. Hes a college student.15. How much can a new person earn for the first year?A. $10,500. B. $12,000. C. $15,000.16. How many people will the woman hire(雇用)?A. Four. B. Three. C. Two.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long has the speaker lived in a big city?A. One year
8、. B. Ten years. C. Eighteen years.18. What is the speakers opinion on public transport?A. Its comfortable. B. Its time-saving. C. Its cheap.19. What is good about living in a small town?A. Its safer. B. Its healthier. C. Its more convenient.20. What kind of life does the speaker seem to like most?A.
9、 Busy. B. Colourful. C. Quiet.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。A4 World Heritage (遗产)Sites in ChinaThe Temple of HeavenLocated in the southern part of Beijing, the Temple of Heaven is a magnificent complex (综合建筑群) of fine cultural buildings set in gardens.
10、 The sacred (神圣的) place served as a complex of sacrificial (献祭的) buildings for the Ming and Qing emperors, and is the largest one in Beijing among several royal altars (神坛) to Heaven, Earth, the Sun , the Moon and other symbolic forces of nature. It symbolizes the relationship between earth and heav
11、en - the human world and Gods world - which stands at the heart of Chinese cosmogony (宇宙进化论).Mogao CavesLocated on south-east of the Dunhuang oasis, Gansu province, the Mogao caves, also known as the Thousand-Buddha Caves, are the worlds largest and longest used treasure house of Buddhist art. Accor
12、ding to historical records, the carving of the caves started in 366 AD and continued for about 1000 years. The 492 well-preserved cells and cave sanctuaries (内殿)in Mogao, housing about 45000 square meters of murals (壁画)and more than 2000 painted sculptures (雕塑), are well-known for their statues (雕像)
13、and wall paintings.Fujian tulouFujian tulou consists of (is made up of) 46 buildings constructed (built) between the 15th and 20th centuries. Several stories high, the earthen houses were built along an inward-looking , circular(圆形的) or square floor plan as housing for up to 800 people each. They we
14、re built for defense(防御) purposes around a central open courtyard (庭院)with only one entrance and windows to the outside only above the first floor. Housing a whole clan (家族), the houses functioned as village units and were known as “ a little kingdom for the family”.The Leshan Giant BuddhaThe Leshan
15、 Giant Buddha is said to be the biggest Buddha statue in the world. The way in which the cultural features (特色) have been integrated (成为一体)with the natural scenery is considered to be a precious legacy (遗产).The Giant Buddha statue, carved on the mountain, stands 71m high, with its back against Mount
16、 Jiuding. There are more than 90 stone carvings and Buddha shrines (神坛)on both sides of the Giant Buddha.1. Which of the following served as a sacrificial place in the past ?A. Fujian tulou.B. Mogao.C. The Temple of Heaven.D. The Leshan Giant Buddha.2. What feature of Fujian tulou shows its defensiv
17、e function ?A. They are several stories high.B. They can hold hundreds of people.C. They have windows on the first floor.D. They have only one access to the outside.3. What do Mogao Caves and The Leshan Giant Buddha have in common ?A. They were both royal places.B. They were both found in caves.C. T
18、hey are both religious resorts (名胜).D. They both have historic murals.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了中国的四个世界遗产地天坛、莫高窟、福建土楼及乐山大佛。【1题详解】细节理解题。由第一段第一、二句“ the Temple of Heaven is a magnificent complex(综合建筑群) of fine cultural buildings set in gardens. The sacred(神圣的) place served as a complex
19、of sacrificial(献祭的) buildings for the Ming and Qing emperors,(天坛是以花园为背景的宏伟的文化精品建筑群。这个神圣的地方曾经是明、清朝代的祭祀建筑)”可知,天坛曾经作为明、清朝代的祭祀建筑,故选C。【2题详解】细节理解题。由第三段第三句“ They were built for defense(防御) purposes around a central open courtyard(庭院)with only one entrance and windows to the outside only above the first flo
20、or. (出于防御目的,在开放式的中央庭院周围只有一个出入口并且窗户只在一楼以上才有。)”可知,出于防御目的,福建土楼只有一个出入口,故选D。【3题详解】推理判断题。由第二段“the Mogao caves, also known as the Thousand-Buddha Caves, are the worlds largest and longest used treasure house of Buddhist art.(莫高窟,俗称千佛洞,是世界上现存规模最大、内容最丰富的的佛教艺术地。)”和第四段“The Leshan Giant Buddha is said to be the
21、 biggest Buddha statue in the world.(据说乐山大佛是世界上最大的佛像。)”可知,莫高窟和乐山大佛都是宗教圣地,故选C。BMycolor television has given me nothing but a headache. I was able to buy it a little over a year agobecause I had my relatives give memoney for my birthday instead of a lot of clothes that wouldnt fit. I let a salesclerk
22、fool me into buying a discontinued model. I realized this a day later, when I saw newspaper advertisements for the set at seventy-five dollars less than I had paid. The set worked so beautifully when I first got it home that I would keep it on until stations signed offfor the night. Fortunately, I d
23、idnt got any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed.Then I started developing a problem with the set that involved static (静电) noise. For some reason, when certain shows switched into a commercial, a loud noise would sound for a few seconds. Gradually, this noise began
24、 to appear during a show, and to get rid of it. I had to change to another channel and then change it back. Sometimes this technique would not work, and I had to pick up the set and shake it to remove the sound. I actually began to build up my arm muscles (肌肉) shaking my set.When neither of these me
25、thods removed the static noise, I would sit helplessly andwait for the noise to go away. At last I ended up hitting the set with my fist, and it stopped working altogether. My trip to the repair shop cost me $62, and the set is working well now, but I keep expecting more trouble.4. Why did the autho
26、r say he was fooled into buying the TV set?A. He got an older model than he had expected.B. He couldnt return it when it was broken.C. He could have bought it at a lower price.D. He failed to find any movie shows on it.5. Which of the following can best replace the phrase “signed off” in Paragraph 1
27、?A. ended all their programsB. provided fewer channelsC. changed to commercialsD. showed all-night movies6. How did the author finally get his TV set working again?A. By shaking and hitting it.B. By turning it on and off.C. By switching channels.D. By having it repaired.7. How does the author sound
28、when telling the story?A. CuriousB. AnxiousC. CautiousD. Humorous【答案】4. C 5. A 6. D 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者被愚弄以较高的价格买了台电视,之后每天晚上沉迷于看电视,结果电视坏了,作者只好又花了一笔钱修电视的事情。【4题详解】细节理解题。根据第一段when I saw newspaper advertisements for the set at seventy-five dollars less than I had paid可知,当作者看到报纸上这个广告比他买的便宜了75块钱的
29、时候,他感觉受愚弄了。故选C。【5题详解】词义猜测题。根据文章The set worked so beautifully when I first got it home that I would keep it on until stations signed off for the night. Fortunately, I didnt get any channels showing all-night movies or I would never have gotten to bed.(这台电视在刚买的时候如此之美以至于我会直到电视台signed off才关掉。幸运的是,没有频道是整
30、个晚上播电影的,否则我永远都不会睡觉)可推知,划线词组意为“结束了他们所有的项目”。故选A。【6题详解】细节理解题。根据文章最后一句My trip to the repair shop cost me $62, and the set is working well now.可知,作者在修理店花了62块钱修好了电视。故选D。【7题详解】推理判断题。根据文章内容可知,作者是在用幽默的语气讲这件事情的。故选D。CYour house may have an effect on your figure. Experts say the way you design your home could p
31、lay a role in whether you pack on the pounds or keep them off. You can make your environment work for you instead of against you. Here are some ways to turn your home into part of your diet plan.Open the curtains and turn up the lights. Dark environments are more likely to encourage overeating, for
32、people are often less selfconscious (难为情) when theyre in poorly lit placesand so more likely to eat lots of food. If your home doesnt have enough window light, get more lamps and flood the place with brightness.Mind the colors. Research suggests warm colors fuel our appetites. In one study, people w
33、ho ate meals in a blue room consumed 33 percent less than those in a yellow or red room. Warm colors like yellow make food appear more appetizing, while cold colors make us feel less hungry. So when its time to repaint, go blue.Dont forget the clockor the radio. People who eat slowly tend to consume
34、 about 70 fewer calories (卡路里) per meal than those who rush through their meals. Begin keeping track of the time, and try to make dinner last at least 30 minutes. And while youre at it, actually sit down to eat. If you need some help slowing down, turn on relaxing music. It makes you less likely to
35、rush through a meal.Downsize the dishes. Big serving bowls and plates can easily make us fat. We eat about 22 percent more when using a 12inch plate instead of a 10inch plate. When we choose a large spoon over a smaller one, total intake (摄入) jumps by 14 percent. And well pour about 30 percent more
36、liquid into a short, wide glass than a tall, skinny glass.8. The text is especially helpful for those who care about _.A. their home comfortsB. their body shapeC. house buyingD. healthy diets9. A home environment in blue can help people _.A. digest food betterB. reduce food intakeC. burn more calori
37、esD. regain their appetites10. What are people advised to do at mealtimes?A. Eat quickly.B. Play fast music.C. Use smaller spoons.D. Turn down the lights.11. What can be a suitable title for the text?A. Is Your House Making You Fat?B. Ways of Serving DinnerC. Effects of SelfConsciousnessD. Is Your H
38、ome Environment Relaxing?【答案】8. B 9. B 10. C 11. A【解析】【分析】试题分析:想要减肥,除了少吃外,还和房间有关系。建议有4条:1.房间要明亮;2.用冷色系会减少食欲;3.放一些舒缓的音乐就餐;4. 用小的碗碟。【8题详解】B 推理判断题。根据全文第一段Here are some ways to turn your home into part of your diet plan.可知,这篇文章更可能是对那些在乎自己的体型的人有帮助。故选B。【9题详解】B 细节理解题。根据第三段第二句话in one study,可知在蓝色的房间内人吃的相对较少。
39、故选B。【10题详解】C 推理判断题。最后一段介绍,要想少吃,要用小碗小勺,前面介绍说到,吃得快,房间暗会增加饮食,放舒缓的音乐有助于减少饮食的速度和进食量。故选C。【11题详解】A主旨大意题。根据开头的后文Here are some ways to turn your home into part of your diet plan.可知,本文就房间的布置给那些想减肥的人士提了一些建议。所以选A可以更好地概括全文。考点:科普类短文阅读DOur skies are filling up with satellites (卫星). Starting in May 2019, the firm S
40、paceX has deployed (部署) around 700 Starlink satellites into Earth orbit (轨道) over 11 launches. SpaceX plans to deploy 12000, and perhaps later 42000, satellites with the aim of providing access (使用的机会) to the entire world.These satellites have the promise to change the way that the night sky looks.
41、For comparison, there are 2600 satellites currently orbiting Earth. These days, spotting (发现) a few satellites in the sky is still an exciting activity.There are many online tools available to predict when you might get a glimpse (一瞥) of a Starlink satellite. One, called Find Starlink , takes your l
42、ocation (位置) and tells you what time and where in the sky to look. Even with the help of a tool it can still be a game of chance, but if you try a few times, you will eventually see something.To get the best chance of seeing a Starlink satellite, pick a clear night. Try to get away from light pollut
43、ion by going to a park or an open field, for example. Let your vision (视力) adjust to (适应) the darkness, then keep an eye out for moving sources of light in the sky. Satellites are only visible (可见的) when they reflect (反射) sunlight back to Earth. Because of this, the best time to look is just after s
44、unset or just before sunrise, when sunlight is still reflecting off the satellites but it is dark enough to see them.If you cant tell whether you are looking at is a satellite or something else, there are a few simple rules to tell the difference. If a point of light is steady (稳定的) and not moving c
45、ompared with everything else, it is a star. If it is a bright light moving slowly compared with the stars, it is a planet. If it is a bright flash moving extremely quickly across the sky in seconds, it is a meteor (流星).12. Why does the firm SpaceX plan to send more satellites into space ?A. To chang
46、e the view of the night sky.B. To offer more exact location data to the army.C. To provide information for scientific research.D. To make Internet available to the whole world.13. To see a Starlink satellite better, what should we avoid ?A. Choosing a clear night.B. Staying away from light pollution
47、.C. Looking at moving light after sunrise.D. Making your eyes used to the dark sky.14. What is it if a light point is steady and not moving compared with a building ?A. A star.B. A planet.C. A meteor.D. A plane.15. Which of the following is True according to the passage ?A. SpaceX has launched 11 St
48、arlink satellites onto Mars.B. Satellites are only visible when they take in sunlight.C. The best time to look at satellites is before sunrise as well as after sunset.D. There are many ways available for people to spot a Starlink satellite online.【答案】12. D 13. C 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了卫星
49、的重要性以及如何分辨卫星。【12题详解】推理判断题。通过文章第一段“SpaceX plans to deploy 12000, and perhaps later 42000, satellites with the aim of providing access to the entire world.(SpaceX计划部署12000颗卫星,也许以后会部署42000颗,目的是为整个世界提供连接的机会)”可推知,SpaceX公司计划向太空发射更多的卫星的目的是使全世界都能使用因特网。故选D项。【13题详解】推理判断题。根据文章第四段“Let your vision adjust to the
50、darkness, then keep an eye out for moving sources of light in the sky.(让你的眼睛适应黑暗,然后留意天空中移动的光源)”可知,观测时应该让眼睛适应黑暗,所以我们应该避免看日出后移动的光线。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据文章最后一段“If a point of light is steady and not moving compared with everything else, it is a star.(如果一个光点与其他物体相比是稳定的而不运动的,那它就是一颗恒星)”可知,与建筑物相比,如果一个光点是稳定的,
51、而不是移动的,则是恒星。故选A项。【15题详解】细节理解题。根据文章第四段“Because of this, the best time to look is just after sunset or just before sunrise, when sunlight is still reflecting off the satellites but it is dark enough to see them.(正因为如此,最佳观测时间是日落后或日出前,此时太阳光仍在卫星上反射,但足够暗,可以看到卫星)”可知,观察卫星的最佳时间是日出前和日落后。故选C项。第二节(共5小题;每小题2分,满分
52、10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Enjoy Your Holiday AloneWhether its one day or a week, you dont need to be surrounded by people to have a great holiday. _16_ You can use your holiday to do all the things you never have time for in your everyday routine(事务)._17_ Dont feel like yo
53、u have to constantly be joining in activities on your day off. Simply spend some time considering, or use a calming activity like coloring as consideration. You can find adult coloring templates (样板) online free or in the magazine section at the store.Limit technology. If youre spending your holiday
54、 alone, it might be tempting (诱人的) to stay completely plugged(与.连接) into your social media and email, but taking a break is good for your mental health. Create a specific(特定的) time in the day and amount of time to use technology during your holiday. _18_ Focus on creating time for other things, like
55、 reading or drawing.Take a class. Use your holiday as an opportunity(chance) to try something new like swing dances or painting. Check community newspapers for a calendar of classes and events during your holiday. _19_Exercise. Exercise has many long-term benefits. _20_ Set aside thirty minutes or a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376496.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
