广西玉林市育才中学2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西玉林市育才中学2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 广西 玉林市 育才 中学 2021 2022 学年 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年广西玉林市育才中学高二上学期10月月考英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man mean?A. He doesn t like the show. B. He will change the channel. C. The woman should go to study.2. When is the train leaving?A. At3:15 B.
2、At3:00. C .At 2:003. Why does the man borrow money from the woman?A. To buy something for himself. B. To buy a Mothers Day presentC. To buy a birthday present for Ann4. Whats the woman doing?A. Ordering some food B. Selling some food C . Cooking some food5.Where did the woman spend the longest time?
3、A. In Japan. B. In China. C. In Korea第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题6. Where did the woman meet the mans twin brother?A. In a restaurant B. In a bookstore C. In a bank.7. What can we l
4、earn about the man and his twin brother?AThey know each other well. B. They grew up separately. C .They dont look the same听第7段材料,回答第8、9题8.Where is the man probably?A. In a travel agency. B. In his friends house C. In a hotel.9. What day is it today?A. Tuesday B . Thursday C. Friday听第8段材料,回答第10至12题。1
5、0.Whats the probable relationship between the two speakers?A. Doctor and patient B. Teacher and parent C. Father and daughter11.Why was Billy probably absent on the day of the eye check?A. He went to buy glasses. B. He did his homework at home.C. He was afraid of the eye check.12.Which grade is Bill
6、y in now?A. The fourth grade B. The fifth grade C. The sixth grade,听第9段村料,回答第13至16题13 How does the man look now?A. Sad. B. Bored C. Surprised.14.Whats the weather probably like now?A. Rainy B. Sunny c. Cloudy15.What happened in the end of the first movie the man watched?A. The man lost his love. B.
7、The woman found the man. C. The man died in the war.16. What kind of movie was the second one the man watched?A. A musical movie. B. A romantic movie. C. A scary movie.听第10段材料,回答第17至20题。17.What was the speaker going to do when the earthquake happened?A. Watch TV. B. Prepare a dinner. C. Do his homew
8、ork.18. Where did the speaker hide when the earthquake happened?A. Behind a sofa. B. Under a table C. Behind a door19. What did the speaker do after the earthquake?A. He went to hospital. B. He called his family. C. He helped others to escape,20. What is the speaker mainly talking about?A. His exper
9、ience in an earthquake B. How to get help during an earthquakeC. How much damage the earthquake caused.二、阅读理解。第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AKids Go Free These School HolidaysWhen:Sat 6 Jan 10:00a.m.-10:00p.m.Sun 7 Jan 10:00a.m.-10:00p.m.Mon 8 Jan 8:30a.m.-10:00p.m.Tue 9 Jan
10、 9:00a.m.-10:00p.m.Wed 10 Jan 8:30a.m.-10:00p.m.Where: Rainbow Springs, Fairy Springs Rd, RotoruaRestrictions: All agesTicket Information: An Adult Pass: 30.00Family Pass (two adults and two children ):80.00. Extra child with Family Pass: 8.00 Buy Tickets -0800-724-626Theres a lot to see and do at R
11、ainbow Springs.Join us in the park for a fun-filled and action-packed day, exploring and learning all about the wonderful birds, bugs and beasts that call New Zealand home.Use promo code KIDSGOFREE when purchasing your Family Pass and grab free entry for the kids these school holidays.Your day pass
12、includes:-Endless fun on our awesome new Playscapes! Hidden throughout the park are some exciting new, hands-on play installations(设施) that will teach you all about native species and conservation in a fun way!-Unlimited rides on the Big Splash ride!-Entry to our exciting new free- flight Bird Show
13、twice daily at 11:30a.m. and 2:30p.m.-Entry to the new Science in our Forests exhibition presented by Scion! Youll see live insects up close, learn more about how we can protect our forests and get a glimpse into the future of a wood-powered world.-Repeat entry throughout the day so you can come bac
14、k at night, when its dark, to see kiwi in our outdoor enclosure(围栏).Terms and conditions:The activity is available for travel between 26th December -6th February only.1 When can children take part in the activity ?A. On10 Jan , 9:30a.m.B. On 6 Jan , 8;00a.m.C. On12 Jan , 8:30p.m.D. On 8 Jan , 8:00a.
15、m.2. What can children do with a day pass?A. Take rides on the worlds biggest ride.B. Learn knowledge about forest conservation.C. Help train birds on the Bird Show.D. Learn about native and foreign species.3. How much should Mr. And Mrs Green pay with their three boys?A. 110.B. 80.C. 118.D. 88.【答案】
16、1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文为应用文。文章主要介绍了游乐参观活动,其中包括时间、门票价格以及活动内容等信息。【1题详解】细节理解题。根据When部分中Wed 10 Jan 8:30a.m.-10:00p.m.可知1月10日星期三上午8:30 -晚上10:00。结合选项可知,孩子们1月10日上午9:30可以参加活动。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Your day pass includes部分中-Entry to the new Science in our Forests exhibition presented by Scion! Youll see live in
17、sects up close, learn more about how we can protect our forests and get a glimpse into the future of a wood-powered world.可知参加Scion举办的“森林新科学”展览!你会近距离看到活的昆虫,了解更多关于我们如何保护我们的森林,并一瞥未来的一个以木材为动力的世界。由此可知,有了一天的通行证,孩子们能学习有关森林保护的知识。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Ticket Information部分中Family Pass (two adults and two childre
18、n ):80.00;. Extra child with Family Pass: 8.00可知,格林夫妇带着他们的三个孩子应该付80+8=88美元。故选D。【点睛】数字计算题也是近几年高考中常考的内容,此类试题是在文章中直接表现出来细节事实,有的要经过具体的计算才能够得出正确的答案。具体的计算题可以是对年代的计算、月份的计算或比例的计算等。文章中经常会出现许多数字,它们对解题产生一定的影响。解答此类试题的方法是先来理解文章的大意,然后经过对比、分析、计算等就能够得出正确的答案。如第三小题,根据Ticket Information部分中Family Pass (two adults and t
19、wo children ):80.00;. Extra child with Family Pass: 8.00可知,格林夫妇带着他们的三个孩子应该付80+8=88美元。故选D。BI am a mother of three children and have recently completed my college degree. The last class I had to take was social study. The last class was asked to go out and smile at three people and document their reac
20、tions.Soon after we were given the project, my husband, my youngest son, and I went out to McDonalds one cold March morning. It was just our way of sharing special playtime with our son.We were standing in line, waiting to be served, when all of a sudden everyone around us began to back way. I turne
21、d around and found there standing behind me were two poor homeless men with a horrible “dirty body” smell. The short gentleman, close to me, was “smiling”. His beautiful sky-blue eyes were full of light as he searched for acceptance. The second man played with his hands uneasily as he stood behind h
22、is friend. I realized the second man was mentally challenged and the blue-eyed gentleman was his salvation(救赎). The short man just asked for a coffee because that was all they could afford.I smiled and asked the young lady behind the counter to give me two more breakfast meals on a separate tray(餐盘)
23、.I then walked around the corner to the mens table. I put the tray on the table and laid my hand on the blue-eyed gentlemans cold hand. He looked up at me with tears in his eyes and said “Thank you”.I started to cry as I walked away to join my husband and son. When I sat down, my husband smiled at m
24、e and said, “Thats why God gave you to me, Honey. To give me hope.”On the last evening of class, I turned in “my project” and the instructor read it. Then she looked up at me and said, “Can I share this?” I slowly nodded as she got the attention of the class. She began to read and we all knew that w
25、e need to heal people and to be healed.I graduated with one of the biggest lessons I would ever learn: UNCONDITIONAL ACCEPTANCE. “LOVE PEOPLE AND USE THINGS-NOT LOVE THINGS AND USE PEOPLE.”4. Why did the people around the author back away?A. Because the second man stood playing with his hands.B. Bec
26、ause the two homeless men were also waiting in line, with a bad smell.C. Because the short gentleman was smiling to everyone around.D. Because both men were poorly dressed and mentally ill.5. After the author handed the meals to the homeless men, she _.A. regretted and criedB. turned in her projectC
27、. went back to her husband and sonD. talked with them for a while6. What kind of woman do you think the author is?A. Lovely.B. Mature.C. Over-curious.D. Caring.7. According to the passage, which of the following is NOT true?A. Poor as the homeless men were, they had their dignity.B. The author felt
28、we should know how to heal people.C. The authors husband was very proud of her.D. What the author did to the men touched many people.【答案】4. B 5. C 6. D 7. B【解析】【分析】本文为夹叙夹议文。文章主要介绍作者是一位给予人关爱的女性。告诉我们不仅要知道去救助需要帮助的人们,同时我们也需要被别人救助。【4题详解】细节理解题。根据第三段中We were standing in line, waiting to be served, when all
29、 of a sudden everyone around us began to back way. I turned around and found there standing behind me were two poor homeless men with a horrible “dirty body” smell. 我们正排着队等着上菜,突然周围的人都开始往后退。我转过身,发现站在我身后的是两个可怜的流浪汉,身上有一股可怕的“肮脏”气味。由此可知,作者后面站着两个可怜的无家可归的人而且身上还散发出一阵阵臭味,让周围的人都后退了。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第五段第一句I s
30、tarted to cry as I walked away to join my husband and son.可知,作者把餐盘递给两个年轻人后加入了丈夫与儿子的行列中。故选C。【6题详解】推理判断题。根据作者给穷人赠餐及最后两个段落的描述可知,作者是一位很有爱心的女性,懂得关爱他人。故选D。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中.we all knew that we need to heal people and to be healed.可知,我们不仅要知道去救助需要帮助的人们,同时我们也需要被别人救助。故B选项“作者认为我们应该知道如何救助人”表述不正确。故选B。CTiny wa
31、ter plants called phytoplankton (浮游植物) serve as food for many sea creatures, including whales, shrimp, jellyfish and snails.Phytoplankton do well in cold water. But if water temperatures rise by only two degrees Celsius, the phytoplankton struggle. That is what happened in the last three or four yea
32、rs in the northern part of the Pacific Ocean. Researchers say an unusual area of warm water spread throughout the Northern Pacific. Scientists called the warm water the blob, as if it were a character in an old science fiction movie. At its largest, the blob stretched 1,600 square kilometers and rea
33、ched depths of 91 meters. This large mass of warm water had a damaging effect on the ocean food chain. Many fish that depend on phytoplankton swam away from the area. As a result, sea birds and sea lions that eat those fish starved.Scientists from the National Oceanic and Atmospheric Administration
34、and the University of Washington have found that the warm ocean blob caused a harmful algae bloom. That fast growth in algae hurt fishing grounds along the U.S. West Coast and Canadas British Columbia. The researchers recently published their study in the journal Geophysical Research Letters. They l
35、ooked at the algae, called P. australis. They found that the algae can grow much faster than normal if it is exposed to warm water. The higher levels of algae also produced more of a poisonous chemical that can cause problems for everything from shellfish to dolphins to sea lions. It also causes pro
36、blems for humans if too much of the chemical builds up in their blood.Researchers say algae blooms like this one will continue as ocean waters warm. The algae will hurt sea animals, birds, and fish. It may damage food resources for humans all over the world, the scientists say.8. The root cause of t
37、he starvation of sea birds or sea lions is_.A. the depths of the vase seaB. the large mass of warm waterC. the large amount of polluted sea waterD. the increasingly reduced phytoplankton in the sea9. From the text, we can know that P. australis is the name of a(n) _.A. phytoplanktonB. fishC. algaeD.
38、 bird10. The following statements are true EXCEPT_.A. Generally, the algae grow much faster than normal if exposed to cool water.B. The phytoplankton is very sensitive to the rise of water temperature.C. More algae can bring about a poisonous chemical which endangers sea creatures.D. Algae blooms wi
39、ll affect not only the existence of sea creatures but also that of humans the world over.11. The text is most probably taken from_.A. a research paperB. a geography textbookC. a class presentationD. a newspaper report【答案】8. B 9. C 10. A 11. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了研究人员的最新发现,即海洋水温的上升会影响海洋浮游生物的生存,从而导
40、致影响海洋生物食物链,最终影响到人类的食物来源。【8题详解】细节理解题。根据第二段的This large mass of warm water had a damaging effect on the ocean food chain. Many fish that depend on phytoplankton swam away from the area. As a result, sea birds and sea lions that eat those fish starved. (大量的温水对海洋食物链产生了破坏性的影响。许多依赖浮游植物的鱼游离了这一地区。结果,以这些鱼为生的海
41、鸟和海狮挨饿了)可知,海鸟和海狮挨饿的主要原因是水温变暖。B. the large mass of warm water(大量的温水)符合以上说法,故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第三段的 That fast growth in algae hurt fishing grounds along the U. S. West Coast and Canadas British Columbia. The researchers recently published their study in the journal Geophysical Research Letters. They l
42、ooked at the algae, called P. australis. 可知,藻类的快速生长损害了美国西海岸和加拿大不列颠哥伦比亚省沿岸的渔场。研究人员最近在地球物理研究快报上发表了他们的研究。他们研究了一种藻类,名叫P. australis。可知P. australis是一种海藻的名称。C. algae(藻类)符合以上说法,故选C项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段的They found that the algae can grow much faster than normal if it is exposed to warm water. 可知,科学家们发现,如果藻类
43、暴露在温水中,它的生长速度会比正常情况下快得多。A. Generally, the algae grow much faster than normal if exposed to cool water.(通常情况下,如果暴露在凉水中,这种藻类比平常的生长速度快得多)不符合以上说法,故选A项。【11题详解】推理判断题。纵观全文内容可知,该文介绍了研究人员的最新发现,即海洋水温的上升会影响海洋浮游生物的生存,从而导致影响海洋生物食物链,最终影响到人类的食物来源。由此判断出,最可能是一篇新闻报道。故选D项。DCruz Genet, 11, and Anthony Skopick, 10, coul
44、dnt agree. Were the birds out on the ice ducks or geese? So on a cold January evening last year, the two friends ventured (冒险) onto the frozen pond near their homes in Frankfort, Illinois, to get a better look. First, they threw a rock onto the ice to test it, Cruz told NBC 5 Chicago. “Then we stepp
45、ed on it.” Convinced the ice would hold their weight, Anthony took a few steps, but then he fell through the seemingly frozen surface.Cruz rushed to help his panicked friend. However, the pond swallowed him, too. Cruz managed to lift himself out of the extremely cold water and onto a more solid sect
46、ion. He then gingerly worked his way toward Anthony. But the ice didnt hold, and he fell in again. This ime, he couldnt get out.The boys were up to their necks in icy water and quickly losing feeling. Any chance of their freeing themselves was slipping away. Cruz was sure that he was going to die.An
47、thonys older sister had seen the boys fall through the ice and started screaming, wishing someone to save them.John Lavin, a neighbor driving nearby on his way to the grocery store, heard her. He quickly pulled over. Seeing the boys, he grabbed (抓住) a nearby buoy (救生圈), kicked off his shoes, and ran
48、 into the cold water, struggling his way through the ice. Lavin made his way to Cruz and Anthony and pulled them back to land.The boys were taken to the hospital, where doctors discovered that their five- minute stay in the water had lowered their body temperature nearly ten degrees. Fortunately, th
49、ey have fully recovered, though they are still a little amazed by their fearless neighbor. “Just to think,” says Cruz, “if he hadnt been there, I could have died.”12. Why did the boys venture onto the frozen pond?A. To have a better look at the frozen pond.B. To catch the birds in the pond with rock
50、s.C. To find out what the birds on the ice were.D. To test the thickness of the ice in the pond.13. What does the underlined word “gingerly” in paragraph 2 probably mean?A. Casually.B. Proudly.C. Firmly.D. Cautiously.14. What drew John Lavins attention to the boys?A. Anthonys older sisters cry for h
51、elp.B. Cruzs loud and frightening scream.C. Their shoes along the nearby pond.D. Their neighbors pulling them back.15. Which of the following words can best describe John Lavin?A. Hard-working and helpful.B. Warm-hearted and courageous.C. Curious and selfless.D. Active and generous.【答案】12. C 13. D 1
52、4. A 15. B【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了一个英勇的救援者。【12题详解】细节理解题。根据第一段中Were the birds out on the ice ducks or geese? So on a cold January evening last year, the two friends ventured (冒险) onto the frozen pond near their homes in Frankfort, Illinois, to get a better look.“是鸭子还是鹅?因此,在去年1月一个寒冷的晚上,这两位朋友冒险来到他们位于伊利诺斯州法
53、兰克福的家附近结冰的池塘,想要看得更清楚一些。”由此可知,男孩们之所以冒险到结冰的池塘里去是为了去发现冰上是什么鸟。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据第二段中Cruz managed to lift himself out of the extremely cold water and onto a more solid section.“克鲁兹成功地从极冷的水中爬了起来,爬到了一个更坚固的地方。”再根据划线词下文But the ice didnt hold, and he fell in again. This ime, he couldnt get out.“但是冰不牢固,他又掉了下去
54、。这下,他出不去了。”由此推知,他“小心谨慎地”在冰上走。划线词的意思是“小心谨慎地”。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第四段Anthonys older sister had seen the boys fall through the ice and started screaming, wishing someone to save them.“安东尼的姐姐看到两个孩子从冰上摔了下去,开始尖叫,希望有人来救他们。”由此可知,安东尼的姐姐在呼救声引起了约翰拉文对男孩们的注意。故选A。【15题详解】推理判断题。根据第五段John Lavin, a neighbor driving ne
55、arby on his way to the grocery store, heard her. He quickly pulled over. Seeing the boys, he grabbed (抓住) a nearby buoy (救生圈), kicked off his shoes, and ran into the cold water, struggling his way through the ice. Lavin made his way to Cruz and Anthony and pulled them back to land.“约翰拉文(John Lavin)是
56、开车去杂货店的邻居,他听到了她的声音。他迅速靠边停车。看到孩子们,他抓起附近的一个浮标,踢掉鞋子,跳进冰冷的水中,在冰上挣扎着前进。拉文向科鲁兹和安东尼走去,把他们从水里拉到岸上。”由此可知,John Lavin是一个热心肠和勇敢的人。故选B。【点睛】推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断题的题干中通常含有infer, suggest, imply, con
57、clude indicate等标志性词语。本题第3小题,根据第四段Anthonys older sister had seen the boys fall through the ice and started screaming, wishing someone to save them.“安东尼的姐姐看到两个孩子从冰上摔了下去,开始尖叫,希望有人来救他们。”由此可知,安东尼的姐姐在呼救声引起了约翰拉文对男孩们的注意。故选A。第二节(共5小题,每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Ready to take a gap ye
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-377071.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
