河北省唐山遵化市2018-2019学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 唐山 遵化市 2018 2019 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、遵化市20182019学年度第二学期期中考试高二英语试卷注意事项:本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,第卷第1至9页,第卷10至12页。本试卷共150分,考试时间120分钟。1、答第卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、考试科目用铅笔填涂在答题卡上。每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需要改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在试卷上。2、第卷答案一律写在试卷上。交卷时只交答题卡和第卷。第I卷(共100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5
2、小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When will the speakers meet?A. Tonight. B. On Sunday. C. Next Monday.2. Why does the man spend less time playing the guitar these days?A. He doesnt like it anymore.B. Hes busy with his
3、 studies.C. He has a new hobby.3. What time is it now?A. 9:00. B. 8:30. C. 8:00.4. What are the speakers mainly talking about?A. How to find a cheap hotel.B. Where to spend their vacation.C. When to go to Disney World.5. What is the probable relationship between the speakers?A. Mother and son. B. Bo
4、ss and employee. C. Teacher and student.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why is Susie raising money?A. To fix a parking lot.B. To help the Childrens Home.C. To build a new kit
5、chen for the club.7. How will Susie collect more money according to Tommy?A. By washing cars. B. By selling cookies. C. By having a yard sale.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where might the speakers be?A. In a repair shop. B. In an elevator. C. In a meeting room.9. How will the man probably go to work tomorrow?A.
6、 By car. B. By bus. C. By taxi.听第8段材料,回答第10至12题。10. What did the man think of the womans idea at first?A. He doubted it. B. He agreed with it. C. He strongly opposed it.11. Why does the woman want to plant things?A. To work outside more.B. To be like the neighbors.C. To make the house more beautiful
7、.12. What flowers does the woman want?A. Pink ones. B. Purple ones. C. Yellow ones.听第9段材料,回答第13至16题。13. How many nights is the man going to stay at the hotel?A. One night. B. Two nights. C. Four nights.14. What time is it now?A. 6:30 p.m. B. 10:00 p.m. C. 10:45 p.m.15. What is on the 14th floor?A. A
8、 gym. B. A restaurant. C. A swimming pool.16. What does the woman tell the man about breakfast in the end?A. How good it is.B. How much to pay for it.C. Where and how long it is.听第10段材料,回答第17至20题。17. Which flights have been canceled?A. Ones to Western Europe.B. Ones to Northern Europe.C. Ones to Eas
9、tern Europe.18. When might the canceled flights start again?A. After the big rainstorm stops.B. After the winds clear the skies.C. After the volcano stops putting out smoke.19. What will the affected passengers do tonight?A. Call their airlines. B. Find a hotel nearby. C. Stay at the airport.20. Wha
10、t does the speaker ask some passengers to pay attention to?A. Their phone calls.B. Their text messages.C. The radio announcements.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWith so many NYC museums to choose from, its hard to begin. The good news is, yo
11、ure in the right place. Below is a highly selective list of museums in New York City.Metropolitan Museum of ArtOccupying two million square feet, with a permanent collection of over two million works of art, the Metropolitan Museum of Art (founded in 1870) is one the largest galleries in the world.
12、This famous fine arts museum in NYC possesses works from classical antiquity (古物), ancient Egypt, Asia, Byzantium, and Europe, with nearly all of the European masters represented.American Museum of Natural HistoryOriginally founded in 1869, the American Museum of Natural History is one of the larges
13、t museums in the world. Located in park-like grounds across the street from Central Park, the museum complex consists of 28 interconnected buildings housing 45 permanent exhibition halls. As a popular family-friendly NYC attraction, the American Museum of Natural History is as fun as it is education
14、al.Solomon R.Guggenheim MuseumOne of the mid-twentieth centurys most important architectural landmarks, the iconic Solomon R.Museum was designed by Frank Lloyd Wright. Wright spent 15 years designing the building and gave up 700 sketches and six sets of working drawings in the process. He died six m
15、onths before the doors were opened.New York City Fire MuseumThe New York City Fire Museum (set up in 1934) is a charming alternative to the more expensive museums of New York. Here you will find art and artifacts that celebrate the history of firefighting and the New York City Fire Department, inclu
16、ding modern-day firefighting equipment and real New York fire equipment from 1790.1. What do you know about the American Museum of Natural History?A. It consists of 28 exhibition halls.B. It lies in the middle of Central Park.C. It is fit for parents and their kids.D. It is the largest museum in the
17、 world.2. Which is the youngest museum?A. The New York City Fire MuseumB. The Solomon R.Guggenheim MuseumC. The Metropolitan Museum of ArtD. The American Museum of Natural History3. What is one feature of the New York City Fire Museum?A. It charges no feesB. It is the most famous museumC. It exhibit
18、s only modern equipmentD. It is a themed museum4. Where can you probably find this passage?A. In a guidebookB. In a history bookC. In an art reviewD. In an official report【答案】1. C 2. B 3. D 4. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了纽约城市里四个各具特点的博物馆。【1题详解】推理判断题。根据American Museum of Natural History中最后一句As a popular family-
19、friendly NYC attraction, the American Museum of Natural History is as fun as it is educational. 作为纽约一个受欢迎的家庭友好景点,美国自然历史博物馆既有趣又有教育意义。可知,美国自然历史博物馆适合亲子活动。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Solomon R.Guggenheim Museum中One of the mid-twentieth centurys most important architectural landmarks, the iconic Solomon R.Museum
20、was designed by Frank Lloyd Wright. Wright spent 15 years designing the building可知Solomon R.Guggenheim博物馆是二十世纪中期建筑,花费了十五年时间设计,在四个博物馆中建筑存在历史是最短的。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据New York City Fire Museum中Here you will find art and artifacts that celebrate the history of firefighting and the New York City Fire Depa
21、rtment, including modern-day firefighting equipment and real New York fire equipment from 1790. 在这里你会发现艺术和手工艺品,庆祝消防历史和纽约市消防部门,包括现代消防设备和从1790年以来真正的纽约消防设备。可知,这是以消防主题的博物馆。故选D项。【4题详解】推理判断题。根据第一段中With so many NYC museums to choose from, its hard to begin. The good news is, youre in the right place. Below
22、 is a highly selective list of museums in New York City. 下面是一份纽约市博物馆的精选名单。可知,应该是在一份景点指导手册上可以看到这些博物馆的介绍和信息。故选A项。BIf Confucius(孔子) were alive today and could celebrate his September 28 birthday with a big cake, there would be a lot of candles. Hed need a fan or a strong wind to help him put them out.W
23、hile many people in China remember Confucius on his special day, few people in the United States will give him a passing thought. Its nothing personal. Most Americans dont even remember the birthdays of their own national heroes.But that doesnt mean that Americans dont care about Confucius. In many
24、ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China.In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities. More recently, the Chinese government has set up Confucius Institutes in more than 8
25、0 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually include Chinese art, history and philosophy(哲学). Some social scientists suggest that Westerners should take advantage of the ancient Chinese wisdom to make up the drawbacks of Western phil
26、osophy. Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United States. Businessmen who hope to make money in China are reading books about Confucius to understand their Chinese customers.So
27、 the old thinkers ideas are still alive and well.Today China attracts the West more than ever, and it will need more to introduce Confucius and Chinese culture to the West.As for the old thinker, he will not be forgotten by people in the West, even if his birthday is.5. The purpose or the first para
28、graph is mainly to _.A. attract the readers interest in the subjectB. provide some key facts about ConfuciusC show great respect for the ancient thinkerD. prove the popularity of modern birthday celebrations6. We can learn from Paragraph 4 that American students _.A. take an active part in Chinese c
29、ompetitionsB. try to get high scores in Chinese examsC. fight for a chance to learn ChineseD. show great interest in studying Chinese nowadays7. What is the best title for this passage?A. Forgotten Wisdom in AmericaB. Huge Fans of the Chinese LanguageC. Old Thinker with a Big FutureD. Chinese Cultur
30、e for Westerners【答案】5. A 6. D 7. C【解析】这是一篇说明文。本文主要讲述了外国人对中国文化的兴趣越来越浓,对于孔子的思想也越来越感兴趣这一社会现象。【5题详解】推理判断题。根据文章第一段If Confucius(孔子) were still alive today and could celebrate his September 28 birthday with a big cake, there would be a lot of candles. Hed need a fan or a strong wind to help him put them ou
31、t.可知,如果孔子仍然活着并能庆祝生日的话,将会有很多的蜡烛,他需要一个扇子或很大的风才能将蜡烛吹灭。文章是以孔子生日这一个有趣的话题来引起本文要讨论的真正话题,是为了吸引读者的注意力,让读者继续读下去。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第四段第一句“In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities.”和第四句中的“Students in the United States, at the same time, are racin
32、g to learn Chinese. 可知,在过去的20年里,中国的汉语项目在西方大学里非常受欢迎。与此同时,美国的学生也在竞相学习中文。由此推出,从第四段我们可以看出,现在美国学生对学习汉语表现出极大的兴趣。故选D项。【7题详解】主旨大意题。通读全文尤其是“Today China attracts the West more than ever, and it will need more to introduce Confucius and Chinese culture to the West. As for the old thinker, he will not be forgot
33、ten by people in the West, even if his birthday is”可知,短文主要介绍的是中国越来越引起世界的关注,同样,中国的文化也引起了世界人民的兴趣,很多人都开始了解中国的文化,这给孔子这位中国的思想家带来了新生。所以短文的最佳标题是“ 中国伟大思想家对后世的影响”。故选C项。CWhen we see well, we do not think about our eyes very often. It is only when we cannot see perfectly that we realize how important our eyes
34、are.People who are near-sighted can only see things that are very close to their eyes. Everything else seems blurry. Many people who do a lot of work, such as writing, reading and sewing become near-sighted. People who are far-sighted suffer from just the opposite problem. They can see things that a
35、re far away, but they have difficulty in reading a book unless they hold it at arms length. If they want to do much reading, they must get glasses, too.Other people do not see clearly because their eyes are not exactly the right shape. They have what is called astigmatism (散光). This, too, can be cor
36、rected by glasses. Some peoples eyes become cloudy because of cataracts (白内障). Long ago these people often became blind. Now, however, it is possible to operate on the cataracts and remove them.Having two good eyes is important for judging distances. Each eye sees things from a slightly different an
37、gle. To prove this to yourself, look at an object out of one eye; then look at the same object out of your other eye. You will find the objects relation to the background and other things around it has changed. The difference between these two different eye views helps us to judge how far away an ob
38、ject is. People who have only one eye cannot judge distances as people with two eyes.8. We should take good care of our eyes .A. only when we can see wellB. only when we cannot see perfectlyC. even if we can see wellD. only when we realize how important our eyes are9. The underlined word blurry in t
39、he second paragraph probably means .A. obviousB. possibleC. clearD. unclear10. Having two eyes instead of one is particularly useful for .A. seeing at nightB. seeing objects far awayC. looking over a wide areaD. judging distances11. People who suffer from astigmatism have .A. one eye bigger than the
40、 otherB. eyes that are not exactly the right shapeC. a difficulty that can be corrected by an operationD. an eye difficulty that cannot be corrected by glasses【答案】8. C 9. D 10. D 11. B【解析】这是一篇说明文。文中列举了各种眼疾及对我们的影响。呼吁我们要随时保护眼睛,不要等有问题了再保护。【8题详解】推理判断题。根据When we see well, we do not think about our eyes v
41、ery often. It is only when we cannot see perfectly that we realize how important our eyes are.可知,当我们看得清楚的时候,我们不会经常想到我们的眼睛。只有当我们看不清楚的时候,我们才会意识到眼睛的重要性。由此推出,即使我们能看得很清楚,我们也应该照顾好我们的眼睛。故选C项。【9题详解】词句猜测题。根据People who are near-sighted can only see things that are very close to their eyes. Everything else see
42、ms blurry可知,近视的人只能看到离眼睛很近的东西。其他一切似乎都模糊不清。所以根据上下文的语境可以判断出,第二段中带下划线的词意思是“不清楚的”。故选D。【10题详解】细节推理题。根据Having two good eyes is important for judging distances. Each eye sees things from a slightly different angle.可知,有两只好眼睛对判断距离很重要。每只眼睛从一个不同的角度看事物。所以双眼在判断距离方面更重要。故选D。【11题详解】细节推理题。根据Other people do not see cl
43、early because their eyes are not exactly the right shape. They have what is called astigmatism (散光).可知,有些人看不清楚是因为他们的眼睛形状变形了。他们有所谓的散光。所以患有散光的人的眼睛形状变形。故选B。DIt is reported that a record-breaking high-speed rail will connect Inner Mongolia in the north to Hainan in the south. According to the Shaanxi De
44、velopment and Reform Commission,the proposed line will operate at a speed of 350 kilometers per hour(217 mph)Beginning in Inner Mongolias Baotou city and running through southern Shaanxi, Hubei, Hunan, Guangxi and Guangdong, its final stop would be in Haikou city on Hainan Island,Chinas southernmost
45、 provinceThough the exact length of the proposed route has not been released,it will likely become the worlds longest high-speed rail line as the journey by road between Baotou and Haikou is approximately 3,000 kilometers(1,864 miles) long Currently, the worlds longest high-speed rail line is almost
46、 2,300 kilometers long (1,429 miles), running from Beijing to GuangzhouThe proposed rail is part of Chinas aim to create another Silk Road of the 21st Century and improve the countrys transportation network while driving land development and urbanization(城市化) in some provincial areasMany of the prov
47、inces through which the high-speed trains will travel are near major bodies of water,such as the Yellow River in Inner Mongolia and Shaanxi province,the Yangtzi River in Hubei and the South China Sea, where the line would end It will also take passengers to popular tourist attractions including Zhan
48、gjiajie,Xian,Guilin and minority areas in western Hunan and HubeiThe country is now shifting its focus and investing in the western regions and economically underdeveloped areas,making up for Chinas long debt to these areas, Tan yuzhi,professor of the School of Economics and Management at Hubei Univ
49、ersity for Nationalities, told local media The project will significantly narrow regional disparities(差异) and solve minority issuesHowever,Deng Hongbing,director of China University of Geosciences Center for Regional Economic and Investment Center,said that if the north-to-south railway is to go ahe
50、ad,there needs to be a sound ecological program in place to ensure the protection of these underdeveloped and ecologically sensitive areas12. What is the passage mainly talking about? _A. China has decided to invest in the western areasB. Another high-speed train line is being plannedC. The train wi
51、ll speed up to 350 kilometers per hourD. China has produced the best high-speed train line13. How many provinces will the proposed line cross? _.A. 9B. 8C. 7D. 614. Once the high-speed rain line is built,_ A. It will be the most convenient high-speed rail line in ChinaB. It will benefit the underdev
52、eloped areas a lot in the westC. It will transport goods faster from north to southD. It will do good to the environment alongside the line15. What is Tan Yuzhis attitude towards the proposed project? _.A. IronicalB. DoubtfulC. PuzzledD. Supportive【答案】12. B 13. C 14. B 15. D【解析】这是一篇说明文。中国准备建造一条从内蒙古到
53、海南的高铁,这条线路将会贯穿7个省,可以促进沿线地区的发展,但同时也面临着一些问题。【12题详解】主旨大意题。本文是说明文,其主旨大意一般在首段,或尾段。根据文章第一段的It is reported that a record-breaking high-speed rail will connect Inner Mongolia in the north to Hainan in the south. According to the Shaanxi Development and Reform Commission,the proposed line will operate at a s
54、peed of 350 kilometers per hour(217 mph)可知,本文主要介绍据报道一条连通内蒙古和海南的高铁要修建,其总长为350千米,时速为217mph。B. Another high-speed train line is being planned(一条高铁线路正在计划中)符合以上说法,故选B项。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段的Beginning in Inner Mongolias Baotou city and running through southern Shaanxi, Hubei, Hunan, Guangxi and Guangdong,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
高考复习高二英语上UNIT 4.ppt
