分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型宁夏平罗中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:381439
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOC
  • 页数:20
  • 大小:100KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    宁夏平罗中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 宁夏 平罗 中学 2022 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、平罗中学20212022学年度第一学期第一次月考高三英语第一部分:听力理解(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What color dress will the woman try on?A. Pink. B.Blue . C. Green. 2. What is the probable relationship between the speakers?A.Teac

    2、her and student. B. colleagues. C. Classmates.3. Why wont the man apply for the position?A. He is unqualified. B. He is uninterested in it. C. He missed the application deadline.4. What does the woman imply?A. Dan will be busy during the concert. B. Dan might be absent from the concert.C. Dan is unw

    3、illing to introduce the musician.5. What are the speakers mainly discussing?A. Causes of air pollution. B. A topic for the project. C. Methods of recycling.第二节 听下面5段对话或独白。 每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒中;听完后,各小题将给出5秒中作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段材料,回答第6和第7两个小题。

    4、6. Where is Harrison?A. In France. B. In England. C. In Greece.7. Why does Harrison want to move?A. He doesnt like the weather. B. He gets bored about his job.C He wants to stay with his family. 听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. When will Grandpa get here?A. This evening . B. Tomorrow morning. C. Tomorrow even

    5、ing. 9. What will the speakers do next?A. Prepare the dinner. B. Pick Grandpa up. C.Tidy the room.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. How did Jack know the restaurant?A. He learned it from the receptionist. B. He walked past it his morning.C. He read about it in the paper.11. What does Jack suggest the woman

    6、do?A. Book a table in advance. B. Go to the restaurant on the weekend.C. Avoid going to the restaurant at noon.12. What food was Jacks favorite in the past?A. Spanish food. B. French food. C. Italian food.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. What does the woman think of her life?A. Enjoyable. B.Boring. C. Busy

    7、.14. Where does the man suggest the woman go? A. The English Channel. B. Bailiwick of Guernsey. C. The coast of Normandy,.15. How long does it take to get there by plane? A. 19 hours B. 23 hours. C. 27 hours.16. Who are the speakers?A. Postgraduates. B. High school students. C. College students.听下面一

    8、段对话,回答第17至第20四个小题。17. What is the speakers main work?A.Developing the program. B. Designing the game pictures.C. Writing dialogues in the game.18. What did the speaker plan to be?A. A violinist. B. A journalist. C. A basketball player.19. When did the speaker start to consider the present work?A. Af

    9、ter graduating from college. B. In the secondary school. C. In the film school.20. What does the speaker love most about his job?A .The high salary. B.The friendly atmosphere. C. The big prizes. 第二部分:阅读理解(共20小题:每小题2分,满分40分)第一部分:阅读下列短文,从每篇短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AFlying the friendly

    10、 skies has been, well, not quite as friendly these days. If youre looking not just for the best prices, most convenient times and most direct routes, but also for an airline that will treat you right, youll want to check these latest rankings.We got our hands on the 2017 Airline Satisfaction Study,

    11、released this month, from J.D.Power North America, a global research firm. Heres what they discovered about the best airlinesAlaska Airlines take home the top honor for the 10th time. Flying anywhere and Alaska Airlines is an option? Jump on that deal! Why? For the past decade, theyve ranked the hig

    12、hest among traditional carriers, with the score of 765 on a 1, 000- point scale. Delta took home the silver but only with a seven- point gap from its competitor Alaska Airlines. American Airlines came in for the bronze. For budget airlines, Southwest is second to none. Since the research was divided

    13、 into parts, Southwest got an honor of its own in the “lowcost carrier” part, defeating Jet Blue Airways by four points. This small margin (差额) is significant, since Southwest officially ends Jet Blue Airways winning this category constantly for 11 years.The full list of the top 10 airlines, either

    14、in traditional carriers or the budget ones are below:Best traditional airlines: Alaska Airlines Delta Airlines American Airlines United Airlines Air CanadaBest low-cost airlines:Southwest Airlines JetBlue Airways United Airlines WestJet Frontier Airlines1. What is the score of Delta Airlines in the

    15、2017 Airline Satisfaction Study?A. 765.B. 758.C. 772.D. 769.2. Which airline does well both in traditional and budget carriers?A. Alaska Airlines.B. Air Canada.C. United Airlines.D. Frontier Airlines.3. What do we know about Southwest Airlines?A. It narrowly beat JetBlue.B. It took the second place.

    16、C. It is the best traditional airline.D. It is the safest airline.【答案】1. B 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了几家不同的航空公司,分别介绍了他们的服务,安全性以及性价比。【1题详解】细节理解题。根据文章第三段“For the past decade, theyve ranked the highest among traditional carriers, with the score of 765 on a 1, 000- point scale. Delta took home the

    17、silver but only with a seven- point gap from its competitor Alaska Airlines.(在过去的十年中,他们在传统航空公司中排名最高,得分为765分(满分1000分)。达美航空(Delta)以7分的优势击败竞争对手阿拉斯加航空(Alaska Airlines),获得亚军。)”可知,Delta航空获得了758分。故选B。【2题详解】细节理解题。根据表格内容可知,United Airlines在传统航空公司和廉价航空公司两方面排名都很优秀。故选C。【3题详解】细节理解题。根据文章第四段“Since the research was

    18、divided into parts, Southwest got an honor of its own in the “lowcost carrier” part, defeating Jet Blue Airways by four points.(西南航空在“低成本航空公司”部分获得了自己的荣誉,以4分的优势击败了Jet Blue Airways。)”可知,西南航空以微弱的优势打败了Jet Blue Airways。故选A。BWhen Kevin Durant gave his tearful MVP speech in 2014, the NBA star made sure to

    19、thank one person who had been there with him from the very beginning: his mother. His heartfelt words about the sacrifices she made for Durant and his brother led to a lifetime movie about her journey as a single parent, The Real MVP: The Wanda Durant Story.Today, the NBA superstars mom travels the

    20、country as a motivational speaker and philanthropist (慈善家). On Monday, she spoke at Thomson Reuters in New York about her personal struggles to achieve financial stability and shared the financial advice she gave her son when he entered the league with CNBC.“I wanted him to realize he has worked har

    21、d,” she says, “And it is OK for him to enjoy himself because of his hard work. But it is also imperative that he prepares for his future.” While she advised him to enjoy the rewards of his labor, she also wanted to make sure that her son knew the importance of financial planning.She told the audienc

    22、e that when she found herself a single parent to two children at 21, she couldnt follow the financial principles. Rather than planning for the future, she focused only on how her money could make ends meet for that moment.Recently, Durant has teamed up with Laurene Powell Jobs for a new philanthropi

    23、c program called College Track which is aimed at helping disadvantaged kids attend college. As part of the program, Durant has committed to donating $10 million to his hometowns public school system.Durants mom says that in addition to his financial decisions, she is proud of his philanthropic work

    24、and his desire to help the community. “I thought giving back was always very important, and so we talked about that and he had seen that from us as a family and its one of the things that I taught him,” she says.4. What is The Real MVP: The Wanda Durant Story mainly about?A. Durants career path.B. D

    25、urants hard childhood.C. Durants mothers devotion to the family.D. Durants mothers struggling to be independent.5. What does the underlined word “imperative” in paragraph 3 mean?A. Enjoyable.B. Important.C. Unusual.D. Hopeful.6. What are the financial principles of Durants mom?A. Enjoying now and pl

    26、anning for the future.B. Sharing rewards and creating a charity program.C. Spending less money and saving for the emergencies.D. Donating money to the charity and helping more schools.7 What made Durant pay attention to the charity program?A. His kind heart.B. His poor hometown.C. His mothers teachi

    27、ng.D. His difficult life experiences.【答案】4. C 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】本文是一则新闻报道,讲述的是NBA巨星 Kevin Durant的母亲在 Durant进入联盟时对他进行的金钱观的教育。4题详解】细节理解题。根据第一段最后一句,可知 Durant在2014年MVP颁奖上的演讲衍生出了一部关于 Durant母亲的电影。它记录了 Durant母亲无私奉献,努力抚养 Durant兄弟的感人故事。故选C。【5题详解】词义猜测题。根据划线部分后面的“she also wanted to make sure that her son k

    28、new the importance of financial planning,可知 Durant母亲想让 Durant知道经济上为未来做好准备也是很重要的。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第三段的描述While she advised him to enjoy the rewards of his labor, she also wanted to make sure that her son knew the importance of financial planning.可知 Durant母亲要求 Durant既要享受现在的生活也要为未来做好准备。故选A。【7题详解】推理判断题。

    29、根据最后一段最后一句话,可知 Durant母亲曾教育 Durant要回报社会,Durant之所以关心慈善事业,是因为受到他母亲的教育。故选C。【点睛】做词义猜测题时,要特别注意熟词生义,切不可脱离语境想当然。在句子或段落中,我们可以利用熟悉的词语,根据语言环境所表示的关系推断生词词义。尤其要注意划线词前后的内容。本题第2小题,根据划线部分后面的“she also wanted to make sure that her son knew the importance of financial planning,While she advised him to enjoy the rewards

    30、 of his labor, she also wanted to make sure that her son knew the importance of financial planning.可知 Durant母亲想让 Durant知道经济上为未来做好准备也是很重要的。故选B。CIt will come as no comfort to a child shivering on a playing field on a cold winters day. But regular organised school sport helps children in their academic

    31、 studies in years to come. The researchers said other structured” activities such as music or religious activities were not as beneficial for attention as taking part in a games lesson. The difference in academic ability was noticeable even at age ten, with those who had taken in sports since the st

    32、art of junior school faring better than those who hadnt.The Canadian study looked at children aged six and then ten. Professor Linda Pagani said:We worked with information provided by parents and teachers to compare kindergarteners activities with their classroom activities as they grew up.By the ti

    33、me they reached the fourth grade, kids who played structured sports were clearly better at following instructions and remaining focused in the classroom.There is something special to the sporting environment-perhaps the sense of belonging to a team to a special group with a common goalthat appears t

    34、o help kids understand the importance of respecting the rules and honouring responsibilities.”Researchers began studying 2,694 Canadian children around the age of six,with teachers filled in questionnaires about their behaviour in school.Meanwhile, the childrens parents were interviewed by phone or

    35、in person about their home life. The exercise was the repeated four years later to test what effect the behaviour had.Professor Pagani said: We found children who had better behaviour in the kindergarten class were more likely to be involved in sport by age ten.Nonetheless(虽然如此),we found those child

    36、ren who were specifically involved in team sports at kindergarten scored higher by the time they reached the fourth grade.”The researchers believe sporting activities and attention skills go hand in hand. Professor Pagani added:“The results should be encouraging for schools looking to cut childhood

    37、obesity rates and low attainment in schools.”8. What did the researcher focus on in their research?A. The classroom activities.B. The results of the tests.C. The performance at home.D. The time spent in classrooms.9. In the sporting environment,kids are more likely to_.A. understand betterB. follow

    38、the rulesC. respect the teachersD. give up10. What does the third paragraph mainly tell us?A. How scientists carried out the research.B. Why parents were interviewed by phone.C. How kids behaved at home or at school.D. How many sports kids did at school.11. What can we infer from Prof. Paganis words

    39、 in the last paragraph?A. The research will be of great benefit.B. Children should go to kindergartens.C. Schools will face low attainment.D. Team sports will be reduced at kindergartens.【答案】8. A 9. B 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了参加学校的团队运动对孩子未来的学习是有益处的。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Linda Pagani said: We wo

    40、rked with information provided by parents and teachers to compare kindergarteners activities with their classroom activities as they grew up.”(我们利用家长和老师提供的信息,比较了幼儿园的活动和他们成长过程中的课堂活动。)可知,研究者研究的主要是孩子们在班级的活动。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第二段“There is something special to the sporting environment-perhaps the sense

    41、of belonging to a team to a special group with a common goalthat appears to help kids understand the importance of respecting the rules and honouring responsibilities.”(运动环境中有一些特殊的东西也许是一种团队归属感,一种有着共同目标的特殊群体归属感这似乎有助于孩子们理解尊重规则和尊重责任的重要性。)可知,在体育环境中,孩子们更可能学会遵守规则,尊重责任。故选B项。【10题详解】主旨大意题。根据第三段“Researchers b

    42、egan studying 2,694 Canadian children around the age of six,with teachers filled in questionnaires about their behaviour in school.Meanwhile, the childrens parents were interviewed by phone or in person about their home life. The exercise was the repeated four years later to test what effect the beh

    43、aviour had.”(研究人员开始研究2694名6岁左右的加拿大儿童,老师们填写了关于他们在学校行为的调查问卷。同时,对孩子的父母进行了电话或面谈,了解他们的家庭生活。四年后,他们又重复了这个实验,以测试这种行为会产生什么影响。)可知,本段介绍了该研究通过问卷调查、电话和面谈的形式进行,所以主要说明了研究是如何实施的。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“The results should be encouraging for schools looking to cut childhood obesity rates and low attainment in school

    44、s.”(研究结果对那些希望降低儿童肥胖率和低成绩的学校来说应该是鼓舞人心的。)可知,研究结果对学校实现降低儿童肥胖率和低成绩是有鼓舞作用的,可推断这个研究结果是有用的。故选A项。DInside the white, bacteria-free walls of a new building on the southern outskirts of Beijing, two employees wearing masks and rubber gloves are busy injecting a clear, colorless liquid into rows of small bottle

    45、s.The 215,000 square feet production plant was built in recent months specifically for producing a Covid-19 vaccine (疫苗) developed by Chinese pharmaceutical company Sinovac Biotech.CoronaVac, the vaccine candidate from Sinovac, is part of Chinas push to be at the forefront of rolling out immunizatio

    46、ns (免疫接种) against the deadly novel coronavirus.The Nasdaq-listed biotech company began developing its vaccine in late January, less than a week after Wuhanthe original epicenter of Chinas coronavirus outbreakwent into a strict lockdown.By June, China had largely contained the coronavirus, dealing wi

    47、th only a small number of outbreaks. Those newly reported Covid-19 cases in China didnt meet the necessary conditions for a Phase 3 trial, so Sinovac reached an agreement with Brazilwhich ranks second in the world for infections, with more than 3.6 million reported cases.In cooperating with the Buta

    48、ntan Institute in Sao Paulo, a Phase 3 study was launched in late July involving 9,000 volunteers, all health professionals who have worked with Covid-19 patients but havent been infected with the virus.The tests are ongoing, but Dimas Covas, president of the Butantan Institute, said Wednesday prima

    49、ry data shows CoronaVac developed immunity in 97% of the people vaccinated after two dosesa level he said was “fundamental to break the chain of transmission of the coronavirus.”12. From which of the following is the text probably taken?A. A biology textbook.B. A news report.C. A book review.D. A tr

    50、avel brochure.13. What does the underlined phrase “rolling out” in Paragraph 3 mean?A. Launching.B. Distributing.C. Guarding.D. Burning.14. What is the necessary condition for a Phase 3 trial?A. Chinas successful lockdown in Wuhan.B. A sufficient number of infected patients.C. All health professiona

    51、ls and volunteers.D. The Nasdaq-listed biotech company.15. Which can be a suitable title for the text?A. Forefront: Chinas push to develop a coronavirus vaccine.B. Lockdown: Chinas successful move to contain the outbreaks.C. Infection: Brazils ranking second to surprise the world.D. Immunity: Brazil

    52、s effort to break the chain of transmission.【答案】12. B 13. A 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲的是中国研发冠状病毒疫苗的事情,介绍了这个项目的过程和到目前为止的进展。【12题详解】推理判断题。题目询问我们文章的出处,文章主要讲的是中国研发冠状病毒疫苗的事情,介绍了这个项目到目前为止的进展。由此可推断出,文章应该是一篇新闻报道,“A news report.”意为“一篇新闻报道”,符合文章出处。故选B项。【13题详解】词义猜测题。根据第三段内容“CoronaVac, the vaccine candidat

    53、e from Sinovac, is part of Chinas push to be at the forefront of rolling out immunizations (免疫接种) against the deadly novel coronavirus.”可知,来自Sinovac的候选疫苗CoronaVac,是中国推出的对抗这种致命病毒的疫苗。由此可推断出,画线词所在处表达的是“中国在开展免疫接种上走在前列”,“Launching”意为“发起,开始从事”,符合语境。故选A项。【14题详解】推理判断题。根据倒数第三段关键句“Those newly reported Covid-1

    54、9 cases in China didnt meet the necessary conditions for a Phase 3 trial, so Sinovac reached an agreement with Brazilwhich ranks second in the world for infections, with more than 3.6 million reported cases.”可知,因为中国已经基本控制了冠状病毒,中国新报道的Covid-19病例不符合进行第三阶段实验的必要条件,因此,Sinovac与报道病例超过360万例的全球感染率排名第二的巴西合作。由此

    55、可推断出,第三阶段实验的必要条件是足够数量的感染病人。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据文章内容及第三段关键句“CoronaVac, the vaccine candidate from Sinovac, is part of Chinas push to be at the forefront of rolling out immunizations (免疫接种) against the deadly novel coronavirus.(新冠疫苗,来自Sinovac的疫苗,是中国努力站在对抗致命的新型冠状病毒,研发疫苗的前沿的一部分。)”可知,文章主要讲的是中国研发冠状病毒疫苗的事情

    56、,介绍了这个项目的过程和到目前为止的进展。“Forefront: Chinas push to develop a coronavirus vaccine.”意为“前沿:中国推动研发冠状病毒疫苗。”能够概括文章内容。故选A项。第二节(共5小题:每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项When we think of holidays, we think of traveling, beaches, fun, and adventure. _16_. Smartphones have taken the world by storm

    57、, influencing the manner we interact with each other. Does this sound like you? If so, it sounds like you need a digital detox (数码产品戒毒期)._17_. Whether you are a businessman or a student, everyone needs some time away from technology.Having a tech-free holiday is becoming increasingly popular especia

    58、lly among families. The reason is obvious. _18_. While it may seem that sending a quick text message or uploading a photo to WeChat doesnt take so much time, these things eventually add up without us even knowing it.Whether to give yourself a digital detox is a difficult decision to make. _19_. To h

    59、elp you along, it is probably a good idea to choose a remote area, somewhere close to nature, where you can truly immerse (沉浸其中) yourself.Taking a tech-free holiday would be a good time to pick up something new, or return to hobbies which you never had time for. _20_. If youre going with friends or

    60、family, perhaps bring along some board games to spend time rekindling (重新点燃) tired relationships.In todays fast paced world, its important to find time to stop and smell the roses - without taking a selfie at the same time, that is.A. You could sketch (描述) the view of the coast, or take photos with

    61、your old film camera.B. One of the best things about a digital detox is the fact that anyone can do it.C. But the reality is, we spend most of our holidays on our personal digital products.D. Nothing in this world can compare a holiday like this.E. However, it may be just the thing you need to clean

    62、se (清洗) your mind, body, and soul.F. It enables them to spend quality time with together without being distracted by social media.G. People tend to keep connected with smartphones and never feel bored with them.【答案】16. C 17. B 18. F 19. E 20. A【解析】【分析】这是一篇说明文。如今我们似乎越来越离不开手机等各种电子产品了,这甚至还成了不少人度假的方式。如果

    63、你也是重度电子产品依赖者,不妨试着来一场“数码排毒”吧?本文建议读者远离电子产品,来一场没有科技产品的假期旅行。【16题详解】根据上文“When we think of holidays, we think of traveling, beaches, fun, and adventure.(当我们想到假期的时候,我们会想到旅游,沙滩、玩乐和冒险。)”和下文“Smartphones have taken the world by storm, influencing the manner we interact with each other.(智能手机席卷了全世界,影响着我们互动的方式。)”

    64、可以推断空格起承上启下的作用, C项中提到的转折连词but引出下文,“our personal digital products”指代下文提到的“Smartphones”,因此推断C项“但是事实是:我们把大多数假期都花在了使用电子设备上”符合语境。故选C。【17题详解】根据空格下文“Whether you are a businessman or a student, everyone needs some time away from technology.(无论是商人还是学生,每个人都需要远离科技一段时间)”可以推断出数码排毒最大的好处之一是所有的人都可以尝试。B项“数码排毒的好处之一就是

    65、任何人都能做到。”符合语境。故选B。【18题详解】根据空格上文“Having a tech-free holiday is becoming increasingly popular especially among families. (享受一个没有电子产品的假期正变得越来越受欢迎,尤其是在家庭中。)”可知,来一场没有科技产品的假期日益成为流行的,由The reason is obvious.推断,空格处讲述“流行的原因”,因此推断F项“因为这能够让家庭成员们享受不被社交媒体打扰的搞怪时光”符合语境。故选F。【19题详解】根据空格上文“Whether to give yourself a d

    66、igital detox is a difficult decision to make.(是否要给自己来场数码排毒是个艰难的抉择)以及根据文章的主旨大意可推断E项“但是要想清洗自己的思想、身体和灵魂,这或许就是你需要做的事”符合语境。故选E。【20题详解】根据空格上文Taking a tech-free holiday would be a good time to pick up something new, or return to hobbies which you never had time for.(来一场没有科技产品的假期将是一个学习新事物的好时机,或者回到你从未有时间做的爱好

    67、。)可知,来一场没有科技产品的假期是一个好机会,你可以尝试一些新事物,或者重拾那些你没与时间做的业余爱好,因此推断A项“你可以画张海岸速写,或者用老式相机拍照”符合语境,故选A。第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)请阅读下面短文,掌握其大意,然后从3655各题所给的四个选项(A、B、C和D中),选出最佳选项,并在答题卡上将该选项的标号涂黑。Never had I given back to the community. I gave generously to family since my father had drilled into my mind that _21

    68、_ begins at home, but rarely to any cause outside.One day, my _22_ phoned me. “Aunt Lene,” she said in her sweet voice that never fails to _23_ my heart, “the blood bank asked if I would _24_ blood. Would you donate with me?” I couldnt _25_ her.I didnt know_26_, that I would be able to donate blood

    69、in the name of someone _27_. On the wall were photos of people who were _28_ severe illnesses. One photo was of a little girl, named Alexis, whose smiling face, although swollen from drugs, _29_ me. Then I decided to donate blood in her name.I braved the _30_ and the procedure was relatively painles

    70、s. _31_, that gave me a lot of happiness, so I continued to _32_ several other donations.One morning I happened to _33_ a report about Alexis on the radio. I was thrilled, but I wasnt _34_ to learn how she had tried to help others although she was struggling with cancer, because when I first saw her

    71、 angelic face, her _35_ was so full of joy and _36_ that I began to like her _37_. I was so happy I joined her trying to help.I am grateful for this experience as it has _38_ me to the fact that every little thing we do to help has its _39_, not just to the one receiving, but to the one _40_.21. A.

    72、gratitudeB. donationC. charityD. friendliness22. A. nephewB. daughterC. sonD. niece23. A. freezeB. meltC. breakD. fill24. A. giveB. checkC. drawD. lose25. A. refuseB. acceptC. standD. forgive26. A. laterB. beforeC. soonD. recently27. A. injuredB. familiarC. vagueD. specific28. A. treatingB. preventi

    73、ngC. battlingD. reporting29. A. turned toB. submitted toC. appealed toD. applied to30. A. needleB. knifeC. medicineD. smell31. A. Later stillB. Worse stillC. More effectivelyD. More importantly32. A. receiveB. makeC. askD. increase33. A. readB. constructC. hearD. prepare34. A. surprisedB. pleasedC.

    74、embarrassedD. encouraged35. A. mindB. voiceC. silenceD. smile36. A. tensionB. courageC. reliefD. sympathy37. A. instantlyB. occasionallyC. graduallyD. eventually38. A. challengedB. blindedC. resignedD. awoken39. A. priceB. valueC. endingD. purpose40. A. holdingB. acceptingC. givingD. taking【答案】21. C

    75、 22. D 23. B 24. A 25. A 26. B 27. D 28. C 29. C 30. A 31. D 32. B 33. C 34. A 35. D 36. B 37. A 38. D 39. B 40. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者通过捐献血的故事,我意识到我们所做的每一件小事都有它的价值,不仅对受助者,而且对施予者。.【21题详解】考查名词词义辨析。句意:我对家庭慷慨解囊,因为我父亲给我灌输了这样的观念:慈善始于家庭,但很少涉及外部的事业。A. gratitude 感激;B. donation捐献;C. charity慈善;D. friendliness友谊。

    76、根据第1空后的begins at home, but rarely to any cause outside.可知,此处指“慷慨解囊”也就是“慈善”。故选C。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:一天,我侄女打电话给我。A. nephew 外甥;B. daughter女儿;C. son儿子;D. niece外甥女。 根据第2空后的Aunt Lene可知此处指“外甥女”。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:她甜美的声音融化了我的心:“血库问我是否愿意献血。你愿意和我一起捐赠吗?” A. freeze结冰;B. melt融化;C. break打破;D. fill装满。根据第3空前后的内容

    77、in her sweet voice that never fails to 和 my heart可知,此处指她的话“融化”了我的心。故选B。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:她甜美的声音融化了我的心:“血库问我是否愿意献血。你愿意和我一起捐赠吗?”A. give 给;B. check检查;C. draw 吸引;D. lose失去。 根据下文Would you donate with me?可知,此处指“献血”。故选A。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:我不能拒绝她。A. refuse 拒绝;B. accept接受;C. stand 站立;D. forgive原谅。 根据第6空后的I

    78、would be able to donate blood in the name of someone可知,我不能“拒绝”。故选A。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:我以前并不知道,我可以以某个人的名义献血。A. later 后来;B. before 以前;C. soon 不久;D. recently最近。 此处指“以前”不知道。故选B。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:我以前并不知道,我可以以某个人的名义献血。A. injured受伤的;B. familiar熟悉的;C. vague模糊的;D. specific特殊的,特定的。根据第9空下句Then I decided to d

    79、onate blood in her name.此处指以某个“特定的”人的名义献血。故选D。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:墙上挂着与重病作斗争的人们的照片。A. treating 对待;B. preventing 阻止;C. battling作战,斗争;D. reporting报道。 根据第8空后的severe illnesses.可知,此处指与病魔作“斗争”。故选C。【29题详解】考查动词词组。句意: 其中一张照片上是一个名叫亚历克西斯的小女孩,她的笑脸虽然因毒品而肿胀,但仍吸引着我。A. turned to 转向,求助;B. submitted to 递交,主张;C. appeal

    80、ed to 吸引;D. applied to应用。 根据第9空前的although swollen from drugs可知,此处指她仍“吸引”我。故选C。【30题详解】考查名词词义辨析。 句意:我勇敢地接受了针头注射,整个过程相对没有疼痛。A. needle针;B. knife 刀子;C. medicine药,医学;D. smell气味。 此处指“针头”注射。故选A。【31题详解】考查短语。句意:更重要的是,这给了我很多快乐,所以我继续进行其他的捐赠。A. Later still后来仍然;B. Worse still 更糟糕的是;C. More effectively更有效地;D. More

    81、 importantly更重要地。 根据第11空后的gave me a lot of happiness,可知,此处指“更重要”。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:更重要的是,这给了我很多快乐,所以我继续进行其他的捐赠。A. receive 收到;B. make制造;C. ask问;D. increase增长。 固定搭配:make donations“捐献”。故选B。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:一天早上,我碰巧在收音机里听到一篇关于亚历克西斯的报道。A. read阅读;B. construct 建设,建造;C. hear听见;D. prepare准备。 根据第13空后的a

    82、 report about Alexis on the radio.可知,此处指“听见”。故选C。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:我很激动,但当我知道她在与癌症抗争的同时还努力帮助别人时,我并不感到惊讶,因为当我第一次看到她天使般的脸庞时,她的微笑充满了喜悦和勇气,我立刻就喜欢上了她。A. surprised感到惊讶的;B. pleased感到高兴的;C. embarrassed尴尬的;D. encouraged受到鼓舞的。 此处指我并不感到“惊讶”。故选A。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我很激动,但当我知道她在与癌症抗争的同时还努力帮助别人时,我并不感到惊讶,因为当我第一次看

    83、到她天使般的脸庞时,她的微笑充满了喜悦和勇气,我立刻就喜欢上了她。 A. mind 理智,精神;B. voice声音;C. silence沉默;D. smile微笑。 根据第15空后的was so full of joy and可知,此处指她的“微笑”。故选D。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:我很激动,但当我知道她在与癌症抗争的同时还努力帮助别人时,我并不感到惊讶,因为当我第一次看到她天使般的脸庞时,她的微笑充满了喜悦和勇气,我立刻就喜欢上了她。A. tension紧张;B. courage勇气;C. relief减轻,解除;D. sympathy同情。 此处指她充满了快乐和“勇气”。故

    84、选B。【37题详解】考查副词词义辨析。句意:我很激动,但当我知道她在与癌症抗争的同时还努力帮助别人时,我并不感到惊讶,因为当我第一次看到她天使般的脸庞时,她的微笑充满了喜悦和勇气,我立刻就喜欢上了她。A. instantly立即地;B. occasionally 偶尔;C. gradually逐渐地;D. eventually最后。 根据第17空下文I was so happy I joined her trying to help.此处指我“立刻”喜欢上了她。故选A。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:我很感激这次经历,因为它使我意识到我们所做的每一件小事都有它的价值,不仅对受助者,而且对

    85、施予者。A. challenged挑战;B. blinded使失明;C. resigned辞职;D. awoken叫醒。 根据第18空后的the fact that every little thing we do to help可知,此事“唤醒”了我。故选D。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:我很感激这次经历,因为它使我意识到我们所做的每一件小事都有它的价值,不仅对受助者,而且对施予者。A. price价格;B. value价值;C. ending 结局;D. purpose目的。 根据第19空后的not just to the one receiving,可知,每件小事都有它的“价值”

    86、。故选B。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:我很感激这次经历,因为它使我意识到我们所做的每一件小事都有它的价值,不仅对受助者,而且对施予者。A. holding持有,握住;B. accepting接受;C. giving给;D. taking拿走。此处指不仅对受助者,而且对“给予者”。故选C。第二节( 每小题 1.5 分, 满分 15 分) 阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Pan, a silversmith(银匠)in Maliao village in Guizhou Province used to dream of people living_41_

    87、abundant life in his village, where nobody has to work far away from home and customers go there for beautiful silver jewellery. Now his dream has come true.Maliao village is famous for its silver jewellery. In fact, Miao silver jewellery_42_(list)as National Intangible Cultural Heritage in 2006. Bu

    88、t with cheaper, machine-produced trinkets(小首饰)_43_(rule)the market, they couldnt rely on the old technique to survive.At that time, most people in the village lived under the poverty line,_44_means they could simply afford food and_45_(base) clothing, but seldom purchase things like bicycles or tele

    89、visions. So many villagers left their hometown_46_(hopeless). But in 2019, the government allocated 580,000 yuan of poverty funds to set up the Silverware Workshop of Maliao Village, helping Maliao villagers fight poverty_47_their own craft.Since that year, most young craftsmen_48_(return)to their h

    90、ometown and found a bright future. With the help of the governments workshop. they learned the_49_(late)fashion trends and how to meet clients various_50_(request). Instead of holding on to old ideas and existing design, villagers enhanced their skills and made their products customized.【答案】41. an 4

    91、2. was listed 43. ruling 44. which 45. basic 46. hopelessly 47. with 48. have returned 49. latest 50. requests【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章叙述了贵州麻料村村农民在政府的帮助下,重新让传统手工制作辉煌的故事。【41题详解】考查冠词。句意潘文石是贵州省麻寮村的银匠,他曾经梦想着村里的人过着富足的生活,没有人需要离家很远的地方工作,顾客们都到那里去买漂亮的银饰。life表示“生活”时,若指某种方式的生活,为可数名词,live an abundant life“过着富足的生活”,且ab

    92、undant以元音音素开头,故填an。【42题详解】考查动词时态和语态。句意:事实上,苗族银饰早在2006年就被列为国家级非物质文化遗产。分析句子可知,list是谓语动词,与主语jewellery是被动关系,根据时间状语in 2006可知,用一般过去时的被动语态:was/were done,主语是第三人称单数,故填was listed。【43题详解】考查非谓语动词。句意:但便宜,机器生产的小饰品统治着市场,他们不用依靠旧的技术才能生存。分析句子可知,此处是with的复合结构,其构成为:with+宾语+宾语补足语,rule是宾语补足语,与宾语trinkets是主动关系,用现在分词,故填rulin

    93、g。【44题详解】考查定语从句。句意:当时,村里的大多数人生活在贫困线以下,这意味着他们只买得起食物和基本的衣服,但很少购买自行车或电视等东西。分析句子结构可知,空处需用关系词引导非限制性定语从句,先行词是前面的句子,关系词在定语从句中作主语,所以空处需用which引导非限定性定语从句。故填which。【45题详解】考查形容词。句意同上。此处需用形容词作定语修饰名词clothing,base的形容词为basic“基本的”。故填basic。【46题详解】考查副词。句意:许多村民绝望地离开了家乡。空处需用副词作状语修饰动词left ,此处需用副词hopelessly表达“绝望,无望”之意。故填ho

    94、pelessly。【47题详解】考查介词。句意:但2019年,政府拨出58万元扶贫资金,成立麻料村银器作坊,帮助麻料村村民用自己的手艺脱贫。空处需用介词,根据句意可知,此处需用介词with表“凭借”。故填with。【48题详解】考查动词时态。句意:从那以后,大多数年轻的手工艺人都回到了自己的家乡,找到了光明的未来。根据 Since that year判断,此处该用现在完成时:have/has done,主语是复数craftsmen,所以空处需用助动词have。故填have returned。【49题详解】考查形容词。句意:在政府工作坊的帮助下,他们了解了最新的时尚趋势,以及如何满足客户的各种需

    95、求。此处意为“最新的潮流趋势”,所以空处需用形容词latest。故填latest。【50题详解】考查名词复数。句意同上。request 动词和名词形式皆为request“要求”request为名词时,为可数名词,且由various修饰。故填requests。第四部分 写作(共两节)第一节 短文改错(满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌中间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处,每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏词符号(),并在其下面写出该加词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面

    96、写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。In the morning of September 29, 2018, from 10:00 to 11:00, all the students in our school took a part in a Sunshine Sports Programmer. The Ministry of Education demands that students exercised for an hour every day so as to have a strong body and e

    97、njoying the whole life. In my opinion, it is a good idea for we senior high school students to take exercise every day. Now, everyone was eager for health, that is considered as a key factor for success. Because we spend an hour a day on exercise, it is well worth it. Not only taking exercise build

    98、up our bodies, but it also helps us concentrate on our study. Therefore, we can work more efficiently in the process of study and acquire much knowledge.【答案】1. inon 2. 删除a 3.exercisedexercise 4. enjoyingenjoy 5. weus 6.wasis 7. thatwhich 8. BecauseAlthough/Though/While 9.Not only后加does 10. muchmore【

    99、解析】【分析】这是一篇新闻报道。作者介绍了学校和教育部门所设置的体育活动的参与情况,表明自己对体育运动的看法,说明了体育运动对学生身体健康和学习的益处。【详解】1.考查介词。句意:在2018年9月29日上午10点至11点,我校全体学生参加了阳光体育项目。表示具体某日(上午、下午和晚上)用on,在本句中,有具体日期,故应将in改成on。2.考查固定搭配。句意:在2018年9月29日上午10点至11点,我校全体学生参加了阳光体育项目。 take a part in意为在中扮演角色。与句意不符,而take part in意为参加;参与。后常跟活动。根据句意,此处应为参加阳光体育项目,故将a删除。3.

    100、考查时态。句意:教育部要求学生每天锻炼一小时,以强健的身体来享受生活。根据主句中主语“The Ministry of Education demands that”可知,此处为一般现在时,主句和从句在时态上应保持一致,所以that从句中的动词也应该用一般现在时。故将exercised改为exercise。4.考查时态。句意:教育部要求学生每天锻炼一小时,以强健的身体来享受生活。根据时态一致性,and后面动词和and之前的动词一样的形式。本句中and前的动词为一般现在时,所以enjoy也用一般现在时,故将enjoying改为enjoy。5.考查人称代词。句意:在我看来,对于我们高中生来说,每天锻

    101、炼是一个好主意。一般来说,人称代词在句子中作主语,用主格;作宾语或介词补足成分,用宾格,在本句中,人称代词作介词for的宾语,所以应该用宾格。故将we改为us。6.考查时态。句意:如今,每个人都渴望健康,这被认为是成功的关键因素。根据时间状语Now可知,句子的时态应为现在时,根据下半句“that is considered as a key factor for success.”可以推测出此处应该用一般现在时,故将was改成is。7.考查非限制性定语从句。句意:如今,每个人都渴望健康,这被认为是成功的关键因素。根据分析,后半句为非限制性定语从句,去掉后句意未发生改变,而that不能引导非限制

    102、性定语从句,故将that改为which。8.考查连词。句意:虽然我们每天花一小时做运动,这但是这是很值得的。根据句意可知,这里是表转折关系,所以应该用表示转折关系的连接词。而because强调直接造成某种结果的理由和原因,Although/Though/While意为转折关系,故将Because改为Although/Though/While。9.考查倒装结构。句意:锻炼不仅能增强我们的身体,而且还能帮助我们集中精力学习。not only放在句首时,句子要用部分倒装,部分倒装就是要将助动词或情态动词放到主语前,倒装句结构Not only do/does/did+主语+谓语动词的原形(+其它成分)

    103、but+从句(正常语序) ,本句主语是taking exercise,所以这里应该用does做助动词,故在Not only后加助动词does。10.考查比较级。因此,我们的学习更有效率,从而获得更多的知识。根据句意,可知这里是比较级,将现在所获得的知识与以前获得的相比较,应该用much的比较级,故将much改为more。第二节 书面表达(满分25分)52. 我市正在开展全国文明城市创建活动。假定你是星光学校的学生会主席,请你以学生会的名义写一封倡议书,向全校同学发出做文明市民的倡议,内容包括:倡议目的、倡议内容(如注意个人文明、马路文明、环境卫生等)。注意:1.词数不少于100词;2.可以适当

    104、增加细节,以使行文连贯;3参考词汇:全国文明城市:National Civilized CityDear fellow students,_Students Union【答案】Dear fellow students,As you all know, our government is trying to make our city a National Civilized City. We hope we can also do our bits to help achieve this goal. First of all, we should mind our language and

    105、be civilized speakers. Always remember to say “Please” and “Thanks” and dont talk or laugh loudly in public. When seeing people in trouble, we might as well lend them a helping hand. In addition, be civilized pedestrians. We must obey traffic rules and never cross the streets when the traffic lights

    106、 are red. Keeping our environment nice and clean is also advisable, which means we shouldnt litter or spit in public places.Lets take action now and make joint efforts to make our city more civilized.Students Union【解析】【分析】本篇书面表达是应用文,要求写一封书信。【详解】第1步:根据提示可知,我市正在开展全国文明城市创建活动。假定你是星光学校的学生会主席,请你以学生会的名义写一封

    107、倡议书,向全校同学发出做文明市民的倡议,内容包括:倡议目的、倡议内容(如注意个人文明、马路文明、环境卫生等)。第2步:根据写作要求,确定关键词(组):try to do (尝试做某事);National Civilized City(全国文明城市);do ones bits(尽自己的一份力量);achieve(实现);first of all(首先);civilized(文明的);in public(在公众场合);pedestrian(行人);obey traffic rules(遵守交通规则);advisable(明智的,可取的)等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和

    108、时态问题。此处文章主要应用一般现在时。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如:When seeing people in trouble, we might as well lend them a helping hand.运用了非谓语动词作状语;Keeping our environment nice and clean is also advisable, which means we shouldnt litter or spit in public places.运用了非限制性定语从句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:宁夏平罗中学2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-381439.html
    相关资源 更多
  • 人教版英语必修1 同步教学课件UNIT4 SECTION Ⅳ WRITING.ppt人教版英语必修1 同步教学课件UNIT4 SECTION Ⅳ WRITING.ppt
  • 人教版英语必修1 同步教学课件UNIT4 SECTION Ⅲ USING LANGUAGE.ppt人教版英语必修1 同步教学课件UNIT4 SECTION Ⅲ USING LANGUAGE.ppt
  • 人教版英语必修1 同步教学课件UNIT3 SECTION Ⅳ WRITING.ppt人教版英语必修1 同步教学课件UNIT3 SECTION Ⅳ WRITING.ppt
  • 人教版英语必修1 同步教学课件UNIT3 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE.ppt人教版英语必修1 同步教学课件UNIT3 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE.ppt
  • 人教版英语必修1 同步教学课件UNIT1 SECTION Ⅲ USING LANGUAGE.ppt人教版英语必修1 同步教学课件UNIT1 SECTION Ⅲ USING LANGUAGE.ppt
  • 人教版英语必修1 同步教学课件UNIT1 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE.ppt人教版英语必修1 同步教学课件UNIT1 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE.ppt
  • 2018版高考英语二轮课件:第1部分 专题1 模式3 推理判断题 .ppt2018版高考英语二轮课件:第1部分 专题1 模式3 推理判断题 .ppt
  • 人教版英语必修1 同步教学课件UNIT1 SECTION Ⅰ WARMING UP .ppt人教版英语必修1 同步教学课件UNIT1 SECTION Ⅰ WARMING UP .ppt
  • 云南省中央民大附中芒市国际学校2017_2018学年高一英语下学期期中试题理科班.doc云南省中央民大附中芒市国际学校2017_2018学年高一英语下学期期中试题理科班.doc
  • 人教版英语八年级下册unit2 SectionA 1a~2d (共33张PPT).ppt人教版英语八年级下册unit2 SectionA 1a~2d (共33张PPT).ppt
  • 云南省中央民大附中芒市国际学校2017_2018学年高一英语下学期期中试题文科班.doc云南省中央民大附中芒市国际学校2017_2018学年高一英语下学期期中试题文科班.doc
  • 2018秋人教(达州)七年级英语上册:期末综合能力检测题.doc2018秋人教(达州)七年级英语上册:期末综合能力检测题.doc
  • 云南省中央民大附中芒市国际学校2017_2018学年高一英语上学期期中试题.doc云南省中央民大附中芒市国际学校2017_2018学年高一英语上学期期中试题.doc
  • 2018秋人教(达州)七年级英语上册:期中综合能力检测题.doc2018秋人教(达州)七年级英语上册:期中综合能力检测题.doc
  • 人教版英语八年级上 Unit4 SectionB 2b Who's-Got-Talent?(共29张PPT).ppt人教版英语八年级上 Unit4 SectionB 2b Who's-Got-Talent?(共29张PPT).ppt
  • 人教版英语八年级Unit4What.ppt人教版英语八年级Unit4What.ppt
  • 2018秋人教(达州)七年级英语上册:Unit 5综合能力检测题.doc2018秋人教(达州)七年级英语上册:Unit 5综合能力检测题.doc
  • 人教版英语八年级unit-4 What’s the best movie theater section--B1a-2e (共23张PPT).ppt人教版英语八年级unit-4 What’s the best movie theater section--B1a-2e (共23张PPT).ppt
  • 2018秋人教(达州)七年级英语上册:Unit 4综合能力检测题.doc2018秋人教(达州)七年级英语上册:Unit 4综合能力检测题.doc
  • 人教版英语八年上册 Unit9复习课件(共48张PPT).ppt人教版英语八年上册 Unit9复习课件(共48张PPT).ppt
  • 2018秋人教(达州)七年级英语上册:Unit 3综合能力检测题.doc2018秋人教(达州)七年级英语上册:Unit 3综合能力检测题.doc
  • 人教版英语八年上册 Unit8SectionA 1a--2a课件(共35张PPT).ppt人教版英语八年上册 Unit8SectionA 1a--2a课件(共35张PPT).ppt
  • 人教版英语八年上册 Unit8 SectionA Grammar focus-3c(共33张PPT).ppt人教版英语八年上册 Unit8 SectionA Grammar focus-3c(共33张PPT).ppt
  • 2018版高考英语一轮复习(外研版)练习:必修5 MODULE 5 WORD版含答案.doc2018版高考英语一轮复习(外研版)练习:必修5 MODULE 5 WORD版含答案.doc
  • 人教版英语八年上Unit 5Do you want to watch a game showSection B2b(共22张PPT).ppt人教版英语八年上Unit 5Do you want to watch a game showSection B2b(共22张PPT).ppt
  • 人教版英语八年上Unit 5Do you want to watch a game showSection B 2a—2e(共21张PPT).ppt人教版英语八年上Unit 5Do you want to watch a game showSection B 2a—2e(共21张PPT).ppt
  • 人教版英语八年上Unit 5 Do you want to watch agame showrreview (共18张PPT).ppt人教版英语八年上Unit 5 Do you want to watch agame showrreview (共18张PPT).ppt
  • 人教版英语八年上Unit 5Do you want to watch a game showSection B Reading (共17张PPT).ppt人教版英语八年上Unit 5Do you want to watch a game showSection B Reading (共17张PPT).ppt
  • 人教版英语八年上 unit10 Section_A1 课件 (共39张PPT).ppt人教版英语八年上 unit10 Section_A1 课件 (共39张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1