广东省2020届高三英语第一次教学质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2020 届高三 英语 第一次 教学质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2020届高三英语第一次教学质量检测试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡 皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效.3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADay 1 Arrival/HarbinPlaces to visit:
2、 Central Street, Zhaolin Park Ice Lantern Art FairUpon arriving in the ice city Harbin in the early afternoon, you will be met by local English-speaking guide at Harbin airport or railway station and then start your trip from the Central Street.The Central Street was originally built in 1898 when th
3、ere were abundant of Russian businessmen in Harbin. Its a good place to see architectural styles and taste different cuisine.In the evening, you will visit the Ice Lantern Fair in Zhaolin Park. You can see pretty ice sculptures when the ice sculptures are lit, which looks like a magical world.Day 2
4、HarbinPlaces to visit: Siberian Tiger Park, Ice and Snow WorldIn the daytime you will make an adventure in the Siberian Tiger Park, the largest natural park for wild Siberian tigers of China, even in the world. There are over 500 Siberian tigers in this park. Here you can see wild tigers closely and
5、 take some fantastic photos.In the evening you will go to visit the Ice and Snow World. It is full of awesome ice and snow sculptures created by artists from all around the world.Day 3 Harbin/DeparturePlaces to visit: Winter Swimming Performance, Ice ActivitiesAs the Ice City, Harbin is an ideal pla
6、ce to have winter swimming activities. The average temperature here is - 18 C in winter and many local people had got used to taking winter swimming. You can see all kinds of people males, females, from youth to 70 years old men swim through the frozen surface of the Songhua River. Also there is Win
7、ter Swimming Competition held in Harbin every year.In the afternoon you will take your own arranged train or flight back home.1. Who is the passage intended for?A. People in the local areas.B. Visitors from abroad.C. Artists interested in ice.D. Children fond of magic.2. What can you see on the seco
8、nd day in Harbin?A. Wild Siberian tigers of China.B. Special architectural styles.C. The swimming competition.D. Different delicious dishes.3. What can we know about Harbin in winter according to the text?A. The temperature there is about -18 C on average in winter.B. People living there get accusto
9、med to swimming.C. The Songhua River is the only frozen river there.D. Winter Swimming Competition is held every month.【答案】1. B 2. A 3. A【解析】这是一篇说明文。主要介绍了一个为期三天的哈尔滨旅行安排,介绍了每天的日程安排情况。【1题详解】推理判断题。根据Day 1 Arrival/Harbin中的Upon arriving in the ice city Harbin in the early afternoon, you will be met by lo
10、cal English-speaking guide at Harbin airport or railway station and then start your trip from the Central Street.下午抵达冰城哈尔滨后,在哈尔滨机场或火车站会有当地英语导游迎接。以及本文是用英文写的,由此可推知,这篇文章是写给来自国外的游客的。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Day 2 Harbin部分中In the daytime you will make an adventure in the Siberian Tiger Park, the largest natural
11、 park for wild Siberian tigers of China, even in the world. There are over 500 Siberian tigers in this park. Here you can see wild tigers closely and take some fantastic photos.可知在白天,你将在中国最大的野生东北虎自然公园西伯利亚虎公园探险。这个公园里有500多只西伯利亚虎。在这里你可以近距离看到野生老虎,并拍下一些奇妙的照片。由此可知,在哈尔滨的第二天你能看到中国野生东北虎。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Day
12、 3 Harbin/Departure部分中The average temperature here is - 18 C in winter and many local people had got used to taking winter swimming.可知这里冬季的平均气温为零下18摄氏度,许多当地人已经习惯了冬泳。由此可知,冬天的哈尔滨平均气温在零下18摄氏度左右。故选A。BI took a motor rickshaw to the train station in the city of Belapur. The driver didnt speak much English
13、, but understood, Belapur Railway Station. ” I had my tabla, a traditional drum from India, my suitcase with my clothes and other essentials. The feeling of flying by cars in this little machine is : as if you are inside a box with tiny wheels, dashing through disorderly traffic.I arrived at the sta
14、tion safely, and took a heavy breath as I unloaded my baggage before the ticket office. It was the first time that I had taken a local train to Tilak Nagar, where I was going to learn traditional vocal music. Standing in line, I counted at least 20 people staring at me. I bought my ticket, which was
15、 only 55 cents for a 20-minute train ride. The prices still blow me away.When the train came after 15 minutes or so, I got on with all speed, as the train only stops for a few seconds. The locals again stared at me. This was a train especially for local transport. After a while, a young man asked me
16、 if he could talk to me. He wanted to know if I was in a band. I stated no, but I love to play tabla. Through the conversation I knew he was a student of engineering with his exams being tomorrow, I wished him good luck for the exams sincerely, as I knew what it means to Indian students to get good
17、marks on their exams. If students do not get good enough scores, job opportunities will be few in a highly-competitive environment.The student I met helped me unload my luggage as the train reached Tilak Nagar Station. He shook my hand strongly and looked into my eyes with marks of genuine care and
18、friendship, despite us meeting for only 20 minutes.4. How did the author feel about the ride by a motor rickshaw?A. Worthless.B. Courageous.C. Common.D. Expensive.5 What does the underlined part mean in the passage?A. The train ticket cost him too much.B. It was quite cheap to take the train.C. The
19、train was so convenient for him.D. It was unusual to take a train here.6. What do we know about the young man mentioned in the passage?A. He wanted to learn to play tabla from the author.B. He was a student on the way to a university.C. He took his examinations seriously.D. He wished to find a job i
20、n Tilak Nagar.7. What is the authors purpose of writing the passage?A. To tell readers he got to know an Indian young man.B. To imply it was unsafe to travel alone in India.C. To complain the messy and dirty Indian train.D. To share his first time on a train in India.【答案】4. B 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】这
21、是一篇记叙文。作者讲述了一次在印度乘火车的经历。【4题详解】推理判断题。根据第一段中The feeling of flying by cars in this little machine is: as if you are inside a box with tiny wheels, dashing through disorderly traffic.可知在这个小机器里,飞车的感觉是:仿佛置身于一个带着小轮子的盒子里,在混乱的车流中穿梭。由此可推知,作者认为乘坐机动三轮车是需要勇气的。故选B。【5题详解】词句猜测题。根据上文I bought my ticket, which was onl
22、y 55 cents for a 20-minute train ride.可知我买了票,坐20分钟火车只要55美分。由此可知,坐火车很便宜,作者对此很吃惊。划线部分意思为“坐火车很便宜”。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第三段中Through the conversation I knew he was a student of engineering with his exams being tomorrow, I wished him good luck for the exams sincerely, as I knew what it means to Indian studen
23、ts to get good marks on their exams.If students do not get good enough scores, job opportunities will be few in a highly-competitive environment.可知通过谈话,我知道他是一名工科学生,明天就要考试了,我真诚地祝他考试顺利,因为我知道考试得高分对印度学生意味着什么。如果学生得不到足够好的分数,那么在竞争激烈的环境中,就业机会将很少。由此可判断出,那个年轻人认真对待考试。故选C。【7题详解】推理判断题。通读全文可知,作者坐着电动人力车飞一样的赶到了火车站,
24、车票很便宜,在火车了遇到了一位年轻人,他们谈之甚欢。由此可推知,作者写这篇文章的目的是分享他在印度第一次坐火车的经历。故选D。【点睛】写作意图推理判断题。作者一般不直接表明自己的意图,而是通过文章所提供的事实和理论依据,客观地使读者信服某种想法和观点。这种题型要求我们不仅要理解文章的内容,同时还要具备对作者阐述问题的写作手法进行归纳、总结和分析的能力。推测作者的写作意图时,不同体裁的文章有不同的写作目的。故事类记叙文的写作目的通常是娱乐读者(to entertain);广告类应用文的写作目的是推销产品或服务人们(to persuade);议论文的写作目的是阐述论点(to argue);科普文化
25、类说明文的写作目的是介绍知识,帮助大家广闻博见(to inform)。如第四小题,通读全文可知,作者坐着电动人力车飞一样的赶到了火车站,车票很便宜,在火车了遇到了一位年轻人,他们谈之甚欢。由此可推知,作者写这篇文章的目的是分享他在印度第一次坐火车的经历。故选D。COlder adults with a better sense of smell may live longer than those who have a poor sense of smell, a new study suggests. The study was a project of researchers in the
26、 United States that was ongoing for over 13 years. They asked nearly 2,300 men and women to identify 12 common smells. All the subjects were from 71 to 82 years of age. The researchers gave the adults scores, from 0 to as high as 12, based on how many smells they identified correctly.During the year
27、s of follow-up investigation, over 1,200 of the subjects died. When the study was launched, none of the adults were weak. They could walk a little under half a kilometer, climb 10 steps and independently complete daily activities. In the latest findings, the researchers noted that those with a weak
28、nose were 30 percent more likely to die than people with a good sense of smell. The findings were reported last month in the scientific publication Annals of Internal Medicine.Honglei Chen, a doctor with Michigan State University in East Lansing, Michigan, was the lead writer of a report on the stud
29、y. He said the connection between a poor sense of smell and an increased risk of dying was limited to adults who first reported good-to-excellent health. This suggests that a poor sense of smell is an early and sensitive sign for worsening health before it is recognizable in medical tests. With a po
30、or sense of smell, people are more likely to die of brain and heart diseases, but not of cancer or breathing disorders.The results also suggest that a poor sense of smell may be an early warning for poor health in older age that goes beyond dementia or other neurodegenerative(神经变性的) diseases. These
31、often signal the beginning of a weakening of the mind or body.8. What do you know about the study mentioned?A. The study involved researchers from the world.B. All the participants were of different ages.C. The study began to be performed about 13 years ago.D. 2 ,300 men and women were young and hea
32、lthy.9. What was the situation like at the beginning of the study?A. More than 1,200 of the participants passed away.B. Many of the subjects were found with health problems.C. All the subjects were independent of others when walking.D. One third of the participants had a poor smell sense.10. What ca
33、n be inferred from the last two paragraphs?A. People with a poor sense of smell have heart disease.B. You should be careful with your health if you smell poorly.C. People with a poor sense of smell wont suffer from cancer.D. Most of the elder people may have the dementia disease.11. Which is the bes
34、t title for the passage?A. Strong Sense of Smell May Be Linked to Longer LifeB. Old People Tend to Have a Poor Sense of SmellC. A Number of Factors Result in Longer LifeD. Being Ill Means Losing the Sense of Smell【答案】8. C 9. C 10. B 11. A【解析】这是一篇说明文。一项新研究表明,嗅觉灵敏的老年人更长寿,嗅觉不灵敏的老年人身体有潜在的健康问题。文章说明了这项研究进
35、行的过程,以及结果表明嗅觉差是健康恶化的早期和敏感信号,在医学测试中可以识别出来。嗅觉差的人更有可能死于脑部和心脏疾病,而不是癌症或呼吸紊乱。【8题详解】细节理解题。根据第一段中The study was a project of researchers in the United States that was ongoing for over 13 years.可知这项研究是美国研究人员进行了13年的一个项目。由此可知,这项研究开始于13年前。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第二段中They could walk a little under half a kilometer, cli
36、mb 10 steps and independently complete daily activities.可知他们可以走不到半公里,爬10级台阶,独立完成日常活动。由此可知,研究开始时的,所有受试者均可以独立行走。故选C。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中With a poor sense of smell, people are more likely to die of brain and heart diseases, but not of cancer or breathing disorders. 可知嗅觉差的人更容易死于脑和心脏病,但不会死于癌症或呼吸障碍。以及最后一
37、段第一句The results also suggest that a poor sense of smell may be an early warning for poor health in older age that goes beyond dementia or other neurodegenerative(神经变性的) diseases.可知研究结果还表明,嗅觉差可能是老年人健康状况不佳的早期预警信号,其影响范围不仅限于痴呆症或其他神经退行性疾病。由此可推知,如果你嗅觉不好,你应该注意你的健康。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第一句Older adults with a
38、better sense of smell may live longer than those who have a poor sense of smell, a new study suggests.可知一项新的研究表明,嗅觉较好的老年人可能比嗅觉较差的人寿命更长。结合文章主要说明了一项新研究表明,嗅觉灵敏的老年人更长寿,嗅觉不灵敏的老年人身体有潜在的健康问题。文章说明了这项研究进行的过程,以及结果表明嗅觉差是健康恶化的早期和敏感信号,在医学测试中可以识别出来。嗅觉差的人更有可能死于脑部和心脏疾病,而不是癌症或呼吸紊乱。故A选项“嗅觉灵敏的老年人可能更长寿”符合文章标题。故选A。DThe
39、team of researchers from the University of Lincoln, UK, is designing and building an app to help farmers in hot climates identify and record the spread of locusts(蝗虫) on their land.By recognizing locusts through the smartphones camera, the app will be able to identify the stage of the insects growth
40、 and record its location. This information can then be utilized so that the farmers can use pesticides(杀虫剂) more accurately in the early stages of their life time, greatly reducing the amount of crop damage.This approach could also reduce remaining pesticide levels, leading to increased food safety
41、while maintaining food security and protecting nearby water systems.“Each year, approximately 18 million hectares of land are damaged by locusts, influencing hugely farmers and their productivity, explains Dr. Bashir Al-Diri from the School of Computer Science at the University of Lincoln.” Their mo
42、nitoring techniques currently rely on field surveys by people through digging insect eggs, but this information only helps farmers to make mid and long-term forecasting decisions and can delay effective management measures. By digitally recording the exact number, age and location of locusts, we hop
43、e this new app will put more knowledge and more power into the hands of the farmers.Dr. Al-Diri and his team of computer scientists work with the Lincoln Institute for Agri-food Technology at the University of Lincoln, aiming to support and improve productivity, efficiency and farming through resear
44、ch, education and new technology.With advanced technology, the developers hope that the app will also be used for a wide range in the future to capture and document information about the natural world. For example, it could easily be adapted to help individuals identify plant diseases or to digitall
45、y capture the number and type of birds and wildlife in specific locations as part of national and international surveys.12. What do we know about the app mentioned in the passage?A. It has helped farmers record the spread of locusts.B. It will be of great use for farmers in hot climates.C. It may co
46、st the farmers more than they expect.D. It will remind farmers of what the locusts look like.13. Which can replace the underlined word utilized” in the passage?A. Accessed.B. Controlled.C. Arranged.D. Progressed.14. What can we know according to Dr. Bashir Al-Diri?A. Farmers dont know how to deal wi
47、th locusts.B. Their techniques can be used to dig insect eggs.C. Farmers suffer greatly because of locusts.D Some steps must be taken before using the app.15. What is the purpose of Al-Diri and his team?A. To check if the app is useful in killing locusts.B. To educate farmers on how to protect thems
48、elves.C. To assist in raising agricultural production level.D. To direct farmers to change their farming methods.【答案】12. B 13. A 14. C 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要讲述了英国的一个研究小组正在设计一个应用程序,以用来帮助检测蝗虫数量和降低杀虫剂使用量,从而帮助农民更好的提高生产力。【12题详解】细节理解题。根据第一段The team of researchers from the University of Lincoln, UK, is
49、designing and building an app to help farmers in hot climates identify and record the spread of locusts(蝗虫) on their land.(英国林肯大学的研究团队正在设计和构建一个应用程序,以帮助炎热气候地区的农民识别和记录蝗虫在他们土地上的传播)以及第二段中By recognizing locusts through the smartphones camera, the app will be able to identify the stage of the insects grow
50、th and record its location.(通过智能手机的摄像头识别蝗虫,该应用程序将能够识别蝗虫的生长阶段并记录其位置)可知,这个应用程序将对于气候炎热地区的农民非常有用。故选B。【13题详解】词义猜测题。根据后文so that the farmers can use pesticides(杀虫剂) more accurately in the early stages of their life time, greatly reducing the amount of crop damage.可知农民利用这些信息可以在蝗虫的生命早期更准确地使用杀虫剂,大大减少作物的损失,可知,
51、下划线单词是“利用,使用”的意思。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第四段中Each year, approximately 18 million hectares of land are damaged by locusts, influencing hugely farmers and their productivity, explains Dr. Bashir Al-Dini from the School of Computer Science at the University of Lincoln.可知林肯大学计算机科学学院的Bashir Al-Dini博士解释说,每年约有1
52、800万公顷的土地被蝗虫破坏,对农民及其生产力产生巨大影响。由此可知,蝗虫给农民们带来巨大损失。故选C。【15题详解】细节理解题。根据第五段Dr. Al-Diri and his team of computer scientists work with the Lincoln Institute for Agri-food Technology at the University of Lincoln, aiming to support and improve productivity, efficiency and farming through research, education
53、and new technology.可知Al-Diri尼博士和他的计算机科学家团队与林肯大学林肯农业食品技术研究所合作,旨在通过研究、教育和新技术来支持和提高生产力、效率和耕作。由此可知,艾尔迪尼博士和该团队的目的是通过研究、教育和新技术来支持和提高生产力、效率和耕作。故选C。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to, be called或thats to say, such as等。 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly, the same as, but,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
