宁夏石嘴山市2022-2023学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 石嘴山市 2022 2023 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、 2022-2023学年高一英语第一学期期中试卷(试卷满分150分,考试时间120分钟)第卷选择题第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A 、B、 C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是 C。1What does the mother want the boy to do?ARead a book
2、. BClimb the mountain. CWait for her.2Where are the speakers?AIn a classroom. BIn a restaurant. COn a playground.3Why does the woman want a pet?AShe feels lonely. BShe loves pets. CShe is responsible.4What does the man think of the movie?AIts exciting. BIts funny. CIts disappointing.5What have NOT t
3、he speakers planned to do?APay off the bank debts. BSend their kids abroad. CGo traveling.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。6What happened to the womans car last year?AIt fell off a br
4、idge. BIt was damaged in a storm. CIt was hit by some golf balls.7What will the man do next?ABuy an umbrella. BListen to the weather forecast. CPark his truck somewhere else.听下面一段较长对话,回答以下小题。8What muscles does the man often work out?ABack muscles. BLeg muscles. CArm muscles.9What does the man say ab
5、out gyms?AThey usually charge too much money.BThey always lack(缺乏) fitness equipment.CThey are just places for talks.听下面一段较长对话,回答以下小题。10What is the probable relationship between the two speakers?AManager and interviewee. BBoss and secretary. CDesigner and customer.11Which is true of Miss Brown?AShe
6、has just graduated from Peterson Secretary School.BShe posted the ad in a newspaper for a job.CShe doesnt think the salary (工资) is too much.12What was the probable result of the interview?AMiss Brown was given the position.BMiss Brown was likely to be turned down.CMiss Brown was likely to be given t
7、he position.听下面一段较长对话,回答以下小题。13What did the boy ask for at first?AA rag. BA T-shirt. CA bucket.14How much will the speakers raise today?AAbout $500. BAround $1,000. CAround $1,500.15What are the speakers raising money for?AThe volleyball team. BThe football team. CThe science class.16What will most
8、of the boys probably do in the evening?AGo out to dinner. BSee a film. CDo some shopping.听下面一段独白,回答以下小题。17When does the class meet on Thursdays?AFrom 1:30 to 3:00. BFrom 2:00 to 3:30. CFrom 3:30 to 5:00.18How often will the class meet in the research lab during the last two months?AOnce a week. BTwi
9、ce a month. COnce a month.19Which of the following will be part of deciding the students grades?ATheir class performance. BTheir research projects. CTheir term reports.20What does the speaker tell his students at last?AHis office hours. BHis teaching goals. CHis telephone number.第二部分单项选择(共15题,每小题1分,
10、满分15分)1. _ the ticket to the concert really made me very sad.A. To loseB. LosingC. LostD. Lose【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:丢了音乐会的票真的让我很难过。分析句子结构可知,设空处需填入动名词形式作主语。故选B。2. Sir, could you please take your seat? The plane.A. takes offB. has taken offC. is taking offD. took off【答案】C【解析】【详解】考查动词时态。句意:先生,请坐好吗?飞机
11、正在起飞。结合上文Sir, could you please take your seat?可知推知飞机“正在”起飞,应用现在进行时,主语为plane,谓语动词用is。故选C。3. Look out! Dont get too close to the house_ roof is under repair.A. whichB. whoseC. of whichD. where【答案】B【解析】【详解】考查定语从句关系词。句意:当心!不要离屋顶正在维修的房子太近。分析句子结构可知,空格处引导定语从句,“roof”和“house”之间是所属关系,因此从句用关系代词whose,在从句中作定语,故选
12、B。4. Many young people have their eyes glued to the screen all day long watching videos on the Internet, completely ignoring the _ of electronic devices have on their health.A. pressureB. impactC. commentD. impression【答案】B【解析】【详解】考查名词词义辨析。句意:许多年轻人整天盯着屏幕看互联网上的视频,完全忽视了电子设备对他们健康的影响。A. pressure压力;B. imp
13、act影响;C. comment评论;D. impression印象。根据下文“of electronic devices have on their health”可知,此处表示电子设备对他们健康的影响,应用impact表示“影响”,故选B。5. From space, the earth looks blue. This is _ about seventy-one percent of its surface is covered by water.A. whatB. howC. becauseD. why【答案】C【解析】【详解】考查表语从句。句意:从太空看,地球是蓝色的。这是因为它的
14、表面大约71%被水覆盖。A. what什么;B. how如何;C. because因为;D. why为什么。分析句子结构可知,空处需用连接词引导表语从句;分析前后两句之间的逻辑关系可知,本句强调地球是蓝色的原因,所以空处需用because引导表语从句。故选C。6. When reading, you should _ your attention on the main idea and the structure of the passage, not on specific words or sentences.A. payB. focusC. putD. expand【答案】B【解析】【
15、详解】考查动词词义辨析。句意:阅读时,你应该把注意力集中在文章的大意和结构上,而不是特定的单词或句子。A.pay支付;B. focus集中于;C.put放置;D.expand扩展。focus ones attention on.“集中注意力于”为固定短语。故选B项。7. As far as hes concerned, a lawyer is one who _ by many people.A. respectsB. is respectingC. is respectedD. are respected【答案】C【解析】【详解】考查谓语动词。句意:就他而言,律师是受到许多人尊重的人。分析句
16、子结构可知,此空为who引导的定语从句的谓语;who引导限制性定语从句修饰先行词one,respect意为“尊重,尊敬”,与主语who为被动关系,结合句意可知,此处描述律师是什么样的人,所以用一般现在时态,定语从句中的谓语动词单复数取决于先行词,one为单数。故选C项。8. The movie, “Hi, Mom!”, _ on Jia Lings personal life, moved nearly every viewers to tears.A. basingB. basedC. to baseD. having based【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:电影你好,李焕
17、英!,取材于贾玲的个人生活,几乎把所有观众都感动得热泪盈眶。be based on根据; 以为基础,在句中作定语,所以用过去分词形式。故选B。9. Information technology is so advanced nowadays that a simple _ can take you to every corner of the world.A. eventB. issueC. approachD. click【答案】D【解析】【详解】考查名词词义辨析。句意:如今信息技术如此先进,一个简单的点击就可以把你带到世界的每个角落。A.event事件;B. issue 问题;C. app
18、roach方法;D. click点击。根据“Information technology is so advanced”可知,一个简单的点击就可以把你带到世界的每个角落。故选D项。10. The first few weeks after I moved to Australia, I had great difficulty _ myself fully understood by my neighbors.A. to makeB. makingC. madeD. been made【答案】B【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:我搬到澳大利亚后的最初几周,我很难让邻居完全理解我的意思。ha
19、ve difficulty (in) doing sth.做某事有困难。故选B。11. Great changes _ in the town since 1988.A. have taken placeB. have been taken placeC. has taken placeD. has been taken place【答案】A【解析】【详解】考查时态。句意:自1988年以来,这个城镇发生了巨大的变化。根据时间状语“since 1988”可知,句子应用现在完成时,动词短语take place没有被动语态,故选A项。12. We were astonished _ the temp
20、le still in its original condition.A. to findB. being foundC. foundD. to be found【答案】A【解析】【详解】考查非谓语动词。句意:我们惊讶地发现那座寺庙仍然保持原来的样子。此处为be adj. to do sth.结构,be astonished to do sth.表示“惊讶于”。故选A。13. The Science Museum, _ we visited during a recent trip to Britain, is one of Londons tourist attractions.A. whi
21、chB. whatC. thatD. where【答案】A【解析】【详解】本题考查定语从句。解题步骤:1. 确定关系词:先行词the Science Museum,which指代先行词在句中作visit的宾语,what不能引导定语从句,where在句中作状语,that不能引导非限制性定语从句。句意:在最近去英国的一次旅行中我们参观的那一家自然博物馆是伦敦的一个旅游景点。故选A。14. If you are familiar _ the knowledge of the filed, many of the technical terms cannot be unfamiliar_ you.A.
22、 to; withB. in; withC. with; toD. to; in【答案】C【解析】【详解】考查固定搭配。句意:如果你熟悉该领域的知识,许多技术术语对你来说就不可能是陌生的。分析句子可知,该题是考查与familiar/unfamiliar相关的句型:Somebody is familia/unfamiliar with something(某人熟悉/不熟悉某事)和Something is familiar/unfamiliar to somebody(某事对某人来说是熟悉的/不熟悉的),所以第一个空格处应该填介词with,第二个空格处应该填介词to。故选C项。15. I was
23、organizing my words in my head _ the girl next to me gave me a nudge and said, “Its your turn to introduce yourself.”A. asB. afterC. whileD. when【答案】D【解析】【详解】考查时间状语从句。句意:我正在脑子里整理文字,突然坐在我旁边的女孩轻轻推了我一下,说: “轮到你自我介绍了。”分析句子结构和意思可知,这里需要表示“正在那时”的意思的连词when,固定搭配be doing sth.when.,“真正做某事.突然.”的意思。as引导时间状语从句表示主从
24、句两个动作都在变化;after表示“在.之后”的意思;while引导时间状语从句时,从句谓语需是延续性动作。故选D。第三部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ACREATIVE SUMMER CAMPSVideo Game DesignThis international organization is aimed at inspiring girls to explore the world of games and build their confidence in the
25、 areas of math and technology. Students are grouped based on skill levels. Girls at all levels are welcome!Time: June 15-26Age: 7-15Fees: $ 160 each one; $ 128 membersContact: Call Childrens Creativity Museum at 415-820-3320 or visit www. creativity. org.History Summer CampEach day, kids will have a
26、 task to explore a different aspect of past life, including food, work, music, art through games, storytelling and even silent films.Time: June 22-26Age: 8-12Fees: 200 each one; 160 membersContact: Call at 252-1770 or visit www.historiccolumbia.org.Adventures in Creative WritingThis helps improve yo
27、ur writing skills if you have already mastered the basics of good writing. Youll discover new techniques and polish your writing.Time: June 21-26Age: 9-12Fees: $ 500 each oneContact: Call at 777-9444 or visit www.saeu.sc.edu/adventures.Heathwood Hall GuitarWhether you are a beginner or an experience
28、d guitar player who wants to improve your skills, Heathwood Hall Guitar provides top-quality guitar instruction using a variety of fun games and exercises.Time: June 15-19; July 13-17; Aug. 3-7Age: 3-12Fees: 150 each oneContact: Call Heathwood Hall at 231-7710 or visit www.heathwood.org.Basic Drawin
29、g Writing CampThis camp helps beginners discover the basic skills of drawing and writing and how to make it come to life on paper.Time: June 8-11Age: 6-12Fees: $ 350 each one; $ 300 membersContact: Call Ladybug Art Studios at 603-7312 or visit .16. What do we know about Video Game Design?A. It group
30、s students by age.B. It accepts no boy students.C. It welcomes only experienced students.D. It mainly develops students team spirit.17. Which website should you visit to improve your writing skills after two years of practice?A. www.heathwood.org.B. www.historiccolumbia.org.C. www.saeu.sc.edu/advent
31、ures.D. .18. What do History Summer Camp and Heathwood Hall Guitar have in common?ACharging the same fees.B. Putting students into groups.C. Offering professional instructions.D. Letting students learn through games.【答案】16. B17. C18. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了五个创造性的夏令营的情况。【16题详解】细节理解题。根据第一部分中“Girls at
32、 all levels are welcome!(欢迎所有层次的女生!)”可知,电子游戏设计不接受男生。故选B。【17题详解】细节理解题。根据Adventures in Creative Writing部分中“This helps improve your writing skills if you have already mastered the basics of good writing. Youll discover new techniques and polish your writing.(如果你已经掌握了良好写作的基础,这将有助于提高你的写作技巧。你会发现新的技巧并润色你的写
33、作)”可知,经过两年的写作练习,你应该访问www.saeu.sc.edu/adventures来提高你的写作技巧。故选C。【18题详解】细节理解题。根据History Summer Camp部分中“Each day, kids will have a task to explore a different aspect of past life, including food, work, music, art through games, storytelling and even silent films.(每天,孩子们将有一个任务,探索过去生活的不同方面,包括食物、工作、音乐、艺术,通过
34、游戏、讲故事,甚至默片)”以及Heathwood Hall Guitar部分中“Whether you are a beginner or an experienced guitar player who wants to improve your skills, Heathwood Hall Guitar provides top-quality guitar instruction using a variety of fun games and exercises.(无论你是一个初学者或一个有经验的吉他手谁想提高你的技能,希思伍德大厅吉他提供高质量的吉他指导使用各种有趣的游戏和练习)”可
35、知,历史夏令营和希斯伍德吉他的共同之处是让学生通过游戏学习。故选D。BPasang Lhamu Sherpa Akita is an elite (精英) climber and has climbed Mount Qomolang-ma and Chogori (the second highest mount in the world). In 2016, she was chosen as Nation-al Geographics Adventurer of the Year. Since the birth of her son, her climbing has taken a b
36、ack seat, but she would like to set out to inspire him.Pasang is a skilled climber, having climbed Mount Qomolangma and Chogori. But to get there she had to overcome unbelievable adversity, as in Sherpa culture climbing is viewed as a male activity. People would say she shouldnt be with men and clim
37、b that rock.Then when she had her first child, Eichan Nurbu, she faced fresh challenges because she was expected to stay at home and look after him as this was viewed as the mothers responsibility. Its difficult for her to balance (平衡) this with the climbing. But Pasang said that she wanted to inspi
38、re her son and show him that he should follow his dreams, so on his second birthday, November 14, 2019, she climbed Cholatse a 6,440-meter-high mountain in the Qomolangma region.Pasang said, “I learned so many things from my mother. She was single. She raised two kids by herself. She never went to s
39、chool. From her, I saw how a woman can be strong. I have big respect for all the mothers, because the mothers are very strong. Theyre always there for their children. They sacrifice (牺牲) their dreams for children. Everybody should have their dreams. Now, Im a mother, but Im still having my dreams. E
40、verybody has a right to realize their dreams. Most importantly, I want to inspire my son to follow his dreams.”19. Why did Pasang decide to start another climb in 2019?A. To find an elite climber.B. To make a living by climbing.C. To share experience with others.D. To be an encouragement to her son.
41、20. What does the underlined word “adversity” in paragraph 2 mean?A. Hardship.B. Forgetfulness.C. Help.D. Curiosity.21. What was Pasangs new challenge after her first childs birth?A. Learning to look after her son at home.B. Balancing her new role with her dream.C. Facing competition with men in cli
42、mbing.D. Competing with others in the Qomolangma region.22. What does Pasangs story mainly tell us?A. There is no end to life.B. Mum is the best in the world.C. Everyone should stick to his or her dream.D. Its important to sacrifice dreams for children.【答案】19. D20. A21. B22. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章通过讲述精
43、英攀岩者帕桑在生育孩子之后仍然坚持自己梦想的故事告诉我们每个人都应该坚持自己的梦想。【19题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“But Pasang said that she wanted to inspire her son and show him that he should follow his dreams, so on his second birthday, November 14, 2019, she climbed Cholatse a 6,440-meter-high mountain in the Qomolangma region.”(但帕桑说,她想激励儿子,让他知
44、道他应该追随自己的梦想,所以在他两岁生日那天,也就是2019年11月14日,她爬上了珠穆朗玛峰地区6440米高的Cholatse山。)可知,为了鼓励儿子,帕桑决定在2019年开始另一次攀登。故选D。【20题详解】词句猜测题。根据第二段第二句中的“as in Sherpa culture climbing is viewed as a male activity”(在夏尔巴人的文化中,攀岩被视为男性的活动)可知,此处是指帕桑作为一名女性想从事攀岩会面对很大的困难。所以adversity意为“困难”。故选A。【21题详解】细节理解题。根据第三段前两句“Then when she had her f
45、irst child, Eichan Nurbu, she faced fresh challenges because she was expected to stay at home and look after him as this was viewed as the mothers responsibility. Its difficult for her to balance (平衡) this with the climbing.”(当她有了第一个孩子Eichan Nurbu时,她面临着新的挑战,因为她被要求呆在家里照顾孩子,因为这被视为母亲的责任。对她来说,在攀岩和这之间保持平
46、衡是很困难的。)可知,帕桑在第一个孩子出生之后面临的新的挑战是平衡她的新角色和她的梦想。故选B。【22题详解】推理判断题。根据最后一段最后四句“Everybody should have their dreams. Now, Im a mother, but Im still having my dreams. Everybody has a right to realize their dreams. Most importantly, I want to inspire my son to follow his dreams.”(每个人都应该有自己的梦想。现在,我是一个母亲,但我仍然有我的
47、梦想。每个人都有实现梦想的权利。最重要的是,我想激励我的儿子去追逐他的梦想。)可知,帕桑的故事主要告诉了我们每个人都应该坚持自己的梦想。故选C。CLivestreaming (直播 ) through platforms such as Amazon Live and TikTok is an increasingly popular way to sell goods online. It usually lasts between 5 and 10 minutes, and someone promotes a product. Viewers can then readily buy i
48、t by just clicking on a link. We analyzed ( 分析 ) 99,451 sales cases on a livestream selling platform and matched them with actual sales cases. In terms of time, that is equal to over 2 million 30-second television advertisements. To determine the emotional ( 情绪的 ) expression of the salesperson, we u
49、sed two deep learning models: a face model and an emotion model. The face model discovers the presence or absence of a face in a frame of a video stream. The emotion model then determines the probability that a face is exhibiting any of the six basic human emotions: happiness, sadness, surprise, ang
50、er, fear or disgust. For example, smiling signals a high probability of happiness, while an off-putting expression usually points toward anger. We wanted to see the effect of emotions expressed at different times in the sales cases so we counted probabilities for each emotion for all 62 million fram
51、es in our database. We then combined these probabilities with other possible aspects that might drive sales such as price and product characteristics to judge the effect of emotion. We found that, perhaps unsurprisingly, when salespeople show more negative emotions such as anger and disgust the volu
52、me of sales went down. But we also found that a similar thing happened when the salespeople show high levels of positive emotions, such as happiness or surprise. A likely explanation, based on our research, is that smiling can be disgusting because it lacks true feelings and can reduce trust in the
53、seller. A sellers happiness may be taken as a sign that the seller is gaining interests at the customers expense.23. What does Paragraph 1 tell about livestreaming sales?A. It increases the prices of products.B. It helps sellers save money on ad.C. It makes shopping convenient for buyers.D. It promo
54、tes better buyer-seller relationship.24. What does the underlined word “off-putting” in Paragraph 3 probably mean?A. Uneasy.B. Unpleasant.C. Lively.D. Strange.25. How do customers feel about the sellers smiling?A. They feel respected.B. They feel satisfied.C. They feel cheated.D. They feel trusted.2
55、6. Which of the following could be the best title for the text?A. Livestreamers Sell Products SuccessfullyB. Expressions Influence Online Product SalesC. Emotions: Means of CommunicationD. Smiling: A Way to Increase Sales【答案】23. C24. B25. C26. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了在线主播卖货时,主播面部表情对销售情况的影响。23题详解】细节理
56、解题。根据文章第一段“It usually lasts between 5 and 10 minutes, and someone promotes a product. Viewers can then readily buy it by just clicking on a link.(它通常持续5到10分钟,有人会宣传产品。观众只需点击链接就可以轻松购买。)”可知,在线直播销售商品对消费者购物很方便。故选C项。【24题详解】词义猜测题。根据文章第三段“For example, smiling signals a high probability of happiness(例如,微笑是幸福
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
