宁夏石嘴山市第三中学2021届高三英语上学期第二次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 石嘴山市 第三中学 2021 届高三 英语 上学 第二次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏石嘴山市第三中学2021届高三英语上学期第二次月考试题(含解析)注意事项:1.本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上。2.回答第卷时,选出每小题的答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在试卷上无效。3.回答第卷时,将答案填写在答题卡上,写在试卷上无效。4.考试结束,将本试卷和答题卡一并交回。第I卷 第一部分 听力(共两节,满分30分)注意:听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每题1.5分,满分7.5分)
2、听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How did the man feel about the movie? A.Scared. B.Amused. C.Moved.2.What did the woman do last night? A.She watched TV. B.She attended a concert. C.She went to the cinema.3.Where are the speakers probabl
3、y? A.At the hairdressers. B.At the jewellers. C.At home.4.What do the speakers have in their own office? A.Some pens. B.Some pencils. C.Some sharpeners.5.What are the speakers talking about?A.How to boil eggs. B.Where to put the pan.C.Who to do the washing-up.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对
4、话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.Where is the flat? A.Next to a school. B.Near a supermarket. C.Beside a park.7.What does the woman want to do? A.To sell a flat. B.To rent a flat. C.To buy a flat.听第7段材料,回答第8至10题。
5、8.How does the woman sound?A.Strict. B.Ashamed. C.Angry.9.What do we know about Richard?A.He is always late for class.B.He listens to his iPod in class.C.He makes phone calls in class.10.What is the probable relationship between the speakers?A.Classmates. B.Couple. C.Colleagues.听第8段材料,回答第11至13题。11.W
6、ho is having a birthday on Saturday?A.Toms sister. B.Toms cousin. C.Tom.12.What will the woman do next?A.Call her friend B.Go to the movies C.Talk to her mother13.When will the man pick the woman up on Saturday?A.At 11:00 pm. B.At 11:30 pm. C.At midnight.听第9段材料,回答第14至17题。14.Where will the woman work
7、 for the first week?A.In the dining room. B.In the managers office. C.In the conference center.15.How long will the woman work every week?A.42 hours. B.35 hours. C.30 hours.16.When will the woman get free from work?A.On Fridays. B.On Saturdays. C.On Sundays.17.Which meal can the woman have for free?
8、A.Breakfast. B.Lunch. C.Supper.听第10段材料,回答第18至20题。18.Where will the winner of this competition go on a trip?A.In Pera. B.In Canada. C.In South Africa.19.What will the winner of the competition do during the trip?A.Visit a research center.B.Skate with some scientists.C.Study at a local university.20.W
9、hat should competitors provide when they enter the competition?A.Their photograph. B.Their phone. C.Their email address.第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。ATHE MOST ANTICIPATED MOVIES OF 2020Welcome to the year when your patience finally pays off. The movies 2
10、020 is offering have us almost hyperventilating - mostly because it feels like weve been waiting forever for many of them to land in theaters.The GrudgeDirected by: Nicolas PesceOpening on: January 3,2020A remake of the American remake of the Japanese horror favorite, Grudge once again focuses on a
11、vengeful ghost with a long memory. Critical darling Andrea Riseborough stars, and director Nicolas Pesce has some form: critics called his The Eyes of My Mother a haunting slasher.Weathering with YouDirected by: Makoto ShinkaiOpening on: January 17,2020The latest animated adventure from Makoto Shink
12、ai, the acclaimed director of Your Name, centers on a pair of teens, one of whom can control the weather, who meet and form a bond with each other, before one of them reveals a secret that will change both of them forever.The GentlemenDirected by: Guy RitchieOpening on: January 24,2020After a bit of
13、 a departure with 2019s live-action Aladdin remake, Guy Ritchie returns to his roots with this British gangster tale about an American expat ( Matthew McConaughey) with a weed empire in London whose imminent retirement from the business spawns a criminal free-for-all for his territory. Fans of Ritch
14、ies early work are excited to see him at the helm of another crime caper, and its hard to beat the sight of a slimy-looking Hugh Grant playing against typeThe Rhythm SectionDirected by: Reed MoranoOpening on: January 31,2020Blake Lively stars in the latest troubled female assassin movie, based on th
15、e eponymous novel by Mark Burnell. She plays Stephanie Patrick, a plane crash survivor who wants to get to the bottom of the disaster that killed her family and discovers it was no accident, which sets her on a path of revenge.1. Who is a horror movie director?A. Nicolas Pesce.B. Makoto Shinkai.C. G
16、uy Ritchie.D. Reed Morano.2. Which movie is adapted from a novel?A. The Grudge.B. Weathering with You.C. The Gentlemen.D. The Rhythm Section.3. What can we infer from the text?A. The Grudge is the first remake of a Japanese movie.B. Weathering with You may appeal to children.C. The Gentlemen is base
17、d on a real story.D. Blake Livelys parents were murdered.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】本文为说明文。文章主要介绍了2020年最受期待的三部电影。【1题详解】细节理解题。根据The Grudge Directed Directed by: Nicolas Pesce部分中的“A remake of the American remake of the Japanese horror favorite, Grudge once again focuses on a vengeful ghost with a long memo
18、ry. and director Nicolas Pesce critics called his The Eyes of My Mother a haunting slasher”,怀恨是美国翻拍的日本恐怖片,怀恨再次聚焦于一个记性很好的复仇鬼魂。导演尼古拉斯佩塞,评论家称他的我母亲的眼睛是一部令人难忘的恐怖片。从“horror”和“ghost”可以看出Nicolas Pesce拍电影是恐怖电影。由此可知Nicolas Pesce.是恐怖电影的导演。故选A。【2题详解】细节理解题。根据The Rhythm Section部分中的“Blake Lively stars in the lates
19、t troubled female assassin movie, based on the eponymous novel by Mark Burnell” 可知,布莱克莱弗利主演的最新电影麻烦女刺客由马克伯奈尔的同名小说改编。从novel(小说)一词可以看 出该电影改编自一本小说。故选D。【3题详解】推理判断题。根据Weathering with You部分中的“The latest animated adventure from Makoto Shinkai, the acclaimed director of Your Name, centers on a pair of teens,
20、” 你的名字的著名导演Shinkai最近的一部动画片以一对十几岁的孩子为中心。由此可推断出,这部分电影聚焦于青少年,可推断出这部电影会吸引孩子们。故选B。BDeciding to get her moneys worth out of the wedding dress on which she spent over $1,000, an Australian woman has been wearing her wedding dress, a year after her wedding.43-year-old Tammy Hall adopted a new lifestyle-anti
21、-consumerism (反消费主义) lifestyle in 2016, after a trip to India opened her eyes to how much we as a society consumed. She decided not to buy any new clothes or footwear for a whole year after she returned home to Adelaide, in Southern Australia, and she managed to make it.But last year, as her wedding
22、 day approached, she faced a dilemma. She wanted to look good on the most important day of her life, but how could she spend a small fortune on the wedding dress she would only wear on that day?In the end I decided that if I was going to get a wedding dress, Id make sure I could get my moneys worth,
23、 Hall tells PA Real Life.The first time I wore it after the wedding was to vote in the Australian election in early 2019, the 43-year-old adds. Since then, its been to all sorts of places. Wearing it on a crowded train was especially funny, but Ive worn it to do housework, to football games and to t
24、he gym.Hall says that she has gotten some strange looks from people but no irritating comments. It may have something to do with the fact that the dress is not the fanciest, but she believes people are just too reserved to say anything. Anyway, she doesnt really care, because she knows she has to hi
25、t the goal she has set and wearing the dress multiple times is the most reasonable way she could think of to make the most of her wedding dress.Hall now plans to wear her wedding dress on a trip to Iceland that she and her partner will take next summer.4. Why did Tammy Hall adopt a new lifestyle?A.
26、To adapt herself to Indian life.B. To cut down her consumption.C. To save money for her next trip.D. To get prepared for her wedding.5. What did Tammy Hall do to get her moneys worth out of her wedding dress?A. She brought fun to people with it.B. She tried to wear it to earn money.C. She wore it re
27、peatedly in daily life.D. She got it exchanged again and again.6. Which of the following best explains the word irritating underlined in paragraph 6?A. Thrilling.B. Annoying.C. Amusing.D. Confusing.7. What can we infer about Tammy Hall?A. She is determined to turn her ideas into practice.B. She valu
28、es her wedding dress less than her trips.C. She has been struggling to make the ends meet.D. She has influenced peoples lifestyle widely.【答案】4. B 5. C 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章讲述了,一位反消费主义观念的澳大利亚妇女,为了避免浪费,结婚后一直穿婚纱做各种事,她认为多次穿上这件婚纱是利用婚纱最合理的方式。【4题详解】细节理解题。由题干关键词Tammy Hall和a new lifestyle可将答案定位到第二段。由第
29、二段的句子“43-year-old Tammy Hall adopted a new lifestyle-anti-consumerism(反消费主义)lifestyle in 2016, after a trip to India opened her eyes to how much we as a society consumed.”和“She decided not to buy any new clothes or footwear for a whole year after she returned home to Adelaide”可知,43岁的Tammy Hall在2016年
30、接受了一种新的生活方式反消费主义,因为此前一次印度之行让她看到了我们这个社会消费了多少东西,回到Adelaide后,她决定一整年不买任何新衣服或新鞋,说明她认为社会存在过度消费,所以接受反消费主义并缩减消费。所以为什么塔米霍尔采取了一种新的生活方式是为了减少消费。故选B项。【5题详解】细节理解题。由第四段的句子“Id make sure I could get my moneys worth”和第五段的句子“The first time I wore it after the wedding was to vote in the Australian election in early 201
31、9,”和“Since then, its been to all sorts of places. Wearing it on a crowded train was especially funny, but Ive worn it to do housework, to football games and to the gym.”可知,为了确保从婚纱中得到价值,婚礼后她穿婚纱去2019年初的澳大利亚大选中投票,从那以后,婚纱去过各种各样的地方,在拥挤的火车上穿它特别有趣,但我穿它做家务、踢足球和健身;可知Tammy Hall在日常生活中穿婚纱。故选C项。【6题详解】词义猜测题。由倒数第二
32、段的句子“Hall says that she has gotten some strange looks from people, but no irritating comments. It may have something to do with the fact that the dress is not the fanciest, but she believes people are just too reserved to say anything.”可知,可能是与这件衣服不是最华丽的有关,但Tammy Hall认为是人们太拘谨了以致于什么也说不出来有关,人们并未发表什么使人恼
33、怒的评论,只是有一些奇怪的表情,所以此处irritating意为“令人恼怒的”。故选B项。【7题详解】推理判断题。由第二段的句子“She decided not to buy any new clothes or footwear for a whole year after she returned home to Adelaide, in Southern Australia, and she managed to make it.”(回到Adelaide后,她决定一整年不买任何新衣服或新鞋,并做到了),第四段的句子“In the end I decided that if I was g
34、oing to get a wedding dress, Id make sure I could get my moneys worth”(假如我要买一件婚纱,我会确保我能得到钱的价值在第五段用天天穿婚纱的行动做到了)和倒数第二段的句子“Anyway, she doesnt really care, because she knows she has to hit the goal she has set and wearing the dress multiple times is the most reasonable way she could think of to make the
35、 most of her wedding dress.”(不管怎么说,她其实并不在乎,因为她知道自己必须达到自己设定的目标,而多次穿上这件婚纱是她能想到的最合理的方式,才能最大限度地利用自己的婚纱。)由此推断出Tammy Hall是一个能把想法付诸实践的人。故选A项。【点睛】词义猜测是应用英语的重要能力,也是高考中必考的题型。它不但需要准确无误地理解上下文,而且要有较大的泛读量,掌握或认识较多的课外词汇。做这种类型的技巧之一:要根据词、词组、句子所在的语境上下文来判断其意义,即有时短文中出现一个需要猜测其意义的词或短语,上文或下文接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。命题者
36、在出这类题时惯用常规词义来麻痹考生,我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境主观臆断。如在第3小题中,要猜测irritating的意思,可从画线单词后一句“It may have something to do with the fact that the dress is not the fanciest, but she believes people are just too reserved to say anything.”得出,可能是与这件衣服不是最华丽的有关,但Tammy Hall认为是人们太拘谨了以致于什么也说不出来有关,人们并未发表什么使人恼怒的评论,只是有一些奇怪的表情,所以
37、此处irritating意为“令人恼怒的”。故选B项。CIf youve started thinking about your career(职业), youll probably have noticed that there are certain jobs youre just not supposed to do if youre a girl. However, a lot is happening today to get women into maledominated(男性主导的)areas of work. This International Womens Day, we
38、 look at three areas of work where things are tough for women right now-but where change is happening.Science and researchThe situation todayHave you heard of STEM? STEM means science, technology, engineering and maths. It covers a whole range of jobs, from scientists who research cures for diseases
39、, to engineers who design things like buildings, roads and bridges. These jobs are highly skilled. But of every eight people in a STEM job, only one is a woman.Why we need more women in scienceThe lack of women in STEM jobs is becoming a national problem. The government is worried there simply wont
40、be enough scientists and engineers in the future. This could affect the whole economy because, as a country, we can sell our technology and skills to other countries. STEM jobs also create more work further down the line, such as for construction workers who build roads and bridge.The policeThe situ
41、ation todayIn March 2015, the percentage of female police officers stood at 28%. This compares with 22% nine years earlier in 2006. And the percentage has not always risen over this period. In fact, it peaked(顶峰)in 2010 before falling, before flatlining over the next three years.Why we need more wom
42、en in the police forceThe police are there for the whole community and that includes women! Because crime is often to do with sex, or violence by men against women, a woman police officer might be more understanding or more approachable. Studies also suggest that women tend to trust other women more
43、 than men. Women can also be more understanding. Often, when a person comes forward to report an incident, such as a problem at home or with neighbours, women are often better at listening and at understanding other peoples problems, while men are more likely to be dismissive.8. What do we learn abo
44、ut women in Paragraph 1?A. They are hard to find jobs.B. They have a wider choice of jobs.C. They change jobs at times.D. They act better in doing mans jobs.9. What could be the consequence of the lack of women in science?A. It creates more jobs.B. It leads to national chaos.C. It influences the eco
45、nomic development.D. It brings about the technological revolution.10. What can be inferred from the studies on female police?A. Male police are not so trustworthy as female police.B. Female police hardly care about common incidents.C. Female police officers are easier to communicate with.D. The perc
46、entage of female police is always on the increase.11. What is most likely to be discussed following the last paragraph?A. Occupation guidance.B. Womens advantages.C. Man-dominated careers.D. Another area of work.【答案】8. B 9. C 10. C 11. D【解析】本文是说明文。介绍了目前对女性来说比较困难的三个工作领域中两个领域的现状和原因。【8题详解】推理判断题。根据第一段中y
47、oull probably have noticed that there are certain jobs youre just not supposed to do if youre a girl. However, a lot is happening today to get women into maledominated(男性主导的)areas of work.可知虽然一些职业不适合女性,然而,现在有很多女性进入男性主导领域的工作。也就是说女性现在工作领域宽了,有了更多的工作选择,故选B。【9题详解】细节理解题。根据第六段The government is worried ther
48、e simply wont be enough scientists and engineers in the future. This could affect the whole economy because, as a country, we can sell our technology and skills to other countries.可知科学研究领域如果没有足够的女性科学家和工程师,可能会影响整个经济的发展。故选C。【10题详解】推理判断题。根据最后一段a woman police officer might be more understanding or more
49、approachable. Studies also suggest that women tend to trust other women more than men. Women can also be more understanding. women are often better at listening and at understanding other peoples problems, while men are more likely to be dismissive.可知女警官可能更善解人意或更平易近人。研究还表明,女性比男性更容易信任其他女性。女人也可以更善解人意。
50、女性通常更善于倾听和理解别人的问题,而男人则更容易不屑一顾。由此推知女警官更容易沟通,故选C。【11题详解】推理判断题。第一段提到we look at three areas of work where things are tough for women right now.说明了本文的主要内容,介绍目前对女性来说比较困难的三个工作领域。随后分析了Science and research和The police两个领域的情况,所以下文应该是介绍第三个领域及情况,故选D。DExplorers started making navigation (导航) charts showing how wi
51、de the ocean was more than 500 years ago. But its much harder to calculate how deep it is.In 1872 the HMS Challenger, a British Navy ship, set sail to learn about the ocean, including its depth. It carried 181 miles (291 kilometers) of rope to measure the depth of the ocean. During their four-year v
52、oyage, the Challenger crew collected samples of rocks, mud and animals from many different areas of the ocean. They also found one of the deepest zones, in the western Pacific, the Mariana Trench which stretches for 1,580 miles (2,540 kilometers).Today scientists know that on average the ocean is 2.
53、3 miles (3.7 kilometers) deep but many parts are much shallower or deeper. To measure depth they use sonar, which stands for Sound Navigation And Ranging. A ship sends out pulses of sound energy and measures depth based on how quickly the sound travels back.Ocean scientists like me study the sea flo
54、or because it helps us better measure the ocean. Our planets outer, layer is made of tectonic plates. The Hawaiian-Emperor Seamount chain, a line of peaks on the ocean floor, was created when a tectonic plate moved over a spot where hot rock welled up from deep inside the Earth. When two tectonic pl
55、ates move away from each other underwater, new material rises up into Earths layer. This process, which creates new ocean floor, is called seafloor spreading. Sometimes super-hot liquids from inside the Earth shoot up through cracks in the ocean floor called hydrothermal vents.Amazing fish, shellfis
56、h, tube worms and other life forms live in these zones. Between the creation and destruction of ocean plates, sediments (沉淀物) collect on the sea floor and provide an archive of Earths history, the evolution of climate and life that is available nowhere else.12. Why did the HMS Challenger make the vo
57、yage?A. To test navigation.B. To calculate the age of the ocean.C. To explore the ocean.D. To do research into Mariana Trench.13. How do scientists know the depth of the ocean?A. By measuring it with ropes.B. By studying samples of rocks and mud.C. By analyzing the habitats of the animals.D. By stud
58、ying the returning speed of the sound.14. What is the fourth paragraph mainly about?A. Certain changes of the sea floor.B. The layers that make up the Earth.C. The way that a volcano comes into being.D. Some definitions of the seafloor spreading.15. What can be a suitable title for the text?A. How D
59、eep Is the Ocean?B. How Is the Ocean Studied?C. Ocean: An Unknown WorldD. Nature: A Place for Wildlife【答案】12. C 13. D 14. A 15. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了“探测海洋有多深” ,科学家们已经探测出海洋的宽度,但是对于海洋深度的探索仍然没有定论,而对于海底的研究,也能帮助人们更好地测量海洋。【12题详解】细节理解题。根据第二段首句“In 1872 the HMS Challenger, a British Navy ship, set sail to learn
60、 about the ocean, including its depth.”可知,英国皇家海军“挑战者号”启航出海的目的是探索海洋。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“A ship sends out pulses of sound energy and measures depth based on how quickly the sound travels back.”可知,船只发出声能脉冲,进而根据声音回传的频度来测定海洋的深度。故选D。【14题详解】主旨大意题。“Ocean scientists like me study the sea floor because
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
