天津市南开中学2018届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市南开中学2018届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 天津市 南开 中学 2018 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、南开中学2018届高三年级英语第一次月考试题2017.10本试卷分为第卷(选择题)和第卷(非选择题)和第(听力部分)(略)三部分,共 150 分,考试用时120 分钟,其中前两部分是100分钟。第卷1至 11页,第卷12至13页。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考号填写在答题卡上,并在规定位置完成阅读表达和写作的项目。并且注意填涂题卡的准确度。祝各位考生考试顺利!第卷注意事项:每小题选出答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如果改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。第一部分:英语知识运用(共两节,满分45分)第一节:单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四
2、个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。1. Do you think their table tennis team will win the first place at the 2014 Asian Games?. Ours is much stronger than theirs.A. Of course B. It dependsC. Dont mention it D. By no means【答案】D【解析】选D。考查情景交际。句意: 你认为他们的乒乓球队会在2014年亚运会上获得冠军吗? 绝对不会。我们的球队比他们的球队要强大得多。Of course当然可以; It depen
3、ds视具体情况而定; Dont mention it不用谢; By no means绝对不会。2. I hope you enjoyed the film last night.How on earth do you know I went to a film? I _ you.A. wont tell B. didnt tellC. havent told D. hadnt told【答案】B【解析】试题分析:这是一组对话。上文,我希望你喜欢昨晚的电影。下文,你究竟是怎样知道我去看电影了?我没有告诉你。表示发生在过去的事情,故用一般过去时。考点:时态考查题点评:通过时间状语,上下句意思和具体
4、语境来确定时态。3. Clothing made of man-made fibers has certain advantages over _ made of natural fibers like cotton, wool or silk.A. this B. oneC. that D. what【答案】C【解析】考查代词:句意:人造纤维的衣服比天然纤维,比如:棉花,羊毛或丝绸制作的衣服有一定的好处。这里填的代词是泛指不可数名词Clothing,用that是特指可数名词单数或不可数名词,而且后面还有后置定语,one是泛指前面的可数名词单数,the ones特指前面的可数名词复数,what
5、可以引导名词性从句, 故选C。点睛:代词首先要弄清它指代的是什么,指代的数量,指代可数名词单数还是不可数名词,泛指还是特指,结合句意和代词本身的用法,再进行辨析4. Poetry written from the_of the urban youth tends to reveal their anxiety over a lack of sense of belong.A. perspective B. priorityC. participation D. privilege【答案】A【解析】本题考查的是词义辨析。 perspective表示远景,观点,看问题的角度; priority表示
6、的优先权; participation表示参与,参加; privilege特权。 句意:由城市年轻一代所写的诗歌,趋向于揭露他们由于缺乏归属感而引起的焦虑。 urban “城市” The urban youth表示城市年轻一代。 lack of缺乏。故选A。5. Im still working on my project.Oh, youll miss the deadline.Time is _.A. turning out B. going outC. running out D. picking out【答案】C【解析】考查短语辨析。当表示时间用完、耗尽的时候多用run out。give
7、 out 分发,精疲力竭。句意:我仍然在做这个项目。啊!你肯定不能如期完成了。因为快没时间了。故选C。6. _ my teachers help, I wouldnt have made such great progress.A. Thanks to B. But forC. In terms of D. With regard to【答案】B【解析】考查短语辨析,thanks to由于,幸亏;but for要不是,如果没有;in terms of依据,按照;with regard to关于,至于。句意:如果没有我的老师的帮助,我就不会取得如此大的进步。故选B。7. We havent se
8、ttled the question of _it is necessary for him to study abroad.A. if B. whereC. whether D. that【答案】C【解析】考查宾语从句:句意:我们还没解决是否他有必要出国学习的问题。介词of后面接的是宾语从句,从意思看,应该选whether。故选C。 点睛:宾语从句的一个考点就是选用适当的连接词,一是从句子结构成分分析,缺主宾表用what,不缺用that或疑问词,二是看意思,这句话就是需要whether。8. Now children like to go to the fast food restauran
9、t,_, as the name says,eating doesnt take much time .A. which B. thatC. what D. where【答案】A【解析】试题分析:考查定语从句。先行词为restaurant, 在从句中作地点状语,因此用where, 相当于in which。句中as the name says 是一个插入语。句意:现在年轻人喜欢去快餐店,就像名字表明的,在那里吃东西不用花太多时间。选D。考点:考查定语从句点评:定语从句的考查要从句子成分的分析开始,如果句子很完整就使用关系副词;如果句子中缺少主语,宾语,表语或者定语的时候,使用关系代词.这道题要注
10、意 as the name says是插入语,应该先去掉不看,结构就清晰了。9. When asked to move away,the other three_ but Rosa was unwilling to do so.A. adopted B. confirmedC. Advocated D. .submitted【答案】A 10. Could i leave a message for him?_ Ill get a pen and a piece of paper.A. Thank you. B. Go ahead.C. Who is it? D. Hold on,please.
11、【答案】D11. A 9.0 magnitude earthquake rocked the northeast coast of Honshu Japan, _ building in the capital Tokyo and as far as Osaka.A. shook B. shakingC. having shaken D. shaken.【答案】B【解析】考查非谓语动词,句意:日本本州东北海岸发生了9级地震,首都东京和大阪都有震感。动词ing形式做伴随状语,故选B。点睛:非谓语动词作状语,其逻辑主语必须和句子主语保持一致,和句子主语构成主谓关系时用-ing形式,构成动宾关系是用
12、-ed形式。其逻辑主语和句子主语不一致时,要在非谓语动词前加逻辑主语,构成独立主格结构12. Im not surprised that he became a writer. Even as a child he had a _ imagination.A. clear B. cautiousC. funny D. vivid【答案】D【解析】考查形容词词义辨析。此处句意为“甚至当他很小时,他都有丰富的想象力。”clear 清晰;cautions细心,谨慎;funny滑稽;vivid 生动,鲜明,丰富;吻合语境,选D。13. Is it with its charming scenery a
13、nd a unique culture _ Lugu Lake impresses people from all over the world?A. where B. whichC. that D. why【答案】C【解析】考查强调句型,句意:泸沽湖是以它迷人的景色和独特的文化深深打动了来自世界各地的游客吗?本句为一般疑问句的强调句型形式,判断强调句的办法是把“it is.that/who”去掉后,句子结构仍然完整。故选C。点睛:强调句是一种修辞,是人们为了表达自己的意愿或情感而使用的一种形式。通过各种方式对句子中的某个部分进行强调,从而起到修辞的作用。英语常用的强调结构有:It is (w
14、as)+被强调部分(主语、宾语或状语)+that/who.;whatbe句型。14. _he once felt like giving up,he now has the determination to push further and keep on going.A. Where B. AsC. In case D. Now that【答案】A【解析】试题分析:句意:曾经让他感到想放弃的地方,现在他决心继续前进。A那里;B尽管,当,因为,随着;C以防;D既然。where表示地点,引导让步状语从句;as引导让步状语从句常用倒装,即tried as he has;in case表目的;now
15、 that表原因。这里指让他感到想放弃的地方,故选A。考点:考查状语从句【名师点睛】这里考查状语从句的连接词,做状语从句类的题目,需要理解句意,然后判断前后分句的逻辑关系,进而选出相应的连接词。where在此引导地点状语从句,类似的句子有:Where there is a will, there is a way.有志者事竟成。15. Im worried about the sports meet. Do you think it will be postponed?If it _ rain tomorrow, but actually the weather forecast has re
16、moved our worry.A. could B. wouldC. might D. Should【答案】D【解析】试题分析:考查虚拟语气。从第二句后半句可知,明天不会下雨,因此判断为虚拟语气,而对将来的虚拟应用should + do,故选D。句意,我很担心明天的运动会,你觉得会被推迟吗?如果明天下雨的话会,但事实上天气预报已经排除了这一担忧。考点:考查定虚拟语气第二节:完型填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,掌握其大意,然后从16-35各题给出的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。My memories of my father are slim becaus
17、e he was so sick in the last years of his life. But there are_16_that I am often reminded of and which may have had some bearing on my love of_17_.When I was small I was somewhat_18_of lightning and thunder. My father explained it. The explanation was in_19_that a child could understand but was basi
18、cally correct. I gained a better_20_later, but I didnt have to unlearn anything.What he said was that there was electricity in the clouds_21_it traveled to the ground like a spark. When it traveled_22_the air it made the air so hot that it_23_. Then there was nothing where the air had been and the a
19、ir all around rushed in to_24_the space. He clapped his hands together very loud,_25_to be the air rushing in, and said that makes the thunder. When I hear thunder, I can still hear that_26_.He explained why if it was cloudy in the winter the night was warmer than if it was_27_. It was one of those
20、nights when the sky was full of stars: no moon, no town lights. But there were more stars than you could_28_and they had color too. He said that if there were no clouds, we had no blankets and were_29_to the universe. Our warmth was going to_30_the whole universe. When there were clouds, they were l
21、ike blankets and we were not exposed to the universe. I_31_feel on the edge of space on a very clear night.I am sure there were many other lessons that I_32_but no longer remember. What I did_33_, in general, was that there were explanations and that the more I understood them, the morecomfortable t
22、he world was to live in. I was not taught that there were_34_but that there was understanding if you looked for it. This may be why I have always been_35_in science.16. A. some B. few C. others D. all17. A. science B. nature C. weather D. universe18. A. sure B. fond C. tired D. afraid19. A. depth B.
23、 gestures C. words D. data20. A. knowledge B. understanding C. command D. confidence21. A. but B. and C. for D. or22. A. through B. to C. along D. above23. A. shone B. burned C. expanded D. broke24. A. break B. make C. avoid D. fill25. A. trying B. proving C. hoping D. pretending26. A. clap B. remar
24、k C. voice D. crash27. A. cold B. bright C. clear D. foggy28. A. imagine B. foresee C. explore D. identify29. A. committed B. exposed C. related D. led30. A. extend B. protect C. heat D. light31. A. ever B. also C. even D. still32. A. selected B. arranged C. absorbed D. delivered33. A. consider B. p
25、romise C. explain D. learn34. A. memories B. blankets C. mysteries D. thunders35. A. engaged B. interested C. successful D. skillful【答案】16. A 17. A 18. D 19. C 20. B 21. B 22. A 23. B 24. D 25. D 26. A 27. C 28. A 29. B 30. C 31. D 32. C 33. D 34. C 35. B【解析】本文讲述了作者对于父亲的记忆很少。但是父亲曾经用通俗易懂的方式来教育自己,作者现在
26、仍然记忆犹新,是父亲的教育激发了作者对于科学的极大兴趣。16. A考查代词词义辨析,根据上文可知,作者对于父亲的记忆比较少,但仍有令作者记忆深刻的一些。由此可知,A选项与语境相符,故选A。17. A考查名词词义辨析,根据文章最后一段最后一句“This may be why I have always been_ in science”可知,此处只的是科学,因此,空格处应该使用“science”,故选A。18. D考查形容词词义辨析,句意:作者小时候有点害怕闪电和雷声,afraid害怕,故选D。19. C考查名词词义辨析,作者父亲的解释使用了孩子能够理解的词语。A表示:“深度,深处”;B表示“姿
27、势,手势”;C表示“词,单词”;D表示“资料,数据”。由此可知,C选项与语境相符,故选C。20. B考查名词词义辨析,作者后来对此有了更好的理解。A表示“知识,学识”;B表示“了解,理解”;C表示“命令,指挥”;D表示“自信,信任”。B选项符合语境,故选B。21. B考查连词的用法,作者的父亲说云中有电,电像火花一样传到地面。根据语境及句子前后的逻辑关系可知,空白处应该使用“and”,故选B。22. A考查介词词义辨析,此处表示的是光穿过空气,四个选项均为介词,其中“through”意为“穿过”,符合语境,故选A。23. B考查动词词义辨析,光穿过的时候,使空气如此热,以至于空气燃烧起来。由此
28、结合选项的词义可知,B项符合语境,故选B。24. D考查动词词义辨析。空气燃烧完之后,周围的空气涌过来并填满 这一空间。由此可知,空白处应该使用“fill”,故选D。25. D考查动词词义辨析。作者的父亲大声拍手来假装空气的涌入,说这样就产生了雷声。D选项与语境相符合,故选D。26. A考查名词词义辨析。每当听到雷声时,作者就感觉听到了父亲的掌声。由此可知,A选项符合语境,故选A。27. C考查形容词词义辨析。作者的父亲解释为什么在冬天的晚上阴天比晴天暖和。由此并结合前半句中的“cloudy”可知,空白处应该使用“clear”。故选C。28. A考查动词词义辨析。天上的星星比想象的要多。A表示
29、“想象,设想”;B表示“预见,预知”;C表示“推测,勘测”;D表示“确认,识别”。由此并结合选项的词义可知,A选项符合语境。故选A。29. B考查动词词义辨析。没有云彩时,我们没有遮盖物,暴露于宇宙中。A表示“犯罪,做(错事等)”;B表示“使暴露于,揭露”;C表示“有关,涉及”;D表示“引导,领导”。由此可知,B选项符合语境。根据下文的“we were not exposed”也可知答案。故选B。30. C考查动词词义辨析。没有云彩时,我们的温暖将会对整个宇宙供热。C表示“把 加热,使暖和”,符合语境。故选C。31. D考查副词词义辨析。现在作者在晴天的夜晚依然有这种感觉。由此可知,空白处应该
30、使用“still”。故选D。32. C考查动词词义辨析,作者相信有很多别的课,自己曾经理解过。“absorbed”表示“汲取,理解,使全神贯注”,符合语境。故选C。33. D考查动词词义辨析。根据语境可知,此处表示的是作者所学习到的。因此,空白处应该使用“learn”。故选D。34. C考查名词词义辨析。作者认为小时候没有被教过神秘的东西,因此父亲是用通俗易懂的方式来教作者的。由此可知,C选项符合语境。故选C。35. B考查形容词辨析。这可能是作者一直对科学感兴趣的原因。由此并结合选项的词义可知。B选项符合语境。故选B。第二部分:阅读理解(共20小题;每小题2.5分,满分50分)阅读下列短文,
31、从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ABelow is a web page from .Kid of the Year Photo ContestEnter your kids photo today and win! Were giving away 52 weekly $250 prizes from Readers Choice votes. PLUS our editors will select one entry(参赛作品)to win our grand prize of $7,000.Official Contest RulesNo purchase nece
32、ssary to enter or win. The Kid of the Year Photo Contest entry period begins at 12:00 a.m. January 23, 2014, and ends January 21, 2016( the “Entry Period”). Entries must be arrived by 9:00 p.m. on January 21, 2016 (“Entry Deadline”). Entries will not be acknowledged or returned.SPONSOR: Meredith Cor
33、poration, 1716 Locust Street, Des Moines, Iowa.ENTRY: There will be two methods of entry.Share My Entry:Visit click the button to enter. Then complete the registration form and follow the instructions to upload one album of up to six photos of your child aged three months to eight years. Photos must
34、 be taken by entrant, non-professional, unpublished and may not have won any prize or award. Photos must be .jpeg or .bmp image formats(格式)and cannot exceed 3 MB.Facebook Entry:Visit http:/www.F / Parents Magazine and click the Kid of 2015 tab. Fill out the registration form and upload one album of
35、up to six photos of your child aged three months to eight years. You may provide one description and one album title that will be applied to all photos. Photos must be taken by entrants, non-professional, unpublished and may not have won any prize or award. Photos must be .jpeg or .bmp image formats
36、 and cannot exceed 3 MB.This promotion is in no way sponsored, supported or run by, or associated with Facebook. You are providing your information to Parents Magazine and not to Facebook. The information you provide will only be used to run the promotion and register for P.Photos must not contain m
37、aterial that infringes the rights of another, including but not limited to privacy, publicity or intellectual property rights, or that constitutes copyright violation. Photos must not contain brand names or trademarks.LIMIT: One entry per household, per eligible(有资格的)child, per week. One weekly priz
38、e per child. For entries of more than one eligible child in the household, the entry process must be completed separately for each child. No group entries.36. What can you learn from the text?A. We should buy something first before we enter the contest.B. your entry will not be returned even if we d
39、ont win the contest.C. We should send our entry before 9:00 p.m. on January 21, 2015.D. the editors of the contest will decide who will win the 20,000 dollars in prizes.37. Linda, a mother with seven-year-old twins, wants to enter the contest. She MUST _.A. provide a description and an album title f
40、or the kids photosB. go to Meredith Corporation to fill out the registration formsC. complete the entry process separately for each of her kidsD. provide the information to Facebook if she chooses Facebook Entry38. To enter the contest, photos must _.A. have won some prize or awardB. be taken by non
41、-professional entrantsC. contain brand names or trademarksD. contain parents personal information39. What does the underline word “infringes” mean ?A. Grasp. B. Obtain.C. Violate. D. Cheat.40. The purpose of the passage is _.A. to advertise the website F.B. To make profits by attracting photographer
42、s interestC. to introduce two methods of entering a photo contest.D. to encourage parents with children to enter a photo contest.【答案】36. B 37. C 38. B 39. C 40. D【解析】本文是一篇面向家长的宣传稿,鼓励有孩子的家长们报名参加摄影大赛。要求是三个月到八岁的儿童,参赛者每人需上传一个影集,内有六张附带文字描述的照片,照片需为.jpeg or .bmp格式,大小不要超过3MB。获奖者可以得到$7,000的奖金。36. B细节理解题。根据文中
43、Entries will not be acknowledged or returned.可知参赛作品不会被退还,故选B。37. C细节理解题。根据文章末段 For entries of more than one child in a family, the entry process must be completed separately for each child. No group entries. 可知一个家庭中如果有多个孩子参加比赛的话,要分别报名。故选C。38. B细节理解题。根据文中Photos, without any brand names or trademarks,
44、 must be taken by participants, non-professional,可知参赛照片不能是专业人士拍摄的,故选B。39. C猜测词义题。根据后边including but not limited to privacy, publicity or intellectual property rights, or that constitutes copyright violation.包括但不限于隐私、宣传或知识产权,或构成侵犯版权的行为。可知infringe表示“侵犯,违反,破坏”故选C。40. D推理判断题。由文章Kid of the Year Photo Comp
45、etition Enter your kids photo and win! Were giving away 52 weekly $250 prizes from Readers Choice votes.可知文章是鼓励家长为孩子报名参加比赛,故选D。BLast year I lived in Chile for half a year as an exchange student with the American Field Service. Compared to most visitors, I didnt travel much. I lived with a Chilean fa
46、mily and had the responsibilities of any Chilean teenager. I went to school every day, in uniform. I had good days and bad days and days that I didnt understand.Chuquicamata, my host community, is a mining camp in the Atacama Desert. There is no disco, no shopping center, no museum or beach. Drivewa
47、ys must be watered daily to keep the dust down.When I arrived here, I was scared. It was so different from the urban middle-class America I was accustomed to. There were lost dogs on the streets, and a constant cloud of brick-colored dust came from the mine. There was no downtown, few smoothly paved
48、(用砖石铺的)streets, and little to do for amusement. The people worked extremely hard. Rain was a rare phenomenon; earthquakes and windstorms were frequent.I had studied Spanish for two and a half years and was always one of the best students in my class. But in my first week in Chile I was only able to
49、communicate and needed one person to whom I could explain my shock. I couldnt speak the thoughts in my head -and there were so many.Most exchange students experience this like me. Culture shock presents itself in everything from increased aggression towards the people to lack of appetite. I was requ
50、ired to overcome all difficulties.Being an exchange student is not easy.As time passed, everything changed. I began to forget words in English and to dream in Spanish and love Chilean food. I got used to not depending on expensive things for fun. Fun in Chuquicamata was being with people. And I took
51、 math, physics, chemistry, biology, Spanish, art, and philosophy.But the sacrifices were nothing compared to the gain. I learned how to accept as well as to succeed in another culture. I now know the world is my community and have a much deeper understanding of both myself and others.41. The author
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
