天津市和平区2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市 和平区 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、天津市和平区2021届高三英语上学期期中试题(含解析)一、听力:20分第一节1. What are the speakers doing?A. Talking about the womans job.B. Talking about the mans experience.C. Talking about an imaginary situation.2. How much did the speakers pay for the repairs of their house?A. $ 100 B. $ 200 C. $4003. Why does the man make the call
2、?A. To tell the woman to wait for him.B. To tell the woman about his brother.C. To inform the woman about of his absence.4. Which subject is less difficult for the woman?A. Literature B. History C. Math5. What do we know about Jenny?A. She looks much better.B. She has a new hairstyle.C. She stopped
3、swimming.第二节6. When does the restaurant serve breakfast?A. From 6:00 a.m. to 10: 00 a.mB. From 6: 30 a.m to 9: 30 a.m.C. From 7: 00 a.m to 10: 00 a.m.7. What is the man going to do before sleep?A. Work out B. Watch TV C. Drink something cold8. Which is included in the price of the room?A. A fridge B
4、. Wireless Internet C. An air-conditioner9. What does the woman do?A. A hostess B. A violinist C. A violin maker10. At what age did the man first get familiar with violins?A. When he was 5 years old.B. When he was 9 years old.C. When he was 19 years old.11. Whats the key to success according to the
5、man?A. Having confidence.B. Working hardC. Being ready to overcome difficulties12. What is the first child like according to common belief?A. He or she is very independent.B. He or she is very likely to succeed in life.C. He or she tends to take responsibility for the family.13. What do people usual
6、ly say about middle children?A. They follow orders.B. They are strong-willed.C. They get less attention from their parents.14. What does the speaker say about later children in the family?A. They usually dont follow family rules.B. They dont like to take chances in their lives.C. They are less likel
7、y to take chances in their lives.15. Who is the speaker probably?A. A student B. A reporter C. A researcher二、单选:15分1. -Jane, how about going for a picnic this weekend?- _. Lets meet at 10 oclock.A. Its up to youB. Thats a good pointC. It all dependsD. See you later【答案】B【解析】【详解】考查情景交际及习惯表达。句意:“简,本周末去
8、野吹怎么样?”“这是个好主意。我们10:00见吧。” A. Its up to you 你来决定吧; B. Thats a good point这是个好主意;C. It all depends看情况而定吧;D. See you later 再见。根据句意可知,本对话中的第二者认为前者的建议不错,并且约定10:00见面一起去野吹。故选B项。2. -I think movie music can be made memorable because its theme is repeated _ the film.- I agree with you.A. ontoB. withC. through
9、outD. around【答案】C【解析】【详解】考查介词词义辨析。句意:我认为电影音乐可以制作得令人难忘,是因为它的主题贯穿整个电影。我同意你(的看法)。A. onto向,朝,在之上;B. with和在一起,具有,用;C.throughout 自始至终,遍及;D. around围绕,到处。电影的主题贯穿整个电影。故选C项。3. John belongs to that club, whose members meet _ to discuss social issues and share ideas and thoughts.A. immediatelyB. originallyC. gr
10、aduallyD. regularly【答案】D【解析】【详解】考查副词辨析。句意:约翰是那个俱乐部的成员,该俱乐部的成员定期聚会讨论社会问题,分享意见和想法。A. immediately立刻;B. originally最初,起初;C. gradually逐渐地;D.regularly定期地,有规律地。根据“discuss social issues and share ideas and thoughts.”可知,俱乐部的成员应该是定期聚在一起。故选D项。4. The people living in these apartments have free_ to that swimming
11、pool.A. accessB. passageC. wayD. approach【答案】A【解析】【详解】考查名词辨析。句意:住在这些公寓里人可以免费使用那个游泳池。A. access通道,进入,机会,使用权;B. passage 一段(文章),走廊,通路;C. way方式,方法;D. approach方法,接近。由语意可知,设空处表示“使用”,用access,构成短语“have access to”,表示“使用,接近,可以利用”。故选A项。5. We will always remember the moment _ my classmate Li Chong crossed the fi
12、nish line.A. whenB. whereC. thatD. whose【答案】A【解析】【详解】考查定语从句。句意:我们将永远记得我的同学李冲冲过终点线的那一刻。此处为定语从句修饰先行词moment ,且先行词在从句中作时间状语,故应用关系副词when引导 。故选A。6. The quality of education in this local school is better than _ in some larger school in the city.A. itB. thisC. thatD. one【答案】C【解析】【详解】考查代词。句意:这所当地学校的教育质量比城里一
13、些较大的学校的教育质量好。此处用代词that代指上文的不可数名词the quality of education,代词it和one都代指可数名词单数,this指代下文。故选C项。7. The boy asked me so many strange questions that they really _ me a lot.A. indicatedB. confusedC. identifiedD. criticized【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:那个男孩问了我许多奇怪的问题,使我很困惑。A. indicated表明; B. confused使困惑;C. identifi
14、ed确认,鉴别;D. criticized批评,评论。结合语意可知,那个男孩问了“我”许多奇怪的问题,奇怪的问题应该令人困惑的。故选B项。8. . - I hear Jane has gone to the Holy Island for her holiday. - Oh, how nice! Do you know when she _ ?A. was leavingB. had leftC. has leftD. left【答案】D【解析】【详解】考查时态。句意:.听说简去圣岛度假了。多好啊!你知道她是什么时候去的么?leave这一动作发生在过去,所以用一般过去时,故选D。9. Peop
15、le take it for granted _ theres always time and opportunity to teach and learn all that they want to share and know.A. whyB. whatC. thatD. how【答案】C【解析】【详解】考查固定句型。句意:人们理所当然地认为,总会有时间和机会去教授和学习他们想要分享和知道的东西。此处为固定句型“take it for granted that”,表示“认为理所当然”,it为形式宾语,that从句为真正宾语。故选C。10. Maurice could hear voices
16、 in the kitchen below, but he couldnt _ what was being said.A. bring outB. take outC. make sureD. make out【答案】C【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:Maurice可以听到下面厨房里的说话声,但他不确定(人们)正在说什么。A. bring out出版,使显示;B. take out取出;C. make sure确保,确信;D. make out理解,辨认出。与Maurice能听见说话声构成转折关系,此处表示他不确定人们在说什么。故选C项。11. Unfortunately, my c
17、lassmates and I went to the Art Museum last Monday, only to be told that it _.A. is being decoratedB. was being decoratedC. decoratedD. was decorated【答案】B【解析】【详解】考查动词时态和语态。句意:不幸的是,我和我的同学上周一去了艺术博物馆,却被告知它正在被装修。根据last Monday可知,描述的是过去的情况,谓语动词用过去时;主语it指代艺术博物馆,和谓语动词之间是动宾关系,谓语动词应用被动语态;结合语境可知,装修的动作当时正在进行,故谓
18、语动词应用过去进行时的被动语态。故选B项。12. _a lot of hard work and a touch of luck play a part, perseverance is the key to success.A. WhenB. WhileC. UnlessD. Where【答案】B【解析】【详解】考查连词词义辨析。句意:尽管努力和一点点运气也发挥了作用,但坚持不懈是成功的关键。A. When当时候;B.While尽管;C. Unless除非;D. Where在的地方。此处引导让步状语从句,表示“尽管”,应用while。故选B。13. _ the difficult maths
19、 problem, she felt relieved.A. Work outB. Worked outC. To work outD. Having worked out【答案】D【解析】【分析】【详解】 考查现在分词。句意:算出这道很难的数学题以后,她感觉很放松。分析句子可知,动词短语work out作状语,与主语she构成主动关系,而且该动作发生在“felt relieved”之前,用现在分词的完成时,故选D。【点睛】14. -I dont think I will win a lottery of 5, 000, 000 dollars in all my life.- Well, _
20、. Everything can happen.A. You can never tellB. Youre kiddingC. What you sayD. You made it【答案】A【解析】【详解】考查情景交际及习惯表达。句意:我认为我这辈子不可能中五百万彩票。 很难说。一切都有可能发生。A. You can never tell很难说,一切都有可能发生;B. Youre kidding 你开玩笑吧;C. What you say你说什么;D. You made it 你能做到的。根据Everything can happen.可知这里意思是“很难说”。故选A项。15. -You ra
21、ng me up at about 10: 00 last night, didnt you?- No. I didnt phone you. It _ someone else.A. could have beenB. could beC. must beD. must have been【答案】D【解析】【详解】考查情态动词。句意:你昨晚10点左右给我打电话了,是吗?不,我没有给你打电话。一定是其他人打的。根据句子时态可知,设空出表示对过去发生的事情的推测;“我”没有打电话,因此猜测一定是其他人打的,所以设空处表示肯定推测。表示对过去发生的事情的肯定推测用“must+have+done”结
22、构,故选D。三、完型:30分From Disappointment to PurposeIm known for my determination. If I want something, I _16_ for it; I refuse to give up _17_ I succeed. Over the years this attitude has worked well for me and helped me achieve my goals. For example, when I wanted to be on the dance team at school, I learn
23、ed all the dances and practiced until I could hardly _18_. And when I wanted money for a new computer, I washed cars, babysat, and walked dogs for all my neighbors._19_ this year everything changed. I had set my sights on a summer _20_that I was determined to get at the Water Zone, because the emplo
24、yees there could go on the water rides after their work and get free food at the snack bar. It was the _21_ job to have on hot summer vacations. So just as I had achieved every goal in the past, I set out to _22_ the job. I completed the application in my neatest handwriting, carefully prepared for
25、my interview, and gathered a pack of _23_ letters. I was certain that nothing could keep me from my dream job.But after my _24_, the manager of the Water Zone told me that he could hire only those with experience in water safety. I was _25_. I felt like a failure.On the last weekend before school en
26、ded, my teacher, Mrs. Keller, asked me _26_ I would be interested in the kids summer day camp. I decided that I had nothing to _27_, so I called the manager and _28_ an interview. She was _29_ by my babysitting experience and employed me. In less than a week, I had completely _30_ about wanting to w
27、ork at the water park. Each time I comforted a little boy who missed his mother or a little girl who needed to help tying her shoes, I felt I was doing something _31_. I realized that I had discovered my lifes _32_: to work with children. I now have a new goal. Im going to study to become an element
28、ary school teacher.Sometimes in life we dont get _33_ what we want. Our dream guy or girl may not be interested in us. The coach may not select us for the team. A certain employer may not choose to hire us. Its natural to feel _34_; I sure did. But I also learned an important lesson. Occasionally, w
29、hen we dont get what we want, something even _35_ is waiting for us around the corner!16. A. goB. applyC. cheerD. wait17. A. whenB. untilC. sinceD. once18. A. smileB. speakC. thinkD. move19. A. OtherwiseB. SoC. ButD. Therefore20. A. dayB. courseC. jobD. camp21. A. perfectB. toughC. regularD. potenti
30、al22. A. landB. quitC. changeD. keep23. A. instructionB. applicationC. recommendationD. invitation24. A. practiceB. interviewC. expectationD. experiment25. A. promotedB. punishedC. selectedD. refused26. A. howB. whetherC. whatD. why27. A. saveB. learnC. loseD. regret28. A. scheduledB. cancelledC. me
31、ntionedD. gave29. A. inspiredB. impressedC. touchedD. puzzled30. A. doubtedB. complainedC. forgottenD. known31. A. challengingB. reasonableC. traditionalD. significant32. A. trackB. mottoC. beliefD. purpose33. A. onlyB. exactlyC. properlyD. immediately34. A. curiousB. nervousC. disappointedD. intere
32、sted35. A. betterB. easierC. higherD. crazier【答案】16. A 17. B 18. D 19. C 20. C 21. A 22. A 23. C 24. B 25. D 26. B 27. C 28. A 29. B 30. C 31. D 32. D 33. B 34. C 35. A【解析】【分析】这是一篇记叙文,文章主要讲述了作者是一个意志坚定、永不言弃、不达目的誓不罢休的人,在经历了应聘水上乐园暑假工受挫之后,意外收获了一份与孩子相伴的暑期夏令营工作,发现了自己的真正所爱,找到了人生的意义并收获了许多感悟的故事。【16题详解】考查动词词组
33、辨析。句意:如果我想要某个东西,我就会为之努力(争取它)。A. go for努力争取;B. apply for申请,请求;C. cheer for为欢呼;D. wait for等待。文章第一句话说自己以坚决果断(determination)出名,因此自己看中的,一定会努力争取,只有go for符合题意,故选A。【17题详解】考查连词辨析。句意:我永不言弃,直至取得成功。A. when当的时候;B. until直到;C. since自从,自以来;D. once一旦,一就。与上文的持之以恒、坚决果断(determination)相呼应,“我”应是一个始终不会放弃,坚持到取得成功的人,故选B。【18
34、题详解】考查动词词义辨析。句意:我学了所有的舞蹈(曲目),并一直练习直到我几乎不能动为止。A. smile微笑;B. speak讲话;C. think思考;D. move移动。举了这个例子仍然是为了说明自己为了一个目标可以有多努力,因此练习跳舞会练到“动不了”为止,故选D。【19题详解】考查连词及副词词义辨析。句意:然而今年一切都变了。A. Otherwise否则,另外;B. So所以;C. But但是;D. Therefore因此。文中第一段讲自己为了目标,努力永不言弃;第二段开始讲述了一个不一样的故事,且本句中changed是一个明确的转折提示,只有but符合题意,故选C。【20题详解】考
35、查名词词义辨析。句意:我已经着眼于一份我决心要得到的在水上乐园工作的暑假工。A. day天,日子;B. course课程;C. job工作;D. camp露营,营地。根据下句中的提示词employees(员工),以及第二段中多次出现job的直接提示(如my dream job),可知“我”看中(set my sights on)的是一份暑期工作,故选C。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:这是在炎热的暑假中可拥有的完美的工作。A. perfect完美的,最好的;B. tough艰苦的;C. regular有规律的,定期的;D. potential潜在的,可能的。上句提到这份在水上乐园的工作
36、,下班后可以坐水上摩天轮玩水,平时还有免费零食吃,而在炎炎夏日里,这无疑是最好的暑假工了,故选A。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:所以正如我之前成功实现了每个目标一样,我开始着手赢得这份工作。A. land成功获得,赢得(工作);B. quit停止,放弃;C. change改变;D. keep保持。本题考查了land的熟词生义,land的义项有很多,当与工作挂上钩时,指成功得到,赢得,捞到(尤指许多人想得到的工作),牛津词典英文释义为to succeed in getting a job, etc., especially one that a lot of other people w
37、ant,故选A。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:我用最工整的书写填完了申请表,认真准备面试,并努力集到了一摞推荐信。A. instruction指引,命令;B. application申请;C. recommendation推荐,建议;D. invitation邀请。在留学、找工作等场景中,经常会需要教授或有声望的人为申请者写推荐信(固定搭配recommendation letter),故选C。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:但在我面试之后,水上乐园的经理告诉我他只能雇用那些有水上安全相关经验的应聘者。A. practice练习;B. interview面试;C. expectat
38、ion期望;D. experiment实验。应聘者需要经过面试,面试之后便可得知是否被录用,因此这里“我”是在面试之后被告知因没有相关经验不予录用,且上句也提及自己认真准备面试(interview),属原词复现,故选B。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:我被拒之门外了,我感觉自己像个失败者。A. promoted促进,提升;B. punished惩罚;C. selected选中,入选;D. refused拒绝。该句使用了被动语态,“我”被告知只招聘有水上安全经验的人,也就是自己被拒绝了(be refused),故选D。【26题详解】考查连词辨析。句意:在学校放假之前的最后一个周末,我的老师
39、问我是否对孩子的暑期夏令营(相关工作)有兴趣。A. how如何,怎样;B. whether是否;C. what什么;D. why为什么。ask后接一个宾语从句,老师问的内容是一个成分完整的句子,要求我回复的只是给予肯定或否定,只有whether符合题意,故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我确定自己没有什么可失去的了,所以我给(夏令营)的管理人员打了电话,预约安排了面试。A. save拯救,攒钱;B. learn学习;C. lose失去;D. regret遗憾,后悔。结合上下文语境,“我”没有通过水上乐园的面试,现在属于“赋闲”状态,无事情可干,不会因为一场面试就错过了什么,故los
40、e符合题意,选择C。28题详解】考查动词词义辨析,句意同上。A. scheduled安排,预定,把列入计划;B. cancelled取消;C. mentioned提及,提到;D. gave给予。根据语境,作者给管理人员打电话,预约安排面试,scheduled符合题意,故选A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我有照看婴儿的经验,这点给了她深刻的印象,进而录用了我。A. inspired启发,鼓舞;B. impressed给留下深刻印象;C. touched感动,触摸;D. puzzled迷惑,疑惑。本句使用了被动语态;作为管理方,面试者有相关工作经验,给其的感觉应是眼前一亮,留下深刻印象,
41、impressed符合题意,而被打动、感动,亦或是受到鼓舞、启发均不符合语境,故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:在不到一周的时间内,我已经完全忘记了自己想要在水上乐园工作的想法了。A. doubted怀疑;B. complained抱怨;C. forgotten忘记;D. known知道。结合下文语境,“我”与孩子的相处带给了自己许多乐趣和感想,自己已经忘我地投入这份工作中了,因此之前去水上乐园工作的想法已被忘记,符合题意,故选C。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:我觉得自己是在做一些有意义的事情。A. challenging有挑战性的;B. reasonable合理的,有充
42、足理由的;C. traditional传统的;D. significant有意义的。上句提到“我”安慰想家的小男孩,帮助小女孩去试鞋等等;下文提到自己与孩子的相处让自己的生活充实,收获颇多。故自己做的事是有意义的,选择D。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:我意识到自己已经发现了生活(人生)的重要意义:做和孩子在一起的工作。A. track踪迹,足迹;B. motto座右铭,格言,箴言;C. belief信仰,相信,信任;D. purpose目标,目的,重要意义。本题同样考查熟词生义,上文提到这种工作十分有意义(significant),此处呼应;而purpose除了有常规的“目标,目的”义
43、项之外,还有一个义项是“重要意义”(meaning that is important and valuable to you),故选D。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:有时候在生活中我们并没有恰好得到自己所想要的。A. only只,仅仅;B. exactly恰好地,正是;C. properly恰当地,正确地;D. immediately立即,立刻。结合上文的故事,“我”想要水上乐园的工作,但与之失之交臂;后来却失而复得,有了暑期夏令营陪伴孩子的工作,自己收获了意外的惊喜。因而此处说没有恰好(exactly)得到自己想要的(但得到别的),故选B。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:感
44、到失落是很正常的;我当然也是。A. curious好奇的;B. nervous紧张的;C. disappointed失落的,沮丧的,有挫败感的;D. interested感兴趣的。上一句列举了球队落选,应聘遭拒等不如意的事情,而我们一旦遇到这种事,自然的反应当然是失落,故选C。【35题详解】考查形容词词义辨析。句意:有时候,当我们没有得到自己想要的东西时,更好的东西正在前方等待着我们。A. better更好地;B. easier更容易的;C. higher更高的;D. crazier更疯狂的。文章以这一点题句作结,结合全文故事,作者丢了一个水上乐园的工作机会,却意外得到了更有收获的夏令营工作机
45、会。因而前方等待我们的东西是更好的(better),故选A。【点睛】熟词生义是完形填空中经常出现的考查方向,也经常是易错题的“挖坑”方式,值得考生进行特别的关注。本题中,出现了land和purpose这两个看似简单的词汇,第一个常见释义为(v. 着陆;n. 陆地),第二个常见释义为(n. 目的,意图),但本题却考查了另外的含义,在这里进行拓展。1)( informal ) to succeed in getting a job, etc., especially one that a lot of other people want 成功得到,赢得,捞到(尤指许多人想得到的工作)Hes jus
46、t landed a starring role in Spielbergs next movie. 他刚得到一个机会,在斯皮尔伯格执导的下一部电影里担任主角。Shes just landed herself a company directorship. 她刚在一家公司谋到一个主管的职位。2) V + adv./prep. to arrive somewhere and cause difficulties that have to be dealt with 降临;使陷于(困境);使不得不应付Why do complaints always land on my desk (= why d
47、o I always have to deal with them) ? 为什么投诉总得要我来处理?以上两个用法虽是熟词生义,但并不是生僻用法,在真正的英语环境中可以地道、自如地使用,本题主要考查了land的第一个用法。下面拓展purpose的释义。1) C, U meaning that is important and valuable to you 重要意义;有价值的意义Volunteer work gives her life (a sense of) purpose . 做志愿工作使她的生活有了意义。2) U the ability to plan sth and work succ
48、essfully to achieve it 意志;毅力;决心He has enormous confidence and strength of purpose . 他信心十足,意志坚强。原文句子I felt l was doing something significant. I realized that I had discovered my lifes purpose: to work with children.取的是第一个用法。四、阅读理解:50分AThe following is a Want ad for a 21st -century father.Wanted:A 21s
49、t -Century Father Who Can Wear Many HatsTHE LOVING HATResponsibilities Include:Benefits:Raising children, not yelling, taking mom out to romantic dinners, listening, “being there.”Youll be loved right back.THE MONEY HATResponsibilities Include:Benefits:Holding down a good job, making enough money to
50、 support family and pay for vacations.Who doesnt want a good job? Plus, vacations with the family.THE FUN HATResponsibilities Include:Benefits:Taking family to baseball games in summer, going sleigh riding in winter, being goofy, dancing.What good is life if you dont have any fun? Family outings bec
51、ome memories that last a lifetime.THE HANDYMAN HATResponsibilities Include:Benefits:Taking care of the house and yard. Must know basic carpentry, landscaping, plumbing, and electrical work.Youll get to have a really cool set of tools, including power tools.36. The Hats in the ad actually refer to th
52、e _ of a father.A. life goalsB. life experiencesC. desired qualities in personalityD. personal interests and in parenting37. According to the ad, a 21st-century father is expected to do all of the following things EXCEPT _.A. keep a good work-life balance.B. be able to work with power tools.C. help
53、his children with all of their schoolwork.D. pay attention to his childrens and partners needs.38. Which hat suits a 21st-century father who often involves his family in different sports?A. THE LOVING HATB. THE FUN HATC. THE MONEY HATD. THE HANDYMAN HAT【答案】36. C 37. C 38. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了21世纪的父亲
54、所应该具有的各种品质。【36题详解】推理判断题。根据各个HAT部分中关于21世纪父亲的责任描述分别为:“抚养孩子,而不是大喊大叫,带妈妈出去吃浪漫的晚餐,倾听,在场”;“有一份好工作,赚足够的钱养家和度假”;“夏天带家人去看棒球比赛,冬天去坐雪橇,傻乎乎的,跳舞”以及“必须了解基本的木工,园林绿化,管道和电气工作”,可推知,广告中的“帽子”实际上指的是人们期望父亲所具有的品质。故选C。【37题详解】细节理解题。根据THE LOVING HAT部分中“Raising children, not yelling, taking mom out to romantic dinners, listen
55、ing, being there.(抚养孩子,而不是大喊大叫,带妈妈出去吃浪漫的晚餐,倾听,在场)”;THE MONEY HAT部分中“Holding down a good job, making enough money to support family and pay for vacations.(有一份好工作,赚足够的钱养家和度假)”;以及THE HANDYMAN HAT部分中“Must know basic carpentry, landscaping, plumbing, and electrical work.(必须了解基本的木工,园林绿化,管道和电气工作)”可知,21世纪的父
56、亲需要在工作与生活之间保持良好的平衡、能够使用电动工具工作以及注意他的孩子和伴侣的需要,除了C选项“帮助他的孩子做所有的功课”文章没有提到。故选C。【38题详解】细节理解题。根据THE FUN HAT部分中“Taking family to baseball games in summer, going sleigh riding in winter, being goofy, dancing.(夏天带家人去看棒球比赛,冬天去坐雪橇,傻乎乎的,跳舞)”可知,一位经常让家人参加不同运动的21世纪父亲最合适THE FUN HAT。故选B。BStarring Yi Yangqianxi and Le
57、i Jiayin, new streaming series The Longest Day In Changan has been one of the biggest pleasant surprises for fans of TV dramas this summer. Its intense story and well-designed costumes and scenery have captured the attention of viewers, earning it high marks on review platforms.The Chinese name of t
58、he drama is Changan 12 Shichen. Each episode covers half a shichen, or one hour of time, telling the story in “real time”. The show takes place during the Shangyuan Festival in Changan, the capital of the Tang Dynasty and what is now Xian. The story follows Zhang Xiaojing, who has been sentenced to
59、death. Before his execution(死刑), he is appointed by Li Bi, the young chief of the intelligence department, to stop a group of foreign terrorists called the Wolves Squad and protect Changan.One of the main attractions of the show has been its recreation and presentation of the ancient city of Changan
60、. To give viewers the feeling that they are traveling in the city, the shows director Cao Dun has been making use of single shot scenes that show off what the crowded market would have been like during the Lantern Festival in Changan. The cast(演员) has also been a major draw. They have been an irrepl
61、aceable part of the drama. These experienced actors are the foundation for the drama.The drama takes license with history to introduce important plot elements, such as watch towers in the city that are manned by sharpshooters who can hit any target in their range. The production team even came up wi
62、th a detailed secret communication system that these watch towers use to communicate with each other. Another innovation(革新) is the use on screen notes to explain terms that audiences would be unfamiliar with. Such as the term bu liang ren (Lit: not good person), which audiences may mistakenly think
63、 refers to a villain in the show. An explanation appears on screen to tell the audience that bu liang ren are specialists trained to catch bad guys. Its really helpful.39. Which of the following best describes the drama?A. HumorousB. Attractive.C. Academic.D. Boring.40. According to Paragraph 2, wha
64、t do we know about Zhang Xiaojing?A. He is a follower of Li Bi.B. He has been excused for his crime.C. He is chosen to defeat the terrorists.D. He once served in the intelligence department.41. The shows director uses the skill of single shot scenes in order to_.A. make viewers feel personally on th
65、e scene.B. let audiences have a good trip in Changan.C. help audiences understand the history well.D. show what the Lantern Festival is like.42. What does the term “bu liang ren” probably refer to?A. Someone who is responsible for damage.B. A person who acts against human principles.C. A person who
66、has particular skills to catch bad men.D. Someone whose job is to protect people and their property.43. What is the last paragraph mainly about?A. The explanation for screen notes.B. The innovation elements of the drama.C. The audiences assessments of the drama.D. The introduction of the communicati
67、on system.【答案】39. B 40. C 41. A 42. C 43. B【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了长安十二时辰这部剧,以及这部剧在情节设计、后期制作等方面的创新点。【39题详解】推理判断题。根据第一段中的“Its intense story and well-designed costumes and scenery have captured the attention of viewers, earning it high marks on review platforms.”可知,这部剧的紧张的剧情、精心设计的服装和场景吸引了观众的注意,在评论平台上获得了高分。
68、由此可知,这部剧是很吸引人的,故选B项。【40题详解】细节理解题。根据第二段中的“The story follows Zhang Xiaojing, who has been sentenced to death. Before his execution(死刑), he is appointed by Li Bi, the young chief of the intelligence department, to stop a group of foreign terrorists called the Wolves Squad and protect Changan.(故事讲述的是被判处
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2021二年级语文上册 第六单元 16 朱德的扁担习题课件 新人教版.ppt
