宁夏银川市2021届高三英语考前适应性训练试题(一)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 银川市 2021 届高三 英语 考前 适应性 训练 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏银川市2021届高三英语考前适应性训练试题(一)(含解析)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,请先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段
2、对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是 C。1. What will the man do?A. Hold his wedding outside. B. Cancel his wedding. C. Hold his wedding inside.2. What does the woman ask the man to do?A. Move some boxes. B.
3、 Make a phone call. C. Drive a car.3. What does the woman think of the trip?A. Exciting. B. Not interesting. C. Challenging.4. Why is the man talking to the woman?A. To take out insurance. B. To describe his illness. C. To make an appointment.5. What did the man buy?A. Green tea. B. Orange juice. C.
4、 Hot chocolate.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How did Christopher eat on the wedding in India?A. By using a spoon and a fork. B. By using chopsticks. C. By using his hands.7. What
5、did Christopher think of the food?A. Terrible. B. Just so-so. C. Delicious.听第7段材料,回答第8、9题。8. Where did the man most probably lose his phone?A. On the underground. B. In a bank. C. In a restaurant9. What will the man do before five oclock?A. Buy a new phone. B. Make a call to the woman. C. Meet the w
6、oman.听第8段材料,回答第10至12题。10. When were the wooden houses built?A. In the 13th century. B. In the 10th century. C. In the 17th century.11. Where did the man have lunch?A. On a hill. B. By a river. C. In a garden.12. How was the weather during the mans trip?A. Sunny. B. Rainy. C. Windy.听第9段材料,回答第13至16题。1
7、3. What does the man think of Lucys taking flying lessons?A. Inspiring. B. Surprising. C. Exciting.14. What is Lucy?A. A pilot. B. A nurse. C. A doctor.15. What does the man advise the woman to do?A. Teach in a college. B. Start her own restaurant. C. Teach an Italian cooking class.16. What is the r
8、elationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Brother and sister. C. Teacher and student.听第10段材料,回答第17至20题。17. Who is the speaker?A. An English teacher. B. A university student. C. A news reporter.18. What does the speaker think of English listening?A. Boring. B. Interesting. C. Difficult
9、.19. What does the speaker suggest?A. Practicing listening more after class.B. Trying to understand every wore when listening.C. Listening to pop songs without reading the words.20. What is the speaker mainly talking about?A. How to understand English teachers better.B. How to find interesting Engli
10、sh materials.C. How to improve your listening in English第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A1. Scenic landscapes on stamps: A nine-day tour in the cities of Xuzhou,Suqian and Huaian in northern Jiangsu province.This route is associated with local culture, cha
11、racteristics, and creativity. It offers a taste of the famous canal cities.2.Life on the Grand Canal: A seven-day Jiangsu tour through the cities of Nanjing, Suqian, Huaian,Yangzhou and Suzhou.This route presents the most authentic, economic, cultural and entertainment-focused activities along the c
12、anal from both ancient and modern times.I allows visitors to ride in boats and observe local fishermen fishing.3.Food,culture,leisure and health;Seven-day experience of local life in Zhenjiang Changzhou,Wuxi and SuzhouTo increase tourists interest in the traditional culture and crafts of Jiangsu, th
13、e route will include pottery,embroidery(刺绣), paper-cutting, cooking and other hands-on experiences. It includes scenic spots along the Beijing-Hangzhou Gran Canal, ancient water towns, historical streets and ancient fishing villages.Visitors can join in the recreational farmhouse experience and pick
14、 up both fruits and vegetables4A walk into history: Six-day tour in Xuzhou, Suqian,Huaian,Yangzhou, Zhenjiang, Changzhou and WuxiThe Beiing-Hangzhou Grand Canal runs through the entire province and has been a part of Jiangsus culture for thousands of years. Inspired by the canal, the route includes
15、historical cities Xuzhou, Suqian, Huaian,Yangzhou along with Zheniang Changzhou and Wuxi.1. Which of the following do the four travel routes share?A. A time duration of less than a week.B. Ancient towns in southern Jiangsu.C. The Grand Canal.D. The city of Suqian.2. Which route is the best for an in
16、-depth tourist who wants to cover fewer cities with more time?A. Route 1B. Route 2C. Route 3D. Route 4.3. What can you enjoy in the route only covering Suzhou, Wuxi, Changzhou and Zhenjiang?A. Rowing a boat.B. Trying on paper-cutting.C. Growing vegetables.D. Fishing with local villagers.【答案】1. C 2.
17、A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了京杭大运河沿岸的四条旅游路线。【1题详解】细节理解题。根据Scenic landscapes on stamps部分中“ It offers a taste of the famous canal cities. (它让你领略到著名的运河城市。)”;Life on the Grand Canal部分中“Life on the Grand Canal:A seven-day Jiangsu tour through the cities of Nanjing, Suqian, Huaian,Yangzhou and Suzhou. (大运河上
18、的生活:南京、宿迁、淮安、扬州和苏州7天江苏游。)”;Food,culture,leisure and health部分中“It includes scenic spots along the Beijing-Hangzhou Gran Canal (它包括沿京杭大运河的景点)”和A walk into history部分中“The Beiing-Hangzhou Grand Canal runs through the entire province and has been a part of Jiangsus culture for thousands of years. (京杭大运河贯
19、穿全省,几千年来一直是江苏文化的一部分。)”可知,四条旅行路线都在大运河沿岸。故选C项。【2题详解】推理判断题。根据第一段中“Scenic landscapes on stamps: A nine-day tour in the cities of Xuzhou,Suqian and Huaian in northern Jiangsu province.This route is associated with local culture, characteristics, and creativity. It offers a taste of the famous canal citie
20、s.(邮票上的风景:徐州、宿迁、淮安九天游。这条路线与当地的文化、特色和创意相关联。它让你领略到著名的运河城市。)”可知,这条路线9天只游览3个城市,再对比其他三个线路的天数和城市数量(线路2:7天游览5个城市;线路3:7天游览4个城市;线路4:6天游览7个城市)可知,路线1是最合适想要用更多的时间游览更少城市进行深度游的游客,故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Food,culture,leisure and health部分中“Seven-day experience of local life in Zhenjiang Changzhou,Wuxi and Suzhou (为期七天的镇
21、江、常州、无锡、苏州生活体验)”和“To increase tourists interest in the traditional culture and crafts of Jiangsu, the route will include pottery,embroidery(刺绣), paper-cutting, cooking and other hands-on experiences. (为了增加游客对江苏传统文化和手工艺的兴趣,这条路线将包括陶器、刺绣、剪纸、烹饪和其他实践体验。)”可知,在苏州、无锡、常州、镇江的路线,你能尝试剪纸。故选B项。BDecades ago, NASA
22、asked experts to develop the smell of space in order to help prepare astronauts for the experience of outer space. Now, a perfume, Eau de Space, has attracted eager buyers.According to the Kickstarter activity which has been launched to sell Eau de Space, the history of the smell of space has been u
23、nclear owing to various accounts of its development. Ever since the first spacewalk, astronauts have been shocked by the smell.NASA astronaut Col. Chris Hadfield said,The only time you can smell space is when you come back from a spacewalk. As you open the hatch(舱门),there is a distinctive smell.Some
24、 astronauts and space tourists describe it as the smell of fruit, or burnt cookies. Astronaut Eugene Cerman talked of another smell he experienced:The moon smells like spent gunpowder.The smell of space is so distinet that NASA reached out to fragrance makers to recreate the smell, according to NASA
25、 documents.Now, the makers have cooperated with award-winning perfumers(香水制造者),and reported that theyve secured commercial contracts to reproduce the smell based on astronauts accounts.At $ 29 per bottle, Eau de Space will help support STEM (Science, Technology, Engineering and Math) programs for st
26、udents. For every bottle of Eau de Space you buy,were going to donate $ 1 to a STEM program for low-income students. Its a big promise and isnt the best decision for a company trying to make a profit. But, imagine that a child who smells Eau de Space today is whipped up to become an astronaut, scien
27、tist or engineer, shows Kickstarter.Eau de Space will be made in the UK employing low-income labor and environment-friendly practices, including zero manufacturing waste, according to the campaign. So far,about 11,000 people have become supporters.4. Why was the Kickstarter campaign started?A. To pr
28、omote Eau de Space.B. To attract perfume makers.C. To explain the smell of space.D. To recreate the smell of space.5. What do we know about Eau de Space?A. Its makers will make a profit of $ 28 per bottle.B. It has been available in the market for a long time.C. It can get astronauts ready for their
29、 space experience.D. Its smell is designed according to astronauts descriptions.6. What does the phrase whipped up in Paragraph 5 probably mean?A. Trained.B. Inspired.C. Forced.D. Persuaded7. What can be the best title for the text?A. Eau de Space, a Perfume Used in SpaceB. Eau de Space, a Perfume o
30、n the WayC. The History of Developing the Smell of SpaceD. Astronauts Different Accounts About the Space Smell【答案】4. A 5. D 6. B 7. B【解析】【分析】本文是说明文。文章介绍了 Eau de Space 这款香水的味道与太空的味道一样,其制造和出售可以帮助那些热爱科学的低收入家庭的孩子们,这款香水即将在英国生产。【4题详解】细节理解题。根据第二段中的“the Kickstarter campaign, which has been launched to sell
31、Eau de Space”可知,启动这项活动是为了销售 Eau de Space 这款香水。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第四段中的“theyve secured commercial contracts to reproduce the smell based on astronauts accounts”(他们已经获得了商业合同,根据宇航员的描述来重现这种气味)可知,这款香水气味是根据宇航员们的描述设计的。故选D。【6题详解】词句猜测题。本段主要讲述 Eau de Space 这款香水的制造和出售可以帮助那些热爱科学的低收入家庭的孩子们。和太空环境味道一样的Eau de Space
32、香水可能会激励闻到香水的孩子成为一名宇航员、科学家或工程师。根据句中“to become an astronaut, scientist or engineer”可知划线部分在此意为“激发”孩子成为一名宇航员、科学家或工程师,与B项意思接近。故选B。【7题详解】主旨大意题。文章第一段引出 Eau de Space 这款香水;第二、三段讲述这款香水的味道与太空的味道一样以及不同人对太空味道的描述;第四、五段介绍香料制造者和香水制造者合作制造这款香水,这款香水的部分利润将用于资助对科学感兴趣的低收入家庭的孩子;最后一段说明这款香水即将在英国生产。因此B项“Eau de Space,一款即将到来的香
33、水”为最佳标题。故选B。CThe Japanese government, citizens and groups are debating what to do with radioactive water from the disabled nuclear power plant near Fukushinma. An earthquake on March 11, 2011 caused severe damage to three of the six nuclear reactors at the Fukushinma Daiichi Nuclear Power Plant. Sin
34、ce then, Japanese officials have been trying to contain and clear up the damage.The Associated Press recently observed the decontamination (净化) process taking place there. Officials are trying to decide what to do with 1.2 million tons of radioactive water being stored at Fukushinma. The nuclear cen
35、ter is operated by the Tokyo Electric Power Co. , or TEPCO. The company says it needs to free up space as work on the damaged reactors reaches an important point. Many people expect TEPCO to slowly release the water into the ocean near the nuclear center. The government has already approved the plan
36、.However, it is not clear when the company will carry out the plan. Local people oppose it because that could hurt the fishing industry. Sales of fish caught off the coast near Fukushinma are half what they were before the nuclear disaster. Fish caught in the area have been approved for sale after r
37、adioactivity testing by health officials.TEPCO Chief Decommissioning Officer Akira Ono said the water must be removed. He says crews need the space currently occupied by the water tanks. In their place, workers will set up structures to hold melted reactor wreckage(反应堆残骸).People wear protective clot
38、hing and head coverings to work in the most radioactive areas around the nuclear center. But underground conditions remain dangerous and radioactive water is leaking from the melted reactors and mixing with groundwater. This water is being pumped into containers to keep it from flowing into the sea.
39、 The polluted water from underground is processed and filtered to remove dangerous radioactive elements. Tritium(氚) is the only radioactive material that remains. Japans industry ministry and nuclear officials say tritium is not harmful in small amounts. However, although officials try to ease publi
40、c fear, there are worries that fish might be affected if the water is released into the sea.8. What do we know from the text?A. The Fukushinma disaster was caused by humans.B. Tons of radioactive water has been leaked into the ocean.C. Melted reactor wreckage will take up most of the region.D. Japan
41、 is struggling with the clean-up of radioactive pollution.9. What does the underlined word it” in Paragraph 3 refer to?A. Making room for the damaged reactors.B. Releasing the water into the nearby ocean.C. Filtering the water near the nuclear center.D. Storing the radioactive water in the nuclear c
42、enter.10. What does the text say about the material tritium from the fifth paragraph?A. It can be found in the polluted water.B. It has aroused great panic among residents.C. It does no harm to fish.D. It exists in a solid form.11. What does the text imply?A. The groundwater has been severely pollut
43、ed in Fukushinma.B. People in Fukushinma used to earn their living by fishing.C. It is hard for the authorities to earn the publics trust.D. It is unclear when TEPCO will remove the radioactive water.【答案】8. D 9. B 10. A 11. D【解析】这是一篇说明文。日本核电站因地震受损,造成大量核污染水,日本各界致力于如何处理解决核污染水。【8题详解】细节理解题。根据第一段“An eart
44、hquake on March 11, 2011 caused severe damage to three of the six nuclear reactors at the Fukushinma Daiichi Nuclear Power Plant. Since then, Japanese officials have been trying to contain and clear up the damage. (2011年3月11日的地震造成福岛第一核电站6座核反应堆中的3座严重受损。从那以后,日本官员一直在努力控制和清理这些损害)”和第二段中的“Officials are tr
45、ying to decide what to do with 1. 2 million tons of radioactive water being stored at Fukushinma. (官员们正试图决定如何处理储存在福岛的120万吨放射性水)”可知,地震造成核电站受损,造成了放射性污染,日本在努力想办法清理这些污染,故选D。【9题详解】词句猜测题。根据第三段中“However, it is not clear when the company will carry out the plan. Local people oppose it because that could hur
46、t the fishing industry. (不过,目前尚不清楚该公司何时实施这一计划。当地人反对,因为这可能会损害渔业)”可知,当地人反对的是这个计划,也就是it代指的是上文的 “计划”。根据第二段中的“Many people expect TEPCO to slowly release the water into the ocean near the nuclear center. The government has already approved the plan. (许多人预计东京电力公司会将海水缓慢释放到核中心附近的海洋中。政府已经批准了这个计划) ”可知,这个计划就是将海
47、水缓慢释放到核中心附近的海洋中,故选B。【10题详解】细节理解题。根据第五段中“The polluted water from underground is processed and filtered to remove dangerous radioactive elements. Tritium(氚) is the only radioactive material that remains. (来自地下的污染水经过处理和过滤以去除危险的放射性元素。氚是仅存的放射性物质) ”可知,氚这种物质可以在被污染的水中找到,故选A。【11题详解】推理判断题。根据第三段第一句话“However, i
48、t is not clear when the company will carry out the plan. (不过,目前尚不清楚公司何时会执行该计划)”以及第2题的分析,可知,目前还不知道电力公司什么时候执行将海水缓慢释放到核中心附近的海洋中的这个计划,也就是不清楚东京电力公司何时清除这些放射性水,故选D。DThere can be magic in the touch of a hand that loves you. It brings comfort and a silent promise that says, “I am here and you are not alone.”
49、I memorized every detail about my children. As babies, they reached for me whenever they were hungry or tired or just needed to be held. Sometimes, if they woke in the night, just the touch of my hand would ease them back to sleep. They clung to me when they took their first steps and we held hands
50、when crossing streets and walking from the car to their classroom on their first day of school.As they grew older and more independent, I noticed that they didnt hold my hand much anymore. I told myself it was part of growing up, and I should just be glad they could do things on their own now.But wh
51、en youve been needed so much for such a long time, its hard to step back and feel unnecessary.Then one day, I was visiting my oldest son in New York, where he was working as an actor on a TV show. As we were about to cross a busy street that was filled with traffic, he grabbed my hand and shouted, “
52、Hang on to me, Mom,” then led me safely across.At that moment, I realized two things. First, my boy had become a man. Second, it was clear that our roles had changed. We still needed each other, but in different ways than before.That scene has replayed in various ways with each of my three children.
53、 They have all taught me to lean on them just as they once leaned on me, and that we can always lean on each other. We live miles apart, but stay in touch every day. There is magic and comfort and healing in the touch of a hand that loves you, even if it “touches” you from afar.12. How did the autho
54、r get along with her children when they were young?A. She was very strict with them.B. She overprotected them.C. She was too busy to take care of them.D. She developed a close bond with them.13. How did the author feel when her kids became more independent?A. She felt lonely when living apart from t
55、hem.B. She was worried that they couldnt manage themselves.C. She felt a little uncomfortable when not needed so much as before.D. She was pleased to be able to step back and enjoy herself.14. The authors visit to her son in New York made her realize_.A. her son had become mature and reliableB. time
56、 with children is always funC. she needed her son more than beforeD. she was unwilling to accept the change in their roles15. What is the authors main purpose in writing the text?A. To explore how to interact with children.B. To describe the growth of her children.C. To show the power of the touch o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
