广东省北师大珠海分校附属外国语学校2021届高三10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省北师大珠海分校附属外国语学校2021届高三10月月考英语试题 WORD版含解析 广东省 北师大 珠海 分校 附属 外国语学校 2021 届高三 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、北师大珠海分校附属外国语学校2020-2021学年第一学期高三年级10月月考英语试卷考试时间:120分钟 满分:120分第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项。AFor some of us who long to travel, it can be difficult to find someone to journey with. Friends and family members are tied down in jobs, struggling to save m
2、oney, and dont always want to go to the same places. The solution, of course, is to go it alone. Melbourne, AustraliaMelbourne is a hot-spot travel destination, which has beautiful beaches as well as busy and lively city life. Australia as a whole is considered a safe destination for international t
3、ravel, and because of that, many solo (单独) travelers go there. Melbourne is incredibly easy to get around because you can walk or bike practically anywhere!ThailandThailand is great for solo travelers-perhaps because it is one of the Buddhist mentality, which promotes equality among the sexes. Thail
4、and is known for its friendly hospitality, and as a travel hot-spot, there are plenty of chances to meet other like-minded travelers. Overall known for being very cheap, especially in the north, its a good choice if you want to get away on a budget.BhutanBhutan is one of the most cultural countries
5、in the world. It is also home to the worlds highest unclimbed peak,Gangkhar Puensum. The mountain is sacred(神圣的)and entry is only possible on a pre-booked tour,where you are accompanied around by your own personal guide. Plastic bags have been banned in Bhutan since 1999 and in 2004, it became the f
6、irst country in the world to outlaw tobacco.Costa RicaCosta Rica is a great place if youre looking for adventure, with surfing, volcanoes and other recreational activities. Youll never get a chance to feel lonely because theres an abundance of exciting adventures to experience! Costa Rica has never
7、seen political unrest, class struggles or revolutions commonly associated with other Latin American Countries. Whats more, it doesnt have or need an army because its such a peaceful country.1. Which place is suitable for travelers short of money?A. Melbourne, Australia.B. Thailand.C. Bhutan .D. Cost
8、a Rica.2. What can we learn about travelling in Bhutan?A. You can climb the mountain without booking ahead.B. You can prepare some plastic bags for your rubbish.C. You can experience the rich culture there.D. Smoking is allowed at the foot of the mountain.3. Where does this text probably come from?A
9、. A historical document.B. A science magazine.C. A travel guide.D. A book review.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了澳大利亚墨尔本、泰国、不丹和哥斯达黎加四个旅游地点。【1题详解】细节理解题。根据文章Thailand 的介绍内容“Overall known for being very cheap, especially in the north, its a good choice if you want to get away on a budget.”可知,泰国的所有物
10、品价格低廉,尤其在北部。可知如果想要节省开支,泰国是一个不错的选择。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据文章Bhutan的介绍内容“Bhutan is one of the most cultural countries in the world.”可知,不丹是世界上最有文化的国家之一,所以旅行者在不丹能够感受到丰富的文化气息。故选C项。【3题详解】推理判断题。通读全文可知文章主要向读者介绍澳大利亚墨尔本、泰国、不丹和哥斯达黎加四个旅游地的特点,所以这篇文章应该选自旅游指南。故选C项。BFor years, the U.S. has experienced a shortage of reg
11、istered nurses. The Bureau of Labor Statistics projects that while the number of nurses will increase by 19 percent by 2022, demand will grow faster than supply, and that there will be over one million unfilled nursing jobs by then.So whats the solution? Robots.Japan is ahead of the curve when it co
12、mes to this trend. Toyohashi University of Technology has developed Terapio, a robotic medical cart that can make hospital rounds, deliver medications and other items. It follows a specific individual, such as a doctor or nurse, who can use it to record and access patient data. This type of robot wi
13、ll likely be one of the first to be implemented in hospitals because it has fairly minimal patient contact.A robots appearance affects its ability to successfully interact with humans, which is why the RIKEN-TRI Collaboration Center for Human-Interactive Robot Research decided to develop a robotic n
14、urse called Actroid F. It is so human-like that some patients may not know the difference. This conversational robot companion has cameras in its eyes, which allow it to track patients and use appropriate facial expressions and body language in its interactions. During a month-long hospital trial, r
15、esearchers asked 70 patients how they felt being around the robot and only three or four said they didnt like having it around.Its important to note that robotic nurses dont decide courses of treatment or make diagnoses, though robot doctors and surgeons may not be far off. Instead, they perform rou
16、tine and laborious tasks, freeing nurses up to attend to patients with immediate needs. This is one industry where it seems the interaction of robots will lead to collaboration, not replacement.4. What does the author say about Japan?A. It ranks top in future robotics technology.B. It takes the lead
17、 in offering robotic nursing.C. It is in desperate need of registered nurses.D. It provides the best medication for the elderly.5. Which of the following best explains “implemented underlined in Paragraph 3?A. Cancelled.B. Constructed.C. Improved.D. Applied.6. What do we know about the robot Actroid
18、 F?A. It has no difference from a human nurse.B. It gets favorable remarks from all the patients.C. It interacts with patients like a human companion.D. It uses body language even more effectively than words.7. What can be inferred from the last paragraph?A. Cooperation will not be replaced.B. Nurse
19、s will still play their roles.C. The robotics industry will be promising.D. Robots can meet patients immediate needs.【答案】4. B 5. D 6. C 7. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了日本几款可以充当某些看护工作的“机器人护士”,但也指出机器人不会取代护士,他们是合作而非替代关系。【4题详解】细节理解题。根据二三段的So whats the solution? Robots.Japan is ahead of the curve when it comes to t
20、his trend.(那么解决方案是什么呢?机器人。在这一趋势方面,日本走在了前面)可知,日本在提供机器人护理方面是领先的。B. It takes the lead in offering robotic nursing.(它在提供机器人护理方面是领先的)符合以上说法,故选B项。【5题详解】词义猜测题。根据第三段的Toyohashi University of Technology has developed Terapio, a robotic medical cart that can make hospital rounds, deliver medications and other
21、items. It follows a specific individual, such as a doctor or nurse, who can use it to record and access patient data.(丰田科技大学开发了机器人推车Terapio,它可以在医院巡视、运送药物和其它物品。它跟着特定的人,例如医生或者护士,他们可以使用它来记录以及使用病人的数据)和划线部分This type of robot will likely be one of the first to be implemented in hospitals(这种类型的机器人很有可能是首批在医
22、院里implemented机器人)可推测,划线词的意思是“应用的”,因为上文所提到的内容,就是它在医院的应用情况。D. Applied.(应用的)符合以上说法,故选D项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段的This conversational robot companion has cameras in its eyes, which allow it to track patients and use appropriate facial expressions and body language in its interactions.(这个可以交流的机器人同伴眼睛里有照相机,这使得
23、它可以跟踪病人,并用适当的面部表情和肢体语言进行互动)可知,Actroid F最大的特点是它可以像人类同伴一样和病人进行互动。C. It interacts with patients like a human companion.(它能像人类同伴一样与患者进行互动)符合以上说法,故选C项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段的Its important to note that robotic nurses dont decide courses of treatment or make diagnoses, though robot doctors and surgeons may not
24、 be far off.(值得注意的是,机器人护士不会决定治疗的过程或者做出诊断)和This is one industry where it seems the interaction of robots will lead to collaboration, not replacement.(这是一个机器人的互动会会带来合作,而非替代的行业)可推测,护士会继续履行自己的工作,因为机器人护士和人类是合作关系,也不会决定治疗过程或做出诊断。B. Nurses will still play their roles.(护士仍然履行他们的角色)符合以上说法,故选B项。CThis may look
25、like an ordinary plastic straw (吸管), but it is not made of plastic. Cameron Ross started the Celise Bio-products company, to produce single-use plastic alternatives from plant materials like these. They are made of poly lactic acid (聚乳酸) known as PLA from com starches (淀粉).Cameron Ross said, We work
26、 with food service providers, mainly larger brands, to help them get quality sustainable and cost-effective solutions, made from plants to start getting rid of single-use plastics. Single-use plastics such as bottles or straws are major cause of pollution. When we throw these away, they end up in a
27、landfill or in the water like rivers. According to researchers, it could take up to more than 500 years for them to properly break down.Ross says he wasnt always so environmentally conscious himself. But ever since the hiking trip in West Virginia, when he spent more time picking up trash than enjoy
28、ing nature, his priorities changed. That meant making biodegradable products that can break down in only a few years.While many cafes and restaurants are choosing paper products to be more eco-conscious, it isnt cheap. Paper straws can cost about eight times more than plastic straws. But bio-plastic
29、 straws cost less a penny a straw, not even double the price of plastic ones.Another problem with paper straws is that they get soft and wet. You dont want to be sipping (啜饮) something that alters your drink, or starts to melt while youre drinking and then you have to get which creates more wastes t
30、han needed. Ross hopes his Washington DC-based company will provide an eco-friendly solution for food service providers.8. Which aspect is NOT the focus of the Celise Bio-products?A. Material.B. Appearance.C. Quality.D. Cost.9. What inspired Ross to start the Bio-products company?A. High profits.B.
31、Requests from food service providers.C. Lower cost.D. His changed environmental awareness.10. What can we learn about the new straws?A. They are widely used in cafes and restaurants.B. They cost less than paper ones.C. They may soften or even melt while carrying water.D. They produce more waste.11.
32、Whats the authors purpose of writing the passage?A. To persuade more food service providers to work with Ross.B. To explain the development of straws.C. To introduce a new eco-friendly straw.D. To compare different straws.【答案】8. B 9. D 10. B 11. C【解析】本文是说明文。文章介绍了Cameron Ross创办的Celise生物产品公司生产的一种新型环保吸
33、管,以取代一次性的塑料吸管。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段首句“This may look like an ordinary plastic straw (吸管), but it is not made of plastic.”这种吸管外表看起来就像普通的吸管。由此可知,Celise生物公司并不关注新型吸管的外表。下文提到“to produce single-use plastic alternatives from plant materials” “. get quality sustainable and cost-effective solutions(获得高质量、可持续、和低
34、成本的解决方案)”,由此可知,他们注重使用植物原材料和产品的高质量、低成本。故选B项。【9题详解】细节理解题。第三段中提到“ever since the hiking trip in West Virginia, when he spent more time picking up trash than enjoying nature, his priorities changed. That meant making biodegradable products that can break down in only a few years.(但自从西弗吉尼亚州的徒步旅行之后,当他花更多的时
35、间在捡垃圾上,而不是享受自然时,他优先考虑的事情就改变了。这意味着要制造出几年内即可分解的可生物降解产品。)”由此可知,是他的环境意识发生了改变,从而激励Ross创办生物制品公司。故选D项。【10题详解】细节理解题。第四段中提到“Paper straws can cost about eight times more than plastic straws. But bio-plastic straws cost less a penny a straw, not even double the price of plastic ones. (纸吸管比塑料吸管贵8倍。但是生态塑料吸管每根便宜1
36、美分,甚至还不到塑料吸管价格的两倍)”。由此可知,生物塑料吸管比纸吸管便宜很多。故选B项。【11题详解】推理判断题。通读全文,文章第一段提出“This may look like an ordinary plastic straw (吸管), but it is not made of plastic.”这种吸管不是塑料制成的,引出关于新型吸管的话题;文章第二、三段说明他创办这家公司的原因是为了环保,第四、五段说明生产的生物塑料吸管在成本、质量上与纸吸管相比较的优势。文章的目的介绍一种新型的环保吸管。 故选C项。DA decade ago, colored lights danced arou
37、nd the living room on New Years Eve and happy music was played. Upstairs, the children were asleep. But I wasnt feeling happy. In mid-December, my husband and I had been informed that he had cancer and that he was going to die. He had less than a year left, the doctors said.In the years since that p
38、ainful season, I have come to look back upon New Years Eve. New Years Eve brings a halt to the endless commitments that fill our daily lives and a chance to reflect. New Years Eve is full of possibility and anticipation. What will be the surprising experiences and delightful successes in the coming
39、year? But also, what disappointments are waiting for us in the next twelve months?In many ways, New Years Eve and the days that surround it are a line between past and future. That line is made up of a series of moments of transition (过渡) that take us out of the old and into the new. Transition can
40、be challenging for many of us. Its about letting go of the familiar and diving headlong (迅猛地) into the unfamiliar.Just as, back then, I had to face letting go of the life I had led with my beloved husband and stepping into a new world as a widowed mom, I find that each year I have to step out of the
41、 version of me that suited the year that is ending and ease into the version of me who will rise to the goals I am holding for myself for the year ahead.Last year at this time, I sat in a chair in southern France and drank in the stillness (沉静) and beauty of the countryside around me. The three chil
42、dren I had brought into this world talked and laughed around the table beside me as we enjoyed a lunch of bread and cheese.I was filled with a sense of joy and I had a glowing (热情洋溢的) heart that was full of hope. It was another ending and another beginning. May we all transition into the best of wha
43、t lies ahead. May we all find happiness in this holiday season.12. What causes authors unhappiness on New Years Eve a decade ago?A. The pressure she faced in her work.B. The health problem her husband faced.C. The information received from her family.D. The relationship between her and her husband.1
44、3. What does the underlined word “halt” most probably mean?A. End.B. Start.C. Change.D. Meaning.14. Whats the authors attitude towards the thing people should do at New Year?A. Set challenging goals for the next year.B. Break with daily routines and form a new habit.C. Spend more time with family me
45、mbers.D. Think about the past and get ready for the future.15. Whats the main purpose of writing the passage?A. To memorialize her husband.B. To show how she got through a hard time.C. To share her view of New Years Eve.D. To remind us that uncertainty is part of life.【答案】12. B 13. A 14. D 15. C【解析】
46、这是一篇记叙文。本文主要描写了作者在经历了十年前丈夫得癌症、变成一个丧偶母亲后,对除夕夜的一些感悟。【12题详解】细节理解题。根据“In mid-December, my husband and I had been informed that he had cancer and that he was going to die.”(12月中旬,我和我丈夫得知他患了癌症,将会死亡。)可知,十年前作者难过的原因是丈夫的患病。故选B。【13题详解】词句猜测题。根据后文“to the endless commitments that fill our daily lives”(对充满了我们日常生活的
47、无尽的任务)可推测出,除夕夜终止了那些无尽的任务。end意为“结束”。故选A。【14题详解】推理判断题。根据“Transition can be challenging for many of us. Its about letting go of the familiar and diving headlong (迅猛地) into the unfamiliar.”(对我们许多人来说,过渡会是一项挑战。这是关于离开我们熟悉的和猛地进入我们所陌生的一个时期。)推测出,作者对人们在新年应该做的事的态度是思考过去,准备好迎接将来。故选D。【15题详解】推理判断题。本文主要描写了作者在经历了十年前丈
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-388064.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
