天津市静海区四校2020-2021学年高一上学期12月阶段性检测英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津市静海区四校2020-2021学年高一上学期12月阶段性检测英语试卷 WORD版含解析 天津市 静海 区四校 2020 2021 学年 上学 12 阶段性 检测 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021学年度第一学期12月份四校阶段性检测高一年级 英语 试卷一、听力(共20分)第一节:(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What kind of clothes does the woman like?A.Formal clothes. B.Casual clothes. C.Popular clothes.2.What will the man do tonight?A.Buy flowers. B.Phon
2、e his mother. C.Have dinner with his mother.3.What is the woman likely to do?A.Look for a street. B.Take a flight. C.Get on the bus.4.What is the man afraid of?A.Pain in his neck. B.Running the marathon. C.Having to stop training.5.What does the man think of the smartphone?A.It is expensive. B.It is
3、 not cool. C.It deserves the money.第二节:(共10小题:每小题1.5分,满分15分)听下面几段材料。每段材料后有几个小题,从题中所给的A,B、C三个选项中选出最佳选项,并在试卷的相应位置。听每段材料前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料读两遍。听下面一段对话,回答第6至第8三个小题。6. What are the two speakers probably doing?A. Seeing a film. B. Watching a basket ball game. C. Attending a lectur
4、e.7. What do you know about Tim?A. He quitted his team B. He did show up on the court. C. He failed to pass the test.8. How did Tim get along with his coach?A. Very well. B.Pleasantly. C. Badly听下面一段对话,回答第9至第11三个小题。9. Why does the man make the telephone call?A. Because he wants to book a cooking cour
5、se.B. Because he wants to find information about a language courseC. Because he wants to apply for a job in a school.10. Which course will the man take?A. A two month course. B. A two-year course. C. A two-week course.l1. Where will the last class be held?A. At a restaurant. B. In a kitchen. C. In a
6、 library.听下面一段对话,回答第12至第15四个小题。12. What about the temperature on the moon?A. They are always very slow. B. They can be very different.C. They are usually very high13. Why is the moon a silent world?A. Because there are only animals. B. Because there is no air.C. Because there are no green trees.14.
7、What does the earth look like, seen from the moon?A. It looks brighter than the stars.B. It looks like a ball, colored red and blue.C. It looks unfriendly.15. Which of the following is true about the moon?A. It is a friendly place.B. There are only a few of plants on the moon.C. You can hear nothing
8、 on the moon.二、单选题(本大题共15小题,共15分)1. We will go to Paris for our holidays next week._A. Good luck.B. Help yourself.C. Have fun.D. Go ahead, please.【答案】C【解析】【详解】考查情景交际。句意:我们下周去巴黎度假。玩得愉快。A. Good luck. 好运; B. Help yourself. 请自便;C. Have fun. 玩得开心;D. Go ahead, please. 你先请便。结合上句句意,对方出去玩,回应应该是“玩得开心”,故选C。2.
9、There is no reason to be anxious _the exam result.A. aboutB. toC. atD. for【答案】A【解析】【详解】考查固定短语。句意:没有理由为考试结果担心。A. about关于;B. to到,向;C. at在(某时间或某地点);D. for为了。be anxious about为固定短语,意为“担心,为而忧虑”。故选A。3. We had arranged to meet at the railway station but to our anxiety,she didnt _.A. refer toB. break downC.
10、work outD. turn up【答案】D【解析】【详解】考查动词短语辨析。句意:我们原计划在火车站见面,但使我们焦急是她没有来。A. refer to涉及;B. break down出故障;C. work out解决;D. turn up出现。结合上文“We had arranged to meet at the railway station but to our anxiety, she didnt”可知原计划在火车站见面,结果她没有出现,应用turn up。故选D。4. - Silly me! I forget what my luggage looks like.- What d
11、o you think of_over there?A. the oneB. itC. thatD. this【答案】C【解析】【详解】考查代词辨析。句意:我真笨,居然忘记自己的行李是什么样子的?你认为那边那个是吗? that特指上文出面的不可数名词或可数名词的单数。替代不可数名词时,不能用 the one。故选C项。5. In the last few years, China _ great achievements in environmental protection.A. has madeB. had madeC. was makingD. is making【答案】A【解析】【详解
12、】考查动词时态。句意:在过去的这些年里,中国在环境保护中取得了很大的成就。由时间状语in the last few years可推知动作从过去一段时间持续到现在并对现在造成影响,用现在完成时。故选A。【名师点睛】判断时态可以从时间状语入手,题干中的in the last few years为现在完成时的时间标志词。类似的还有over/ for/ during the last/ past years/months均为现在完成时的时间标志,所以做此类题时,需要先看句子中是否有明确的时间点,然后我再判断时态。6. Youd better write the book in simple Engli
13、sh_ the children aged 10-12 can read and understand it easily.A. now thatB. so thatC. as ifD. even if【答案】B【解析】【详解】考查目的状语从句。句意:你最好用简单的英语写这本书,这样10-12岁的孩子就能很容易地阅读和理解它。A.now that既然; B.so that以便于; C.as if好像; D.even if即使。根据句意分析,可知设空后面为目的状语从句,now that引导原因状语从句,so that引导目的状语从句,as if引导方式状语从句,even if引导让步状语从句,故
14、选B。7. Neither his parents nor Jack _ when they entered the room.A. was recognisedB. were recognisedC. is recognisedD. are recognized【答案】A【解析】【详解】考查时态和主谓一致。句意:杰克和他的父母进房间时,都没有被认出来。主语和动词recognise是被动关系;根据entered,可知空格处应用一般过去时;再根据neither.nor连接并列成分做主语时,谓语动词单复数选择遵循“就近原则”,此处根据Jack来确定谓语是单数形式,综合可知,故选A。8. Just
15、now,Linda_ all the “No photos”signs in the museum and took some pictures with her smartphone.A. approachedB. ignoredC. observedD. judged【答案】B【解析】【详解】考查动词词义辨析。句意:刚刚,琳达无视博物馆里“禁止拍照”的标志,用她的智能手机拍了一些照片。A. approached 接近;B. ignored 忽视;无视;C. observed 观察;D. judged 判断;评判。此处是动词做谓语,根据“ took some pictures with he
16、r smartphone.”可知琳达是“无视”禁止拍照的标志。故选B。9. I still remember the moment _ I first saw him after his operation.A. thatB. whenC. whereD. as【答案】B【解析】【详解】考查定语从句。句意:我还记得他手术后第一次看到他的时刻。A. that 关系代词;B. when 关系副词;C. where 关系副词;D. as 随着、当时候。句中含有定语从句,先行词是the moment是物且表时间,在从句中做时间状语,所以用关系副词when。故选B。【点睛】定语从句关系代词有who,wh
17、om,that,which,whose,关系副词有where(地点),when(时间),why(原因)。总体来说关系副词在定语从句中做状语,他们和关系代词主要的区别是where,when,why介词+which10. All those scientific and technological_ make our life increasingly more convenient and comfortable.A. traditionsB. exchangesC. advancesD. challenges【答案】C【解析】【详解】考查名词辨析。句意:所有这些科学技术的进步使我们的生活越来越
18、便利和舒适。A. traditions 传统;B. exchanges 交流;交换;C. advances 进步;发展;D. challenges 挑战。此空是名词做主语,再根据“ more convenient and comfortable”可知,应该是科学技术的进步,故选C。11. The Science Museum,_ we visited during a recent trip to Britain,is one of Londons tourist attractions.A. whichB. whenC. whatD. where【答案】A【解析】【详解】考查定语从句。句意:
19、最近去英国旅行的时候,我们参观了科学博物馆,这是一处伦敦的旅游胜地。空格处引导非限制性定语从句,先行词是The Science Museum,代指物,且在从句中充当visited的宾语,应用关系代词which。故选A。12. The trade between China and the US will have an influence on our country, but our government_says that we have the ability to deal with.A. confidentlyB. currentlyC. significantlyD. bitter
20、ly【答案】A【解析】【详解】考查副词词义辨析。句意:中美之间的贸易会对我们的国家产生影响,但我们的政府自信地说,我们有能力应对。A. confidently自信地;B. currently目前;C. significantly显著地;D. bitterly苦涩地。根据后文“says that we have the ability to deal with”可知是政府自信地说有能力应付。故选A。13. Tony thought he couldnt go to the concert because he had to write a report, but he went _.A. at
21、allB. after allC. above allD. in all【答案】B【解析】【详解】考查固定短语。句意:Tony以为他不能去听音乐会,因为他不得不写报告,但他终究还是去了。A.at all全然,根本;B. after all毕竟,终究;C. above all首先,尤其是,最重要的是;D.in all总计。虽然他不得不写报告,但他“终究”还是去了,使用短语after all符合语意的需要。故选B项。14. - What do you want to do next? We have half an hour until the basketball game.- _. Whate
22、ver you want to do is fine with me.A. It just dependsB. Its totally up to youC. Thats all rightD. Glad to hear that【答案】B【解析】【详解】考查情景交际及习惯表达。句意:接下来你想做什么?离篮球赛还有半小时。_。你想做什么我都可以。A. It just depends视情况而定;B. Its totally up to you完全由你决定;C. Thats all right没关系;D. Glad to hear that很高兴听到你这样说。由后一句句意“你想做什么我都可以。”可
23、知,后者完全愿意由前者来决定接下来做什么。故选B项。15. He was educated at the local high school ,_ he went on to Peking University.A. in whichB. after thatC. after whichD. in that【答案】C【解析】【详解】考查定语从句。句意:他在当地的高中受教育,在那之后,他去了北京大学继续学习。空格处用介词加关系代词引导非限制性定语从句,此处先行词是前面的一整句话,放在介词后,应该用which,再根据句意应该是after he was educated at the local h
24、igh school,表示“在接受了高中教育之后”,所以用after which引导,故选C。三、完形填空(本大题共20小题,每小题1分,共20分)A little boy invited his mother to attend his schools first teacher-parent meeting. To the little boys _16_, she said she would go. This _17_ be the first time that his classmates and teacher _18_ his mother and he felt _19_ o
25、f her appearance. Although she was a beautiful woman, there was a severe scar(疤痕) that _20_ nearly the entire right side of her face. The boy never wanted to _21_ why or how she got the scar.At the meeting, the people were _22_ by the kindness and natural beauty of his mother _23_ the scar, but the
26、little boy was still embarrassed and _24_ himself from everyone. He did, however, get within _25_ of a conversation between his mother and his teacher.The teacher asked _26_, “How did you get the scar on your face?” The mother replied, “_27_ my son was a baby, he was in a room that caught fire. Ever
27、yone was _28_ afraid to go in because the fire was _29_, so I went in. As I was running toward his bed, I saw a long piece of wood coming down and I placed myself over him trying to protect him. I was knocked _30_ but fortunately, a fireman came in and saved both of us.” She _31_ the burned side of
28、her face. “This scar will be _32_, but to this day, I have never _33_ what I did.”At this point, the little boy came out running toward his mother with tears in his eyes. He held her in his arms and felt a great _34_ of the sacrifice(牺牲) that his mother had made for him. He held her hand _35_ for th
29、e rest of the day.16. A. enjoymentB. disappointmentC. surpriseD. excitement17. A. wouldB. couldC. shouldD. must18. A. noticedB. greetedC. acceptedD. met19. A. sickB. ashamedC. afraidD. tired20. A. includedB. passedC. coveredD. shaded21. A. talk aboutB. think aboutC. care aboutD. hear about22. A. imp
30、ressedB. surprisedC. excitedD. comforted23. A. in sight ofB. by means ofC. by way ofD. in spite of24. A. hidB. protectedC. separatedD. escaped25. A. understandingB. remindingC. hearingD. learning26. A. carefullyB. seriouslyC. nervouslyD. anxiously27. A. BecauseB. WhenC. SinceD. While28. A. soB. much
31、C. quiteD. too29. A. out of controlB. under controlC. in controlD. over control30. A. helplessB. hopelessC. senselessD. useless31. A. pointedB. showedC. wipedD. touched32. A. uglyB. lastingC. seriousD. frightening33. A. forgotB. recognizedC. consideredD. regretted34. A. honorB. senseC. happinessD. p
32、ride35. A. quietlyB. slightlyC. tightlyD. suddenly【答案】16. B 17. A 18. D 19. B 20. C 21. A 22. A 23. D 24. A 25. C 26. A 27. B 28. D 29. A 30. C 31. D 32. B 33. D 34. B 35. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述一个小男孩因为自己母亲脸上有疤而非常自卑,但后来得知母亲是因为冒火救自己而烧伤的时候,非常感动。这告诉我们母爱的伟大。【16题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:令小男孩失望的是,她说她要去。A. enjoy
33、ment享受,乐趣;B. disappointment失望;C. surprise惊奇;D. excitement兴奋。根据下文讲述他妈妈脸上有伤疤可知,他很失望,因为不愿意妈妈去参加家长会。故选B。【17题详解】本题考查词义判断之词义辨析。句意:这将是他的同学和老师第一次见到他的母亲,他为她的出现感到羞愧。这件事情还没发生,would表示“将,会”。故选A。【18题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意同上。A. noticed注意到;B. greeted问候;C. accepted接受;D. met遇见。去了家长会,妈妈就会与老师和其他同学相见。故选D。【19题详解】本题考查语境判断之感情
34、色彩。句意同上。A. sick病态的;B. ashamed羞愧的;C. afraid害怕的;D. tired疲倦的。根据下文内容there was a severe scar可知,他妈妈脸上有疤痕,可知推断他认为他妈妈丢了他的面子,所以感觉很羞愧。故选B。【20题详解】本题考查词义判断之词义辨析。句意:虽然她是一个美丽的女人,但有一条严重的疤痕几乎覆盖了整个右脸。A. included包括;B. passed通过,传递;C. covered覆盖;D. shaded遮蔽住。那一块疤痕是覆盖了妈妈的右脸。故选C。【21题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:男孩从来不想谈论她为什么或是怎么留下疤
35、痕的。A. talk about谈论;B. think about考虑;C. care about担心,关心;D. hear about听说。这里是指男孩不想谈论妈妈的伤疤是如何形成的。故选A。【22题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:会上,尽管留下了伤疤,但他母亲的善良和自然之美给人们留下了深刻的印象。A. impressed留下印象;B. surprised使惊讶;C. excited使兴奋;D. comforted使舒适。根据下文老师和妈妈谈话可知,尽管妈妈脸上有伤疤,但是妈妈还是给老师留下了深刻的印象。故选A。【23题详解】本题考查语境判断之逻辑连接词。句意:会上,尽管留下了伤疤
36、,但他母亲的善良和自然之美给人们留下了深刻的印象。A. in sight of在看得见的地方;B. by means of用,依靠;C. by way of经由;D. in spite of尽管。尽管妈妈脸上有伤疤,但是妈妈还是给老师留下了深刻的印象,前后是让步关系,故选D。【24题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:但小男孩还是很尴尬,躲着大家。A. hid躲藏;B. protected保护;C. separated分开;D. escaped逃脱。上文说小男孩很尴尬,那么应该是躲着不想见别人。故选A。【25题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:然而,他确实听到了他母亲和老师之间的谈话
37、。A. understanding理解;B. reminding提醒;C. hearing听见;D. learning学习。根据下文内容可知,他听到了母亲和老师之间的对话。故选C。【26题详解】本题考查语境判断之感情色彩。句意:老师小心地问:“你脸上的伤疤是怎么弄来的?”A. carefully小心地;B. seriously严重地,认真地;C. nervously紧张不安地;D. anxiously焦虑地。根据上文内容可知,妈妈脸上有疤痕,老师在问的时候肯定会很小心谨慎,防止伤害到她。故选A。【27题详解】本题考查语境判断之逻辑连接词。句意:当我儿子是一个婴儿的时候,他在一个着火的房间里。A
38、. Because因为;B. When当时候;C. Since既然;D. While当时候。根据上下文可知,当儿子小的时候,他在一个着火的房子里。故选B。不能用while,while用于“当时候”,从句动作与主句动作都要用进行时。【28题详解】本题考查词义判断之词义辨析。句意:因为火势失控,大家都不敢进去,所以我进去了。根据上下文内容可知,火太大,很多人太害怕了不敢去救男孩。固定句型tooto太而不能;故选D。【29题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意同上。A. out of control失控;B. under control得到控制;C. in control在控制之下;D. over
39、 control过度控制。根据下文内容可知火势很大,失去了控制。故选A。【30题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:我被打得昏迷不醒,但幸运的是,一个消防员进来救了我们两个。A. helpless无助的;B. hopeless无希望的;C. senseless无知觉的;D. useless无用的。根据下文内容推知,妈妈被一块木头击中,因而失去了知觉。故选C。【31题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:她摸了摸脸上烧伤的那一面。A. pointed指出;B. showed展示;C. wiped擦,消除;D. touched触摸。这里指妈妈摸脸上的伤疤。故选D。32题详解】本题考查语境判断
40、之其他线索。句意:这道伤疤将是持久的,但直到今天,我从未后悔我所做的一切。A. ugly丑陋的;B. lasting持久的;C. serious严重的;D. frightening令人害怕的。妈妈说虽然这里伤疤一直留到现在,但是她一点也不后悔。故选B。【33题详解】本题考查语境判断之感情色彩。句意同上。A. forgot忘记;B. recognized认识,意识到;C. considered考虑,认为;D. regretted遗憾,后悔。妈妈说虽然这里伤疤一直留到现在,但是她一点也不后悔,因为是为儿子救儿子而留下的。故选D。【34题详解】本题考查语境判断之其他线索。句意:这时,小男孩眼里含着泪
41、水向妈妈跑了出来。他把她抱在怀里,感到母亲为他所作的牺牲是多么伟大。A. honor荣誉;B. sense感觉;C. happiness幸福;D. pride自豪,骄傲。这里表示小男孩感到妈妈为他所作的伟大的牺牲的感觉。故选B。【35题详解】本题考查语境判断之感情色彩。句意:其余一整天他紧握着她的手。A. quietly安静地;B. slightly轻微地;C. tightly紧紧地;D. suddenly突然地。这里指男孩因为感激,紧紧地抱住了妈妈。故选C。【点睛】易错分析:This would be the first time that his classmates and teache
42、r _3_ his mother3. A. noticed B. greeted C. accepted D. met本题容易误选A项,认为“这将是第一次他的同学和老师注意到他妈妈”,根据常识,第一次应该是跟他妈妈会面,故选D。四、阅读理解(每小题2分,共30分)AWhatever your level is, choosing to take French lessons in France is the best way to learn French. Place yourself in the local culture and practice your newly found sk
43、ills in your free time.You will be taught by native French speakers who have a love for teaching and use excellent teaching techniques. Lessons are interesting and you will speak French on the first day both inside and outside the classroom.Learners1.Suitable for all levels from beginners to advance
44、d (高级的)2.Over 18 years oldClass Schedule (课表)1.Classes start on Mondays and run throughout the summer.2.Please arrive at the school by 8:15 am on your first day for a short level test. It will help to place you in the right class.3.Classes run from Monday to Friday each week.4.Classes start at 8:45
45、am each day depending on your level.5.You will have 3 classes per day lasting 55 minutes each.6.You will have a short break between classes.Free Time and Tours1.The school offers a lot of cultural activities throughout the week. These activities can include cooking lessons, wine and cheese tasting,
46、visits to Paris, cycling, movies and much more.2.You will have plenty of free time to explore (探索) the local area and practice your newly found language skills or just relax on this learning holiday with a difference.Other Information1.You should bring a small dictionary, pens and paper with you.2.G
47、et more from your holiday, have fun, meet new people and take home a new language skill that will stay with you forever.36. What is special about the French courses?A. They are taught in small groups.B. The teachers are young French speakers.C. They will offer a wine tasting license.D. People learn
48、French in and out of class.37. On the first day, the students should _.A. pay for their studyB. take a language testC. do a surveyD. introduce themselves to the class38. How many lessons are there in a week?A. 21.B. 30.C. 12.D. 15.39. We can learn from the text that the course _.A. is not suitable f
49、or teenagersB. provides dictionaries for studentsC. has a short game between classesD. offers cooking classes as well40. You can most probably read the passage in _.A. a newspaperB. a travel guideC. a text bookD. a story book【答案】36. D 37. B 38. D 39. D 40. A【解析】【分析】这是一篇应用文。主要介绍上法语课的课程安排、招生对象以及相关的其它信
50、息。【36题详解】推理判断题。根据文章内容“The school offers a lot of cultural activities throughout the week. These activities can include cooking lessons, wine and cheese tasting, visits to Paris, cycling, movies and much more.”(学校在一周内提供了许多文化活动。这些活动包括烹饪课、品酒和奶酪品尝、参观巴黎、骑自行车、看电影等等。)及Class Schedule (课表)的内容,可以推测出,学生既能在课堂上学
51、习法语,课后也会安排很多活动去实践和练习法语。这就是它的独特之处。故选D项。【37题详解】细节理解题。根据文章内容“Please arrive at the school by 8:15 am on your first day for a short level test.”(参加短期水平测试,请在第一天早上8:15前到达学校。),可知,上课之前会有个一语言水平测试。故选B项。【38题详解】细节理解题。根据文章内容“Classes run from Monday to Friday each week.”(每周一至周五上课。)和“You will have 3 classes per day
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-389098.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
