山东省2021届高考英语二轮复习 考点透析解密13 阅读理解之细节理解题讲义 分层训练.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省2021届高考英语二轮复习 考点透析解密13 阅读理解之细节理解题讲义 分层训练 山东省 2021 高考 英语 二轮 复习 考点 透析 解密 13 阅读 理解 细节 讲义 分层 训练
- 资源描述:
-
1、解密13 阅读理解之细节理解题考点详解高考中细节理解题通常占阅读理解题总数的一半以上。2014年新课标全国卷考区及其他各考区的高考试题中考查细节理解的题目占阅读理解题目总数的55%左右。细节理解题要求考生对阅读材料中的某一具体事实和细节进行理解。它们大都是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。有些问题可以在文章中直接找到答案,有些则需要我们在理解的基础上将有关内容系统化才能找到,比如计算、排序、是非判断、图形比较等。常见的命题方式通常有:1.特殊疑问句形式。以when, where, what, which, who, how much/many等疑问词开头引出的问题
2、;2. 以是非题的形式。true /false, not true / false或EXCEPT,近年这种题型较少;3. 以According to 开头提问方式;4. 以填空题的形式,如:(1)To avoid attracting mountain lions, people are advised_.(2)By the first sentence of the passage author means that_.(3)It seems that now a countrys economy depends much on_.(4)If you are interested in kn
3、owing about what peoples life will be, you may visit_.(5)The policemen were told “to look the other way” (the underlined part in Paragraph 2) so that_.(6)The policeman who said “Good evening” to Rolls wanted to_.5. 就文中数字、排序、识图等提问。做细节理解题时,大多数学生易出现的问题是阅读速度太慢,缺乏一定的快速阅读技巧,考生要培养自己快速获取信息的能力。解答此类试题时,不必通篇细看
4、原文,而常常可采取 “带着问题找答案”的方法先从问题中抓住关键性词语。然后以此为线索。要快速地辨认和记忆事实或细节,就要恰当地运用略读及查读的技巧快速在文章中寻找与此问题相关的段落、语句仔细品味,对照比较确定答案。除了运用扫读法(scanning)外,还可以兼用排除法将“无此细节”和“与此细节相反”的选项排除。了解细节题干扰选项的特点也有助于考生提高答题的正确率。一般情况下,干扰项有如下几个特点:(1)是原文信息,但不是题目要求的内容;(2)符合常识,但不是文章内容;(3)与原文的内容极其相似,只是在程度上有些变动;(4)在意思上与原文大相径庭甚至完全相反;(5)部分正确,部分错误。有的细节理
5、解题只要直接辨认不要求读者对客观的事实作出解释或判断,只要求从阅读材料中直接获取信息。同时还要求读者记住重要细节,在必要的时候(做判断、推断或结论的时候)能够准确而迅速地将他们回忆起来。解此类题要求考生快速抓住原文中的关键信息,直接得出答案,但要注意往往答案与原文中的语句并非一模一样,而是用不同的词语或句型结构表达相同的意思。有的细节理解题就需要通过有关词语和句子的转换。利用主要事实、图表、图形来获取信息,然后利用因果、类比、时间、空间等关系将零碎的细节经过一系列加工、整理,方能做出正确的判断此类试题在高考中占大多数。值得一提的是,有时原文中的信息可能只是一个短语,甚至一个单词,因此需要我们在
6、阅读中特别仔细才能捕捉到真正有用的信息。细节理解题大致有如下几种常考题型:题型一 描写类细节题描写类细节题,常常考查考生对文中有关人物动作、思想感情、心理活动、观点,或事件的起因、发展、过程、结果等方面的理解。这类描写信息往往较直接,一般不太需要考生对它们进行较深入的理解,对于该类题,考生一般都可以较直接地从原文中找到与题目对应的有关信息。(2020全国卷I A)Train InformationAll customers travelling on Transl ink services must be in possession of a valid ticketbefore boardi
7、ng. For ticket information, please ask at your local station or call 13 1230.While Queensland Rail makes every effort to ensure trains run as scheduledthere can be no guarantee of connections between trains or between train servicesand bus serviceLost property(失物招领)Call Lost Property on 13 16 17 dur
8、ing business hours for items lost onQueensland Rail services. The lost property office is open Monday to Friday 7:30am to 5: 00 pm and is located (11) at Roma Street stationPublic holidaysOn public holidays, generally a Sunday timetable operates. On certain majorevent days, i. e. Australia Day, Anza
9、c Day, sporting and cultural days, special additional services may operate. Christmas Day services operate to a Christmas Day timetable. Before travel please visit translink. com. au or call TransLink on 13 12 30 anytime.Customers using mobility devicesMany stations have wheelchair access from the c
10、ar park or entrance to station platforms. For assistance, please call Queensland Rail on 13 1617Guardian trains (outbound)DepartOriginDestinationArrive6:42pmAltandiVarsity Lakes7:37pm7:29pmCentralVarsity Lakes8:52pm8:57pmFortitude ValleyVarsity Lakes9:52pm11:02pmRoma StreetVarsity Lakes12:22am21. Wh
11、at would you do to get ticket information?A.ca1l 13 16 17 B. Visit translink. com. atC. Ask at the local station. D. Check the train schedule22. At which station can you find the lost property office?A. Altandi B. Roma Street.C. Varsity Lakes. D. Fortitude valley.23.Which train would you take if you
12、 go from Central to Varsity Lakes:A.6:42pm. B.7:29pm.C.8:57 D.11:02语篇解读:本文是一篇应用文,文章介绍了来坐火车的相关信息21选C细节理解题。根据第一段的第二句” For ticket information, please ask at your localon or call1l31230.”可知,答案选C。22选B细节理解题。根据第三段的第二句“ The lost property office is open Monday to Friday7:30 am to 5:00 pm and is located(位于) n
13、t Roma Street station.”可知,答案选B。23.选B细节理解题。根据文中最后表格的内容可知,从 Central到 Varsity Lakes的列车的出发时间为晚上7:29。题型二 信息寻找题、广告阅读题信息寻找题一般在应用文体中较常见,体现于查字典、阅读广告、公告、演出海报、车船航班时间表等之中。这类阅读材料包含的某一方面的信息非常全面,能满足各种人对信息的需求,但在高考试题中,常常是就某一方面提问,考生完全没有必要从头到尾仔细阅读,因为材料中有很多冗余无效信息。做此类题时,宜采用“题干定全法”。即:先阅读题干,然后根据问题要求,有针对性地阅读相关部分快速寻找有效信息。广告
14、是阅读理解题常考的一种题材。广告属应用文体。严格来说广告属快速寻找信息题。但是广告有着其他快速寻找信息题不同的特点。广告文体简洁明快,省略了大量的词语,达到了篇幅小、信息多的目的。同时具有语言精练,形象性、鼓动性强的良好效果。广告阅读题多为细节理解题,关键在于正确理解广告内容。考生必须具备较强的语言运用能力,熟悉文化背景,利用各种手段(如:补全、联想、推测等)正确解读广告的内容。通常运用“补全成分法”和“联想推测法”两种方法来解读广告的内容。做题方法同样采用“题干定向法”。(1)补全成分法省略名在广告体阅读材料中大量出现,可以说广告阅读理解材料中大多数句子都是省略句。我们应结合全文语境及逻辑关
15、系将省略句补全,从而更加准确地理解。如:Driver wanted. 根据文义,可将该句补充为:A driver will be wanted. (招聘一名司机)。(2)联想推测法在些广告时间、日期、地点、电话、票价等用了缩略词,甚至一概没有提及,这就需要考生前后连贯,充分想象,整体理解。搜寻已知信息,推断语篇意义。为节省篇幅,特别是在商业广告中,常使用缩写词,尽管有些缩写不太规范,但却常用,常见的缩写词有:Tel. =telephone number Ph. =phone Add (r). =address co. =company Ltd=LimitedMax=maximum Min=mi
16、nimumhr=hour t=timefig=figure ft=foot ml=mile doz=dozenMt=Mountain P=pageprof. =professor Dr. =doctors=south n=north w=west Sta=Station pop=popular vs=versusXmas=Christmas info=information VIP=very important persons hrs=hoursaft=after ad=advertisement p/t=part time exp=experienced PC=personal comput
17、er MA=Master of ArtsBS degree=bachelors degree (学士学位)(2020全国卷)The Lake District Attractions GuideDalemain Mansion Historic GardensHistory, Culture & Landscape (t X). Discover and enjoy 4 centuries of history, 5 acres of celebrated and award-winning gardens with parkland walk. Owned by the Hasell fam
18、ily since 1679, home to the International Marmalade Festival. Gifts and antiques, plant sales, museums & Mediaeval Hall Tearoom.Open:29Mar-29 Oct, Sun to ThursTearoom, Gardens Gift Shop: 10. 30-17. 00(16. 00 in Oct)House:11.15-16.00(15.00 in Oct).Town: Pooley Bridge &. PenrithAbbot Hall Art Gallery
19、MuseumThose viewing the quality of Abbot Halls temporary exhibitions may be forgiven for thinking they are in a city gallery. The impressive permanent collection includes Turners and Romneys and the temporary exhibition programme has Canaletto and the artists from St Ives.Open: Mon to Sat and Summer
20、 Sundays. 10. 30-17.00Summer. 10. 30-16. 00 WinterTown: KendalTullie House Museum Art GalleryTullie House Museum Art GalleryDiscover, explore and enjoy award- winning Tullie House, where historic collections, contemporary art and family fun are brought together in one impressive museum and art galle
21、ry. There are four fantastic galleries to visit from art to interactive fun, so there is something for everyone!Open: High Season 1 Apr-31 Oct: Mon to Sat 10. 00, Sun 11.00-17.00Low Season I Nov-31 Mar: Mon to Sat 10 00-16. 30. Sun 12. 00-16.30Town: CarlisleDove Cottage& The Wordsworth MuseumDiscove
22、r William Wordsworths inspirational home. Take a tour of his Lakeland cottage, walk through his hillside garden and explore the riches of the collection in the Museum. Visit the shop and relax in the cafe. Exhibitions, events and family activities throughout the year.Open: Daily, 09. 30-17. 30(last
23、admission 17.00).Town: Grasmere2I. When is the House at Dalemain Mansion & Historic Gardens open on SundaysA.09.30-17.30 B.10.30-16.00C.11.15-16 D.12.00-16.30.22. What can visitors do at Abbot Hall Art Gallery & Museun?A Enjoy Romneys worksB. Have some interactive fun.D. Learn the history of a famil
24、y.C. Attend a famous festival.23. Where should visitors go if they want to explore Wordsworths life?A. Penrith B. Kendal.C. Carlisle, D. Grasmere语篇解读:本文是一篇应用文,主要介绍了几个湖区景点,包括其营业时间及地点等21.选C细节理解题,根据 Dalemain Mansion& Historic Gardens部分中的信息“Hose11.15-16.00(15.00 in Oct),”可知,答案选C22选A。细节里解题,根据 Abbot Hall
25、Art Gallery& Museum部分中的信息“ The impressivepermanent collection includes Turners and Romneys and the temporary exhibition programmehas Canaletto and the artists from St Ives.”可知,游客可以在此处欣赏 Romney的作品,故23.选D细节理解题,根据 Dove Cottage& The Wordsworth Museum部分中的信息“TownGrasmere”可知,如果游客想探索 Wordsworth的生活可以去 Grasme
26、re,故选D题型三 数据计算题此类试题一般要求考生能根据阅读材料中给出的有关数据,找出计算关系,通过计算,得出正确的结论。这类计算一般来说比较简单,关键是要弄清各数据间的逻辑关系,选准比较的数据,弄清单位换算关系,确定计算方法,问题便迎刃而解了。对于数据较多、项目复杂用时间或空间跨度较大的短文,通常可采用“列表法”,即按一定的规律将数据分门别类地列出,化模糊为清晰,为计算打下基础。对于相对不太复杂的数据,可采用“推算法”,即以有关数据为基准,进行简单的运算就可得出。(全国新高考A)POETRY CHALLENGEWrite a poem about how courage, determina
27、tion, and strength have helped you face challenges in your life.Prizes3 Grand Prizes:Trip to Washington, D. C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Muse
28、um and the office of National Geographic World.6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.50 Honorable Mentions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earhart
29、s final flight.RulesFollow all rules carefully to prevent disqualification.Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.Write by hand or type on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.On the same sheet of paper, write or t
30、ype your name, address, telephone number, and birth date.Mail your entry to us by October 31 this year.1. How many people can each grand prize winner take on the free trip?A. Two.B. Three.C. Four.D. Six.【解析】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。1. A。细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washington
31、, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。故选A。题型四 排序题这种试题要求考生根据事情发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件的正确顺序。做此类题目可采用首尾定位法,即先找出第一个事件和最后一个事件,这样可以迅速缩小选择范围,从而迅速找到答案。阅读理解的文章如果是记叙文,排序题通常以事件发生的时间为线索;如果是说明文,排序题通常以说明的先后顺序为线索;如果是议论文,排序题
32、通常以逻辑顺序为线索。从近几年高考试题来看,这类试题主要出现在记叙文和说明文中。题型五 图文转换题此类试题要求根据短文中的描写找出相应的图形,或根据图形选出相应的文字。可采用“文字锁定法”,即找出描述图形的句段,按“文”锁“图”,迅速锁定相关图形,或用“图形标示法”,在图形中标出相应的内容,以便做题。The Home of My PeopleWhen Lewis and Clark stepped onto the Weippe Prairie in present-day Idaho in September 1808, they met the Nez Perce Indians. In
33、the following years, the white explorers(探险者)began to fight with the Indians for their land. Some Nez Perce chiefs signed agreements with the U.S. government, selling part of their lands. But the government always broke those agreements and demanded more land. Other chiefs refused to go along with t
34、he governments plans. The most famous was Chief Joseph, whose people lived in the Wallowa Valley(present-day Oregon). “In order to have all people understand how much land we owned, ” he once explained, “my father planted poles around it and said: Inside is the home of my peopleIt circled around the
35、 graves(坟墓)of our fathers, and we will never give up these graves to any man. ”But in 1874, the U.S. government declared the valley open for white settlement and ordered the Nez Perce onto a reservation(保留地). Seeing that resistance was useless, Chief Joseph agreed to move. Later, fighting broke out
36、between the Nez Perce and U.S. soldiers. Chief Joseph tried to lead his people to Canada, winning several battles against the soldiers during their flight. But finally, he was forced to give in. 1. Which historic site (on the map)lies in the south of todays Nez Perce Reservation? A. Buffalo Eddy. B.
37、 Dug Bar. C. Joseph Canyon Viewpoint. D. Chief Looking Glass Camp. 2. What can we learn about the Nez Perce lands from the map? A. They were in the state of Oregon. B. They have become a historic site. C. They have become much smaller. D. They were limited to the Wallowa Valley.【答案与解析】1.D 此题考查学生的图示理
38、解能力。首先要找到并标出现在Nez Perce Reservation所在的位置,然后找到它以南的历史景点。可以看到Chief Looking Glass camp位于Nez Perce Reservation的南部。2.C 从地图中我们可以看到,Nez Perce原先所拥有的土地比现在Nez Perce保留区的位置大多了。6代词指代题解题技能代词指代题要求考生一定的上下文推测代词的指代意义。此类题一般是在人物或事物关系比较复杂的情况下使用的一种题型,所以理清人物及事物之间的逻辑关系是关键所在。(全国新高考C篇) In the mid-1990s, Tom Bissell taught Eng
39、lish as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.His visit, however, ended up involving a lot more than t
40、hat. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the
41、 people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker si
42、de of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the du
43、st storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references, making his tale a well-rounded picture of Uzbekistan, seen from Western eyes. His judgment and references are decidedly American, as well as his delicate stomac
44、h. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of reportage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions.9. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?A. Developing a serious mental di
45、sease.B. Taking a guided tour in Central Asia.C. Working as a volunteer in Uzbekistan.D. Writing an article about the Aral Sea.【答案】【解析】本文是记叙文。文章讲述了Bissell写的追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵这本书。这本书是Bissell在乌兹别克斯坦做志愿者后写的,是对乌兹别克斯坦人生活的一个快速观察。9. D。词句猜测题。划线句是第二段首句,that用来指代上文提的事情,因此推断that指代第一段的内容,根据第一段最后一句”A few years later
46、, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea(几年后,仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章)”可知,that指代写了一篇关于死海消失的文章这件事,故选D。检测训练题组一 真题在线Passage 1 (2020全国新课标卷IIA)The Lake District Attractions GuideDalemain Mansion & Historic GardensHist
47、ory, Culture & Landscape(景观). Discover and enjoy 4 centuries of history, 5 acres of celebrated and award-winning gardens with parkland walk. Owned by the Hasell family since 1679, home to the International Marmalade Festival. Gifts and antiques, plant sales, museums & Mediaeval Hall Tearoom.Open:29
48、Mar-29 Oct,Sun to Thurs.Tearoom,Gardens & Gift Shop:10.30-17.00(16.00 in Oct).House:11.15-16.00(15.00 in Oct)Town: Pooley Bridge & PenrithAbbot Hall art Gallery & MuseumThose viewing the quality of Abbot Halls temporary exhibitions may be forgiven for thinking they are in a city gallery. The impress
49、ive permanent collection includes Turners and Romneys and the temporary exhibition programme has Canaletto and the artists from St Ives.Open: Mon to Sat and Summer Sundays. 10.30 -17.00 Sumner.10.30 -16.00 Winter.Town:KendalTullie House Museum & Art GalleryDiscover, explore and enjoy award-winning T
50、ullie House, where historic collections, contemporary art and family fun are brought together in one impressive museum and art gallery. There are four fantastic galleries to visit from fine art to interactive fun, so theres something for everyone!Open: High Season 1 Apr 31 Oct: Mon to Sat 10.00 17.0
51、0, Sun 11.00 17.00.Low Season 1 Nov 31 Mar: Mon to Sat 10.00 16.30, Sun 12.00 16.30.Town: CarlisleDove Cottage & The wordsworth MuseumDiscover William Wordsworths inspirational home. Take a tour of his Lakeland cottage, walk through his hillside garden and explore the riches of the collection in the
52、 Museum. Visit the shop and relax in the caf. Exhibitions, events and family activities throughout the year.Open: Daily, 09.30 17.30 (last admission 17.00).Town: Grasmere1. When is the House at Dalemain Mansion & Historic Gardens open on Sundays in July?A. 09.30-17.30.B. 10.30-16.00.C. 11.15-16.00.D
53、. 12.00-16.302. What can visitors do at Abbot Hall Art Gallery & Museum?A. Enjoy Ronneys works.B. Have some interactive fun.C. Attend a famous festival.D. Learn the history of a family3. Where should visitors go if they want to explore Wordsworths life?A. Penrith.B. Kendal.C. Carlisle.D. Grasmere.【答
54、案】21. C 22. A 23. D【解析】本文是应用文。是湖区景点指南,介绍了几个主要的景点的特色,地点和参观时间。21. 细节理解题。根据题干中的Dalemain Mansion& Historic Gardens 可知定位在第一部分,根据段中的House:11:15-16:00可知,在7月周日的参观时间是11:15-16:00。C. 11:15-16:00.符合以上说法,故选C项。22. 细节理解题。根据题干中的Abbot Hall Art Gallery& Museum可知答案定位在第二部分,根据其中的The impressive permanent collection inclu
55、des Turners and Romneys and the temporary exhibition programme has Canaletto and the artists from St Ives.(令人印象深刻的永久性收藏包括特纳和罗姆尼,临时展览计划有卡纳莱托和来自圣艾夫斯的艺术家)可知,在这个博物馆可以欣赏到Romneys的作品。A. Enjoy Romneys works.(欣赏Romneys的作品)符合以上说法,故选A项。23. 细节理解题。根据题干中的explore Wordsworths life可知答案定位在最后一部分第一句,以及最后一行Town: Grasmer
56、e可知,如果想了解Wordsworths的生活,可以去Grasmere。D. Grasmere.符合以上说法,故选D项。 Passage 2 (2020全国新课标卷B) Jenifer Mauer has needed more willpower than the typical college student to pursue her goal of earning a nursing degree. That willpower bore fruit when Jennifer graduated from University of Wisconsin-Eau Claire and
57、became the first in her large family to earn a bachelors degree.Mauer, of Edgar, Wisconsin, grew up on a farm in a family of 10 children. Her dad worked at a job away from the farm, and her mother ran the farm with the kids. After high school, Jennifer attended a local technical college, working to
58、pay her tuition(学费), because there was no extra money set aside for a college education. After graduation, she worked to help her sisters and brothers pay for their schooling.Jennifer now is married and has three children of her own. She decided to go back to college to advance her career and to be
59、able to better support her family while doing something she loves: nursing. She chose the UW-Eau Claire program at Ministry Saint Josephs Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening to help with her kid
60、s. Jenifer received great support from her family as she worked to earn her degree: Her husband worked two jobs to cover the bills, and her 68-year-old mother helped take care of the children at times.Through it all, she remained in good academic standing and graduated with honors. Jennifer sacrific
61、ed(牺牲)to achieve her goal, giving up many nights with her kids and missing important events to study. Some nights my heart was breaking to have to pick between my kids and studying for exams or papers, she says. However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her
62、degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and thats pretty powerful.4. What did Jennifer do after high school?A. She helped her dad with his work.B. She ran the family farm on her own.C. She supported herself through college.D. She taught her sisters and brothe
63、rs at home.5. Why did Jennifer choose the program at Ministry Saint Josephs Hospital in Marshfield?A. To take care of her kids easily.B. To learn from the best nurses.C. To save money for her parents.D. To find a well-paid job there.6. What did Jennifer sacrifice to achieve her goal?A. Her health.B.
64、 Her time with family.C. Her reputation.D. Her chance of promotion.7. What can we learn from Jenifers story?A. Time is money.B. Love breaks down barriers.C. Hard work pays off.D. Education is the key to success.【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Jennifer在家里不能提供大学教育的情况下,通过自己的努力,以及家人的帮助完成了四年学位。
65、她的努力不仅让自己以优异的成绩毕业,还给家人,尤其是她的三个孩子树立了榜样,让他们得到了激励。4. 细节理解题。根据第二段的After high school, Jennifer attended a local technical college, working to pay her tuition, because there was no extra money set aside for a college education.(高中毕业后,Jennifer上了一所当地的技术学院来支付她的学费,因为家里没有额外的钱用来支付大学教育)可知,高中毕业后Jennifer通过自己挣钱来完成大
66、学教学,因为家里没有额外的钱。C. She supported herself through college.(她自食其力读完了大学)符合以上说法,故选C项。5. 细节理解题。根据第三段的She chose the UW-Eau Claire program at Misnistry Saint Josephs Hospital in Marshfield because she was able to pursue her four-year degree close to home. She could drive to class and be home in the evening
67、to help with her kids.(她选择了位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire项目,因为她可以在离家近的地方攻读四年的学位。她可以开车去上课,晚上可以回家照顾孩子)可知,Jennifer选择位于马什菲尔德的圣约瑟夫医院的UW-Eau Claire项目是因为离家近,这样便于照顾她的三个孩子。A. To take care of her kids easily.(为了方便照顾她的孩子)符合以上说法,故选A项。6. 细节理解题。根据最后一段的Jennifer sacrificed to achieve her goal, giving up many nights w
68、ith her kids and missing important events to study.(Jennifer为了实现自己的目标牺牲了很多,她放弃了很多个和孩子待在一起的晚上,错过了很多重要的活动)可知,为了实现自己的目标Jennifer放弃了和家人待在一起的时光。B. Her time with family.(她与家人的时光)符合以上说法,故选B项。7. 推理判断题。根据最后一段的Through it all, she remind in good academic standing and graduated with honors.(虽然经历了这些,但她一直保持着良好的学术地
69、位,并以优异的成绩毕业)和However, her children have learned an important lesson witnessing their mother earn her degree. Jennifer is a first-generation graduate and an inspiration to her family-and thats the pretty powerful.(然而,她的孩子们在见证母亲获得学位的过程中得到了重要的一课。Jennifer是第一代毕业生,这对她的家庭来说是一种激励-这是非常强大的。)可知,Jennifer在艰苦的环境中
70、通过自己的努力不仅以优异的成绩毕业,还给孩子树立了榜样,同时也让家人得到了激励。由此推测,我们可以从Jennifer的故事中学到:努力总会有回报。C. Hard work pays off.(努力会得到回报)符合以上说法,故选C项。 Passage 2 (2020全国新课标卷C) With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to live together.The doorway to peace and quiet,
71、 for Nick Bright at least, leads straight to his mother-in-law, she lives on the ground floor, while he lives upstairs with his wife and their two daughters.Four years ago they all moved into a three-storey Victorian house in Bristol - one of a growing number of multigenerational families in the UK
72、living together under the same roof. They share a front door and a washing machine, but Rita Whitehead has her own kitchen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.“We floated the idea to my mum of sharing at a house,” says Kathryn Whitehead. Rita cuts in: “We spoke more with Nick beca
73、use I think its a big thing for Nick to live with his mother-in-law.”And what does Nick think? “From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”Its hard to tell exactly how many people agree with him, but research indicates that the numbers have been r
74、ising for some time. Official reports suggest that the number of households with three generations living together had risen from 325,000 in 2001to 419,000 in 2013.Other varieties of multigenerational family are more common. Some people live with their elderly parents; many more adult children are r
75、eturning to the family home, if they ever left. It is said that about 20% of 25-34-year-olds live with their parents, compared with 16% in 1991.The total number of all multigenerational households in Britain is thought to be about 1.8 million.Stories like that are more common in parts of the world w
76、here multigenerational living is more firmly rooted. In India, particularly outside cities, young women are expected to move in with their husbands family when they get married.8. Who mainly uses the ground floor in the Victorian house in Bristol?A. Nick.B. Rita.C. KathrynD. The daughters.9. What is
77、 Nicks attitude towards sharing the house with his mother-in -law?A. Positive.B. Carefree.C. Tolerant.D. Unwilling.10. What is the authors statement about multigenerational family based on?A. Family traditions.B. Financial reports.C. Published statistics.D. Public opinions.11. What is the text mainl
78、y about?A. Lifestyles in different countries.B. Conflicts between generations.C. A housing problem in Britain.D. A rising trend of living in the UK.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】这是一篇新闻报道。短文报道了在英国,由于年轻人负担不起离家的费用,而老年人又面临着被孤立的风险,越来越多的家庭选择住在一起,出现了多世同堂的现象。8. 细节理解题。根据第三段“ but Rita Whitehead has her own kit
79、chen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.”可知,但Rita在一楼有自己的厨房、浴室、卧室和客厅。由此可知,Rita 在布里斯托尔的维多利亚式住宅中使用一楼。故选B项。9. 推理判断题。根据第五段“And what does Nick think? “From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”可知,尼克是怎么想的?“从我的角度来看,一切都很顺利。我推荐它吗?是的,我想我
80、会推荐在一起居住的。”由此判断出,尼克对和和岳母合住房子的态度是积极的。故选A项。10. 细节理解题。根据第六段“ Official reports suggest that the number of households with three generations living together had risen from 325,000 in 2002 to 419,000 in 2013.”官方报告显示,三代同堂的家庭数量从2002年的32.5万户增加到2013年的41.9万户。根据第七段“It is said that about 20% of 25-34-year-olds l
81、ive with their parents, compared with 16% in 1991.The total number of all multigenerational households in Britain is thought to be about 1.8 million.”可知,据说,25-34岁的年轻人中有20%和父母住在一起,而1991年这一比例为16%。据估计,英国多代同堂的家庭总数约为180万。由此可知,作者关于多世同堂家庭的论述基于发布的统计数据。故选C项。11. 主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段“With the young unable to aff
82、ord to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to live together.”可知,由于年轻人负担不起离家的费用,而老年人又面临着被孤立的风险,越来越多的家庭选择住在一起。所以短文主要是关于英国生活方式的一种上升趋势。故选D项。 Passage 4(2020江苏B) Sometimes its hard to let go. For many British people, that can apply to institutions and objects that r
83、epresent their countrys past-age-old castles, splendid homes and red phone boxes.Beaten first by the march of technology and lately by the terrible weather in junkyards (废品场), the phone boxes representative of an age are now making something of a comeback. Adapted in imaginative ways, many have reap
84、peared on city streets and village greens housing tiny cafes, cellphone repair shops or even defibrillator machines (除颤器).The original iron boxes with the round roofs first appeared in 1926. They were designed by Giles Gilbert Scott, the architect of the Battersea Power Station in London. After beco
85、ming an important part of many British streets, the phone boxes began disappearing in the 1980s, with the rise of the mobile phone sending most of them away to the junkyards.About that time, Tony Inglis engineering and transport company got the job to remove phone boxes from the streets and sell the
86、m out. But Inglis ended up buying hundreds of them himself, with the idea of repairing and selling them. He said that he had heard the calls to preserve the boxes and had seen how some of them were listed as historic buildings.As Inglis and, later other businessmen, got to work, repurposed phone box
87、es began reappearing in cities and villages as people found new uses for them. Today, they are once again a familiar sight, playing roles that are often just as important for the community as their original purpose.In rural areas, where ambulances can take a relatively long time to arrive, the phone
88、 boxes have taken on a lifesaving role. Local organizations can adopt them for l pound, and install defibrillators to help in emergencies.Others also looked at the phone boxes and saw business opportunities. LoveFone, a company that advocates repairing cellphones rather than abandoning them, opened
89、a mini workshop in a London phone box in 2016.The tiny shops made economic sense, according to Robert Kerr, a founder of LoveFone. He said that one of the boxes generated around $13,500 in revenue a month and cost only about $400 to rent.Inglis said phone boxes called to mind an age when things were
90、 built to last. I “like what they are to people, and I enjoy bringing things back,” he said.12. The phone boxes are making a comeback _.A. to form a beautiful sight of the cityB. to improve telecommunications servicesC. to remind people of a historical periodD. to meet the requirement of green econo
91、my13. Why did the phone boxes begin to go out of service in the 1980s?A. They were not well-designed.B. They provided bad services.C. They had too short a history.D. They lost to new technologies.14. The phone boxes are becoming popular mainly because of _.A. their new appearance and lower pricesB.
92、the push of the local organizationsC. their changed roles and functionsD. the big funding of the businessmen【答案】12. C 13. D 14. C【文章大意】这是一篇说明文。文章讲述了在英国,电话亭在20世纪80年代开始停止使用。后来,一些商人使电话亭的角色和功能发生了变化,电话亭又变得流行起来。12. 细节理解题。根据第一段Sometimes its hard to let go. For many British people, that can apply to institu
93、tions and objects that represent their countrys past-age-old castles, splendid homes. and red phone boxes.(有时候真的很难放手。对许多英国人来说,这可以适用于代表他们国家过去历史的机构和物品-古老的城堡、辉煌的住宅还有红色的电话亭)和最后一段Inglis said phone boxes called to mind an age when things were built to last.(英格利斯说,电话亭让人想起了一个东西经久耐用的时代)可知,电话亭正在卷土重来,以提醒人们一个历史
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-389416.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
