安徽省合肥市2021届高三第二次教学质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省合肥市2021届高三第二次教学质量检测英语试题 WORD版含解析 安徽省 合肥市 2021 届高三 第二次 教学质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、合肥市2021年高三第二次教学质量检测英语试题(考试时间:120分钟满分:150 分)试卷采用闭卷、笔试形式。试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。试卷满分150 分。考试时间120分钟。考试结束后,将本试卷和答题卡-并交回。注意事项:1. 答卷前,考生务必用0. 5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座位号、准考证号、县区和科类填写在答题卡和试卷规定的位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。3. 回答非选择题时,必须用0. 5毫米黑色签字笔
2、作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,写在本试卷上无效。如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B.
3、9. 18. C. 9. 15. 答案是C. 1. What does Jessica ask Mike to do?A. Drive her to a party. B. Handle something urgent. C. Send her regards to Tom. 2. What does the woman think of her job?A. It is dull. B. It is exciting. C. It is stressful. 3. Why does the man meet the woman?A. To advertise his house. B. T
4、o collect the rent. C. To rent an apartment. 4. What are the speakers talking about?A. Going swimming. B. Preparing for a trip. C. Climbing mountains. 5. Where does the conversation probably take place?A. In a hospital. B. In an office. C. In the mans house. 第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分) 听下面5段对话或独白。每
5、段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the woman feel about her further education?A. Bored. B. Concerned. C. Enthusiastic. 7. What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates. B. Colleagues. C. Tea
6、cher and student. 听第7段材料,回答第8至10题。8. Why does Jerry feel upset?A. He lost his job,B. He failed an exam. C. He argued with his wife. 9. What does Jerry plan to do next weekend?A. Stay at home. B. Go travelling. C. Go on a business trip. 10. What might attract Jerry most about Shangri-La?A. Its fresh
7、air. B. Its delicious food. C. Its beautiful scenery. 听第8段材料,回答第11至13题。11. When did the man receive the suitcase?A. Last month. B. Last Friday. C. This Monday. 12. What is the color of the suitcase?A. Grey. B. Brown. C. Black. 13. What does the man want to do?A. Return his backpack. B. Claim his bag
8、gage. C. Change his suitcase. 听第9段材料,回答第14至16题。14. What makes the game of ice hockey the most atactive?A. The tension of the game. B. The variety of the equipment. C. The feeling of skating on the ice. 15. How long is a regular ice hockey game?A. 20 minutes. B. 60 minutes. C. 150 minutes. 16. Why do
9、es Todd prefer playing street hockey?A. It is slower. B. It costs less. C. It is more popular. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the Sound Beamer?A. A loud speaker. B. A desktop device. C. A music application. 18. How will people use the Sound Beamer?A. By using voice to control it. B. By using fingerpr
10、int recognition. C. By using Bluetooth to connect it. 19. Why is the Sound Beamer better than the headphone?A. Its user can watch a movie while walking. B. Its user can enjoy 3D music while working in an office. C. Its user can hear other sounds while listening to music. 20. When can users have acce
11、ss to the Sound Beamer?A. Next autumn. B. This summer. C. Next spring. 第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ACVCCs High School ProgramCareer-technical programs at Cuyahoga Valley Career Center allow students flexible career paths with advanced acade
12、mics to prepare them for college and the work force. Electrical SystemsEach student is provided with trade-related classroom training that produces competency and pride that lead to true craftsmanship. Learn how to use many of the latest tools and technologies with hands-on training in our fully equ
13、ipped lab. The programs diversified coursework gives students a strong foundation in electrical systems installation and repair, in addition to receiving skill training, working and earning a paycheck on the job. Engineering TechnologyYoull learn engineering concepts and technology such as applied l
14、ogic, digital electronics, computer-aided design, robotics and computer-integrated manufacturing. The project. based approach lets you apply your skill to real situations. In practice, youll pick your own real-world problems to solve and graduate ready for a college engineering program. Sports Medic
15、ine Exercise ScienceThis science-based program combines lectures, hands -on labs and critical thinking activities with all of the latest fitness technology. Students have the unique opportunity to learn in exercise and sports environments alongside exercise and sports professionals using advanced me
16、dical techniques to prevent and heal injuries. Upon completion of the program, students may earn college credits atvarious Ohio universities. Applicants must have a minimum 3. 0 GPA and “C” or better in Biology. Education ProfessionsEducation Professions introduces college-minded students to the fie
17、ld of education. This foundational course benefits all education majors regardless of specialty. Observation and field experiences provide the first-hand experience you need to decide if a career in education is for you. Admission is with high school counselor (顾问) recommendation only.1. Which progr
18、am offers students pay?A. Electrical Systems.B. Engineering Technology.C. Sports Medicine Exercise Science.D. Education Professions.2. What is special about Sports Medicine Exercise Science?A. It is targeted at college students in Ohio.B. It is aimed at training professional athletes.C. It only admi
19、ts applicants with recommendation.D. It has academic requirements for applicants.3. What can we infer about the programs mentioned in the text?A. They are science-related.B. They are technology-centered.C. They stress practical training.D. They guarantee admission to college.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分
20、析】这是一篇应用文。本文介绍了Cuyahoga Valley就业中心的几个职业技术课程。【1题详解】细节理解题。根据第二段“The programs diversified coursework gives students a strong foundation in electrical systems installation and repair, in addition to receiving skill training, working and earning a paycheck on the job(该项目多样化的课程使学生在电气系统安装和维修方面有了坚实的基础,除了接受技
21、能培训、还有赚取工资的工作) ”可知,职业技术课程电气系统能够提供给学生赚取工资的工作。因此,能给学生支付工资的是A项“Electrical Systems(电气系统) ”。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据第四段“Applicants must have a minimum 3.0 GPA and “C” or better in Biology.(申请人必须有平均分最低3.0 和生物成绩最低C) ”可知,运动医学运动科学要求申请人必须平均分最低3.0 和生物成绩最低C,对申请人是有学术要求的。因此,运动医学运动科特别之处是D项“It has academic requirements
22、for applicants(它对申请者有学术要求)”。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据第二段“Learn how to use many of the latest tools and technologies with hands-on training in our fully equipped lab(学习如何使用最新的工具和技术,在我们的装备齐全的实验室进行动手训练) ”以及第三段“In practice, youll pick your own real-world problems to solve and graduate ready for a college engi
23、neering program. (在实践中,你将选择你自己的现实世界的问题来解决和毕业为大学工程计划做好准备) ” 以及第四段“Students have the unique opportunity to learn in exercise and sports environments alongside exercise and sports professionals using advanced medical techniques to prevent and heal injuries. (学生有独特的机会在运动和体育环境中学习,同时锻炼和体育专业人员使用先进的医疗技术来预防和
24、治疗损伤) ”以及最后一段“Observation and field experiences provide the first-hand experience you need to decide if a career in education is for you.(观察和实地经验提供了第一手的经验,你需要决定一个职业教育是否适合你)”可知,本文提到的电气系统、工程技术、运动医学运动科学和教育专业都强调让学生在实践中学习。因此,关于文中提到的项目,我们能推断出C项“They stress practical training(他们强调实践训练)”符合题意。故选C项。BEver sinc
25、e she received a little toy airliner as a birthday gift, Kate Koralevskaya has been attracted by flight. From flying remote-controlled airplanes to building her own model ones, Kate has always considered flying a plane one of her passions, but only until recently has she been able to take that to ne
26、w heights. When Kate heard about the Upwind Scholarship from her school counselor, she knew it was an extraordinary opportunity to realize her dream. The programs mission is to provide all the training necessary to obtain a private pilots license (PPL) for students in between their junior and senior
27、 year of high school free of charge. After completing a lengthy application and her subsequent acceptance into the program, Kate began her training last spring. Normally, recipients of the scholarship would attend ground school in person where they learn the fundamentals of flying. Due to the pandem
28、ic (大流行病), however, Kate spent hours each weekend studying online lessons in her room whenever she got a break from homework. Once summer came around, Kate and three peers put in two straight weeks of ground school, reviewing fight training from nine to five every day. It was the toughest part of th
29、e program, Kate said. After completing that portion of ground school, Kate was finally able to begin flying at the San Carlos Airport with the other scholarship recipients from around the Bay Area. Flying, especially for first-timers like Kate, is a hands-on process involving lots of checklists to m
30、ake sure the important tasks are being taken care of. Now, having finished the program and earned her PPL, Kate plans on training as a fight instructor and hopes to become an airline pilot in her future. She credits the Upwind Scholarship for all shes been able to accomplish so far and hopes that an
31、yone who shares her passion will look into it. “It is a very hard scholarship to get into, and you have to be truly interested in flight,” Kate said. “It cant be something like Oh, why dont I try flying this summer? You have to be ready to do a lot of work and put in effort in order to succeed in th
32、e program. ”4. What does the underlined word “that” in Paragraph 1 refer to?A Her skill of building model airplanes.B. Her wish to take fights around the world.C. Her childhood dream of becoming a pilot.D. Her desire to fly remoter-controlled airplanes.5. What is the goal of the Upwind Scholarship?A
33、. To help students in need to achieve their dreams.B. To provide necessary training for private pilots for free.C. To give students expert advice on earning a scholarship.D. To prepare high school students to become a private pilot.6. What did Kate do in ground school?A. She took online lessons on f
34、lying.B. She went over the fundamentals of flying.C. She did some research into the pandemic.D. She finished applying for the program.7. Which of the following best describes Kate?A. Confident and aggressive.B. Strong willed and patient.C. Demanding and courageous.D. Ambitious and hard-working.【答案】4
35、. C 5. D 6. B 7. D【解析】【分析】本文是记叙文。文章讲述了Kate从小就爱好飞行,后来为了实现成为一名飞行员的梦想所做出的努力。【4题详解】词句猜测题。划线词前一句提到“Kate has always considered flying a plane one of her passions(Kate一直考虑将驾驶飞机视为自己的一个爱好)”,下一段中提到“it was an extraordinary opportunity to realize her dream.(这是她实现梦想的好机会。)”由此可知,Kate小时候爱好飞行,驾驶飞机是她的梦想。由此可以猜测, that指
36、“她小时候成为一名飞行员的梦想”。故选C。【5题详解】细节理解题。 根据文章第二段中“The programs mission is to provide all the training necessary to obtain a private pilots license (PPL) for students in between their junior and senior year of high school free of charge. (该计划的任务是免费为高二和高三学生提供所需要的所有培训,可以让他们获得私人飞机飞行员执照)”可知,“Upwind Scholarship”
37、的目标是为了让高中生成为一名私人飞机飞行员做准备。故选D。【6题详解】细节理解题。文章第三段中提到“recipients of the scholarship would attend ground school in person where they learn the fundamentals of flying.”(奖学金获得者需要到地面学校学习飞行的基础知识) 以及“Kate and three peers put in two straight weeks of ground school, reviewing fight training(Kate 和三个同学连续上了两周的地面学
38、校,回顾飞行训练。)”可知,在疫情过后,Kate在地面学校去学习回顾飞行的基础知识。故选B。【7题详解】推理判断题。文章倒数第二段提到“having finished the program and earned her PPL, Kate plans on training as a fight instructor and hopes to become an airline pilot in her future.(已经完成了这个项目,获得了私人飞机驾驶员执照,Kate计划接受飞行教官的培训,并希望将来成为一名飞行员)”可以推断,Kate很有志向;根据最后一段中Kate所说的话中 “It
39、 is a very hard scholarship to get into, and you have to be truly interested in flight,” .You have to be ready to do a lot of work and put in effort in order to succeed in the program. ”(“这是一项很难获得的奖学金,你必须对飞行真正感兴趣。”以及“为了项目的成功,你必须准备好做大量的工作和付出努力”)可以推断, Kate为了获得奖学金很努力。因此Kate很有雄心壮志,为了梦想而努力。故选D。CChemical
40、engineers at UNSW Sydney have found a way to make green ammonia (氨) from air, water and renewable electricity. In a paper published in Energy and Environmental Science, the authors say that ammonia synthesis (合成法) was one of the critical achievements of the 20th century. When used in fusiliers that
41、significantly increase the output of food crops, it enabled agriculture to sustain an ever-expanding global population. But since the beginning of the 1900s when it was first employed, production of ammonia has been energy intensive- requiring temperatures higher than 400 and pressures greater than
42、200 atm-and all powered by fossil fuels. Dr. Emma Lovell, a co author on the paper from UNSW, says the traditional way to make ammonia- known as the Haber- Bosch process- is only cost-effective when it is produced on a massive scale due to the huge amounts of energy and expensive materials required
43、and it produces more CO2 than any other chemical-making reaction. “In addition to the big carbon footprint left by the Haber Bosch process, having to produce millions of tons of ammonia in centralised locations means even more energy is required to transport it around the world, not to mention the r
44、isks that go with storing large amounts of it in the one place,” says Dr. Lovell. “And we saw tragically in Beirut recently how potentially dangerous storing ammonium nitrate (硝酸盐) can be. ”Dr. Lovell and her colleagues therefore looked at how to produce it cheaply, on a smaller scale and using rene
45、wable energy. Their new production method does not rely on fossil fuel resources, nor give of CO2. “And once it becomes available commercially, the technology could be used to produce ammonia directly on site and on demand- farmers could even do this on location using our technology to make fertilis
46、ers- which means we negate the need for storage and transport Theres a huge benefit to society as well as the health of the planet,”Dr. Lovell says.8. What do we know about the Haver-Bosch process?A. It does harm to the earth.B. It requires green materials.C. It uses less energy and is cheap.D. It t
47、ransforms fossil fuels into ammonia.9. Why is the city Beirut mentioned in the text?A. To remind people to protect the environment.B. To give an example of the risk in ammonia storage.C. To convince farmers to transport ammonia elsewhere.D. To stress the choice of a proper centralised location.10. W
48、hat does the underlined word “negate” probably mean in the last paragraph?A. Inspect.B. Avoid.C. Suit.D. Accept.11. What is the purpose of this text?A. To solve a problem.B. To explain a process.C. To advocate a theory.D. To introduce a method.【答案】8. A 9. B 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。悉尼新南威尔士大学的化学工程师
49、发现了一种方法,可以从空气、水和可再生电力中制造“绿色”氨,这种新方法的使用对社会和地球的健康都有巨大的好处。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“Dr. Emma Lovell, a coauthor on the paper from UNSW, says the traditional way to make ammonia- known as the Haber- Bosch process- is only cost-effective when it is produced on a massive scale due to the huge amounts of energy a
50、nd expensive materials required and it produces more CO2 than any other chemical-making reaction.”(新南威尔大学的合著者 Emma Lovell博士说,传统的制造氨的方法即 Haber- Bosch工艺只有在大规模生产时才具有成本效益,因为需要大量的能源和昂贵的材料,而且它比其他任何化学制造反应产生更多的二氧化碳。)第三段第一句“In addition to the big carbon footprint left by the Haber Bosch process, having to pr
51、oduce millions of tons of ammonia in centralised locations means even more energy is required to transport it around the world, not to mention the risks that go with storing large amounts of it in the one place,” says Dr. Lovel”( Lovel博士说: “除了 Haber- Bosch工艺生产过程留下的大量碳足印,在集中地点生产数百万吨氨意味着需要更多的能源将氨运往全球,
52、更不用说将大量氨存储在一个地方所带来的风险。”)可知,传统的制造氨的方法, Haber- Bosch工艺对地球是有害的。选项A与文意相符,故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“And we saw tragically in Beirut recently how potentially dangerous storing ammonium nitrate (硝酸盐) can be. ”(最近,我们在贝鲁特悲惨地看到了储存硝酸铵的潜在危险。)可知,此处引用城市Beirut的例子,是举例说明氨储存的风险。选项B与文意一致,故选B。【10题详解】词句猜测题。根据最后一段中“And o
53、nce it becomes available commercially, the technology could be used to produce ammonia directly on site and on demand- farmers could even do this on location using our technology to make fertilisers”(一旦商业化,这项技术就可以直接在现场生产氨,农民甚至可以在现场使用我们的技术生产化肥)可知,使用了这项技术,可以直接在现场生产氨。即这就意味着我们可以避免储存和运输了。“negate”意思是“避免”,
54、选项B符合题意,故选B。【11题详解】推理判断题。根据文章第一段中“Chemical engineers at UNSW Sydney have found a way to make green ammonia (氨) from air, water and renewable electricity. ”(悉尼新南威尔士大学的化学工程师发现了一种方法,可以从空气、水和可再生电力中制造“绿色”氨),可知本文主要描述了一种可以从空气、水和可再生电力中制造“绿色”氨的新方法。选项D与文意相符,故选D。DScientists have an unlikely new helper while ex
55、ploring the Earths crust (地壳) deep beneath the ocean:Fin whales. New research, published Thursday in Science, finds these Fin whale calls sound waves can help create images of the seafloor down to 2. 5 kilometers. Seafloor imaging, which is important for studying things like earthquake mechanics and
56、 carbon storage capacity, typically uses large air guns that send waves of sound downwards. The sound waves go through the crust and bounce back to instruments on the seafloor, carrying information about the structures they travel through. But such surveys are expensive, and the guns explosive noise
57、 may interrupt sea creatures that use sound to communicate. Vaclav Kuna, the study co-author, was studying earthquakes when he noticed strange readings on the seafloor seismic (地震的) instruments, which turned out to match the frequencies of fin whale calls. Whale songs often appear in such instrument
58、s records, says Emily Roland, a marine seismologist at the University of Washington. Seismologists usually see these signals as annoyance. Kuna, however, noticed that the signals were not coming directly from the whales, but were echoes(回声) bouncing back from within the crust. This technique does ha
59、ve limitations, Kuna says. Fin whale songs are limited in frequency, meaning the subsurface images are not as clear as those made with air guns. Additionally, are natively flat seafloor is needed to triangulate (作三角测量) the whales positions while multiple stations would be needed in uneven or mountai
60、nous regions, he adds. Nevertheless, these whales are found almost everywhere except the ice-covered areas of the Arctic. The whale calls wide existence means they could provide new insight into old seismic datasets, Roland says. “At least the whale songs can serve as an additional source of signals
61、. They are free and they are always there,” Kuna says. “Its a win-win. ”12. What do we know about seafloor imaging in Paragraph 2?A. It may affect some sea animals.B. It can help predict earthquakes.C. It is nod completely accurate.D. It is environmentally-friendly.13. What can we infer about fin wh
62、ale calls?A. They can help scientists to locate their habitats.B. They ares easy to record and measure in the ocean.C. They are likely to be used for seafloor imaging.D. They have different frequencies among fin whales.14. What is the potential use of fin whale songs?A. Conveying messages between wh
63、ales.B. Working as an extra source of signals.C. Providing useful insights into whales.D. Exploring the ice-covered areas of the Arctic.15. What is the best title for the text?A. Fin Whale Calls Reveal Structure beneath Ocean FloorB. Fin Whales Communicate by Singing Special SongsC. Fin Whale Conser
64、vation Is a Win-win Move for AllD. Seafloor Imaging Helps to Locate More Resources【答案】12. A 13. C 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。本文阐述了科学家在探索深海地壳时,发现长须鲸叫声的声波有助于拍摄海底图像,从而揭示海底的结构。【12题详解】细节理解题。通读第二段尤其是 “But such surveys are expensive, and the guns explosive noise may interrupt sea creatures that use sound t
65、o communicate(但这样的调查很昂贵,枪炮的爆炸性噪音可能会打断海洋生物使用声音进行交流)”可知,海底成像通常使用大型气枪向下发射声波,爆炸性噪音可能会打断海洋生物之间的声音交流。因此,我们了解到第2段中的海底成像A项“It may affect some sea animals(它可能影响一些海洋动物)”符合题意。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第一段“Scientists have an unlikely new helper while exploring the Earths crust (地壳) deep beneath the ocean:Fin whales.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
三年级下语文课件-发愤立志1_鄂教版.ppt
