四川省泸州市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 泸州市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省泸州市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第卷(选捧题)和第卷(非选择题)组成,共10页;答题卡共2页。满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、班级、姓名用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,同时用2B铅笔将考号准确填涂在“考号”栏目内。2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再选涂其它答案;非选择题用0.5毫米黑色签宇笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3.考试结束后将答题卡收回。第I卷第一部
2、分听力第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Who will take the woman to the store today?A.Peter. B.Tom. C.Eric.2.What will the woman put in first?A.Flour. B.Eggs. C.Milk.3.What does the woman need?A.A pencil. B.A pen. C.An eraser.4.How many apartments
3、are there on the womans floor?A.Three. B.Four. C.Six.5What do we know about the man?A.He feels terrible.B.He is wet with water.C.He is trying to comfort the woman.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What is t
4、he probable relationship between the speakers?A.Friends. B.Family members. C.Librarian and reader.7.Which book will the woman get this time?A.Amys Secret. B.The Time Traveler. C.The Painter Ss Journal.听第7段材料,回答第8至10题。8.Where does the conversation take place?A.In a forest. B.On a mountain top. C.By a
5、 lake.9.Which direction is the end point at?A.The north. B.The east. C.The south.10.Wbat will the speakers do first?A.Continue walking.B.Start a fire.C.Eat lunch.听第8段材料,回答第11至13题。11.What is different about the womans new phone from her old one?A.It is more attractive.B.It searches for things faster.
6、C.It is better at taking photos.12.What does the woman usually use her phone to do?A.Play games. B.Watch videos. C.Communicate.13.Where did the woman buy her new phone?A.At an online shop. B.At a corner shop. C.At a mall.听第9段材料,回答第14至17题。14.When does the sun set in December usually in Sweden?A.Aroun
7、d 2:00 pm. B.Around 2:30 pm. C.Around 3:00 pm.15.Why can Swedes feel a bit sad in winter?A.It is too cold. B.The days are dry. C.The nights are long.16.In which month is this conversation taking place?A.June. B.July. C.December.17.What can be the best part of Swedish society?A.Everyone has plenty of
8、 money.B.Everyone makes about$90 per hour.C.Everything there is very expensive.听第10段材料,回答第18至20题。18.What is the main topic of the passage?A.Being healthy.B.Getting paid for work.CCleaning up the environment.19.Where do the elderly pick up waste?A.In the parks. B.On the beach. C.On the roads.20.How d
9、oes Ralph feel about the program?A.Its a duty. B.Its a hobby. C.Its an order.第二部分 阅读理解第一节 阅读下列短文,从每题所给的A、B.、C和D四个选项中,选出最佳选项。AJournalists are the professionals(专业人士) that are responsible for bringing all up-to-date information to readers from every comer of the world. By delivering their voice, many
10、famous journalists have earned worldwide fame.Joseph PulitzerAccording to Joseph Pulitzer, if a nation can be seen as a large ship at sea, the journalists are its watchkeepers who report hidden dangers to make sure the safe journey of the ship.He worked for the St.Louis Post-Dispatch and The World.
11、He is known to the world as the “Grandfather of Modern Journalism”.Margaret Bourke WhiteMargaret Bourke-White is known as the first female war journalist and a skilled photo-journalist. She did some outstanding work by creating a photographic record of World War and the Great Depression.She was the
12、only photo-journalist who was permitted to work in combat zone by the US army to report the war.Carl BernsteinCarl Bernstein is one of the most famous American investigative journalist, and he has proved the saying,“The pen is more powerful than sword”. Carl worked with another great journalist Bob
13、Woodward at The Washington Post.They brought about a revolution in the US by working together on the Watergate scandal(丑闻),which led to President Richard Nixons resignation.This let The Washington Post receive a Pulitzer Prize for Public Service in1973.Anna QuindlenAnna Quindlens love for journalism
14、 gave her a kick-start from her high school where she worked for her high school paper. Later, she went on to write interesting and in demand columns(专栏)like“Hers”,”Public and Private”and many more for The New York Times,which won her the Pulitzer Prize in 1992.This is the reason why she is known as
15、 the“Voice of the Baby Boomers”.1. Who has contributed most to modern journalism?A. Joseph Pulitzer.B. Margaret Bourke-White.C. Carl Bernstein.D. Anna Quindlen.2. How many female journalists does the text mention in all?A. One.B. Two.C. Three.D. Four.3. In which section of a newspaper may this passa
16、ge appear?A. Science.B. Entertainment.C. Figure.D. Service.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】这是一篇说明文。新闻工作者是负责向世界各地的读者提供最新信息的专业人士。许多著名的记者通过发表他们的声音而赢得了世界声誉。文章主要介绍四位著名的记者。【1题详解】细节理解题。根据第二段中He is known to the world as the “Grandfather of Modern Journalism”.可知他被誉为“现代新闻业的鼻祖”。由此可知,Joseph Pulitzer对现代新闻业的贡献最大。故选A。2题详解】细
17、节理解题。根据第三段中Margaret Bourke-White is known as the first female war journalist and a skilled photo-journalist.( Margaret Bourke-White是第一位战地女记者,也是一位摄影记者)以及最后一段中Anna Quindlens love for journalism gave her a kick-start from her high school where she worked for her high school paper.(Anna Quindlen对新闻事业的热爱
18、让她从高中为高中校报工作起步)。由此可知,文章提到了两位女记者。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段Journalists are the professionals(专业人士) that are responsible for bringing all up-to-date information to readers from every comer of the world. By delivering their voice, many famous journalists have earned worldwide fame.可知新闻工作者是负责向世界各地的读者提供最新信息的专
19、业人士。许多著名的记者通过发表他们的声音而赢得了世界声誉。结合文章主要介绍四位著名的记者。由此可推知,文章最有可能出现在报纸的“人物”版面。故选C。BMy first year of teaching was an emotionally(情感上) exhausting job with few payoffs. I was young, inexperienced, and had class after class of twenty kids just waiting for me to make a mistake.After a particularly long night of
20、marking papers and thinking about how many weeks I had left until I could breathe, I had some of those mornings when I began to question my job choice. Id become a teacher to help kids. Instead, I felt like I couldnt even help myself anymore. It was just Mothers Day, and as I sat at my desk surround
21、ed by lesson plans, I wondered how Id ever have enough energy to have children of my own, much less continue teaching.That was when I heard a knock at my door. One of my students came in-the country boy who was no great shakes at school. He handed me a large flower that probably came from his family
22、s farm. He had stuck a bird feather in it.“I got you a Mothers Day gift,” he said. Most middle school and high school teachers dont receive presents. Lots of festivals had already come and gone with any gifts. I was so shocked that I just stared. Embarrassed by my silence, he said, “You knowsince yo
23、ure like a mother to us and all that, I thought you should get a present, too.”I smiled and told him he was the sweetest person in the whole world, and I just loved it. Based on his smile, I knew Id done enough work of making him feel quite proud of himself. What drove that twelve-year-old to bring
24、me a homemade present? Ill never know. Once he left the room, I locked the door. And I cried. From then on, I knew what this job meant to me.4. What do we know about the author from Paragraph1?A. She was short of confidence.B. She was hard on her kids.C. She was eager for a high pay.D. She was skill
25、ed at teaching.5. How did the author feel about her life according to Paragraph 2?A. Shameful.B. Regretful.C. Puzzled.D. Lonely.6. Why did the boy send the author a large flower?A. To express thanks to her.B. To show off his flowers.C. To say sorry for his behaviors.D. To draw her attention.7. What
26、would the author probably do next?A. Say goodbye to her students.B. Praise the boy in front of the class.C. Raise her own children patiently.D. Devote herself to teaching positively.【答案】4. A 5. C 6. A 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者教书的第一年,年轻又缺乏经验,感觉很疲惫。直到一个孩子送了她母亲节礼物,支撑她继续教下去。【4题详解】推理判断题。根据第一段My first yea
27、r of teaching was an emotionally(情感上) exhausting job with few payoffs. I was young, inexperienced, and had class after class of twenty kids just waiting for me to make a mistake.可知我教书的第一年是一份让人筋疲力尽的工作,几乎没有什么回报。我年轻,没有经验,有20个学生在一节又一节的课堂上等着我犯错。由此可推知,作者觉得自己年轻没有经验,缺乏自信。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第二段After a particu
28、larly long night of marking papers and thinking about how many weeks I had left until I could breathe, I had some of those mornings when I began to question my job choice. Id become a teacher to help kids. Instead, I felt like I couldnt even help myself anymore. It was just Mothers Day, and as I sat
29、 at my desk surrounded by lesson plans, I wondered how Id ever have enough energy to have children of my own, much less continue teaching.可知经过了一个特别漫长的批改试卷的夜晚,以及思考我还有几个星期才能喘口气之后,有几个早晨我开始质疑我的工作选择。我成为了一名帮助孩子的老师,我反而觉得我甚至不能再帮助我自己了。那天是母亲节,当我坐在书桌前被教学计划所包围的时候,我在想我怎样才能有足够的精力来抚养我自己的孩子,更不用说继续教书了。由此可推知,作者对她的生活感
30、到困惑。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段“I got you a Mothers Day gift,” he said. Most middle school and high school teachers dont receive presents. Lots of festivals had already come and gone with any gifts. I was so shocked that I just stared. Embarrassed by my silence, he said, “You knowsince youre like a mother
31、 to us and all that, I thought you should get a present, too.”可知“我给你买了母亲节礼物,”他说。大多数初中和高中老师不收礼物。很多节日来了又走,但是老师都没有拿任何礼物。我惊呆了,呆呆地看着。他为我的沉默感到尴尬,就说:“你知道既然你对我们就像妈妈一样,我觉得你也应该得到一份礼物。”由此可推知,男孩送花给作者是为了表达感谢。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中From then on, I knew what this job meant to me.可知从那时起,我知道了这份工作对我的意义。由此可推知,作者接下来可能会
32、积极投身教学工作。故选D。CThis isnt just a social expectation.One study found that women cry greatly more than men do-five times as often,on average,and almost twice as long each time.So its perhaps surprising to learn that the sex gap in crying seems to be a recent development.Historically,men regularly cried,
33、and no one saw it as shameful.For example,in the early stories,men cried purely because they missed their girlfriends.Theres n mention of the men in these stories pretending(假装)1o have.something in their eyes or making an excuse to leave the room.Instead,they cried in a crowded hall with their heads
34、 held high and nobody made fin of them.So where did all the male tears go?There was no anti-crying movement.No leaders of church or state discouraged them.Possibly this change took place as we moved to an industrial society.In the Middle Ages,most people spent their lives among those they had known
35、since birth.Most of them related by blood or marriage.If men cried,they did so with people who would feel and understand the same way.But from the 18th to 20th centuries,people were living among thousands of strangers.Furthermore,changes in the economy required men to work in factories or offices wh
36、ere emotional expression was discouraged as time wasting.Yet theres reason to believe that holding back tears can be harmful to your well-being.Research has suggested a relationship between stress-related illnesses and inadequate(不足的)crying.Men holding back tears are less likely than women to get he
37、lp when theyre suffering from unhappiness,which,in turn,results in higher self-killing rates as well as higher rates of alcoholism(酗酒)and drug addiction.Its time to open the floodgates.When bad luck strikes,let us all,men and women,join together and cry until our sleeves are wet through.8. What can
38、we say about the men crying in the early stories?A. It was surprising.B. It was natural.C. It was a secret.D. It was an excuse.9. The underlined word“they”in Paragraph 2 most probably refers to_.A. church leadersB. strangersC. distant relativesD. familiar people10. What might lead to alcoholism acco
39、rding to the text?A. Ordinary illnesses.B. Helpless situations.C. Enough crying.D. Drug addition.11. What does the author seem to suggest men do?A. Hold back tears.B. Follow bad luck.C. Cry uncontrollably.D. Cry in a low voice.【答案】8. B 9. D 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了现在很少有男人在公共场合哭泣,但是在历史上,男人哭泣是
40、很正常的,作者分析了现在男人不哭的原因。【8题详解】推理判断题。根据第一段中“Historically,men regularly cried,and no one saw it as shameful.”可知,在历史上,男人经常哭,没有人把它看作是羞耻的,由此可推知,在早期的故事中,男人哭很正常。故选B项。【9题详解】词句猜测题。根据第二段第五、六句“In the Middle Ages,most people spent their lives among those they had known since birth.Most of them related by blood or m
41、arriage.”可知,在中世纪,大多数人和从出生就认识的人生活在一起,他们大多数人都有血缘或者婚姻关系,划线词所在句“如果男人哭,他们就和那些感同身受的人一起这样做”中的“他们”是指上文中提到的“熟悉的人”,故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第三段最后一句“Men holding back tears are less likely than women to get help when theyre suffering from unhappiness, which,in turn,results in higher self-killing rates as well as hig
42、her rates of alcoholism(酗酒)and drug addiction.”可知,当遭遇不开心时,抑制眼泪的男人比女人更不可能得到帮助,这反过来导致更高的自杀率和更高的酗酒及吸毒比率。由此可推知,在不开心时得不到帮助会导致酗酒,故选B项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Its time to open the floodgates.When bad luck strikes,let us all,men and women,join together and cry until our sleeves are wet through.(是时候打开眼泪的闸门了。当运气不
43、好时,让我们所有人,男人和女人,一起加入大哭的行列,哭到我们的袖子湿透为止)”可知,作者建议男人不用控制地大哭。故选C项。【点睛】DNavigation(导航)in unfamiliar places is a major problem in large cities.Therefore,the popularity of mobile GPS facilities has greatly risen.However,it is sometimes difficult for users to understand where to go.In addition,they have to r
44、egularly look at the screen to follow the route,thus increasing risks on the road.Luckily,preuniversity students from the National Research Nuclear University MEPhI in Moscow have created sneakers that can give directions,count a persons steps and measure the calories burned.The smart sneakers can l
45、ead users to their destination.The idea is simple.When moving towards a turn,the right or left shoe vibrates(震动)according to the directions.“Weve developed a facility that goes well with a special mobile app via Bluetooth and receives information about a route.The facility performs all the necessary
46、 functions without affecting walking and can be joined to the laces(鞋带)of ordinary sneakers.The user only needs to run the app once,and then puts the phone away and enjoys the walk.In addition to navigation,the system can also keep track of the distance traveled.This information can be found in the
47、mobile app,”said Alexander Pinchuk and Maxim Levkin,the authors of the project.The team plans to continue developing the project because the smart clothing market is growing every year.According to the creators,it is likely that in a few years,smart sneakers will become popular like smart watches.Th
48、is is not the first original project of preuniversity students from the National Research Nuclear University MEPhI Valentin Klimov,deputy director of the Institute of Cyber Intelligent Systems of MEPhI,says,“Our preuniversity students have created rather original projects before.For example,last yea
49、r,our students developed a useful system for people with poor eyesight and won an international childrens competition;then they won the Junior competition and took part in the largest international competition:Intel ISEF.Now these guys are our first year students,and this shows the high level of our
50、 applicants.”12. In what way do the newly created sneakers give directions to users?A. By following their routes.B. By vibrating their shoes.C. By burning their calories.D. By reducing their road risks.13. What can be learned about the facility while working according to Paragraph3?A. It must be put
51、 in special sneakersB. It has a little effect on userswalking.C. It can record where users have traveled.D. It works with the help of an app via Bluetooth.14. What can be inferred about these preuniversity students?A. They are about to graduate.B. They are ready to go for jobs.C. They are creative a
52、nd fruitful.D. They are lucky and wealthy.15. What can be a suitable title for the text?A. Sneakers for Navigation on the WayB. Ways of Navigation in Large CitiesC. Ordinary Navigation Is out of DateD. Preuniversity Students Win Competitions【答案】12. B 13. D 14. C 15. A【解析】本文是说明文。在不熟悉的地方导航是大城市的一个主要问题,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
一年级上册语文课件 课文2《小小的船》人教部编版 (3)(共42张PPT).ppt
