四川省眉山市彭山区第一中学2020届高三英语适应性考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 眉山市 彭山 第一 中学 2020 届高三 英语 适应性 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省眉山市彭山区第一中学2020届高三英语适应性考试试题(含解析)注意事项:1.答题前,务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡和答题卷规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其他答案标号。3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色签字笔,将答案书写在答题卷规定的位置上。4.所有题目必须在答题卷上作答,在试题卷上答题无效。5.考试结束后,将答题卷交回。第卷第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,请先将答案划在试题卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试题卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题l.5分,
2、满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will Nick do tonight?A. Attend a party.B. Go to a concert.C. Have a rest at home.【答案】C【解析】【原文】M: Nick is supposed to come to the party tonight. But where is he? After the pa
3、rty, we plan to go to the concert.W: He has a bad cold today, as he got caught in the storm. He said he would stay at home.2.【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man come here?A. To report his loss.B. To get a train ticket.C. To have a driving lesson.【答案】A【解析】【原文】W: Can I help you, sir?M: Yes, Ive been a
4、bit careless and left my drivers license on a train.W: Oh, dear. Well, lets take some details and see what we can do.3.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. The latest fashion.B. A vacation plan.C. A great museum.【答案】B【解析】【原文】M: What do you want to do on your vacation?W: Id
5、 like to visit some museums, enjoy a movie and buy the latest dresses. Oh, it seems I have to choose a fashionable city for my vacation.4.【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where will the speakers go?A. Their office.B. A restaurant.C. The city park.【答案】B【解析】【原文】W: Lets go to Figos. Its good to have a rest after a da
6、ys hard work in the office.M: Figos? What is it?W: Its famous for its sandwiches. Theyre the best in the town. The one across the city park, do you know?M: Great. Im starving.5.【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man think of the film?A. Disappointing.B. Confusing.C. Amusing.【答案】C【解析】【原文】W: How do you l
7、ike the film?M: I really like comedies and I laughed my head off for most of the film.W: But it seemed to run out of ideas at the end, and the ending was really disappointing.第二节 (共15小题;每小题l.5分,满分22.5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后,各个小
8、题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How many bedrooms does the apartment have?A. 1.B. 2.C. 3.7. For what didnt Jim rent the apartment?A. The high rent.B. The dark carpet.C. The small kitchen.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Jim, have you gone to see the apartment advertised in the n
9、ewspaper?M: Yes. I went to have a look at it this afternoon.W: So how was it?M: The apartment is in good condition. And I really like the color of the carpet in the sitting room.W: So how many bedrooms does it have? Two or three?M: There are just two bedrooms, but there is also a small room used as
10、a study.W: How is the kitchen?M: Its quite small, but its well equipped.W: So have you rented it?M: No. The rent costs 850 dollars a month. So I want to keep looking.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. When did Jason watch a film?A. Last Wednesday.B. Last Saturday.C. Last Sunday.9. With whom did J
11、ason climb the Great Wall?A. His friends.B. His colleagues.C. His classmates.10. What does the woman want to do?A. Go back to the US.B. Upload pictures to her blog.C. Read about Jasons experience.【答案】8. C 9. B 10. C【解析】【原文】W: Jason, what did you do last weekend?M: I visited the Great Wall last Satur
12、day and went to watch a film the following day.W: With whom did you visit the Great Wall? Your friends?M: No. It was an activity arranged by my company. Almost everyone in my company went to it.W: Did you have fun climbing the Great Wall?M: Yes, but it was more difficult than I expected. I was reall
13、y tired at the end of the day. But on the whole, it was a great experience. Ive taken many pictures and Ill write about this experience and share it with my friends back in the US.W: I want to read it, too.M: You can visit my blog and read it this Wednesday.W: OK. Ill do that.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放
14、相关音频,请去附件查看】11. How did Helen contact the company?A. By email.B. By phone.C. By letter.12. What is the duty of the job in the ad?A. To look after children.B. To work for a newspaper.C. To serve in a phone company.13. On what conditions would Helen accept the job?A. The place is fun.B. The pay is goo
15、d.C. The work is easy.【答案】11. A 12. A 13. B【解析】【原文】M: Helen, what do you think of this advertisement in todays newspaper?W: Didnt I tell you? It was also in last weeks newspaper. I saw it there and so I inquired by email. I had a phone call today from the company and Ive got an interview tomorrow.M:
16、 Thats exciting. Do you think youve got the job?W: Well, they seemed very eager on the phone. I do think that theyll probably offer me the job.M: So, youre going to California?W: I didnt say that. It would be hard work looking after two boys and three girls, even though living in California would pr
17、obably be great fun. I may be offered the job, but I wont take the job unless I can get a proper salary.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the woman doing?A. Doing a survey.B. Hosting a program.C. Forecasting the weather.15. Which place experienced many thunderstorms last month?A. Englan
18、d.B. Wales.C. America.16. What should the normal temperature be in India at this time of year?A. 42 degrees.B. 45 degrees.C. 48 degrees.17. What is the weather like in Switzerland?A. It is extremely hot.B. It has strong winds.C. It rains heavily.【答案】14. B 15. C 16. A 17. A【解析】【原文】W: Welcome to Scien
19、ce Today. A lot of people say that the climate is changing. But is that true? Im joined today in the studio to discuss this question by Mark Pontin, head of the World Climate Organization. So Mark, is that true?M: Well, yes. A whole series of very unusual weather phenomena have been noted over the p
20、ast month. In the States, for example, there were more thunderstorms last month than in any previous month since records began.W: There have been similar things all over the world, though, havent there?M: Yes, indeed. India, for example, is one of several places in the world to have experienced part
21、icularly high temperature over the last month - at 45 degrees. This is three degrees above its normal temperature at this time of year. Sri Lanka, on the other hand, has experienced some unusually heavy rainfall.W: Has anything special been happening in Europe?M: Yes. England and Wales have had rema
22、rkably strong winds and Switzerland has been enjoying an amazing hot period - the country hasnt had such a heat wave since the mid-18th century.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What is the speaker?A. An environmental official.B. A program producer.C. A scientist.19. Where did the speaker do the
23、task?A. In a boat.B. At a university.C. At a TV station.20. Why are the sharks returning?A. There is more food to eat .B. The water quality is better.C. Hunting is forbidden.【答案】18. C 19. A 20. B【解析】【原文】M: Fellow scientists, I finally have some good news to report. As you know, I have been studying
24、sea life for three months in New York Harbor. Today, I can finally present some hard evidence that sharks have returned to these waters. For the past two weeks, Ive been helping to film the Shark Week program for the Discovery Channel on TV. My job was to sit in a boat near a dead whale and check it
25、 for shark bites. Its been a very hot July, so this wasnt the easiest task. After five days, I noticed there were several large shark bites along the stomach of the whale. I was thrilled, because this means our conservation efforts are starting to pay off. Sharks returning to a former hunting ground
26、 indicates that the waters are cleaner and healthier. We have been trying to clean up this area and the rivers that poured into the harbor for many years. I want to take this opportunity to thank the Environment Friends Society. You have all made your best effort so that future generations can live
27、in a clean world.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文 ,从每题所给的四个选项 (A 、B 、C 和 D )中 ,选出最佳选项 ,并在 题卡上将该项涂黑。AFour Excellent American Universities Princeton UniversityPrinceton University is a private institution founded in 1746. Located in Princeton, New Jersey, it offers various events, acti
28、vities and organizations. Famous alumni include the 28th US President Woodrow Wilson and former first lady Michelle Obama.Harvard UniversityHarvard University is a private institution founded in 1636. Located outside Boston in Cambridge, Massachusetts, it is made up of more than 10 schools and insti
29、tutes. Eight US presidents graduated from Harvard, including Franklin Roosevelt and John F. Kennedy.Massachusetts Institute of TechnologyMIT is a private institution founded in 1861. Located outside Boston in Cambridge, Massachusetts, MIT focuses on scientific and technological research. Famous alum
30、ni include Apollo 11 astronaut Buzz Aldrin and former UN Secretary General Kofi Annan.Yale UniversityYale University is a private institution founded in 1701. Located in New Haven, Connecticut, it is known for its excellent drama and music programs. Famous alumni include five US presidents and actre
31、ss Meryl Streep.21. Which university has the longest history?A. Princeton University.B. Harvard University.C. Massachusetts Institute of Technology.D. Yale University.22. What do we know about Yale University?A. It provides various events, activities and organizations.B. It concentrates on scientifi
32、c and technological research.C. It is the university that John F. Kennedy graduated from.D. It is known for its excellent drama and music programs. 23. What do the four universities have in common?A. They are all private institutions.B. They are all named after cities.C. They are all located in Camb
33、ridge.D. They all have more than 10 schools.【答案】21. B 22. D 23. A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了四所优秀的美国大学:普林斯顿大学、哈佛大学、麻省理工学院和耶鲁大学。【21题详解】细节理解题。根据文章“Princeton University is a private institution founded in 1746.(普林斯顿大学是一所成立于1746年的私立大学。)”;“Harvard University is a private institution founded in 1636. (哈佛大学是一所创建于163
34、6年的私立大学。)”;“MIT is a private institution founded in 1861.( 麻省理工学院是创立于1861年的私人机构。)”;“Yale University is a private institution founded in 1701. (耶鲁大学是一所成立于1701年的私立大学。)”比较可知,哈佛大学历史最为悠久。故选B。【22题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Located in New Haven, Connecticut, it is known for its excellent drama and music programs. (
35、它位于康涅狄格州的纽黑文,以其出色的戏剧和音乐节目而闻名。)”可知,耶鲁大学以其优秀的戏剧和音乐节目而闻名。故选D。【23题详解】细节理解题。根据文章“Princeton University is a private institution founded in 1746.(普林斯顿大学是一所成立于1746年的私立大学。)”;“Harvard University is a private institution founded in 1636. (哈佛大学是一所创建于1636年的私立大学。)”;“MIT is a private institution founded in 1861.(
36、麻省理工学院是创立于1861年的私人机构。)”;“Yale University is a private institution founded in 1701. (耶鲁大学是一所成立于1701年的私立大学。)”可知,四所大学的共同点是它们都是私人机构。故选A。BAs a winner of the NSLI-Y Scholarship in high school, and then the Critical Language Scholarship in college, I lived in China for two summers with host families, study
37、ing Chinese for nine hours a day. Tack on to that the approximately 2,000 classroom hours I spent learning Chinese as an undergraduate, and it seems fair to say that a small fortune of resources has been invested in my Chinese ability.Yet even with so much practice, I am not still achieving fluency,
38、 and its unclear whether Ill use my language skills regularly in my career. This leads me to reflect: What is it that drives me to drill tones and memorize characters?Many people are quick to point out the value of language skills in an increasingly competitive workforce. However, language is about
39、much more than just the ability to communicate. Foreign language study is tied to increased levels of empathy (同理心),enhanced cognitive development, and more creative insight on the human condition. Increasingly, research shows that these benefits also apply to those with exposure to multiple languag
40、es, and not just those who achieve fluency.A beneficial future for the US and China will be built upon understanding, respect and recognition. Language exchange can provide cultural insight and strengthen the common ground we stand on.It is not the economic potential of my language skills that leads
41、 me to persist. Studying Chinese is the most modest way I can think of to approach China, a nation with over 5 ,000 years of complex history. From this point, I have experienced the beauty, hospitality of China. And my experience of studying Chinese has helped me form a sense of curiosity and a comm
42、itment to understanding and respect-and thats a start.24. What do we know about the author?A. He has worked hard at learning Chinese.B. He has won many scholarships in China.C. He began to learn Chinese in high school.D. He has enjoyed his life living in China.25. What does the author think of the l
43、anguage learning?A. It just needs to drill tones and remember words.B. It needs the experience of living with a host family.C. It can promote learners mental development.D. It is only used for effective communication.26. What can we infer from Paragraph 4?A. The US and China will certainly have a br
44、ight future.B. The US and China always respect and recognize each other.C. Language exchange can help the US and China understand better.D. The US and China start to share the same cultural insight.27 Why does the author stick to learning Chinese?A. To get some economic profits.B. To show off his la
45、nguage talent.C. To achieve the language fluency.D. To have a close look at China.【答案】24. A 25. C 26. C 27. D【解析】这是一篇夹叙夹议的文章。通过自己学习中文的经历,作者明白了语言的学习不仅仅是为了说得流利,而且还能促进个人的心理发展。此外,语言的交流也能促进国与国之间的进一步了解。作者之所以坚持继续学中文是为了能够更加了解这个具有5000千多年历史的国家。【24题详解】细节理解题。根据第一段的I lived in China for two summers with host fami
46、lies, studying Chinese for nine hours a day. Tack on to that the approximately 2,000 classroom hours I spent learning Chinese as an undergraduate, (我在中国和寄宿家庭一起居住了两个暑假,每天学习中文9小时。除此之外,我在大学期间花了大约2000个课时学中文)可知,作者一直努力学习中文。A. He has worked hard at learning Chinese.(他努力学习中文)符合以上说法,故选A项。【25题详解】细节理解题。根据第三段的H
47、owever, language is about much more than just the ability to communicate. Foreign language study is tied to increased levels of empathy (同理心),enhanced cognitive development, and more creative insight on the human condition. (然而,语言不仅仅是交流的能力。外语学习与同理心水平的上升、增强认知发展,和对人类生存状态更有创造性的洞察力密不可分。)可知,作者认为外语的学习可以促进
48、学习者的心理发展。C. It can promote learners mental development.(它能够促进学习者的心理发展)符合以上说法,故选C项。【26题详解】推理判断题。根据第四段Language exchange can provide cultural insight and strengthen the common ground we stand on.(语言交流可以提供文化洞察、并加强我们的共同点。)可知,语言交流可以加强中美的共同点。由此推测,语言交流可以帮助中美更好的了解对方。C. Language exchange can help the US and C
49、hina understand better.(语言交流能够帮助中美更好的了解对方)符合以上说法,故选C项。【27题详解】推理判断题。根据最后一段的Studying Chinese is the most modest way I can think of to approach China, a nation with over 5 ,000 years of complex history. (学习中文是我能想到的接近中国的最谦逊的方式,一个有着5000多年复杂历史的国家。)可推测,作者学习中文是为了更好的了解中国。D. To have a close look at China.(为了更
50、好的了解中国)符合以上说法,故选D项。CArtificial intelligence (Al) technology may soon be a useful tool for doctors. It may help them better understand and treat diseases like breast cancer(癌症)in ways that were never before possible.Rishi Rawat teaches Al at the University of Southern Californias (USC) Clinical Scien
51、ce Center in Los Angeles. He is part of a team of scientists who are researching how Al and machine learning can more easily recognize cancerous growths in the breast. Rawat provides information about cancer cells to a computer. He says this data helps the machine learn.You can put the data into the
52、m and they will learn the patterns and the pattern recognition. Thats important to make decisions.”David Agus is another USC researcher. He believes that machines are not going to take the place of doctors. Computers will not treat patients, but they will help make certain decisions and look for thi
53、ngs that the human brain cant recognize these patterns by itself. Once a confirmed cancerous growth is removed, doctors still have to treat the patient to reduce the risk of cancer returning. The form of treatment depends on the kind of cancer. Currently, researchers take a thin piece of tissue (动植物
54、细胞的组织),put it on a small piece of glass and add color to better see the cells .That process could take days or even longer. Scientists say Al can do something better than just count cells. Through machine learning, it can recognize complex patterns or structures, and learn how the cells are organize
55、d. The hope is that machines will soon be able to make a quick identification of cancer that is free of human mistakes. A11 of a sudden, we have the computing power to really do it in real time We couldnt have done this, we didnt have the computing power to do this several years ago, but now its all
56、 changed. Agus adds that the process could be done for almost no cost in the developing world.” He says that having a large amount of information about patients is important for a machine to effectively do its job in medicine .The University of Southern California researchers are now only studying b
57、reast cancer. But doctors predict Al will one day make a difference in all forms of cancer.28. Many diseases like breast cancer will soon be _.A. cured with AlB. treated with AlC. prevented with AlD. removed with Al29. What can we infer from Agus s words in Paragraph 3?A. Al technology is to replace
58、 doctors.B. Computers can be an aid to the human brain.C. Computers can work well with little information.D. Al technology is not accessible to developing countries.30. What does the underlined word “it” in Paragraph 4 refer to?A. Helping to count cells.B. Recognizing complex patterns.C. Making a qu
59、ick and right identification.D. Learning how the cells are organized.31. What does this passage mainly talk about?A. Research in breast cancer.B. Potential of Al for doctors.C. Imagination about Al s future.D. Achievements on medical care.【答案】28. B 29. B 30. C 31. B【解析】这是一篇说明文。文章讲述了美国南加州大学的科研人员正在研究并
60、将人工智能应用于乳腺癌的分析和诊断之中,机器的学习能力和效率远超人类,相信在未来人工智能能在各种癌症的诊断、治疗过程中大派用场。【28题详解】细节理解题。根据第一段第二句“It may help them better understand and treat diseases like breast cancer(癌症)in ways that were never before possible.”可知,随着人工智能技术的发展,将会帮助人们更好地了解、治疗乳腺癌等疾病。故选B项。【29题详解】推理判断题。根据第三段中引述Agus的原话“Computers will not treat pa
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
