四川省成都市石室中学2020届高三英语一模考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都市 石室 中学 2020 届高三 英语 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都市石室中学2020届高三英语一模考试试题(含解析)试卷满分150分考试时间120分神第一部分听力(共两节,满分30分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小題和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What did the woman do today?A. She practiced the piano. B. She wrote some letters. C. She made a travel plan.2. What will the woman do tomorrow aftern
2、oon?A. Go to the dentist. B. Go to a physics class. C. Meet with her trainer.3. What has Billy been doing this weekend?A. Visiting museums.B. Reading some science books.C. Trying to come up with an idea.4. How do the speakers feel?A. Tired. B. Enjoyable C. Frightened.5. What does the woman mean?A Sh
3、e doesnt want to leave.B. She will take all the files away.C. She has enough time to deal with her work.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小題,从题中所给的A、B、C三 个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的 时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第6段材料,回答第6、7题。6. What did the woman say about the mans brother?A. He has
4、 changed a lot.B. He was very impolite to her.C. She can never understand him.7. What is the mans explanation?A, His brother has a pain in his neck.B. High school life is too stressful.C. That is the way teenagers are.听第7段材料,回答第8至10题。8. What are the speakers doing?A. Looking for something.B. Talking
5、 about a trip to France.C. Checking their luggage at the airport.9. Where was the womans passport?A. In her wallet. B. Under the desk. C. In her makeup bag.10. What is the woman like?A. She is forgetful. B. She is impatient. C. She is very organized听第8段材料,回答第11至13题。11. Where does the conversation ta
6、ke place?A. In Thailand. B. In Hawaii. C. In Mexico.12. What do we know about the camera?A. It can be used underwater. B. It cannot be dropped. C. Its pretty heavy.13.How much did the man spend on his camera equipment in total?A. $200. B. $300. C. $350.听第9段材料,回答第14至16题。14.What does the man want the
7、woman to do by Monday?A. Call the models. B. Finish the files. C. Send out the invitations.15.When is the charity party?A. This weekend. B. Next week. C. Next month.16.Where do the speakers probably work?A. At a baking company. B. At a fashion company. C. At a housing company.听第10段材料,回答第17至20题。17.Wh
8、at is the speakers attitude?A. No one is born a genius.B. Too much practice is not useful.C. Talented people neednt work hard.18.When did Mozart begin composing?A. At the age of three. B. At the age of five. C. At the age of eight.19.How did Jimi Hendrix learn to play the guitar?A. His father taught
9、 him. B. He learned at school. C. He taught himself20.What happened to Einstein after graduation?A. He couldnt find a job.B. He was an immediate success.C. He gave up his studies for a while.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选岀最佳选项,并在答题卡上将 该项涂黑。AWhen Ariyah Georges w
10、as born 15 weeks early, she weighed only one pound, 12 ounces. Her mother, Jovan, knew how important breastfeeding was, especially for a premature (早产的) baby like Ariyah, so she began pumping milk to feed her through a tube. But two days later, Jovan felt dizzy and feverish 104 Fahrenheit degrees, i
11、n fact. She had a blood disease and was close to full shock.She was separated from others for nearly two weeks at the regional Northern Virginia hospital where shed delivered. During that time, she could still pump breast milk, but Ariyah couldnt consume it because of the risk of infection. Without
12、it, the newborn was particularly easily affected by diseases. There are many cases like this, which creates the need for the milk donation.Enter donor milk breast milk purchased by hospitals for mothers who arent able to produce enough milk on their own, due to health complications, stresses, or oth
13、er factors. The milk comes from milk banks, organizations that collect and screen breast milk from those women willing to donate. Usually processed in intensive-care units, the milk is only available by prescription.In recent years, both milk banks and the use of donated human milk have risen swiftl
14、y in the United States. In 2011, 22 percent of NICUs used donor breast milk; four years later, that number doubled to nearly 40 percent, and went even higher for the most intensive NICUs as much as 75 percent. There are 23 milk banks in the United States recognized by the Human Milk Banking Associat
15、ion of North America, or HMBANA, double the number that existed five years ago.But as the demand for donor milk rises, banks must find more charitable donors a task made more complicated by informal networks of milk sharing that happens online. And many of the most vulnerable infants are still not b
16、eing reached.1. Jovan couldnt feed her baby Ariyah on her breast milk because_.A. Ariyah was a premature babyB. Jovan couldnt produce enough milkC. Jovan was separated from othersD. Jovan was in poor health.2. By telling the story of Ariyah and her mother, the writer wants to_.A. tell us what to do
17、if mothers cannot produce enough milk.B. remind us of the importance of breastfeeding the newborn.C. introduce the topic of an increasing need for donated human milk.D. warn us against the risk of the newborn being affected by diseases.3. How is the writers idea mainly developed in Paragraph 4?A. By
18、 following time order.B. By listing statistics.C. By giving examples.D. By making predictions.4. What problem are milk banks now faced with?A. Its difficult to find enough charitable donors.B. networks of milk looking for donors online are informalC. The milk purchased from milk banks cannot reach i
19、nfants home.D. The number of women willing to donate breast milk are decreasing.【答案】1. D 2. C 3. B 4. A【解析】【分析】本文为说明文。文章通过Ariyah Georges对母乳的需求引出社会现象社会对于母乳捐赠需求量急剧增长,这导致美国的母乳银行必须要找更多的捐赠者,这使得发生在网上的非正式捐赠网络变得复杂,而最脆弱的婴儿仍然得不到母乳。【1题详解】细节理解题。根据第一段中的She had a blood disease and was close to full shock.(她患了血液病,
20、几乎休克)及第二段中的During that time, she could still pump breast milk, but Ariyah couldnt consume it because of the risk of infection.(在那段时间里,她仍然可以挤母乳,但因为有感染的风险,阿莉娅不能喝)可知,乔凡无法用母乳喂养她的孩子阿莉娅,因为她生病了,健康状况很差,孩子不能喝她的母乳。故选D。【2题详解】推理判断题。根据第二段中的There are many cases like this, which creates the need for the milk donat
21、ion.可知,有很多这样的情况,这就需要捐赠母乳。由此可知,作者通过讲述阿莉娅和她母亲的故事,引出话题,即对母乳捐赠的需求越来越大。故选C【3题详解】推理判断题。根据第四段中的In 2011, 22 percent of NICUs used donor breast milk; four years later, that number doubled to nearly 40 percent, and went even higher for the most intensive NICUs as much as 75 percent.可知,2011年,22%的新生儿重症监护室使用捐赠者母
22、乳;四年后,这一数字翻了一番,达到近40%,而对最密集的新生儿重症监护室来说,这一数字甚至更高,达到75%。由此可知,本段通过列举数据写的。故选B。【4题详解】推理判断题。根据最后一段中的But as the demand for donor milk rises, banks must find more charitable donors a task made more complicated by informal networks of milk sharing that happens online.可知,但随着对捐赠母乳需求的增加,银行必须找到更多的好心的捐赠者这项任务因在线的非
23、正式母乳分享网络而变得更加复杂。由此推知,母乳银行很难找到足够多的好心捐赠者。故选A【点睛】做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。如第3小题,How is the writers idea mainly developed in Paragraph 4?我们根据第四段中的In 2011, 22 percent of NICUs used donor breast milk; four years later, t
24、hat number doubled to nearly 40 percent, and went even higher for the most intensive NICUs as much as 75 percent.可知,2011年,22%的新生儿重症监护室使用捐赠者母乳;四年后,这一数字翻了一番,达到近40%,而对最密集的新生儿重症监护室来说,这一数字甚至更高,达到75%。由此可知,本段通过列举数据写的。故选B。BIf youre a book lover, you have a pile of books on your bedside, or a bookshelf in yo
25、ur library with a “to read” sign on it. Yet you cant stop yourself from adding to the pile. This can lead to feelings of guilt over your new purchases. But Im here to tell you to stop worrying.What you have is an antilibrary, and its a very good thing. The term comes from writer Umberto Eco. He is t
26、he owner of a large personal library. He separates visitors into two groups: those who react with “Wow! What a library you have! How many of these books have you read?” and the others who get the point that a private library is not something to show off but a research tool. Read books are far less v
27、aluable than unread ones. Indeed, the more you know, the larger the rows of unread books. Let us call this collection an antilibrary.If you think you already know everything about a subject, youre cutting yourself off from a stream of information at an artificial point. So a growing library of books
28、 you havent read means youre consistently curious about the unknown. And that attitude is a great foundation for a lifelong love of learning.So dont feel guilt over your unread books. Those books will be there for you when you do want them, and as you build your library of read and unread books, you
29、 can start using it as you would use a bigger library. Certain books may become references more than read-throughs. Or you may find that a book you bought five years ago has special relevance today. Letting the role of books evolve in your life is a healthy sign of curiosity. Thats good for you and
30、good tor the world around you.5. What does the underlined word antilibrary in Paragraph 2 refer to?A. Feelings of guilt over new books.B. A pile of books on the bookshelf.C. The collection of unread books.D. A large personal library.6. Which of the following will the writer agree with?A. The unread
31、books you bought years ago are of no use.B. You dont have to read every book from cover to cover.C. Read books are of more use than unread books.D. You shouldnt purchase new books until the unread ones are covered.7. What does the writer think of someone having lots of unread books?A. Approving.B. D
32、oubtful.C. Critical.D. Indifferent.【答案】5. C 6. B 7. A【解析】【分析】本文是议论文。文章主要讲了不要因为你买了而没读过的书感到内疚,你可能会发现,你五年前买的一本书今天特别有用,收藏更多的未读书籍并不是坏事。【5题详解】词义猜测题。根据第二段中的Read books are far less valuable than unread ones. Indeed, the more you know, the larger the rows of unread books. Let us call this collection an antil
33、ibrary.可知,读过的书远不如没读过的书有价值;事实上,你知道的越多,未读的书就越多;让我们称这种收藏为反图书馆。由此推知,antilibrary指的是未读书籍的收藏。故选C。【6题详解】细节理解题。根据第四段中的Certain books may become references more than read-throughs.可知,某些书可能成为参考书而不是通读。由此可知,作者认为不必将每本书从头读到尾。故选B。【7题详解】推理判断题。最后一段中的Letting the role of books evolve in your life is a healthy sign of cu
34、riosity. Thats good for you and good tor the world around you.可知,让书在你的生活中发挥作用是一种健康的好奇心。这对你和你周围的世界都有好处,由此推知,作者对于收藏未读书籍这一行为持赞成态度。故选A。【点睛】依据逻辑推理猜测词义:运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。在第1小题中,可以根据该划线词所在的上下文语境来推测其意义。根据第二段中的Read
35、books are far less valuable than unread ones. Indeed, the more you know, the larger the rows of unread books. Let us call this collection an antilibrary.可知,读过的书远不如没读过的书有价值;事实上,你知道的越多,未读的书就越多;让我们称这个集合为反图书馆。由此推知,antilibrary指的是未读书籍的收藏。故选C。CSince App Store was set up, it has been selling consumers one s
36、imple thing choice. Whether you wanted to play games, read the news, or do a thousand other things, there was something for whatever you desired.Then something funny happened. Logging into the App Store today is like going into a shopping mall with only a coupon (优惠券) for one thing: Theres so much c
37、hoice; it might be easier to give up than to choose.It isnt consumers who are burdened, though. Too much content of all kinds also has economic effects. When countless choices are available, it causes pressure, pushing prices down and driving us a bit crazy.So what is the way forward? It may well be
38、 to tum less choice itself to the marketing strategy. There are already signs that this is happening. Firstly content companies are looking to prevent their offerings from getting lost in the tons of stuff. Most obvious is Disney, which is planning to open its own streaming service next year. The po
39、int is to narrow the focus so that those seeking Disney cartoons will have one place to go, rather than being around various services.Yet if that represents a careful first step, there are more extreme options too. Consider the idea of a wine club: from tens of thousands of bottles each year, subscr
40、ibers (用户) pay someone to select the most interesting ones. Perhaps what comes next for digital content is similar carefully selected offerings from trusted sources that put choices in the hands of someone else in order to get rid of the anxiety of choosing.Up to now, too much choice in digital medi
41、a has only one solution: the algorithm (运算法则). But weve seen the trouble with algorithms on You Tube. They feed you only what youve already said you like, not things you may not know youre into. Worse, they have a tendency to serve up disturbing content. The way forward cant simply be more or better
42、 algorithms.Instead, its time for digital companies to start thinking about how to put limits on things: on how much we can use a device, or what we are available to choose from.As we move further into the digital revolution, what people ask for is clear: Less.8. What will too much choice of content
43、 on the market result in?A. The shutdown of companies.B. Anxiety of consumers.C. Poor quality of products.D. Negative influence on economy.9. Why is Disney planning to open its own streaming service?A. To improve its marketing strategy.B. To help people focus on less choice.C. To encourage more peop
44、le to visit Disney.D To provide consumers with various services10. In what way may a wine club and digital content in the near future be similar?A. Someone else will be employed to make a choice for consumers.B. Both of them will offer only a few options.C. Consumers will refuse to choose from too m
45、any options.D. Both of them will make a change about their products.11. What do we know about the algorithm?A. It manages to offer what consumers will possibly like.B. It helps to remove disturbing content from digital media.C. it offers consumers things based on what theyve said they like.D. Itll s
46、olve the problem of having too much choice.【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】本文是说明文。文章介绍了应用市场把过多的产品选择权都推到消费者身上,会给经济带来消极影响。迪斯尼等许多公司计划开设自己的流媒体服务,防止他们的产品迷失在成堆的东西中的同时,帮助消费者缩小选择范围,从而消除选择焦虑。 【8题详解】推理判断题。根据第三段中的It isnt consumers who are burdened, though. Too much content of all kinds also has economic effects.
47、When countless choices are available, it causes pressure, pushing prices down and driving us a bit crazy.可知,不过,负担并不在消费者身上;各种内容过多也会产生经济影响;当有无数的选择时,它会带来压力,压低价格,让我们有点疯狂。由此推知,市场太多的目录选择对经济会导致消极的影响。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第四段中的Most obvious is Disney, which is planning to open its own streaming service next year
48、. The point is to narrow the focus so that those seeking Disney cartoons will have one place to go, rather than being around various services.可知,最明显的是迪斯尼,它计划明年开放自己的流媒体服务,重点是缩小关注范围,让那些寻找迪斯尼卡通的人有一个去处,而不是围绕着各种服务。由此推知,迪斯尼的流媒体服务是帮助消费者缩小选择范围的。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第五段中的Perhaps what comes next for digital con
49、tent is similar carefully selected offerings from trusted sources that put choices in the hands of someone else in order to get rid of the anxiety of choosing.可知,也许接下来的数字内容也是类似的精心挑选来自可信来源的内容,把选择交给其他人,以消除选择的焦虑。由此可知,一个葡萄酒俱乐部和数字内容将是相似的,因为其他人来为消费者做出选择。故选A。【11题详解】推理判断题。根据倒数第三段They feed you only what youv
50、e already said you like, not things you may not know youre into.可知,它们只给你提供你已经说过的你喜欢的东西,而不是那些你可能不知道你喜欢的东西。由此可知,运算法则根据消费者自身所好来为他们提供他们喜欢的东西。故选C。DWhats that one thing you really should do, but keep putting off? We all have them: time-consuming, or difficult chores were afraid of and drag out until the l
51、ast minute if we complete them at all.But what if we could drive ourselves into those boring tasks by pairing them with something we really enjoy? Research suggests that combining the things we want to do, with the thing we should do, could be a nice trick to reach our goals. The method is known as
52、temptation bundling and it allows you to combine two differing, but complementary activities at the same time.I only let myself get a footbath when Im doing some work, says Katherine Milkman, a professor of behavioral economics at the University of Pennsylvania. Another example? Going to your favori
53、te restaurant but with a difficult colleague, or someone youre supposed to spend time with, such as a relative.In short, its pairing something you like with something you dont like, offering you incentive to do something you might be putting off.Exercise is one activity routinely treated as a boring
54、 task so Milkman used it in an experiment to know how temptation bundling works in reality.In her experiment. Milkman encouraged students to exercise while listening to addictive, page-turning audiobooks. One group, which could only access the audiobooks while at the gym, were 51% more likely to exe
55、rcise than the control group, which were able to listen when they liked. Another group, whose access to the audiobooks was not restricted but who were merely encouraged to bundle the activities, were 29% more likely to exercise than the control group.The benefit of temptation bundling comes from doi
56、ng two things at once that go well together, says Milkman. The secret is to bundle tasks that require different effort. For instance, if one task requires focus or concentration, you want the other not to be too distracting reading while listening to a podcast is very difficult, for example, while c
57、ooking and listening is more realistic. Milkman adds.12. Temptation bundling can help us to_.A. avoid delaying what should be done in time.B. solve two problems at a time.C. put what we have learned into practice.D. improve our ability to face a chore.13. The two percentages 51% and 29% in paragraph
58、 6 show that_.A. many people treat exercise as a boring task.B. most people consider listening to audiobooks a boring thing.C. combining two activities at the same time can contribute to each other.D. the control group do the worst in dealing with physical exercise.14. Which of the following is true
59、 according to this passage?A. Cooking and listening can be combined because neither needs focus.B. Combining two differing, but complementary tasks is popular among us.C. Milkmans experiment shows that temptation bundling is effective.D. Temptation bundling is suitable for reading and listening to a
60、 podcast.15. This passage is intended to tell us_.A. what benefits pairing two tasks will bring us.B. how to get a boring task completed.C. what tasks can be paired with each other.D. how to identify the bad habit of putting off.【答案】12. A 13. D 14. C 15. B【解析】本文是说明文。文章介绍一种完成工作的好方法。研究表明,把我们想要做的事情与我们应
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
