2020新课标高考英语二轮专题强化训练:专题五书面表达 层级三 第二讲 读后续写专题强化训练 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020新课标高考英语二轮专题强化训练:专题五书面表达 层级三第二讲读后续写专题强化训练 WORD版含解析
- 资源描述:
-
1、读后续写(一)(建议用时:每篇25分钟)A阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。He met her at a party.She was so outstanding, with many boys around her, while he was so ordinary, with nobody paying attention to him.At the end of the party, he invited her to have coffee with him.She was surprised, but out of
2、politeness, she agreed.They sat in a nice coffee shop.He was too nervous to say anything, and she felt uncomfortable, thinking, “Please let me go home.”Suddenly he asked the waiter, “Would you please give me some salt? Id like to put it in my coffee.”Everybody stared at him.So strange! His face turn
3、ed red, but, still, he put the salt in his coffee and drank it.She asked him curiously, “Why do you have this hobby?”He replied, “When I was a little boy, I was living near the sea.I liked playing in the sea, and I could feel the taste of the sea, just like the taste of the salty coffee. Now every t
4、ime I have the salty coffee, I always think of my childhood. I miss so much my hometown and my parents who are still living there.”While saying that he couldnt hold back his tears.She was deeply touched.Thats his true feeling, from the bottom of his heart.A man who can speak out his homesickness mus
5、t be a man who loves home, cares about home, and has responsibility for his family.Then she also started to speak about her faraway hometown, her childhood, and her family.That was a really nice talk, also a beautiful beginning of their story.They continued to date. She found that actually he was a
6、man who met all her demands: he was kindhearted, warm and careful.He was such a good person but she almost missed him!Thanks to his salty coffee!Then the story went on just like every beautiful love story: the princess married the prince, and then they were living in happiness.And, every time she ma
7、de coffee for him, she put some salt in the coffee.Paragraph 1:After 40 years, he passed away, leaving her a letter._Paragraph 2:Learning the truth while reading the letter,_One possible version:Paragraph 1:After 40 years, he passed away, leaving her a letter. It said, “My dearest, please forgive my
8、 only lie I told youthe salty coffee.Remember the first time we dated? I was so nervous that I said salt.Actually I wanted some sugar.” He said many times he wanted to tell her the truth, but he was afraid of losing her.He also told her having her with him was his biggest happiness in his life.If he
9、 could live for a second time, he still wanted to marry her.Paragraph 2:Learning the truth while reading the letter, she wept, with tears down her face, making the paper totally wet.Never had she doubted it.Thinking that every time he drank the strange taste of coffee, her heart ached a lot.Her husb
10、and was such a kindhearted and considerate man that he hid the truth for his whole life.How deeply he loved her! Someday, someone asked her, “Whats the taste of salty coffee?” “Its sweet,” she replied.B阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。In 2004, my husband, Joe and I worked in a desig
11、n company in Arizona.One day, when we got back home after work, my tenyearold daughter Becky, and Joe were united in their desire for a dog.As for me, I shared none of theirs.“But why,” they pleaded(恳求)“Because I dont have time to take care of a dog.” “But well do it.” “Really? Youre going to walk t
12、he dog? Feed the dog? Bathe the dog?” “Yes, yes, and yes.” “I dont believe you.” “We will.We promise.”They didnt. They wanted to walk the cute dog that first day.From day two, neither of them thought to walk the dog.While I was slow to accept that I would be the one to keep track of her shots, to fe
13、ed and clean her, Misty knew this on day one.As she looked up at the three new humans in her life, she calculated,“The medium one is the most reliable.”Quickly, she and I developed something very similar to a Vulcan mind meld(心灵相通)Shed look at me with those sad brown eyes of hers, send her need, and
14、 then wait, trusting I would understandwhich, strangely, I almost always did. In no time, she would extend across my stomach as I watched television, and snored on my homeoffice couch as I worked on my design.Even so, part of me continued to reject walking duty. Joe and Becky had promised.“Not fair,
15、” I said to myself as she and I walked.“Not fair,” Id loudly remind anyone within earshot upon our return home.In September, 2008, the Great Depression hit Arizona.With that, my husband and I were both laid off overnight.During the following six months, Joe and I hurriedly rushed here and there to s
16、eek a new job, doing anything and everything we could to request employment.Every part of my life changed; no part of my old routine remained.However, Misty still needed walking.Paragraph 1:Upset as I was, I had to walk Misty while seeking a job._Paragraph 2:Months going by, my life changed a little
17、 and I came to enjoy my walks with Misty._One possible version:Paragraph 1:Upset as I was, I had to walk Misty while seeking a job. I felt it a heavy duty to apply my energy to the routine walk.Every time I walked Misty, I felt exhausted and fed up.One day, Misty stopped in front of me, unwilling to
18、 move forward despite my dragging the rope.Dramatically, all my anxiety, exhaustion and displeasure erupted like a volcano.I knelt down, burying my head in my hands, tears rolling down my face.Then, Misty approached me and laid her head on my knees to comfort me. I was a little embarrassed but grate
19、ful for Mistys understanding.Then I stood up, with my steps firm and powerful.Paragraph 2:Months going by, my life changed a little and I came to enjoy my walks with Misty. It felt more like relaxation than duty. Misty shared my negative feelings and kept walking peacefully, which comforted me a lot
20、. Thanks to Mistys silent companion, I regained the enthusiasm to life and finally went through the hard times. With my unremitting efforts, I eventually got a new job, and so did Joe. Everything seemed to be just fine and my family went back to routine. But something did changeI had an earnest and
21、faithful friend.C阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。The event that stands out in Toms memory happened one morning when Tom was only ten years old. He was at home with his elder sister Jane. Tom was doing his homework when he heard raised voices. At first he thought nothing of it since
22、 customers in the motorcycle shop directly below their flat often became loud, but he soon realized this time it was different.“Quick!Quick! Remove the motorcycles from the shop.” someone yelled.Then a thick burning smell filled the air. When Tom opened the front door of their flat to investigate, a
23、 thick cloud of smoke greeted him. The motorcycle shop had caught fire and people were running and crying.Jane, who had been playing the violin in her room, hurried to the living room. They rushed out of the door and along the corridor(走廊) through the smoke.They were heading towards the stairway at
24、the far end of the corridor when Jane stopped in her track. She turned around and headed back the way they came. Tom had no idea what she was doing, but he followed suit.Jane had suddenly remembered the lady in her 70s who lived next door to them, who they called Makcik, Malay for auntie. Jane began
25、 banging on Makciks door, but got no answer. As the smoke thickened around them, Tom could see many of their neighborssome still in their pyjamas(睡衣裤)running for safety. The thought of fear crossed his mind.“She would have run for safety like everyone else!” Tom cried. However, Jane refused to give
26、up. “I know Makciks still inside.” She said she was familiar with Makciks daily routine and was certain she would still be sleeping. She pounded the door. “Go downstairs. Go now! Go!”Paragraph 1:Tom noticed the flame was reaching up._ _Paragraph 2:Luckily, some neighbors passing by stopped and offer
27、ed help. _One possible version:Paragraph 1: Tom noticed the flame was reaching up. Frozen with fear, he stood rooted to the spot. He comprehended the gravity of the situation and held Janes hand tightly. By then, both of them were coughing and their eyes were stinging. Time seemed to stand still, th
28、ough they were probably there for only two or three minutes. Tom begged Jane to run for safety as quickly as possible. Jane tried to shield her nose from the choking smoke and shook her head. She kept pounding against the door. Tom burst out crying.Paragraph 2:Luckily, some neighbors passing by stop
29、ped and offered help. A sense of strength immediately replaced the mounting fear and anxiety in Janes mind. She told them Ms. Makcik must be still in the room. They forced the door open with all their might. Sure enough, Makcik was lying in bed, unconscious. She was carried downstairs and then rushe
30、d to the hospital, where she finally came to herself. People in the neighborhood felt relieved and Jane and Toms joy was immense.读后续写(二)(建议用时:每篇25分钟)A阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。When I was ten years old, I lived with my family in a small house in rural South Jersey. I often acc
31、ompanied my mother to the A&P to buy groceries. Without a car, we walked, and I would help her carry the bags.My mother had to shop very carefully, as she was a waitress, and her salary barely sustained(勉强维持) us. One day, while she was weighing prices, a promotional display for the World Book Encycl
32、opedia(百科全书) caught my eyes. The volumes were beautifully creamcolored. Volume was ninetynine cents with a tendollar purchase.All I could think of while shopping was the book. I stood at the register(收银台) with my mother, holding my breath as the cashier rang up the items. It came to over eleven doll
33、ars. My mother produced a five, some singles, and a handful of change. As she was counting out the money, I somehow found the courage to ask for the encyclopedia. “Could we get one?” I said, showing her the display. “Its only ninetynine cents.”I did not understand my mothers increasing anxiety; she
34、did not have enough change and had to sacrifice a large can of peas to pay the amount, “Not now, Patricia,” she said sternly. “Today is not a good day.” I packed the groceries and followed her home, upset.The next Saturday, my mother gave me a dollar and sent me to the A&P alone. Two quarts of milk
35、and a loaf of bread thats what a dollar in 1957. I went straight to the World Book display. There was only one first volume left, which I placed in my cart(购物车). I didnt need a cart, but took one so I could read as I went up and down the aisles. A lot of time went by and I knew I had to leave, but I
36、 couldnt bear to part with the book. With no detective in sight, I, impulsively(冲动地), put it inside my shirt and zipped up my jacket. I was a tall, skinny kid, and I am certain the shape of the book was obvious.Paragraph 1:My heart beating rapidly, I headed for the register._Paragraph 2:Back home, I
37、 told my mother what I had promised the detective._One possible version:Paragraph 1:My heart beating rapidly, I headed for the register. I paid the dollar for the three items and was about to leave when I felt a heavy tap on my shoulder. It was a big detective. “You stole something. You will be sear
38、ched,” he announced. Horrified, I slid the book out from inside the shirt and handed it over. “An encyclopedia?” he asked, somewhat surprised. “Yes,” I whispered, trembling. “Why didnt you ask your parents to purchase it?” “I did, but they didnt have the money.” With a sigh, he made me promise to te
39、ll my parents about my wrongdoing and then let me leave.Paragraph 2:Back home, I told my mother what I had promised the detective. Unexpectedly, she didnt explode as usual. She fell silent, looking extremely anxious. Consumed with guilt, I gathered my courage, apologized and promised that it would n
40、ever ever happen again. “All will be OK!” said my mother, wrapping me in her arms. Then she told me that she would go to the A&P to tell the detective I had admitted and that I should play outside. Hours later, when I was back home, I noticed a bag with my name on it. I opened it and packed inside w
41、as the World Book Encyclopedia, Volume .B阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。Once, when I was a teenager, my father and I were standing in line to buy tickets for the circus. Finally there was only one family between us and the ticket counter.This family made a big impression on me. Th
42、ere were eight children, all probably under the age of twelve. You could tell they didnt have a lot of money. Their clothes were not expensive, but they were clean. The children were wellbehaved, all of them standing in line, twobytwo behind their parents, holding hands. They were excitedly talking
43、about the clowns, elephants and other acts they would see that night with their brothers or sisters in a low voice. One could sense they had never been to the circus before. It promised to be a highlight of their young lives.The father and mother were at the head of the pack, standing proud as they
44、could be. The mother was holding her husbands hand, looking up at him as if to say, “You are my knight in shining armor.” He was smiling and responding in pride, looking back at her as if to say “You got that right.” The ticket lady asked the father how many tickets he wanted. He proudly responded “
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-395538.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
