内蒙古赤峰市元宝山区2023-2024学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古 赤峰市 元宝 山区 2023 2024 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、2023-2024学年度高一英语上学期期中试卷第二部分阅读(共两节, 满分50分)第一节(共 15 小题; 每小题 2.5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项。ASince the modern Olympics began in 1896, it has been held in more than 40 different cities. That gives Olympic fans quite a few possible travel destinations to choose! Beijing, ChinaOlympic f
2、ans should consider visiting the Beijing Olympic Park to check out the special buildings of the so-called “Birds Nest” and “Water Cube”the national stadium and aquatics center built for the 2008 Beijing Olympics. Popular historic places in Beijing include the Forbidden City, the Summer Palace, and T
3、iananmen Square. Innsbruck, AustriaLocated in the heart of the Alps, Innsbruck is known as a great winter destinationwhich explains why it has hosted not one but two Winter Olympics. Known for its mountainous views, Innsbruck is the perfect stop for outdoor adventurers. Mexico City, MexicoThis wonde
4、rful travel destination offers a wide number of popular museums, historic buildings, and public parks. People will love shopping for fresh meat and produce at the markets, taking a cooking class, and generally eating their way through Mexico City, which is especially known for its culinary (烹饪的) exp
5、eriences that include both globally well-known restaurants and locally favored street carts. Melbourne, AustraliaNearly half a century before Sydney hosted the 2000 Summer Olympics, Melbourne became the first Australian host city in 1956. Head to the “cultural capital of Australia”, located in Victo
6、ria on the southeastern coast, for an energetic cafe culture and art scene, Melbourne offers something for every type of traveler and everyone can enjoy an evening at one of the citys many rooftop bars or a day of wine tasting.1. Where will you go if you are fond of adventure?A. Beijing, China.B. Me
7、xico City, Mexico.C. Innsbruck, Austria.D. Melbourne, Australia.2. What can visitors do in Mexico City?A. Enjoy wonderful culinary classes.B. Buy beautiful clothes and shoes.C. Admire beautiful mountainous views.D. Visit special stadiums for the Olympics.3. What can we know about Melbourne?A. It is
8、famous for all kinds of wine.B. It has many world-famous hotels.C. It hosted the Summer Olympics twice.D. It can satisfy different travelers needs.【答案】1. C2. A3. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个和奥运会有关的旅游目的地。【1题详解】细节理解题。根据第三段“Known for its mountainous views, Innsbruck is the perfect stop for outdoor advent
9、urers.(因斯布鲁克以其山景而闻名,是户外冒险家的完美驿站)”可知,如果你喜欢冒险,你可以去澳大利亚的Innsbruck。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Mexico City, Mexico部分中“People will love shopping for fresh meat and produce at the markets, taking a cooking class, and generally eating their way through Mexico City, which is especially known for its culinary (烹饪的) ex
10、periences that include both globally well-known restaurants and locally favored street carts.(人们会喜欢在市场上购买新鲜的肉类和农产品,参加烹饪课,并通常在墨西哥城吃上一顿,墨西哥城以其烹饪体验而闻名,包括全球知名的餐馆和当地受欢迎的街头推车)”可知,游客在墨西哥城可以享受美妙的烹饪课程。故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“Head to the “cultural capital of Australia”, located in Victoria on the southeastern
11、coast, for an energetic cafe culture and art scene, Melbourne offers something for every type of traveler and everyone can enjoy an evening at one of the citys many rooftop bars or a day of wine tasting.(前往位于东南海岸维多利亚州的“澳大利亚文化之都”,寻找充满活力的咖啡馆文化和艺术场景,墨尔本为各种类型的旅行者提供了一些东西,每个人都可以在城市的许多屋顶酒吧之一享受一个晚上,或者品尝一天的葡
12、萄酒)”可知,墨尔本可以满足不同旅客的需求。故选D。BI am Lucy, a 15-year-old girl from India and I think believing is a great power that can change anything in your life.When I was 13, almost everyone just thought I was a kid so I did not have to worry about anything. But that was not true because I was bored with everythin
13、g I was learning. Besides, my mother didnt understand me.When I was 14, things changed. My friend encouraged me to learn music and I just found out that I had a strong interest in music so I started spending much time on it. Soon I wanted to be a part of it. So I researched it and then I wanted to b
14、e a part of an academy(专科院校) that trains musicians. But the problem was that it was in a different country. Although my parents might not be on my side, I never gave up my dream.During the next year, I practised my skills in dancing, singing and flexibility. I was in senior high school and had to be
15、 a boarder(寄宿生). My mother made me focus on my study. But I was busy preparing for auditions(试镜) of that academy and I was doing everything I could to prove it. To get what I wanted, I had that academys photos all over my room and that citys main monument on my phones wallpaper.After a year in 2022,
16、 I finally gave my best audition of that academy on the Internet and I got in! I was happy but sometimes I wondered whether my parents were going to agree to it or not, Fortunately, my parents agreed and I flew to that country to give the last phase of an interview to join that academy. I passed and
17、 later was sent there for training.It was not surprising that I finally got the chance to live in the city of my dream and train in the academy of my dream, as I believed everything was going to work out as long as I held on to my dream.4. What can we infer about the 13-year-old Lucy?A. She had fun
18、every day.B. Everyone supported her.C. She was unhappy with her life.D. A dream started in her heart.5. Who first led Lucy to the musical path?A. Her teacher.B. Her mother.C. Her friend.D. Her father.6. What played a key role in Lucys success?A. Her effort and determination.B. Her family background.
19、C. Her curiosity about new thingsD. Her talent for performance.7. What did Lucy think of attending her ideal academy?A. It was a stage to make her famous.B. It was within her expectation after hard work.C. It made her love her mother more.D. It was a new way to make friends.【答案】4. C5. C6. A7. B【解析】【
20、导语】本文是夹叙夹议文。文章通过讲述作者在15岁的时候因为朋友的鼓励喜欢上了音乐,虽然家人不同意,但是在她的坚持和努力下,仍然取得了成功。【4题详解】推理判断题。根据第二段“When I was 13, almost everyone just thought I was a kid so I did not have to worry about anything. But that was not true because I was bored with everything I was learning. Besides, my mother didnt understand me.(
21、当我13岁时,几乎所有人都认为我是个孩子,所以我不必担心任何事情。但这不是真的,因为我对所学的一切都感到厌烦。此外,我妈妈不理解我。)”可知,Lucy在13岁时生活过得不开心。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段“My friend encouraged me to learn music and I just found out that I had a strong interest in music so I started spending much time on it. (我的朋友鼓励我学习音乐,我发现我对音乐有浓厚的兴趣,于是我开始花很多时间在音乐上。)”可知,最先将Luc
22、y引上音乐之路的人是她的朋友。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段“During the next year, I practised my skills in dancing, singing and flexibility. I was in senior high school and had to be a boarder(寄宿生). My mother made me focus on my study. But I was busy preparing for auditions(试镜) of that academy and I was doing everything I
23、 could to prove it. To get what I wanted, I had that academys photos all over my room and that citys main monument on my phones wallpaper.(在接下来的一年里,我练习了舞蹈、唱歌和柔韧性。我在读高中,必须成为寄宿生。我妈妈让我专注于学习。但我正忙着准备那所学院的试镜,我正在尽我所能证明这一点。为了得到我想要的东西,我在我的房间里放满了学院的照片,在我手机的壁纸上放满了这座城市的主要纪念碑。)”和最后一段“It was not surprising that I
24、 finally got the chance to live in the city of my dream and train in the academy of my dream, as I believed everything was going to work out as long as I held on to my dream.(我终于有机会生活在我梦想的城市,并在我梦想中的学院接受训练,这并不奇怪,因为我相信只要我坚持我的梦想,一切都会成功的。)”可知,Lucy的努力和决心让她最终获得成功。故选A。【7题详解】细节理解题。根据最后一段“It was not surprisi
25、ng that I finally got the chance to live in the city of my dream and train in the academy of my dream, as I believed everything was going to work out as long as I held on to my dream.(我终于有机会生活在我梦想的城市,并在我梦想中的学院接受训练,这并不奇怪,因为我相信只要我坚持我的梦想,一切都会成功的。)”可知,Lucy 的成功完全在她的意料之中。故选B。CA 17-year-old pilot (飞行员) has
26、 become the youngest person to fly alone around the world. Mack Rutherford, who holds British and Belgian citizenship, completed his trip on Wednesday. He landed his small plane in Bulgarias capital, Sofia. That is also where he started his trip five months ago. Rutherford, who turned 17 during his
27、trip, broke the Guinness World Record for youngest male to fly around the world. That record had been held by Travis Ludlow of Britain. Ludlow was 18 when he made his flight around the world last year.Rutherford was born into a family of flyers. He earned his pilots License (许可证) in 2020, becoming t
28、he youngest pilot in the world at the age of 15.His trip around the world started in Sofia on a plane owned by the internet company ICD Soft. The ultralight plane, called Shark, can travel at the speed of 300 kilometers per hour. Normally a two-seater, the plane was changed for his long trip by repl
29、acing the second seat with an extra fuel (燃料) container.Rutherford first planned to make the trip in three months. But it lasted longer because of rainstorms, sandstorms and extreme heat. Most of the delays were caused by waits to get permits and other documents required for keeping with the flight
30、plan. The flight took him through Africa and the Calf area to India, China, South Korea, and Japan. He crossed the northern Pacific and landed after 10 straight hours in the air on a volcanic island near the Bering Strait. From there, he headed to Alaska and down the West Coast of the United States
31、to Mexico. Then he headed north again along the U. S. East Coast to Canada, and across the Atlantic Ocean to Europe.His sister Zara, said she kept in close touch with her younger brother during his flight.On Wednesday, a huge crowd of people welcomed Rutherford and celebrated his achievements. His f
32、ather, Sam Rutherford, said he was extremely happy and proud of his childrens achievements. He told reporters that such an event helps show other children they should follow their dreams.8. How old was Mack Rutherford when he started his flight around the world?A. At the age of 16 years old.B. At th
33、e age of 17 years old.C. At the age of 15 years old.D. At the age of 19 years old.9. Why was the plane changed before the flight?A. To have a faster speed.B. To have a lighter weight.C. To have a longer flying time.D. To have an extra seat.10. What were the feelings of Rutherfords father when Ruther
34、ford was back on Wednesday?A. Unbelievable and respectful.B. Grateful and touched.C. Sad and doubtful.D. Happy and proud.11. Where is the text probably from?A. A scientific research.B. A guidebook.C. A diary.D. A news report.【答案】8. A9. C10. D11. D【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章讲述一名17岁的飞行员Rutherford成为世界上最年轻的独自驾
35、驶飞机环游世界的人的环球经历。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Rutherford, who turned 17 during his trip, broke the Guinness World Record for youngest male to fly around the world. (Rutherford在这次旅程中度过了17岁生日,他打破了吉尼斯世界纪录,成为完成环球飞行的最年轻的男性。)”可知Rutherford是在16岁开始环游世界的,故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段“Normally a two-seater, the plane was changed f
36、or his long trip by replacing the second seat with an extra fuel (燃料) container. (飞机通常是双座的,为了长途旅行,他把第二个座位换成了一个额外的燃料箱。)”可知为了有更长的飞行时间,他在起飞前改装了飞机,故选C。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“His father, Sam Rutherford, said he was extremely happy and proud of his childrens achievements. (他的父亲Sam Rutherford说,他为孩子们的成就感到非常高兴和
37、自豪。) ”可知星期三Rutherford回来时,他父亲感到高兴和自豪,故选D。【11题详解】推理判断题。根据第一段“A 17-year-old pilot (飞行员) has become the youngest person to fly alone around the world. Mack Rutherford, who holds British and Belgian citizenship, completed his trip on Wednesday. He landed his small plane in Bulgarias capital, Sofia. That
38、is also where he started his trip five months ago. Rutherford, who turned 17 during his trip, broke the Guinness World Record for youngest male to fly around the world. (一名17岁的飞行员成为世界上最年轻的独自驾驶飞机环游世界的人。Mack Rutherford拥有英国和比利时国籍,他于周三完成了他的旅行。他的小型飞机降落在保加利亚首都索非亚。这也是他五个月前开始旅行的地方。Rutherford在他的旅行中,打破了吉尼斯世界纪
39、录,成为最年轻的环球飞行男性。)”可知文章很鲜明的列出了时间,地点,人物和事件,所以最有可能是一篇新闻报道,故选D。DOf all the unusual behaviors I was told to expect from my teenagers, their staying in their rooms for a long period of time was the worst for me.Like many other parents, I, too, often thought that there must either be something wrong with me
40、, or something deeply wrong with my teenagers when they suddenly wanted to avoid everyone in the house and the outside world.What I didnt know was that looking for solitude (独处) and privacy was perfectly normal for teenagers, and while you may think their wish for solitude is worrying, what is reall
41、y happening is actually mentally (精神上) necessary.A recent study in the Journal of Adolescence looked at a lot of possible causes of a teenagers strong wish and need for solitude. What they found can make parents less worried about the troubling but actually helpful behavior. Researchers believe want
42、ing and needing to be alone is just a matter of personal choice for teenagers, and that if that choice is out of their will, there is nothing to worry about.“Solitude has always been seen as something detrimental to mental health, especially for teenagers who are thought to be unsociable or lonely,”
43、 said Margarita Azmitia, professor of psychology at UC Santa Cruz and co-author of the study. She continues, “However, sometimes solitude can help teenagers deal with mental problems. Developmentally, leaning to be alone is a skill, and it can make them refreshed and energetic.”So when should parent
44、s get worried? Researchers found if a teenager is forced to stay in his bedroom as a punishment or something, then this kind of solitude will cause problems. But when a teenager has chosen on his own to check out his life, so to speak, it serves as a much-needed break from the noise of life. In thos
45、e cases, self-chosen solitude can provide a chance for self-examination or creative expression. So communication matters between teenagers and parents.12. What did the author think about her teenagers staying in their rooms in the past?A. She was very worried about it.B. She thought it mentally nece
46、ssary.C. She thought it was perfectly normal.D. She really didnt care about it.13. What can we know from the finding of the Journal of Adolescence?A. Parents anxiety is totally wrong.B. Choosing to be alone sometimes can be helpful.C. The behavior of solitude is unnecessary for mental health.D. Teen
47、agers solitude has nothing to do with personal choice.14. What is the meaning of the underlined word in paragraph 5?A. familiar.B. new.C. harmful.D. similar.15. What can we learn from the last paragraph?A. Many teenagers want solitude.B. Forced solitude should be avoided.C. Parents should not punish
48、 their teenagers.D. Teenagers should communicate with their parents.【答案】12. A13. B14. C15. B【解析】【导语】这是一篇说明文,文章主要介绍一项研究发现,青少年选择独处是有益处的,独处有时可以帮助他们处理心理问题,在发育过程中,学会独处是一种技能,可以让他们精神焕发、充满活力。【12题详解】细节理解题。根据第一段“Of all the unusual behaviors I was told to expect from my teenagers, their staying in their rooms
49、for a long period of time was the worst for me. (在我被告知要从我十几岁的孩子那里预料到的所有不寻常的行为中,他们长时间呆在自己的房间里对我来说是最糟糕的)”及第三段“What I didnt know was that looking for solitude (独处) and privacy was perfectly normal for teenagers, and while you may think their wish for solitude is worrying, what is really happening is ac
50、tually mentally (精神上) necessary. (我所不知道的是,对于青少年来说,寻求独处和隐私是再正常不过的事情,尽管你可能认为他们想要独处的愿望令人担忧,但实际上发生的事情在精神上是必要的)”可知,作者过去认为孩子待在房间是令人担忧的一件事。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第四段中“What they found can make parents less worried about the troubling but actually helpful behavior. (他们的发现可以让父母不那么担心这种令人不安但实际上是有益的行为)”可知,这项研究发现选择独处
51、有时是有益的。故选B。【14题详解】词义猜测题。根据第五段中画线词下文“However, sometimes solitude can help teenagers deal with mental problems. (然而,有时候独处可以帮助青少年处理心理问题)”可知,有时独处可以帮助青少年处理心理问题,画线词所在句与下文是转折关系,由此可推测,画线词所在句意为“孤独一直被认为是不利于心理健康的,尤其是对那些被认为不善交际或孤独的青少年来说”,detrimental意为“有害的”。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段中“But when a teenager has chosen
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
