2020版高考英语新素养大二轮专题突破通用版练习:考前冲刺卷(一) WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版高考英语新素养大二轮专题突破通用版练习:考前冲刺卷一 WORD版含解析 2020 高考 英语 素养 二轮 专题 突破 通用版 练习 考前 冲刺 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、考前冲刺卷(一)第一部分听力(略)第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AVehicles often come into conflict with other vehicles and pedestrians when their intended courses of travel intersect(交叉),and end up being in each others way.The general principle that establishes who has the
2、 right to go first is called “right of way”,or “priority”It determines who has the right to use the conflicting part of the road and who has to wait.Signs,signals,markings and other features are often used to make priority clear.A driver must yield (让) the right of way to other drivers:When approach
3、ing a YIELD sign.Slow down or stop to avoid a crash.Even after the light turns green when there are vehicles in the intersection.When approaching emergency vehicles using sounding or flashing sirens(警报器)After coming to a complete stop at an intersection where there is a stop sign or a flashing red s
4、ignal.If there is no stop line,stop before the crosswalk.When making a left turn on a red light after a stop from a oneway street to another oneway street with traffic moving to the left.(See Figure A)When two vehicles on different roadways arrive at a fourway stop intersection at the same time,the
5、vehicle should yield to the vehicle on its right.(See Figure B)When coming out of an alley,building,private road or driveway after coming to a complete stop.(See Figure C)When crossing traffic at the end of a “T” road with no traffic control signs or signals.(See Figure D)1Whats the purpose of the t
6、ext?ATo explain the law of right of way.BTo illustrate traffic signs and signals.CTo inform drivers of general traffic rules.DTo introduce traffic rules to pedestrians.答案A解析主旨大意题。文章主要描述了道路行车规则,故可推理文章的目的在于解释路权法。故选A。2Which is the right behavior according to the text?ADrive on once the light turns gree
7、n.BKeep driving if there is no stop line.CYield to emergency vehicles at any time.DSlow down when approaching a YIELD sign.答案D解析细节理解题。根据A driver must yield(让) the right of way to other drivers部分第一点“When approaching a YIELD sign.Slow down or stop to avoid a crash.”可知当靠近让路标志时,要减速或停车以避免相撞。故选D。3Which of
8、 the following descriptions is TRUE according to the figures?AFigure A:B should yield to A.BFigure B:A should yield to B.CFigure C:A should yield to B.DFigure D:A should yield to B.答案B解析细节理解题。倒数第三点“When two vehicles on different roadways arrive at a fourway stop intersection at the same time,the veh
9、icle should yield to the vehicle on its right.”(当两辆行驶在不同道路上的车辆同时到达四路交叉口时,车辆应向其右侧车辆让路。)故B图像中A车辆应当给B车辆让行。故选B。BFor some years,my mother worked for a charity as President and Secretary.Selling raffle tickets(兑奖券) was her main means of bringing in the charitys muchneeded funds.We girls would accompany he
10、r,selling tickets with great success.My father made and donated beautiful wooden toys,jewellery boxes and other lovely items as prizes.Now my sister was always coming up with “good ideas”,most of which didnt work out to plan.But that didnt deter her.She had many just waiting to be tested.When she wa
11、s eight and I was just five,we had a wonderful idea for a business adventure.We decided we would sell raffle tickets for charity,and that charity was us!So one afternoon,we told our mother we were going to play in the park with our cousins as we did most days after school.But instead,we walked aroun
12、d the streets armed with a raffle book,a pen and a large cloth bag to carry the money.Wed accompanied our mother many times when she sold tickets,so people were familiar with us when we appeared at their doors.Despite the blank looks they received when asking about the prizes on offer,they were very
13、 generous.Although there were no actual prizes,our mothers previous track record enabled us to sell nearly the whole book of raffle tickets.Like a little pair of lottery(彩票) winners,we walked home and proudly showed off our takings.But our enjoyment of this sudden wealth was shortlived,and our plans
14、 for spending it quickly failed.Our angry mother took us back to every ticket buyer,making us apologise and give the money back.Thankfully,our sweet neighbours didnt make a big deal of our “clever” misbehavior and thus my mothers fundraising career could continue safely.We were taught a good lesson
15、by our mother that day.Also I remember my sisters entrepreneurial(企业家的) spirit dried up a bit after that.语篇解读本文是记叙文,姐妹俩假借妈妈之名出售兑奖券且企图将所得据为己有。事后在妈妈的教育下,姐妹俩意识到自己的错误,对自己的行为进行了诚恳地道歉。4What did the authors father do?AHe got prizes ready.BHe sold handmade items.CHe was in charge of a charity.DHe helped des
16、ign raffle tickets.答案A解析细节理解题。根据第一段中的“My father made and donated beautiful wooden toys,jewellery boxes and other lovely items as prizes.”可知,父亲会准备兑奖券上的奖品。5What does the underlined word “deter” in Paragraph 2 mean?AEmbarrass. BShock.CDiscourage. DMislead.答案C解析词义猜测题。由转折词But以及下文提到的姐姐继续具体实施她的想法可知,之前的失败并没
17、有阻止姐姐。deter意为“阻止”。6What can be learned about the author and her sister while selling raffle tickets?AThey ran into their mother.BThey met some generous strangers.CThey got lost while walking around the streets.DThey took advantage of peoples trust in their mother.答案D解析推理判断题。根据第四段中的“Although there we
18、re no actual prizes,our mothers previous track record enabled us to sell nearly the whole book of raffle tickets.”可知,姐妹俩利用人们对妈妈的信任得以出售出很多兑奖券。7What lesson did the author and her sister learn?AHonesty is the best policy.BWhats done cant be undone.CMisfortune never comes alone.DGood advice is beyond al
19、l price.答案A解析推理判断题。根据最后一段中的“Our angry mother.making us apologise and give the money back.We were taught a good lesson by our mother that day.”可知,妈妈对于姐妹俩故作聪明的小把戏非常气愤,命令二人向奖券购买者道歉,并退还所得。根据故事情节推断,妈妈应是教姐妹俩做人要诚实。CThe striking bright blues,yellows,and oranges of poison tree frogs are a classic example of
20、warning coloration,sending a message to predators(捕食者) to stay away.But somewhat counterintuitively(反直觉地),these colors may be helping the frogs hide in plain sight,according to a new study.These frogs live on the forest floor in the lowland rainforests of South Americas Guiana Shield.The frogs are b
21、lueblack with a bright yellow ring around their head and back,which may be broken or joined to form a figure eight.Like a fingerprint,the pattern is unique to each frog.Predators generally learn that such brightly colored frogs are poisonous and tend to avoid them.But this doesnt always work.Foolish
22、 predators ignore the warning,while some birds and snakes seem to be able to eat poisonous frogs with few ill effects.So researchers wondered whether these poison frogs have another way of protecting themselvescamouflage(保护色)To find out,they first tested computational models of predator vision on pi
23、ctures of the frogs.Their results suggested that although the frogs are obvious at close range,their colors and patterns blend(融合) with the rainforest background as viewing distance increases.To test those results,they placed model frogs on different backgrounds in a rainforest to see how wild preda
24、tors reacted.Predators attacked the frogs more often when they were placed atop(在的顶上) a picture of plain soil or a colored paper square,but less often when they were on the actual rainforest floor.And humans seem to fall for the trick,too:People who saw pictures of frogs in the rainforest took longe
25、r to spot the real frogs at a distance than a frog that had been altered(使变样) so that it didnt have the same colors and patterns.Together,this suggests that although these poison frogs are highly visible at close range,from far away their colors blend together for the perfect rainforest camouflage.T
26、he researchers consider that the frogs pattern is made up of a specific distribution of colors to give it the best of both worlds.语篇解读本文是说明文。最新研究发现,生活在南美洲的一种毒树蛙,其鲜艳的皮肤颜色与周围的环境融为一体,使得捕食者不容易发现它们。8What does the new study about poison tree frogs focus on?AHow their predators catch them.BHow their bright
27、 colors protect them.CWhat their bright colors are.DWhat their predators are.答案B解析细节理解题。根据第一段中的“these colors may be helping the frogs hide in plain sight,according to a new study”可知,B项正确。9What does the author intend to do in Paragraph 2?ASummarize the previous paragraph.BUse examples to support the
28、topic.CAdd some background information.DIntroduce a new topic for discussion.答案C解析写作目的题。第二段中作者介绍了毒树蛙的生活地点以及皮肤颜色的构成,作者写本段的目的是提供背景知识。10What can be learnt about the results achieved by the researchers?AThey confirmed their assumption.BThey changed their research direction.CThey needed more research dat
29、a support.DThey disagreed with previous research findings.答案A解析推理判断题。根据第四段及第五段的内容可知,研究者们设想毒树蛙用鲜艳的皮肤颜色作为保护色,使自己与雨林融为一体来保护自己。为了验证这一设想,研究人员进行了两次科学实验,实验结果均证实了这一设想。11What do we know about the test done in the wild?AThe researchers used real frogs.BThe researchers used computational technology.CPredators
30、had difficulty finding frogs near them.DPredators could spot frogs on plain soil more easily.答案D解析细节理解题。根据第五段中的“Predators attacked the frogs more often when they were placed atop(在的顶上) a picture of plain soil”可知,在野外进行的实验中,捕食者对于放在纯地面背景上的毒蛙模型进行了更频繁的攻击,也就是说,捕食者更容易发现置于纯地面背景上的青蛙。DIn the United States,the
31、 baby boomer generation(婴儿潮一代) include those who were born in the time after World War .Those babies have retired or are now reaching the retirement age.As these adults age,many of their adult children worry about how to take care of their aging parents.In the United States it is not common for seve
32、ral generations to live under one roof.Once children grow up and get married,they move out,leaving their aging parents to care for themselves.When these aging parents can no longer take care of themselves because of age or illness,it is not uncommon for adult children in the US to place their elderl
33、y parents in a nursing home.A nursing home is a place that offers care for the elderly and ill.As the name suggests,nursing homes have professionals including nurses,doctors and social workers to help aging adults deal with the challenges of daily life.And their mental health could be guaranteed for
34、 elderly people to get relaxed,accompanied by those of the same age.Most nursing homes also have social activities for the elderly to participate in and keep active.These activities range from games to dance classes,and movie nights.Nursing homes are supposed to provide three nutritious meals for th
35、eir residents(住户)Nursing homes are controversial,however.There have been cases across the country of staff in nursing homes treating the elderly residents badly and even robbing them.There are different states and federal agencies that are supposed to oversee(监管) nursing homes.Some people feel that
36、it should be the responsibility of family members,especially adult children,to care for their aging or sick parents.However,many adult children have their own children and families to take care of,and do not have the means to care for their elderly parents;others worry about medical skills needed if
37、 their elderly parents are seriously ill.And these problems of caring for parents are bothering more and more adults in the US at present.语篇解读本文是一篇议论文。文章谈论的是美国的成年子女们目前面临的“养老问题”,介绍了“送养老院”和“在家养老”的利与弊,最后作者简要介绍了“在家养老”的实际困难,引发读者的思考。12What is the first paragraph mainly about?AWhen the baby boomer generati
38、on in the US were born.BWhether the elderly and their children should live together.CWhy Americans put their elderly parents in nursing homes.DHow Americans look after their aging parents differently.答案C解析段落大意题。文章第一段说明了生育高峰期出生的一代人都渐渐变老,并且在美国,几代人同住一个屋檐下的情况很少见,因此养老问题日趋迫切,一些成年子女们将年迈的父母送到养老院。因此本段主要讲了这一行
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-401066.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
