2020版高考英语新课标大二轮专题辅导与增分攻略专题强化训练 专题三 阅读理解3-10第十讲应用文阅读理解 WORD版含答案.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版高考英语新课标大二轮专题辅导与增分攻略专题强化训练 专题三阅读理解3-10第十讲应用文阅读理解 WORD版含答案 2020 高考 英语 新课 二轮 专题 辅导 攻略 强化 训练 阅读 理解
- 资源描述:
-
1、第十讲应用文阅读理解Step1 典题感悟高考名题这样考(2019全国卷)OPENINGS AND PREVIEWSAnimals Out of PaperYolo! Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph, in which an origami(折纸术) artist invites a teenage talent and his teacher into her studio. Merri Milwe directs. In previews. Opens Feb.12.(West Park P
2、resbyterian Church, 165 W86th St.2128684444.)The AudienceHelen Mirren stars in the play by Peter Morgan, about Queen Elizabeth II of the UK and her private meetings with twelve Prime Ministers in the course of sixty years. Stephen Daldry directs. Also starring Dylan Baker and Judith Ivey. Previews b
3、egin Feb.14.(Schoenfeld, 236 W45th St.2122396200.)HamiltonLinManuel Miranda wrote this musical about Alexander Hamilton, in which the birth of America is presented as an immigrant story. Thomas Kail directs. In previews. Opens Feb.17.(Public, 425 Lafayette St.2129677555.)On the Twentieth CenturyKris
4、tin Chenoweth and Peter Gallagher star in the musical comedy by Betty Comden and Adolph Green, about a Broadway producer who tries to win a movie stars love during a crosscountry train journey. Scott Ellis directs, for Roundabout Theatre Company. Previews begin Feb.12.(American Airlines Theatre, 227
5、 W42nd St.2127191300.)语篇解读:这是一篇应用文。这篇文章对一些话剧的开幕和新剧首映进行了介绍。1What is the play by Rajiv Joseph probably about?AA type of art. BA teenagers studio.CA great teacher. DA group of animals.解析细节理解题。根据话剧Animals Out of Paper中的Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph, in which an origa
6、mi(折纸术) artist invites a teenage talent and his teacher into her studio.可知, Rajiv Joseph创作的话剧是关于折纸的一种艺术。故选A。答案A2Who is the director of The Audience?AHelen Mirren. BPeter Morgan.CDylan Baker. DStephen Daldry.解析细节理解题。根据话剧The Audience中的Stephen Daldry directs.可知,本剧是Stephen Daldry导演的。故选D。答案D3Which play w
7、ill you go to if you are interested in American history?AAnimals Out of Paper.BThe Audience.CHamilton.DOn the Twentieth Century.解析细节理解题。根据话剧Hamilton中的LiManuel Miranda wrote this musical about Alexander Hamilton, in which the birth of America is presented as an immigrant story.可知,话剧Hamilton的主题是美国的诞生,
8、由此可知,如果你对美国历史感兴趣,你可以看这部话剧。故选C。答案CStep2 文体分析解题方略须明了应用文体较容易,快速浏览明大意。跳读内容重细节,亦可舍文先读题。相关内容细比对,信息吻合破先机。一、阅读理解中应用文的文体和结构特点1文体特点:语言简练,就其用词来看,文章里有大量生僻的专有名词,如地名、人名、机构名、组织名、书名、作品名等。2结构特点:应用文主要用于传递信息,高考卷中所采用的应用文通常有两种行文方式。一种是文中的几则信息构成平行并列结构,即每一则信息中的项目及其位置有一致性和对应性,几则信息前有时会用一个段落对文章信息作整体上的说明。二、阅读理解中应用文的答题误区应用文阅读理解
9、试题难度不大,故答题时要谨防过于草率。出错的原因有可能是看信息时看错位,也有可能是为了追求速度只凭大致印象答题。因此,做题时一定要看准信息并在文章中找出相关信息以确保万无一失。另外,不要一字不落地阅读全文,这样会浪费很多时间,而是应该有选择性地快速筛选和获取答题所需要的信息。三、阅读理解中应用文的阅读策略应用文阅读理解总体上要做到稳、准、快,在确保准确率的基础上提高阅读速度,以节省时间。解题时,要做到:1快速浏览知主题。快速浏览加粗字体的标题、小标题或加下划线的语句等最重要的信息,以了解语篇提供的是哪方面的信息,并判定行文方式。2速读题干,跳读定位信息。接下来阅读每一道试题,根据题干定位信息点
10、,并在文章中找出答案或相关信息。在定位和寻找信息点的时候,可以充分利用加粗字体的标题、小标题、加下划线的语句等重要信息提高阅读和解题速度,如果每则信息的项目及其位置具有一致性和对应性,就可利用其一致性和对应性快速查找答案,查找信息时不一定要读完全文。3细读解题信息。最后,根据查找的相关信息,经过思考后选出正确答案。Step3 刷题训练练稳练准练速度A(2019雅安市期末检测)Good news! Job offeredReceptionist AdministrationFull timeA receptionist is required from 1st February 2019 at
11、Dartford Science & Technology College. The position is only from 8:30 am. to 4:30 pm. Monday to Thursday and 8:30 am. to 4:00 pm. Friday, with an hours break for lunch every day. The successful applicant must have a good telephone manner, good interpersonal skills and IT skills.Science TechnicianTer
12、m time plus 10 days, 37 hours per weekWe are looking for a technician to provide a technical support service for science teaching staff. Applications are to be received no later than midnight on 10th February 2019.Health & Social Care TeacherOur client, an 1118 mixed comprehensive school in Ealing,
13、West London, is currently seeking a teacher for Health & Social Care. The position will be a fulltime post until July 2020. We require an energetic teacher to develop the learning potential of students. We are seeking someone with excellent subject knowledge who can combine academic strictness and a
14、chievement with enjoyment of teaching Health & Social Care.If you are keen to work, click the button below.语篇解读:本文是一则广告。作者通过这篇文章向我们介绍了三种不同的工作,主要介绍了这些工作的要求、待遇以及工作时间等。1The receptionist to be employed will work _.A20 hours a week B37 hours a weekC38.5 hours a week D34.5 hours a week解析细节理解题。根据第一个广告The p
15、osition is only from 8:30 am. to 4:30 pm. Monday to Thursday and 8:30 am. to 4:00 pm. Friday,with an hours break for lunch every day.可知接待员周一到周四从8:30工作到4:30,周五从 8:30到 4:00,每天一个小时午休,因此一周共工作34.5个小时。故D选项正确。答案D2_ is needed in a school in Ealing, West London.AA fulltime science teacherBA teacher with the
16、ability to get along with peopleCA teacher with excellent knowledge about Health &Social CareDA technician who can provide a technical support service解析细节理解题。根据最后一个广告Our client,an 1118 mixed comprehensive school in Ealing,West London,is currently seeking a teacher for Health & Social Care.可知,西伦敦的学校需
17、要具有良好的健康和社会保健知识的教师。故C选项正确。答案C3The text is likely to appear _.Aon the Internet Bin a novelCin a magazine Din a newspaper解析文章出处题。根据最后一段If you are keen to work, click the button below.可知,本文出自互联网。故A选项正确。答案AB(2019云南昆明市月考)Organizations that support women and promote equality and fairness in wages, in beha
18、vior, and with opportunities have spent years putting womens rights first as their missions. Check out the institutions that are helping fight for whats fair, no matter where women are in the world.School Girls UniteThis nonprofit deals with education discrimination among young women in developing c
19、ountries. In Mali, Africa, for example, only one in four girls make it to the 7th grade. School Girls Unite sponsors the girls education, often at a cost as little as $75 per child, and follows them to complete their education.Every Mother CountsModel Christy Turlington Burns founded this activist g
20、roup that seeks to improve medical care for mothers around the world by training professionals, improving transportation to care facilities, and donating crucial supplies to clinics. The organization has arranged funds that have improved mother mortality rates in Tanzania, Haiti, and India.ANITA BOR
21、GSince 1987, this social enterprise has pursued the mission statement of founder Anita Borg by putting women in a position to excel in the technology field. The group provides resources for education in coding and diversity both in the US and abroad. In India, they organize career fairs for women on
22、ly, offering companies the chance to improve their gender diversity in the workforce.Dress For SuccessWearing appropriate clothes for a job interview is vital for potential employees. For over 20 years, the caregivers at Dress for Success have been helping women realize their professional goals by p
23、roviding suits they might not otherwise be able to afford. The nonprofit accepts clothing donations and then distributes them to countries and areas in need.语篇解读:这是一篇应用文。本文介绍了四个为女性公平而战的非营利组织。4School Girls Unite helps women by _.Atraining female instructors for the schoolBproviding free guidance on g
24、irls educationCfinancially aiding girls with their educationDasking girls parents to support their education解析细节理解题。根据School Girls Unite中的School Girls Unite sponsors the girls education, often at a cost as little as $75 per child, and follows them to complete their education.得知,在校女生联盟能够提供给在校女生教育基金支持
25、。故选C。答案C5Who may benefit from Every Mother Counts?AA woman who majors in medicine.BA woman who is to give birth soon.CA mother suffering from discrimination.DA single mother raising children herself.解析推理判断题。根据Every Mother Counts中的Model Christy Turlington Burns founded this activist group that seeks
26、to improve medical care for mothers around the world by training professionals, improving transportation to care facilities, and donating crucial supplies to clinics.得知,Every Mother Counts这个机构旨在通过培训专业人士、改善交通设施、向诊所捐赠重要的用品来改善全世界的母亲的医疗保健,即将生宝宝的母亲需要医疗服务,可以从这个机构受益。故选B。答案B6Which organizations aim at women
27、 employment?AANITA BORG and Dress for SuccessBSchool Girls Unite and ANITA BORGCANITA BORG and Every Mother CountsDSchool Girls Unite and Every Mother Counts解析推理判断题。根据ANITA BORG中的In India, they organize career fairs for women only, offering companies the chance to improve their gender diversity in t
28、he workforce.得知,ANITA BORG这个机构致力于女性就业问题。再根据Dress For Success中的Wearing appropriate clothes for a job interview is vital for potential employees. For over 20 years, the caregivers at Dress for Success have been helping women realize their professional goals by providing suits they might not otherwise
29、be able to afford.得知,该机构为负担不起的妇女提供面试需要的服装,也与工作有关,故这两个机构致力于妇女就业问题,故选A。答案A专题强化训练(二十六).阅读理解A(2019山东东苑高级中学月考)Zoos give people a chance to get close to animals from every continent in the world. But zoos that offer more than just a chance to see animals are worth visiting.Singapore ZooAt Singapore Zoo, e
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-401129.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
