2020版高考英语新课标大二轮专题辅导与增分攻略专题强化训练 专题三 阅读理解3-5第五讲主旨大意题 WORD版含答案.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020版高考英语新课标大二轮专题辅导与增分攻略专题强化训练 专题三阅读理解3-5第五讲主旨大意题 WORD版含答案 2020 高考 英语 新课 二轮 专题 辅导 攻略 强化 训练 阅读 理解 第五
- 资源描述:
-
1、第五讲主旨大意题Step1 典题感悟高考名题这样考(2019全国卷)Marian Bechtel sits at West Palm Beachs Bar Louie counter by herself, quietly reading her ebook as she waits for her salad. What is she reading? None of your business! Lunch is Bechtels“me”time. And like more Americans, shes not alone.A new report found 46 percent o
2、f meals are eaten alone in America. More than half(53 percent)have breakfast alone and nearly half(46 percent)have lunch by themselves. Only at dinnertime are we eating together anymore, 74 percent, according to statistics from the report.“I prefer to go out and be out. Alone, but together, you know
3、?”Bechtel said, looking up from her book. Bechtel, who works in downtown West Palm Beach, has lunch with coworkers sometimes, but like many of us, too often works through lunch at her desk. A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder. She returns to work feeling ene
4、rgized.“Today, I just wanted some time to myself, ”she said.Just two seats over, Andrew Mazoleny, a local videographer, is finishing his lunch at the bar. He likes that he can sit and check his phone in peace or chat up the barkeeper with whom hes on a firstname basis if he wants to have a little in
5、teraction(交流)“I reflect on how my days gone and think about the rest of the week,”he said.“Its a chance for selfreflection. You return to work recharged and with a plan.”That freedom to choose is one reason more people like to eat alone. There was a time when people may have felt awkward about askin
6、g for a table for one, but those days are over. Now, we have our smartphones to keep us company at the table.“It doesnt feel as alone as it may have before all the advances in technology,”said Laurie Demeritt, whose company provided the statistics for the report.语篇解读:本文主要介绍随着技术的进步,独自用餐在美国变得流行起来。1Wha
7、t are the statistics in Paragraph 2 about?AFood variety.BEating habits.CTable manners.DRestaurant service.解析推理判断题。根据第二段可知,在美国,约有46%的人们独自用餐,53%的人们独自吃早餐,46%的人们独自吃午餐,只有74%的人们晚餐不是独自享用,故可知本段的数据是关于用餐习惯,故选B。答案B2Why does Bechtel prefer to go out for lunch?ATo meet with her coworkers.BTo catch up with her wo
8、rk.CTo have some time on her own.DTo collect data for her report.解析细节理解题。根据第三段A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder. . Today, I just wanted some time to myself.可知,Bechtel一个人吃午饭可以让她逃离老板的关注,给自己留一些自由时间,故选C。答案C3What do we know about Mazoleny?AHe makes videos for t
9、he bar.BHes fond of the food at the bar.CHe interviews customers at the bar.DHes familiar with the barkeeper.解析推理判断题。根据第四段He likes that he can sit and check his phone in peace or chat up the barkeeper with whom he s on a firstname basis if he wants to have a little interaction(交流)可知Mazoleny喜欢这样的气氛,因
10、为可以坐在那里,查看手机信息,或者想聊天了,可以直呼吧台服务员名字和他聊天,故可知,他与服务员很熟悉,可以直呼对方名字,故选D。答案D4What is the text mainly about?AThe trend of having meals alone.BThe importance of selfreflection.CThe stress from working overtime.DThe advantage of wireless technology.解析主旨大意题。本文通过一份调查结果显示,很大比例的人选择独自用餐,原因很多,比如逃离工作氛围,或者反思自己,独自用餐正慢慢成
11、为一种趋势,故选A。答案AStep2 题型分析考情特征把握好 一、全国卷三年考情分析二、常见设问方式1标题类常见的标题型题干The best title/headline for this passage might be _. What is the best title for the passage? Which of the following would be suitable as a title for the passage?2大意类常见的主题型题干This passage chiefly deals with _.Whats the topic of the article?
12、What is the subject discussed in the text? What is the main idea of the. paragraph/the passage?三、正误选项特征1正确选项特征(1)涵盖性强。覆盖全文或全段的中心思想。(2)确定的范围恰当。既不太大,也不太小。(3)精确性强。不会改变文章语言表意的程度及色彩。2干扰选项特征 (1)以偏概全。答案只阐述了局部信息或主旨的一部分。(2)主题过大。归纳概括过于宽泛,超出了文章要讨论的范围。(3)断章取义。以次要的事实、细节替代全文的主要观点。(4)无中生有。与文章内容毫不相干或与文章内容相悖。(5)张冠李戴
13、。命题者有意把属于A的特征放在B上。Step3 增分攻略献计献策献妙招 有文有字段落多,文章主旨就一个。首尾呼应成主线,中间细节主题托。相关词语反复现,只为主题唱赞歌。抽丝剥茧来寻找,主题意传不明说。一、标题归纳主旨大意题的审题、解题流程第一步锁定选项,所选文章标题须能概括全文的中心内容标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。为吸引读者的注意,标题往往比较醒目。第二步根据主题句来判断文章的标题根据文中的事实细节,查找文章的“主线”,归纳出文章的主题,得出正确答案。典例 (2019深圳市高三调研)Much information can be clearly conveyed,purely t
14、hrough our eyes,so the expression“eyes also talk”is often heard.Can you recall any experience that further proves this statement?On a bus you may quickly glance at a stranger,but not make eye contact.If he senses that he is being stared at,he may feel uncomfortable.It is the same in daily life.If yo
15、u are looked at for more than necessary,you will look at yourself up and down to see if there is anything wrong with you.If nothing goes wrong,you will feel angry about others stare at you that way. Eyes do speak,right?Looking too long at someone may seem to be rude and aggressive.But things are dif
16、ferent when it comes to staring at the opposite sex.If a man looks at a woman for more than 10 seconds and refuses to avert his gaze,his intentions are obvious.That is,he wishes to attract her attention,to make her understand that he is admiring her.However,the normal eye contact for two people enga
17、ged in conversation is that the speaker will only look at the listener from time to time,in order to make sure that the listener does pay attention to what the former is speaking,to tell him that he is attentive.If a speaker looks at you continuously when speaking,as if he tries to dominate you,you
18、will feel disconcerted.A poor liar usually exposes himself by looking too long at the victim,since he believes the false idea that to look straight in the eye is a sign of honest communication.In fact,continuous eye contact is confined to lovers only,who will enjoy looking at each other tenderly for
19、 a long time,to show affection that words cannot express.Evidently,eye contact should be done according to the relationship between two people and specific situation.What may be the best title for the text?AEyes Can SpeakBEye Contact MattersCDont Stare at OthersDUse Your Eye Contact解析第一步:锁定选项,所选文章标题
20、须能概括全文的中心内容仔细阅读选项,“eyes”是选项中出现最多的,且文章中也多次出现。第二步:根据主题句来判断文章的标题根据文中第一段的相关内容再结合下文对“眼睛会说话”这一观点进行举例说明可知,文章的标题就是“眼睛会说话”,故选A项。答案A二、文章主旨大意题的审题、解题流程第一步寻找文章主题中心句每篇文章通常都有一个中心,文章中心通常会在首段或末段体现出来,有些采用归纳法的文章,细节表述在前,归纳概括在后,文章中心会在末段体现。第二步归纳概括文章主题注意某些文章没有明显的文章中心,需根据文章内容概括出中心。典例(2016江苏卷)Chimps(黑猩猩) will cooperate in c
21、ertain ways, like gathering in war parties to protect their territory. But beyond the minimum requirements as social beings, they have little instinct(本能) to help one another. Chimps in the wild seek food for themselves. Even chimp mothers regularly decline to share food with their children, who are
22、 able from a young age to gather their own food.Human children, on the other hand are naturally cooperative. From the earliest ages, they desire to help others, to share information and to participate in achieving common goals. The psychologist Michael Tomasello has studied this cooperativeness in a
23、 series of experiments with very young children. He finds that if babies aged 18 months see an unrelated adult with hands full trying to open a door, almost all will immediately try to help.There are several reasons to believe that the urges to help, inform and share are not taught, but naturally po
24、ssessed in young children.The passage is mainly about _.Athe helping behaviors of young childrenBways to train childrens shared intentionalityCcooperation as a distinctive human natureDthe development of intelligence in children解析第一步:寻找文章主题中心句用略读法抓大意,文章前两段说明了黑猩猩的自私,第二段作者话锋一转,提出了本文要说明的中心: Human child
25、ren, on the other hand are naturally cooperative.。注意本文的第一段只是一个导入的段落,不能作主题句。 第二步:归纳概括文章主题作者从猩猩的自私行为导入到人类无私帮助他人的本能,分析了人类愿意帮助他人、愿意与他人合作的本能天性的原因。A、B、D都属于文章的部分内容,并非中心思想,C项为正确答案。答案C三、段落主旨大意题的审题、解题流程第一步寻找段落主题中心句每个段落通常都有一个中心,段落主题句通常会出现在段落的首句或尾句,有时也会在中间。在阅读中应尽量利用有关信息确定主题句的位置。第二步归纳概括段落主题一般说来,采用归纳法写的段落主题句出现在段尾
26、;采用演绎法写的段落主题句出现在段首;若文章按照“特殊一般特殊”的方式来写,主题句可能出现在段落的中间。有时,文章中没有出现主题句,考生要学会根据段落的内容概括出主题句。典例(2016浙江卷)Viewing childhood development as a scientific investigation throws light on how children learn ,but it also offers an inspiring look at science and scientists. Why do young children and scientists seem to
27、 be so much alike? Psychologists have suggested that science as an effortthe desire to explore, explain, and understand our worldis simply something that comes from our babyhood. Perhaps evolution(进化) provided human babies with curiosity and a natural drive to explain their worlds, and adult scienti
28、sts simply make use of the same drive that served them as children. The same cognitive(认知的) systems that make young children feel good about figuring something out may have been adopted by adult scientists. As some psychologists put it,“It is not that children are little scientists but that scientis
29、ts are big children.”What is the main idea of this paragraph?AThe world may be more clearly explained through childrens play.BStudying babies play may lead to a better understanding of science.CChildren may have greater ability to figure out things than scientists.DOnes drive for scientific research
30、 may become stronger as he grows.解析第一步:寻找段落主题中心句用略读法找主题句,段落主题句就是第一句话“Viewing childhood development as a scientific investigation throws light on how children learn ,but it also offers an inspiring look at science and scientists.”(把儿童发展看作是一项科学调查更好了解儿童如何学习,同时也提供了一种对科学和科学家的看法。)第二步:归纳概括段落主题根据主题句及最后一句话“I
31、t is not that children are little scientists but that scientists are big children.”(不是孩子是小科学家而是科学家是大孩子。)可知,B项为正确答案。答案BStep4 刷题训练练稳练准练速度A(2019牡丹江第一高级中学期末)It was another frustrating day. I came home from school, changed my clothes and got ready for work. I worked at a local restaurant in town.I went t
32、o work feeling down. Its the same thing over and over again, dealing with customers who complain about their foodhow the piece of pie that they are served is too big or too small. Three elderly ladies walked in and sat by the windows. I was working since 5:00 pm. and we were quite busy. But these el
33、derly women were watching me as I was working really hard to make sure every table was clean and ready for the next customers.When they were finished with their meals, I took their plates back to the kitchen. They talked to me for a while about school, how I was doing, which grade I was in and what
34、I planned to do in the future.As they were leaving, they walked past me and one of them said to me in a confident and gentle voice, “You_are_going_places.” They left the restaurant and I was pretty much in awe. I had tears in my eyes, because they gave me a reason to believe in myself. They picked m
35、y spirits up from being down and out and gave me a reason to keep on working hard and to give it my all.语篇解读:本文是一篇记叙文。作者厌倦了每天做同样的事情,心情沮丧,是三位老妇人的话鼓励了作者,使作者找回了自信并逐渐走向成功。1From the passage we learn that the author _.Ahad a parttime jobBworked in the restaurant all dayCloved his job at firstDdid very wel
36、l in his lessons解析细节理解题。根据第一段和最后一段可知,作者是个学生,放学后在餐馆做兼职,其他三项在文中无依据,故选A。答案A2The underlined sentence“You are going places”in the fourth paragraph probably means _.Ayou are on a tripByou should go to a better placeCyoull be successfulDyou are in the right place解析句意理解题。根据第四段最后两句可知,别人的话给了作者信心,使作者重新振奋起来,继续努
37、力工作。故选C。答案C3The author felt sad because _.Ahe didnt want to work thereBit was difficult to make the customers happyChe had to do the same thing again and againDthe work was too hard for a teenager解析细节理解题。根据第二段第一、二句I went to work feeling down. Its the same thing over and over again, dealing with cust
38、omers who complain about their foodhow the piece of pie that they are served is too big or too small.可知,作者感到很难过,因为很难让顾客满意。故选B。答案B4The passage tells us that _.Aencouragement can be important for your successBeveryone should treat elder people gentlyCpeople doing all kinds of jobs should be respectedD
39、students should make money to support themselves解析主旨大意题。根据最后一段中I had tears in my eyes, because they gave me a reason to believe in myself. They picked my spirits up from being down and out and gave me a reason to keep on working hard and to give it my all.可知,这篇文章告诉我们,鼓励对你的成功很重要。故选A。答案AB(2019双鸭山第一中学期
40、末)Getting rid of dirt, in the opinion of most people, is a good thing.However, there is nothing fixed about attitudes to dirt.In the early 16th century, people thought that dirt on the skin was a means to block out disease, as medical opinion had it that washing off dirt with hot water could open up
41、 the skin and let ills in.A particular danger was thought to lie in public baths.By 1538, the French king had closed the bath houses in his kingdom.So did the king of England in 1546.Thus began a long time when the rich and the poor in Europe lived with dirt in a friendly way.Henry , King of France,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-401130.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
