四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习(1).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习1 四川省 南充市 2016 高考 英语 二轮 复习 说理 议论 阅读 理解 基础 练习
- 资源描述:
-
1、说理议论阅读理解基础练习(1)说理议论(阅读理解)由 (2011天津,D)改编Blind imitation (模仿) is self-destruction.To those who do not recognize their unique worth,imitation appears attractive;to those who know their strength,imitation is unacceptable.In the early stages of skill or character development,imitation is helpful.When I f
2、irst learned to cook,I used recipes (菜谱) and turned out some tasty dishes.But soon I grew bored.Why follow someone elses way of cooking when I could create my own?Imitating role models is like using training wheels on a childs bicycle;they help you get going,but once you find your own balance,you fl
3、y faster and farther without relying on them.In daily life,imitation can hurt us if we subconsciously (下意识地) hold poor role models.If,as a child,you observed people whose lives were bad,you may have accepted their fear and pain as normal and gone on to follow what they did.If you do not make strong
4、choices for yourself,you will get the results of the weak choices of others.In the field of entertainment,our culture glorifies celebrities.Those stars look great on screen.But when they step off screen,their personal lives may be disastrous.If you are going to follow someone,focus on their talent,n
5、ot their bad character or unacceptable behaviors.Blessed is the person willing to act on their sudden desire to create something unique.Think of the movies,books,teachers,and friends that have affected you most deeply.They touched you because their creations were motivated by inspiration,not despera
6、tion.The world is changed not by those who do what has been done before them,but by those who do what has been done inside them.Creative people have an endless resource of ideas.The problem a creator faces is not running out of material;it is what to do with all the material knocking at the door of
7、imagination.Study your role models,accept the gifts they have given,and leave behind what does not serve you.Then you can say, “I stand on the shoulders of my ancestors tragedies and declare victory,and know that they are cheering me on.”1.Imitation proves useful when you .A.know you are uniqueB.los
8、e the balance of lifeC.begin to learn something newD.get tired of routine practice2.To avoid the bad result of imitation,we should .A.forget daily fear and painB.choose the right exampleC.ask others for decisionsD.stay away from stars3.According to the author,the world moves on because of those who
9、are .A.desperate to influence others with their knowledge.B.ready to turn their original ideas into realityC.eager to discover what their ancestors didD.willing to accept others ideas4.The trouble a creator faces is .A.the lack of strong motivationB.the absence of practical ideasC.how to search for
10、more materialsD.how to use imagination creatively5.What is the authors purpose in writing this passage?()A.To highlight the importance of creativity.B.To criticize the characters of role models.C.To compare imitation with creation.D.To explain the meaning of success语篇解读:本文为议论文。作者告诉人们:盲目模仿是自我毁坏。幸运垂青那
11、些乐于把自己的新奇想法付诸实践的人们;世界的发展更是需要这些有创造力的人。答案及剖析:1.C事实细节题。根据第二段第一句In the early stages of skill or character development.可知C项正确。2.B推理判断题。根据第三段第一句.imitation can hurt us if we subconsciously (下意识地) hold poor role models.(如果不经意地模仿了坏榜样就可能伤害到我们。)及下文的例子可知:为了避免模仿造成的恶果,我们应该选择好榜样。所以B项正确。3.B事实细节题。根据第五段第四句可知:世界之所以发展是
12、因为有那些乐于将自己的新奇想法付诸实践的人们,所以B项正确。4.D事实细节题。根据第五段的最后一句.it is what to do with all the material knocking at the door of imagination.可知,一个创造者面对的困难是怎样创造性地利用想象力。所以D项正确。5.A主旨大意题。通读全文可知,作者旨在凸显创造力的重要性,所以A项正确。【长难句子分析】 世界的发展并非源于那些模仿前人的人(世界的发展并非源于那些做前人做过的事的人),而是源于那些做自己内心所想的事的人。注:关联词not.but连接了两个介词短语by those;those后各带
13、有一个who引导的定语从句。【阅读理解】 For those who study the development of intelligence (智力) in the animal world,selfawareness is an important measurement. An animal that is aware (意识) of itself has a high level of intelligence. Awareness can be tested by studying whether the animal recognizes itself in the mirror
14、, that is, its own reflected image (反射出的影像). Many animals fail this exercise bitterly, paying very little attention to the reflected image. Only humans,and some intelligent animals like apes and dolphins,have been shown to recognize that the image in the mirror is of themselves.Now another animal ha
15、s joined the club. In the Proceedings of the National Academy of Sciences, researchers report that an Asian elephant has passed the mirror selfreflection test. “We thought that elephants were the next important animal,”said Diana Reiss of the Wildlife Conservation Society, an author of the study wit
16、h Joshua M. Plotnik and FansB. M. de Waal of Emory University. With their large brains,Reiss said, elephants “seemed like cousins to apes and dolphins.”The researchers tested Happy. Maxine and Patty, three elephants at the Bronx Zoo. They put an 8footsquare mirror on a wall of the animals play area
17、(out of the sight of zoo visitors) and recorded what happened with cameras, including one built in the mirror.The elephants used their long noses to find what was behind it,and to examine parts of their bodies.Of the three, Happy then passed the test,in which a clear mark was painted on one side of
18、her face. She could tell the mark was there by looking in the mirror, and she used the mirror to touch the mark with her long nose.Diana Reiss said,“We knew elephants were intelligent, but now we can talk about their intelligence in a better way.”文章通过实验说明能意识到自身形象的动物具有高智商。1. What can mirror tests tel
19、l us about animals?A. Whether they have large brains. B. Whether they have selfawareness.C. Whether they enjoy outdoor exercises. D. Whether they enjoy playing with mirrors.答案:B。细节理解题。由文章第二段第一句话“Awareness can be tested by.”可知B项正确。2. Why does the author mention apes and dolphins in the text?A. They a
20、re most familiar to readers.B. They are big favorites with zoo visitors.C. They are included in the study by Reiss.D. They are already known to be intelligent.答案:D。推理判断题。由第二段最后一句可知人们已经知道apes和dolphins是聪明的。3. What made Happy different from Maxine and Patty?A. She used her nose to search behind the mir
21、ror.B. She recognized her own image in the mirror.C. She painted a mark on her own face.D. She found the hidden camera.答案:B。推理判断题。由倒数第二段可推出Happy能辨别出自己在镜子中的形象。阅读理解。It is often necessary to release a fish, that is , set it free after catching, because it is too small, or you just dont want to take it
22、home to eat. In some cases, releasing fish is a good measure that will help keep fish variety and build their population size. The Department of Game and Inland Fisheries (DGIF) encourages fishermen who practice catch-and-release fishing to use a few simple skills when doing so. The advice provided
23、below will help make sure that the fish you release will survive (存活) to bite again another day.When catching a fish, play it quickly and keep the fish in the water as much as possible. Dont use a net in landing the fish and release it quickly to prevent it from dying.Hold the fish gently. Do not pu
24、t your fingers in its eyes. Dont wipe the scales (鱼鳞) off thefish because it might cause it to develop a disease and reduce its chance of survival.Remove your hook (鱼钩) quickly. If the hook is too deep or hooked in the stomach, cut the line and leave the hook in. The hook left inside will cause no s
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
六年级上册英语课件-Unit 3 Care forthe Earth Part B2_陕旅版.ppt
