分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习(3).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:401491
  • 上传时间:2025-11-30
  • 格式:DOC
  • 页数:8
  • 大小:55KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习3 四川省 南充市 2016 高考 英语 二轮 复习 说理 议论 阅读 理解 基础 练习
    资源描述:

    1、说理议论阅读理解基础练习(3)说理议论(阅读理解)由 (2010北京,D)改编The Cost of Higher EducationIndividuals (个人) should pay for their higher education.A university education is of huge and direct benefit to the individual.Graduates earn more than non-graduates.Meanwhile,social mobility is ever more dependent on having a degree.

    2、However,only some people have it.So the individual,not the taxpayers,should pay for it.There are pressing calls on the resources (资源) of the government.Using taxpayers money to help a small number of people to earn high incomes in the future is not one of them.Full government funding (资助) is not ver

    3、y good for universities.Adam Smith worked in a Scottish university whose teachers lived off student fees.He knew and looked down upon 18th-century Oxford,where the academics lived comfortably off the income received from the government.Guaranteed salaries,Smith argued,were the enemy of hard work,and

    4、 when the academics were lazy and incompetent,the students were similarly lazy.If students have to pay for their education,they not only work harder,but also demand more from their teachers.And their teachers have to keep them satisfied.If that means taking teaching seriously,and giving less time to

    5、 their own research interests,that is surely something to celebrate.Many people believe that higher education should be free because it is good for the economy (经济).Many graduates clearly do contribute to national wealth,but so do all the businesses that invest (投资) and create jobs.If you believe th

    6、at the government should pay for higher education because graduates are economically productive,you should also believe that the government should pay part of business costs.Anyone promising to create jobs should receive a gift of capital from the government to invest.Therefore,it is the individual,

    7、not the government,who should pay for their university education.1.The underlined word “them” in Paragraph 2 refers to .A.taxpayersB.pressing callsC.college graduatesD.government resources2.The author thinks that with full government funding .A.teachers are less satisfiedB.students are more demandin

    8、gC.students will become more competentD.teachers will spend less time on teaching3.The author mentions businesses in Paragraph 5 in order to .A.argue against free university educationB.call on them to finance students studiesC.encourage graduates to go into businessD.show their contribution to highe

    9、r education语篇解读:本文为议论文。作者围绕着个人应该为取得高学历付学费这一个观点展开辩论。答案及剖析:1.B猜测词义题。根据第二段的最后两句话,有关政府资源方面有很多紧迫的呼声,而使用纳税人的钱来帮助一小部分人在将来获得高收入并不在这些呼声中,可以判断them指的是pressing calls。2.D事实细节题。根据文章的第三段的最后一句话可以判断出本题选择D项。3.A推理判断题。根据第五段所议论的内容,可以判断出作者提到business是为了反对大学教育免费。阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。Although April did not bring us

    10、 the rains we all hoped for, and although the Central Valley doesnt generally experience the sound and lightning that can go with those rains, its still important for parents to be able to answer the youthful questions about thunder and lightning.The reason these two wonders of nature are so difficu

    11、lt for many adults to explain to children is that they are not very well understood by adults themselves. For example, did you know that the lightning we see flashing down to the earth from a cloud is actually flashing up to a cloud from the earth? Our eyes trick us into thinking we see a downward m

    12、otion when its actually the other way around. But then, if we believed only what we think and we see, wed still insist that the sun rises in the morning and sets at night.Most lightning flashes take place inside a cloud, and only a relative few can be seen jumping between two clouds or between earth

    13、 and a cloud. But, with about 2,000 thunderstorms taking place above the earth every minute of the day and night, theres enough activity to produce about 100 lightning strikes on earth every second.Parents can use thunder and lightning to help their children learn more about the world around them. W

    14、hen children understand that the light of the lightning flashing reaches their eyes almost at the same moment, but the sound of the thunder takes about 5 seconds to travel just one mile, they can begin to time the interval (间隔) between the flash and the crash to learn how close they were to the actu

    15、al spark (闪光).1. According to the author, in the area of the Central Valley_. A. rains usually come without thunder and lightning. B. it is usually dry in April C. children pay no attention to the two natural wonders. D. parents are not interested in thunder an lightning.2. We believe that lightning

    16、 is a downward motion because_. A. we were taught so by our parents from our childhood. B. we are taken in by our sense of vision. C. it is a common natural sight. D. it is a truth proved by science.3. What is TRUE about lightning according to the passage? A. Only a small number of lightning flashes

    17、 occur on earth. B. Lightning flashes usually jump from one cloud to another. C. Lightning travels 5 times faster than thunder. D. There are far more lightning strikes occurring on earth than we can imagine.4. The underlined word “activity” is most closely related to the word (s) _. A. cloudB. light

    18、ning strikes C. lightning flashesD. thunderstorms5. It can be concluded from the passage that _. A. we should not believe what we see or hear. B. things moving downward are more noticeable. C. people sometimes may have wrong ideas about ordinary phenomena. D. adults are not as good as children in ob

    19、serving certain natural phenomena.【参考答案】15、ABDDC 阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。It is over 40 years since first atomic bomb was dropped on a major city in Japan. Yet even now its effects are showing themselves and may continue to do so for years to come. Much effort and human energy have been used to

    20、 try to prevent such a terrifying thing from happening again. So far there is no guarantee that it will not. Countries which already possess nuclear knowledge and resources have bombs stored away which are powerful enough to wipe out all life on earth. But this is not all. Other countries, which pre

    21、viously were not so advanced in technology, are gradually buying materials that can be used for making atomic devices. This nuclear energy will naturally be of great value in helping the economy of poorer nations.The generation of electricity through nuclear power came directly from the original wor

    22、k on the atom bomb. Because of the increase in demand for energy and the possibility of decreasing supplies of oil and natural gas, the interest in electricity has increased. One of the by-products of nuclear power stations is plutonium (钸) produced from unclear fuel: plutonium is ingredient (成分) in

    23、 bomb-making. It means that there are far more opportunities for the manufacture of bombs.This brings the problem to a full circle again. How can something so valuable and useful be controlled so that it works for the benefit and not the destruction of man? (from )1. The effects of dropping the firs

    24、t atomic bomb _.A. are not over B. may go on forever C. could last much longer D. will not be over in the near future2. The writer says that enough atomic bombs have already been manufactured to _.A. wipe out Japan B. last forever C. act as a peace-keeping device D. destroy all living things3. The a

    25、dvantage of less developed countries being able to make atomic devices is that it _.A. gives them more opportunities for work B. will help poor countries to become richerC. will enable them to make better explosives D. will be of great value to them4. The second paragraph tells us that the increased

    26、 demand for electricity today _.A. has led to the decrease in supplies of oilB. means that more countries are interested in nuclear powerC. has increased the risk of accidental explosionsD. has increased the very means of producing more atomic bombs【答案与解析】1. A 细节理解题。根据第一段第二句Yet even now its effects

    27、are showing themselves and may continue to do so for years to come可知。2. D 细节理解题。根据第一段“have bombs stored away which are powerful enough to wipe out all life on earth”一句可知。3. B 细节理解题。根据第一段“This nuclear energy will naturally be of great value in helping the economy of poorer nations”一句可知。4. D 段落主旨题。根据第

    28、二段最后一句“It means that there are far more opportunities for the manufacture of bombs.”可知。阅读下列短文,从每题所给的A.B.C和D项中,选出最佳选项。Most mornings, the line begins to form at dawn: scores of silent women with babies on their backs, buckets balanced on their heads, and in each hand a bright-blue plastic jug. On good

    29、 days, they will wait less than an hour before a water tanker goes across the dirt path that serves as a road in Kesum Purbahari, a slum on the southern edge of New Delhi. On bad days, when there is no electricity for the pumps, the tankers dont come at all. “That water kills people,” a young mother

    30、 named Shoba said one recent Saturday morning, pointing to a row of pails filled with thick, caramel (焦糖)-colored liquid.“Whoever drinks it will die.”The water was from a pipe shared by thousands of people in the poor neighborhood. Women often use it to wash clothes and bathe their children, but nob

    31、ody is desperate enough to drink it. There is no standard for how much water a person needs each day, but experts usually put the minimum at fifty litres. The government of India promises (but rarely provides) forty. Most people drink two or three litresless than it takes to wash a toilet. The rest

    32、is typically used for cooking and bathing. Americans consume between four hundred and six hundred litres of water each day, more than any other people on earth. Most Europeans use less than half that. The women of Kesum Purbahari each hoped to drag away a hundred litres that daytwo or three buckets

    33、worth. Shoba has a husband and five children, and that much water doesnt go far in a family of seven, particularly when the temperature reaches a hundred and ten degrees before noon. She often makes up the difference with bottled water, which costs more than water delivered any other way. Sometimes

    34、she just buys milk; its cheaper. Like the poorest people everywhere, the people of New Delhis slums spend a far greater percentage of their incomes on water than anyone lucky enough to live in a house connected to a system of pipes.1 The underlined word “slum” most likely means _. A. a village B. a

    35、small townC. an area of a town with badly-built, over-crowded buildings D. the part of a town that lacks water badly2. Sometimes the water tanker doesnt come because _. A. the weather is bad B. there is no electricity C. there is no water D. people dont want the dirty water3. A person needs at least

    36、 _ litres of water a day. A. a hundred B. four hundred C. forty D. fifty4. Which of the following statements is wrong? A. a hundred litres of water a day is enough for Shobas family B. Americans uses the largest amount of water each day C. in Kesum Purbahari milk is cheaper than bottled water D. Shoba has a family of seven people5. The passage mainly tells us _. A. how women in Kesum Purbahari gets their water B. how much water a day a person deeds C. that India lacks water badly D. how India government manages to solve the problem of water【参考答案】15、CBDAC

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:四川省南充市2016高考英语二轮复习 说理议论阅读理解基础练习(3).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-401491.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1