2020高考英语通用版大二轮讲义:专题二 七选五 WORD版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020高考英语通用版大二轮讲义:专题二 七选五 WORD版含解析 2020 高考 英语 通用版 二轮 讲义 专题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、一A(2019山东临沂一模)话题:整理东西难度:建议用时:8分When you have got a lot of stuff,decluttering(整理) your home can be really necessary.Decluttering is just about putting new systems into place in your life. 1 ,you realize how great you feel about it,and you want to keep going.Getting rid of things gives you time to loo
2、k after yourself. 2 ,or looking for the potato peelerbecause everything has a home and you know exactly where it isyoure free to spend that time on yourself and your family.Its liberating. 3 .It has taken you a long time to get everything,and you wont be able to get rid of it all straight away.If yo
3、ure pushed for time,there are easy ways of introducing decluttering into your life.Spend 10 minutes a day decluttering or,if thats not manageable,declutter three items a week.Have three piles:one for things youre going to keep,one for things that are a maybe,and one for things youre going to give aw
4、ay.You will also need some bin bags,for rubbish.A revisiting pile is important if youre struggling to get rid of things. 4 .More often than not,you end up saying,actually,I dont need that.Stay focused.People often get sidetracked when theyre trying to declutter.They start trying on clothes they had
5、forgotten about,or looking at old photos.Another common mistake is to just move things from place to place,instead of getting rid of them. 5 .AOnce you start declutteringBYou need time to reflect on what to keepCDont expect to declutter everything overnightDWhen youre not always looking for the scis
6、sorsEIf you realise that you own six wine openers,keep only oneFStart the decluttering process before you move in with a new partnerGYou can just leave things there for a few weeks before a final decision语篇解读本文是一篇记叙文。当你有很多东西时,整理你的家是很必要的。文章介绍了整理东西的一些技巧。1答案A解析分析句子结构可知,此空应该是一个状语从句或非谓语动词的形式,所以在A、D两项中选择。
7、再根据后半句提示“你会意识到你对它的感觉有多好,然后你想继续下去”可知A项“Once you start decluttering”切题。故答案为A。2答案D解析根据空前的“Getting rid of things gives you time to look after yourself.”及后文中的“youre free to spend that time on yourself and your family”可知,当你把东西都归类整理好,并有序地摆放,你会节省很多找东西的时间,而这个时间你可以用来照顾自己、陪伴家人。故D项“当你不总是在找剪刀的时候”切题。3答案C解析根据下文提示“
8、你花了很长时间才得到这一切,你不可能马上把它们都处理掉”及“Spend 10 minutes a day decluttering or.declutter three items a week”可知,C项“不要指望一夜之间把所有东西都整理好”切题,且承接下文。4答案G解析根据上文提示“如果你正努力处理这些东西,一堆需要重新考虑的旧物是很重要的”及下文“往往最终你会说,其实,我不需要这个”可知G项“你可以把东西放在那里几个星期,然后再做最后的决定”切题。故选G。5答案E解析根据上文提示“另一个常见的错误就是把东西从一个地方搬到另一处,而不是扔掉它们”承接上文,E项“如果你意识到你自己有六个开酒
9、器,只保留一个”切题。故选E。B(2019河北衡水中学一调)话题:挑战自我难度:建议用时:8分If something that youre doing doesnt challenge you,then it doesnt change you.We all need some normal stress in our lives,after all. 6 So challenge the following limits:Figure out what youre scared of and do it continuously.If youre a salesman,and youre
10、scared of talking to people personally or over the phone now,instead of being scared and thinking youll fail,spend at least five minutes a day to pick up the phone and make a call. 7 But dont stop on the first try! Eventually,you can look at fear in the eye and say,“Go on.Im not scared!” 8 Make sure
11、 this hobby is not linked to your career; you have to relax and relieve your stress while performing this.Some examples might be cooking,sewing,painting and so on.Apart from helping you challenge yourself,taking a class for your hobby may also give you extra income.Set aside at least nine minutes a
12、day for physical exercise. 9 A simple 9minute run around your neighborhood can do wonders for yourself.Exercise can not only help you maintain your regular weight,but also make you feel better about yourself.Travel and allow yourself to be interested in new people.Dont just limit yourself to your fe
13、llow travelerstry to connect with the service staff.You never know what kind of people theyre going to be.Get out of your house or go online right now to book your class. 10 AYou should do it continuously.BSomeone may hang up on you.CYou dont need to go to the gym.DRunning in the gym may be a better
14、 choice.EStart to travel now and learn to challenge yourself.FTake a class for a hobby youve been wanting to develop.GYou can never see any improvement if you stick to your comfort zone.6答案G解析根据第一段第一句“If something that youre doing doesnt challenge you,then it doesnt change you.”可知G项“如果你贪图安逸,你不会有任何进步
15、”顺承了文意,故选G。7答案B解析根据上一句中的“每天至少花5分钟时间拿起电话,打一个电话”及空后的“But dont stop on the first try.”推断,可能遇到了不好的结果:被人挂了电话。故选B。8答案F解析根据本段最后一句可知,本段是在鼓励报爱好培训班,F项“报一个你一直想培养的爱好的课程”切题,且F项中的Take a class for a hobby对应文中的taking a class for your hobby。9答案C解析根据空后的“A simple 9minute run around your neighborhood can do wonders for
16、 yourself.”可知,C项“你不需要去健身房”切题。10答案E解析根据本段标题可知,作者鼓励出门旅行,E项“现在就开始旅行并学会挑战你自己”切题。C(2019山东泰安一模)话题:善举难度:建议用时:8分It could happen anywhere at any time. 11 Most people,at one time or another,have been on the receiving end of a random act of kindness.In a sometimes cold world where people can be so focused on w
17、hat theyre doing,a random act of kindness can make all the difference.They can be relatively insignificant.Hannah Bailey from London,for example,told the Metro newspaper about how she was given her fruit and vegetable shopping for free.The seller did her a kindness when it emerged she didnt have any
18、 change to pay. 12 The city of Naples has long had a tradition called “caff sospeso”When buying coffee,a person who has recently been lucky would purchase two cups but only drink one,leaving the second one anonymously(匿名),out of the goodness of their heart,for a poor person to claim for free. 13 How
19、ever,in some cases,these little acts can be a matter of life and death.Take,for example,the unnamed commuter,who in June 2018 fell off a station platform onto an electric railway track in Toronto,Canada.A quickthinking,but even now unknown,bystander selflessly leapt down to pull him to safety.So,why
20、 do it? 14 The people never meet again.According to UK charity The Mental Health Foundation,acts like these can “give our lives new purpose,show us other perspectives on our own problems and even make us feel content.” 15 Hold open a door for someone,deliver a complimenteven give up your seat on a b
21、us.Help someone who is in need.It takes all kinds.It neednt be anything huge.One day,whether you need it or not,someone might help you in your hour of need.ASo give it a try.BBe brave to face challenges.COften,the acts arent paid back.DShe was happy about it all day.EShe was in low spirits the whole
22、 day.FThis tradition is now more common worldwide.GIts often unexpected,but almost never unappreciated.语篇解读本文是一篇说明文。一些平日里看似不经意的善举可能会改变人们一天的心情。有些善举可能无足轻重,但有些则可能救人于生命之危。11答案G解析根据上文“It could happen anywhere at any time(它可以发生在任何时间任何地点)”可推断出它是不可预测的,故可对应到G项中的unexpected,即它经常不可预测,故选G。12答案D解析根据上文“The seller
23、did her a kindness when it emerged she didnt have any change to pay.”可知,选D项“她为这件事开心了一整天”。13答案F解析本段讲述的是那不勒斯市有一个悠久的传统叫“索斯披索咖啡”,后文为描述这一传统给出的例子,本空位于段尾,起总结作用,根据段首第一句中的tradition可对应到F项“这一传统现在在世界范围内更为普遍”。故选F。14答案C解析根据下文“The people never meet again.”可知,这种行为是得不到回报的,故可对应到C项“通常,这种行为是不会被回报的”。故选C。15答案A解析根据空后列出的一些
24、具体的善举行为可知,本空应是提出建议“试一试吧”,故选A。D(2019北京通州区一模)话题:转移注意力难度:建议用时:10分Nowadays,WeChat is about expressing our opinions and Weibo is about collecting things we like.Both of them develop our selffocus.Selffocus simply means you pay attention to how you feel,think and behave.Selffocus isnt naturally a bad thin
25、g.Particularly in individualistic(个人主义的) cultures,we value our ability to be selfaware. 16 Unfortunately,when you are regularly focusing on yourself,youll notice any dissatisfaction,anxiety,or general discomfort you might not have otherwise. 17 As a result,selffocus contributes to a wide range of me
26、ntal health problems like anxiety.But quitting technology is no longer a practical solution. 18 For example,dont post about things you did,which focuses your attention on yourself.Instead,you could share advice and words of support from your smart phone.As a result,youll feel better,and so will the
27、people around you.Do you like to take selfies(自拍)? Its easy to take a quick picture of yourself to show what you are doing,or how you are feeling.But paying attention to ourselves often makes us feel worse. 19 Do your best to highlight(突出) the wonderful things that make them special.In this way,you
28、wont focus so much on your bad hair day,and you will get along better with your friends. 20 But if we can learn to move the focus off ourselves and onto doing good for others,technology can help us grow.Anyway,the point is that its up to you to handle the ability of your selffocus.AToo much selffocu
29、s means few friends.BSelffocus is generally helpful in daily life.CTherefore,try taking pictures of your friends.DIn fact,we can use technology in ways that are less selffocused.EBy bringing your attention to those negative emotions,you strengthen them.FWe want to know who we are and why we do what
30、we do to uncover possible ways to improve our lives.GTechnologywhen used in certain waysis having negative effects on our mental health and wellbeing.语篇解读本文是一篇议论文。文章主要讲了我们能学会把注意力从自己身上转移到为他人做好事上,科技就能帮助我们成长。无论如何,关键是你要有能力处理自我聚焦。16答案F解析上文说到“特别是在个人主义文化中,我们重视自我意识的能力”。该空承接上文,F项“我们想知道我们是谁,我们为什么要做我们所做的,来发现改善
31、我们生活的可能方法”切题。17答案E解析上文说当你经常关注自己的时候,你会注意到任何你可能不具有的不满、焦虑或普遍的不适,下文又说自我关注会导致各种各样的心理问题,如焦虑。故E项“把你的注意力放在那些消极的情绪上,你就会强化它们”切题,起承上启下的作用。18答案D解析上文说到放弃高科技不再是一个实际的解决办法,下文又给出了一些不把注意力集中在自己身上的例子,故D项“事实上,我们可以不那么以自我为中心地使用高科技”切题。19答案C解析上文说但是关注自己往往会让我们感觉更糟,下文又说到尽你最大的努力突出那些让他们与众不同的美好事物。C项中的friends对应文中的them,故选C。20答案G解析前
32、后句为转折关系,后面说到了“但是如果我们能学会把注意力从自己身上转移到为他人做好事上,科技就能帮助我们成长”,说的是科技的好处,故可推知前面是说科技带来的不良后果,所以G项“当以某种方式使用科技时,它会对我们的心理健康和幸福产生负面影响”切题。二A(2019河南安阳二模)话题:低温的好处难度:建议用时:8分Cold Weather Is Good for YouWith winter approaching,people begin to complain about cold weather. 1 Theres plenty to love about cold weather.And th
33、eres plenty of evidence that cooler temperatures can be part of a healthy life.First,cooler temperatures can help you lose weight.It can also help you sleep better.You might feel uncomfortable at first if you cool your bedroom down.But if you,for example,switch your bedroom temperature from 72 down
34、to 62 degrees gradually over a few weeks,your body will adjust. 2 I have long kept my winter house temperature at 62 degrees.How did I find that number? Well,I experimented on myself about eight years ago. 3 I started at 66 and turned it down one degree every few days until 60.I found when the tempe
35、rature was colder than 62,I couldnt focus.But 62 was perfect.Another benefit for me was that it also kept me clearheaded while working at home.Interestingly,science also says 62 degrees is the magic number for brainwork. 4 It said 62 degrees was the temperature at which the schoolboy subjects of the
36、 study functioned perfect.And while were speaking of work and school,other research shows that people study better when the weather outside is “bad” 5 But according to a Harvard Health Letter from 2010,proper cold temperatures could be good for skin because it trains blood vessels in the skin to be
37、responsive.So,rosy cheeks! Theres no reason to be afraid of winter weather.Hug it and you,too,can enjoy the season.AI recently read a 1972 study.BAnd youll save money on energy costs as well.CMany people like to use cold water to wash their face.DAt that time,I worked at home and liked warm temperat
38、ure.EMost of us think cold weather leads to dry skin and wrinkling.FThe reason was that I hated spending money on heating bills.GBut if youre active and healthy,it doesnt have to be a negative thing.语篇解读本文是一篇说明文。作者从自身经验出发论证了低温对身体健康的好处,比如:低温可以帮助你减肥,它也能帮助你睡得更好。且这一论点已经得到了科学的论证。1答案G解析根据下文“Theres plenty
39、to love about cold weather.”可推测,上文是提出寒冷的天气也未必是一件坏事,故选G。2答案B解析上文是举例说明低温对身体的好处,空处应是对这一行为的继续说明,故B项“低温也可以节省能源成本”切题。3答案F解析根据语境可知,空处是作者描述自己这么做的原因,故F项“原因是我讨厌把钱花在取暖费上”切题。4答案A解析上文说科学研究证明62度是脑力劳动的神奇数字,故可知下文要提到科学方面的研究,空后的It said中的It指代A项中的1972 study,故选A。5答案E解析But为转折连词,即前后文意思相反,故前文应为人们对低温的误解,故E项“我们大多数人认为寒冷的天气会导致
40、皮肤干燥和皱纹。”切题。B(2019山东济宁一模)话题:词语辨析难度:建议用时:8分Where you choose to stay can make or break your vacation experience.But even the most experienced travelers may not know the difference between the two main types of homesawayfromhomehotels and motels. 6 The answer isnt as simple as youd think.These two type
41、s of lodging (住宿) have the same basic purposea place for travelers to sleep. 7 For instance,they came to be for different reasons and at very different times.The word “hotel” dates back to the 1600s and comes from a French word,hotel.That word,just like the English one,referred to a place that provi
42、des lodging,meals,entertainment,and other services to travelers. 8 This word dates back to the 1920s and combines the words “hotel” and “motor”As Americas major highway system developed,so did motels,filling the need for roadside stops for motorists traveling crosscountry. 9 Hotels tend to be built
43、for longer stays,while motels are intended more for one or twonight stops along a journey.Because of this,hotels are much more likely to have offerings like lounges,gyms,and entertainment. 10 Want the place you stay to be just as much a part of your travel experience as anything else? Choose a hotel
44、.Just need a place to pop in and out of to shower and sleep? A motel might be the better choice.AThere are many secrets that hotels wont tell you.BBut there are plenty of features that set them apart.CHave you ever stayed in a motel on your vacation?DMotels,on the other hand,are a much more recent l
45、odging option.EBesides their first letters,is there any real difference between them?FSo,in the end,it comes down to what you want from your trip and from your lodging.GThere are also other differences that can help you figure out which type of place youre in.6答案E解析根据前一句“但是即使是最有经验的游客也可能不知道hotel和mote
46、l之间的区别”,以及后一句“答案不是你想象的那么简单”可知,E项“除了第一个字母之外,有没有其他的区别呢?”承接上下文。7答案B解析根据空后的“For instance,they came to be for different reasons and at very different times.”可知,是在讲述两者之间的区别,故选B。8答案D解析根据后文“This word dates back to the 1920s and combines the words hotel and motor”可知,该句讲述关于motel的信息,D项“另一方面,motel是近代才开始的一种选择”切题
47、。9答案G解析根据后文“Hotels tend to be built for longer stays,while motels are intended more for one or twonight stops along a journey.”可知,本段在讲hotel和motel另外方面的不同,故G项切题。10答案F解析分析文章可知,本空位于文章结尾,是对前文的总结,结合后文“如果想让你住的地方成为你旅行经历的一部分,那么选择hotel;如果只是需要一个住的地方,motel就可以了”可知F项切题。C(2019福建厦门一模)话题:班容量的影响难度:建议用时:8分Reducing cla
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
三年级数学下册 九 数据的收集和整理(二)单元复习提升作业课件 苏教版.ppt
