2022届高考统考英语北师大版一轮复习课时提能练:必修2 UNIT 5 RHYTHM WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高考统考英语北师大版一轮复习课时提能练:必修2UNIT 5RHYTHM WORD版含解析 2022 高考 统考 英语
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家课时提能练(九)必修2Unit 5Rhythm(A).阅读理解A(2020长春市高三质量监测一)Many people find that music lifts their spirits. Now a new study shows that music therapy can be a useful treatment for depression.The finding that music therapy offers a real medical benefit to depression sufferers comes from a review
2、by Cochrane,a nonprofit group that reviews health care issues.Some studies looked at the effects of providing music therapy to patients who were receiving drug treatment for depression.Others compared music therapy to traditional talk therapy.In four out of five of the trials,music therapy worked be
3、tter at easing depression symptoms than therapies that did not employ music,the researchers found.“ While the evidence came from a few small studies,it suggests that this is an area that is well worth further investigation,” said lead author Anna Maratos. Ms.Maratos notes that music therapy might be
4、 particularly useful for adolescents who may reject a traditional form of counseling.Some older patients also may not be comfortable talking about their feelings but do tend to express themselves through songs.There are two main types of music therapy.Sometimes,a therapist will listen to music with
5、a patient and talk about the feelings or memories that it arouses.In another form,the therapist is a skilled musician and will improvise (即兴创作) music with the patient.If the patient doesnt play an instrument,he or she might be given a simple percussion instrument (打击乐器) and the therapist will play a
6、long.Other studies have shown a benefit from music therapy in the treatment for dementia,learning disabilities,strokes and pain management during labor (分娩)The problem is that there isnt very much highquality research.“It doesnt easily attract serious research funding.Its difficult to do highquality
7、,largescale trials,” said Ms.Maratos.【语篇解读】一项新的研究表明,音乐有助于治疗抑郁症。它比药物治疗和谈心疗法在减轻抑郁症症状上更有效果,对痴呆、学习障碍、中风等治疗也有益处。但由于缺乏大量研究资金支持,研究人员在音乐疗法的疗效方面无法进行高质量、大规模的研究。1Which of the following treatments is NOT mentioned in the research?ADrug treatment.BTalk therapy.CMusic therapy.DPlay therapy.D细节理解题。根据第二段中的“who were
8、 receiving drug treatment for depression.traditional talk therapy” 和“music therapy worked better”可知,研究中未提到游戏疗法,故选D。2Whats the attitude of Anna Maratos to music therapy?APositive.BNegative.CIndifferent.DNeutral.A观点态度题。根据第三段的内容可知,Anna Maratos认为音乐疗法值得深入研究,它对于青少年和一些年龄较大的病人来说可能更有用。故选A项。3According to the
9、passage,music therapy might not be beneficial to a patient of _.AdepressionBlearning disabilitiesCheart attacksDstrokesC细节理解题。根据尾段第一句可知,其他研究表明,音乐疗法在治疗痴呆症、学习障碍、中风和分娩期间的疼痛管理方面也有益处,并结合上文提到的用音乐疗法治疗抑郁症可知,选项A、B、D与文意相符。文章没有提到其对治疗心脏病的益处,故选C项。4We can learn from the passage that _.Aa middleaged patient wont b
10、enefit from music therapyBpatients using music therapy must be able to play an instrumentConly patients suffering from depression benefit from music therapyDhighquality research on the effects of music therapy is limited by fundingD推理判断题。根据尾段中的“It doesnt easily attract serious research funding. Its
11、difficult to do highquality,largescale trials”可知,这项研究不易吸引大量的研究资金,因此进行高质量、大规模的试验是困难的,即高质量的对音乐疗法疗效的研究受资金限制,故选D项。【干扰项分析】此题易误选C项。部分考生受文章第一段中的“music therapy can be a useful treatment for depression”的影响,误以为只有抑郁症患者能从音乐疗法中受益。尾段第一句表明,音乐疗法对多种疾病都起作用,并不仅仅是抑郁症,故排除C项。B(2020安徽省示范高中名校学年上学期联考)Imagine you are opening
12、 your own company and want to hire a manager.You have two candidates and they are both capable and experienced,so who would you rather hire: Julia Watson or Shobha Bhattacharya? The chances are that you would prefer Watson,right? But why?“Easy names are evaluated as more familiar,less risky and less
13、 dangerous,”Eryn Newman,a psychologist at Victoria University of Wellington,New Zealand,told Scientific American.As a result,people with easier names are often assumed to be more trustworthy.This is what Newman and her teammates have found in their recent study.In the experiment,they picked 18 diffe
14、rent foreign names,including hardtopronounce ones like Yevgeni Dherzhinsky and easy names like Bodo Wallmeyer.They then attached each name with a statement such as “Turtles are deaf” and “Giraffes are the only mammals that cannot jump” and asked volunteers whether they thought the claims were true.T
15、he results showed that claims connected to easier names were more often ranked as believable ones than those attributed to difficult names,regardless of what the truth really was.In fact,previous studies have already found that our judgments about products can be affected by their names.For example,
16、we tend to think a food additive (添加剂) with an easier name safer and a stock with an easier name more lucrative (利润丰厚的),according to Medical Daily.But researchers pointed out that this_effect can change depending on where someone comes from.For example,a native British man may find “Yevgeni Dherzhin
17、sky” hard to pronounce while Russian people could say it without effort. Newman hopes that this finding can make us better see our biases (偏见)Its not just unfair to people that we make judgments based on gut feelings rather than facts,but it can sometimes have serious consequences.For example,we may
18、 choose to believe certain eyewitnesses in court simply because their names sound more trustworthy even if they are actually lying.Or,we may let go of qualified job candidates due to their “difficult” names.Now,if you could make that decision again,would you still prefer Julia Watson to Shobha Bhatt
19、acharya?【语篇解读】来自新西兰惠灵顿维多利亚大学的心理学家Eryn Newman和她的队友在最近的研究中发现:名字简单的人往往被认为更值得信任。5What did Newman and her teammates discover in their experiment?AVolunteers with easier names were more likely to choose true claims.BA difficult name doesnt influence the way the volunteers viewed the claims.CVolunteers tru
20、sted claims paired with easy names more often.DVolunteers trusted claims connected with difficult names.C细节理解题。根据第二段中的“As a result,people with easier names are often assumed to be more trustworthy”以及第四段第一句中的“claims connected to easier names were more often ranked as believable ones”可知,名字简单的人的陈述更经常被认
21、为是可信任的,故选C。6The underlined words “this effect” in Paragraph 5 refer to the effect _.Anames have on peoples judgmentsBgut feelings have on people from different placesCof decisions made based on factsDof peoples biases against certain types of peopleA指代关系题。第二段提到研究发现名字更简单的人往往被认为更值得信任;又根据第四段中的“In fact,
22、previous studies have already found that our judgments about products can be affected by their names”可知,事实上,之前的研究已经发现,我们对产品的判断可能会受到产品名称的影响。第五段开头承前转折,结合画线部分所在句句意“但研究人员指出,这种影响可能会因某人来自何处而改变”可推知,画线部分指的是名字对人们判断的影响,故选A。7What can we learn from the passage?APeople should make judgments based on gut feelings
23、 rather than facts.BJudging people based on their names may cause serious problems.CThe harder your name is to pronounce,the more likely you will get a job.DRussians have less biases against peoples names than the British.B细节理解题。根据第五段最后一句并结合第六段所举的例子可知,我们根据直觉而不是事实做出判断,这不仅对人们不公平,有时还会产生严重后果,故选B。8What i
24、s probably the best title for the text?ANames Affect ProductsBEmployers Prefer Shobha BhattacharyaCDifficult Names Are TrustworthyDEasy Names Win OutD标题判断题。根据第二段倒数第二句“As a result,people with easier names are often assumed to be more trustworthy”并结合文章其他内容可知,本文主要讲述了来自新西兰惠灵顿维多利亚大学的心理学家Eryn Newman 和她的队友
25、在最近的研究中的发现:名字简单的人往往被认为更值得信任。故D项适合作本文标题。.完形填空(2020开封市高三模拟)A number of years ago I lost all of the hearing in one of my ears overnight.At first,it seemed like it could be a minor_1_ .Two days later,I was supposed to perform at an event,and I sat _2_ my turn in the dark,_3_ some medicine from my doctor
26、 with orange juice.The hearing didnt _4_.Soon after,I was _5_ I had a brain tumor (肿瘤)The following _6_ left me exhausted and I was spending more time alone;but that _7_ me with a lot more time for art.I had spent most of my time in college studying the _8_ wishing there was a (n) _9_ to combine tec
27、hnology with the work instead of just using computers as a tool.As a girl who had spent most of my time _10_,it had simply never _11_ to me or anyone else that I could do technical work.In the 1990s,that didnt even _12_.But,later,as part of the Design and Technology Department at Parsons,I went thro
28、ugh a crash _13_ in hardware and software engineering and fell in love with it for the purpose of art.So as my body was _14_ well,I began doing small_15_ at night: sketches (素描),models,studying circuits (电路)I was _16_ that if anything happened to my other _17_ ,I wouldnt be able to communicate.As I
29、focused on the reality of daily _18_ failure in my own life,I began to pay more attention to the physical objects such as our phones,our Internet,our radios,etc.I began building objects to _19_ possible future disasters of communication in our society.Over these years of hard work,the most_20_ thing
30、s Ive learned are that we have to make our own opportunities,we have to make time for the work,and we cant give up.【语篇解读】许多年前,“我”在即将参加演出时一只耳朵失聪,后被告知患上了脑瘤。在治疗期间,“我”有了更多时间思考美术。随着身体的恢复,“我”开始做小实验,搞发明。通过多年的努力工作“我”意识到:我们必须为自己创造机会、抽出时间工作,永不言弃。1A.successBproblemCchangeDdreamB根据上文中的“I lost all of the hearing
31、 in one of my ears overnight”并结合该句可知,刚开始这似乎是一个小问题,故B项正确。2A.thinking aboutBcaring aboutCasking forDwaiting forD根据该句中的“I was supposed to perform at an event”可知,“我”要参加演出,故此处应是“我”在黑暗中等候上场,故D项正确。3A.washing downBtaking outCsearching forDpaying forA根据该句中的“some medicine from my doctor with orange juice”可知,“
32、我”用橙汁将医生给“我”开的药吞下。A项意为“(借助饮料等)将(食物或药物)吞下”,故A项正确。4A.loseBaffectCreturnDhurtC根据后一句中的“I had a brain tumor(肿瘤)”可知,“我”患上了脑瘤;据此可知,“我”的听力并没有恢复。C项意为“恢复”,故C项正确。5A.agreedBtoldCarmedDcoveredB根据该句中的“I was _I had a brain tumor(肿瘤)”并结合常识可知,“我”被告知患上了脑瘤。B项意为“告知”,故B项正确。6A.instructionBdiscoveryCtreatmentDpromiseC根据上文
33、可知,“我”被告知患上了脑瘤;据此可知,此处表示接下来的治疗。C项意为“治疗”,故C项正确。7A.leftBinterruptedCrescuedDsurprisedA根据该句中的“I was spending more time alone;but that _me with a lot more time for art”可知,由于患上脑瘤,“我”有更多的时间独处,而这让“我”有更多的时间花在美术上。A项意为“留下”,故A项正确。8A.danceBcomputerCmedicineDartD根据上文中的“art”可知,此处表示“我”将在大学里的大部分时间用在学习美术上,故D项正确。9A.w
34、ayBaccidentCcornerDluckA根据该句中的“to combine technology with the work instead of just using computers as a tool”可知, “我”在大学里的大部分时间都在学习美术,“我”希望有一种方法可以把技术和工作结合起来,而不是仅仅把电脑作为一种工具来使用。A项意为“方式,方法”,故A项正确。10A.readingBwritingCteachingDdrawingD根据上文讲的“我”将在大学里的大部分时间用在学习美术上;又结合该句中的“As a girl who had spent most of my
35、time_ ”可知,此处表示“我”将大部分时间花在绘画上。D项意为“绘画”,故D项正确。11A.appealedBpassedCoccurredDcontinuedC根据该句中的“it had simply never _to me or anyone else that I could do technical work”可知,“我”或其他人确实从来没有想过“我”能做技术工作。it occurs to sb.(that)为固定用法,意为“想到”。12A.permitBexistCendDmoveB根据上一句话的内容并结合该句中的“didnt even”可知,在二十世纪九十年代,这种行为甚至不
36、存在(exist)。13A.meetingBunderstandingCcheckDcourseD根据该句中的“as part of the Design and Technology Department at Parsons”,并结合语境可知,此处表示“我”参加了一个硬件和软件工程的速成课程。D项意为“课程”,故D项正确。14A.recovering BrunningCplayingDfallingA根据该句中的“I began doing small.studying circuits(电路)”和语境可知,“我”开始做小试验;据此可知,“我”的身体正在顺利地康复。A项意为“康复”,故A项
37、正确。15A.talksBdiscussionsCexperimentsDpredictionsC参见上题解析。C项意为“试验”,故C项正确。16A.interestedBafraidCsatisfiedDcuriousB根据该句中的“I wouldnt be able to communicate”可知,“我”担心如果自己另一只耳朵也出问题,“我”就无法与别人交流了。17A.armBhandCearDlegC参见上题解析。18A.powerBheartCbusinessDcommunicationD根据上文中的“communicate”,并结合该句中的“I began to pay more
38、 attention to the physical objects such as our phones,our Internet,our radios, etc”可知,当“我”关注自己生活中日常沟通失败的现实时,“我”开始更多地关注我们的电话、网络、收音机等实物,故D项正确。19A.markBavoidCacceptDforgetB根据该句“I began building objects to _ possible future disasters of communication in our society”并结合语境可知,“我”开始发明物品,以避免未来在社会中可能出现的交流问题。B
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-412259.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
