2018版高考英语二轮复习 热点题型全突破 专题限时集训(四)主旨大意之确定文章标题和概括全文主题练习(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2018版高考英语二轮复习 热点题型全突破 专题限时集训四主旨大意之确定文章标题和概括全文主题练习含解析 2018 高考 英语 二轮 复习 热点 题型 突破 专题 限时 集训 主旨 大意 确定
- 资源描述:
-
1、专题限时集训(四)主旨大意之确定文章标题和概括全文主题(对应学生用书第97页)A(2017云南省11校跨区调研考试)If our kids dont fall,they dont learn to get up.I still remember the day in high school that my mom forgot to pick me up from school.Im the oldest of four children,and no doubt shed had a long day with the other kids and it had slipped her mi
2、nd.After waiting at school for an hour,I walked the three miles home,and when I got to my house,I shut our front door with anger,stormed into the kitchen and screamed in my moms face that shed forgotten me.Later that night,my dad told me I no longer had a ride to school the next day.I figured my mom
3、 would still take me,but when the morning came,she refused.It was midterm,and as a straightA student ready to start college applications,being late wasnt an option.In my mind,missing these tests would have been the end of my academic career.I begged my mom,I told her she was ruining my future and ev
4、erything Id worked for.But she held_her_ground,and that day, I walked to school.And I missed my tests.My mom didnt rescue me from failure.She let me suffer from it.She let me figure it out.She let me learn.Now,as a mom myself,Ive realized that I want my kids to experience failure because failure is
5、how we grow,learn and think outside of ourselves. Its how we selfeducate to learn whats right and respectable,and whats not.Its how we become responsible and enthusiastic.Falling down makes us better,because we learn how to get up.【语篇解读】本文作者通过亲身体会告诉我们:失败让我们变得更好,因为我们在失败中学会成长。1Why did the author shout
6、 at her mother?ABecause she was tired after walking home.BBecause she missed some important tests.CBecause her mother had ruined her future.DBecause her mother didnt pick her up home.D考查细节理解。根据第一段的“After waiting at school for an hour,I walked the three miles home,and when I got to my house,I shut ou
7、r front door with anger,stormed into the kitchen and screamed in my moms face that shed forgotten me.”可知,作者在学校等了一个小时,后来自己走回了家,因此她对妈妈没有去学校接她非常生气。故选D。2How does the author feel about her experience now?ADisappointed.BMerciful.CBeneficial.DEmbarrassed.C考查推理判断。根据第三段中的“Now,as a mom myself,Ive realized tha
8、t I want my kids to experience failure because failure is how we grow,learn and think outside of ourselves.”说明作者现在认为她之前的经历对她是有益的(Beneficial)。3What does the underlined phrase“held her ground” in Paragraph 2 mean?AStuck to her decision.BGave in to me.CSaid yes to me.DStayed in the place.A考查词义猜测。根据第二段的
9、“But she held_her_ground,and that day,I walked to school.”中But的转折意味以及后面作者仍然走着去上学可知,妈妈仍坚持她的观点,没有送作者去上学。4What is the best title for the text?AOffer Your Kids Help if NecessaryBStop Rescuing Your Kids from FailureCBe Responsible for Your Kids FailureDTry to Meet Your Kids DemandsB考查标题判断。根据第三段和第四段的叙述,尤其
10、是第三段的“My mom didnt rescue me from failure.”及“.I want my kids to experience failure because failure is how we grow,learn and think outside of ourselves.”可知,B项最适合作文章标题。干扰项分析A项“如果有必要,给你的孩子提供帮助”与D项“尽力满足你孩子的要求”均与文章内容相悖。C项“对你孩子的失败负责”是年少时作者对妈妈的不满。B (2017福州市五校第一次联考) There is a popular saying in the English
11、language:“Sticks and stones may break my bones,but words will never hurt me.” Well,that is not true.Unkind words,namecalling or even the socalled “the silent treatment” can hurt children as much as being physically hit,sometimes even more so.A recent study of middle school children showed that verba
12、l(言语的)abuse by other children can harm development in the brain.The study was a project of researchers at Harvard Medical School in Massachusetts.Researcher Martin Teicher and his team studied young adults,aged 18 to 25.These young men and women had not ever been treated in a cruel or violent way by
13、 their parents.The researchers asked the young people to rate their childhood exposure to verbal abuse from both parents and other children.Then the researchers performed imaging tests on the brains of the subjects.The images showed that the people who reported suffering verbal abuse from peers in m
14、iddle school had underdeveloped connections between the left and right side of the brain.The two sides of the brain are connected by a large bundle of connecting fibers called the corpus callosum.This was the area that was underdeveloped.The middle school years are a time when these brain connection
15、s are developing.So,unkind,hurtful comments from children or adults during this period have the greatest effect.The researchers tested the mental and emotional condition of all the young people in the study.The tests showed that this same group of people had higher levels of fear,depression,anger an
16、d drug abuse than others in the study.The researchers published their findings online on the American Journal of Psychiatrys website.Parents cannot control what other people say to their children,but they can prepare their children.【语篇解读】本文是说明文。马萨诸塞州哈佛医学院的研究人员发现,语言暴力会干扰大脑神经的连接,对孩子的大脑发育造成不良影响。5Why do
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-431167.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
