云南省2021届高三英语第二次复习统一检测试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 2021 届高三 英语 第二次 复习 统一 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、云南省2021届高三英语第二次复习统一检测试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号填写在答题卡上,并认真核准条形码上的准考证、姓名、考场号、座位号及科目,在规定的位置贴好条形码及填涂准考证号。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡交回。第一部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B
2、、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AChina is one of the best tourist destinations with many great museums, which will show you the Chinese civilization for the past thousands of years.The Palace Museum, Beijing There are always long lines at the gate, but its worth the wait. The palace Museum had been the Ch
3、inses imperial (皇帝的) palace from the Ming dynasty to the end of the Qing dynasty.When you wander in the museum, you will be amazed at this largest palace complex in the world! It has about 1,807,000 rare and valuable artworks that witness the 5,000-year Chinese civilization.Opening Hours:April 1 Oct
4、ober 31: 8:30 17:00November 1 March 31: 8:30 16:30Closed on Mondays (except for national holidays and July-August)National Museum of China, BeijingThis is the second most-visited museums in the world. Opened in 2003, the museum is devoted to educating the art and history of China through its collect
5、ions, exhibitions, and academic researches.Here youll find the most brilliant masterpieces in China. It is now holding approximately 1,400,000 amazing objects. These objects are like storytellers who reveal Chinese history from the Yuanmou Man of 1.7 million years ago to the end of the Qing Dynasty.
6、Opening Hours:9:00 17:00Closed on MondaysMuseum of Terracotta Warriors and Horses (兵马俑), XianThe Museum of Terracotta Warriors and Horses is featured with thousands of life-sized terracotta figures of warriors and horses. They are arranged in battle formations and different from each other with indi
7、vidual characteristics.Thousands of treasures still remain to be unearthed at this archaeological (考古的) site, and more mysteries of the Qin dynasty will be revealed someday in the future.Opening Hours:March 16 November 15: 8:30 18:00November 16 March 15: 8:30 17:30Shanghai Museum, ShanghaiVisiting S
8、hanghai Museum is ranked No. 2 out of 10 things to do in Shanghai. Perhaps, this is the most modem museum in China, housing a diverse collection of around 1,020,000 artifacts that chart the nations history.There are eleven galleries in three exhibition halls, covering most of the major categories of
9、 Chinese art: bronzes, sculpture, ceramics (陶瓷制品), paintings, calligraphy, seals, jade, coins and Ming and Qing furniture.Opening Hours:Monday to Sunday: 9:00 17:001. Which museum houses the largest collection?A. The Palace Museum .B. The National Museum of China.C. The Museum of Terracotta Warriors
10、 and Horses.D. The Shanghai Museum.2. What can be said about the National Museum of China?A. It is the most popular museum in the world.B. It used to be part of the emperors palace.C. It shows Chinese history of all times.D. It opens every day except Monday.3. How is the third museum different from
11、the other museums?A. Its collections date back to the age of the Yuanmou Man.B. The masterpieces are arranged in its many galleries.C. It focuses on the archaeological findings of one dynasty.D. Sculpture, ceramics and paintings are on show there.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了中国四个著名的博物馆故宫博物
12、馆,中国国家博物馆,西安兵马俑博物馆和上海博物馆。【1题详解】细节理解题。根据The Palace Museum, Beijing中“When you wander in the museum, you will be amazed at this largest palace complex in the world! It has about 1,807,000 rare and valuable artworks that witness the 5,000-year Chinese civilization.( 当你漫步在博物馆里,你会为这个世界上最大的宫殿建筑群而感到惊讶!它有大约1
13、80.7万件珍贵的艺术品,见证了5000年的中华文明。)”可知,故宫有最多的收藏品。故选A。【2题详解】细节理解题。根据National Museum of China, Beijing中“Closed on Mondays(周一闭馆)”可知,中国国家博物馆,除星期一外,每天都开放。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Museum of Terracotta Warriors and Horses (兵马俑), Xian中“Thousands of treasures still remain to be unearthed at this archaeological (考古的) site,
14、 and more mysteries of the Qin dynasty will be revealed someday in the future.( 这个考古遗址仍有成千上万的珍宝有待发掘,更多的秦朝的秘密将在未来的某一天被揭示。)”可知,西安兵马俑博物馆不同于其它三个博物馆之处在于,它侧重于一个王朝秦朝的考古发现。 故选C。BCaroline Woodward wakes each morning to the sound of waves crashing onto the rocks that surround her home, Lennard Island, British
15、 Columbia, Canada.This rocky island is home to a bright white lighthouse with a fire engine red top. Lennard Islands lighthouse has been a fixture of the Western Canadian coast since 1904, when the first wooden lighthouse was built to guide sailors navigating the surrounding waters.Theres been a lig
16、hthouse keeper on Lennard Island ever since, and today, that job falls to Woodward, who also writes poetry and childrens stories, and her husband Jeff George.I think many people have romantic, 19th century ideas of lighthouses, says Woodward. Not many of them are correct, she says.No she doesnt live
17、 in the tower itself and no, she doesnt have much time to kill. What Woodward does have is a busy, fun, and rewarding role, one she wouldnt trade for the world.Woodward and George take turns to send a 3:15 a.m. weather report to the local Coast Guard radio. Its the first of seven they deliver each d
18、ay. They survey the sea and sky from the lookout points. Their routine work also involves maintaining the twelve buildings that make up Lennard Island Lightstation.The couple work seven days a week vacations come only when the Coast Guard organizes relief keepers. In between, theres time for tending
19、 to the garden, hiking, and keeping watch on the wildlife that populates Lennard Island and its spectacular surrounds.We have resident bald eagles, lots of gulls, crows, and water and shorebirds all the year round. We also host Pacific tree frogs and wonderful insects.There are, fortunately, no bear
20、s or wolves, says Woodward.The wildlife and landscapes provide plenty of inspiration for her writing, too. Woodward has recently finished a novel, which she says was inspired by the stunning surrounds of the North Pacific Ocean.4. Which of the following is a duty of the lighthouse keepers?A. Living
21、in the tower of the lighthouse.B. Sending seven weather reports daily.C. Taking care of the garden.D. Observing the wildlife on the island.5. What can we infer from Paragraph 5 about Woodward?A. She values her job greatly.B. She finds her job boring.C. Reality disappoints her.D. She wants to change
22、her job.6. How does Woodward benefit from working on the island?A. She lives a romantic life there.B. She secures long vacations.C. Her creativity in writing is inspired.D. Her physical health is improved.7. What is the text mainly about?A. Why Woodward becomes a lighthouse keeper.B. What it is like
23、 to be a lighthouse keeper.C. How the lighthouse keepers kill the time.D. Where Woodward continues writing.【答案】4. B 5. A 6. C 7. B【解析】【分析】本文是说明文。做一个灯塔守护者是什么样的?文章介绍了灯塔守护者的生活和工作情况。【4题详解】细节理解题。文章第6段第一句“Woodward and George take turns to send a 3:15 a.m. weather report to the local Coast Guard radio. Its
24、 the first of seven they deliver each day. ( 伍德沃德和乔治轮流在凌晨3点15分向当地海岸警卫队无线电发送天气报告, 这是他们每天发送的七个中的第一个。)”说明B项“每天发送7份天气预报。”正确,文章第5段第一句提到的“No, she doesnt live in the tower itself”所以A项“住在灯塔里”是错误的。倒数第四段的“The couple work seven days a week vacations come only when the Coast Guard organizes relief keepers. In b
25、etween, theres time for tending to the garden, hiking, and keeping watch on the wildlife that populates Lennard Island and its spectacular surrounds.(这对夫妇每周工作七天只有当海岸警卫队组织救援人员时,才会休假。在此之间,有时间照料花园,徒步旅行,并观察居住在伦纳德岛及其壮观的周围环境中的野生动物。)”可知,C、D错误,这是假期的事情,不是职责。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第5段的“What Woodward does have is a
26、 busy, fun, and rewarding role, one she wouldnt trade for the world.( 伍德沃德所拥有的是一个忙碌的、有趣的、有回报的角色,一个她不会与整个世界交易的角色)”可推断,她非常重视这份工作。故选A。【6题详解】推断判断题。根据最后一段的“The wildlife and landscapes provide plenty of inspiration for her writing, too. Woodward has recently finished a novel, which she says was inspired b
27、y the stunning surrounds of the North Pacific Ocean.(野生动物和风景也为她的写作提供了很多的灵感。伍德沃德最近完成了一部小说,她说,这部小说的灵感来自于北太平洋迷人的周围环境)”可推断,工作在岛屿上,伍德沃德的写作创造力受到了启发。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据第一段内容“Caroline Woodward wakes each morning to the sound of waves crashing onto the rocks that surround her home, Lennard Island, British Col
28、umbia, Canada.( 卡罗琳伍德沃德每天早上醒来,海浪拍打在她的家,加拿大伦纳德岛,周围的岩石上)”以及下文的描述可知,文章主要讲述守塔人的工作以及工作以外的生活,也就是作为一个守灯塔的人是什么感觉。故选B。COver the past two weeks, Ive lost my passport, barked at a neighbor and published a picture of myself wearing a kids superhero costume. Forgetfulness, anger and poor decision-making are all
29、signs of sleep shortage.And Im not alone.“I average around six hours a night,” admits Paul, whos lived in Shanghai for three years. “But how much of that is deep sleep, I dont know.”Lisa works in a hotel. “I struggle to switch off,” she says, “a glass of red wine with dinner helps.”March 21 is the W
30、orld Sleep Day, an annual event in celebration of slumber, or sleep. When sleep problems become a global epidemic, its time to ask: “Am I getting enough?”The lack of sleep throughout industrialized nations is damaging our health, wellness and safety. Were dog-tired, the impact of which is enough to
31、keep anyone up at night.A global experiment is performed on 1.6 billion people across 70 countries twice a year: daylight savings. When one hour of sleep is lost in spring, theres a 24 percent increase in heart attacks, and in autumn, when the hour is regained, a 21 percent reduction.Good sleep incr
32、eases concentration, attention and decision-making. Creativity goes up, and our ability to find novel solutions to complex problems is hugely improved. Sleep reduces mood swings and stress levels. We drink less alcohol and make better food choices when rested.Take sleep seriously. Its not a luxury,
33、but a biological necessity. Its our life-support system and let it be our superpower.8. Why does the author mention his own experiences in Paragraph 1?A. To draw attention to his situation.B. To complain about lacking sleep.C. To introduce the topic of the text.D. To raise a question about deep slee
34、p.9. What does the underlined phrase “switch off” in Paragraph 4 mean?A. Turn off.B. Disinterest someone.C. Stop talking.D. Fall asleep.10. What is the finding of the global experiment?A. The loss of sleep increases the risk of heart attacks.B. Short sleep is linked to mental health problems.C. Good
35、 sleep leads to better work performances.D. Red wine is effective in treating sleeplessness.11. What does the author suggest about sleep?A. Celebrating the World Sleep Day.B. Paying attention to sleep problems.C. Getting six hours sleep every day.D. Taking sleeping pills when necessary.【答案】8. C 9. D
36、 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文中作者结合自身经历说明了如今许多人都存在睡眠问题,指出工业化国家的睡眠不足正在损害我们的健康、健康和安全。说明了睡眠不足可能导致心脏病发作几率,良好的睡眠则能提高注意力、注意力和决策力。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Over the past two weeks, Ive lost my passport, barked at a neighbor and published a picture of myself wearing a kids superhero costume. Forgetfulness, anger and
37、 poor decision-making are all signs of sleep shortage.(在过去的两周里,我丢了护照,对邻居大喊大叫,还发布了一张自己穿着儿童超级英雄服装的照片。健忘、愤怒和糟糕的决策都是睡眠不足的迹象)”以及第二段“And Im not alone. (我不是一个人)”结合后文提到了其他人也有睡眠不足的问题,以及睡眠不足的危害等,可推知,作者在第一段中提到了他自己的经历是为了引入文章主题。故选C。【9题详解】词义猜测题。根据第二段“And Im not alone. (我不是一个人)”以及画线词后文“a glass of red wine with din
38、ner helps”可知,此处是在列举其他人也有睡眠问题,Lisa需要晚餐时喝一杯红酒来帮助自己入睡,故画线词意思是“入睡”。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第三段“A global experiment is performed on 1.6 billion people across 70 countries twice a year: daylight savings. When one hour of sleep is lost in spring, theres a 24 percent increase in heart attacks, and in autumn, w
39、hen the hour is regained, a 21 percent reduction.(一项全球实验每年在70个国家的16亿人身上进行两次:夏令时。春季少睡一个小时,心脏病发作几率会增加24%;秋季多睡一个小时,心脏病发作几率会减少21%)”可知,全球实验的结果是睡眠不足会增加心脏病发作的风险。故选A。【11题详解】细节理解题。根据最后一段“Take sleep seriously. Its not a luxury, but a biological necessity. Its our life-support system and let it be our superpow
40、er.(认真对待睡眠。这不是一种奢侈品,而是一种生物必需品。这是我们的生命维持系统,让它成为我们的超能力)”结合上文提到睡眠不足可能导致心脏病发作几率,良好的睡眠则能提高注意力、注意力和决策力。可知,作者建议注意睡眠问题。故选B。DIf youre daydreaming of future travels while stuck at home during the Covid-19 outbreak, why fantasize about the beaches of Ball or the canals of Venice when vacationing in space could
41、 be in your future?Back in 2019, Californian company the Gateway Foundation released plans for a hotel that could one day float above the Earths atmosphere. This futuristic concept was scheduled to be fully operational by 2027.Now the hotel, Voyager Station, is set to be built by Orbital Assembly Co
42、rporation, a new construction company run by former pilot John Blincow, who also heads up the Gateway Foundation.In a recent interview, Blincow explained there had been some Covid-related delays, but construction on the space hotel is expected to begin in 2026, and a hotel in space could be a realit
43、y by 2027.Were trying to make the public realize that this golden age of space travel is just around the corner. Its coming. Its coming fast, said Blincow.Space tourism is becoming an increasingly hot topic, and there are several companies trying to make it happen from Virgin Galactic to Elon Musks
44、SpaceX.The team behind Voyager Station have said theyre hoping to eventually make a stay at the hotel equal to a trip to Disneyland .The team are also hoping to build research stations and spark space tourism and commerce opportunities. They imagine the government or private companies might use the
45、space hotel for training crews heading to the moon, Mars and beyond.The eventual goal, as the team put it in 2019, is to create a starship culture where people are going to space, and living in space, and working in space. And we believe that theres a demand for that.12. What can we learn about the
46、space hotel from the text?A Its construction has already begun.B. It has been delayed due to Covid-19.C. It can float to the moon, Mars and beyond.D. It is in great demand worldwide.13. Who will possibly use the space hotel for training?A. The Gateway Foundation.B. Orbital Assembly Corporation.C. Th
47、e government.D. The universities.14. What do John Blincow and his team aim at?A. Exploring outer space.B. Competing with other companies.C. Opposing space tourism.D. Building a spaceship culture.15. Which can be a suitable title for the text?A. First Ever Space Hotel Is ComingB. There Is A Place Lik
48、e No OtherC. Research Stations Are Getting PopularD. Human Explorations Are Endless【答案】12. B 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文,文章介绍了人类第一个计划中的太空旅馆。【12题详解】细节理解题。根据第四段中“In a recent interview, Blincow explained there had been some Covid-related delays(在最近的一次采访中,Blincow解释说有一些与新冠肺炎有关的延误)”可知,由于新冠肺炎,太空旅馆有一些延
49、误。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“They imagine the government or private companies might use the space hotel for training crews heading to the moon, Mars and beyond.(他们设想政府或私人公司可能会利用太空旅馆来培训前往月球、火星和更远地方的宇航员)”可知,政府可能使用太空旅馆来培训宇航员。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据最后一段内容“The eventual goal, as the team put it in 2019, is t
50、o create a starship culture where people are going to space, and living in space, and working in space. And we believe that theres a demand for that.(正如该团队在2019年所说,最终目标是“创造一种星际飞船文化,让人们去太空,在太空生活,在太空工作。我们相信这是有需求的。”)”可知,John Blincow和其团队的目标是打造太空文化。故选D项。【15题详解】主旨大意题。通读全文,结合第五段内容“Were trying to make the p
51、ublic realize that this golden age of space travel is just around the corner. Its coming. Its coming fast, said Blincow.(“我们正努力让公众意识到,太空旅行的黄金时代已经不远了。它就要到来。它正快速到来。”Blincow说。)”可知,文章主要介绍了人类第一个计划中的太空旅馆的建设情况,太空旅行时代即将到来,A项“第一个太空旅馆即将到来”适合作为文章标题。故选A项。第二节 (共 5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两
52、项为多余选项。High school is a magical time when students can learn and grow. _16_Many students are feeling more pressure than ever before when it comes to performing well at school. Fortunately, there are some things you can do to make sure your high school experience is enjoyable and successful. Explore
53、and find your passionsAs a high school student, one of the most important ways to prepare yourself for a successful future is to find your passions by doing explorations. Thus you can discover the areas of study that youre passionate about._17_. Learn for growth, not just for grades_18_High school s
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
