云南省下关第一中学2020-2021学年高二上学期段考(2)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省下关第一中学2020-2021学年高二上学期段考2英语试题 WORD版含解析 云南省 下关 第一 中学 2020 2021 学年 上学 段考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、下关一中202020学年高二年级上学期段考(2)英语试卷第I卷 (选择题,满分70分)第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下小题。每段对话仅读一遍。1.How does the woman probably get to work?A. On foot B. By bus C. By bike2.What does the woman mean?A. Shell use her bike soo
2、n B. She has lent her bike out C. Shell borrow a bike3.What does the man think of the woman?A. She is poorly dressedB. Shes got too many dressesC. She should buy a dress for Betty4.Whats going to be difficult for the man?A. Making good coffee B. Working at home quietly C. Choosing a birthday gift5.W
3、here are the speakers?A. At home B. In the city square C. In a museum第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第67题。6.Who is Mr Li?A. The womans co-worker B. The womans secretary C. The womans
4、boss7.What does Mr Li want to talk about with the woman?A. A job offer B. A big sale C. A new department听第7段材料,回答第89题。8.What are the speakers talking about?A. A send-off party B. Busy work in the office C. A huge card9.Who will probably get surprised?A. Maggie B. Carrie C. Jackie听第8段材料,回答第1012题。10.W
5、hat does the woman like about the armchair?A. Its size B. Its color C. Its design11.What do we know about the speakers armchair at home?A. It is badly broken B. It is heavy-looking C. It is brown in color12. What will the speakers probably do about the armchair?A. Wait for a sale B. Buy it right awa
6、y C. Ask for a cheaper price听第9段材料,回答第1316题13.What kind of families can be possibly chosen as home-stay families?A. Good at cooking B. Close to the school C. With international background14.What can an international student expect in a home-stay family?A. A bathroom of their own B. No choice of meal
7、s C. A shared bedroom15.What is the main advantage of staying with a home-stay family?A.Learning the language betterB.Having more freedomC.Going to school for free16.What should the student do to get along with the family?A.Cook for the family B.Keep his or her habits C.Follow the house rules听第10段材料
8、,回答第1720题。17.What s the purpose of the program?A.To plan a nice weekendB.To prepare for New Years DayC.To celebrate the end of school year18.What are the children going to do?A.Look for the hidden giftsB.Play hide-and-seek gamesC.Have a group discussion19.What are the children required to do before
9、going out of the building?A.Wait at a cornerB.Give their names at a deskC.Stay together with their parents20.Who will go out of the building through the double doors?A.The preschool children B.The third grade children C.The fourth grade children第二部分 英语知识运用(共两节,满分20分)第一节 单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从下列A.
10、B. C. D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。1. In order to find better job, he decided to study second foreign language.A. the; aB. a; aC. the; theD. a; the【答案】B【解析】【详解】考查冠词的用法。句意:为了找到一份更好的工作,他决定学习第二外语。第一个空,a better job(一个更好的工作)在众多的职业当中的其中一个,所以是泛指概念。第二个空study a second foreign language(再学一门外语)表示再.又.,用冠词a/an表示。故选B。2. I
11、 found her letter as I was looking through my files.A. by accidentB. by designC. by mistakeD. by force【答案】A【解析】【详解】考查固定短语辨析。句意:我在翻查档案时,意外地发现了她信。A. by accident意外,偶然;B. by design故意地;C. by mistake错误地;D. by force强迫地,靠武力。结合后文“as I was looking through my files”可知是指在在翻查档案时,意外地发现了她的信。故选A。3. In our class the
12、re are 46 students, _half come from the countryside.A. of whomB. whoC. of themD. which【答案】A【解析】【分析】【详解】考查非限制性定语从句。句意:在我们班上,有46名同学,其中一半来自于农村。分析句子,空处引导非限制性定语从句。由于先行词是students,指人,half与students之间是所属关系,即half of the students,故应使用介词of+连接代词whom,来引导。故选A项。4. Jack, you look so tired. You should keep a _ betwee
13、n your studies and relaxation.A. promiseB. secretC. balanceD. diary【答案】C【解析】【详解】考查名词词义辨析。句意:杰克,你看起来很累。你应该在学习和放松之间保持平衡。A. promise承诺;B. secret秘密;C. balance平衡;D. diary日记。结合上文“Jack, you look so tired.”可知杰克看起来很累,所以是建议他在学习和放松之间保持平衡。keep a balance“保持平衡”。故选C。5. So sudden _that the enemy had no time to escap
14、e.A. did the attackB. the attack didC. was the attackD. the attack was【答案】C【解析】【详解】考查倒装句。句意:袭击是如此突然以至于敌人没有时间逃跑。sudden 是形容词作表语,缺系动词was,所以这是主系表结构,故排除A和B ,又因在so.that 句型中,so+ 形容词,前置时用部分倒装语序,故选C。6. - Must I turn off the gas after cooking? - Of course. You can never be _ careful with that.A. enoughB. tooC
15、. soD. very【答案】B【解析】【详解】考查固定句型。句意:我做完饭后一定要把煤气关掉吗?当然,你越小心越好。 can never .too是一个固定搭配,表示“无论怎么也不算过分”、“越越好”、“要格外”的意思。故选B项。7. Professor Johnson has left for Tokyo. He _ a speech there next week.A. will giveB. givesC. has givenD. gave【答案】A【解析】【详解】考查动词时态。句意:约翰逊教授已经去东京了。他下周将在那里发表演讲。根据后文next week可知表示将来发生的事情,应用
16、一般将来时。选A。8. While _ dogs, people should not let them loose. Otherwise, they may be dangerous to others.A. walkingB. walkedC. having walkedD. to walk【答案】A【解析】【详解】考查状语从句的省略和现在分词。句意:遛狗时,人们不应该松开它们。否则,它们可能会对其他人造成危险。本句是由While引导的时间状语从句,当状语从句的主语与主句主语一致,且状语从句中有be动词的时候,可以把从句的主语和be动词一起省略;本题的walk与后面主语people构成主动
17、关系,使用现在分词(doing)的形式,完整的从句为:While (people are) walking dogs。故选A项。9. He cautiously_the house.A. apologizedB. appreciatedC. appearedD. approached【答案】D【解析】【分析】【详解】考查动词词义辨析。句意:他小心翼翼地走近那所房子。A. apologized道歉;B. appreciated感激;C. appeared出现;D. approached靠近,走近。由空前副词cautiously和空后地点名词house可知,此处需用动词approached,表示小
18、心翼翼地走近那所房子。故选D。10. -Im going to Venice next week.-_. Carnival will be held then. Have fun!A. Youre crazyB. Youre luckyC. Youd better notD. You never know【答案】B【解析】【详解】考查情景交际。句意:我下周去威尼斯。你真走运。那时会举行狂欢节。祝你玩的愉快!A. Youre crazy你疯了;B. Youre lucky你真幸运;C. Youd better not你最好不要;D. You never know你永远不会懂。根据后面的Have
19、fun,可知应答的人是赞同前面的人去威尼斯旅行的。故选B。第二节 完形填空(共10小题;每小题1分,满分10分)阅读短文,根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。Start TodayWhat can you do when you have done nothing but mess up your whole life long? These were the _11_I heard when I turned on the TV the other day. They came from one of the talk shows that are so_12_on TV
20、these days. I started to turn the channel but the words I heard made me stop to look at the speaker. He couldnt have been more than 18 years old,_13_ already thought of his life as a useless waste.I wanted to_14_at him, You are not dead yet!It is so sad that so many people cant get rid of the past o
21、r live in the present. There are people in their twenties who already think they have_15_the boat to success and happiness. There are people in their thirties and forties who sit around_16_that life has passed them by. I want to shout at them all, _17_! You are still young! Chances are everywhere!If
22、 you want a happy life, you_18_just think about your past mistakes. If you want joy and love in your life, you must choose them today. Never put off what should be chosen until tomorrow!A new chance in life_19_before us every morning. We can live with hope starting at this moment. It doesnt matter h
23、ow hard our past has been. Our present can be full of joy and our future can be full of happiness. It doesnt matter_20_we are eight or eighty-we can still make our lives wonderful. Life isnt over until your last heartbeat. Start today, then, to make your heart beat with joy and love.11. A. newsB. wo
24、rdsC. messagesD. instructions12. A. popularB. boringC. excitingD. pleasant13. A. andB. soC. orD. but14. A. shoutB. lookC. laughD. stare15. A. foundB. madeC. missedD. taken16. A. expectingB. arguingC. imaginingD. regretting17. A. Give upB. Wake upC. Look outD. Watch out18. A. darentB. cantC. mightntD
25、. wouldnt19. A. appearsB. changesC. leavesD. opens20. A. whatB. whereC. whetherD. how【答案】11. B 12. A 13. D 14. A 15. C 16. D 17. B 18. B 19. A 20. C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。作者在电视上无意间听到一个年轻人对自己生活消极的言论,感悟到很多人不能摆脱过去或活在现在,这是悲哀的。作者认为如果你想要幸福的生活,你不能只是想过去的错误。如果你想要生活中的快乐和爱,你今天就必须做出选择。我们的现在可以充满欢乐,我们的未来可以充满幸福。不管我们是8
26、岁还是80岁,我们都可以让我们的生活变得精彩。【11题详解】考查名词词义辨析。句意:这是我前几天打开电视时听到的话。A. news新闻;B. words话语;C. messages信息;D. instructions说明。根据下文“I started to turn the channel but the words I heard”可知,这里是指作者听到别人说的这句话。故选B项。【12题详解】考查形容词词义辨析。句意:它们来自一个最近在电视上很受欢迎的脱口秀节目。A. popular受欢迎的;B. boring无聊的;C. exciting令人兴奋的;C. pleasant令人愉快的。结合上
27、文“one of the talk shows that are so”可推知,这话来自一个很受欢迎的脱口秀节目。故选A项。【13题详解】考查连词词义辨析。句意:他不可能超过18岁,但已经认为自己的生命是无用的浪费。A. and和;B. so所以;C. or或者;D. but但是。根据上文“He couldnt have been more than 18 years old”以及下文“already thought of his life as a useless waste”可知,此处为转折关系。故选D项。【14题详解】考查动词词义辨析。句意:我想对他大叫,“你还没死!”A. shout喊
28、叫;B. look看;C. laugh笑;D. stare盯着。根据下文“I want to shout at them all”可知,此处指想要对说话者叫喊。故选A项。【15题详解】考查动词词义辨析。句意:有些二十几岁的人已经认为他们错过了通往成功和幸福的船。A. found发现;B. made制作;C. missed错过;D. taken带走。根据后文“the boat to success and happiness”结合上文提到很多人无法摆脱过去或活在当下,对生活悲观,可推知此处是指20多岁的人认为他们错过了成功和幸福的机会。故选C项。【16题详解】考查动词词义辨析。句意:有些三十多岁
29、和四十多岁的人坐在那里,后悔生活已经过去了。A. expecting期待;B. arguing争吵;C. imagining想象;D. regretting后悔。根据后文“that life has passed them by”可知,三四十岁的人坐在那里,后悔生命的流逝。故选D项。【17题详解】考查动词短语辨析。句意:“醒醒!你还年轻!机会无处不在!”A. Give up放弃;B. Wake up醒来;C. Look out注意;D. Watch out小心。根据上文“There are people in their twenties who already think they have
30、 missed the boat to success and happiness. There are people in their thirties and forties who sit around regretting that life has passed them by.”可知,此处提到了不同的人各种悲观的情绪,这让作者想对他们大喊“醒醒”。故选B项。【18题详解】考查情态动词词义辨析。句意:如果你想要幸福的生活,你不能只想着你过去的错误。A. darent不敢;B. cant不能;C. mightnt可能不;D. wouldnt不会。根据上文“If you want a h
31、appy life”以及句意可知,此处表示如果你想要幸福的生活,你不能只是想过去的错误。故选B项。【19题详解】考查动词词义辨析。句意:每天早晨,一个新的人生机会出现在我们面前。A. appears出现;B. changes改变;C. leaves离开;D. opens打开。根据前后文语境“A new chance in lifebefore us every morning.”可知,作者认为生活的新机会每天早晨都出现在我们面前。故选A项。【20题详解】考查连词词义辨析。句意:不管我们是八岁还是八十岁,我们仍然可以使我们的生活精彩。A. what什么;B. where在哪里;C. whethe
32、r是否,不管;D. how如何。根据句意,表示“不管还是”应用“whetheror”,此处引导主语从句。故选C项。第三部分 阅读理解 (共三节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)根据短文内容,判断短文后句子的正误。Tom and his cousin took a boat trip. When they got on the boat, every passenger should answer a question raised by the keeper. If the passenger answered “yes, he or she got one gift. I
33、f the passenger answered “no, he or she got two gifts. Tom and his cousin saw all about this. Now it was their turn. The keeper came up to them and asked, “Are you a good sailor? Tom wanted to get two gifts, so he answered “no” loudly, at the same time he said, I have never been a sailor. How could
34、I be a good sailor? The keeper gave him two gifts. His cousin gave the same answer, so he got two gifts, too.The boat started off. The passengers began to open their gifts. Tom and his cousin did the same. They found that one of the two gifs was a small bottle of drinking water, the other was a seas
35、ick tablet . Tom had a look at a yes passengers gift. It was a nice chocolate. Tom shouted at the keeper, We are never seasick. Why do you give us seasick tablets?. Tom and his cousin worked as sailors.22. The keeper would ask the passengers questions after the trip.23. Tom and his cousin answered n
36、o because they wanted two gifts.24. Anyone who answered yes got a nice chocolate.25. Tom and his cousin were cheated by the keeper.【答案】. 错误 22. 错误 23. 正确 24. 正确 25. 错误【解析】【分析】这是一篇记叙文。记叙了Tom和表弟乘船旅行时,贪小便宜,每人得到两个礼物,后来却发现两个礼物一点用处都没有,还不如一个礼物的故事。【题详解】考查细节理解。根据第一段“I have never been a sailor. How could I be
37、 a good sailor?(“我从来没当过水手。我怎么能成为一个好水手呢?”)”可知,俩人没有当过水手。故错误。【22题详解】考查细节理解。根据第一段“When they got on the boat, every passenger should answer a question raised by the keeper.(当他们上船时,每个乘客都要回答管理员提出的问题。)”中的When they got on the boat可知,当乘客上船时,管理员会问问题,而不是下船后。故错误。【23题详解】考查细节理解。根据第一段“Tom wanted to get two gifts, s
38、o he answered “no” loudly, at the same time he said, I have never been a sailor. How could I be a good sailor? The keeper gave him two gifts. His cousin gave the same answer, so he got two gifts, too.(汤姆想要得到两份礼物,所以他大声地回答“不”,同时他说: “我从来没当过水手。”。我怎么能成为一个好水手呢?”管理员给了他两件礼物。他的表弟也是这么回答的,所以他也得到了两份礼物。)”可知,俩人回答
39、“不”的原因是,想要两份礼物。故正确。【24题详解】考查细节理解。根据第二段“Tom had a look at a yes passengers gift. It was a nice chocolate.(汤姆看了一眼一个回答“是”的乘客的礼物。这是一块上好的巧克力。)”可知,回答“是”的乘客得到的是一块上好的巧克力。故正确。【25题详解】考查细节理解。通读全文可知,管理员是根据乘客的回答分发相应的礼物,没有欺骗乘客一说。故错误。第二节(共10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中选出最佳选项。AA team of global body la
40、nguage experts has come up with this list of the best body language courses.1. Body Language For BusinessmenThis course is particularly useful to businessmen. It will teach you how to use body language to increase your success, influence, and income. By the end of the course, you will understand the
41、 role of body language in business success and get a Certificate of Completion after completing the course.2. Body Language CourseThis beginner level course is useful to anyone eager to learn how to use body language to communicate effectively. The course discusses topics like the significance of co
42、mmunication and tips of improving body language. The course is delivered by award-winning instructors.3. Digital Body LanguageThis course teaches how to improve your digital personal brand. It discusses a variety of topics like power of face, personality and confidence, drawing attention, and web pa
43、ge essentials. By the end of the course, you will perfect online presence, master body language online and level up your digital brand.4 How To Make A Great First ImpressionThis course will make you realize how eye contact, a smile and handshake can increase your chances of improving the first impre
44、ssion you make on the other person, which is quite useful for anyone starting a new job. By the end of the course you will pick up the skills and confidence you need to make a good first impression.26. Which of the following courses may best suit a senior manager?A. Digital Body LanguageB. Body Lang
45、uage CourseC. Body Language For BusinessmenD. How To Make A Great First Impression27. What can you learn if you take Digital Body Language?A. How to change your characters.B. How to protect yourself online.C. How to build up a successful company.D. How to improve personal influence online.28. Who is
46、 more likely to attend How To Make A Great First Impression?A. A news reporter.B. A job seeker.C. A lab researcher.D. An interviewer.【答案】26. C 27. D 28. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍的是一个由一支全球肢体语言专家团队列出的最佳肢体语言课程清单,针对四种不同需求的人而开出不同的课程。【26题详解】细节理解题。根据第二段第一句“This course is particularly useful to businessmen.”(本课
47、程对商人特别有用)可知,该课程也适合高级经理(商人),符合题干要求。故选C项。【27题详解】细节理解题。根据第四段末句“By the end of the course, you will perfect online presence”(课程学完后,你将提升完美你的网上形象表现)可知,D项内容(如何提高你的个人网上影响力)与原文中的“perfect online presence”意思一致。故选D项。【28题详解】推理判断题。根据最后一段“which is quite useful for anyone starting a new job.”(对那些想开始一份新的工作的人相当有用)可知,B
48、项中的a job seeker(一个求职找工作的人)与该句意思一致。故选B项。【点睛】阅读理解题的解题方法,首先,整体浏览,掌握文章中心及每段大意。其次,细读题干,带着问题再去确定与哪段内容相关,寻找答案。阅读理解题之细节理解解题要注意在相关段落里查找有关信息,预测应该到何处寻找自己所需要事实。特别注意选项中的词汇往往与原文中的关键词是同义词,如第3题:原文中是“anyone starting a new job”,答案B选项中的是“a job seeker”。BLet us suppose it is now about A.D. 2060. Lets make believe it is
49、about 45 years from now. Of course, things have changed and life is very different.Voyages to the moon are being made every day. It is as easy to take a holiday on the moon today as it was for the people in 1960 to take a holiday in Europe. At a number of scenic spots on the moon, many hotels have b
50、een built. The hotels are airconditioned, naturally. In order that everyone can enjoy the beautiful scenery on the moon, every room has at least one picture window. Everything imaginable is provided for entertainment of young and old.What are people eating now?People are still eating food. They have
51、nt yet started to take on heir (继承) supply of energy directly as electrical current or as nuclear power. They may some day. But many foods now come in pill form, and the food that goes into the pill continues to come mainly from green plants.Since there are several times as many people in the world
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-431485.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
