云南省师范大学附属中学2020届高三英语适应性月考试题(六)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 师范大学 附属中学 2020 届高三 英语 适应性 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、云南省师范大学附属中学2020届高三英语适应性月考试题(六)(含解析)注意事项:1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。3.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。第一部分听力(共两节,满分30分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结東前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题; 每题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题
2、中所给的A. B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman ask the man to do?A. Close the windows. B. Lock the suitcase. C. Call a taxi.2. What does the woman mean?A. The air is fresh. B. It is noisy outside. C. The window is open.3. When will the man probably
3、 meet Dr. Jones?A. At 8:00. B. At 8: 30. C. At 9:00.4. How much will the woman pay?A. $9. B. $12. C. $18.5. Where is the woman going to go on holiday most probably?A. Germany. B. Canada. C. ltaly.第二节(共15小题;每题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的
4、时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7题。6. How did the man get hurt?A. He was kicked by a boy. B. He was hit by a ball. C. He fell to the ground.7. When can the man play sports again? A. In two days. B. In two weeks. C. In a month.听下面一段对话,回答第8和第9题。8. What has the mans family started
5、to do?A. Use cars that run on natural gas.B. Recycle plastic bottles and metal cans.C. Bring shopping bags to the supermarket.9. Who uses a solar heating system?A. The mans aunt. B. The mans uncle. C. The mans cousin.听下面一段对话,回答第10至第12题。10. How many seats does St. Joseph Stadium have?A.700. B.800. C.
6、1,000.11. What is the best feature of Marco Polo Stadium?A. Its free of charge. B. The food is delicious. C. The track has ten lanes.12. Which stadium is the most expensive?A. Marco Polo Stadium. B. Hong Kong Stadium. C. Global Stadium.听下面一段对话,回答第13至第16题。13. What time did the woman get to the lectur
7、e yesterday?A. At2:30pm. B. At2:50pm. C. At3:00pm.14. Why was the woman late yesterday?A. She didnt hear the time clearly.B. She had forgotten the right time.C. She had been told the wrong time.15. Which bus did the man take to the museum?A. No.13. B. No. 15. C. No. 27.16. Where did the man go in th
8、e end?A. A theatre. B. A bookstore. C. A library.听下面一段独白,回答第17至第20题。17. What did Henry Hudson do after running into ice in 1607?A. He kept going north. B. He tried for over two months. C. He headed to Spitsbergen instead.18. When did Henry Hudson start his second expedition?A. In 1608. B. In 1609. C
9、. In 1610.19. When did Henry Hudson reach North America by accident?A. During the first journey. B. During the second journey. C. During the third journey.20. On which ship did Henry Hudson make his last known journey?A. Hopewell. B. Half Moon. C. Discovery.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
10、阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A. B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。APersonal Development ProductsIf youre looking for personal development products, you can find them at the following audio list. Remember that gaining more knowledge is great but until you put that knowledge into practice, your life wont change all tha
11、t much.Audios:The Challenge to Succeed by Jim RohnGreat program about the fundamentals of success. Ive probably listened to this program about 50 times over the years. Youll learn things like the fundamentals of success, how to become more than you are, and the keys to living a more encouraging life
12、.The Psychology of Winning by Denis WaitleyOne of the first programs I listened to back when cassette players were still the norm. Learn the 10 steps to winning taken by all Olympic champions, top sales stars and top executives (行政执行官)。The Psychology of Achievement by Brian TracyThis was another one
13、 of the first programs I listened to. Learn how to take charge of your life; develop a powerful, positive self- image ; set and achieve goals and unlock your super-conscious mind.A waken the Giant Within by Tony RobbinsThis is one of my favorite audio programs. Its based on Tonys bestselling book wi
14、th the same title. I love the message he gives at the end. I listened to that section so much, I memorized it. Very motivational.1. What idea does the writer approve of on personal development?A. He supports no pain no gain.B. He advocates learning as well as applying.C. He disagrees that practice m
15、akes perfect.D. He believes gaining knowledge is our goal.2. Which audio program producer will you choose if you want to learn to set and realize a target?A. Jim Rohn.B. Denis Waitley.C. Brian Tracy.D. Tony Robbins.3. Which audio program greatly encouraged the writer?A. The Challenge to Succeed.B. T
16、he Psychology of Winning.C. The Psychology of Achievement.D. Awaken the Giant Within.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了促进个人发展的四个音频产品。【1题详解】推理判断题。作者在第一段中“until you put that knowledge into practice,your life wont change all that much.”但除非你把这些知识付诸实践,否则你的生活不会有那么大的改变。可知,本句强调了要把理论付诸于实践,否则改变不大。故选B。【2
17、题详解】细节理解题。第三个音频产品The Psychology of Achievement by Brian Tracy中提到的“set and achieve goals(设定并实现目标)”与题目对应。故选C。【3题详解】细节理解题。最后一个音频产品A waken the Giant Within by Tony Robbins中,作者最后提到“I listened to that section so much, I memorized it. Very motivational”我听了那么多,我都记下来了。很有动力。所以作者感受到被激励鼓舞了。故选D。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读
18、理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。如第1小题属于推理判断题。作者在第一段中“until you put that knowledge into practice,your life wont change all that much. ” 但除非你把这些知识付诸实践,否则你的生活不会有那么大的改变。可知,本句强调了要把理论付诸于实践,否则改变不大。故选B。根据事实细节,推断合理信息。推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句
19、话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。也就是说,要做到判断有据, 推论有理, 忠实原文。切忌用自己的观点代替作者的本意,切忌片面思考,得出片面结论。BA young Chinese scientific explorer will attempt to make the longest unaided solo trek (艰难跋涉) across Antarctica after departing from Beijing on Wednesday.Covering about 2, 000 ki
20、lometers, the solo trek is expected to take 80 to 85 days. If successful, Wen Xu,32,will be the first person to cross Antarctica alone from the shore Berkner Island, according to the event organizer. Wen told reporters on Monday that he plans to fly from Beijing and transfer at Punta Arenas, Chile.
21、Starting at Berkner Island in Antarctica, he plans to cross the South Pole and finally reach the Ross lce Shelf.He plans to make the trek on cross -country-skis, dragging a 200 kilogram sled equipped with food, fuel,extra skis and communication equipment. Airplanes will be available to provide emerg
22、ency assistance.During the trek, he will collect scientific samples for research, and more importantly, help people realize the impact of global warming. “Climate change remains a huge challenge for humans. By conquering the difficulties of solo crossing the Antarctica, I hope the public will pay at
23、tention to,and act on the global warming issue.” said Wen.Wen also said he had thoroughly prepared for the trip, including a long distance trip in the Tibet in 2018. In September of 2017, he also completed an unsupported Arctic trek across Greenland. “The Arctic adventure should have been done with
24、teamwork, but my instructors tried to cultivate my solo ability along the way.” he said. As a member of Chinas mountaineering team, Wen has also climbed up Qomolangma, in 2007, 2012 and 2018 for scientific research.A documentary will be done to record this trek. But it will be different from others,
25、 according to Rao Zijun, director of the documentary. “The shooting team will follow Wen from Beijing to the starting point in Antarctica and wait for him at the end of point. He will have to carry a camera and record the lonely journey by himself.” Rao said.4. What is Wen Xu going to do?A. He is go
26、ing to realize his dream to cross Arctic.B. He is going to take a long walk with teamwork.C. He is going to meet the challenge to walk alone across Antarctica.D. He is going to fly from Beijing to Punta Arenas for business.5. Why does Wen Xu plan to cross Antarctica?A. He wants to collect some data
27、for the documentary.B. He enjoys being recognized all over the world.C. He intends to accomplish his scientific research.D. He hopes the public will focus on environmental problems.6. Which is NOT mentioned in Wens preparation for the trip?A. Several companies will provide satellite communication fo
28、r him.B. An airplane will be ready for giving help if necessary.C. His instructors helped to develop his solo ability in exploration.D. He has already completed climbing up Qomolangma three times.7. What makes the documentary in Para. 6 different from others?A. The shooting team will accompany him a
29、ll the way to the end point.B. The documentary will be translated into several foreign languages.C. The long journey will be recorded only by Wen Xu himself.D. The director will shape Wen Xu to be a superhero.【答案】4. C 5. D 6. A 7. C【解析】本文是一篇记叙文。全文介绍了中国青年探险家温旭(音)计划将要独自步行穿越南极大陆,他将长途跋涉近2000公里并最终到达罗斯冰棚(
30、Ross Ice Shelf)。【4题详解】细节理解题。根据第一段“A young Chinese scientific explorer will attempt to make the longest unaided solo trek (艰难跋涉) across Antarctica after departing from Beijing on Wednesday.”一位年轻的中国科学探险家星期三从北京出发后,将试图进行最长的单人徒步穿越南极洲。第二段的“. If successful, Wen Xu,32,will be the first person to cross Antar
31、ctica alone from the shore Berkner Island,.” 如果成功,32岁的文旭将是第一个独自从岸边伯克纳岛穿越南极洲的人。可知,温旭将独自步行穿越南极大陆。第一段中的关键词unaided意思是“无外援的;独立的”,solo 意思是“单独的”,trek意思是“长途跋涉”。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第四段“During the trek, he will collect scientific samples for research, and more importantly, help people realize the impact of glob
32、al warming. ”以及“By conquering the difficulties of solo crossing the Antarctica, I hope the public will pay attention to,and act on the global warming issue.”在旅途中,他将收集科学样本进行研究,更重要的是,帮助人们认识到全球变暖的影响。温说:“通过克服独自穿越南极洲的困难,我希望公众能够关注全球变暖问题,并采取行动。”由此可知,温旭希望帮助人们意识到气候变暖对环境造成的影响,故选D。【6题详解】细节理解题。根据第五段“Wen also sa
33、id he had thoroughly prepared for the trip, including a long distance trip in the Tibet in 2018. In September of 2017, he also completed an unsupported Arctic trek across Greenland. “The Arctic adventure should have been done with teamwork, but my instructors tried to cultivate my solo ability along
34、 the way.” he said. As a member of Chinas mountaineering team, Wen has also climbed up Qomolangma, in 2007, 2012 and 2018 for scientific research.”温还表示,他已经为此行做好了充分准备,包括2018年在西藏的长途旅行。2017年9月,他还完成了一次在无人支持的情况下穿越格陵兰岛的北极之旅。“但我的导师试图在这个过程中培养我的单兵作战能力。”他说。作为中国登山队的一员,温还曾于2007年、2012年和2018年三次攀登珠穆朗玛峰进行科学研究。可知,他的
35、导师帮助他培养了独自探索的能力。故C和D是正确的。但没有信息表明有公司将要为他提供通讯卫星设备。“The shooting team will follow Wen from Beijing to the starting point in Antarctica and wait for him at the end of point”拍摄队将跟随温旭从北京到南极洲的起点,在终点等他。可知,B选项中提到的直升机救援在第三段中可以找到依据。但找不到几家公司将为他提供卫星通信。故选A。【7题详解】细节理解题。根据最后一段内容可知,纪录片导演介绍了这将是不同于以往的一部片子,摄影团队会从北京跟随温旭
36、到达徒步南极洲的起点,之后在终点等待,而温旭将携带照相机自己记录下这一段孤独的路程。故选C。CThere is some unwelcome news for students preparing for exams and officers putting in long hours-you dont need that “refreshment break ( 恢复性休息)” as much as you may think.Scientists have long assumed that willpower is a limited resource, which is why you
37、 feel the urge to have a rest, have a snack and come back to a task when you are feeling better. They argued that the only way to restore willpower is by recharging our bodies with rest, food or entertainment.But psychologists have challenged this theory, saying weak willpower is all in your head. T
38、hey found that a persons mindset ( 心态) and personal beliefs about willpower determine how long and how well theyll be able to work on a tough mental exercise. “If you think of willpower as something thats limited, youre more likely to be tired when you perform a difficult task ,”said Professor Veron
39、ika Job. “But if you think of willpower as something that is not easily depleted, you can :go on and on.The researchers designed a series of four experiments to test the students beliefs about willpower. After a tiring task, those who believed or were led to believe that willpower is a limited resou
40、rce performed worse on standard concentration tests than those who thought of willpower as something they had more control over. They also found that leading up to final exam week, students who believed the limited resource theory ate junk food 24 percent more often than those who believed they had
41、more control in resisting temptations (诱惑).Mr. Job said, “Students who may already have trouble studying are being told that their powers of concentration are limited, and they need to take frequent breaks. But a belief in willpower as a non-limited resource makes people stronger in their ability to
42、 work through challenges.”The findings could help people who are batting with distractions or temptations: people trying to overcome addictions, and employees facing a tight deadline, etc. Willpower isnt driven by a biologically based process as much as we used to think. The belief in it is what inf
43、luences your behavior.8. What should we do if we meet challenges in life according to the text?A. Leave them alone.B. Believe in our willpower.C. Recharge our bodies with rest.D. Tolerate them until we feel better.9. The underlined word “depleted” in Paragraph 3 probably means “_”A. used upB. set as
44、ideC. absorbed inD. taken in10. The text is mainly intended toA. persuade us to ignore willpowerB. show us how to build strong willpowerC. convince us of the importance of willowerD. encourage the students to face challenges calmly11. What can we conclude from the text?A. Willpower wont affect our l
45、ife and work.B. People do need a break to restore the willpower.C. Theres no way to change peoples willpower.D. Willpower is an unlimited resource.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】本文为议论文。人的意志力取决于心态。意志力有限就难以成事,反之则能成功。【8题详解】细节理解题。根据第三段“They found that a persons mindset ( 心态) and personal beliefs about
46、 willpower determine how long and how well theyll be able to work on a tough mental exercise.”他们发现,一个人的心态和对意志力的个人信念决定了他们在艰苦的心理锻炼中能坚持多久和多久。从中可知,面对挑战时,我们应该相信自己无穷的意志力,才能把事情做好。故选B。【9题详解】词义猜测题。根据文章第三段“If you think of willpower as something thats limited, youre more likely to be tired when you perform a d
47、ifficult task ,”said Professor Veronika Job. “But if you think of willpower as something that is not easily depleted, you can :go on and on.”如果你认为意志力是有限的,那么当你完成一项困难的任务时,你更有可能会感到疲惫。”但如果你认为意志力不容易“depleted”的话,你可以继续前进。根据转折连词but,可知,两个if从句的条件是相反的,由第一句“something thats limited”可推断出“something that is not eas
48、ily depleted”由此可推断出“depleted”是“limited”。由此A项符合题意,A. used up意思为“用光,耗尽”,故选A。【10题详解】推理判断题。根据文章内容,尤其是最后一段“Willpower isnt driven by a biologically based process as much as we used to think. The belief in it is what influences your behavior.”作者是要让我们相信意志力的重要性。意志力不像我们过去想象的那样是由生理过程驱动的。对它的信仰影响着你的行为。由此可推断出C项符合
49、题意,故选C。【11题详解】细节理解题。根据全文可知,长久以来,科学家们一直认为人们需要必要的休息才能恢复意志力,但现在心理学家有了不同的观点,并用了大量的篇幅来描述人的意志力是无穷的。尤其是倒数第二段“ a belief in willpower as a non-limited resource makes people stronger in their ability to work through challenges”可知,相信意志力是一种无限制的资源,会使人们在应对挑战的能力上更强。故选D。【点睛】在阅读中我们经常会考查猜测词义题。事实上,阅读材料中的每个词与它前后的词语或句子甚
50、至段落都有联系。运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式,这要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文(各种已知信息)并结合具体的语境推测、判断某些词或短语的词义。例如第2小题词意猜测题。“If you think of willpower as something thats limited, youre more likely to be tired when you perform a difficult task ,”said Professor Veronika Job. “But if you think of willpower as somethin
51、g that is not easily depleted, you can :go on and on.”如果你认为意志力是有限的,那么当你完成一项困难的任务时,你更有可能会感到疲惫。”但如果你认为意志力不容易“depleted”的话,你可以继续前进。根据转折连词but,可知,两个if从句的条件是相反的,由第一句“something thats limited”可推断出“something that is not easily depleted”由此可推断出“depleted”是“limited”。由此A项符合题意,A. used up意思为“用光,耗尽”,故选A。DU. S. electr
52、ic carmaker Tesla Inc. started construction of its new China factory on January 7. It becomes the first to benefit from a new policy allowing foreign carmakers to set up wholly-owned subsidiaries (全资子公司) in China.The new plant, named Gigafactory 3, is Teslas first plant outside the United States. It
53、 is located in Lingang Area in the southeast harbor of Shanghai. Tesla CEO Elon Musk and Shanghai government officials attended the groundbreaking ceremony (动工仪式)。“This will be the most advanced Tesla gigafactory, Musk said. “With resources here, we are able to build this factory in record time, and
54、 we are hoping to have initial production of Tesla Model 3 toward the end of the year and volume production (批量生产) next year.”The factory, with an investment of over 50 billion yuan, is the largest foreign-invested manufacturing project in Shanghais history. It is expected to produce around 3, 000 M
55、odel 3 vehicles a week in its early stages. When it becomes fully operational, the factory will produce 500, 000 vehicles per year. The production at the Shanghai plant will help Tesla significantly lower its cost and prices. This will make it more competitive in the Chinese new-energy vehicle (NEV)
56、 market.China is the worlds largest auto and NEV market. NEV sales in the mainland jumped 75.6 percent in the first 10 months of 2018 from a year earlier, hitting 860, 000 units. The Chinese government desire to become the global NEV leader, with technologies that meet the highest international stan
57、dards by 2025.Tesla has tapped into China s growing electric car market. The company set up in October 2018 its first overseas R&D innovation center (研发创新中心) in Beijing, with focus on tasks such as localization and software and hardware development. It has established its charging network covering m
58、ost cities in Chinas developed regions.12. Why did Tesla start construction of its new plant Gigafactory 3?A Because o a new policy allowing foreign companies to invest car industry.B. Because Tesla didnt have other plants elsewhere.C. Because Tesla could improve its NEV quality in China.D. Because
59、Tesla wanted to upgrade its innovation in China.13. Where is Teslas new plant Gigafactory 3 located?A. In the southeast China.B. In the southeast of Beijing.C. In Lingang Area of Shanghai.D. In Lingang Area, northeast of Shanghai.14. Tesla will become more competitive in the Chinese new-energy vehic
60、le market becauseA. it will be very popular in ChinaB. its price will be cheaper than any other vehicle in ChinaC. it will be energy savingD. its production will help Tesla bring down its cost and prices15. Which of the following statements is NOT TRUE according to the text?A. U.S. electric carmaker
61、 Tesla began construction of its new plant in Shanghai.B. Teslas first plant outside the U. S. is named Gigafactory 3.C. Because of resources in Shanghai, Gigafactory 3 is supposed to be built in record time.D. Gigafactory 3 is the largest foreign-invested manufacturing project in China.【答案】12. A 13
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
新教材2021-2022学年部编版语文必修上册课件:第二单元 第4课 篇目(三) “探界者”钟扬 .pptx
