云南省师范大学附属中学2021届高三英语适应性月考卷(一)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 师范大学 附属中学 2021 届高三 英语 适应性 月考 解析
- 资源描述:
-
1、云南省师范大学附属中学2021届高三英语适应性月考卷(一)(含解析)注意事项:1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再 选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。3.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。第一部分听力(共两节,满分30分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中
2、所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试 卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the mans profession?A. An editor.B. A photographer.C. A host.【答案】C【解析】【原文】M:Today,our programs guest is Nancy,who works as a photographer for a fashion magazineGlad to see you,Nancy!W:Glad to see y
3、ou,Ethan!2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the woman do next?A. Go to the office.B. Leave the hallway.C. Interview the man.【答案】A【解析】【原文】W:Excuse me,I am here for an interviewCould you please tell me how to get to the managers office?M:Turn left,then go straight to the end of the hallway3. 【此处可播放相关音频,请去
4、附件查看】How many activities did the woman have yesterday?A. Two.B. Three.C. Four.【答案】B【解析】【原文】M:Hey! Whats wrong with you? You look uncomfortableW:Yesterday I overexercisedI went hikingAfter that,I ran and jumped ropeM:Oh,dont do thatIt will just do the opposite of what you wish4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How
5、s the woman feeling at work?A. Exhausted.B. Excited.C. Relaxed.【答案】A【解析】【原文】M:Lisa, I just saw you in the coffee shop!W:Yes, I feel extremely tired. Ive dealt with the market plan for five hours. I cant even relax for one secondM:Me, too. But tomorrow is the weekend. It makes me excited!5. 【此处可播放相关音
6、频,请去附件查看】Where will the speakers meet at last?A. By the road.B. At the bus station.C. In the mall.【答案】C【解析】【原文】M:Where are you,Sarah? Ive been waiting for you by the road for 30 minutesW:Im almost there! The bus station is only one block awayM:All rightBut I think its going to rainIll wait for you i
7、n the mall第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将 给出5秒钟的作答时间每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How do many people think about the womans job?A. Its challenging.B. Its unsteady.C. Its fascinating.7. What w
8、as the womans response?A. She felt very glad.B. She gave in.C. She raised an objection.【答案】6. B 7. C【解析】【原文】M:Many people believe that working as a model is an unstable jobIn other words,you wont make a lot of moneyWhat do you say?W:I think its a kind of prejudiceIf you love your job,you dont care a
9、bout the salaryM:I agree with youPeople should pursue their dreams regardless of moneyW:Besides,I actually make a decent life by modeling听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why is the woman disappointed?A. She failed the physics test.B. She missed the physics test.C. She was blamed by her parents.9
10、. What is the mans advice to the woman?A. She should give up physics.B. She should learn for her parents.C. She should ask the teacher for help.【答案】8. A 9. C【解析】【原文】M:Whats up? Is anything troubling you?W:I just failed my physics testIt means I am going to take the class againM:Dont be upsetYou alre
11、ady know your weaknessesIt means you know how to make efforts towards the right directionW:Well,but I need to pass the exam,otherwise I will be blamed by my parents and teachersM:Dont overthink itYou should learn for yourself,not for your parents and teachersEffective learning methods are important
12、as wellMaybe you should consult with your physics teacherW:I seeThank you听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What did the man want?A. To be treated.B. To borrow some cash.C. To read the newspaper.11. Where was the womans wallet?A. On the floor.B. In a computer store.C. At the checkout counter.12.
13、 Whats the man like?A. Boring.B. Calm.C. Funny.【答案】10. B 11. A 12. B【解析】【原文】M:Excuse me,I wonder if you have any extra cash? I dont have any on me for a snackW:Oh yes! I happen to have some cash Oh no! Where is my wallet?M:Calm downWhen was the last time you saw it?W:I paid for a newspaper half an h
14、our ago,and then I stayed on my seat writing my essay until nowIt might be where I satM:Dont worryLets go to your seat and have a lookW:Ah! This is my walletIt is on the floor! It might have fallen out when I worked on my computerM:Please be careful next timeW:Thank you very muchYoure so warm-hearte
15、dI will buy you the snack in returnM:Oh,you dont have to do thatIts not a big dealW:I insist!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Teacher and student.C. Shop owner and customer.14. What books did the man want to buy?A. P
16、oems.B. Comics.C. Novels.15. What did the woman say about comics?A. They are better than novels.B. They dont enjoy great popularity now.C. They are so popular that there are many fans.16. Why did the woman set up a bar and movie library?A. To earn more money.B. To beat other competitors.C. To offer
17、fans a better environment.【答案】13. C 14. C 15. B 16. C【解析】【原文】M:Excuse meWhere is your modern literature section?W:Modern literature? Im so sorry,but were a comic storeWe dont have any big booksM:Oh,so you only have comics? Nothing else?W:Thats rightWere the only store here concentrating on comicsM:W
18、ow,thats so cool W:Youre rightAnd we offer more than comic booksWe have a bar and movie library upstairsYou can enjoy a special drink while watching superhero movies hereM:Great! Although I like novels,Id like to come here often to take a rest because its so comfortableW:Its my pleasure to hear that
19、Nowadays,there are fewer fans of comicsWe want to provide a comfortable environment for fans and attract more people to read comics and relax themselvesM:Sounds brilliantI wish you success!W:Thank you!听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What does Emma specialize in?A. Classical music.B. Electrical
20、music.C. Country music.18. How old was Emma when she started composing music?A. 12.B. 4.C. 2.19. In what language did Emma create the opera?A. German.B. English.C. French.20. How does Emmas opera end?A. With a happy ending.B. With a funny ending.C. With a surprising ending.【答案】17. A 18. B 19. A 20.
21、A【解析】【原文】Emma is a composer,pianist and violinist whose first full opera had its first public performance last DecemberShes now 12 years oldWhen not working on music,the teenager from England is busy climbing trees,meeting friends on the playground or swimmingBut when focusing on her opera,shes all
22、businessWhen rehearsing her German-language opera“Cinderella”,Emma gave instructions and sang phrases in a clear wayEmma remembers falling in love with music sometime at the age of twoShe heard a piece of music by a composer,and she was surprised“After it finished,I asked my parents,How can music be
23、 so beautiful?Then I started having ideas of my ownId just sit down at the pianoI didnt write my ideas downI just had them in my head,and played them when I was fourIn the opera,the title character is a composer who isa bit like me,”Emma said“The stepmother character is an opera directorThe two step
24、sisters are singers,and the prince is a poet who finds Cinderella through a melody she wroteThe prince will sing the beginning of the melody and only the girl who can complete it will be the one that hes looking forIts not surprising,still a traditional happy ending,”Emma said第二部分 阅读理解(共两节,满分40分) 第一
25、节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A1. HOW TO USE YOUR BINOCULAR (双筒望远镜):A. EYE DISTANCE ADJUSTMENTSet the eye distance by grasping the body and bending it until you can see one circle of view. The setting for your eyes will be indicated on the screen. (Note the setti
26、ng for later use.)B. FOCUSINGClose your right eye and sight an object with your left eye. Focus the binocular by turning the center focus wheel until the image is sharp and clear.Open your right eye and close your left eye. Turn the right eyepiece until the object sighted is sharp and clear.Both sid
27、es (eyes) are now in focus and you will need to use only the center focus wheel to focus on the other objects.C. RUBBER FOLD-DOWN EYE CUPSFold down for use with eyeglasses and fold up for use without eyeglasses. They provide comfort and promote viewing ease.2. HOW TO CARE FOR YOUR BINOCULAR:A Keep t
28、he lens covers (that come with your binocular) on the lenses when binocular is not in use. B. When wiping the lenses, use the lens cloth that comes with the binocular, or a soft, clean cloth. C. To remove any remaining dirt or spots, add one or two drops of alcohol to the cloth.D. Store your binocul
29、ar in a dry area.3. VERY IMPORTANT:Never attempt to clean your binocular from inside or try to take it apart.CAUTION!Viewing the sun can cause permanent eye damage. Do not view the sun with this binocular or even with the naked eye.21. What can be done to adjust eye distance quickly?A. Folding up th
30、e rubber eye cups.B. Recording the one circle of view.C Taking down the setting for later use.D. Grasping the body and bending the binocular.22. Which of the following steps is wrong?A. Find the focus of each eye separately.B. Keep the lenses covered while not using them.C. Take the binocular apart
31、to clean it thoroughly.D. Fold down the rubber eye cups when a user is wearing glasses.23. Where is the text most probably taken from?A. A users survey.B. A product instruction.C. A danger warning.D. A promotion advertisement.【答案】21. C 22. C 23. B【解析】本文是一篇应用文。文章介绍了双筒望远镜的使用、清洁和保存方法。【21题详解】细节理解题。根据第一部
32、分HOW TO USE YOUR BINOCULAR (双筒望远镜)中的A. EYE DISTANCE ADJUSTMENT结尾处的Note the setting for later use.可知,调好双眼距离后可以记下来方便以后使用。故选C。【22题详解】细节理解题。根据第三部分VERY IMPORTANT的提示Never attempt to clean your binocular from inside or try to take it apart.(永远不要试图从里面清理你的双目望远镜或试图把它拆开)可知,拆开望远镜进行清洁的操作是错误的。故选C。【23题详解】推理判断题。根据1
33、. HOW TO USE YOUR BINOCULAR (双筒望远镜),2. HOW TO CARE FOR YOUR BINOCULAR,3.VERY IMPORTANT和CAUTION!可知,此文介绍了双筒望远镜的使用、清洁和保存方法,由此可知,本文很可能是产品说明书。故选B。BI am the girl who rarely says no A demanding career, chairing a local professional group, helping to found an international professional group, caring for a p
34、arent affairs, and caring for two dogshad burned me out. I needed a vacation.I scheduled a week off from work and searched for beach rentals. At first, the search was in vain. Most houses were expensive, some would not allow dogs, and some were far away from the beach. At last, I found a house for t
35、he right price, with a dog-friendly fenced yard, across the street from the beach.I took off for the rental with my dogs. It was easy to find the house. Inspecting it, the first thing I noticed was the same small carpet in the kitchen as in my own. It felt like a good sign. I let the dogs run and ro
36、ll in the yard and continued my inspection. The house was very clean, the bed and sofas were all comfortable, and there were plenty of pots, pans and dishes for a week of meals. Setting into this strange place felt like taking a deep breath. We went on walks and runs on the beach. Schools of playful
37、 dolphins offshore kept pace with my walks. Fresh air and sunshine inspired creativity with my camera.I now refer to this place as my recharge rental, and it has become the one calendar entry each year written in stone. Every visit, I meet nice people. A man on the beach told me how to recognize sha
38、rk teeth in the sand. Another year, during a beach walk, a woman stopped me because she thought she knew me. It turned out we have a friend in common in Atlanta. Enjoying an annual visit to the beach has allowed me to step out of daily life and refill my energy.24. Why did the author need a vacation
39、?A. Her career failed.B. She was out of energy.C. One of her parents passed away.D. Her dogs were eager to go outdoors.25. What first made the author feel at home about the rental?A. The sofas and cleanness.B. The fresh air and sunshine.C. The carpet in the kitchen.D. The dog-friendly fenced yard.26
40、. Why did the woman stop the author?A. They could jog together.B. She met her in Atlanta before.C. She wanted to show her shark teeth.D. She recognized her as an acquaintance.27. What would be the best title for the text?A. My Quiet EscapeB. My Refreshing ShelterC. My Lovely NeighborD. My Beach Expe
41、rience【答案】24. B 25. C 26. D 27. B【解析】这是一篇记叙文。文章讲述作者在海边租的度假小屋中得到充分休息,为人生充电。【24题详解】细节理解题。根据第一段内容A demanding career, chairing a local professional group, helping to found an international professional group, caring for a parent affairs, and caring for two dogs had burned me out. 可知作者身兼数职,觉得很疲惫,需要假期,故选B
42、。【25题详解】细节理解题。根据第三段第三句和第四句“Inspecting it,the first thing I noticed was the same small carpet in the kitchen as in my ownIt felt like a good sign.”可知厨房里的小地毯和作者家的一样,是一个好预兆,故选C。【26题详解】细节理解题。根据第四段第四句和第五句“Another year,during a beach walk,a woman stopped me because she thought she knew meIt turned out we
43、have a friend in common in Atlanta.”可知该女子与作者攀谈是因为她认识她,她们有共同的朋友,故选D。【27题详解】主旨大意题。阅读文章,并根据第二段I scheduled a week off from work and searched for beach rentals. 可知,文章描写了作者因为工作劳累来到海边小屋度假,得到充分休息后感觉又充满活力,标题中的“shelter”与文中多次出现的“rental/house”相呼应,故选B。CScientists at a Nevada earthquake lab tested new bridge desi
44、gns last Wednesday. The designs have connectors they say are innovative (创新的).The designs were created to better stand violent earthquakes and speed reconstruction efforts after major quake damage.The engineers in University of Nevada, Reno performed the experiments on a huge “shake table.” They att
45、empted to simulate (模拟)the violent movements of an earthquake hitting a 100-ton, 70-fbot bridge model. They wanted to see how well it would hold up. Graduate students measured and marked signs of tiny cracks. But no major structural damage was observed in the initial review of the experiments. “The
46、bridge has done better than we expected”, said Saiid Saiidi. He is a professor of civil and environmental engineering, also the project leader. Hes done related research for more than 30 years.Bridges are already designed not to fall apart in earthquakes. But they are often unsafe for travel after b
47、ig quakes. He said the tested designs used special types of connectors to link pre-made bridge parts. This included high-performance concrete. The parts have been tested on their own. But they were never tested before combined in a bridge model subjected to realistic earthquake movements, like the 1
48、994 Northridge, California quake. Wednesdays test inside the University of Nevads Earthquake Engineering Laboratory simulated the activities of a quake as large as magnitude 7. 5. The innovative connectors allow for ready-made concrete and other materials to be attached to an existing bridge foundat
49、ion. This should speed repair and reconstruction.The University of Nevadas Earthquake Engineering Laboratory is the largest of its kind in the United States. The latest project is funded by the California Department of Transportation, which is currently developing plans for 10 pilot projects based o
50、n the developing bridge connector technology.28. Why did the scientists work on the new bridge designs?A. To observe quake damage.B. To measure structural damage.C. To simulate violent earthquakes.D. To accelerate repair and rebuilding of bridges.29. What is Professor Saiid Saiidis attitude towards
51、the experiments?A. Satisfied.B. Disappointed.C. Indifferent.D. Curious.30. Which of the following can describe the experiments?A. They were conducted in a small lab.B. They caused huge cracks on the model.C. They combined bridge parts with connectors.D. They tested the bridges in genuine earthquakes
52、.31. What is the purpose of the text?A. To solve a problem.B. To present a research result.C. To give practical advice.D. To prevent damage from happening.【答案】28. D 29. A 30. C 31. B【解析】这是一篇说明文。介绍了内华达地震实验室对新型桥梁设计进行测试的成果。【28题详解】细节理解题。根据第一段最后一句The designs were created to better stand violent earthquak
53、es and speed reconstruction efforts after major quake damage. 设计的目的是为了更好地抵御强烈的地震,加快大地震破坏后的重建工作。可知该设计是为了让桥梁经受住剧烈地震以及震后迅速修复桥梁。故选D项。【29题详解】推理判断题。根据第二段第六句“The bridge has done better than we expected”, said Saiid Saiidi. Saiid Saiidi说:“这座桥比我们预想的要好。”可推断Saiid Saiidi教授对这个实验的结果很满意。故选A项。【30题详解】细节理解题。根据第三段第三句
54、He said the tested designs used special types of connectors to link pre-made bridge parts. 他说,经过测试的设计使用了特殊类型的连接器来连接预制的桥梁部件。可知试验中使用连接器连接桥梁部件。故选C项。【31题详解】推理判断题。根据第一段第一句Scientists at a Nevada earthquake lab tested new bridge designs last Wednesday. 上周三,内华达地震实验室的科学家们测试了新的桥梁设计。以及下文的描述,可知本文的写作目的是介绍内华达地震实验
55、室对新型桥梁进行试验的成果。故选B项。DAccording to the Study Abroad Trend Report for 2018, conducted by Chinese education website Eol. cn, the number of Chinese students who study abroad to gain a bachelors degree or below is rising, and the current group of Chinese overseas students is younger than those in the past
56、 years.Du Xiying, a Beijing-based study-abroad agent, has first-hand experience working with this younger crop of students. “When I started this job some 10 years ago, almost all cases were filed by college graduates trying to apply for a masters degree in the US, UK, Australia and Canada,” said Du.
57、 “Now quite a number of my clients are high school graduates, and my company even transferred some experienced consultants to cover the increasing need of college-bound Chinese students.” However, in the eyes of Du, most of them are not ready to put themselves in a completely different context at su
58、ch a young age. Although there are no statistics available, according to Dus observations, college-bound high school graduates from China fall into two groups. There is a group of students from well-off families, with good grades and excellent command of English, and there is another group who did n
59、ot do very well in their college entrance exams, so they seek to study abroad as a solution to their troubles. “In recent years, with the financial ability of Chinese families growing with the countrys development, buying into college is very common,” said Du.Complaints come from both destination sc
60、hools in the US and parents of students. Going abroad at a young age needs a great deal of discipline(自律),and college students dont usually live at home-stays so they are free from management. A considerable quantity of students have ended with being dismissed(开除).As to the dismissal issue, Du said
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级上册语文课件-19《一个中国孩子的呼声》|鲁教版(共44张PPT).ppt
