云南省师范大学附属中学等西南名校联盟高三英语12月适应性月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 师范大学 附属中学 西南 名校 联盟 英语 12 适应性 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、云南省师范大学附属中学等西南名校联盟高三英语12月适应性月考试题(含解析)注意事项:1.答题前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号在答题卡上填写清楚。2.每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再 选涂其他答案标号。在试题卷上作答无效。3.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。满分150分,考试用时120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)注意,听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题 卡上。第一节(共5小题;每题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个
2、小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试 卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the conversation probably take place?A. In a bank.B. At a supermarket.C. In a restaurant.【答案】C【解析】【原文】W:Are you ready to order now,sir?M:Yes,pleaseIll have Cola for both number 3 setsW:OK,
3、the total is $17. 25 with taxFor here or to go?M:For here2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What has the man been doing lately?A. He has been working from home.B. He has lost his job.C. He has been ill.【答案】A【解析】【原文】W: Hi, Jason! I havent seen you for ages. Hows your work going?M: Cant complain, but because of the
4、 outbreak, I have been working from home for two months.W: Yeah, I cant believe how serious the coronavirus problem is!3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time is the womans flight?A. 3: 00.B. 7: 30.C. 5: 15.【答案】C【解析】【原文】W:Tim,could you change my flight reservation for me?Ive got an appointment at 3:00 tomorr
5、ow afternoon so I have to leave after thatM:What about the 5:15 flight so youll get in at 7:30?W:ThanksThat sounds great4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Shirt design.B. Saving money.C. Fast fashion.【答案】C【解析】【原文】M: Im now wearing the same shirt I bought three years a
6、go.W: Youre definitely not a victim of fast fashion. Many people keep buying new clothes and only wear them a few times before buying more clothes.M: I see. My sister does that and I often tell her its not helpful if she wants to save money.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman advise the man to
7、do?A. To practise hard.B. To focus.C. To enjoy the game.【答案】B【解析】【原文】W:Hey!You look worriedAnything troubling you?M:Im in the 400-meter relay raceIts in two hours and Im really nervousW:Come on!No need to worry!Youve been practicing hard and Im sure youll win if you just focus第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.
8、5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有2至4个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题 将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Why wont the man go on the ride first?A. The waiting line is too long.B. The ride isnt attractive.C. He is scared.7. What will the speakers
9、do next?A. Buy some gifts.B. Go to the Mickey Street.C Visit other sites.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】W: Weve finally arrived at the Shanghai Disneyland Resort! Its the sixth in the world and the first in mainland China. Look at the map! We are on the Mickey Street and have you seen the castle over there? L
10、ets go to “Pirates of the Caribbean” first!M: I dont want to go on that ride.W: Not scared, are you?M: The line is too long and it would take two hours just to get to the front. In two hours we could enjoy many other things. And the gift shop is also crowded.W: OK, I guess you are right. Its better
11、we see as many sites as possible.听下面一段较长对话, 回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the man say about average Internet influencers?A. They can change peopled mind.B. They try to sell things.C. They have done extraordinary things.9. Since when has Li begun to earn international attention?A. 2019.B. 201
12、7.C. 1990.10. According to the woman, what makes Lis videos special?A. Performing farmers, work in a traditional and graceful way.B. Selling basic ingredients and farming tools.C. Using hi-tech methods of shooting.【答案】8. B 9. A 10. A【解析】【原文】W: I followed a few Internet influencers on Sina Weibo and
13、Li Ziqi is one of them. She has just uploaded another video. Would you like to take a look?M: Internet influencers? You mean those pretty young ladies who are often trying to sell something at the end of the video? Honestly, Im not that interested. W: Come on, I know the phrase “Internet influencer”
14、 sometimes has a negative meaning, but I believe you will change your mind after watching her videos and know her story. M: OK, tell me more about her. W: She was born in 1990 and blew up in 2017 and gained international attraction in 2019. Up to now she has had over 7 million followers on YouTube a
15、nd more than 25 million on Sina Weibo. M: Wow, thats quite something. She must have done something extraordinary. W: You bet. She is known for creating food and handicraft preparation videos in her hometown of rural Sichuan. She strictly follows the traditional steps and procedures in creating, ofte
16、n from basic ingredients and with tools using traditional Chinese techniques. Besides, she performs the work of a farmer with the grace of a fairy.M: Sounds interesting. So what is her latest video about?W: Its called Turning a Soybean Seed into a Drop of Soy Sauce.M: I cant wait to see it.听下面一段较长对话
17、,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How does the man usually spend his weekends now?A. He jogs in the park.B. He sleeps a lot.C. He goes to a bakery class.12. Why doesnt the man accept the womans suggestion?A. He doesnt like her lifestyle.B. He doesnt like eating apple pies.C. He can5t get up for the clas
18、s.13. What is the probable relationship between the speakers?A. Mother and son.B. Husband and wife.C. Teacher and student.【答案】11. B 12. C 13. B【解析】【原文】W:Oh,not againIts already 9:00 in the morningHow could you still be asleep?Dont you see the rubbish needs taking out,the flowers need watering and th
19、e dog.M:Im always so tired after working all weekI just need to get some shut-eyeW:But you used to go jogging in the park during weekends and you told me exercise can help ease tiredness,and that sleeping too much is not a healthy lifestyleM:I knowThat makes senseMaybe I need a changeW:GoodWhy dont
20、you join me in the bakery class every Sunday?Ive been taking it for two months and its really usefulM:When will we leave home for that class?W:It starts at 10:00 so I always leave home at 9:30M:9:30?You mean you were not home at that time?How come I didnt know that?W:YesBecause you are always sleepi
21、ng and I come back home before you wake upM:Emm,9:30?I think I will passHoney,Im a little hungry and when you come back,can you make an apple pie for me for lunch?You made one last week and I wondered where you got the recipeNow Ive got the answerBy the way,youre gonna be late for the bakery class听下
22、面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. Why does the woman feel upset?A. She isnt allowed to use her mobile phone.B. She has to call her father immediately.C. She has an unknown word to look up.15. According to the man, what can the woman do to reduce anxiety?A. To use her mobile phone properly.B. To g
23、o to the movies with friends.C. To go to bed earlier than before.16. How many suggestions has the man given to the woman?A Two.B. Four.C. Three.【答案】14. A 15. A 16. C【解析】【原文】M: Alice, as a new host, the first rule I need you to know is that no mobile phones are allowed in the studio. We cant have the
24、m ringing when were broadcasting. Im afraid you have to keep it switched off the whole day.W: But Im expecting an important call from my father and how can I check the latest football scores and I want to send a text to Dan and.M: Alice, are you OK? Youre sweating and I think youve got NOMOPHOBIA!W:
25、 What is that? Oh, Ill look it up on my phone. M: Sorry, no phones, Alice. But I can tell you that nomophobia is the fear of not having or not being able to use your mobile phone. I mean youve got smart phone addiction.W: I guess you are right. Im feeling quite anxious even when I am at the cinema,
26、when my phone has to be switched off. What can I do?M: Relax, its no big deal. You can start doing small things every day in order to break the habit. I think the first thing you can do is to turn off your phone before your bedtime. Nomophobia never sleeps and neither will you.W: Yeah, no wonder I a
27、lways feel tired. But what should I do during day time?M: Instead of holding it in your hand and checking it every few minutes, the next thing is to set a certain time to check your phone, which is also helpful for you to concentrate on your work. And last, try to spend real time with your family an
28、d friends rather than connecting with them over social media.W: Your suggestions are really helpful. I feel much better now.M: Good, switch off your phone and take a deep breath. Lets finish todays broadcast and enjoy the time without being distracted by your phone.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】1
29、7. In what way is Aerial China different?A. It is designed in various styles.B. It will be translated into different languages.C. It is shot from a birds-eye view.18. What is mainly used in dangerous environments when shooting the documentary?A. Helicopters.B. Drones.C. Computers.19. What is the the
30、me of the documentary series?A. Landscapes.B. Love.C. Homesickness.20. What do we know about the newest season?A. It is welcomed by a lot of young people.B. It makes peoples dreams come true.C. It focuses on time and space.【答案】17. C 18. B 19. B 20. A【解析】【原文】Have you ever imagined seeing China like a
31、 bird does? The documentary series Aerial China may give you the answerAs the first series of its kind to shoot all its scenes from a birds-eye view via helicopter or drone,the documentary series Aerial China brings the countrys natural landscapes,man-made wonders and endangered wildlife to millions
32、 of audiencesThe newest season Join Us to Fly,explores more than 250,000 kilometers in total with over 300 crew members taking over 400 flights in 18 helicopters in addition to 118 dronesHelicopters can hover in the air and adjust speed when needed while drones are more flexible,catch more vivid det
33、ails and can fly into more dangerous environmentsAerial China is about love,a strong feeling for the land on which people live,which goes beyond time and spaceThe newest season,since its release,has become an immediate hit,creating a great deal of homesickness and national pride in audiences and hig
34、hlighting the relationship between nature and humankindIt has been watched by nearly 360 million people and has earned 9.5 points on Douban and 9.9 points on Bilibili,showing its popularity among young audiencesThe newest season will soon be translated into various languages for foreign viewers第二部分
35、阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWe created a smart hearing aid that not only adapts to your needs and environment but also can be personalized with our easy-to-use app. Available for the iPhone, iPad and Android devices, whether youre dining in a restaurant, wa
36、tching TV at home, or meeting at work, the EarMates microphones allow you to focus on the sounds you want to hear, not the background noise.AMERICAN MADE DIGITAL TECHNOLOGYAvailable at its MOST AFFORDABLE price ever!The EarMate 4220 is the perfect FDA (Food and Drug Administration) registered digita
37、l hearing aid if you want the BEST technology for the BEST price. American Made electronics give you advanced technology in a small, easy-to-use hearing aid.Blue-tooth Connect to your smart phone or tablet to allow for customization features.Clear Sound Hear clearly as you move from one environment
38、to another with four settings.Great Fitness with Glasses Sit between your glasses and your ear no extra adjustments.Nearly Invisible Sit discreetly behind your ear and as thin as a pencil.Eartip Options Give you three ear tip options and the most natural sound with total comfort.Special Offer: Send
39、NO MONEY Now!The typical hearing aid costs at least $ 2,000 but our price is nowhere near that with this special offer! Try the EarMate 4220 with No MONEY now and FREE shipping. Completely RISK-FREE for 45 days in the comfort of your own home and see if its everything weve promised. If you like it,
40、then pay only $299. If you are not satisfied with it, you have 45 days from the date of purchase to return it.Buy it NOW: Call today 1-888-847-1189 (Mon-Fri: 8 am-5 pm) to make an order or go online www. hearinghelpexpress, com.21. Which of the following is a feature of EarMate 4220?A. It only works
41、 in Apple system.B. It needs extra help for those wearing glasses.C. It can hardly be noticed because of the size.D. It can be specially designed to suit personal needs.22. What can we know about the special offer?A. Returning product is not accepted.B. Money should be paid for the product delivery.
42、C. Customers have a 45-day free home trial.D. Purchase can be made only through ordering online.23. What does the author say about EarMate 4220?A. It can tell different sounds apart.B. It is a real bargain now.C. It only has access to smartphones.D. It offers more than 3 ear tip choices.【答案】21. C 22
43、. C 23. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一款叫做EarMate 4220的助听器,并介绍了产品特色和促销信息。【21题详解】细节理解题。根据EarMate 4220第四个特点“Nearly Invisible Sit discreetly behind your ear and as thin as a pencil.”(几乎看不见:小心地放置在耳朵后面,像铅笔一样细。)可知,EarMate 4220像铅笔一样细,放置在耳朵后面,几乎是看不见的,由此可知,因为尺寸太小,EarMate 4220几乎是不会被注意到的。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据Special Offe
44、r: Send NO MONEY Now!部分关键句“Completely RISK-FREE for 45 days in the comfort of your own home and see if its everything weve promised. If you like it, then pay only $299. If you are not satisfied with it, you have 45 days from the date of purchase to return it.”(在舒适的家里享受45天的无风险体验,看看它是否符合我们承诺的一切。如果你喜欢的
45、话,只需付299美元。如果您不满意,您可以在购买之日起45天内退货。)可知,EarMate 4220提供在家里45天的无风险体验,不满意可以在购买之日起45天内退货,由此可知,通过特价销售信息中我们可以得知,产品为客户提供45天的免费上门试用。故选C项。【23题详解】推理判断题。根据第三段内容“Available at its MOST AFFORDABLE price ever!”(以最实惠的价格提供!)和Special Offer: Send NO MONEY Now!部分关键句“The typical hearing aid costs at least $ 2,000 but our
46、price is nowhere near that with this special offer!”(平常的助听器至少要2000美元,但我们这次特价的价格要比它低得多!)可知,EarMate 4220现在正处于促销阶段,由此可推断出,作者在文章中表达的是现在买EarMate 4220真的很便宜,因为促销力度很大。故选B项。BThe insect-eaten money floated in pieces to the floor. For the global music star Angelique Kidjo, that scene of her grandmother having
47、to use a closet as a bank is driving her desire to see African women overcome the many blocks to obtain credit and respect.The Benin-born singer, one of Africans iconic (偶像的) artists and a collaborator (合作者) with Philip Glass and others, is the voice of a new project aimed in part at rewriting laws
48、across the continent that prevent millions of women from becoming a more powerful economic force.In an interview with The Associated Press, Kidjo described what she had seen over decades of travel in Africa during which women in lively marketplaces wished they had the means to do more.“Why do banks
49、give more loans to men versus women? Thats the question I have,” she said, “Millions of businesswomen in Africa lack loans versus men. And men pay less back than women.”Every time credit is refused to African women, who consume some 90% of what they earn in educating their children, raising families
50、 and building communities as opposed to about 40% for men. “Its a disaster,” Kidjo said, “Were taking up reducing the poverty rate in Africa to the smallest number ever.”She recalled women in Ghana who often dug a hole in the ground to save their earnings because they didnt have bank accounts. And d
51、uring a visit to Benin last month, one woman told her that to obtain a loan of 5,000 CFA ($8) she had to show a property deed and hand over 100,000 CFA as collateral (抵押). Such experiences have set her thinking.Kidjo has won a major human rights award for she has shown unusual courage in standing up
52、 to unfairness.24. What is Kidjos motivation to help women in Africa?A. The low living standard of their families.B. The poverty rate of some African countries.C. Their heavy burden of housework and educating children.D. Their difficulty in getting bank accounts and loans.25. What can we learn about
53、 African women?A. They play a major role in supporting families and communities.B. They have become a more powerful political force.C. They will help government rewrite laws to gain rights.D. They all have to keep their money in holes.26. Which of the following words can best describe Kidjo?A. Stric
54、t and determined.B. Caring and courageous.C. Demanding and ambitious.D. Considerate and cautious.27. What is the best title for the text?A. Icons Efforts to Help African Women Get CreditB. Tips to Support Families and CommunitiesC. Troubles in Opening Bank Accounts in AfricaD. Ways to Protect Womens
55、 Rights【答案】24. D 25. A 26. B 27. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了名叫Angelique Kidjo的非洲女歌手致力于为非洲女性争取更多权利的故事。【24题详解】推理判断题。根据第四段中的“Why do banks give more loans to men versus women?(为什么银行给男性贷款多于女性?)”,第五段中的“Every time credit is refused to African women(每次贷款都被拒绝给非洲妇女)”和第六段中的“She recalled women in Ghana who often dug a h
56、ole in the ground to save their earnings because they didnt have bank accounts.(她回忆说,在加纳,没有银行账户的妇女经常在地上挖个洞,把收入存起来)”可推知,非洲女性很难得到银行户头和贷款是她为非洲女性争取权利的动力,故选D。【25题详解】细节理解题。根据第五段中的“Every time credit is refused to African women, who consume some 90% of what they earn in educating their children, raising fam
57、ilies and building communities as opposed to about 40% for men.(每次贷款都被拒绝给予非洲妇女,她们将90%的收入用于教育孩子、养育家庭和建设社区,而男性的这一比例约为40%)”可知,非洲女性在教育后代、养家糊口和建设社区方面发挥着重要作用。故选A。【26题详解】推理判断题。根据第四段中的“Why do banks give more loans to men versus women? Thats the question I have(为什么银行给男性的贷款比给女性的多?这是我的问题)”可以看出Kidjo关爱受到不公平待遇的非洲
58、女性。根据最后一段“Kidjo has won a major human rights award for she has shown unusual courage in standing up to unfairness.(Kidjo赢得了一个重要的人权奖,因为她在反抗不公平方面表现出非凡的勇气)”可知,她很有勇气。综合以上可知,Kidjo关爱他人,勇气可嘉,故选B。【27题详解】主旨大意题。结合全文可知,本文讲述了非洲偶像女歌手致力于为非洲女性争取更多权利的故事。由此可知,Icons Efforts to Help African Women Get Credit(偶像努力帮助非洲妇女
59、获得信贷)适合做本文最佳标题。故选A。CIt is among natures greatest spectacles. Each year, thousands of sea turtle mothers clamber ashore, dig into the sand to lay their eggs, and then return to the sea. After being incubated(孵)for around two months, the eggs hatch and the tiny turtles strive to reach the water.Approx
60、imately 90 percent of the sea turtle nesting in the United States happens on Floridas beaches , according to the Sea Turtle Conservancy, a Gainesville-based research and conservation organization. During the nesting season, which runs from March through October, the sands are normally crowded with h
61、umans. However, this year the coronavirus pandemic severely reduced travel and required some states to close their beaches for weeks. While this sounded disappointing to the visitors, it may have been a boon to the sea turtles.For turtle mothers, there can be false crawls , in which a female encount
62、ers a distraction between the water and a potential nesting site. The crowded beaches would interrupt the sea turtles plan, sending them back to the ocean without laying eggs.“ In terms of a successful rate of nesting, we actually did find a significant difference during the beach closures and then
63、after, says Justin Perrault, director of the organization, “We have observed approximately 17,000 nests along Juno, Jupiter-Carlin, and Tequesta beaches this year. During the closures, loggerheads, one of the commonly seen turtles on Floridas beach, successfully nested 61 percent. When the beaches r
64、eopened, that number dropped to 46 percent. ”Jimena Gutierrrez, a Sea Turtle Conservancy biologist also expresses her opinion, “ Normally the turtles are conserved because we have a lot of people coming to see them. With fewer tourism dollars supporting local workers, we are worried about the conser
65、vationists as well as the turtles. But maybe in the long run, we will see good numbers because there is less boat traffic in the ocean.28. What does the underlined word “boon” in Paragraph 2 probably mean?A. Cure.B. Option.C. Blessing.D. Challenge.29. What can be concluded from Paragraph 4?A. Closur
66、es should be expanded for turtles, nesting.B. This year has witnessed the highest nest rate in history.C. The nest rate has remained steady over the whole nesting season.D. Less human disturbance has led to more successful nesting.30. How does Jimenas opinion sound?A. Anxious.B. Ambiguous.C. Indiffe
67、rent.D. Objective.31. Where can we probably read this article?A. www. sealifeconservation. com.B. www. worldissues. com.C. www. scienceforstudents. com.D. www. newsflash. com.【答案】28. C 29. D 30. D 31. A【解析】本文是说明文,分析了疫情期间海滩关闭和海龟产卵之间的关系。【28题详解】词义猜测题。cure“治疗”;option“选择”;blessing“祝福;赐福”;challenge“挑战”。画线
68、单词所在句要表达的意思是:(海滩关闭)是令游客失望的,然而却给海龟带来了福气。该句中“while”(然而)一词表明上下文是转折关系,故“boon”一词词义应与“disappointing”相反,故选C。【29题详解】推理判断题。根据第四段第一句“In terms of a successful rate of nesting, we actually did find a significant difference during the beach closures and then after”(就筑巢成功率而言,我们确实在海滩关闭期间和之后发现了显著的差异)以及最后两句 “.During
69、 the closures, loggerheads, one of the commonly seen turtles on Floridas beach successfully nested 61 percentWhen the beaches reopened,that number dropped to 46 percent”(在关闭期间,佛罗里达海滩上常见的海龟之一红海龟成功地嵌了61%的巢。当海滩重新开放时,这一数字下降到了46%)可知,海滩关闭期间游客减少,海龟产卵增加,故选D。【30题详解】推理判断题。根据最后一段生物学家Jimena的话“With fewer tourism
70、 dollars supporting local workers,we are worried about the conservationists as well as the turtlesBut maybe in the long run,we will see good numbers because there is less boat traffic in the ocean”(随着支持当地工人的旅游资金减少,我们为保护主义者和海龟感到担忧。但从长远来看,我们可能会看到不错的数字,因为海上的船只减少了。)可知,她既提到了疫情期间海滩关闭使得研究和保护海龟的资金减少,也提到了海龟因
71、此获得更多的产卵机会,态度是客观的,anxious“焦虑的”;ambiguous“模棱两可的”;indifferent“漠不关心的”;objective“客观的”,故选D。【31题详解】推理判断题。本文引用了海龟保护组织的数字,介绍了海滩关闭期间海龟产卵的情况及科研人员的观点,所以这篇文章是最有可能发表在海洋生物保护的网站上,故选A。DNASA aims to send a man and a woman to the moon by 2024. This is the goal of its Artemis program. But for Artemis to succeed, the U
72、. S. space agency first needs to solve a big problem: the damaging threat of moon dust.Over billions of years, celestial (天体的)bodies, such as asteroids and meteors, have slammed into the moon. These hits have crushed some lunar rocks into dust. The surfs radiation gives the dust an electric charge t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022春三年级语文下册 第三单元测试习题课件 新人教版.ppt
