云南省普洱市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省 普洱 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、2019-2020学年度高二年级下学期期末考试英语试卷注意事项:1.本试卷由第卷和第卷组成,共8页;满分120分;考试用时100分钟。2.答题前,考生在答题卡上务必将自己的姓名、学校、班级填写清楚。3.回答选择题时,每小题选出答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,答在试题卷上的答案无效。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第卷第一部分:阅读理解第一节:阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWhale Camp at Marine Science InstituteCam
2、p Type: Overnight, Family, International Age of Campers: 10-18 Year Established: 1984No other marine (海洋的) science program enables you to closely observe and study whales, dolphins, and seals in their own natural habitat. Board our 60-foot sailboat for unmatched observations of marine life. Help col
3、lect data to document whales distribution patterns and behaviors. Gain hands-on experience using our marine science equipment. Explore the powerful and endangered processes of life in the sea. Some summer programs teach you about marine science and oceanography (海洋学) with lots of time in a classroom
4、, lab or museum. We take you directly to the source for the best observation and experience. This is why the Whale Camp is the place where inspiration, exploration and discovery abound (很多). This is why theres only one Whale Camp. We are located on beautiful Grand Manan Island which was recently nam
5、ed the third best small island in the world to visit by the travel experts. The location is ideally situated in the Bay of Fundy where the highest tides in the world create one of the worlds richest and most diverse marine ecosystems. In our years of experience, weve observed numerous whales on over
6、 98% of our research trips. Whale Camp offers more research trips per session than any other summer camp program. The diversity of bird life at sea and on land is extraordinary. Only the Whale Camp takes you to the highly restricted Machias Seal Island to be surrounded by many rare creatures. Each d
7、ay at Whale Camp is a life-changing experience. With our seas and planet in danger, we believe its more important than ever for us to learn how to protect the systems of life that sustain (维持) us.1. According to the passage, the program _.A. is part of the in-class educationB. is about great scienti
8、fic researchesC. mainly focuses on endangered marine speciesD. offers chances to get close to sea creatures2. Some summer programs are mentioned to show that _.A. Whale Camp is very uniqueB. Whale Camp is the best summer campC. people can observe whales at Whale CampD. schools take education of mari
9、ne life seriously3. The marine ecosystems are diverse because _.A. the location is close to the bayB. there are high tides in the areaC. experts make efforts to protect themD. the island is rarely visited by people4. Who might be mostly interested in this article?A. TeachersB. TravelersC. Scientists
10、D. Teenagers【答案】1. D 2. A 3. B 4. D【解析】这是一篇应用文。主要介绍了一个名为Whale Camp的夏令营活动,介绍了其活动特色等情况。1题详解】细节理解题。根据第四段中No other marine (海洋的) science program enables you to closely observe and study whales, dolphins, and seals in their own natural habitat.可知没有其他的海洋科学项目能让你近距离观察和研究鲸鱼、海豚和海豹的自然栖息地。由此可知,这个项目提供了接近海洋生物的机会。故
11、选D。【2题详解】推理判断题。根据第五段Some summer programs teach you about marine science and oceanography (海洋学) with lots of time in a classroom, lab or museum. We take you directly to the source for the best observation and experience. This is why the Whale Camp is the place where inspiration, exploration and disco
12、very abound (很多). This is why theres only one Whale Camp.可知一些暑期项目会在教室、实验室或博物馆里花很多时间教授海洋科学和海洋学。我们直接带你到源头,以获得最佳的观察和体验。这就是为什么Whale Camp是充满灵感、探索和发现的地方。这就是为什么只有一个Whale Camp。由此可推知,提到一些夏季项目是为了以此表明Whale Camp非常独特。故选A。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段中The location is ideally situated in the Bay of Fundy where the highest t
13、ides in the world create one of the worlds richest and most diverse marine ecosystems.可知它坐落在芬迪湾,世界上最高的潮汐造就了世界上最丰富和最多样化的海洋生态系统之一。由此可知,海洋生态系统多样,是因为该地区有最高的潮汐。故选B。【4题详解】推理判断题。根据第二段Age of Campers: 10-18可知露营者年龄:10到18岁。可知,Whale Camp是针对十岁到十八岁的青少年的,且夏令营主要是关于观察和研究海洋生物的,可推知青少年可能对这篇文章最感兴趣。故选D。BWhen Rudyard Kipl
14、ing created the character of Mowgli, an orphaned boy who was adopted and raised by wolves in the forests of India, he would have never guessed that one day there would be a child that would actually live a similar life. Born in Windhoek, Namibia in 1990, to Sylvie Robert and Alain Degre, both wildli
15、fe photographers, Tippi was exposed to the wild residents of the African jungles since the day she was born. Her parents traveled a lot through the country in search of exotic (异国的) animals and the three often ended up sleeping in a tent in the middle of the jungles. However, unlike Mowgli, Tippis p
16、arents were always around to protect her and the only wild animals that she interacted with were the orphaned wildlife that had been raised by humans in national parks. Having said that, these animals were still wild and little Tippi did have a few close encounters like when an ape tried to steal he
17、r milk bottle or when a Meerakat thought her nose looked good enough to eat and took a couple of nips (捏; 掐). The most serious one that her mom can recall is when Cindy, a baboon, became a little jealous of Tippis thick hair and decided to pull out a handful. But overall, the young girl, who many lo
18、cals believed had a special connection with animals, led a rather magical life. While her magical life ended when she turned ten and her parents decided to move back to Paris, her memories were shown in a book called Tippi, My Book of Africa, which not surprisingly has become a huge hit among animal
19、 fans. We wonder if the now 23-year-old girl who is studying cinema in Paris, will some day decide to follow her parents example and take her kids back to experience what she did.5. What do the characters Mowgli and Tippi have in common?A. They were both orphaned kids.B. They both grew up in the wil
20、d.C. They were both very aggressiveD. They were both adopted by wolves6. Sylvie Robert and Alain Degre often traveled in the wild in Africa because _.A. they enjoyed living with wild animalsB. they wanted to help out endangered animalsC. they were taking photographs of exotic animalsD. they were loo
21、king for animals for national parks7. We know that after Tippi went to live in Paris, she _.A. didnt want others to know about her pastB. often had nightmares because of her experienceC. never wanted to go back to live in the wild againD. wrote a book based on her experience in the wild8. What would
22、 be the best title for the passage?A. Tippi, My Book of Africa.B. Meet Tippi the real life of Mowgli.C. Mowgli a boy who was raised by wolves.D. The new life of Tippi who grew up with animals【答案】5. B 6. C 7. D 8. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了从小和摄影师父母生活在野外的Tippi,从她出生的那一天起,她就接触到了非洲丛林里的野生居民,她是Rudyard Kipling笔下真
23、实版本的Mowgli。记叙了她和父母在野外生活的一些经历,以及她回国后将自己的经历写成了一本书,受到了动物迷们的欢迎。【5题详解】推理判断题。根据第一段When Rudyard Kipling created the character of Mowgli, an orphaned boy who was adopted and raised by wolves in the forests of India, he would have never guessed that one day there would be a child that would actually live a s
24、imilar life.可知当Rudyard Kipling创作Mowgli这个角色时,他从未想到有一天会有一个孩子过着与Mowgli类似的生活。Mowgli是一个被印度森林里的狼收养并抚养长大的孤儿。以及第二段中Born in Windhoek, Namibia in 1990, to Sylvie Robert and Alain Degre, both wildlife photographers, Tippi was exposed to the wild residents of the African jungles since the day she was born.可知Tip
25、pi于1990年出生在纳米比亚的温得和克,父母是野生动物摄影师Sylvie Robert 和Alain Degre。从她出生的那一天起,她就接触到了非洲丛林里的野生居民。结合后文可知第一段中提到的小孩子就是Tippi,他和Mowgli一样是在野外长大的,由此可知,Mowgli和Tippi的共同之处是他们都是在野外长大的。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第二段中Her parents traveled a lot through the country in search of exotic (异国的) animals and the three often ended up sleepin
26、g in a tent in the middle of the jungles.可知为了寻找异国的动物,她的父母走遍了整个国家,最后他们三个经常睡在丛林中的一个帐篷里。由此可知,Sylvie Robert 和Alain Degre经常去非洲的野外旅行,因为他们在那里拍摄异国的动物。故选C。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中While her magical life ended when she turned ten and her parents decided to move back to Paris, her memories were shown in a book calle
27、d Tippi, My Book of Africa, which not surprisingly has become a huge hit among animal fans.可知当她10岁的时候,她神奇的生活就结束了,她的父母决定搬回巴黎,她的记忆被写进了一本叫做我的非洲之书的书里,毫无疑问,这本书在动物迷中大受欢迎。由此可知,Tippi去巴黎生活后,根据她在野外的经历写了一本书。故选D。【8题详解】主旨大意题。根据第一段When Rudyard Kipling created the character of Mowgli, an orphaned boy who was adopt
28、ed and raised by wolves in the forests of India, he would have never guessed that one day there would be a child that would actually live a similar life.可知当Rudyard Kipling创作Mowgli这个角色时,他从未想到有一天会有一个孩子过着与Mowgli类似的生活。Mowgli是一个被印度森林里的狼收养并抚养长大的孤儿。结合文章主要介绍了从小和摄影师父母生活在野外的Tippi,从她出生的那一天起,她就接触到了非洲丛林里的野生居民,她是
29、Rudyard Kipling笔下真实版本的Mowgli。记叙了她和父母在野外生活的一些经历,以及她回国后将自己的经历写成了一本书,受到了动物迷们的欢迎。由此可知,B选项“来看看真实版的MowgliTippi。”最符合文章标题。故选B。CLearning a foreign language can be a difficult task for most people. The degree of difficulty, however, differs from one person to another. Like studying any other subject, we have
30、to spend much effort and time. Besides, an individuals learning ability can be determined by the following factors. My husband says I am a quick learner, but I easily forget new information, especially dates and figures. But my husband spends more time learning a new subject but seldom forgets what
31、he has learned. Some people can learn new information fast, while others have to work a little bit harder at it. Others retain new knowledge longer, like my husband, while others easily forget what they just learned. How fast and well you learn new things are determined by your genes and your enviro
32、nment. My mother is a fast learner, while my husband has slow learning parents. The way we learn also differs. I like to write down what Ive just learned. I also find that drawing diagrams and relationships work better for me. Compared with my husband, I hate memorizing data. I remember things bette
33、r when I can visually picture them in my mind. Foreign language resources are not so common here in our area. Ive seen a few dictionaries in some bookstores but havent seen any CD or DVD about it. I dont even think the stores here sell electronic dictionaries! I have to go to a big city just to buy
34、one. However, you may easily get all of these materials. Make a list of all the resources you have access to in your neighborhood. In this way, when you attend a language school, youll know just where to find dictionaries to help you in your course. In my opinion, this is the most important factor i
35、n learning a foreign language: your drive to learn. Different people are driven by different motivations. I want to learn a new language because I find it challenging. Others may need to learn it because of having a new job or working in foreign countries. The point is to determine whether you truly
36、 need or just want to learn a foreign language.9. What does the underlined word “retain” in Paragraph 2 mean?A. RememberB. AcquireC. SpreadD. Improve10. Compared with the author, her husband _.A. likes to draw diagramsB. hates memorizing dataC. learns new things slowlyD. easily forgets new informati
37、on11. What does the author think affects learning a foreign language most?A. The resources one can get in the neighborhood.B. The determination to overcome difficulties.C. The motivation to learn a foreign language.D. The ability to learn a foreign language.12. The authors purpose of writing this pa
38、ssage is to _.A. share her experience in learning a foreign languageB. analyze why people cannot learn a foreign language wellC. tell us how to find the method of learning a foreign languageD. introduce some factors affecting our language learning ability【答案】9. A 10. C 11. C 12. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章
39、主要讲述影响一个人学习能力的一些因素。【9题详解】词句猜测题。根据文章第二段第四节Others retain new knowledge longer, like my husband, while others easily forget what they just learned.可以看出前后两句话是对比句,下半句然而,另一些人则很容易忘记他们刚刚学到的知识,由此可知,前半句是有些人能长时间地记住新知识,比如我丈夫,因此推断retain为记住的意思,同remember同义,故选A。【10题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句和第二句My husband says I am a quic
40、k learner, but I easily forget new information, especially dates and figures. But my husband spends more time learning a new subject but seldom forgets what he has learned. 我丈夫说我学东西很快,但是我很容易忘记新信息,尤其是日期和数字。但我丈夫花更多的时间学习一门新学科,却很少忘记所学的知识,由此可知我丈夫学习新知识比较慢,故选C。【11题详解】细节理解题。根据最后一段第一句In my opinion, this is t
41、he most important factor in learning a foreign language: your drive to learn. 在我看来,这是学习一门外语最重要的因素:你学习的动力。由此可知作者认为影响学习一门外语最重要的因素是学习外语的动力,故选C。【12题详解】推理判断题。根据文章的第一段Learning a foreign language can be a difficult task for most people. The degree of difficulty, however, differs from one person to another.
42、 Like studying any other subject, we have to spend much effort and time. Besides, an individuals learning ability can be determined by the following factors.学习一门外语对大多数人来说都是一项困难的任务。然而,困难的程度因人而异。像学习任何其他科目,我们必须花费很多的努力和时间。此外,个人的学习能力可以由以下因素决定。由此可知本文的主题就是介绍影响个人学习能力的一些因素,也是作者的写作目的,故选D。【点睛】词义猜测题,要根据词、词组、句子所
43、在的语境上下文来判断其意义。因此熟练掌握一些猜词技巧是做好这类题的关键。1.根据定义或上下文解释进行猜测。有时短文中出现一个需要猜测其意义的词或短语,下面接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。2.根据同位关系进行猜测。阅读中出现的难词有时后面紧跟一个同位语,对前面的词进行解释,这时可利用同位关系对前面或后面的词义或句意进行猜测。3.根据构词法(前缀、后缀、复合、派生等)进行猜测。在英语中,有很多词可以在前面加前缀,在后面加后缀,从而构成一个词,乍看起来,这个词可能是新词,但掌握了一定的构词知识,就不难猜出它的词义。4.根据因果关系进行猜测。在一篇阅读文章中,根据原因可以预测
44、结果,根据结果也可以找出原因。5. 根据上下文的指代关系进行猜测。文章中的代词it, that, he, him 或them可以指上文提到的人或物,其中it和that还可以指一件事。有时代词指代的对象相隔较远,要认真查找;也有时需要对前面提到的内容进行总结,才能得出代词所指代的事。6.根据同义关系进行猜测。当词或短语之间有并列连词and 或or时,其连接两项内容在含义上是接近的或递进的,由此确定同等关系中的某个生词所属的义域,由此可推知其大致意思。7.根据转折或对比关系进行猜测.根据上下句的连接词,如but, however, otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句
45、的含义,来确定另一句的含义。另外,分号也可以表示转折、对比或不相干的意义。例如小题1中就是根据对比关系,由此可知,前半句是有些人能长时间地记住新知识,比如我丈夫,因此推断retain为记住的意思,同remember同义,故选A。DWhen a person lies, one of two things will likely happen. One, his lie will be found out, his reputation will be ruined, and he will be weakened by stress. Or two, his lie will not be f
46、ound out and hell have the need to lie again in order to protect his first lie. Worried that his lies will be exposed, he will again be weakened by stress. Have you ever been in that position? At some time most of us have. It was embarrassing when I got caught. And it was painful when I worried abou
47、t getting caught. As I looked back at each situation I realized that I had lied to make myself look better to another person. What I should have been doing was making myself look better to me. I knew that in order to do that I had to change. So I decided to stop lying and tell the truth. In time, I
48、noticed that other people were friendlier. Family and close friends seemed more comfortable around me. And my wife began to trust me more. Those were all good things. But the best thing was how much more I liked myself. I was not filled with stress so I slept better. Since I decided to stop lying, m
49、y life has been easier. How about you? Would honesty help improve your life? Would it improve your relationships as it has mine? Now imagine making the tough decision to be honest from now on. Yes, you might slip. But consider what being honest will do for you. If it works for you as it has for me,
50、in time youll be aware of how differently people respond to you. They will be friendlier and more trusting. The best part, however, is how much better you feel about yourself. You understand that you are stronger, more courageous, and more confident.13. What will happen if a person lies according to
51、 the text?A. The person will be looked down upon.B. The person faces the stress f being guilty.C. The person will be under pressure.D. The person will feel ashamed.14. Why did the author decide to stop lying?A. To make his life much easier.B. To be satisfied with himselfC. To make more friends.D. To
52、 be popular with others.15. Whats the purpose of the last two paragraphs?A. To stress the importance of stopping lying.B. To teach the readers how to avoid lying.C. To list the benefits of stopping lying.D. To show his opinions on stopping lying.【答案】13. C 14. B 15. A【解析】本文是议论文。作者分析了说谎的坏处,通过亲身经历讲述了停止
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
