云南省楚雄州2020-2021学年高二年级上学期期末英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省楚雄州2020-2021学年高二年级上学期期末英语试题含听力 WORD版含解析 云南省 楚雄 2020 2021 学年 年级 学期 期末 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、楚雄州中小学2020-2021学年上学期期末教学质量监测高二年级英语试卷考生注意:1.本试卷共150分。考试时间120分钟。2.请将各题答案填写在答题卡上。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有1秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15
2、.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the woman do on Sunday?A. Go to Canada.B. Have dinner with the man.C. Go to the mans house.【答案】A【解析】【原文】M: Would you like to come to my house for dinner on Sunday?W: Id like to, but Im leaving for Canada on Sunday.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How many languages can the m
3、an speak?A. Two.B. Four.C. Three.【答案】C【解析】【原文】W: Do you speak any other languages besides English, Henry?M: Yes, I also speak German and French.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. The womans age.B. The womans clothes.C. The womans house.【答案】B【解析】【原文】M: What a beautiful skirt!
4、W: Do you think it looks good on me?M: Yes, and it goes beautifully with your shoes.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why did the man leave Atlantic Industrial?A. He liked marketing.B. He found the job boring.C. The job wasnt related with electronics.【答案】A【解析】【原文】W: Well, Mr, Jackson, why did you leave Atlantic
5、Industrial?M: I found that what I really liked was marketing, so I joined RTL, Electronics as a salesman.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about the man?A. He missed the meeting at the university.B. He feels strange about losing his way.C. He has never been to the university before.【答案】B【解析】【原文】W
6、: I hear you got lost on the way to the meeting at the university.M: I dont know how it happened. In fact, Ive been there a million times.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,
7、请去附件查看】6. Where does the conversation take place?A. At an airport.B. In a library.C. In a cinema.7. What are Paula and Billy doing?A. They are buying a newspaper.B. They are going to take a bus.C. They are catching a plane.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: Listen to the flight announcement, Paula.W:Wed better
8、 hurry up,Billy. I think that s our plane.M: Oh, no. I want to get a newspaper. Do I have any time?W: Well. I dont think we have much time.M: All right, you take that bag, and Ill take this one.W: Well, come on, were going to be late.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whats wrong with the woman?A
9、. She suffers high blood pressure.B. She is overweight.C. She feels very tired.9. What does the man ask the woman to do?A. Have a good rest.B. Eat a little bit of cookies every day.C. Follow the diet list exactly every day.【答案】8. B 9. C【解析】【原文】M: Now Mrs. Jones, have you been following the diet list
10、 I gave you?W: Well, most of the time I have. But I do get really hungry late in the evening sometimes, and I just have to have an extra snack before bedtime.M: Late night snacks, huh? And have you been exercising properly?W: Well, I wanted to, but the weather has been so bad.M: Mrs. Jones, youre at
11、 least 40 kilos overweight. You must follow the diet list exactly every day. And you must try to exercise a little bit every day.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Why does the woman come to Beijing this time?A. For travelling.B. To have a meeting.C. To visit friends.11. What is the woman eager
12、to visit?A. The Great Wall.B. The parks in Beijing.C. The people in Beijing.12. What does the woman think of the mans advice?A. It is shocking.B. It is boring.C. It is interesting.【答案】10. B 11. A 12. C【解析】【原文】M: Rose. I dont think youve been here before, have you?W: No, Ive traveled a great deal in
13、other parts of the country, but Ive never had any chance to come to Beijing. This time I come to attend a meeting.M: I hope youll like it. Id love to take you to go sightseeing when you are free.W: Thank you. Im sure Ill enjoy it. Ive heard a lot about the Great Wall and Ive been eager to visit it f
14、or ages.M: Youre lucky to have come at the right time. Its usually warm and sunny now, and it seldom rains.W: Thats great! I hope Ill have time to go around the city. I want to see something about the Beijing way of living.M: Ill be glad to be your guide. I suggest you visit the parks in Beijing, to
15、o. People here like to kill time in parks. They do exercise, practice singing, or just walk around.W: Oh, that sounds interesting.M: So it is.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What did the woman do?A. A teacher.B. A reporter.C. An editor.14. Why did the woman change her job?A. She didnt get a h
16、igh salary.B. She wanted to work in her husbands company.C. Her workplace was too far from her new house.15. What does the man want to put in the newspaper?A. A house-seeking advertisementB. A house-selling advertisement.C. A house-renting advertisement.16. Where will the man move?A. To England.B. T
17、o America.C. To Finland.【答案】13. A 14. C 15. B 16. A【解析】【原文】W: Hey, Tom, what are you doing here?M: I came to put an advertisement in the newspaper. And what are you doing here, Susan?W: I work here now.M: Really? Why did you give up your teaching job in the English training center? Didnt you get a h
18、igh salary?W: My husband changed his job, and it took him a long time to get to the new office, so we moved. But it was a long distance from where I worked, so 1 decided to find a new job.M: Oh, I see.W: What advertisement do you want to put in the newspaper?M: I want to sell my house.W: Why?M: My w
19、ife wants me to move to England. She doesnt want to live in America.W: In that case, it might be hard to see you again.M: I guess so.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is Ellens problem?A. She cant speak very well.B. She cant respond to sounds.C. She cant hear very well.18. What did Ellen tel
20、l the speaker when she came home?A. She had a good coach.B. She took part in the sports meeting.C. She was encouraged by her friends.19. Why did the speaker try to encourage Ellen?A. He thought its unlikely that she won.B. Her coach didnt encourage her.C. Ellen couldnt run very fast.20. What is Elle
21、ns advantage in the sports meeting?A. A good coach.B. Practising much harder.C. A head start.【答案】17. C 18. B 19. A 20. B【解析】【原文】M: My daughter, Ellen, is lovely. Though she is only ten years old, Im always proud of her. She was born with a hearing problem and a slow response-time to sounds. One day
22、she came home and told me she had competed in a sports meeting, where they had lots of races and other competitive events. Because of her listening disabilities, I thought she couldnt win. So I tried to think of words to encourage her and I didnt want to let her down. I have heard many famous coache
23、s do so when athletes are faced with defeat, But before I could speak, she looked up and told me she won two of the races and she had an advantage. I couldnt believe it. I guess she must have been given a head start. But before I could say anything, she said, Daddy, I didnt get a head start. My adva
24、ntage was that I had to practise much harder.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADo you look for something to read while in London? If so, youre lucky. The British capital happens to have an incredible collection of bookshops. FoylesIf you will, dig the pictur
25、e: four miles of shelves holding up to 200, 000 books. Lets hope you have some time to read books when travelling in Foyles. This bookshop is impossible to leave empty-handed. It was once listed in the Guinness Book of World Records as the biggest bookshop on the planet.Location: 107 Charing Cross R
26、dHatchardsIn the year 1797, Thomas Paine published Agrarian Justice. Its also the year this London bookshop, the oldest in the city today, first turned on its lights. It stocks an excellent selection of fiction, nonfiction, history and other sorts. Location: 187 Piccadilly StLibreriaThis bookshop is
27、 one of the most pleasing of its kind in London. The yellow bookshelves add a touch of color and mystery and, well, you kind of just want to grab a book and a seat and stay a while. Mobile phone usage is strongly banned here. Location: 65 Hanbury St London Review BookshopThis wonderful bookshop that
28、 opened in 2003 comes from the smart people of the London Review of Books. As youd expect, there is an excellent selection of history, philosophy, politics, new fiction and many other sorts here. Plus, theres a nice cafe in which you can have something to drink and start reading. Location: 16 Bury P
29、I21. Where can you find the oldest bookshop in London?A. 16 Bury PI.B. 187 Piccadilly St.C. 107 Charing Cross Rd.D. 65 Hanbury St.22. What is special about Libreria?A. It has various books.B. It is located in London.C. It has yellow bookshelves.D. It is the biggest one.23. Which bookshop can offer p
30、eople coffee?A. Foyles.B. Hatchards.C. Libreria.D. London Review Bookshop.【答案】21. B 22. C 23. D【解析】这是一篇应用文。文章介绍了伦敦的四家著名的书店。【21题详解】细节理解题。根据Hatchards中“Its also the year this London bookshop, the oldest in the city today, first turned on its lights.(1797年,伦敦最老的一家书店开始营业了)”和“Location: 187 Piccadilly St”可
31、知,伦敦最古老的书店Hatchards的位置在187 Piccadilly St.。故选B。【22题详解】细节理解题。根据Libreria中“ The yellow bookshelves add a touch of color and mystery and, well, you kind of just want to grab a book and a seat and stay a while.( 黄色的书架增添了一抹色彩和神秘感,你只是想拿一本书,找一个座位,待一会儿。)” 可知,Libreria书店里有着黄色的书架,而这个特色是其他书店没有的。故选C。【23题详解】细节理解题。根
32、据最后一段的最后一句“theres a nice cafe in which you can have something to drink and start reading.( 有一个不错的咖啡馆,你可以在那里喝点东西,开始阅读。)可知,London Review Bookshop有咖啡店,所以这家书店能给人们提供咖啡。故选D。BRecently Ive had two good roles on television. But when I was just getting started in theater work 17 years ago, I never thought Id
33、make it. Back then I was recovering from surgery and had been off work for six months. Even worse, as a single mother with three youngsters, I had no place to live in. I felt hopeless.One Sunday morning I saw actor Robert Young on the television talking about his faith: Believe yourself! If we confi
34、dently take that first step, well take the next, until we reach our goal.The first step was scary. After I went working part-time, I looked for an apartment. The ones I saw were either too expensive, or I couldnt raise my children in them. I knew a house, not an apartment, was more suitable for me.
35、However, after seeing several houses, my confidence was shaken. I found two seemed right, but when I was about to make an offer, someone else had ordered.I remembered a saying, “When one door closes, a better one opens.” I wouldnt just sit staring at the closed one but got up and struggled on. In a
36、real estate (房地产) agent, I found a small house with proper price. To buy it, I had to borrow $ 3,000 for a down payment and get a mortgage (按揭). Common sense argued that a mortgage for a single mother working part-time was impossible. But I had enough self-confidence without following common sense.A
37、fter getting the house, my new self-confidence grew. Later , when I began filling small parts in television productions, that self-confidence showed. Id always played the role as the director wanted. Now I find myself freer to interpret (演绎) it.Self-confidence has made it through life. Trouble can b
38、e scary at first, but each time I take that step, I believe I will win the next.24. How did the author feel when entering television industry at first?A. Hopeful.B. Embarrassed.C. Pessimistic.D. Aggressive.25. Why does the author mention her experience of finding a house?A. To show the value of self
39、-confidence.B. To share her different life experiences.C. To introduce her toughest part of life.D. To tell us her ways to get over difficulty.26. What mainly helped the author perform well in her later acting?A. Her sense of confidence.B. The difficulty in her life.C. The directors good direction.D
40、. Her success in her first attempt.27. What may be the best title for the text?A. Appear on the StageB. Struggle with LifeC. Stick to Your PlanD. Believe in Yourself【答案】24. C 25. A 26. A 27. D【解析】这是一篇记叙文。作者通过讲述自己凭着自信战胜了生活中的困难的故事,告诉我们自信的重要性。【24题详解】推理判断题。根据第一段中“But when I was just getting started in t
41、heater work 17 years ago, I never thought Id make it. Back then I was recovering from surgery and had been off work for six months. Even worse, as a single mother with three youngsters, I had no place to live in. I felt hopeless.(但17年前,当我刚刚开始戏剧工作时,我从没想过我会成功。当时我刚做完手术,休养了六个月。更糟糕的是,作为一个带着三个孩子的单身母亲,我没有地
42、方住。我感到绝望)”可知,作者刚进入演员行业时穷困潦倒,从未想过能取得成功,所以那个时候她是悲观的。故选C项。【25题详解】推理判断题。阅读第三段和第四段作者买房的经历,尤其根据第四段结尾“But I had enough self-confidence without following common sense.(但我没有遵循常识,也有足够的自信)”以及第五段开头“After getting the house, my new self-confidence grew. Later , when I began filling small parts in television produ
43、ctions, that self-confidence showed.(得到房子后,我的自信心增强了。后来,当我开始在电视节目中扮演小角色时,那种自信就显露出来了)”可知,作者描述买房的经历,意在表明自信心的作用。故选A项。【26题详解】细节理解题。根据第五段中“After getting the house, my new self-confidence grew. Later , when I began filling small parts in television productions, that self-confidence showed.(得到房子后,我的自信心增强了。后
44、来,当我开始在电视节目中扮演小角色时,那种自信就显露出来了)”可知,作者后来的表演中表现得很好都源于她的自信。故选A项。【27题详解】主旨大意题。通读全文,尤其根据最后一段“Self-confidence has made it through life. Trouble can be scary at first, but each time I take that step, I believe I will win the next.(自信贯穿一生。麻烦一开始是可怕的,但每走一步,我就相信自己会赢下一步)”可知,本文通过讲述自己的亲身经历表达了自信心的重要性,选项D“相信你自己”突出主题
45、,简明扼要,适合做标题。故选D项。CIf you live in certain parts of the world, you will see something magical happen each fall. It is the changing of the color of the leaves on many different trees. Each year deciduous (落叶的) trees go through a process in which their green leaves become bright yellow, gold, orange and
46、 red before turning brown and falling onto the ground.Photosynthesis (光合作用) is the process for trees to make their food taking energy from the sun, water from the ground, and carbon dioxide from the air, they make sugar to “eat” so they can grow into strong, healthy trees. The leaves of a tree are w
47、here photosynthesis happens because the chlorophyll (叶绿素) in the leaves is what makes photosynthesis possible. Chlorophyll also has another jobit is what makes leaves green. When the seasons change in places where deciduous trees grow and the days get shorter and the weather gets colder, it is harde
48、r for the chlorophyll in the leaves to make the food needed to stay green. So instead of making more food, the leaves start using food they have stored away for this time of year.As the leaves use the food that has been stored away, cells form at the bottom of each leaf. These cells act like a door
49、between the leaf and the rest of the treea door that closes very slowly and doesnt shut until all the leafs food is gone. While this is happening, the colors in the leaves of the trees are able to show through. In fact, the red, yellow, gold and orange colors are hiding in the leaves all summer long
50、. The colors just cant be seen in the summer because of all the chlorophyll in the leaves.You might be wondering how the rest of the tree keeps growing when the weather turns cold and the leaves die and fall. Doesnt the rest of the tree need the food made by the trees leaves?Not really. The tree tru
51、nk and branches get food from the roots of the tree. The roots supply water, vitamins and minerals they get from the ground. Trees need sunshine and warm weather to grow, but they also need time to rest like bears that sleep during the winter.28. Why do leaves change colors?A. They save some energy
52、to stay alive.B. The chlorophyll stores some food away.C. They have to get used to the cold weather.D. They cant get enough energy from the sun.29. In which situation do leaves fall off deciduous trees?A. When there is no sunlight any longer .B. When the food stored away in the leaves is use up.C. W
53、hen the chlorophyll in the leaves stops working.D. When cells start to form at the bottom of each leaf .30. How do trees survive in winter?A. By getting food from the ground.B. By storing food in their branches.C. By storing food in their roots.D. By making the most use of the dead leaves.31. What i
54、s the purpose of the text?A To study how trees survive in winter.B. To tell about the importance of photosynthesis.C. To explain why leaves change colors.D. To show the changes of trees in the whole year.【答案】28. D 29. B 30. A 31. C【解析】这是一篇说明文。文章讲述了树叶变色和掉落的原因。【28题详解】细节理解题。根据第二段中“Chlorophyll also has
55、another jobit is what makes leaves green. When the seasons change in places where deciduous trees grow and the days get shorter and the weather gets colder, it is harder for the chlorophyll in the leaves to make the food needed to stay green. (叶绿素还有另一个作用使叶子变绿。在落叶树生长的地方,季节变化,白天变短,天气变冷,树叶中的叶绿素很难产生保持绿色
56、所需的食物。)”可知,树叶变色的原因是它们没有从太阳中吸收到足够的能量。故选D项。【29题详解】细节理解题。根据第三段中“As the leaves use the food that has been stored away, cells form at the bottom of each leaf. These cells act like a door between the leaf and the rest of the treea door that closes very slowly and doesnt shut until all the leafs food is go
57、ne. While this is happening, the colors in the leaves of the trees are able to show through. (当叶子利用储存的食物时,细胞就会在每片叶子的底部形成。这些细胞就像一扇门,在树叶和树的其他部分之间这扇门关闭得非常缓慢,直到叶子的食物全部消失才会关闭。当这种情况发生时,树叶的颜色就能显现出来。)”可知,当叶子的食物全部被吃完时,树叶上的颜色就会显现出来了,树叶就开始掉落。故选B项。30题详解】细节理解题。根据最后一段中“The tree trunk and branches get food from th
58、e roots of the tree. The roots supply water, vitamins and minerals they get from the ground. (树干和树枝从树根获得食物。它们的根从地下获得水、维生素和矿物质。)”可知,落叶树木在冬天是通过获取地下食物存活下来的。故选A项。【31题详解】推理判断题。根据第一段中“ It is the changing of the color of the leaves on many different trees. (它是许多不同树木上叶子颜色的变化。)”和第二段中“When the seasons change
59、in places where deciduous trees grow and the days get shorter and the weather gets colder, it is harder for the chlorophyll in the leaves to make the food needed to stay green. (在落叶树生长的地方,季节变化,白天变短,天气变冷,树叶中的叶绿素很难产生保持绿色所需的食物。)”和第三段中“While this is happening, the colors in the leaves of the trees are a
60、ble to show through. (当这种情况发生时,树叶的颜色就能显现出来。)”以及全文的描述,可知推知,文章的目的是讲述树叶变色和掉落的原因。故选C项。DYangsigang Yangtze River Bridge, the double-deck suspension (悬浮) bridge with the longest span in the world, opened to traffic on Tuesday after five years construction, according to a statement from the constructor. It
61、 is reported that the bridge is 4. 13 kilometers long, with 12 lanes in both directions on the main I bridge. It is a long-span suspension bridge with the largest volume in the world, China Railway Major Bridge Engineering Group said. The bridge connects the Hanyang and Wuchang and its opening will
62、ameliorate the urban expressway system, relieve traffic pressure across the river, and drive development in the area, according to the company. On both sides of the upper deck of the bridge, there is a two-meter-wide footpath, with eight rest and sightseeing areas, where people can enjoy the river s
63、cenery. The lower level is designed with two non-motorized lanes, each 2. 5 meters wide. A 1. 5-meter wide walkway is also a feature of each side of the floor so pedestrians (行人) can walk on the lower level without getting caught in the rain. Chief designer of the bridge, Xu Gongyi, said, “Consideri
64、ng navigation and traffic volume, the main span of the bridge is 1, 700 meters, which is the second-largest in the world and also the largest in bridges of double-deck structure.” According to Luo Ruihua, project manager of the bridge, the Yangsigang Yangtze River Bridge has set several records in t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-435091.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
