云南省玉溪市2022届高三毕业班生第一次教学质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 云南省玉溪市2022届高三毕业班生第一次教学质量检测英语试题 WORD版含解析 云南省 玉溪市 2022 届高三 毕业班 第一次 教学质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届云南省玉溪市高三毕业班生第一次教学质量检测英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色碳素笔将自己的学校、姓名、班级、准考证号、考场号、座位号填写在答题卡上,并认真核准条形码上的学校、姓名、班级、准考证号、考场号、座位号,在规定的位置贴好条形码。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B
2、、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWhat to Eatand What to SkipWhen It Comes to Takeout FoodIf the burden on your wallet doesnt bother you much, the effect your takeout habit can have on your waistline just might arouse your attention. Heres the best and worst of the lot for your belly. Steamed Vegetable Dumplings: O
3、rder This. When she orders Chinese, registered dietitian nutritionist Elisa Zied gets an order of steamed vegetable dumplings. I often pair them with either chicken and broccoli in brown sauce(I ask for a little sauce made without sugar)or steamed shrimp dumplings, she tells us. Crab Wontons: Not Th
4、at!When you deconstruct crab wontons, its easy to see why theyre a Not That! The inside is filled with crabmeat and cream cheese(which is just a fancy, spreadable fat).The wonton is made of refined flour, egg and salt and the crispy(脆的)coating is a result of a deep oil bath. Peking Duck: Order This.
5、 Most of the fat from the skin flows out of the duck over the course of cooking, making this a healthier choice than most of the stir-fry dishes available. Order a side of steamed vegetables and serve it with a small scoop of brown rice. Done and done!Sweet and Sour Anything: Not That!Anything with
6、“sweet and sour” in its title is a powerful cue that something has been deep-fried and covered in a sickly-sweet pink sauce. If you pair your selection with a side of rice, youre looking at a 1,000-calorie meal. Summer Roll: Order This. Summer rolls are steamed instead of friedand typically filled w
7、ith lean proteins and vegetables, making them a winning appetizer in our book. Pair them with an order of edamame(毛豆)and a broth-based soup for a satisfying, filling meal. Spring Roll: Not That!Spring=deep-fried, which is why we say to skip them! Theyre filled with fat and calories your belly doesnt
8、 need.1. What kind of cooking method should be skipped according to the text?A. Steaming.B. Stir-frying.C. Deep-frying.D. Boiling.2. Which of the following suits as a good starter for a meal?A. Chicken and broccoli.B. Steamed vegetable dumplings.C. Peking duck.D. Summer rolls.3. Where can the text b
9、e found?A. In a recipe.B. In a guidebook.C. In a science fiction.D. In a health magazine.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【分析】本文为一篇应用文,针对如何选择外卖食物给出几点建议。【1题详解】细节理解题。根据Crab Wontons: Not That!中关键句“The wonton is made of refined flour, egg and salt and the crispy coating is a result of a deep oil bath.”(馄饨是由精制面粉、鸡蛋
10、和盐制成的,外层酥脆是深油浴的结果。)和Sweet and Sour Anything: Not That!中关键句“Anything with sweet and sourin its title is a powerful cue that something has been deep-fried and covered in a sickly-sweet pink sauce.”(任何标题中带有“酸甜”字样的东西都是一个有力的暗示,表明某样东西被油炸过,并被一种甜得令人作呕的粉色酱汁覆盖着。)及Spring Roll: Not That!中关键句“Spring=deep-fried,
11、which is why we say to skip them! ”(春卷=油炸,这就是为什么我们说跳过它们! )可知,根据文章,油炸食物应该要跳过不考虑。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Summer Roll: Order This.中关键句“Summer rolls are steamed instead of friedand typically filled with lean proteins and vegetables, making them a winning appetizer in our book. ”(夏日卷是蒸的而不是煎的,通常里面都是瘦肉蛋白和蔬菜,在我们
12、的书中,它们是一道很好的开胃菜。)可知,Summer rolls(夏日卷)很适合作为一顿饭的开胃菜。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据文章第一段关键句“If the burden on your wallet doesnt bother you much, the effect your takeout habit can have on your waistline just might arouse your attention. Heres the best and worst of the lot for your belly.”(如果你不太在意钱包的负担,那么外卖习惯对你腰围的影
13、响可能会引起你的注意。以下是对你的肚子最好的和最坏的建议。)并结合全文可知,本文为对于健康食物和不健康食物的建议和告知,因此,可以从一本健康杂志上找到这篇文章。故选D项。.BAs I work in the Larkwhistle Garden in Dyers Bay, Ontario, I take my time and the garden is teaching me about working with the earth. I recognize that there will be both successes and failures and there are many v
14、ariables(变量)that affect them both. The quality of the seeds planted has a bearing on how the plants will grow. The weather can be too hot, too cold, or exactly right, and usually varies between all three. Weeds seem to grow in the garden and need to be taken care of, pulled, and removed to ensure th
15、ey do not eat into the fruits, vegetables, and flowers we have so lovingly planted. I take time to stand back and rest, and to observe the plants and how they are growing. Each plant is unique and develops in the way that is best for them. Some have large broad leaves to shadow their fruit from the
16、severe rays of the sun, while other plants are more open, their fruit needing the light to grow and ripen. Getting my hands dirty, feeling the sweat on my forehead, and the strength and flexibility of my body as I dig, bend and work under the warm summer sun, reminds me I am alive in ways I would no
17、t have remembered sitting on the couch. It is attractive to move things around, to transplant, and to disturb the natural order of how plants grow. The garden teaches me that it is important to know when to disturb things and when to let them be. The gardens life cycle follows a pattern that is repe
18、ated according to laws of nature, birth, growth, and then dies and it teaches us to accept this fact.4. How many variables may affect the growth of plants in the garden?A. Two.B. Three.C. Four.D. Five.5. What can we learn about the author?A. He feels exhausted while gardening.B. He enjoys life from
19、working practice.C. He takes pleasure in harvesting fruits.D. He dreams away his time in the garden.6. How is the garden tended by the author?A. Its rank grass is got rid of.B. Its plants are left to grow freely.C. Its temperature is controlled properly.D. Its plants with large broad leaves are cut
20、off.7. What fact does the author learn from gardening?A. Life takes its course.B. Hard work benefits health.C. Time is short and precious.D. Gardening brings good harvest.【答案】4. B 5. B 6. A 7. A【解析】【分析】本文为一篇夹叙夹议文。作者曾在安大略省代尔湾的Larkwhistle花园里工作,园艺工作不仅教会了他如何种植花草,也启发了他对于人生的感悟。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段关键句“The q
21、uality of the seeds planted has a bearing on how the plants will grow. The weather can be too hot, too cold, or exactly right, and usually varies between all three. Weeds seem to grow in the garden and need to be taken care of, pulled, and removed to ensure they do not eat into the fruits, vegetable
22、s, and flowers we have so lovingly planted.”(种子的质量对植物的生长有很大的影响。 天气可能太热,太冷,或者正好合适,而且通常在三者之间变化。 花园里的杂草似乎在生长,需要悉心照料、拔除和清除,以确保它们不会吃掉我们精心种植的水果、蔬菜和鲜花)可知,影响花园里植物的生长有种子质量,天气和杂草三个因素。故选B项。【5题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段关键句“Getting my hands dirty, feeling the sweat on my forehead, and the strength and flexibility of my
23、body as I dig, bend and work under the warm summer sun, reminds me I am alive in ways I would not have remembered sitting on the couch.”(双手弄脏,额头上沁出汗珠,身体在温暖的夏日阳光下挖掘、弯曲和工作时的力量和灵活性,提醒着我,我是活着的,而我坐在沙发上是不会记得这些的)可推知,作者在工作中享受生活。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据文章第二段关键句“Weeds seem to grow in the garden and need to be take
24、n care of, pulled, and removed to ensure they do not eat into the fruits, vegetables, and flowers we have so lovingly planted.”(花园里的杂草似乎在生长,需要悉心照料、拔除和清除,以确保它们不会吃掉我们精心种植的水果、蔬菜和鲜花)可推知,花园里的杂草被作者去除了。故选A项。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段关键句“The gardens life cycle follows a pattern that is repeated according to laws
25、of nature, birth, growth, and then dies and it teaches us to accept this fact.”(花园的生命周期遵循一种模式,这种模式是根据自然法则,出生,生长,然后死亡,它教会我们接受这个事实)可知,作者从园艺中学到了:生命自有其规律,这是一种自然法则,我们应接受它。故选A项。COn World Oceans Day, which falls on June 8, the US National Geographic Society announced it would recognize the Southern Ocean i
26、n Antarctica, bringing the global total to five. Unlike the Arctic, Atlantic, Indian and Pacific Oceanswhich are defined by the continents that bound themthe Southern Ocean is instead characterized by the Antarctic Circumpolar Current(南极洋流). According to the National Geographic, the Southern Ocean i
27、ncludes most of the waters surrounding Antarctica out to 60 degrees south latitude(纬度). Encircled by the powerfully swift ACC, it is the only ocean to touch three others and to completely embrace a continent rather than being embraced by them, Sylvia Earle, a marine biologist and oceanographer, told
28、 the Daily Mail. Those familiar with the Southern Ocean know its unlike any other. Anyone who has been there will struggle to explain whats so charming about it, but theyll all agree that the glaciers are bluer, the air colder, the mountains more awful and the landscapes more captivating than anywhe
29、re else you can go, Seth Sykora-Bodie, a marine scientist at the National Oceanic and Atmospheric Administration, told National Geographic. National Geographic hopes their revised maps will bring public awareness to the region, thereby encouraging Southern Ocean conservationbut its significance is b
30、eyond that. We think its really important from an educational standpoint, as well as from a map-labeling standpoint, to bring attention to the Southern Ocean as a fifth ocean, Alex Tait, National Geographic Society geographer, told The Post. So when students learn about parts of the ocean world, the
31、y learn its an interconnected ocean, and they learn there are these regions called oceans that are really important, and theres a distinct one in the icy waters around Antarctica.8. Why is the Southern Ocean different from other oceans?A. It has never been explored before.B. It surrounds the Antarct
32、ic all around.C. It is enclosed by the fast-flowing ACC.D. It has ecologically distinct environment.9. What does the underlined word captivating in paragraph 4 probably mean?A. Strange.B. Unusual.C. Attractive.D. Informal.10. What does the National Geographic think of the Southern Ocean?A. It will b
33、e instructive for students.B. It will promote tourism development.C. It will encourage public to treasure water.D. It will draw scientists to study in the Antarctic.11. What is the best title for the text?A. World Oceans DayB. Revised Antarctic MapsC. Adding a New OceanD. New Discovery under the Sea
34、【答案】8. B 9. C 10. A 11. C【解析】【分析】本文是说明文。文章讲述了在6月8日的世界海洋日,美国国家地理学会宣布,它将承认南极洲的南大洋,从而使全球海洋总数达到五个。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Unlike the Arctic, Atlantic, Indian and Pacific Oceanswhich are defined by the continents that bound themthe Southern Ocean is instead characterized by the Antarctic Circumpolar Current(南极
35、洋流). According to the National Geographic, the Southern Ocean includes most of the waters surrounding Antarctica out to 60 degrees south latitude(纬度).”(不像北极、大西洋、印度洋和太平洋海是由连接它们的大陆所决定的,相反,南大洋的特征则是南极洋流。根据美国国家地理,南大洋包括南极洲位于南纬60度周围的大部分水域)可知,南大洋包围着南极洲。故选B。【9题详解】词义猜测题。根据第四段“Anyone who has been there will st
36、ruggle to explain whats so charming about it, but theyll all agree that the glaciers are bluer, the air colder, the mountains more awful and the landscapes more captivating than anywhere else you can go,”(任何去过那里的人都很难解释它有什么迷人之处,但他们都同意,这里的冰川更蓝,空气更冷,山脉更可怕,风景比你能去的任何地方都更 captivating)中charming和bluer等词的提示可
37、知,划线词是“迷人的”,近义词是attractive。故选C。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“We think its really important from an educational standpoint, as well as from a map-labeling standpoint, to bring attention to the Southern Ocean as a fifth ocean,”(“我们认为,从教育的角度,以及从地图标注的角度,让人们注意到南大洋是第五大洋,这真的很重要,”)可知,南大洋的发现对学生是有指导意义的。故选A。【11题详解】主旨大意题
38、。根据第一段“On World Oceans Day, which falls on June 8, the US National Geographic Society announced it would recognize the Southern Ocean in Antarctica, bringing the global total to five.”(在6月8日的世界海洋日,美国国家地理学会宣布,它将承认南极洲的南大洋,从而使全球海洋总数达到五个)可知,本文主要讲述的是添加一个新的大洋南大洋。故 “添加新的大洋”可以作文本文最佳标题。故选C。【点睛】DIn ancient ti
39、mes, Chinese used plant leaves or bird feathers as a fan during the summer time. This was the earliest form of the fan. The first real fan was made back in the era of Yao and Shun period thousands of years ago. Since then, Chinese-made fans have become a vital part of Chinese art and culture. At the
40、 beginning, the fan functioned as a tool to generate a current of air in the hot weather. Now electric fans such as ceiling fans and other technological breakthroughs have taken the place. Long ago, fans caught the attention of ancient Chinese artists by chance. Thereafter, a unique fan art graduall
41、y took shape in the history of Chinese culture. Fan art usually includes Chinese calligraphy, paintings, or poems on the sectors(扇区). Special skills are needed to write or paint on them. Due to its history and partly because of its unique shape, Chinese would soon develop the tradition of using fans
42、 as ornaments(装饰品). Fans are made in different sizes and different colors to meet the needs of each request. Other Chinese ornaments, such as the Chinese knot, the green jade, and the Spring Festival picture, are often combined in each design. The value of fans depends mainly on the materials used a
43、nd the level of craftsmanship that is involved during the process. Feather, paper, jade, bamboo and silk have all been used as ideal materials to make fans. Ancient Chinese even made iron fans to serve as deadly weapons(武器)in Chinese martial arts. Fans made by famous craftsmen are often characterize
44、d by pretty designs and detailed workmanship, and thus become favorites of collectors. Fans with masterpiece fine art like calligraphy or paintings are even more valuable.12. What is the first paragraph mainly about?A. The origin of fans.B. The materials of fans.C. The popularity of fans.D. The prod
45、uction of fans.13. Why do Chinese use fans as ornaments?A. They are made of valuable materials.B. They reflect the beauty of Chinese culture.C. They convey literature works on the sectors.D. They are often combined with other ornaments.14. Which of the following makes a fan favored by most collector
46、s?A. Its advanced function.B. Its complex character.C. Its artistic handicraft.D. Its various applications.15. What can we infer about the fan from the text?A. Chinese send fans to their friends as gifts.B. Chinese ornaments can meet different requests.C. Traditional fans have lost their functional
47、value.D. The fan plays different roles with the change of time.【答案】12. A 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】本文为一篇说明文,讲述了扇子起源和发展及其艺术价值。【12题详解】主旨大意题。根据文章第一段关键句“In ancient times, Chinese used plant leaves or bird feathers as a fan during the summer time. This was the earliest form of the fan. ”(在古代,中国人在夏天用植物的叶子或
48、鸟的羽毛当扇子。 这是扇子的最早形式。)及“The first real fan was made back in the era of Yao and Shun period thousands of years ago. Since then, Chinese-made fans have become a vital part of Chinese art and culture.”(第一把真正的扇子是在几千年前的尧舜时期制造的。 从那时起,中国制造的扇子就成为中国艺术和文化的重要组成部分。)可知,第一段讲述了扇子的起源。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据文章第三段关键句“Due
49、to its history and partly because of its unique shape, Chinese would soon develop the tradition of using fans as ornaments. ”(由于它的历史,部分由于它独特的形状,中国人很快发展了用扇子作为装饰品的传统。 )可知,中国人把扇子当作装饰品由于扇子反映了中国文化之美。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据文章最后一段关键句“ Fans made by famous craftsmen are often characterized by pretty designs and
50、 detailed workmanship, and thus become favorites of collectors. ”(由著名工匠制作的扇子通常具有设计精美、做工精细的特点,因而成为收藏家的最爱。)可知,扇子的艺术手工艺使其受到了大多数收藏家的青睐。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据文章第一段关键句“At the beginning, the fan functioned as a tool to generate a current of air in the hot weather. Now electric fans such as ceiling fans and o
51、ther technological breakthroughs have taken the place.”(一开始,风扇只是在炎热的天气里产生气流的工具。 现在,吊扇等电风扇和其他技术突破已经取而代之。);文章第三段关键句“Due to its history and partly because of its unique shape, Chinese would soon develop the tradition of using fans as ornaments. ”(由于它的历史,部分由于它独特的形状,中国人很快发展了用扇子作为装饰品的传统。 )及最后一句关键句“Ancient
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-435636.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
