四川省成都外国语学校 2021-2022学年高二上学期英语10月月考试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省成都外国语学校 2021-2022学年高二上学期英语10月月考试题 WORD版含解析 四川省 成都 外国语学校 2021 2022 学年 上学 英语 10 月月 考试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年四川省成都外国语学校 高二上学期英语10月月考试题注意事项:1.本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。2.本堂考试120分钟,满分150分。3.答题前,考生务必先将自己的姓名、考号准确无误地填写在答题卡规定的位置上,并使用2B铅笔填涂。4.考试结束后,将答题卡交回,答题卡不得折叠。第I卷(选择题 共70分)第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑。ABritains brilliant bridges have aid
2、ed trade and brought communities together and are always the most exciting part of the journey. These must-see bridges are now tourist attractions in their own right.Clifton Suspension Bridge, BristolDescribed by its legendary engineer Isambard Kingdom Brunel as “my first love, my darling”, in was o
3、riginally designed for horse-drawn traffic. Now, more than four million vehicles a year cross the 1,352ft-Jong toll (收费) bridge over the Avon Gorge. The l toll for every journey pays for its repair. The history of the bridge, dating back to 1864, is kept alive through a programme of tours, events an
4、d exhibitions.Infinity Bridge, Stockton-On-TeesA pedestrian and cycle footbridge across the River Tees, its working title was the North Shore Footbridge, before it was given its grander name when opened in 2009. It is particularly spectacular (壮观) at night. The arches of the bridge are also lit whit
5、e and, on calm nights, their reflection in the water appears as an infinity symbol, thereby inspiring the name which was chosen by the public.Tower Bridge, LondonAn engineering wonder built from thousands of tons of Cornish granite, Portland stone and steel, it took construction workers eight years
6、to complete. More than 120 years old, its a popular tourist attraction, as well as a functional bridge. Visitors can take in the views over the capital and experience seeing London life through the Glass Floor.Iron Bridge, ShropshireOpened in 1781, this is the first arch bridge in the world to be ma
7、de out of cast iron. Recognised as one of the great symbols of the industrial revolution, it transformed the cart of bridge building and was a crucial factor in the development of the iron trade in Shropshire.1. Which bridge has the longest history?A. Clifton Suspension Bridge.B. Infinity Bridge.C.
8、Tower Bridge.D. Iron Bridge.2. What can we know about Infinity Bridge?A. People can just walk on it.B. The public give it two names.C. Its well worth visiting at night.D. Its arch is the biggest on the earth.3. What do Clifton Suspension Bridge and Tower Bridge have in common?A. They are both over 1
9、20 years old.B. Visitors should pay for passing them.C. They have the same original design.D. Visitors can have a good view of London on them.【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】本文是一篇应用文。英国有很多美丽的桥,它们促进贸易,联通城市,方便交通,都是值得去旅游的好景点。文章介绍了其中四座桥。【1题详解】细节理解题。根据文章对前三座桥的历史介绍Clifton Suspension Bridge, Bristol部分的“The histo
10、ry of the bridge, dating back to 1864 (这座桥的历史可以追溯到1864年)”、Infinity Bridge, Stockton-On-Tees部分的“opened in 2009 (在2009年启用)”、Tower Bridge, London部分的“More than 120 years old (它有120多年的历史)”以及Iron Bridge,Shropshire部分的“Opened in 1781, this is the first arch bridge in the world made out of cast iron. (这座桥于17
11、81年建成,是世界上第一座用铸铁建造的拱桥)”可知,Iron Bridge的历史可追溯到1781年,从而推知,它是四座桥里面最古老的。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据Infinity Bridge, Stockton-On-Tees部分中的“It is particularly incredible at night. (它在夜晚显得特别壮观)”可知,Infinity Bridge在夜晚显得特别壮观,因此,晚上参观它更让人感觉震撼,值得夜晚去参观。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据文章Clifton Suspension Bridge, Bristol部分中的“The history
12、 of the bridge, dating back to 1864 (这座桥的历史可以追溯到1864年)”以及Tower Bridge, London部分中的“More than 120 years old, its a popular tourist attraction (它有120多年的历史,是一个受欢迎的旅游景点)”可知,这两座桥都有超过120年的历史了。故选A项。BThere is an old Chinese proverb that states “One generation plants the trees; another gets the shade,” and th
13、is is how it should be with mothers and daughters. The relationship between a mother and a daughter is sometimes confusing. The relationship can be similar to friendship. However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship. These characteris
14、tics include responsibilities and unconditional love, which preclude mothers and daughters from being best friends.Marina, 27 years old, said, “I love spending time with my mom, but I wouldnt consider her my best friend. Best friends dont pay for your wedding. Best friends dont remind you how they c
15、arried you in their body and gave you life! Best friends dont tell you how wise they are because they have been alive at least 20 years longer than you.” This doesnt mean that the mother and daughter relationship cant be very close and satisfying. This generation of mothers and adult daughters has a
16、 lot in common, which increases the likelihood of shared companionship. Mothers and daughters have always shared the common experience of being homemakers, responsible for maintaining(保持) and passing on family values and traditions. Today contemporary mothers and daughters also share the experience
17、of work and technology, which may bring them even closer together.Best friends may or may not continue to be best friends, but for better or worse; the mother and daughter relationship is permanent, even if for some unfortunate reason they arent speaking. Sometimes this is not an equal relationship.
18、 Daughters dont always feel responsible for their mothers emotional well-being. But mothers never stop being mothers, which includes frequently wanting to protect their daughters and often feeling responsible for their happiness. The mother and daughter relationship is a relationship that is not rep
19、laceable by any other. Mothers always “trump(胜过)” friends.4. What does the underlined word “preclude” in paragraph 1 probably mean?A. differ.B. benefit.C. prevent.D. change.5. What can we learn from what Marina said?A. Best friends will not spend money on her wedding.B. Best friends will not remind
20、her of important issues in life.C. Her mother is wiser on account of her age.D. Her mother is definitely not her best friend.6. Why can a mother and a daughter build a even closer relationship today?A. Because they share advanced technology with each other.B. Because they work together to support th
21、e whole family.C. Because they experience the same values and traditions.D. Because they have common experience in life and work.7. What is the text mainly about?A. How to build a good mother and daughter relationship.B. A mother-daughter relationship is irreplaceable.C. Mothers want to be daughters
22、 friends.D. A daughter is a mothers best friend.【答案】4. C 5. D 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲了母女关系是任何其他关系都无法替代的。 母亲总是胜过朋友。【4题详解】词句猜测题。根据第一段“However, the mother and daughter relationship has unique characteristics that distinguish it from a friendship.”(然而,母女关系有其独特特征,区别于友谊)可知划线词所在的句子These characterist
23、ics include responsibilities and unconditional love, which preclude mothers and daughters from being best friends.意思是这些特征包括责任和无条件的爱,这使母亲和女儿无法成为最好的朋友。“preclude”意思是阻止,A. differ不同;B. benefit受益;C. prevent阻止;D. change改变。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段Marina 说的话“I love spending time with my mom, but I wouldnt consi
24、der her my best friend.”(我喜欢和我妈妈在一起,但我不认为她是我最好的朋友)可知我们能从Marina所说的话中得知她妈妈绝对不是她最好的朋友。故选D。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Today contemporary mothers and daughters also share the experience of work and technology, which may bring them even closer together.”(今天,当代的母亲和女儿还分享工作和技术的经验,这可能会使她们更紧密地联系在一起)可知今天的母亲和女儿可以建立更紧密的
25、关系是因为她们在生活和工作中有共同的经历。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“The mother and daughter relationship is a relationship that is not replaceable by any other. Mothers always “trump(胜过)” friends.”(母女关系是任何其他关系都无法替代的。 母亲总是胜过朋友)结合全文内容,可知这篇文章主要讲了母女关系是不可替代的。故选B。CWhen rescuers were called to rescue a “little owl”, they did not
26、expect to find one that was too fat to fly. A concerned citizen first spotted the poor bird lying helplessly. Even Rufus Samkin, whose team then took the team in on Jan.3, believed the bird to be injured. There were no wounds to be found, however, causing experts to believe the female owl was simply
27、 too wet to fly.But it was only after a thorough drying-off and complete checkup that they noted the real issue. The rescuers weighed the owl and concluded that she was “simply extremely obese” and couldnt take off. This additional weight left her unable to fly, though experts began to wonder how sh
28、e got so fat in the first place. Because its rather unusual for wild birds to reach such a state, they decided to keep her a few weeks and monitor her.In the end, the rescuers assessed that it was simply a case of “natural obesity”. December 2019 was quite warm, which meant that there were many inse
29、cts for the bird to feast upon. Indeed, the owl was discovered in a field that was “filled with field mice” due to the usual climate. “Its been very mild here, and the owl is able to find foods easily,” Samkin explained. With the sudden food, “she absolutely ate much and got very fat. She had a love
30、ly time, but went too far.”The researchers consequently put the owl on a “strict diet” so she could shrink to a more “natural weight”. She was even put on a bit of exercise and encouraged to fly around. In the end, the bird was sent flying gracefully off into the British countryside at a much health
31、ier and happier weight. Hopefully, this owl wont come upon another feast of field miceunless she wants another few weeks at the fat camp.8. What did people think happened to the owl at first?A. She was hurt.B. She was trapped.C. She was hungry.D. She was wet.9. Why was the bird unable to fly?A. She
32、needed a thorough checkup.B. She should be given a drying-off.C. She was completed overweight.D. She was simply extremely strong.10. What made the owl have enough foods?A. The especially warm weather.B. The reducing number of insects.C. The rich fields growing crops.D. The lovely time the bird enjoy
33、ed.11. How did the owl lose its weight?A. Going on a diet and exercising.B. Flying in the British countryside.C. Visiting that fat camp again.D. Enjoying her wonderful feast freely.【答案】8. A 9. C 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了一位热心的市民报警请求救助一只躺在地上的猫头鹰,当救助下来之后,发现其飞不起来的原因竟是“肥胖”。原来是因为温暖的气候使得供这只鸟有足够的食
34、物可享用。在研究人员的帮助下,这只猫头鹰节食,锻炼,终于可以重新飞行在天空。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“A concerned citizen first spotted the poor bird lying helplessly. Even Rufus Samkin, whose team then took the team in on Jan.3, believed the bird to be injured. (一位热心的市民首先发现了这只无助地躺着的可怜的鸟。就连鲁弗斯萨姆金也认为这只鸟受伤了。)”可知,人们认为是由于受伤,这只猫头鹰才飞不起来的。因此可知,起初人
35、们认为猫头鹰受伤了。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“The rescuers weighed the owl and concluded that she was simply extremely obese and couldnt take off. This additional weight left her unable to fly, though experts began to wonder how she got so fat in the first place.(救援人员称了这只猫头鹰的体重,结论是它“太胖了”,无法起飞。额外的体重让她无法飞行,尽管专
36、家们开始怀疑她最初是如何变得这么胖的。)”可知,是由于过度肥胖导致这只猫头鹰无法飞行。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段内容“December 2019 was quite warm, which meant that there were many insects for the bird to feast upon.( 2019年12月相当温暖,这意味着有很多昆虫可供鸟类享用。)”可知,是因为温暖的气候使得供这只鸟有足够的食物。故选A项。【11题详解】细节理解题。根据文章最后一段内容“The researchers consequently put the owl on a
37、 “strict diet” so she could shrink to a more “natural weight”. She was even put on a bit of exercise and encouraged to fly around.(因此,研究人员对这只猫头鹰进行了“严格的节食”,这样她就能缩小到更“自然的体重”。“她”甚至进行了一些锻炼,并鼓励“她”四处飞行。)”可知,是控制饮食和适当的运动让这只猫头鹰瘦了下来。故选A项。DAmerica-that glorious symbol of multiculturalism, the great melting pot
38、-qualifies as part of the developed world, right? Not quite, if we consider the state of second language learning in schools across the country. According to a 2018 study, Europe often tops the U.S. in foreign language education in school. 92% of European students are learning a foreign language in
39、school. In America its only 20%. In more than 20 European countries, studying a foreign language for at least one year is compulsory. In comparison, only 10 states and D.C. require learning a foreign language for graduation.I went to a public school in Pennsylvania that ranked on Newsweeks list of A
40、mericas top high schools in 2015. Foreign language learning was not a graduation requirement. A common response to such stories and statistics is: So what? Why should Americans care about learning another language when English has recently seemed to dominate as the official language of the world?The
41、 world is globalizing faster than we can imagine. More than half of the worlds population speaks more than one language. It is also increasingly becoming the need for success in this globalizing world. Having the ability to speak a second language opens up the possibility of travelling and immersing
42、 yourself in another part of the world. This means people can feel other cultures, and traditions in places you were previously kept away because you could not communicate in the language.The teaching of foreign languages can be instrumental in bringing about peace and unity in the country we live i
43、n. Learning a second language can be an efficient vehicle to help to bridge communities. To speak another language means having access to a universe of different experiences and world views of another community of people.12. Why does the writer mention Europe?A. America makes studying a foreign lang
44、uage compulsory.B. America is the glorious symbol of multiculturalism.C. America isnt really qualified as the developed world.D. America doesnt focus on foreign language education13. What is Americans attitude towards education of foreign languages?A. Less concerned.B. More worried.C. Quite doubtful
45、.D. Very supportive.14. What can visiting people do if they can speak the language where they visit?A. Make the world globalizing.B. Achieve success in business.C. Experience peoples real life there.D. Keep away their own culture.15. What is the main idea of the last paragraph?A. Using a second lang
46、uage can bring harmony.B. Communities of people enjoy the great views.C. Speaking another language is really necessary.D. Learning a second language can be difficult.【答案】12. D 13. A 14. C 15. A【解析】【分析】本文是说明文。文章作者讲述了美国不重视外语教育的现象,总结了学习外语可以带来和谐的优点。【12题详解】细节理解题。根据第一段“According to a 2018 study, Europe of
47、ten tops the U.S. in foreign language education in school.92% of European students are learning a foreign language in school. In America its only 20%. In more than 20 European countries, studying a foreign language for at least one year is compulsory. In comparison, only 10 states and D.C. require l
48、earning a foreign language for graduation.”(根据2018年的一项研究,在学校的外语教育方面,欧洲经常超过美国。92%的欧洲学生在学校学习一门外语。在美国,这一比例只有20%。在20多个欧洲国家,学习一门外语至少一年是强制性的。相比之下,只有10个州和华盛顿特区要求毕业时学习一门外语)得知,作者提到欧洲是为了说明美国并不重视外语教育事实。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第二段“A common response to such stories and statistics is: So what? Why should Americans car
49、e about learning another language when English has recently seemed to dominate as the official language of the world?”(对这类报道和统计数据的普遍反应是:那又怎样?为什么美国人要关心学习另一种语言,当英语最近似乎占主导地位的世界官方语言?)得知,美国人对于外语教育的态度是不关心。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第三段“Having the ability to speak a second language opens up the possibility of trav
50、elling and immersing yourself in another part of the world. This means people can feel other cultures, and traditions in places you were previously kept away because you could not communicate in the language.”(会说一门外语,让你有机会去旅行,让自己沉浸在世界的另一个地方。这意味着,在你以前因为无法用语言交流而被拒之门外的地方,人们可以感受到其他文化和传统)得知,去旅游的人,如果他们会说他
51、们去的地方的语言他们可以体验当地人们的真实生活。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据最后一段“The teaching of foreign languages can be instrumental in bringing about peace and unity in the country we live in. Learning a second language can be an efficient vehicle to help to bridge communities. To speak another language means having access to a
52、universe of different experiences and world views of another community of people.”(外语教学有助于在我们生活的国家实现和平与统一。学习第二语言是帮助搭建社区桥梁的有效手段。说另一种语言意味着有机会接触到另一个群体的不同经验和世界观)得知,最后一段中心思想是学习外语可以带来和谐。故选A。第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Four smart ways to help build your childrens voca
53、bulary“Johnny next door can name his colors, but Gloria can hardly even say her own name. What am I doing wrong?” _16_ But the good news is that children really are born to absorb the language around them. The following are some ways to help build your childs vocabulary.Never use baby talkYoung chil
54、dren understand so much more than they can initially repeat._17_ Of course you are not going to start speaking to a baby in difficult English, but its important to speak to them the way that youd speak to anybody else. Even if your child cant or doesnt use the same vocabulary when he talks, it is he
55、lping his language development.Follow your childs lead_18_ Trying to turn her attention away from the clown (小丑) so that you can point out the word for “elephant”, is not only frustrating, but also its probably not doing much good. Instead of driving the conversation, youll be more successful in mak
56、ing words “stick”, if you look at what your child is paying attention to.Encourage any kind of reading.Even young kids who havent yet learned to read will memorize books that theyve often heard. So go ahead and have your child “fill in” words as youre reading together._19_ For older children who are
57、 already readers, its important to let them choose their own reading material._20_At two years of age, some kids may only use about 30 words while others may be able to use 300 words. But theres very little evidence that those children with 30 words at age two will have worse outcomes by the time th
58、ey are five or six years of age.A. So dont talk down to them.B. Correct pronunciation gently.C. Dont panic if your child is slow to talk.D. It will help with their vocabulary development.E. That sort of comparison can lead to a lot of parental anxiety.F. Lets say youre taking a trip to the circus wi
59、th your young daughter.G. The best thing that parents can do is really just talk to their children all the time.【答案】16. E 17. A 18. F 19. D 20. C【解析】【分析】这是一篇说明文。本文提供了可以帮助孩子建立词汇的四种聪明方法:不要用婴儿方式讲话、跟着宝宝的脚步、鼓励各种方式的阅读、孩子说话慢时不惊慌。【16题详解】根据空格前“Johnny next door can name his colors, but Gloria can hardly even
60、say her own name. What am I doing wrong?”隔壁的Johnny能说出颜色,Gloria连自己的名字都说不清,可以得知这里是在对比。可以发现E项:That sort of comparison can lead to a lot of parental anxiety.这种对比会使家长更焦虑,与空前内容可以照应,连接顺畅。故选E。【17题详解】根据空格前“Young children understand so much more than they can initially repeat.”你的宝贝能听明白他们说不出的话语。可以发现A项:So dont
61、talk down to them因此不用用太简单的话语对他们说话,使这里的连接更加的合理。与上文为因果关系。故选A。【18题详解】根据空格后“Trying to turn her attention away from the clown (小丑)”孩子在专心看小丑表演。可以发现F项:Lets say youre taking a trip to the circus with your young daughter.假定你带着女儿去看马戏团,符合语境。 clown呼应circus 。故选F。【19题详解】根据空格前“So go ahead and have your child “fill
62、 in” words as youre reading together.”让孩子和你一起读书。选项承接上文,说明这么做会取得的效果。可以发现D项:It will help with their vocabulary development.这样可以发展孩子的词汇。故选D。【20题详解】根据空格位置可以得知这是小标题部分,需要能概括下面段落的主要内容。这一段的中心句为最后一句:But theres very little evidence that those children with 30 words at age two will have worse outcomes by the t
63、ime they are five or six years of age.没有证据显示2岁记忆30个单词的人到五六岁时表现更差。可以发现C项:Dont panic if your child is slow to talk.“如果孩子学说话慢家长不要惊慌”能概括了下文的意思。故选C。第二部分: 完型填空 (共20小题,每小题1.5分,共30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Love Is Blind:The Magic of TabbyIn October, 2003 I started my work at my local ani
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-440055.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
