四川省成都外国语学校2015届高三12月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省成都外国语学校2015届高三12月月考英语试题 WORD版含解析 四川省 成都 外国语学校 2015 届高三 12 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都外国语学校高三12月月考英语试题命题人:周梅 刁维皓 邹馨 审题人:邹馨 试卷负责人:邹馨【试卷综述】本套试卷立足课标,注重对学生基础知识的考察,强调基础知识。知识点覆盖面广。单项选择题语境设置丰富,重点考察了非谓语动词、动词短语、名词性从句、定语从句、倒装等。阅读理解题材广泛,涉及社会生活、文化知识、科普知识等,考查考生在对语篇理解的基础上运用英语语言基础知识的能力。题干和选项设置明确,涵盖细节题,推断题、主旨大意、以及划线词义猜测等题型。对话理解型试题主要考查考生对英语知识的理解和应用能力,考查考生对中西方文化差异的掌握情况及对英语的使用和驾驭能力。注意事项:1. 本试卷分第I卷
2、(选择题)和第II卷 (非选择题)两部分。2. 本堂考试120分钟,满分150分。3.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。4.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选其他答案标号,不能答在试卷上,否则无效。5. 考试结束后,将答题卡交回,不得折叠、损毁答题卡。第I 卷( 选择题 共90分)第一部分 英语知识运用(共两节,满分40分)第一节 单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【题文】1.Shall we go for a drink at
3、 one oclock this afternoon? . Will two oclock be OK? A. Sure, its up to you B. Sure, no problemC. Sorry, I cant make it D. Sorry, Im not available today【答案】【知识点】A17 情景交际【答案解析】C。解析:Sure, its up to you当然可以,你说了算。 Sure, no problem 当然可以,没问题。Sorry, I cant make it对不起,我做不到。 Sorry, Im not available today对不起,
4、今天我没空。句意:今天下午我们一点钟出去喝一杯好吗?对不起。两点钟可以吗?根据Will two oclock be OK?可知第一个人说一点钟,第二个人做不到,故改到两点钟,并不是今天没有空。故说sorry,I cant make it【题文】2. Not once _ to Michael that he could one day become a top student in his class.A. occurred it B. it did occur C. it occurred D. did it occur 【答案】【知识点】A16特殊句式【答案解析】D。解析:否定词not置于
5、句首,句子要用部分倒装。句意:迈克尔成为班里的第一名这样的情况一次也没有发生过。【题文】3. I wont tell the student the answer to the math problem until he on it for more than an hour.A. has been working B. will have worked C. will have been working D. had worked 【答案】【知识点】A11 动词的时态与语态【答案解析】A。解析:首先,由于until引导的是时间状语从句,根据“主将从现”原则,当主句为将来时态时,时间状语从句不
6、能直接用将来时态来表示将来意义,据此可排除B和C;而选项D为过去完成时,也不能选,因为“过去完成时”必须以“过去”为支点,表示“过去的过去”,但此句并没有过去时态这一支点,故此选项也被排除,for+段时间要用现在完成时,选A。句意:我不会告诉学生数学题目的答案,直到他算了一个多小时。【题文】4. Jack, how did it _ that you made so many mistakes in your homework? I myself havent figured it out yet.A. occur to B. come about C. bring about D. brea
7、k out 【答案】【知识点】A8 动词短语【答案解析】B。解析:occur to 发生;突然想到B. come about 产生;发生C. bring about 带来,引进D. break out 爆发;句意:杰克,你的家庭作业怎么产生这么多错误。-我自己也弄不明白(怎么会发生这种事情)【题文】5.Hes regarded as a tuhao (vulgar tycoon), _from the car hes driving.A. to judge B. judging C. judged D. having judged 【答案】【知识点】A9 非谓语动词【答案解析】B。解析:主句的
8、主语是judge的逻辑主语,故用judging,表主动。【题文】6.There have been several new events _ to the 2016 Rio de Janeiro Olympic Games. A. addedB. to add C. adding D. having been added 【答案】【知识点】A9 非谓语动词【答案解析】A。解析:add为及物动词,常用于add sth.to sth.结构中,本题中应为add several new events to the program。因此add与new events之间为动宾关系,故用过去分词作后置定语。
9、【题文】7. Nobody believed his reason for being absent from the class he had to meet his uncle at the air port.A. why B. that C. where D. because 【答案】【知识点】A13 名词性从句【答案解析】B。解析:that引导同位语从句,具体说明reason的内容。that在从句中只起连接作用,不作任何成分。【题文】8.Our English teacher is wearing a gold watch, _ are made of small diamonds.A
10、. whose the hands B. of which hands C. the hands of which D. the hands of whom 【答案】【知识点】A15 定语从句【答案解析】C。解析:句中先行词为a goldwatch,在从句中作the hands(指针) of的宾语,也可以用whose hands。句意:我们英语老师戴着一块金表,其指针是由小钻石组成的。【题文】9.Last night on my way home I saw an old lady driving a BMW car at _ I thought was a dangerous speed.A
11、. that B. which C. what D. how 【答案】【知识点】A13 名词性从句【答案解析】C。解析:从句中I thought是个插入语,从句缺少主语,故用关系词what。句意:昨天晚上在我回家的路上,我看到一位老太太开了一辆宝马车,我认为她开车的速度非常危险。【题文】10._, we have to get down to business right away.A. As there was no time left B. There is no time leftC. There being no time left D. There to be no time lef
12、t 【答案】【知识点】A9 非谓语动词【答案解析】C。解析:独立主格,基本构成为“名词/代词+分词短语/形容词/介词短语”,在句子中主要做做原因状语。句意:时间已所剩无几了,我们不得不马上开始工作。【题文】第二节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I was travelling by the West Coast Express to Mangalore two years ago. Berth (铺位) No. 55, not far from me, was
13、 taken by a middle-aged gentleman. When the 11 reached Palakkad Junction around 9 pm, a large group of 12 entered with much disturbance. Just then another middle-aged man from the group 13 that he owned Berth 55. He 14 had a paper given by his travel agent to support himself.The 15 examiner arrived
14、and told the second man that it was not his berth. “No,” said both men. “Its mine.” A policeman from the Railway Protection Force tried to get the second man to 16 . But he wouldnt 17 and he had the support of his many 18 .Fierce arguments continued, even 19 the train left Palakkad. Then someone eve
15、n 20 the emergency chain as we were leaving Tirur station, four stops after Palakkad. Nobody could 21 and it was getting late. 22 , around midnight, I watched as a teenager, a 23 Im sure, climbed down from an upper berth close to me. “Please 24 my berth,” he told the second man, who accepted it afte
16、r a bit of 25 .To my great surprise, the student then 26 a newspaper on the floor and was soon lost in deep, peaceful sleep. By now everybody was 27 as if nothing had happened! Im a 58-year-old biology teacher who has 28 two recent generations of students. I was 29 once again that, contrary to popul
17、ar opinions, young people can often be far 30 than many older ones. And thats the hope of our nation.11. A. trainB. bus C. car D. plane12. A. teachersB. villagersC. touristsD. workers13. A. declaredB. promisedC. indicatedD. advised14. A. stillB. evenC. yetD. also15. A. conductB. machineC. seatD. tic
18、ket16. A. fightB. leaveC. sing D. learn17. A. go awayB. give inC. hold onD. calm down18. A. companionsB. soldiersC. teachersD. passengers19. A. soon afterB. long beforeC. long afterD. ever after20. A. designedB. stoppedC. pulledD. escaped21. A. readB. enterC. eatD. sleep22. A. SuddenlyB. Immediately
19、C. UnluckilyD. Meanwhile23. A. businessmanB. studentC. nurseD. reporter24. A. lendB. rentC. takeD. spot25. A. worryB. hesitationC. delayD. fear26. A. threwB. foundC. spreadD. collected27. A. thankfulB. sorryC. happyD. quiet28. A. controlledB. troubledC. greetedD. taught29. A. convincedB. satisfiedC.
20、 disappointedD. encouraged30. A. prouderB. noblerC. coolerD. lazier【答案】【知识点】B1 记叙文【文章综述】文章讲述了两名乘客就卧铺位发生争吵,在年轻人主动把自己的铺位让给他人后,一切才恢复平静。文章反驳了目前人们对青年人的偏见,作者深信年轻的一代是有希望的。【答案解析】11.A A. train火车B. bus公交车 C. car汽车D. plane飞机;根据上文的Berth (铺位) No. 55,可判断出是发生在火车的事情。12.C A. teachers老师B. villagers村民C. tourists游客D. w
21、orkers工人;根据第一段最后一句的“had a paper given by his travel agent to support himself”可知,这队人是旅游者。13.A A. declared宣布B. promised许诺C. indicated表明,指出D. advised建议;根据下文的“that he owned Berth No55”和两个人之间的吵架可知,这个人是在“宣称”这个铺位是为他所有。14. B A. still仍然B. even甚至C. yet已经D. also也;前面提到此人认为这个铺位是他的,而后又称自己有旅行社提供的“a paper”铺位证明,前后之间
22、是进一步的关系。15. D A. Conduct行为B. machine机器C. seat座位D. ticket票;根据后面的“told the second man that it was not his berth”可知,这个人应该是列车上的检票工作人员。16.B A. fight打架B. leave离开C. sing唱歌D. learn学习;列车上的警察尽力让第二个人离开。17.B A. go away走开B. give in屈服C. hold on等一下;继续D. calm down冷静下来;本句话的意思是:他不愿意屈服。18. A A. Companions同伴;朋友B. soldi
23、ers士兵C. teachers老师D. passengers乘客;这个中年人属于一个旅游团,因此,此处的意思是他有很多同伴在支持他。19. C A. soon after稍后B. long before很久以前C. long after之后不久D. ever after甚至在之后;根据“Fierce arguments continued”以及此时的语境知,他们应该是出发后很长时间还在吵架。20. C A. designed设计B. stopped停止C. pulled拉D. escaped逃脱;他们俩的吵闹声很大,以致竟然有人拉响了“应急链”21. D A. read读B. enter进入
24、C. eat吃D. sleep睡觉;根据下文的“it was getting late”和最后一段的“was soon lost in deep,peaceful sleep”可知,此时天色已很晚,却无人能够入眠。22.A A. Suddenly突然B. Immediately立刻C. Unluckily不幸地D. Meanwhile同时;吵架一直在进行,一直到作者上铺的一个学生让了铺位才终止了这次吵架,因此,这个学生的介入是“突然地”。23. B A. businessman商人B. student学生C. nurse护士D. reporter记者;根据下文的“To my great sur
25、prise,the student then”可知,这位青少年应该是一名学生。24. C A. lend借出B. rent租C. take接受D. spot满是斑点;根据下文的“who accepted it”和最后一段作者对这个人的评价可以知道,这个学生主动让出了自己的铺位。25.B A. worry担心B. hesitation犹豫C. delay推迟D. fear恐惧;毕竟那是别人的无私的好意,因此,对于这个学生的好意,这个人在接受之前有一点犹豫,这符合当时这个人的心理活动。26. CA. threw扔B. found发现C. spread铺开D. collected收集;根据下文的“w
26、as soon lost in deep,peaceful sleep”可知,这个学生是把报纸铺在地面上睡觉的。动词spread的意思是“铺开,展开”。27.D A. thankful感谢的B. sorry抱歉的C. happy开心的D. quiet安静的;一开始两人吵架,弄得车上不得安宁,而一旦两人安静下来,大家都要去睡觉了(正如这个学生一样),所以大家都马上安静下来。28.D A. controlled控制B. troubled惹麻烦C. greeted问候D. taught教;此处指作为58岁的生物老师,作者刚教了两代青年学生。29.A A. convinced说服;使信服B. sati
27、sfied满意C. disappointed失望D. encouraged鼓励;根据下文的“contrary to popular opinions”可知,作者是在反驳目前人们对青年人的偏见,自己深信年轻的一代是有希望的,特别是这件事更加强了作者对此的看法。30.B A. prouder自豪的B. nobler高贵的;高尚的C. cooler冷静的D. lazier懒惰的;作者这一天所看到的是:这个年轻人主动把自己的铺位让给他人。这正表明年轻人是“很高尚的”。第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共20小题;每小题2分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)
28、中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。【题文】AOne night recently, I was driving down a two-lane highway at about 60 miles an hour. A car approached from the opposite direction at about the same speed. As we passed each other, I caught the other drivers eye for only a second. I wondered whether he might be thinking as I
29、 was. How dependent we were on each other at that moment. I was relying on him not to fall asleep, not to be put off by a phone conversation, not to cross over into my lane and bring my life to a sudden end. Though we had never spoken a word to each other, he relied on me in just the same way.Multip
30、lied a million times over, I believe that is the way the world works. At some level, we all depend upon one another. Sometimes that dependence requires us simply not to do something like crossing over the double yellow line. And sometimes it requires us to act cooperatively, with friends or even wit
31、h strangers.As technology shrinks our world, the need increases for cooperative action among nations. In 2003, doctors in five nations were quickly organized to identify the SARS virus, which saved thousands of lives. The threat of international terrorism has shown itself to be a similar problem, on
32、e requiring team action by police and intelligence forces across the world. We must recognize that our fates are not ours alone to control. In my own life, Ive put great stock in personal responsibility. But, as time has passed, Ive also come to believe that there are moments when one must rely upon
33、 the good faith and judgment of others. So, while each of us faces the case of driving alone down a dark road, what we must learn is that the approaching light may not be a threat, but a shared moment of trust.31. The author considers it very important _.A. to drive with company B. to have personal
34、independence C. to gain certain responsibility D. to share trust and cooperation 32. From the second paragraph, we know the author drew the important lesson from _.A. only one experience B. many similar experiencesC. a driver on a dark road D. many friends and strangers 33. The need for cooperation
35、increases because _.A. peoples fates cant be controlled by themselves B. certain viruses can spread in a quick way C. terrorism can happen everywhere and every dayD. the world has become much more dangerous 34. We can infer from the last paragraph that the author has _.A. believed in ones own person
36、al responsibility B. counted upon himself alone in everything C. had no trust in others good faith and judgmentD. had accomplished a change on his viewpoint【答案】【知识点】C5 文化教育类【文章综述】本文讲述了在现实生活中,我们是相互依存,相互依靠,我们的命运收到别人的影响。【答案解析】31.D。解析:判断推理题 根据第二段最后一句And sometimes it requires us to act cooperatively, wit
37、h friends or even with strangers.和文章最后一句what we must learn with experience is that the approaching light may not be a threat, but a shared moment of trust.由关键词act cooperatively、a shared moment of trust可推断出D正确。32.B。解析:判断推理题 根据第二段第一行Multiplied a million times over, I believe that is the way the world
38、works.说明他是从多次的经历中得到的结论,故B正确。33.A。解析:细节理解题 根据第三段最后一句We must recognize that our fates are not ours alone to control. 34.D。解析:判断推理题 根据最后一段前二句In my own life, Ive put great stock in personal responsibility.But, as time has passed, Ive also come to believe that there are moments when one must rely upon th
39、e good faith and judgment of others.说明我现在的想法与以前已经有了变化。【题文】BYou put a great deal of effort into reaching the college of your choice. Its time to get started. But whats next? Beginning college can be an exciting but awkward time. Follow these tips to adjust to your new life rapidly and make the most o
40、f your college experience. To save time and money, use the colleges bus system. Taking the bus to school is quick, easy and free in most college towns. You wont have to locate or afford a place to park either. Its also a good way to be environmentally aware. Save pennies on books by waiting until cl
41、ass starts. You might not even need all of the recommended books. New textbooks cost an arm and a leg. Try buying used textbooks its a surefire way to save money and serves the purpose as well. Do never look at college life as an endless series of parties and social activities. But there is a whole
42、lot more to college if youre serious about graduating. Having a good college experience is all about balancing work and fun. Be aware that your living environment can largely affect your academic success. If the dorm doesnt suit you, consider living at home with your family or renting your own apart
43、ment. The best location for your studies isnt always your dorm. Find a quiet area, like the library, to do your work. Alternatively, buy some headphones that block out noise. Be mindful of your diet. Make healthy food choices and watch what you eat. Avoid foods that are processed or high in sugar. T
44、he “freshman 15” is real. Many college students gain at least 15 pounds during their freshmen year. While electives (选修课) can be helpful when figuring out your major, you shouldnt entirely rely on them. Clubs and other organizations exist around. Get involved. Make sure, though, that you still have
45、time to study. Having too much on your plate can hurt your grades.35. Which of the following ideas can be financially wise?A. Driving your own car. B. Buying used books.C. Renting an apartment. D. Attending activities.36. In the text, freshmen are repeatedly warned against _.A. academic failuresB. p
46、hysical problems C. traffic accidentsD. social activities37. The “freshman 15” tells the fact that some freshmen _.A. attend limited activities on campusB. have little regular physical exerciseC. focus less on their academic workD. take relaxed attitudes to their diets38. The underlined phrase “havi
47、ng too much on your plate” probably refers to _.A. using too much money for meals B. eating too many unhealthy foodsC. taking part in too many after-class activities D. taking an elective that has too many students【答案】【知识点】C5 文化教育类【文章综述】文章谈论了一些关于如何很快适应大学生活的建议。【答案解析】35.B。解析:细节理解题 根据第三段的最后一句:Try buyin
48、g used textbooks its a surefire way to save money and serves the purpose as well. 可知购买旧书是一种很好的省钱的方式。36.A。解析:判断推理题 根据第三,四和六个建议中作者都有提到在大学要努力学习,学习是第一位的,不能失败。37.D。解析:细节理解题 根据倒数第二段的第四句:The “freshman 15” is real. Many college students gain at least 15 pounds during their freshmen year.可知The “freshman 15”指
49、的是大学新生体重会增加15磅,说明他们对自己的饮食很随便。38.C。解析:词义猜测题 根据最后一段的第二句Clubs and other organizations exist around. Get involved. Make sure, though, that you still have time to study.说明俱乐部和其他的组织到处都有,你可以参加,但是还是有时间学习的,所以下文的意思是:花太多时间在课外活动上对成绩是有影响的。【题文】CBased on new analysis, we are rapidly approaching major climate chang
50、e and the effects on society and the environment could be quite severe. Geographers predict that within the next eighty years, current world climate zones could shift and some could completely disappear. Polar regions will get colder while tropical regions will get even hotter, forcing animals to mi
51、grate (迁徙) north. Climate changes like these could lead to the spread of diseases. Tropical storms and hurricanes will not only increase but may also become more intense. If the changes come too quickly, animal and plant species may not be able to adapt fast enough and could disappear. According to
52、Science Daily, a new study predicts that by the year 2100, many of todays familiar climates will be replaced by climates unknown in todays world. It is urgent that we reduce the risks of these far-reaching consequences for the whole world. The planet itself has been showing signs of change. In 2004,
53、 a serious tsunami created by a major earthquake killed thousands in Sumatra and in 2008, thousands died in China because of another severe earthquake. Egypt was hit in 2009 with a major earthquake and Haiti was devastated in 2010 by yet another massive earthquake. Within just the last few months, n
54、ew reports from around the world have been coming in and most agree that our climate situation is much worse than previously thought. At this point, it doesnt matter what is causing it, but rather, what can be done about it. Whats more, our world is getting more and more unstable every year. There i
55、s war and threat of war everywhere. Natural disasters are becoming more frequent and serious. However, other planets are experiencing global warming as well as our own and some scientists believe there may be some connection between this. No one knows anything for sure at this point because there is
56、 simply not enough data.39. Which of the following would be the best title for the Passage ? A. Ways to protect our planet. B. Solutions to climate change. C. Be prepared for climate change. D. Climate change and its effects.40. What is the authors purpose in using the examples of earthquakes?A. To
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
