四川省成都市南开为明学校2021届高三第二次调研考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省成都市南开为明学校2021届高三第二次调研考试英语试题 WORD版含解析 四川省 成都市 南开 学校 2021 届高三 第二次 调研 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、南开为明学校高2021届高三英语试卷1.答题前,先将的自己姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 听力(共两节,满分 30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分 7.
2、5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选 项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B.9.18. C.9.I5.答案是C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What time is it now?A. 9:47.B. 10:13.C. 10:15.【答案】B【解析】【原文】M: Excuse me. Can you tell me the time, please?W: Yes, of course. Its a quarte
3、r past ten, but my watch is always two minutes fast.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. Spending holidays.B. Having sports.C. Reading books.【答案】A【解析】【原文】W: Hi, Peter. Im going to travel in China this summer holiday. What would you like to do then? M: Well, I like swimming, re
4、ading novels and listening to music.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the woman find?A. A baby.B. A box.C. An animal.【答案】C【解析】原文】W: Hi Michal! Look what I found in a box, near the rubbish bins outside the hospital. Isnt she lovely?M: Yes, but you know were not allowed to keep pets in the flat. Its again
5、st the rules.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man mean?A. The woman actually lost weight.B. The woman should take exercise.C. The woman has no dieting problem.【答案】B【解析】【原文】W: I have been on 4 different diets and I cant seem to lose weight.M: Thats because you dont exercise. If you were more active
6、, you wouldnt have a dieting problem.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is this conversation taking place?A. In a bank.B. In a dress shop.C. In a restaurant.【答案】B【解析】【原文】M: May I help you?W: Yes. Im looking for a red blouse to go with the skirt.M: All of our blouses are over here. What is your size?第二节 (共15
7、小题;每小题1.5分,满分 22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Whats the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife.B. Mother and son.C. Hostess and guest.7. What does John think o
8、f his work?A. Boring.B. Enjoyable.C. Dangerous.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: John, can you go to the bakery and buy some bread and then go to the supermarket and buy some cheese and milk?M: Me again? Why dont you ask Dad?W: Dad works like a dog and hes tired when he comes back home.M: Yes, but I am always
9、 the one who does the donkey work.听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What kind of notebook does the man want?A. A smaller one.B. A bigger one.C. One with a colorful cover.9. Why does the man decide to buy a notebook with a plain cover?A. Its just the kind that he likes most.B. There is none with a
10、colorful cover.C. Its the only one he can find there.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】M: Hello, Id like a notebook.W: Sure, we have various sizes. Small ones like these here and bigger ones like those over there. M: Well, these are nice, but I actually want one with a colorful pattern on the cover.W: Im sorry,
11、last week we had notebooks with nice little pictures of animals and flowers but they sold out.M: Oh well, theres no reason why I cant get one with a plain cover.听下面一段对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. Where will they have breakfast?A. On the beach.B. In the museum.C. In the park.11. What will the speak
12、ers do in the morning?A. Visit the natural history museum.B. Take a sunbath on the beach.C. Play in the amusement park.12. What would the man do at the end of the day?A. See a good movie.B. Draw a map.C. Enjoy the sunset.【答案】10. A 11. A 12. C【解析】【原文】M: Where should we go sightseeing today?W: I think
13、 that some things might be best done in the morning and others in the afternoon.M: Id like to go to the beach this morning.W: That would be a good place to start our sightseeing. We could have breakfast there.M: I hear that there is a very nice natural history museum there.W: Yes, it would be nice t
14、o check that out since we are so close by.M: Where should we go in the afternoon?W: Id like to go to the amusement park. Its supposed to be quite good.M: At the end of the day, I would love to take in the sunset at the restaurant by the park.W: That sounds great! Lets go get a map.听下面一段对话,回答以下小题。【此处
15、可播放相关音频,请去附件查看】13. Whats the mans problem?A. He speaks English with hesitation.B. He fails to make up his mind.C. He has no friends to help him.14. Why is Jack unable to speak fluent English?A. He doesnt practice grammar daily.B. He seldom practices speaking English.C. He constructs sentences with e
16、fforts.15. What does the woman suggest the man and his friend do?A. Learn a much easier language.B. Spend more time on grammar.C. Practice speaking English often.16. What are the speakers mainly talking about?A. Practising Grammar.B. Making sentences.C. Improving English.【答案】13. A 14. B 15. C 16. C【
17、解析】【原文】M: I want to improve my English but I am unable to do it.W: What is the problem?M: I hesitate while speaking. Sentences do not come in my mind and I failed completely.W: You need to practice grammar daily as it will help you in speaking.M: How will it help me?W: Sentences will automatically c
18、ome in your mind if you know grammar as grammar will help your mind construct sentences. As a result you will be able to speak without hesitation.M: My friend Jack practices grammar daily but still he is unable to speak fluently. What is the reason?W: Only having the knowledge of grammar is not enou
19、gh. You need to practice speaking daily to master the language. How many hours does he speak?M: He does not speak much.W: How can you expect him to be a fluent speaker? I advise both of you to speak English very often. Im sure very soon you will speak fluent English. English is a very easy language
20、to learn. You just need to make some efforts.M: Thank you for your valuable suggestions. I will act upon your advice.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is the first question about?A. The price of newspapers.B. The right way to read newspapers.C. The popular newspapers.18. Which section does t
21、he speaker mainly read?A. Politics.B. Economics.C. Entertainment.19. What does the speaker think of reading about stars and celebrities?A. Interesting.B. Tiring.C. Depressing.20. How does the speaker make her hair look right?A. By asking her hairdresser to do it.B. By doing her hair in her own way.C
22、. By letting Angelina Jolie help her.【答案】17. B 18. C 19. A 20. A【解析】【原文】Hi! Today Id like to answer some of your questions about newspapers. About the first question, I dont think theres any “right” way to read newspapers at all. I think everybody should use their newspaper however they like it. Per
23、sonally, I mainly read the entertainment sections in my local paper because I like keeping up to date with whats on at the cinema or on TV and I always have to check how my team played at the weekend. I just use the newspaper for keeping up to date with things like that, making sure I dont miss thin
24、gs Im interested in.Hi, Jane! Id just like to say that I dont see why reading about stars and celebrities is a badthing. Im not interested in politics and economics and I read papers for a bit of fun and entertainment, not to be bored or depressed. I like reading about what famous people are doing o
25、r saying, especially if something interesting is happening like a wedding or something. I get ideas about clothes or hair styles from the papers, for example. At the moment Ive got my hair done like Angelina Jolie. I took her picture to my hairdressers to make sure it looked just right.第二部分 阅读理解(共两节
26、,满分 40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABeaches, rainforests, samba, soccer.and, most importantly: people, its hard not to fall for Brazil. In Aug., CNN released a list of things Brazil does better than anywhere else. The following are four of them.PlayfulnessIts a key part
27、of the Brazilian personality: a willingness to laugh at themselves and their awkward situations and to welcome others in on the joke. But despite their problems, Brazilians can put them aside and center their awareness completely on the here and now, which is something the rest of the world could le
28、arn from.MusicBrazil is a music universe, unrivaled in diversity of musical styles,instruments and rhythms. The world knows samba, a mix of European marches and African drumming, and bossa nova, a slower samba infused with French impressionism and American jazz. But Brazil s diverse population moves
29、 to the beat of many different drummers.PartyingCelebrating is a priority for Brazilians, whether its on a large scale or just a backyard barbecue. They throw two of the worlds biggest parties, Carnival (The street carnival of Rio de Janeiro is designated by Guinness World Records as the largest car
30、nival in the world.), and the New Years Reveillon celebration.KissesGetting to know people in Brazil is a fast-track process. They dont care too much about personal and emotional space. A kiss on both cheeks is traditional for a male who has been introduced to an adult female, and two more kisses ar
31、e given when leaving. In most of Brazil, there are two air kisses given in greeting. The first always goes to the right cheek, the second to the left.21. Which of the following about Brazil is the most amazing?A. People.B. Beaches.C. Samba.D. Soccer.22. What is samba made up of?A. The street carniva
32、l.B. African drumming.C. A fast-track process.D. The Brazilian personality.23. Why does the author write this text?A. To call on people to visit Brazil.B. To highlight the customs of Brazil.C. To present parts of Brazils best bits.D. To show the characteristics of Brazilians.【答案】21. A 22. B 23. C【解析
33、】本文是一篇应用文。文章主要列举了巴西四个做的比其他任何地方都好的方面。【21题详解】细节理解题。根据第一段“Beaches, rainforests, samba, soccer.and, most importantly: people, its hard not to fall for Brazil.(海滩、热带雨林、桑巴、足球最重要的是:人,很难不爱上巴西)”可知,巴西的人最令人惊叹。故选A。【22题详解】细节理解题。根据Music部分中“The world knows samba, a mix of European marches and African drumming(全世界都
34、知道桑巴,它是欧洲进行曲和非洲鼓点的混合体)”可知,桑巴舞是由非洲击鼓构成。故选B。【23题详解】推理判断题。根据第一段中“In Aug., CNN released a list of things Brazil does better than anywhere else. The following are four of them.(今年8月,美国有线电视新闻网发布了一份巴西做得比其他任何地方都好的清单。以下是其中的四个)”结合本文主要介绍的是巴西在世界上做得最好的几个方面。可推知,作者写这篇文章是为了展示巴西最好的部分。故选C。BIt was on April 14th, 2010
35、that my entire life changed in an instant. One moment I was joyfully riding through the sunshine. The next moment, metal, flesh and bones were spreading against the pavement in a thunderous crash. Another cyclist, biking carelessly, had cut me off and sent me super manning toward oncoming traffic.As
36、 if to symbolize the accident that had hit my life, another disaster also occurred on April 14th, 2010. It cost the airline industry $ 1.7 billion. Ten million travelers were stuck for days. Economics all over the world were disturbed. This was the eruption of Eyjafjallajokull, one of Icelands many
37、volcanoes.However, volcanoes are not all bad. In fact, they are necessary. They are responsible for the birth of new earth, and for the creation of rich soil. This eruption gave off 0.15 million tons of carbon dioxide into the atmosphere daily. But cancelling 48% of the worlds flight travel saved ab
38、out 2.8 million tons of CO2 from entering the atmosphere, temporarily decreasing our carbon footprint.Similarly, the accident had badly affected my emotion but it also allowed me to look more closely inside myself and discover things about myself I would never have realized. I learned how not to jud
39、ge myself for my new limitations.In 1973, another Icelandic volcano, Eldfell, broke out. Icelanders decided to bomb it with cold water until it froze and chose a different path. After their plan worked, they used the geothermal (地热 的) energy for the next 15 years to heat their homes. A good example
40、of life bringing lemons, and making lemonade! One must move on from misfortunes, focusing only on the present moment and being hopeful for the future.I ran from April 14th, 2010 to every kind of escape. Eventually I ended up in university for a newfound love in Earth sciences.24. What happened to th
41、e writer on April 14th, 2010?A. He was involved in a car crash.B. He witnessed a volcanic eruption.C. He was badly injured on a bike ride.D. He was stuck in an Icelands airport.25. Which was an effect of the eruption of Eyjafjallajokull?A. The world economy suffered badly.B. Carbon dioxide increased
42、 temporarily.C. All of the worlds planes were held up.D. The earth in Iceland was terribly polluted.26. Why did the writer mention the Eldfell volcano?A. It encouraged him to recover quickly.B. It broke out in Iceland on April 14th as well.C. It proved more volcanoes happened in Iceland.D. It showed
43、 us how to make the best of a given situation.27. What is the best title for the text?A. Escape from VolcanoesB. Love for Earth SciencesC. Attitude Toward NatureD. Inspiration from Disasters【答案】24. C 25. A 26. D 27. D【解析】本文是一篇夹叙夹议文。作者把自己遭遇突发事件和火山爆发这种自然灾害进行类比,说明遭遇到不幸也并非都是坏事,面对现实情况要乐观积极,坏事也可以变成好事。【24题
44、详解】细节理解题。根据文章第一段中“The next moment, metal, flesh and bones were spreading against the pavement in a thunderous crash.”( 紧接着,金属、肉和骨头在雷鸣般的碰撞声中散落在人行道上。)和“Another cyclist, biking carelessly, had cut me off and sent me super manning toward oncoming traffic.”( 另一个骑自行车的人漫不经心地骑着自行车,把我挡在了前面,把我逼向迎面而来的车流)可知,一个粗
45、心的骑车人撞到了作者,他遭遇了事故,受伤严重。故选C。【25题详解】细节理解题。根据文章第二段中的“Economics all over the world were disturbed.”( 全世界的经济都受到了干扰。)可知,艾雅法拉火山爆发后,全世界的经济都受到了干扰,即火山的爆发使全球经济受损。故选A。【26题详解】推理判断题。根据文章第五段中的“After their plan worked, they used the geothermal (地热 的) energy for the next 15 years to heat their homes.”( 在他们的计划成功后,他们在
46、接下来的15年里使用地热能为他们的家庭供暖。),并结合“One must move on from misfortunes,focusing only on the present moment and being hopeful for the future.”( 一个人必须从不幸中走出来,只关注当下,对未来充满希望。)可推知,我们应该充分利用特定的环境,将坏事变为好事。故选D。【27题详解】主旨大意题。本文作者通过讲述自己遭遇和火山爆发带来的好处及坏处,启示人们要积极应对现实情况。D项:Inspiration from Disasters(灵感来自灾害)符合题意。故选D。CAlmost e
47、veryone knows that red means “stop”, green means “go”, and yellow means “hurry up and make that damn light”. Why those colors,though? The answer lies in the fact that the earliest traffic signals were designed for trains, not cars. They were red and green, gas-powered,and more than a little dangerou
48、s in the event of a leak.Red is an inherited (继承的) symbol from railroads,which symbolizes danger in many cultures. As red has a longer wavelength than any other color on the visible spectrum (光谱), it can be seen from a greater distance than other colors. Red has meant “stop” since long before cars e
49、xisted, with train signals use of red dating back to the days when mechanical arms lifted and lowered to indicate whether the rail ahead was clear.Greens wavelength is next to (and shorter than) yellows on the visible spectrum,meaning its still easier to see than any color other than red and yellow.
50、 Back in the early days of railway lights, green meant “caution”, while the “all-clear” light was, well, clear or white. It is said that several disastrous collisions happened after an engineer mistook stars in the night for an allclear. Thus,green became “go”, and for a long time, railways used onl
51、y green and red to signal trains.From the earliest days of motoring up until the mid1900s, not all stop signs were redmany were yellow,because at night it was all but impossible to see a red stop sign in a poorly lit area. In 1915 the yellow stop-sign craze began in Detroit, a city that five years l
52、ater installed its first electric traffic signal, which happened to include the very first yellow traffic light. But what of those mysterious yellow stop signs?As materials and technologies evolved, the ability to produce highly reflective signs meant that red could resume its natural spot in the si
53、gn group, leaving the still-highly-visible yellow to the domain (领域) of “caution”. Thats why school zones and buses, crosswalks, and other important warnings are yellow today.28. What were traffic lights originally intended for?A. Cars.B. Trains.C. Planes.D. Ships.29. Why is red always used to mean
54、“stop”?A. It has the longest wavelength.B. People prefer red to other colors.C. It can be seen even in dark areas.D. It represents danger in many cultures.30. What can we conclude from the text?A. The meaning of red is culture specific.B. Yellow acted as stop signs in the 1900s.C. Greens role in lig
55、hts has changed over time.D. Greens wavelength is just second to that of red.31. What does the text mainly talk about?A. The significance of road traffic signs.B. The history of railroad transportation.C The symbolic meaning of different colors.D. The origin and development of traffic lights.【答案】28.
56、 B 29. A 30. C 31. D【解析】本文是一篇说明文。我们都知道“红灯停,绿灯行,黄灯亮了快点走”的交通规则,但交通信号灯为什么是红、黄、绿三种颜色呢?本文主要介绍了交通信号灯的起源和发展。【28题详解】细节理解题。根据第一段中的“The answer lies in the fact that the earliest traffic signals were designed for trains,not cars.”( 答案在于,最早的交通信号是为火车而不是汽车设计的。)可知,最初,交通信号灯是为火车而不是汽车的通行而设计的。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第二段中的“
57、As red has a longer wavelength than any other color on the visible spectrum(光谱),it can be seen from a greater distance than other colors.”( 由于红色的波长比可见光光谱中任何其他颜色的波长都长,所以它比其他颜色的光更容易在更远的距离上被看到。)可知,由于红色在可见光谱中波长最长,因此可视距离要比其他颜色更远,这也是其能长期被用作表示“停止”的交通信号的原因。故选A。【30题详解】推理判断题。根据第三段的内容“Back in the early days of
58、 railway lights, green meant “caution”, while the “all-clear” light was, well, clear or white. It is said that several disastrous collisions happened after an engineer mistook stars in the night for an allclear. Thus,green became “go”, and for a long time, railways used only green and red to signal
59、trains.”(在早期的铁路信号灯中,绿色表示“警告”,而“全部放行”的信号灯则是透明或白色。据说,由于一名工程师把晴空万里的夜间的星星错当成了信号灯,发生了几次灾难性的碰撞事故。因此,绿色成为“通行”的标志,而且在很长一段时间里,铁路只用绿色和红色作为火车的信号。)可知,随着时间的变化,绿色在交通信号灯中所扮演的角色也发生了变化。故选C。【31题详解】主旨大意题。根据文章第一段内容“Almost everyone knows that red means “stop”, green means “go”, and yellow means “hurry up and make that d
60、amn light”. Why those colors,though?”(几乎每个人都知道,红色意味着“停止”,绿色意味着“走”,黄色意味着“快点,让那该死的灯亮起来”。为什么会选这些颜色作为信号灯呢?)以及通读全文内容可知,本文主要讲述了交通信号灯的起源与发展,并解释了这三种颜色(红、黄、绿)的物理性质及为什么会被用作交通信号灯。故D项最为全面地概括了文章的主要内容。故选D。D“The failure to play is now a serious issue and it calls for action for change,” says Sir Ken Robinson, a le
61、ading expert in education, creativity and human development. This is the driving force behind Outdoor Classroom Daya global teacher-led campaign, supported by Dirt is Good, a company producing daily chemical products.Outdoor Classroom Day, taking place on 17th May and 1st November this year, will se
62、e schools around the world swap the inside for the outside and take learning into the playground and beyond to make playtime a key part of the school day. This might involve using natural objects like stones to do sums, or going on an insect hunt to encourage curiosity. By now, Outdoor Classroom Day
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-441957.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
