四川省成都市蓉城名校联盟2019-2020学年高二英语下学期期末联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都市 蓉城 名校 联盟 2019 2020 学年 英语 学期 期末 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省成都市蓉城名校联盟2019-2020学年高二英语下学期期末联考试题(含解析)考试时间共120分钟,满分150分注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上将自己的学校、姓名、班级、准考证号用0.5毫米黑色签字笔填写清楚,考生考试条形码由监考老师粘贴在答题卡上的“条形码粘贴处”。2.选择题使用2B铅笔填涂在答题卡上对应题目标号的位置上,如需改动,用橡皮擦擦干净后再填涂其它答案:非选择题用0.5毫米黑色签字笔在答题卡的对应区域内作答,超出答题区域答题的答案无效;在草稿纸上、试卷上答题无效。3.考试结束后由监考老师将答题卡收回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内
2、容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项:听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Why docs the woman interrupt the man?A. She wants to see the movie herself. B. She doesnt like the movie. C. She has already seen the movie.2. What time does th
3、e museum close on weekends?A. At 5:00 p.m. B. At 5:30 p.m. C. At 6:00 p.m.3. What are the speakers probably doing?A. Riding a bus. B. Shopping in a store. C. Running down the street.4. What is the relationship between the speakers?A. Co-workers. B. Husband and wife. C. Brother and sister.5. What is
4、the womans main concern?A. Arriving late. B. Being short of gas. C. Meeting traffic on the road.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒 钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下而一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Why is there much water in the kitchen?A. A wat
5、er pipe burst.B. There is a hole on the roof. C. Someone forgot to turn off the water.7. What will the speakers do about the situation?A. Call someone right now. B. Leave it until the morning. C. Deal with it immediately. 听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. What has made a major influence on UK food?A. Better q
6、uality. B. International influences. C. Famous chefs on TV.9. What is the UKs most famous food according to the woman?A Pizza. B. Fish and chips. C. Pies.10. What is the womans favorite place for a meal?A, A pub. B. A cafe. C. A restaurant.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11. How long will the woman probably s
7、pend on the translation?A. Two days. B. Three days. C. Five days.12. How much will the woman earn for the work?A. 4,000 yuan. B. 5,000 C. 6,000 yuan.13. What does the article mainly consist of?A. Math. B. Science. C. Geography.听下面一段对话,回答第14至第17四个小题。14. What are e speakers mainly talking about?A. Wor
8、k. B. Education. C. Happiness.15. What kind of exam results does the woman have?A. Average. B. Good. C. Bad.16. What is the mans concern about overseas study?A. The quality. B. The safety. C. The cost.17. Where would the woman prefer to study?A. In Japan. B. In the UK. C. In the U.S.听下面一段独白,回答第18至第2
9、0三个小题。18. What did Mark study well in middle school?A. Psychology. B. Computer science. C. Astronomy.19. When did Mark create the famous Facebook?A, In high school. B. In university. C. After college.20. What other project is Mark working on now?A. Electric cars. B. Spaceships. C. Environmental prob
10、lems.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIf youre among the millions of people spending more time at home in these special times, you may find youre reading more and there are lots of new books arriving to keep you entertained.The FascinatorsBy Andrew Eliopoul
11、osA must-read for persons who like magic, “The Fascinators” is an attractive tale of young love and friendship. In a town where magic is opposed, a group of friends brought together by an amateur magic club guide their love lives, relationships and social mix-ups.The Paris HoursBy Alex George“The Pa
12、ris Hours” takes place over the course of a single day in 1927 in the City of Light, but is told through the stories of four characters. The story explores the effects and events of World War I and the magnificence of Paris through four characters angles, and the climax brings their paths together i
13、n an exciting read that you wont be able to put down.The Queens Secret By Karen Harper .A fictional account set in 1939 about the mother of Queen Elizabeth , once described by Hitler as “the most dangerous woman in the world.” She decides to make the reign of her husband, King George VI, successful,
14、 through a story thats full of royal secrets. This book is a must-read for history lovers and fans of “The Crown.”The Tourist AttractionBy Sarah MorgenthalerThis is a romantic story that takes place in you guessed it Moose Springs, Alaska. The owner of a small-town diner frequented by tourists, name
15、d The Tourist Trap, crosses paths with an out-of-towner love interest through an act of kindness.1. Who might be more interested in the book written by Andrew Eliopoulos?A. History lovers.B. Magic lovers.C. Travel lovers.D. War lovers.2. Which of the following tells about stories happening in the Fi
16、rst World War?A. The Tourist Attraction.B. The Fascinators.C. The Queens Secret.D. The Paris Hours.3. What kind of book is The Tourist Attraction?A. A love story.B. A folk tale.C. A detective story.D. A historical story.【答案】1. B 2. D 3. A【解析】本文是一篇说明文。文章给读者推荐了几本新书。【1题详解】细节理解题。根据The Fascinators部分中的By
17、Andrew Eliopoulos及A must-read for persons who like magic可知,对于喜欢魔法的人来说,这是一本必读的书。由此可知,魔法爱好者可能对Andrew Eliopoulos的书更感兴趣。故选B。【2题详解】细节理解题。根据The Paris Hours部分中的The story explores the effects and events of World War I and the magnificence of Paris through four characters angles可知,故事从四个人物的角度探讨了第一次世界大战的影响和事件,
18、以及巴黎的辉煌。由此可知,The Paris Hours讲述发生在第一次世界大战中的故事。故选D。【3题详解】推理判断题。根据The Tourist Attraction部分中的This is a romantic story that takes place in you guessed it Moose Springs, Alaska. The owner of a small-town diner frequented by tourists, named The Tourist Trap, crosses paths with an out-of-towner love interes
19、t through an act of kindness.可知,这是一个浪漫的故事,发生在你猜对了阿拉斯加的驼鹿泉。一个名叫“游客陷阱”的小镇餐馆老板,通过一个善意的举动与一个外地恋人相遇。由此可知,The Tourist Attraction是一个爱情故事。故选A。BEver since Zion Williamson was 5 years old, he wanted to be a basketball star. But to get there, he needed a lot of encouragement and coaching along the way, and the
20、re was no one that better than his mother, Sharonda Sampson. She coached Zion in every youth basketball league he ever played. Sampson was a collegiate track star and later became a middle school health and physical education teacher.He has got up at 5:30 a.m. to head to the outdoor court and play b
21、asketball since he was 9 years old. Zions hard work began to pay off when he entered high school, where he became a YouTube hit for his high-flying dunks (灌篮)and powerful moves. But Sampson wanted her son to not only work hard at being great but study how the legends of the game went about their ski
22、lls.“When I started playing, my mom said there were three players she wanted me to watch Magic Johnson, Larry Bird and Michael Jordan,” Williamson said. “Even though I wasnt alive when he (Jordan) was doing those things, it just attracted me. Everything he did was just incredible.”The national spotl
23、ight shined on Zion during his one year of collegiate basketball at Duke University, where he was coached by five-time national champion Mike Krzyzewski. The most storied rivalry in the collegiate game is between Duke and North Carolina, where Jordan won a national championship back in the 1980s.Sho
24、rtly after his freshman season, Zion declared for the NBA Draft. Sampson was by her sons side when he was chosen by the Pelicans as the top player. “I wouldnt be here without my mom” said Zion with tears streaming down his face after his selection.Zion was brilliant in the first 19 games of his regu
25、lar-season NBA career, averaging over 23 points and six rebounds per game, before the coronavirus (冠状病毒)crisis forced the league to shut down. The 19-year-old Zion says hes been staying fit and will be ready to go when the league resumes.4. What do we know about Zion from the first two paragraphs?A.
26、 He was trained mainly by his mother.B. He dreamed of being a basketball star at 9.C. He was famous for his mother at YouTube.D. He coached his mother in basketball leagues.5. Why did Zions mother ask him to watch three players?A. She wanted to make Zion beat them one day.B. She expected Zion to lea
27、rn much from them.C. She required Zion to join their basketball teams.D. She wished Zion to like the same players as she.6. What did Zion mean by “I wouldnt be here without my mom”?A. He would join the NBA with his momB. He would stand beside his mother firmly.C. His success related to what his mom
28、did.D. He followed her wherever his mother went.7. What is the writers purpose in writing the text?A. To encourage people to learn from Zion.B. To explain why Zion likes playing basketball.C. To prove Zion has a gift for playing basketball.D. To introduce an NBA basketball player.【答案】4. A 5. B 6. C
29、7. D【解析】本文为人物传记。本文讲述了Zion Williamson在母亲的鼓励和陪伴下成长为优秀的球星。【4题详解】主旨大意题。根据But to get there, he needed a lot of encouragement and coaching along the way, and there was no one that better than his mother, Sharonda Sampson(但要达到这个目标,他一路上需要很多鼓励和指导,而没有人能比得上他的母亲Sharonda Sampson).和But Sampson wanted her son to n
30、ot only work hard at being great but study how the legends of the game went about their skills(Sharonda Sampson希望她的儿子不仅要努力成为伟大的球员,还要学习这项传奇的球技)可知,前两段讲述Zion Williamson五岁时就想成为篮球明星,妈妈的鼓励和帮助功不可没,故选A。【5题详解】推理判断题。根据Zion的讲述“When I started playing, my mom said there were three players she wanted me to watch
31、Magic Johnson, Larry Bird and Michael Jordan,” “it just attracted me. Everything he did was just incredible(当我开始打球的时候,我妈妈说有三个球员她想让我看-魔术师约翰逊,拉里伯德和迈克尔乔丹,这就吸引了我。他(乔丹)所做的一切都令人难以置信)”可知,妈妈希望Zion能从他们身上学到东西,故选B。【6题详解】句意猜测题。本文讲述了Zion Williamson在母亲的鼓励和陪伴下成长为优秀的球星。根据倒数第二段Shortly after his freshman season, Zion
32、 declared for the NBA Draft. Sampson was by her sons side when he was chosen by the Pelicans as the top player(在他的新生赛季结束后不久,锡安宣布参加NBA选秀。Sampson在她儿子被鹈鹕队选中为最佳球员时就在他身边。). 可知,在获奖后,Zion说“I wouldnt be here without my mom(没有我妈妈我就不会站在这里)”,是将这一切成功归功于他的母亲,故选C。【7题详解】推理判断题。通读全文可知,作者讲述了Zion Williamson在母亲的鼓励和指导下成
33、长为优秀的球星的故事,故选D。CDickens was the most popular novelist of his time, and remains one of the best-known and most-read of English authors. He created some of the worlds best-known fictional characters and is regarded as the greatest novelist of the Victorian era.Among fellow writers, Dickens has been ad
34、mired. Leo Tolstoy, G. K. Chesterton, and George Orwell praised his realism and comic voice as well as his drawing peoples attention to children and the poor. The French writer Jules Verne called Dickens his favorite writer, writing his novels “stand alone, dwarfing all others by their amazing power
35、 and suitable expression.” The Dutch painter Vincent van Gogh was inspired by Dickenss novels in several of his paintings like Vincents Chair and in an 1889 letter to his sister stated that reading Dickens, especially A Christmas Carol, was one of the things that was keeping him from killing himself
36、A Christmas Carol is most probably his best-known story, with frequent new adaptations. It is also the most-filmed of Dickens stories, with many versions dating from the early years of cinema. According to the historian Ronald Hutton, the current state of the observance of Christmas is largely the r
37、esult of a mid-Victorian revival of the holiday spearheaded by A Christmas Carol. William Makepeace Thackeray called the book “a national benefit, and to every man and woman who reads it a personal kindness”.At a time when Britain was the major economic and political power of the world, Dickens high
38、lighted the life of the forgotten poor and disadvantaged within society. Through his journalism he campaigned on specific issues such as sanitation and the workhouse but his fiction probably demonstrated its greatest prowess (非凡的才能) in changing public opinion on class inequalities. The exceptional p
39、opularity of Dickens novels not only displayed his outstanding ability to create attractive storylines and unforgettable characters, but also ensured that the Victorian public confronted issues of social justice that had commonly been ignored.8. What is the second paragraph mainly about?A. Vincent v
40、an Gogh appreciates Dickens novels very much.B. George Orwell sees Dickens novels as a minor of society.C. Jules Verne thinks highly of Dickens and Dickens novels.D. Dickens fellow writers comment on his novels positively.9. What is Thackerays attitude towards A Christmas Carol?A. Critical.B. Apprec
41、iative.C. Doubtful.D. Unconcerned.10. What made Dickens novels popular?A. Their highlights of the public life in the Victorian era.B. Their vivid characters and focus on social inequalities.C. Their presentation of Dickens love for his journalism.D. Their description of British economic and politica
42、l power.11. In which section of a magazine may this text appear?A. Science.B. Entertainment.C. Literature.D. Health.【答案】8. D 9. B 10. B 11. C【解析】本文是一篇说明文。狄更斯是他那个时代最受欢迎的小说家,也是最著名和最受欢迎的英国作家之一。他创造了世界上最著名的小说人物,被认为是维多利亚时代最伟大的小说家。【8题详解】主旨大意题。根据第二段第一句话Among fellow writers, Dickens has been admired.可知,狄更斯一直
43、受到其他作家的推崇。随后列举的大家对狄更斯作品的评价,由此可知,第二段主要是狄更斯的同行对他的小说的正面评价。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第三段中的William Makepeace Thackeray called the book “a national benefit, and to every man and woman who reads it a personal kindness”.可知,William Makepeace Thackeray称这本书“是对国家的一种益处,对每一个读到它的人来说都是一种个人的仁慈”。由此可知,Thackeray对A Christmas Ca
44、rol的态度是非常欣赏的。故选B。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中的The exceptional popularity of Dickens novels not only displayed his outstanding ability to create attractive storylines and unforgettable characters, but also ensured that the Victorian public confronted issues of social justice that had commonly been ignored.可知
45、,狄更斯小说的超高人气,不仅展示了他创造引人入胜的故事情节和令人难忘的人物的杰出能力,也确保了维多利亚时代的公众直面普遍被忽视的社会正义问题。由此推知,他们生动的人物形象和对社会不平等的关注使狄更斯的小说大受欢迎。故选B。【11题详解】推理判断题。根据文章内容可知,本文主要介绍了最著名和最受欢迎的英国作家之一狄更斯。由此推知,这篇文章可以出现在杂志的文学部分。故选C。DScientists believe they could bring the likes of dodos(渡渡鸟)back from the dead through cloning experiments in the n
46、ear future which could see the flightless birds revived from their extinction.The big bird, which was about a metre tall and weighed up to 18 kilograms, was native to Mauritius but became extinct in the 1600s, shortly after humans discovered the island. However, 400 years later, scientists now belie
47、ve that they could bring the dodo back to life through cloning of some of its closest living relatives.Scientists recently published a paper which identified the overall genomic structure of dinosaurs. The team achieved this by tracing the ancestors (祖先)of birds the dinosaurs closest living relative
48、s to create the genomic structure. Researchers involved in the study say it is an emphatic no when it comes to the possibility of ever being able to clone dinosaurs, but they do say that more recently extinct birds like the carrier pigeon and the dodo could be brought back due to the fact that they
49、have such close living relatives.University of Kent scientists Darren Griffin and Rebecca OConnor wrote in an article for The Conversation: “We discovered that birds and most flightless dinosaurs had a lot of chromosomes (packages of DNA). Having so many allows animals to generate variation, the dri
50、ver of natural selection.”“However, though it is a long shot, it may be possible in future to use Jurassic Park technology to help avoid some of the harm that humans have caused. Mankind has seen the extinction of well-known avian dinosaurs such as the dodo and the passenger pigeon.”“Recovery(恢复)of
51、DNA that is a only few hundred years old from these birds is a far more realistic way. It may also be that eggs from closely related living species might just be good enough. In the right conditions we may be able to use them to resurrect some of these species from extinction.”12. What can we learn
52、about dodos?A. They flew to Mauritius in the 1600s.B. They could be used to clone pigeons.C. They would die out in the near future.D. They might be brought back to life soon.13. How do scientists revive dodos?A. They clone dodos closest living relatives.B. They trace those endangered birds closely.C
53、. They look for dinosaurs living conditions.D. They identify genomic structure of pigeons.14. What does the underlined word “resurrect” in the last paragraph mean?A. Learn.B. Protect.C. Revive.D. Prevent.15. What is the best title for the text?A. Scientists Expect to Clone the Dodos.B. Scientists Fi
54、nd Close Living Relatives.C. Dinosaurs Have Already Been Extinct.D. Some Species Have Been Discovered.【答案】12. D 13. A 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了科学家希望通过克隆实验,在不久的将来,让这种不会飞的渡渡鸟从灭绝中复活。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“Scientists believe they could bring the likes of dodos back from the dead through clonin
55、g experiments in the near future which could see the flightless birds revived from their extinction.( 科学家们相信,他们可以通过克隆实验,在不久的将来,让这种不会飞的鸟从灭绝中复活。)”可知,渡渡鸟有可能通过克隆实验而复活。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“However, 400 years later, scientists now believe that they could bring the dodo back to life through cloning
56、of some of its closest living relatives.”可知,科学家可以通过克隆一些与渡渡鸟最近的亲戚,使其复活。故选A项。【14题详解】词义猜测题。分析可知,划线单词所在句“In the right conditions we may be able to use them to resurrect some of these species from extinction.”中的宾语代词them应是指代前句“It may also be that eggs from closely related living species might just be good
57、 enough.( 也有可能是来自紧密相关的现存物种的卵就足够好了。)”提及的eggs,即:蛋; 卵。划线单词句应是承接前一句,在解释可以在适当的条件下将蛋/卵孵化来复活一些灭绝的物种。由此可推知划线单词“resurrect”应是“复活”含义,与选项C“Revive.(复兴;复活)”表达含义一致。故选C项。【15题详解】主旨大意题。文章体裁为新闻报道,根据该体裁特点首段点明主旨要义,即:Scientists believe they could bring the likes of dodos back from the dead through cloning experiments in
58、the near future which could see the flightless birds revived from their extinction.( 科学家们相信,他们可以通过克隆实验,在不久的将来,让这种不会飞的鸟从灭绝中复活。),因此可知,文章的主要内容为科学家有望使渡渡鸟复活,并在后文详细解释了可以通过克隆一些与渡渡鸟最近的亲戚,使其复活。选项A“Scientists Expect to Clone the Dodos.( 科学家希望克隆渡渡鸟。)”贴合主旨要义。故选A项。【点睛】细节理解题之直接信息题对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-442507.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
