北京市东城区2022-2023学年高一英语上学期期末试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 东城区 2022 2023 学年 英语 学期 期末试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、东城区20222023学年度第一学期期末统一检测高一英语本试卷共10页,共100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 知识运用(共两节,共25分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1分,共10分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。My family moved to Perth, Australia when I was six. On the first day of school, I was _1_ because I couldnt eve
2、n say hello in English.Then I met Natsumi. Her family had just moved to Australia from Japan. Unable to speak a word of English, we could only _2_ through body language, but this did not stop us from becoming fast _3_. My mum has a clear memory of one car trip when Natsumi and I were sitting in the
3、backseat, laughing and talking to each other in broken English, It was the first time I had felt _4_ enough to speak the few words I had learned throughout the year.Unfortunately, at the end of that year, Natsumis family moved to Queensland and mine to New South Wales. We lost _5_.Years later, I wen
4、t into training as a teacher, teaching English to newly-arrived students and adults. Many of my students were Japanese, which _6_ me of Natsumi. Though I had long been looking for her, my searches had so far led nowhere.On a visit to Japan in 2018, I _7_ again. Having spent a long night online, I ca
5、me across someone named Natsumi. Trying my luck, I sent her a message. The next day, there was a _8_: “Gabi? Gabi from Perth?”We agreed on a date and met up for dinner. Seeing her again was _9_. However, this time, we were not only able to communicate with one another in English, but _10_ so.1. A. a
6、ngryB. frightenedC. excitedD. curious2. A. exploreB. improveC. studyD. communicate3. A. friendsB. roommatesC. advisersD. travellers4. A. shockedB. confidentC. upsetD. calm5. A. heartB. hopeC. interestD. touch6. A. warnedB. remindedC. informedD. freed7. A. appliedB. trackedC. triedD. failed8. A. repl
7、yB. tipC. contactD. sign9. A. awkwardB. impossibleC. attractiveD. unbelievable10. A. honestlyB. peacefullyC. fluentlyD. politely【答案】1. B 2. D 3. A 4. B 5. D 6. B 7. C 8. A 9. D 10. C【解析】【导语】这是一篇记叙文,叙述了作者六岁时搬到澳大利亚遇到了同样不会说英文的Natsumi,两人虽然不会讲英文,但在一起度过了美好的时光。后来,两人都搬家便失去联系,经过作者不断尝试最终两人再次取得联系。【1题详解】考查形容词词义
8、辨析。句意:在上学的第一天,我很紧张害怕,因为我甚至不会用英语打招呼。A. angry生气的;B. frightened害怕的;C. excited兴奋的;D. curious好奇的。根据下文“ because I couldnt even say hello in English”而可知,作者因为甚至不会用英语打招呼,所以开学第一天应该是害怕的心情。故选B项。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:我们不会说英语,只能通过肢体语言交流,但这并不妨碍我们很快成为朋友。A. explore探索;B. improve提升;C. study学习/研究;D. communicate交流。根据下文“thro
9、ugh body language”可知我们不会说英语,所以只能通过肢体语言来交流。故选D项。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:我们不会说英语,只能通过肢体语言交流,但这并不妨碍我们成为挚友。A. friends朋友;B. roommates室友;C. advisers顾问;D. travellers旅行者。根据句意,两个人虽然不会说英语,但是通过肢体语言成为朋友,文章未提及两人有其他关系。故选A项。【4题详解】考查形容词词义辨析。句意:这是我第一次有足够的信心说出我在这一年里学到的几个单词。A. shocked震惊的;B. confident有信心的;C. upset心烦意乱的;D. ca
10、lm平静的。根据上一句“My mum has a clear memory of one car trip when Natsumi and I were sitting in the backseat, laughing and talking to each other in broken English(我妈妈清楚地记得有一次坐车旅行,Natsumi和我坐在后座上,用蹩脚的英语谈笑风生)”可知两人虽然不会说英语,但是可以谈笑风生,作者不再感到害怕,变得越来越有信心。故选B项。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:我们失去了联系。A. heart心脏;B. hope希望;C. interes
11、t兴趣;D. touch 触摸/联系。根据上文“Unfortunately, at the end of that year, Natsumis family moved to Queensland and mine to New South Wales(不幸的是,那年年底,Natsumi一家搬到了昆士兰州,我家搬到了新南威尔士州)”可知,两人都搬家,失去联系。故选D项。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:我的很多学生是日本人,这让我想起了Natsumi。A. warned警告;B. reminded提醒;C. informed通知;D. freed释放。根据上文“Years later, I
12、 went into training as a teacher, teaching English to newly-arrived students and adults (几年后,我接受了教师培训,教新来的学生和成年人英语)”可知,作者成为了一名老师,而且他的很多学生是日本人,这让他想到了Natsumi。remind sb of sth“让某人想起某事”。故选B项。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:2018年访问日本时,我又试了一次。A. applied申请;B. tracked跟踪;C. tried尝试;D. failed失败。根据上文“Though I had long been
13、looking for her, my searches had so far led nowhere(虽然我一直在找她,但到目前为止一无所获)”可知,作者一直在寻找Natsumi但一无所获。所以在2018年访问日本时又试了一次,想要联系上Natsumi。故选C项。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:第二天,有人回复道:“加比?珀斯的加比?”A. reply 回复;B. tip尖端/小费;C. contact联系;D. sign标志。根据上文“Having spent a long night online, I came across someone named Natsumi. Tryin
14、g my luck, I sent her a message(在网上度过了漫长的一夜之后,我遇到了一个叫Natsumi的人。碰碰运气,我给她发了个信息)”可知作者发了信息收到了回复。故选A项。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:能再次见到她有些难以置信。A. awkward尴尬的;B. impossible不可能的;C. attractive吸引人的;D. unbelievable难以置信的。根据上文“Trying my luck, I sent her a message(碰碰运气,我给她发了个信息)”却没有想到收到了回复,联系上了Natsumi,说明联系上Natsumi并再次见到她这件
15、事是令人难以置信的。故选D项。【10题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,这一次,我们不仅能用英语交流,而且很流利。A. honestly诚实地;B. peacefully和平地;C. fluently流利地;D. politely礼貌地。根据前文“Years later, I went into training as a teacher, teaching English to newly-arrived students and adults(几年后,我接受了教师培训,教新来的学生和成年人英语)”可知作者儿时不会说英语,现在已经成为英语老师。根据最后一句“However, this ti
16、me, we were not only able to communicate with one another in English, but_ so.”中“however”可知两人儿时不会说英语,但是现在不仅用英语交流而且可以流利地交流。故选C项。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Going from junior high school to senior high school is a really big challenge. The
17、 first week was a little _11_ (confuse). First, I had to think very carefully about which courses I wanted to take. The school adviser helped me choose the suitable ones: maths, English, chemistry, world history, and Chinese. I know that Chinese is a very difficult language, _12_ I hope to be fluent
18、 when I graduate. My adviser recommended that I should sign up for advanced literature _13_ I like English and Im good at it.【答案】11. confusing 12. but 13. because#as#for【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了作者刚进入高中后关于选科的一些经历和想法。【11题详解】考查形容词。句意:第一周有点混乱。分析句子可知,空处填形容词作表语,表示“令人困惑的,混乱的”用ing结尾的形容词。故填confusing。【12题详解】考查并列连
19、词。句意:我知道中文是一门很难的语言,但我希望毕业时能说流利。分析句子可知,空处填连词,并列前后两个分句,结合句意表示转折关系。故填but。【13题详解】考查状语从句。句意:我的导师建议我报名高级文学。因为我喜欢英语,而且我擅长英语。分析句子可知,空处引导状语从句,表示原因。故填because/as/for。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。When Michael Jordans feet left the ground, time seemed to stand still. The player
20、_14_ became known as “Air Jordan” changed basketball with his graceful moves and jumps. Jordans _15_ (skill) were impressive, but the mental strength that he showed made him unique. In the final seconds of a game, Jordan always seemed to find a way to win. Jordan says that the secret to his success
21、is learning _16_ his failures. Losing games taught him to practice harder and never give up.【答案】14. who#that 15. skills 16. from【解析】【导语】文本是一篇人物传记。主要介绍了空中飞人乔丹的篮球技巧和体育精神。【14题详解】考查定语从句。句意:这位被称为“空中飞人”的球员,他优雅的动作和跳跃改变了篮球。根据后面的谓语动词changed可知前面是一个从句,作player的定语,先行词为player,从句中缺少主语,故填who/that。【15题详解】考查名词。句意:乔丹的
22、技巧令人印象深刻,但他所表现出的精神力量使他独一无二。skill(技巧)是可数名词,根据后面的were可知,句子的主语用复数,故填skills。【16题详解】考查介词。句意:乔丹说他成功的秘诀是从失败中学习。根据句意以及横线后的his failures是名词短语可知,横线上可填入介词来连接名词短语,构成介宾结构。learn from“从中学习”符合题意。故填from。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Hurricane Ian, a powerful storm _17_ hit Cuba earlie
23、r this week, grew to a strong storm before making landfall on Floridas west coast. At least 125 people, including 120 in Florida and 5 in North Carolina, _18_ (die) since the disaster happened. Last week, Ian swept southwestern Florida, bringing heavy rains and dangerous flooding. Ninety percent of
24、Fort Myers Beach _19_ (destroy) by it. Right now rescue workers _20_ (work) hard day and night to make sure people are safe.【答案】17. that#which 18. have been dead 19. was destroyed 20. are working【解析】【导语】这是一篇新闻报道,主要介绍了“伊恩”飓风所造成的的损害。【17题详解】考查定语从句。句意:本周早些时候袭击古巴的强风暴“伊恩”飓风在佛罗里达州西海岸登陆前升级为强风暴。分析句子结构,此处考查限制
25、性定语从句,修饰先行词a powerful storm,指物,在从句中作主语,所以用关系代词that或which来引导。故答案为that/which。【18题详解】考查时态。句意:自灾难发生以来,至少有125人死亡,其中佛罗里达州120人,北卡罗来纳州5人。分析句子结构,该空在句中作谓语动词,由“since the disaster happened”可知,时态为现在完成时。故答案为have been dead。【19题详解】考查时态、语态和主谓一致。句意:百分之九十的迈尔斯堡海滩被它摧毁了。由前文句意可知,时态为一般过去时,主语Ninety percent of Fort Myers Bea
26、ch和destroy之间是被动关系,所以要用一般过去时的被动语态;百分数后面所接的名词为单数或不可数名词,在句中作主语时,谓语动词则用单数形式,所以填was destroyed。故答案为was destroyed。【20题详解】考查时态。句意:现在,救援人员日夜努力工作,以确保人们的安全。根据时间提示词“Right now”可知,时态为现在进行时,所以填are working。故答案为are working。第二部分 阅读理解(共两节,共28分)第一节(共9小题;每小题2分,共18分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe Longji
27、 Rice Terraces Day TourOverviewPrice: U. S. $ 128 Per Person Time: Every Day at 8:00 am Duration: 9 hours HighlightsPrivate Guided Tour for photography lovers Explore the extremely attractive rice terraces Experience the unique customs and lifestyle of local Zhuang village DescriptionThe Longji Rice
28、 Terraces are the most amazing terraces in China. With a history of around 700 years, the Longji Rice Terraces show both the great wisdom and physical efforts of the Zhuang people.ItineraryAt 8:00 am, your tour guide and driver will pick you up from your hotel in Guilin and transport you to the amaz
29、ing Longji Terraces. (* Tourists staying outside of the city center need to pay an extra fee.)After a two-hour drive, you will reach the entrance to the Longji Terraces, where you will take an eco-sightseeing bus to Pingan Village. Then the tour guide will show you around the village. Lunch is on yo
30、ur own. Your expert guide can give you some advice on the food choices in the village.After a short lunch break, walk for 20 minutes to No. 2 Viewing Platform, a perfect place for a wonderful view of the terraces beneath. You will have enough time to take pictures and enjoy the fresh air.Other servi
31、ces Hotel pick-up and drop-off Private English-speaking guide Private driver & air-conditioned vehicle Entrance fees to tourist sites21. The tour is suitable for people who like _.A. local foodB. studying historyC. taking photosD. city adventures22. What information can travellers get from the itine
32、rary?A. The tour lasts 2 hours.B. Lunch is included in the price.C. Transport to rice terraces is free.D. No. 2 Viewing Platform is a must-go.23. The purpose of the passage is to _.A. give advice on hikingB. promote a package tourC. introduce a tourist attractionD. provide geographic information【答案】
33、21. C 22. D 23. B【解析】【导语】本文为一篇应用文。文章介绍了桂林地区的龙脊梯田一日游的信息。【21题详解】细节理解题。根据Highlights的第一条“Private Guided Tour for photography lovers (为摄影爱好者提供私人导览服务)”可知,这个旅游适合喜欢摄影的游客。故选C项。【22题详解】推理判断题。根据Itinerary的第三段“After a short lunch break, walk for 20 minutes to No. 2 Viewing Platform, a perfect place for a wonderfu
34、l view of the terraces beneath. You will have enough time to take pictures and enjoy the fresh air. (在短暂的午餐休息后,步行20分钟到达2号观景台,在这里可以欣赏到下面露台的美景。你将有足够的时间拍照和呼吸新鲜空气。)”可知,2号观景台处可以欣赏到美景,并且也留足了拍照时间,所以2号观景台是游客必去之地。故选D项。【23题详解】推理判断题。根据文章标题The Longji Rice Terraces Day Tour(龙脊梯田一日游),并通读全文,文章介绍了桂林地区一个规模宏大的梯田群龙脊梯田
35、的一日游的信息,包括价格、出发时间、活动时间,旅行中的最精彩的部分和特点描述,以及具体的行程安排,故这篇文章的目的是推广龙脊梯田一日游的跟团旅行。故选B项。BThe older you get, the more difficult it is to learn a new language. But no one knows exactly what the cutoff point isat what age it becomes harder. In one of the largest studies, researchers from Boston-based universitie
36、s found that children are good at learning a second language up until the age of 18, about 10 years later than earlier thought. But the study also showed that it is best to start by age 10 if you want to achieve the grammatical fluency of a native speaker.To solve this problem, the research team col
37、lected data on a persons age, language level and time studying English. They created a short online grammar quiz called “Which English?” that tested noun-verb agreement, pronouns, prepositions and relative clauses, among other linguistic elements. They wanted to find out when the “critical period” f
38、or achieving the highest levels of grammatical fluency ends.Based on peoples grammar scores and information about their learning of English, the researchers developed models to find out how long it takes to become fluent in a language and the best age to start learning. They concluded that the abili
39、ty to learn a new language, at least grammatically, is strongest until the age of 18. To become completely fluent, however, learning should start before the age of 10.There are three main ideas as to why language-learning ability falls at 18: social changes, interference (干扰) from ones primary langu
40、age and continuing brain development. At 18, kids typically graduate from high school and start college or enter the work force full-time. Once they do, they may no longer have the time, opportunity to study a second language. Or it is possible that after one masters a first language, its rules inte
41、rfere with the ability to learn a second language. Finally, changes in the brain that continue during the late teens and early 20s may somehow make learning harder.This is not to say that we cannot learn a new language if we are over 20. There are many examples of people who pick up a language later
42、 in life.Although the study was conducted only in English, the researchers believe the findings will transfer to other languages and they are developing similar tests for Spanish and Mandarin.24. In Paragraph 2, “this problem” refers to _.A. at what age people can do the quizB. how people improve th
43、eir language skillsC. why people find it hard to master grammar rulesD. in what period people can learn a new language well25. Why does peoples language-learning ability fall at 18?A. Because they have no good learning environment.B. Because they are busy developing other life skills.C. Because they
44、 neednt improve the language ability.D Because they focus more on their primary language.26. Why does the author write the passage?A. To explain a finding.B. To provide a solution.C. To lead a discussion.D. To support an opinion.【答案】24. D 25. A 26. A【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了研究人员发现学习第二语言与年龄之间的关系,18岁时语言学
45、习能力下降,如果想达到母语者的语法流利程度,最好从10岁开始学习。【24题详解】词句猜测题。根据第一段“The older you get, the more difficult it is to learn a new language. But no one knows exactly what the cutoff point isat what age it becomes harder.(你的年龄越大,学习一门新语言就越困难。但没有人确切地知道截止点是什么,在什么年龄会变得更难)”可知,这是人们面临的问题,所以研究人员想要解决的问题是在什么时期人们可以学好一门新的语言。故选D项。【2
46、5题详解】细节理解题。根据第四段“At 18, kids typically graduate from high school and start college or enter the work force full-time. Once they do, they may no longer have the time, opportunity to study a second language.(18岁时,孩子们通常从高中毕业,开始上大学或全职工作。一旦他们开始上大学或者工作,他们可能就没有时间和机会学习第二语言了)”可知,人们在18岁时会开始上大学或者开始工作,所以没有了学习第二
47、语言的时间和机会,即他们没有了学习第二语言的好的学习环境。故选A项。【26题详解】推理判断题。根据第一段“In one of the largest studies, researchers from Boston-based universities found that children are good at learning a second language up until the age of 18, about 10 years later than earlier thought. But the study also showed that it is best to st
48、art by age 10 if you want to achieve the grammatical fluency of a native speaker.(在规模最大的研究之一中,波士顿大学的研究人员发现,孩子们在18岁之前都很擅长学习第二语言,这比之前想象的要晚10年左右。但研究还表明,如果你想达到母语者的语法流利程度,最好从10岁开始)”以及文章内容可知,本文主要介绍了研究人员发现学习第二语言与年龄之间的关系,18岁时语言学习能力下降,如果想达到母语者的语法流利程度,最好从10岁开始学习,所以作者写本篇文章是为了解释这一发现。故选A项。CAbout 6 million to 12
49、million creatures are dissected (解剖) in U. S. classrooms every year, according to the National Anti-Vivisection Society, an animal rights group. While many students eagerly look forward to the chance to examine real animals up close, others say that theres no educational value in cutting into animal
50、s bodies. Should students dissect real animals?David Evans, the director of the National Science Teachers Association, argues that students should be given the chance to dissect animals in the classroom. Students learn best in a hands-on environment where they can work together to explore and discov
51、er. Interacting with organisms (生物) is an effective way to help students develop skills of observation and comparison and learn the unique structures (结构) and processes of organisms. As good as many models or simulations might be, they are very different from real organisms. And he believes they fal
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443558.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
