北京市东城区2022-2023学年高二英语下学期期末试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 东城区 2022 2023 学年 英语 学期 期末试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、东城区2022-2023学年度第二学期期末统一检测高二英语本试卷共10页,共100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 知识运用(共三节,40分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Jeremy Locke who owns a roofing and construction company, had always been wanting to _1_ the roof of Jeanette MacD
2、onalds home. Whenever he drove past the womans home, he _2_ that another group of repairmen had taken on the job. But as weeks wore on, the roof continued to worsen without any _3_ of repair. “I had it in my mind that if no one steps up to help this lady in our community, Id love to,” said Locke to
3、his wife. When Locke finally _4_ MacDonald about fixing her roof for free, however, she politely turned him down because she did not like to accept _5_. She told Locke, “I applied for a government grant (补助金) to fix the roof and Ill be more than happy to _6_ you once the grant application was approv
4、ed”. _7_, the approval never came. So Locke changed tactics (策略). The sympathetic construction worker played a/an _8_ trick to make her accept his help. He invited MacDonald to enter a raffle (抽奖) that his business was holding for a free roof. After MacDonald got one of the raffle tickets, Locke tol
5、d her that she was the _9_. Not until the new roof was finished did MacDonald know that she was the only one who had entered the raffle. MacDonald said that she didnt know how to express her _10_ to Locke, saying that he was her “guardian angel”.1. A. designB. repairC. decorateD. construct2. A. anno
6、uncedB. acknowledgedC. assumedD. appreciated3. A. signsB. hopeC. meansD. need4 A. went along withB. kept track ofC. looked out forD. reached out to5. A. charityB. apologiesC. adviceD. invitations6. A. awardB. thankC. traceD. hire7. A. UnknowinglyB. NaturallyC. UnfortunatelyD. Gradually8. A. unpleasa
7、ntB. innocentC. meanD. cheap9. A. joinerB. ownerC. helperD. winner10. A. gratitudeB. generosityC. sympathyD. blessing【答案】1. B 2. C 3. A 4. D 5. A 6. D 7. C 8. B 9. D 10. A【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了一个温暖的故事:25岁善良的Jeremy Locke千方百计地帮助Jeanette MacDonald家免费修理坏掉的屋顶,并说了一个白色谎言让老人安心接受。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:拥有一家屋顶和建筑公司
8、的Jeremy Locke一直想修理珍妮特麦克唐纳家的屋顶。A. design设计;B. repair修理;C. decorate装饰;D. construct建造。根据“another group of repairmen had taken on the job.”可知,此处表示他想要修理Jeanette 的屋顶。故选B。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:每当他开车经过那个女人的家时,他就认为是另一群修理工接手了这项工作。A. announced宣布;B. acknowledged承认;C. assumed认为;D. appreciated感激。根据“Whenever he drove
9、past the womans home, ”可知,当他经过Jeanette 家,以为有人修理她家屋顶。故选C。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:但几周过去了,屋顶状况继续恶化,没有任何修复的迹象。A. signs迹象;B. hope希望;C. means方式;D. need需要。根据“the roof continued to worsen ”可知,Jeanette 家屋顶没有修复的迹象。故选A。【4题详解】考查动词短语辨析。句意:然而,当洛克最终向麦克唐纳提供免费修理屋顶时,麦克唐纳礼貌地拒绝了他,因为她不喜欢接受慈善。A. went along with赞同;B. kept track
10、 of 跟踪;C. looked out for留心;D. reached out to向伸出援手。根据“she politely turned him down”可知,Jeanette 拒绝了洛克免费给她修理屋顶,reach out to sb.固定搭配,意为“向某人伸出援手”。故选D。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,当洛克最终向麦克唐纳提供免费修理屋顶时,麦克唐纳礼貌地拒绝了他,因为她不喜欢接受慈善。A. charity慈善;B. apologies道歉;C. advice建议;D. invitations邀请。根据“about fixing her roof for free”
11、可知,这是在做慈善。故选A。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,她对洛克说:“我申请了政府拨款来修屋顶,一旦拨款批准,我将非常乐意雇佣你。”A. award授奖;B. thank感谢;C. trace追踪;D. hire雇佣。根据“I applied for a government grant (补助金) to fix the roof ”可知,Jeanette不想接受无偿帮助,想等到有钱了雇佣洛克。故选D。【7题详解】考查副词词义辨析。句意:不幸的是,批准一直没有来。A. Unknowingly不知道;B. Naturally自然;C. Unfortunately不幸;D. Grad
12、ually逐渐。根据“the approval never came.”可知,批准一直没有来,这是不幸的事情。故选C。【8题详解】考查形容词词义辨析。句意:那位富有同情心的建筑工人耍了一个无伤大雅的把戏,使她接受了他的帮助。A. unpleasant不愉快的;B. innocent无伤大雅的;C. mean吝啬的;D. cheap便宜的。根据“He invited MacDonald to enter a raffle (抽奖) that his business was holding for a free roof.”可知,这是一个无伤大雅的把戏。故选B。【9题详解】考查名词词义辨析。句意
13、:麦克唐纳拿到一张奖券后,洛克告诉她,她是赢家。A. joiner结合者;B. owner主人;C. helper帮手;D. winner胜利者。根据“Not until the new roof was finished did MacDonald know that she was the only one who had entered the raffle.”可知,麦克唐纳是赢家。故选D。【10题详解】考查副词词义辨析。句意:麦克唐纳说,她不知道如何向洛克表达自己的感激,说他是她的“守护天使”。A. gratitude感激;B. generosity大方;C. sympathy同情;D
14、. blessing祝福。根据“saying that he was her guardian angel.”可知,麦克唐纳向洛克表达了自己的感激。故选A。第二节 (共10小题;每小题1. 5分,共15分)A阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。In 2013, a lot of people were shocked by a news photo of a dead polar bear that _11_ (find) on Norways Arctic island of Svalbard, far
15、from its habitat. All that remained of the poor bear were “skin and bones”. Experts claimed that low sea ice levels _12_ (cause) by climate change meant the bear could not hunt seals as before, so it had to travel greater distances in order to find food. This _13_ (alarm) case showed how the increas
16、e in temperature had an impact on Earths ecology.【答案】11 was found 12. caused 13. alarming【解析】【导语】这是一篇新闻报道。主要报道了2013年,很多人都被一张新闻照片震惊了。在挪威的北极斯瓦尔巴群岛上,人们发现了一只死去的北极熊,那里离它的栖息地很远。【11题详解】考查动词时态和语态。句意:2013年,很多人都被一张新闻照片震惊了。在挪威的北极斯瓦尔巴群岛上,人们发现了一只死去的北极熊,那里离它的栖息地很远。分析句子可知,此处为谓语动词的填入,先行词polar bear和定语从句中的谓语动词find为被动
17、关系,结合该句前面动词were shocked可知,此处应为过去时,所以为一般过去时的被动语态结构,且that指代先行词a dead polar bear,是单数。故填was found。【12题详解】考查非谓语动词。句意:专家称,气候变化导致的海冰下降意味着北极熊不能像以前那样捕食海豹,所以它必须走更远的距离才能找到食物。分析句子可知,此处为非谓语动词作后置定语,low sea ice levels和动词cause为被动关系,所以为过去分词形式。故填caused。【13题详解】考查形容词。句意:这一令人震惊的案例表明,气温升高对地球生态产生了多大的影响。根据句意以及空后case为名词可知,此
18、处为形容词alarming“令人担忧的”作定语,满足句意要求。故填alarming。B阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Dean Schneider leaves his life in Switzerland behind and goes to Africa _14_ (pursue) his passion and make the world a better place. He was always fascinated by the animal world since he was a ch
19、ild. That is _15_ he decided to form a club to help lions born in captivity (圈养). The name of the club is “Hakuna Mipaka”a Swahili expression meaning “no limits”. It develops from five core values that Dean tries hard to follow: _16_ (free), loyalty, appreciation, brotherhood, and boldness.【答案】14. t
20、o pursue 15. why 16. freedom【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了Dean Schneider离开瑞士,前往非洲追求他的激情并使世界变得更美好的故事。【14题详解】考查非谓语动词。句意:Dean Schneider离开了他在瑞士的生活,去非洲追求他的激情,让世界变得更美好。句中goes为谓语动词,设空处使用非谓语动词,此处表示目的作状语,使用不定式结构。故填to pursue。【15题详解】考查表语从句。句意:这就是为什么他决定成立一个俱乐部来帮助圈养的狮子。设空处引导的是表语从句,引导词在从句中作原因状语,that is why意为“那就是为什么”符合句意。
21、故填why。【16题详解】考查名词。句意:俱乐部的名字是“Hakuna Mipaka”斯瓦希里语,意思是“没有限制”。它从Dean Schneider遵循的五个核心价值观发展而来:自由、忠诚、欣赏、兄弟情谊和勇敢。分析句子,设空处使用名词作宾语,与后文的loyalty, appreciation, brotherhood, and boldness构成并列结构。free为形容词,其名词为freedom,意为“自由”,不可数。故填freedom。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个恰当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Construction
22、of the Tower of Pisa began in 1173 _17_ Pisa was a center of power and wealth. But work was stopped several times because of wars. The eight-story tower was not completed until the late 1200s. The tower itself is made of marble (大理石) and _18_ (weigh) 16000 tons. However, the leaning of the tower was
23、 not for its weights _19_ for the soil underneath. The ground is _20_ (soft) on one side than on the other. The south side has sunk 6.1 feet below ground level in the past centuries. The north side has sunk 12.3 feet!【答案】17. when 18. weighs 19. but 20. softer【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了意大利的比萨斜塔。【17题详解】考查定语
24、从句。句意:比萨斜塔始建于1173年,当时比萨是权力和财富的中心。分析句子可知,此处为关系词引导的定语从句,修饰先行词1173,且关系词在从句中作时间状语成分。应用关系副词when引导定语从句,故填when。【18题详解】考查动词时态。句意:这座塔本身是由大理石建成的,重达16000吨。分析句子可知,此处为谓语动词的填入,由and连接的谓语is made of可知,句子为一般现在时,主语是单数,谓语动词weigh应用三单形式,和is made of是并列关系。故填weighs。【19题详解】考查固定短语。句意:然而,塔的倾斜不是因为它的重量,而是因为下面的土壤。分析句子可知,此处为固定短语no
25、tbut“不是而是”,满足句意要求。故填but。【20题详解】考查形容词比较级。句意:一边的地面比另一边软。由该句中的than可知,此处为形容词比较级形式作表语。故填softer。第三节(共4小题;每小题2.5分,共10分)根据中文意思和括号内所给的提示词,翻译下面句子。请在答题卡指定区域作答。21. 在美国最受欢迎的中国菜是“左宗棠鸡”,它在油炸的鸡肉上淋上甜酱,再佐以煽炒过的红辣椒制成。 (consist of)Americas most popular Chinese dish is General Taos chicken, _ fried chicken covered in a s
26、weet sauce, flavoured with hot red peppers.【答案】consisting of【解析】【详解】考查动词短语和非谓语动词。表示“由组成”应用consist of,句子已有谓语动词is,空处需填非谓语动词作定语,General Taos chicken和consist of为逻辑主谓关系,需填现在分词形式。故填consisting of。22. 警察问登山者为什么在遇到危险时他们延迟发出求救信息。 (delay, send)The policeman asked the climbers _ SOS messages when in danger.【答案】
27、why they delayed sending 【解析】【详解】考查宾语从句、动词时态和短语。动词后是宾语从句,为什么是why引导宾语从句,主语是they,根据asked可知,从句中用一般过去时,“延迟做某事”是delay doing,“发送”是send,故填why they delayed sending.23. 这些图片是水墨动画电影的代表。你看过这些电影吗? (representative)These pictures _ ink wash animation films. Have you seen any of them before?【答案】are representative
28、of【解析】【详解】考查时态、主谓一致和形容词。根据汉语提示,句子表述客观事实,故使用一般现在时。表示“的代表”用固定搭配be representative of,representative“有代表性的”是形容词作表语;句子的主语为these pictures,是复数,所以be动词应该用are。故填are representative of。24. 防止网络游戏控制青少年的生活至关重要。(prevent)It is essential _ from dominating a teenagers life.【答案】to prevent online games【解析】【详解】考查非谓语动词和名
29、词短语。根据汉语可知,空处表示“防止网络游戏”,结合提示可知,“防止”应用动词prevent,构成固定短语prevent sb./sth. from (doing) sth.,且句子使用了It is essential to do sth.的固定句型,prevent需用不定式形式to prevent;“网络游戏”应用名词短语online games。故填to prevent online games。第二部分 阅读理解(共两节,28分)第一节 (共9小题;每小题2分,共18分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHave you ev
30、er fantasized about how easy life would be with a personal assistant taking care of all the “little details”? Nowadays, you can get lots of the advantages of an AI assistant right on your phone or computer. Using any of these apps will help you improve your efficiency and productivity with a single
31、clickwhether you are at work or at college, or anything else in between. So go forth and download the best AI assistants: Utter. AIIf youve been looking for a better companion to help you with taking notes during meetings or lectures, Utter. AI is the right one. Utter. AI is an intelligent- dictatio
32、n app which not only takes notes and records the audio but also transcribes the text and has a highlight summary. The app offers up to 600 minutes for free and has an Utter Pro subscription for $8. 33/month. NoundNound is the perfect voice assistant researching tool you need. It doesnt just allow yo
33、u to search for the nearest subway, or what the weather will be like, with a further question or two you can get more in-depth results. Some reviews claim its the fastest and most intelligent app of its kind. Nound is a free app, but for $ 6.99 you can eliminate (清除) in-app ads and use some extra fe
34、atures. StayFocusdStayFocusd is a free browser extension that improves your productivity by blocking those distracting websites that stop you from working or studying. It gives you total control with the ability to block websites either by time and date, or by time limit. StayFocusd is a free Chrome
35、 extension. EasilyDoEasilyDo offers personal assistant services focused on communications. With just a few clicks you can customize your email notifications, back up important messages, organize your contacts, have junk and expired emails automatically deleted, and collect attachments and receipts i
36、nto one, fast-access location. Time. AIBefore you can improve your productivity habits, you need to know where youre spending your time. Time. AI does exactly that. It records how much time youre spending on the different apps and websites. Once it has a full report it will show you your statistics
37、and tell you when youve been productive and when you havent. With the report, you can set daily “Focus Work” goals and it will keep track of it to make sure youre doing the work you want to do. Time. AI gives you a 30-day free trial and will give you a special price depending on your unique needs.25
38、. Which of the following can offer help to locate an ideal hotel?A. Utter. AI.B. Nound.C. StayFocusd.D. EasilyDo.26. “Time. AI” is to help you _.A. take notesB. understand your needsC. keep focusedD. detail your daily routine27. The passage is written to _.A. emphasize the importance of AI assistant
39、sB. recommend some AI-powered appsC. offer advice to personal assistantsD. explain the way apps work【答案】25. B 26. C 27. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍的是五个提高工作效率的人工智能助手。【25题详解】推理判断题。根据Nound部分中“Nound is the perfect voice assistant researching tool you need. It doesnt just allow you to search for the nearest s
40、ubway, or what the weather will be like, with a further question or two you can get more in-depth results. (Nound是您需要的完美语音助手研究工具。它不仅能让你搜索最近的地铁,或者天气如何,再问一两个问题,你就能得到更深入的结果。)”可知,如果想要定位到理想中的酒店,可以问询Nound几个问题,就可以得到答案。故选B。【26题详解】细节理解题。根据Time. AI部分中“Once it has a full report it will show you your statistics
41、 and tell you when youve been productive and when you havent. With the report, you can set daily “Focus Work” goals and it will keep track of it to make sure youre doing the work you want to do. (一旦有了完整的报告,它会向你显示你的统计数据,告诉你什么时候你有效率,什么时候没有。有了这份报告,你可以设定每天的“重点工作”目标,它会跟踪你的目标,确保你在做你想做的工作。)”可知,Time. AI可以帮助
42、你跟踪你在不同的应用程序和网站上花费了多少时间,并提供一份报告来显示你什么时候高效,什么时候低效。有了这些信息,你就可以设定每天的目标,并专注于你想做的工作由此可知,“Time. AI”帮助你保持专注。故选C。【27题详解】推理判断题。根据第一段中“Using any of these apps will help you improve your efficiency and productivity with a single clickwhether you are at work or at college, or anything else in between. So go for
43、th and download the best AI assistants(使用这些应用程序中的任何一个都可以帮助你提高效率和生产力,只需点击一下无论你是在工作还是在大学,或者在两者之间的任何地方。所以去下载最好的人工智能助手吧!)”可知,本文的目的是向读者推荐能够提高效率和生产力的人工智能助手。故选B。BIn the middle of San Franciscos Golden Gate Park, Amanda Barrows carefully placed a wooden nightstand(床头柜) on the ground. She attached a sign rea
44、ding, “Take a poem, leave a poem.”“Its completely unexpected,” said Barrows, a park ranger (管理员) by day and a poet by night. “Im really taken aback by the outpouring of support.”Barrows has always considered herself a writer, so she enrolled in a class called Poetry for the People. The final project
45、 of the class is to find a way to “bring poetry into the community”. At first Barrows struggled to land on an idea. Eventually, she realized that she could fuse her love for parks and her love for poetry. A coworker gave Barrows a weathered nightstand. She thought it would be the perfect tool for he
46、r project. She filled the drawer at the top with fresh paper and pens and added a box at the bottom for poems. To get the ball rolling, she asked her close friends to add their favorite poems to the drawer for people to take away. The poetry nightstand reminded her of Little Free Libraries. That pro
47、ject features bookstands stationed across the city. People can leave and take books from little libraries. She only had a single nightstand to work with, so Barrows decided that she would leave it in a park for four days before moving it to a new location. San Franciscos Recreation and Park Departme
48、nt manages about 220 parks, and Barrows goal is to bring the poetry nightstand to all of them. Since the project started, people have added a wide range of writing. Barrows shares most of the submissions on social media. Some are clearly composed by kids, while others are more refined. People have a
49、lso written poems in various languages. “I love to see different peoples handwriting and share their personal words,” Barrows said. The instructors of Poetry for the People said the nightstand fulfilled the main purpose of the project. Other students in the class wrote poetry on sidewalks with chalk
50、. Another gave out poems disguised as parking tickets. Tanea Lunsford Lynx, a guest instructor for the class, says the project is “an invitation to slow down”. She believes that the old-fashioned nightstand stands out in a city that is filled with new technology. Barrows says she intends to “keep th
51、is going indefinitely,” and she hopes others will build off the project and contribute their own creativity. “It really is a community project,” Barrows said. “It belongs to all of us.”28. Why did Barrows put the nightstand in the park?A. To share poetry submissions.B. To follow Little Free Librarie
52、s.C. To advertise a poetry class.D. To complete a required task.29. What does the underlined word “fuse” in Paragraph 4 probably mean?A. Combine.B. Reveal.C. Strengthen.D. Clarify.30. What do we know about Barrows project?A. It has involved 220 parks.B. It is popular on social media.C. It improves p
53、eoples handwriting.D. It makes poetry reach more people.【答案】28. D 29. A 30. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了旧金山公园管理员巴罗斯发起了一个诗歌项目,在公园里放置了一个床头柜,写着“取一首诗,留一首诗”,结果引起了很大反响,许多人参与到这个项目中来。【28题详解】推理判断题。根据第四段“At first, Barrows struggled to land on an idea. Eventually, she realized that she could fuse her love for parks
54、and her love for poetry. A coworker gave Barrows a weathered nightstand. She thought it would be the perfect tool for her project.”(一开始,巴罗斯绞尽脑汁想出了一个主意。最终,她意识到她可以把对公园的热爱和对诗歌的热爱结合起来。一位同事给了巴罗斯一个风化的床头柜。她认为这将是她项目的完美工具。)可推知,巴罗斯把床头柜放在公园里是为了完成所需的任务。故选D项。【29题详解】词义猜测题。根据第一段中“In the middle of San Franciscos Go
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443560.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
《学海导航》2017高三数学文人教版一轮复习课件:第三单元 第18讲 导数的综合应用——导数与不等式 .ppt
