北京市东城区2023届高三英语一模试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 东城区 2023 届高三 英语 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、北京市东城区2022-2023学年度第二学期高三综合练习(一)英语2023.3本试卷共11页,共100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Bernard, the 82-year-old retired police officer, was heartbroken when he _1_ his precious medal. Hi
2、s house was broken into last December. The thief took away some jewelry, some cash and his treasured medal given for his 32 years of _2_ with Liverpool Police Station. He believed the medal was gone forever.Three months later, David, a young volunteer pulled the medal from a river in a “one-in-a-mil
3、lion” catch. The young man was in a litter clean-up programme in Liverpool. He had been using a large magnet (磁铁) to _3_ metal rubbish out of the river for 30 minutes when he found a small blue metal box.“I would have never found the medal if we hadnt _4_ all the rubbish in the river first,” said Da
4、vid. “At first, we found old bits of shopping carts and other metal items but about half an hour later, I pulled out the _5_ , and its got Police Long Service Medal written on it, It really was like finding a needle in a haystack (干草堆).”_6_ , the medal was carved with Bernards name and the medal num
5、ber, which David used to _7_ the seniors phone number online. The retired police officer was _8_ when he received a call saying the medal had been found in a river, still in its metal box. And when he was told it would be _9_ to him by the young man who found it, his face lit up. David then planned
6、a visit to meet Bernard and returned the medal to him.“This was truly the best _10_ for cleaning up that rubbish. Its amazing,” David said.1. A. damagedB. lostC. soldD. dirtied2. A. businessB. communicationC. cooperationD. service3. A. netB. siteC. cupD. fish4. A. tackledB. desertedC. recycledD. bur
7、ied5. A. magnetB. rubbishC. boxD. jewelry6. A. ApparentlyB. ThankfullyC. GraduallyD. Consequently7. A. trackB. recallC. recordD. dial8. A. nervousB. astonishedC. proudD. embarrassed9. A. awardedB. submittedC. presentedD. addressed10. A. driveB. proofC. wishD. reward【答案】1. B 2. D 3. D 4. A 5. C 6. B
8、7. A 8. B 9. C 10. D【解析】【导语】本文为一记叙文。退休警察贝尔纳家遭小偷光顾,丢失的物件包括他珍贵的勋章,三个月后,利物浦参加垃圾清理计划的志愿者大卫在河道清理时,意外打捞到装有勋章的盒子,并按照上面的信息,找到了他,并交还给了他。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:贝尔纳是一名82岁的退休警察,他失去了珍贵的勋章,伤心欲绝。A. damaged损坏;B. lost丢失;C. sold出售;D. dirtied弄脏。根据第一段“The thief took away some jewelry, some cash and his treasured medal given
9、 for his 32 years of _2_ with Liverpool Police Station. (小偷偷走了一些珠宝、现金和他因在利物浦警察局工作32年而获得的珍贵勋章。)”可知,小偷偷了贝尔纳的勋章,所以贝尔纳失去了(lost)勋章。故选B项。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:小偷偷走了一些珠宝、现金和他因在利物浦警察局任职32年而获得的珍贵勋章。A. business业务;B. communication沟通;C. cooperation合作;D. service服务。根据句中的his treasured medal given for his 32 years可知,这个
10、勋章是因为他多年的工作而得到的,此处考查名词serve,意为“长期、受到敬重的工作,效劳,服务”,常用名词短语service with,意为“在任职,工作”,故选D项。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:他用一块大磁铁从河里打捞金属垃圾30分钟后,他发现了一个蓝色的小金属盒子。A. net净赚;B. site使坐落在;C. cup做成杯状;D. fish搜寻,摸找。此处考查动词短语fish sth out of sth,意为“从中取出,拿出,拖出”,根据上一句“The young man was in a litter clean-up programme in Liverpool. (这名年
11、轻人正在利物浦参加垃圾清理计划。)”,磁铁可以吸附一些金属,故这位年轻人用磁铁吸附河道里的金属垃圾,以清理河道。故选D项。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:如果我们没有先处理河里的所有垃圾,我永远不会找到勋章。A. tackled处理;B. deserted遗弃;C. recycled回收;D. buried掩埋。根据上文“The young man was in a litter clean-up programme in Liverpool. He had been using a large magnet (磁铁) to _3_ metal rubbish out of the riv
12、er for 30 minutes when he found a small blue metal box. (这名年轻人正在利物浦参加垃圾清理计划。他用一块大磁铁从河里打捞金属垃圾30分钟后,他发现了一个蓝色的小金属盒子。)”可知,这个垃圾清理计划包括了清理河道里的金属垃圾,tackled符合语境。故选A项。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:起初,我们发现了购物车和其他金属物品的旧碎片,但大约半小时后,我拽出一个盒子,上面写着“警察长期服务勋章”,真的就像大海捞针一样。A. magnet磁铁;B. rubbish垃圾;C. box盒子;D. jewelry珠宝。根据下文“The reti
13、red police officer was _8_ when he received a call saying the medal had been found in a river, still in its metal box. (当这位退休警官接到电话说勋章在河里被发现时,勋章还装在金属盒子里,他非常惊讶。)”可知,勋章存放在盒子(box)里。故选C项。【6题详解】考查副词词义辨析。句意:值得庆幸的是,奖章上刻着伯纳德的名字和奖章号码,大卫用它在网上追踪了这位前辈的电话号码。A. Apparently显然;B. Thankfully谢天谢地;C. Gradually逐渐;D. Con
14、sequently因此。能够通过勋章上的信息找到失主,是一件庆幸的事,Thankfully符合语境。故选B项。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:值得庆幸的是,奖章上刻着伯纳德的名字和奖章号码,大卫用它在网上追踪了这位前辈的电话号码。A. track追查;B. recall回想起;C. record记录;D. dial拨号。句中的the medal was carved with Bernards name and the medal number可知,勋章上的信息方便David追查(track)到失主的电话号码。故选A项。【8题详解】考查形容词词义辨析。句意:(当这位退休警官接到电话说勋章在
15、河里被发现时,勋章还装在金属盒子里,他非常惊讶。A. nervous紧张的;B. astonished惊讶的;C. proud骄傲的;D. embarrassed尴尬的。根据第一段最后一句“He believed the medal was gone forever. (他以为奖章永远消失了。)”可知,原本伯纳德认为,勋章再也找不回来了,但现在有人打电话告知勋章的下落,他惊讶,在情理之中。故选B项。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:当他被告知发现它的年轻人将把它交给他时,他的脸上露出了笑容。A. awarded授予;B. submitted屈服;C. presented提交,交给;D. ad
16、dressed致辞。根据下文“David then planned a visit to meet Bernard and returned the medal to him. (随后,大卫计划去拜访伯纳德,并把奖章还给了他。)”可知,David不但找到了失主,还亲自把勋章交给了(presented)他。故选C项。10题详解】考查名词词义辨析。句意:这确实是清理垃圾的最好回报。A. drive驱动;B. proof证明;C. wish愿望;D. reward奖励,回报。根据下文“Its amazing (这事令人惊奇)”,上文“I pulled out the _5_ , and its go
17、t Police Long Service Medal written on it, It really was like finding a needle in a haystack (干草堆). (我拽出一个盒子,上面写着警察长期服务勋章,真的就像大海捞针一样。)”可知,清理河道金属垃圾的过程中,意外发现勋章,并归还失主,实属意料之外的好事,reward符合语境。故选D项。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。On a particular sun
18、ny day, little Mykel was determined to learn to ride his bike without the help of training wheels. When the neighborhood kids _11_ (spot) Mykel shakily controlling his bike, they raced over _12_ (help). Some held the bike steady while others offered encouragement. Mykel was not alone as he tried to
19、reach his goal of learning to ride his bike! Some things are _13_ (easy) said than done. However, with a little help from friends, things go better!【答案】11. spotted 12. to help 13. easier【解析】【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述Mykel学习骑自行车时得到周围孩子的帮助的故事。【11题详解】考查一般过去时。句意:当邻居的孩子们发现Mykel摇摇晃晃地控制着他的自行车时,他们跑过去帮忙。根据上文的时间状语“On
20、 a particular sunny day”及主句中的“raced”可知,文章是描述过去发生的事情,应用一般过去时,故填spotted。【12题详解】考查动词不定式。句意同上。结合句意可知,此处表示目的,应用动词不定式作目的状语。故填to help。【13题详解】考查形容词比较级。句意:有些事说起来容易做起来难。根据than可知此处应用形容词比较级。故填easier。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Renewable methods for _14_ (produce) electricity,
21、such as wind turbines and solar panels, can only provide power on the days _15_ wind blows or the sun shines. Electric batteries _16_ (use) to store energy are expensive and can also be polluting. Finnish scientists came up with a simple solution that puts unwanted green electricity to work, heating
22、 100 tons of sand to around 500. The sand stays hot for months; when energy _17_ (require), air can be pumped through it and heated up. The air in turn heats a system that supplies hot water to heat nearby houses.【答案】14. producing 15. when 16. used 17. is required【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了芬兰科学家提出的一个利用
23、沙子的可再生发电方式。【14题详解】考查非谓语动词。句意:可再生发电方法,如风力涡轮机和太阳能电池板,只能在有风或有太阳的日子里提供电力。空前为介词for,故空处需要填动名词doing的形式构成“介宾”结构。故填producing。【15题详解】考查定语从句。句意:可再生发电方法,如风力涡轮机和太阳能电池板,只能在有风或有太阳的日子里提供电力。分析句子可知,此处为定语从句,修饰先行词the days,表“时间”,从句中不缺主、宾、表和定语,故填关系副词。故填when。【16题详解】考查非谓语动词。句意:用来储存能量的电池价格昂贵,而且会造成污染。本句已有动词are,且空处没有连词,所以空处需用
24、非谓语动词;动词与空前名词之间是被动关系,所以空处需用过去分词作后置定语。故填used。【17题详解】考查动词的时态和语态。句意:当需要能量时,空气可以通过它来加热。结合句意可知,此处为陈述客观事实,故用一般现在时态即可;动词require和单数主语energy为动宾关系,故需要用被动语态be done的形式。故填is required。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The idea of writing a poem might feel frightening _18_ (initial)do
25、you need to follow a certain structure does it need to have a rhyme, or do you need to have recited a dictionary to be a “proper” poet? The truth is: absolutely not. While there are “types” of poem that offer structure to serve _19_ a guide, the reality is that poetry doesnt have to follow a set of
26、rulesits much more about conveying a feeling, and that opens up a lot of creative _20_ (free) for us to explore.【答案】18. initially 19. as 20. freedom【解析】【导语】本文是一篇议论文。文章主要论述了写诗让人害怕的原因,并解释道,诗歌不需要遵循“死板”的规则。【18题详解】考查副词。句意:一开始写诗的想法可能会让人害怕你是否需要遵循某种结构,它是否需要押韵,或者你是否需要背诵一本字典来成为一个“合适的”诗人?分析句子可知,空处去掉后不影响理解,故需要填
27、副词的形式作状语。故填initially。【19题详解】考查固定短语。句意:虽然有一些“类型”的诗歌提供了结构作为指导,但现实是,诗歌并不一定要遵循一套规则。固定短语serve as表示“用作;充当;作为”,符合句意。故填as。【20题详解】考查名词。句意:它更多的是传达一种感觉,这为我们开辟了许多创作的自由,供我们探索。creative为形容词表示“创新的;创作的”,a lot of表示“很多”,故空处需要填名词。故填freedom。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该
28、项涂黑。AEvery year, young, talented, and ambitious nature conservationists from all over the world shoot their shot for the Future For Nature (FFN) Award, an honorable international award.The Future For Nature aims to:Reward and fund individuals for their outstanding efforts in the protection of specie
29、s of wild animals and plants.Stimulate award winners to sustain their dedicated work.Help winners to raise their profile, extend their professional network and strengthen their funding basis.BenefitsThe winners each receive 50,000 euros and may make their own decision to spend the money in the servi
30、ce of nature conservation.FFN offers the winners a platform and brings their stories to the attention of conservationists, financiers and a wide audience, allowing them to increase their impact and gain more access to funds.FFN is building a growing family of winners, dedicated people who form a com
31、munity of people with the same interest. FFN offers them the opportunity to meet each other and continue to learn with each other in order to continue their fight for nature as efficiently and effectively as possible.QualificationsThe candidate:Must be born on or after the 31st May 1988 and before t
32、he 31st May 2005.Is able to explain his/her conservation work in fluent English (written and spoken)Has achieved substantial and long-term benefits to the conservation status of one or more animal or plant species.Must be determined to continue his/her conservation work, as the award aims to stimula
33、te the winners future work. It is not an “end of career” prize.Additional RemarksFor the 2023 Future For Nature Award, we are again searching for natural leaders, who have proven that they can make a difference in species survival.From all applications, 6 to 10 nominees (被提名者) will be selected. Thes
34、e applicants will be asked to provide additional information, which will be used to select the final awardees. Ultimately, three inspiring wildlife heroes are selected as the winners.Application Process: Apply online through the Apply Now link.Application Deadline: May 1st, 2023.21. Which is one of
35、the aims of the Future For Nature?A. To aid more green groups.B. To fund academic education.C. To inspire conservation efforts.D. To raise environmental awareness.22. The winners will get the chance to _.A. consult top specialistsB. meet like-minded peopleC. benefit the local communityD. promote sel
36、f-created platforms23. To apply for the 2023 Future For Nature Award, candidates must _.A. meet the age requirementB. apply via mail by the deadlineC. turn in the application in EnglishD. provide additional personal information【答案】21. C 22. B 23. A【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍自然的未来奖 (FFN) 的目的,益处,资格和申请候选人等相关
37、信息。【21题详解】细节理解题。根据小标题The Future For Nature aims to:中的“Reward and fund individuals for their outstanding efforts in the protection of species of wild animals and plants. (奖励和资助在保护野生动植物物种方面做出突出努力的个人)”和“Stimulate award winners to sustain their dedicated work. (激励获奖者保持他们的敬业精神)”可知,FFN的目标之一是激励保护工作,故选C。【22
38、题详解】细节理解题。根据小标题The Future For Nature aims to:中的“FFN is building a growing family of winners, dedicated people who form a community of people with the same interest. FFN offers them the opportunity to meet each other and continue to learn with each other in order to continue their fight for nature as
39、 efficiently and effectively as possible.(FFN正在建立一个不断壮大的赢家家庭,由具有相同兴趣的人组成一个社区。FFN为他们提供了彼此见面的机会,并继续相互学习,以便尽可能高效和有效地继续为自然而战)”可知,获胜者将有机会认识志同道合的人。故选B。【23题详解】细节理解题。根据小标题Qualifications中的“The candidate: Must be born on or after the 31st May 1988 and before the 31st May 2005. (候选人:1988年5月31日或之后,2005年5月31日之前出
40、生)”可知,要申请2023年自然未来奖,候选人必须符合年龄要求。故选A。BThe sign on the librarians desk read: “Readers Wanted for Project Read Aloud.” Sherene stared at it as the librarian stamped the book that she had selected for her weekly reading fare with a return by date.“What is Project Read Aloud?” Sherene asked.“Heres the br
41、ochure about it. Theres a form inside to fill out if you want to become a reader. There is no pay, by the way,” the librarian said with a smile.Sherene walked home. She loved living within walking distance of her towns public library. She loved to sit in one of the overstuffed reading chairs in the
42、reading room with the smell of books all around her and lose herself in a book. She had moved away after high school and had recently moved back. The library and fond memories of her childhood had drawn her back to this small town.Once home, she sat down to read the brochure, which said, “Project Re
43、ad Aloud seeks to provide the opportunity of hearing stories read aloud in a comfortable setting.” That is a fine goal, she thought.Sherene filled out the form. She loved reading aloud. When she was a child, she read aloud to her teddy bear. Later, when she grew up and became a teacher, she read alo
44、ud to her students many times throughout the day. Since her retirement, she read aloud only to herself and Boots, her cat. It would feel so good to have a human audience once again to share stories with.A couple of days later, Sherene sat in the now empty small theatre in the library, preparing the
45、first story she was going to read. Soon, the audience began to wander in and find their seats. The theatre was half full in half an hour. Sherene stepped to the edge of the stage and introduced herself. She explained the origin of the story, opened the book and began to read. She wove the tale maste
46、rfully creating voices for the characters, pausing for emphasis, and taking the listeners into another world.When Sherene read the last words of the story, there was a momentary silence as it all sank into the listeners and then a burst of enthusiastic applause. At that moment, understanding did gro
47、w in the town through the sharing of stories.24. What can we learn about Sherene?A She used to be a teacher.B. She lived far from the library.C. She liked hearing stories read aloud.D. She was involved in many social activities.25. Why did Sherene join in Project Read Aloud?A. She wanted to make new
48、 friends.B. The projects goal suited her interest.C. The project brought her extra income.D. She needed to improve her reading ability.26. Which of the following words can best describe Sherenes first performance?A. Meaningful and humorous.B. Novel and amusing.C. Impressive and conventional.D. Vivid
49、 and absorbing.【答案】24. A 25. B 26. D【解析】【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述非常喜欢阅读的Sherene加入图书馆举行的“大声朗读计划”,她的朗读十分生动且引人入胜的故事。【24题详解】细节理解题。根据第六段中“Later, when she grew up and became a teacher, she read aloud to her students many times throughout the day. Since her retirement, she read aloud only to herself and Boots, he
50、r cat.(后来,当她长大成为一名教师时,她整天大声朗读给她的学生听。退休后,她只对自己和她的猫博姿大声朗读)”可知,Sherene过去是一名老师。故选A。【25题详解】细节理解题。根据第五段“Once home, she sat down to read the brochure, which said, Project Read Aloud seeks to provide the opportunity of hearing stories read aloud in a comfortable setting. That is a fine goal, she thought.(回到
51、家后,她坐下来阅读小册子,上面写着:大声朗读计划旨在提供机会,让人们在舒适的环境中听到大声朗读的故事。这是一个很好的目标,她想)”及第六段中“Sherene filled out the form. She loved reading aloud.(Sherene填好了表格。她喜欢大声朗读)”可知,“大声朗读计划”旨在提供机会,让人们在舒适的环境中听到大声朗读的故事,而Sherene喜欢大声朗读,因此这个计划符合她的兴趣,所以她报名加入。故选B。【26题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“She wove the tale masterfully creating voices for the
52、 characters, pausing for emphasis, and taking the listeners into another world.(她巧妙地编织了这个故事,为人物创造了声音,为强调而停顿,并将听众带入另一个世界)”及最后一段中“When Sherene read the last words of the story, there was a momentary silence as it all sank into the listeners and then a burst of enthusiastic applause.(当Sherene读到故事的最后几个字
53、时,听众陷入了短暂的沉默,然后爆发出热烈的掌声)”可知,Sherene的朗读非常生动且引人入胜。故选D。CMany people have participated into lots of virtual meetings these years. Some research shows this adjustment might not impact workplace productivity to any great degree. A new study, though, suggests otherwise.In the study, 602 participants were r
54、andomly paired and asked to come up with creative uses for a product. They were also randomly selected to work together either in person or virtually. The pairs were then ranked by assessing their total number of ideas, as well as those concepts degree of novelty, and asked to submit their best idea
55、. Among the groups, virtual pairs came up with significantly fewer ideas, suggesting that something about face-to-face interaction generates more creative ideas. The findings could stiffen employers resolve to urge or require their employees to come back to the office.“We ran this experiment based o
56、n feedback from companies that it was harder to innovate with remote workers,” said lead researcher Melanie Brucks. “Unlike other forms of virtual communication, like phone calls or e-mail, videoconferencing copies the in-person experience quite well, so I was surprised when we found meaningful diff
57、erences between in-person and video interaction for idea generation. ”When random objects were placed in both the virtual and physical rooms, the virtual pairs of participants spent more time looking directly at each other rather than letting their look wander about the room and taking in the entire
58、 scene. Eyeing ones whole environment and noticing the random objects were associated with increased idea generation. On platforms, the screen occupies our interactions. Our look wavers less. “Looking away might come across as rude, ” said Brucks,“so we have to look at the screen because that is the
59、 defined context of the interaction, the same way we wouldnt walk to another room while talking to someone in person. ”Like most educators, Brucks has primarily taught virtually in the past three years, and she did notice some benefits of the approach as well. Her students were more likely to take t
60、urns speaking and her shyer students spoke up more often, rid of the anxiety that comes from addressing a large classroom. Brucks found that one solution to improving virtual idea generation might be to simply turn off the camera, for her students felt “freer” and more creative when asked to do so.
61、And this may be sound advice for the workplace.Virtual teamwork cant replace face-to-face teamwork. Idea selection proficiency (能力) is only valuable if you have strong options to select from, and face-to-face teams are the best means to generate winning options. Perhaps the workplace will find a com
62、promisea sweet spot in the middle that balances working from both home and office.27. What does the underlined word “stiffen” in Paragraph 2 most probably mean?A. Shake.B. Revise.C. Challenge.D. Strengthen.28. At first, lead researcher Melanie Brucks might think that _.A. videoconferencing cant comp
63、are with in-person communicationB. participants should make eye contact in an online meetingC. the feedback from companies seems questionableD. creative ideas may emerge from casual thoughts29. What can we learn about Brucks class?A. Her students relieved anxiety by speaking up.B. Her students progr
64、essed in focusing attention.C. Her students took advantage of virtual learning.D. Her students displayed talent for public speaking.30. Which of the following would be the best title for the passage?A. Interacting Virtually Impacts Working ParticipationB. Maintaining Teamwork Improves Idea Generatio
65、nC. Grouping Randomly Increases ProductivityD. Brainstorming Online Limits Creativity【答案】27. D 28. C 29. C 30. D【解析】【导语】本文为一篇说明文。一个新的研究发现:与面对面交流相比,虚拟会议不利于创新想法的产生,文章分析了原因,并给出了建议。【27题详解】词句猜测题。根据第二段“Among the groups, virtual pairs came up with significantly fewer ideas, suggesting that something about
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
