北京市中国农业大学附属中学2020-2021学年高二下学期期末学业水平调研英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市中国农业大学附属中学2020-2021学年高二下学期期末学业水平调研英语试题 WORD版含解析 北京市 中国农
- 资源描述:
-
1、中国农大附中2020-2021第二学期期末学业水平调研测试高一英语本试卷共8页,100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题纸上,在试卷上作答无效。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。“I Got Him!”It was the homecoming parade in Rockwall, Texas, and cheerleader Tyra Winters in her uniform, was riding atop one
2、 of the schools floats(花车). As it slowly made its way down the street, the 17-year old enthusiastically _1_ at the crowd, all the while soaking in the music, laughter, and applause.All of a sudden, a horrible _2_ came. Looking down, Winters saw a two year old on the sidewalk gasping for air, his mot
3、her _3_ for help in panic. The boy had been sucking on a piece of candy when it _4_ down the back of his mouth, lodging in his throat and blocking his windpipe.“There was no coughing: there was no _5_,” his mother, Nicole cried. No one seemed to know how to help.Except for Winters. With dreams of be
4、coming a surgeon, she had learned the Heimlich maneuver (海姆利克氏急救法) . Knowing that every second _6_ she leaped off the moving float and ran to the child.By the time she got to the boy, his face had turned purple. “I got him!” she yelled to Nicole as she _7_ the boy from her. Winters positioned him ag
5、ainst her and gave a good three back slaps.Soon the boy coughed up the piece of _8_, gasped, and began breathing again. Without another word, Winters handed the boy back to his mother and hurried back to her float before it could leave her behind,It all happened so _9_, Nicole never had time to than
6、k the teen. Winters heroic actions left Nicole _10_ “I dont really have any words,” she said, “thank you doesnt seem good enough.”1. A. laughedB. wavedC. shoutedD. stared2. A. noiseB. ringC. whistleD. scream3. A. beggingB. applyingC. waitingD. preparing4. A. ranB. slidC. fellD. jumped5. A. gaspingB.
7、 cryingC. breathingD. speaking6. A. fadedB. continuedC. approachedD. counted7. A. grabbedB. movedC. drewD. separated8. A. nutB. bloodC. candyD. biscuit9. A. quicklyB. quietlyC. graduallyD. obviously10. A. doubtlessB. speechlessC. breathlessD. fearless【答案】1. B 2. D 3. A 4. B 5. C 6. D 7. A 8. C 9. A
8、10. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。17岁的女孩Winters在街上紧急救助了一个被糖果噎住而无法呼吸的小男孩,她的英勇行为让小男孩的母亲感激得无以言表。【1题详解】考查动词词义辨析。句意:当它在街道上缓缓行进时,这个17岁的女孩热情地向人群挥手,同时沉浸在音乐、笑声和掌声中。A.laughed大笑;B.waved挥手;C.shouted大喊;D.stared凝视。根据“was riding atop one of the schools floats”(在学校的花车上)和“all the while soaking in the music, laughter, and applaus
9、e”可知,此处是指这个17岁的女孩热情地向人群挥手。故选B。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:突然,传来一声可怕的尖叫。A.noise噪音;B.ring戒指;C.whistle口哨;D.scream尖叫。根据“Winters saw a two year old on the sidewalk gasping for air”(Winters看到一个两岁的孩子在人行道上喘着气)和“in panic”(恐慌地)可知,此处是指传来一声可怕的尖叫。故选D。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:Winters看到一个两岁孩子在人行道上喘着气,他的妈妈在恐慌中乞求帮助。A.begging乞求;B.app
10、lying申请;C.waiting等待;D.preparing准备。根据“for help in panic”可知,此处是指他的妈妈在恐慌中乞求帮助。故选A。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:男孩当时正在吃一块糖果,糖果从他的嘴里滑下去,卡在了他的喉咙里,堵塞了他的气管。A.ran跑;B.slid滑;C.fell掉落;D.jumped跳。根据“lodging in his throat”可知,糖果从他的嘴里滑下去。故选B。【5题详解】考查动词词义辨析。句意:没有呼吸了。A.gasping喘气;B.crying哭泣;C.breathing呼吸;D.speaking说话。根据“There was
11、 no coughing”(没有咳嗽)可知,此处是指没有呼吸了。故选C。【6题详解】考查动词词义辨析。句意:她知道每一秒都很重要,于是跳下移动的花车,跑向小男孩。A.faded褪色;B.continued继续;C.approached接近;D.counted重要。根据“she leaped off the moving float and ran to the child”可知,此处是指情况紧急,每一秒都很重要,所以她快速跑过去。故选D。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:她一边从她手中抓住男孩,一边对妮可喊道。A.grabbed抓住;B.moved移动;C.drew吸引;D.separate
12、d分离。根据“Winters positioned him against her and gave a good three back slaps.”(Winters让他背对着她,在他后背狠狠地拍了三下。)可知,此处是指她抓住男孩。故选A。【8题详解】考查名词词义辨析。句意:很快,男孩就把那块糖咳了出来,喘着气又开始呼吸了。A.nut坚果;B.blood血;C.candy糖果;D.biscuit饼干。根据“The boy had been sucking on a piece of candy”(那男孩一直在吃一块糖)可知,男孩就把那块糖咳了出来。故选C。【9题详解】考查副词词义辨析。句意:
13、这一切发生得太快了,妮可都没有时间去感谢这个青少年。A.quickly快速地;B.quietly安静地;C.gradually逐渐地;D.obviously明显地。根据“Nicole never had time to thank the teen”可知,这一切发生得太快了。故选A。【10题详解】考查形容词词义辨析。句意:Winters的英勇行为让妮可感激得无以言表。A.doubtless无疑的;B.speechless非言语所能表达的;C.breathless喘不过气来的;D.fearless无畏的。根据“I dont really have any words”可知,此处是指Winters
14、的英勇行为让妮可感激得无以言表。故选B。第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The robotic lunar mission ended _11_(successful) early on December 18th. Change 5 spaceship, _12_(carry) rocks and soils from the moon, landed on the grassland in northern China. It is repor
15、ted that Change 5 mission is Chinas most complicated and challenging space adventure, _13_ has made China the third nation in the world to bring back lunar samplesright after the U.S. and the former Soviet Union. The missions results will contribute to deepening mankinds understanding of the origin
16、of the moon and development of the solar system.【答案】11. successfully 12. carrying 13. which【解析】【分析】本文是一篇新闻报道,主要讲的是12月18日早些时候,机器人登月任务成功结束及其重大的意义。【11题详解】考查副词。句意:12月18日早些时候,机器人登月任务成功结束。空格处用副词修饰动词ended,successful的副词是successfully,意为“成功地”,故填successfully。【12题详解】考查现在分词。句意:嫦娥5号宇宙飞船载着月球上的岩石和土壤降落在中国北方的草原上。分析可知
17、,句中谓语是landed,空格处用非谓语形式,spaceship和carry之间是主谓关系,因此空格处用现在分词表主动,故填carrying。【13题详解】考查定语从句的引导词。句意:据报道,嫦娥五号任务是中国最复杂、最具挑战性的太空冒险,这使中国成为继美国和前苏联之后,世界上第三个带回月球样本的国家。逗号后是非限制性定语从句,从句中缺少主语,先行词是前面整个句子,因此空格处用关系代词which,故填which。B阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The moment I was diagnosed with
18、 cancer, I decided that I would not let this“beast” win easily. I didnt know _14_ I should do next , and I surely didnt think social media would be a way for me to conquer the “beast”. However , by sharing feelings on the Internet, I am able to remind myself and my_15_ (viewer) that everything is go
19、ing to be okay. Their words are a big part of something that helped me keep_16_(hope). Besides, I _17_ (make) several “cancer friends” so far, and we are determined to fight this battle together.【答案】14. what 15. viewers 16. hopeful 17. have made【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述作者被诊断出癌症后,在网上与别人分享自己的感受,以及结交癌友一起抗
20、癌。【详解】1.考查宾语从句。句意:我不知道接下来我应该做什么。分析句子结构可知,“_ I should do next”是宾语从句,且从句中缺少do后面宾语,应用连接词what,故填what。2.考查名词单复数。句意:然而,通过在网络上分享感受,我能够提醒自己和我的观众,一切都会好起来。空处做remind(提醒)的宾语,且viewer(观众)为可数名词,此处用复数泛指,故填viewers。3.考查形容词。句意:他们的话是帮助我保持希望的重要部分。根据句意可知,空处应用形容词,做keep(保持)的表语,故填hopeful。4.考查时态。句意:此外,到目前为止,我已经交了几位“患癌朋友”。我们决
21、心要一起对抗癌症。分析句子结构可知,空处做谓语,根据时间标志词so far(到目前为止)应用现在完成时态,主语是I,故填have made。C阅读短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。In the beginning, the computer was as large as a room. This worried the designers. As time went by, it became smaller and smaller. With artificial intelligence, it is ge
22、tting _18_(smart) and quicker. In the early 1960s, computers_19_(connect)by a network,which enabled their users to share information with others. _20_the 1970s, computers have become very important in communication, finance and trade.【答案】18. smarter 19. were connected 20. Since【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是
23、计算机的发展过程。【18题详解】考查比较级。句意:有了人工智能,机器人变得更聪明、更快。由and quicker可知,空格处用比较级,即smarter,故填smarter。【19题详解】考查时态,语态和主谓一致。句意:在20世纪60年代早期,计算机通过网络连接起来,使它们的用户能够与其他人共享信息。由by可知,句子用被动语态,由In the early 1960s可知,时态用过去时,因此空格处是一般过去时的被动语态,即was/were done,主语computers是复数,因此空格处是were connected。故填were connected。【20题详解】考查时间状语从句。句意:20世
24、纪70年代以来,计算机在通信、金融和贸易方面变得非常重要。由have become是现在完成时可知,空格处意为“自从”,即since,引导时间状语从句,故填Since。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AIf you truly want to live, you need to get out and see the world. Traveling and living different adventures may become your favorit
25、e lifestyle. Here is a brief introduction about the top three destinations to visit in the world.ParisFirst on the list is Paris, France. For some people, this shouldnt be a surprise. For others, they might consider Paris overrated as it has a reputation for being dirty. Any major city in the world
26、might be thought to be dirty by anyone not living in a city. It comes with the territory. The reason Paris is at the top of this list is not because of its famous attractions butbecause of its charm. You can spend the day walking around cobblestone streets and enjoy elegant cafes and high-end shoppi
27、ng. When you finish satisfying your appetite, you can relax on the banks of the Seine River.Glacier National ParkGlacier National Park comes in second on the list. It is located in Montana, America. It will be well worth the effort thanks to snow-capped mountains, crystal blue lakes, seventy miles o
28、f hiking trails, and thirteen camping areas. If you visit during the summer, you can go swimming or white-water rafting. If you visit during the winter, you can go skiing or snowshoeing. But the real allure (诱惑力) and what you will always remember is thebreathtaking sceneryand fresh mountain air.Bora
29、 BoraThe reason Bora Bora is the third on this list is that its expensive, which could limit your other travel plans. If you do make it to this small island paradise, you will find peaceful beaches, jungles, luxury accommodations, turquoise water, and some of the friendliest people you have ever met
30、.Other vacation destinations that should be on your list if youre living the adventurous lifestyle include London, the South Island of New Zealand, Maui, Tahiti, Tokyo, Barcelona and New York City.21. Tourists can _ to appreciate the charm of Paris.A. enjoy crystal blue lakesB. visit its famous attr
31、actionsC. take a walk around cobblestone streetsD. meet the friendliest people you have ever met22. Which of the following points in Glacier National Park will really attract tourists?A. peaceful beaches.B. White-water rafting.C. Snow-capped mountains.D. Fresh mountain air.23. Whats the purpose of t
32、his passage?A. to introduce the top three destinations.B. to compare the top three destinations.C. to encourage people to live an adventurous lifestyle.D. to analyze the good and bad points of the three destinations【答案】21. C 22. D 23. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了巴黎、冰川公园以及博拉博拉岛世界排名前三旅游目的地。【21题详解】细节理解题。根据P
33、aris下的“You can spend the day walking around cobblestone streets and enjoy elegant cafes and high-end shopping.(你可以花一整天的时间漫步在鹅卵石街道上,享受优雅的咖啡馆和高档购物。)”可知,游客可以在鹅卵石街道上散步,欣赏巴黎的魅力。故选C。【22题详解】细节理解题。根据Glacier National Park下的“But the real allure (诱惑力) and what you will always remember is the breathtaking scene
34、ry and fresh mountain air.(但真正吸引你的是令人叹为观止的风景和新鲜的大山空气。)”可知,冰川国家公园的新鲜的山区空气会真正吸引游客。故选D。【23题详解】推理判断题。根据第一段“Here is a brief introduction about the top three destinations to visit in the world.(以下是世界三大旅游目的地的简要介绍。)”可知,这篇文章的目的是介绍排名前三的旅游目的地。故选A。BAshish, the 48-year-old surgeon encourages others to do the sam
35、e through Bloodline, a nonprofit association he founded in 2017. Besides this, he donates blood regularly.According to Ashish, who has been a doctor at a United Family Healthcare hospital in Shanghai since 2007, Bloodline is aimed at creating a blood bank that can help the community as well as indiv
36、iduals with rare blood types who face an urgent need for blood.“My father, a doctor who specialized in treating chest infections, only charged those who could afford the medical treatment. For those who couldnt pay, he never mentioned money and instead gave them the drugs for free.” he says.During h
37、is growing up years, Ashish was also exposed to social services, helping collect food and money for a local childrens hospital.Ashish first donated blood when he was 18. After arriving in China in 2003, Ashish learned mandarin at Fudan University in Shanghai before becoming a graduate student in gen
38、eral surgery at Shanghai Huashan Hospital. Here, he continued participating in blood donation drives as his way of giving back to society. In 2011, he became a volunteer at the Shanghai Blood Center where he helped raise public awareness about blood donations.The idea of setting up an online communi
39、ty for this cause came in 2013 as he believed that there should be a group of expats who get together voluntarily to work with patients and organize regular gatherings to raise public awareness. In 2017, this community was officially registered as Bloodline.“Our organization currently has a presence
40、 in 14 cities, including Beijing, Dalian, and Guangzhou. Its often a small group of people in each city but they can help a great deal.” says Ashish, who holds the roles of ambassador and director of the foreign volunteers group at the Shanghai Blood Center.Ashish has also emphasize the importance o
41、f raising awareness of their causes in children, noting that people from the younger generations are more receptive to the idea of donating blood. Bloodline is currently planning to launch a junior club within the organization where youth will get to tour blood donation centers, witness how the bloo
42、d is dealt, who the end users are, and the difference that they can make to the lives of those in need of blood.“We come from different countries and have different skin colors, but the blood streaming through our bodies is the same. When there is a need to roll up sleeves and save lives, we will st
43、ep forward bravely.” he says.24. The goal of Bloodline is to _.A. set up a blood bank that can help the communityB. raise money for the charityC. assist children in local hospitalsD. help poor people reduce their financial burden25. What can we infer about Ashish through the whole passage? He _.A. b
44、enefited from blood donation himselfB. got his medical degree in FuDan UniversityC. got the idea of founding Bloodline from his fatherD. helped collect food and money for a local childrens hospital26. What message does the passage convey to us?A. Giving is receivingB. Hard work leads to success.C. O
45、ne needs to return the favor.D. Love is without boundaries.【答案】24. A 25. D 26. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Ashish于2017年建立一个非盈利组织 Bloodline,目的是建立一个血液银行,来帮助社区和个人。同时文章也讲述了Ashish从小就做一些善举。【详解】1.细节理解题。根据第二段“Bloodline is aimed at creating a blood bank that can help the community as well as individuals with rar
46、e blood types who face an urgent need for blood.”(Bloodline目的是要创建一个血液银行,可以帮助社区和有罕见血型急需输血的个人。)可知,Bloodline的目标是建立一个血液银行来帮助社区,故选A。2.推理判断题。根据第四段“During his growing up years, Ashish was also exposed to social services, helping collect food and money for a local childrens hospital.”(在他成长的过程中,Ashish也接触过社会服
47、务,他帮助当地儿童医院募集食物和资金。)可知,他帮助当地儿童医院募集食物和资金,故选D。3.推理判断题。根据全文可知,文章主要讲述了Ashish于2017年建立一个非盈利组织 Bloodline,目的是建立一个血液银行,来帮助社区和个人。同时文章也讲述了Ashish从小就做一些善举。根据最后一段“We come from different countries and have different skin colors, but the blood streaming through our bodies is the same. When there is a need to roll u
48、p sleeves and save lives, we will step forward bravely.” he says.”(“我们来自不同的国家,有不同的肤色,但是我们身体内血液是一样的。当有需要卷起袖子救人时,我们会勇敢向前。”他说。)可知,文章传达给我们的信息是爱是没有界限的,故选D。CWho is a genius? This question has greatly interested humankind for centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the inter
49、national symbol for genius. But we want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of us? And who are they? In the sciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European
50、origin. Perhaps this is not a surprise. Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the clubwomen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected
51、 by others.A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender(性别)are “really, really smart.” Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for
52、children who are “really, really smart.” Can our planet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the answer: absolutely not.Heres the good news. In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius
53、wherever they appear. And the more we look, the more we will see that social factors(因素)like gender, race, and class do not determine the appearance of genius. As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance(毅力), and simple good fortune, who are able to
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443613.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
