吉林省吉林市2020-2021学年高一英语上学期期末调研测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 吉林市 2020 2021 学年 英语 学期 期末 调研 测试 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省吉林市2020-2021学年高一英语上学期期末调研测试题(含解析)注意事项:1. 本次考试由四部分组成,考试时间120分钟,满分150分。2. 答卷前,考生务必将自己的学校、班级、姓名、考生号填写在答题卡指定位置。3. 请按题号顺序在答题纸上各题目的答题区域内整洁作答,超出区域答题无效。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,
2、请去附件查看】Whats the mans suggestion?A. Keeping the reservation.B. Continuing waiting here.C. Going to another restaurant【答案】C【解析】【原文】M: Im sorry for making you wait for so long, but there still arent any empty tables. I think you should try another restaurant if you are tired of waiting.W: Yeah, I thin
3、k that would be a good idea.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will Peter do first?A. Go home.B. Do his homework.C. Buy some candy.【答案】B【解析】【原文】W: Peter, lets go. I want to buy some candy at the store before it closes.M: I cant go with you today. I have to finish my homework here. My parents are working over
4、time, and I didnt take my house keys.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman ask Mike to do?A. Brush his teeth.B. Save water.C. Drink some water.【答案】B【解析】【原文】W: Mike, dont waste water like that. If you leave the water running while you brush your teeth, youll waste a lot of water. Besides, water is
5、 more expensive than before.M: Sorry, Mom. I didnt mean to. I just forgot to turn off the tap.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man seem in low spirits?A. He has been sick this week.B. He missed his favorite movies.C He got little sleep these days.【答案】C【解析】【原文】W: Seems like youre in low spirits. Wha
6、ts wrong?M: Nothing. Im just sleepy. Ive been staying up late watching movies every night this week.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the woman worried about?A. The mans health.B. The mans cooking skill.C. The mans safety in Mexico.【答案】A【解析】【原文】W: You will be away for a long time. I cant help being worri
7、ed. Do watch the food you take and take care.M: You know I like Mexican food. W: Yeah, but it does not like you.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Wha
8、t is the mans problem?A. He has a backache.B. He took too many pills.C. He lost contact with his doctor.7. Why does Doctor Green break the rule for the man?A. He is very polite.B. He is seriously ill.C. He cant afford a full checkup.【答案】6. A 7. A【解析】【原文】W: Sorry about the wait. Im Doctor Green.M: Ho
9、w do you do?W: Hi. I see that youre experiencing some back pain. M: Yes, I am. My doctors away on vacation. He always gives me this to reduce my pain, but Ive run out of my pills. I wonder if, uh, you might be able to give me some. W: You really should have a thorough checkup, but youre the most pol
10、ite patient Ive seen all week, so Ill break the rule for you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Who is the woman?A. The mans classmate.B. Annies sister.C. Annies roommate.9. What does the man want to tell Annie?A. His new address.B. Hotel information.C. His visit.10. How can Annie get in touch wi
11、th the man?A. Go to Room 668, the Terminal Hotel.B. Dial the phone number 4934975.C. Send him an urgent message.【答案】8. C 9. C 10. B【解析】【原文】M: Hello, is that Annie?W: No, Im one of her roommates. Shes out, you know, shopping. M: When will she be back, do you think?W: Oh, I dont know. Hang on a moment
12、. I mean who wants her?M: Im a friend of hers. Look, would you be so kind to give her a message?W: Hang on while I get a pen OK. Whats the message?M: My name is Kris Schuster, Room 688, the Terminal Hotel, Washington. Ill go to see her next week. W: Does she know your phone number?M: Its 4934975. Yo
13、u wont forget to tell her its urgent, will you?W: Dont worry. Ill tell her. M: Thanks. Bye-bye.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What does the woman invite the man to do today?A. Attend a party.B. Study together.C. See a film.12. When will the speakers meet?A. At 4:15.B. At 4:30.C. At 4:45.13.
14、Where will the speakers meet?A. At the bookstore.B. At the school gate.C. At an ice-cream shop.【答案】11. C 12. B 13. C【解析】【原文】W: Its Janes birthday today. We are going to the cinema after school. Want to go?M: After school? I have got to study for the math test tomorrow. W: Dont worry. The test will b
15、e easy. M: Well, I dont know. When will the film start?W: At 4:45. M: I think Ill stay back in school and do some review first, then I will join you. W: OK. Well get the tickets first. You meet us at Kristys Corner a quarter earlier before the film starts. Well be having some ice-cream there before
16、the film starts. M: OK. But I still want to go to the bookstore before the film starts. There is a sale and Id like to get a book.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What does the man do?A. A policeman.B. A firefighter.C. A reporter.15. How many kids died from the fire?A. 2.B. 5.C. 28.16. Where d
17、id the boy throw the cigarette end?A. On the carpet.B. On the sofa.C. On the table.17. Why was the boy able to touch the cigarette end?A. His father asked him to throw it.B. His father was drunk and sleeping.C. His father left him alone at home.【答案】14. C 15. A 16. A 17. B【解析】【原文】W: Have you finished
18、 the report on private schools?M: Not yet. You know, I have two other articles to write and the editor has just sent me out to report on the big fire. I have got to go slow. W: Yeah. Speaking of the big fire, Id like to know the exact number of victims. M: Unfortunately, 5 people died. 28 people are
19、 still in hospital. Among the dead, 2 are children. W: Oh Poor kids! Didnt they call the firefighters to help?M: Im not sure about that. They may have tried to put out the fire, but it was impossible to control it. With the help of the firefighters, the fire was finally brought under control, but ha
20、d still caused great damage. W: Im wondering what caused the fire. M: It was a cigarette end that burnt the carpet up when a man was sleeping soundly on the sofa. His son was playing with his cigarette end by the table. He threw the cigarette end on the carpet. W: How could a kid get the cigarette!M
21、: That is the point. The man was drunk and he died in his dream.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. How can frozen food be kept cold at ordinary temperatures?A. By using bags.B. By using water.C. By using paper.19. What is advised to do when camping?A. Keep milk in a cooler box.B. Never cook meat o
22、r eggs.C. Use special dry foods.20. What is the passage mainly about?A. How to pick up fresh food.B. How to eat healthily in different weather.C. How to keep food from going bad in summer.【答案】18. A 19. C 20. C【解析】【原文】W: During the summer you should be even more careful than usual because food goes b
23、ad faster in hot weather than in cold weather. When you buy frozen and refrigerated foods, dont make long stops on your way home because frozen foods could become soft or warm. Using bags helps keep food cold until you can get home. Milk and milk products should be refrigerated immediately. When cam
24、ping or picnicking or at any time when refrigeration cant be made use of, use special dry foods. Dont leave food in a hot car. Picnic favorites like meat, chicken and eggs should be kept in a cooler box. Above all, if the food doesnt seem to be normal in smell or appearance, throw it away immediatel
25、y. Dont taste it.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共 15 小题;每小题2分,满分 30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThere are lots of love stories in Chinese literary history. These tales were born from beautiful scenery and rich cultures, making them perfect places to visit.West Lake, East ChinaLocatio
26、n: Hangzhou, Zhejiang ProvinceFolktale: The legend is about a snake spirit who falls in love with a human named Xu Xian after meeting on the West Lake.Travel Information: Walkways, perfectly positioned hills, parks, gardens and towers around the banks of the West Lake offer a great many points for v
27、isitors to admire the scenery. The best way to get around the lake is by bike or on foot. Three Pools Mirroring the Moon in particular is the must visit place if you are boating.Tianhe Mountain, North ChinaLocation: Xingtai, Hebei ProvinceFolktale: The cowherd (牛郎) and the weaver girl (织女) were once
28、 a happy couple, but their love was forbidden. They can meet only once a year when magpies fly together to form a bridge over the sky.Travel Information: Far from the noisy city, Tianhe Mountain has the beautiful forests, valleys, and waterfalls. It also has a long history that goes back as far as t
29、he Stone Age. Nowadays, because of the strong idea with love, many blind dates (相亲) are held here.Shanhaiguan Pass, North ChinaLocation: Shanhaiguan District, Qinhuangdao City, Hebei ProvinceFolktale: Lady Meng Jiangs husband was sent to build the Great Wall. Unfortunately, her husband died. She cri
30、ed so bitterly that a part of the Great Wall broke down, exposing his remains.Travel Information: Shanhaiguan is one of the major passes in the Great Wall of China. To take the Great Wall route, walk straight on from North Gate and then take the first right on the main road. Turn left up to the path
31、way beside the iron bridge and climb up. After climbing, you can take a break at the old city of Shanhaiguan which is at the foot of the Great Wall.21. What can we know about the West Lake, East China?A. West Lake is located in West China.B. The best way to the West Lake is by car or on foot.C. Thre
32、e Pools Mirroring the Moon is worth visiting.D. It offers few points for visitors to admire the scenery.22. In Tianhe Mountain, visitors can NOT _.A. have a blind dateB. meet the cowherd and the weaver girlC. stay away from the noisy cityD. visit the beautiful forests, valleys, and waterfalls23. Whe
33、re is the article probably taken from?A. A history book.B. A geography book.C. A travel magazine.D. An official report.【答案】21. C 22. B 23. C【解析】【分析】本文是一篇应用文,主要介绍了三个与爱情传说有关的历史遗迹。【详解】1.细节理解题。根据West Lake, East China部分最后一句“Three Pools Mirroring the Moon in particular is the must visit place if you are b
34、oating.”(如果你划船的话,三潭印月是必去的地方。)可知,三潭印月值得一游。故选C。2.细节理解题。根据Tianhe Mountain, North China部分Folktale“ Far from the noisy city, Tianhe Mountain has the beautiful forests, valleys, and waterfalls. It also has a long history that goes back as far as the Stone Age. Nowadays, because of the strong idea with lov
35、e, many blind dates (相亲) are held here.(天河山远离喧闹的城市,有美丽的森林、山谷和瀑布。它的历史也很悠久,可以追溯到石器时代。如今,由于强烈的爱情观念,许多相亲会在这里举行。)可知,游客不能见到牛郎和织女。故选B。3.推理判断题。根据第一段第二句“These tales were born from beautiful scenery and rich cultures, making them perfect places to visit.”(这些故事源于美丽的风景和丰富的文化,使它们成为完美的旅游胜地。)可知,文章是要介绍旅游胜地。所以这篇文章有可
36、能来自一份旅游杂志。故选C。BOur lives become much easier thanks to smartphone apps. However, sometimes problems arise at the same time while we are using them.In a recent announcement, the Ministry of Education (教育部) said teachers should not use WeChat or QQ messaging apps to give homework or ask parents to grad
37、e students homework.Many school teachers in China rely heavily on apps to give homework. The kids have to do their homework looking at a phone screen.For example, Liu Yanming, a sixth-grade student in Shanghai, usually has to use his mothers mobile phone to do his homework. The homework is handwritt
38、en, photographed and then posted by his teacher to a parent-teacher group on WeChat.Liu Yong, his father, is afraid that the apps could distract kids by encouraging them to watch something unrelated (无关的) to homework.“He is just 12 years old, and I do not want to buy him a cell phone,” Liu told Chin
39、a Daily. “I also worry that my sons eyesight will be damaged from staring at the phone for too long.”However, Bai Yueping, president of Shanghai Tangzhen Middle School, defended (辩护) using apps for homework. “Parents can understand their kids learning situation and supervise (监督) them to finish the
40、homework,” Bai told Xinmin Evening News.Zhang Siqi, a student from Renmin University of China, has a similar opinion to Bai. “The use of WeChat or QQ to give homework is convenient,” Zhang told Teens. “Were living in an internet era (时代). Its unwise (不明智的) to refuse to take advantage of technology.”
41、Chu Zhaohui, a senior researcher at the National Institute of Education Sciences, believed that it is impossible to ban the use of electronic devices (设备) in the internet era. However, students should use them when its necessary, when they do listening exercises,for example.“We dont want to ban onli
42、ne education models, but they must be used carefully. Modern technologies are good . but they should not steal the show (喧宾夺主),” he told China Daily.24. What is the Ministry of Educations recent announcement about?A. Students should not use smartphones at school.B. Students should not use smartphone
43、s to help with their homework.C. Teachers should not ask parents to revise their childrens homework.D. Teachers should not use smartphone apps to give homework.25. What do the underlined words “distract kids” in Paragraph 5 probably mean?A. Get kids more focused.B. Improve kids interest.C. Take kids
44、 attention away.D. Make kids feel annoyed.26. What does Bai Yueping think of using apps for homework?A. It causes great trouble for parents.B. It helps parents know about their kids studies.C. It does great harm to students eyesight.D. Its a good way to keep up with technological development.27. Whi
45、ch of the following would Chu Zhaohui probably agree with?A. We shouldnt rely too much on technology in teaching.B. Its better to stop using electronic devices in teaching.C. Electronic devices should only be used for listening exercises.D. Online education models have more advantages than disadvant
46、ages.【答案】24. D 25. C 26. B 27. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章指出了智能手机有利有弊,是一把双刃剑。【24题详解】细节理解题。根据第二段“In a recent announcement, the Ministry of Education said teachers should not use WeChat or QQ messaging apps to give homework or ask parents to grade studentshomework.”(在最近的一份公告中,教育部(ministryofeducation)表示,教师不应
47、使用微信或QQ短信应用给学生布置作业,也不应要求家长给学生的作业打分。)可知教育部的目的是教师不应该使用智能手机应用程序来布置作业。故选D项。【25题详解】词句猜测题。A.让孩子们更加专注; B.提高孩子们的兴趣;C. 转移孩子们的注意力;D.让孩子感到烦恼。根据第五段Liu Yong, his father, is afraid that the apps could distract kids by encouraging them to watch something unrelated to homework.(他的父亲刘勇担心,这些应用程序会鼓励孩子们看一些与家庭作业无关的东西,从而
48、分散他们的注意力。)可知distract kids的意思是转移孩子们的注意力。故选C项。【26题详解】细节理解题。根据第七段“However, Bai Yueping, president of Shanghai Tangzhen Middle School, defended using apps for homework. Parents can understand their kids learning situation and supervise them to finish the homework, Bai told Xinmin Evening News.”( 然而,上海唐镇
49、中学校长白跃平为使用应用程序做作业辩护。“家长可以了解孩子的学习情况,督促他们完成家庭作业,”白老师告诉新民晚报记者。)可知,白老师支持用app做作业,并认为可以让父母了解孩子学习情况并监督他们。故选B项。【27题详解】推理判断题。根据文章最后一段“We dont want to ban online education models, but they must be used carefully. Modern technologies are good . but they should not steal the show (喧宾夺主),” he told China Daily.”(
50、“我们不想禁止在线教育模式,但必须谨慎使用。现代技术是好的.但它们不应该喧宾夺主,”他在接受中国日报采访时说。)可知朱兆辉觉得我们在教学中不应该太依赖技术,要适度应用。故选A项。【点睛】阅读理解题解题方法,首先,宏观浏览,掌握大意。不要困扰在个别词汇的翻译上,偶有生词,走为上计。其次,读懂题干,带着问题再去微观细读。最后,分析句子,慎思明辨。阅读理解题之细节理解解题要注意:1.排除干扰项,突出主题。2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关信息,预测应该到何处寻找自己所需要的事实。3.将注意力放在寻找你所需要的细节上,快速浏览,一目十行。发现细节,十目一行,放慢速度,仔细核对比较,直到找到正确
51、答案。如本文第4题,找出文中褚赵辉说的话,推测他对于使用电子产品这一行为的态度,再结合最后一段所述细节,认真比较,排除错误选项,很容易判断正确答案。CSuperheroes have taken over cinemas for the past 10 years. Superman, Thor, Iron Man, the Black Panther and many more have featured in film series with serious and complex storylines about the end of the universe. However, the
52、 makers of Shazam, which came out in China on April 5, have a different take on the superhero movie.“Its just a light, funny action comedy about a boy in a supermans body,” wrote Owen Gleiberman in his review for Variety magazine.Billy Batson, the films main character, is a 14-year-old whos spent hi
53、s life going in and out of foster homes (寄养家庭). One day, on the way to another home, Billy escapes to the subway and meets a wizard (巫师), who gives him magical powers. Whenever Billy says the magic word “Shazam” he changes into an adult-sized man with superhuman powers. These new powers include wisd
54、om, strength, stamina, courage and speed. He can also fly.But how does Billy use his godlike new superpowers? With the help of his new foster brother, Freddie Freeman, Billy tests his strength like any teenager would do by breaking the rules. He smashes (砸碎) open a soda machine to get free sodas, tr
55、icks his teachers, and even buys beer.While the film is fun and silly, it also has emotional weight. A major part of the story centers on Billys search for his real mother. And later, when he faces the villainous Dr Thaddeus Sivana, a former misfit (不合群的人) kid himself, Billy realizes that his new po
56、wers cant fix every problem. He also learns that he has something precious to protect his new family.“With strong messages about families of all shapes and sizes and the importance of supporting and nurturing young people, Shazam really feels like the movie we need right now,” wrote Rosie Fletcher a
57、t the website Den of Geek.28. How is Shazam different from other superhero movies?A. It has a complex, serious storyline.B. It is about the end of the universe.C. It has a light and funny atmosphere.D. It has several important characters.29. What do we know about Billy Batson in Shazam?A. He was bor
58、n with magical powers.B. He has no idea who his real mother is.C. He enjoys his time with his foster family.D. He lives with a wizard near the subway.30. What can we learn about Batson from the second to last paragraph?A. He fails to find his real mother in the end.B. He loves playing tricks with hi
59、s magic powers.C. He teaches Dr Thaddeus Sivana to be a good person.D. He realizes what his new family means to him.31. Whats the best title of the article?A. Tips for a good superheroB. Wizards live among usC. How to watch ShazamD. Super fun superhero【答案】28. C 29. B 30. D 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介
60、绍了4月5日在中国上映的沙赞这部电影,介绍了该部电影的大概内容、人们对电影的评价以及电影情节影背后传达的信息。【28题详解】细节理解题。根据文章第二段“Its just a light, funny action comedy about a boy in a supermans body,” wrote Owen Gleiberman in his review for Variety magazine.”(这只是一部轻松,有趣的动作喜剧,关于一个具有超人身体的男孩,”欧文格莱伯曼在综艺杂志的评论中写道。)可以得知沙赞和其他超级英雄电影不同之处在于它的气氛轻松有趣。故选C项。【29题详解】细
61、节理解题。根据第五段“A major part of the story centers on Billys search for his real mother.”(故事的主要部分集中在比利寻找他真正的母亲。)说明比利不知道他真正的母亲是谁。故选B项。【30题详解】推理判断题。通过文章倒数第二段最后一句话“He also learns that he has something precious to protect his new family.”( 他也知道他有一些珍贵的东西需要保护他的新家庭。)可以推理得出比利意识到他的新家庭对他意味着什么。故选D项。【31题详解】主旨大意题。根据第一
62、段“ However, the makers of Shazam, which came out in China on April 5, have a different take on the superhero movie.”然而,4月5日在中国上映的沙赞的制作方对这部超级英雄电影却有不同的看法。根据文章第二段“Its just a light, funny action comedy about a boy in a supermans body,” wrote Owen Gleiberman in his review for Variety magazine.”(这只是一部轻松,有
63、趣的动作喜剧,关于一个具有超人身体的男孩,”欧文格莱伯曼在综艺杂志的评论中写道。罗列了许多超级英雄电影,并引出文章主要介绍的电影沙赞,所以D选项“超级有趣的超级英雄”为短文最佳标题。故选D项。【点睛】DYou might think its going to be really challenging if you plan to learn a foreign tongue. Youve probably heard a lot of talks about how easy it is to learn languages as a young child, and that learni
64、ng as an adult can be tough. You might even know friends or family members who have tried to learn a foreign tongue and failed. Thats because they have friends or colleagues around them who experienced failure. Were here to cheer you up with some good news and inspire you to get started. The amazing
65、 adult brain!Scientists are always learning about the human brain. Decades ago, experts believed that the brain developed during childhood and then retained that way for life. However, modern studies have shown us that the brain has the ability to continually form new neural(神经的)connections througho
66、ut adulthood. A 2010 Swedish study tested two groups of people, one in the range of age 21 through 30 and another between 65 and 80. Remarkably, they found no significant differences in neuroplasticity(神经可塑性). In other words, this suggests that its possible for you to learn new things at any age.Bes
67、ides being possible to learn languages, research also suggests that it improves the adult brain in general. In a 2012 Chinese study, experts looked at a group of adults who were learning Mandarin over a nine-month period. They found that these adults showed improved integrity(完整性)in their white matt
68、er, the part of the brain that allows neural cells to communicate. The better your neural cells communicate, the easier it will be for you to learn new things.Why may adults have an easier time learning? Children might be blessed with a naturally high degree of neuroplasticity, but that doesnt mean
69、learning is necessarily easier for them. In fact, adult brains have a number of great qualities that might actually make learning easier, especially if you take advantage of free learning apps like Mondly.32. Why do some adults fail in the language learning?A. Because they have no plans for language
70、 learning.B. Because they have poor memories.C. Because maybe they are affected by some adults who have failed.D. Because language learning is too difficult for adults to learn.33. What does the underlined word “retained” mean in Paragraph 2?A. Kept.B. Changed.C. Improved.D. Strengthened.34. Which o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
山东聊城市冠县实验中学外研版2017-2018学年七年级上英语月考30张ppt(共30张PPT).ppt
