北京市平谷区2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市平谷区2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析 北京市 平谷区 2020 2021 学年 高二上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、北京市平谷区2020-2021学年高二上学期期末英语试题英语第一部分知识运用(共两节,共30分)第一节 完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was just about this time last year that my wife announced that she was no longer going to cut our lawn (草坪); instead, she wanted to let it go wild.In fact, I did not acce
2、pt her announcement. First, I could cut the lawn myself, something I hadnt done for years and was unwilling to do. Second, I could try to hire a _1_to do it but the teenagers here didnt seem exactly the type of people to be interested in_2_lawns. Third, I could acquiesce(勉强同意) to her suggestion.Putt
3、ing aside my pride and kissing goodbye to any hope of winning the first place in the shortest cut lawn competition, I drained (抽干) the oil in our lawn mower, pushed it into a corner and_3_it with a plastic cloth. I hope that once the lawn began to look too high, my wife would_4_her decision. By the
4、end of the third week of her “not work”, things were not working out as planned. The grass of the lawn was almost a foot in_5_, and the neighbors were beginning to_6_. “ Hey Mike, whats the matter? Is your lawn mower on strike?” one_7_ joked. I replied, “No, the lawn mower isnt. My wife is stopping
5、working.” After six weeks, the lawn had begun to _8_ a wild look, the sort of look that an old house has. But like a_9_haircut that turns out to be great once it grows, by the end of spring our lawn was beginning to show signs of real promise.When in summer, people were stopping to look at the “jung
6、le”. They stopped to admire the island of green. The once lifeless yard was filled with birds hunting for the bugs that now crawled on the moist ground. The_10_ of the birds filled the air from dawn to dusk. Many a night we lay in bed listening with pleasure to the birds chattering about their days
7、events.1. A. teenagerB. driverC. workerD. cleaner2. A. sowingB. cuttingC. growingD. treating3. A. changedB. pickedC. coveredD. colored4. A. recallB. retellC. rewriteD. reconsider5. A. widthB. weightC. heightD. depth6. A. enjoyB. noticeC. forgiveD. argue7. A. colleagueB. relativeC. classmateD. neighb
8、or8. A. take onB. put onC. go onD. bring on9. A. fashionableB. badC. goodD. broken10. A. songsB. screamC. voiceD. noises【答案】1. A 2. B 3. C 4. D 5. C 6. B 7. D 8. A 9. B 10. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。“我”的妻子决定不再修剪草坪,任由它生长。“我”在挣扎后也放弃了修剪草坪。但是草坪却在之后呈现出了另一种生机盎然的景象。【详解】1.考查名词词义辨析。句意:其次,我可以试着雇佣一个青少年来做这件事,但这里的青少年似乎不是
9、那种对修剪草坪感兴趣的人。A.teenager青少年;B.driver司机;C.worker工人;D.cleaner清洁工。根据后文“ but the teenagers here didnt seem exactly the type of people to be interested in cutting lawns”可知,此处是指“我”想要雇佣一个青少年来做这件事。故选A。2.考查动词词义辨析。句意:其次,我可以试着雇佣一个青少年来做这件事,但这里的青少年似乎不是那种对修剪草坪感兴趣的人。A.sowing播种;B.cutting修剪;C.growing成长;D.treating治疗。根
10、据前文“It was just about this time last year that my wife announced that she was no longer going to cut our lawn”(就在去年的这个时候,我妻子宣布她不再给我们修剪草坪了)可知,这件事是指修剪草坪。故选B。3.考查动词词义辨析。句意:我把自尊放在一边,跟在最短剪草坪比赛中获得第一名的希望说再见,把我们的割草机里的油抽干,把它推到角落里,用塑料布盖住它。A.changed改变; B.picked拾起;C.covered覆盖;D.colored涂色。根据“pushed it into a cor
11、ner”和“with a plastic cloth”可知,此处是指不再使用割草机,用塑料布盖住它。故选C。4.考查动词词义辨析。句意:我希望一旦草坪看起来太高了,我妻子会重新考虑她的决定。A.recall回忆;B.retell重述;C.rewrite重写;D.reconsider重新考虑。根据前文“It was just about this time last year that my wife announced that she was no longer going to cut our lawn (草坪); instead, she wanted to let it go wild
12、.”(就在去年的这个时候,我妻子宣布她不再修剪我们的草坪:相反,她想让它狂野起来。)可知,此处的决定是指她不再修剪我们的草坪,而“我”希望草坪真的狂野起来的时候,妻子会改变想法,再次修剪草坪。所以此处是指妻子会重新考虑她的决定。故选D。5.考查名词词义辨析。句意:草坪的草几乎有一英尺高,邻居们开始注意到。A.width宽度;B.weight重量;C.height高度;D.depth深度。根据“The grass of the lawn was almost a foot”可知,此处是指草的高度到了几乎一英尺。故选C。6.考查动词词义辨析。句意:草坪的草几乎有一英尺高,邻居们开始注意到。A.en
13、joy享受;B.notice注意;C.forgive原谅;D.argue争吵。根据“Hey Mike, whats the matter? Is your lawn mower on strike?”(嘿,迈克,怎么了?你的割草机在罢工吗?)可知,此处是指邻居们注意到了草坪的疯长。故选B。7.考查名词词义辨析。句意:“嘿,迈克,怎么了?你的割草机在罢工吗?”一个邻居开玩笑说。A.colleague同事;B.relative亲戚;C.classmate同学;D.neighbor邻居。根据“the neighbors were beginning to notice.”可知,此处是指一个邻居开玩笑
14、说的话。故选D。8.考查动词短语辨析。句意:六周后,草坪开始呈现出一种荒凉的景象,有点像一座老房子的样子。A.take on呈现;B.put on穿上;C.go on继续;D.bring on导致。根据“After six weeks”和“the sort of look that an old house has”可知,此处是指随着时间越来越长,草坪开始呈现出一种荒凉的景象。故选A。9.考查形容词词义辨析。句意:但是,就像一个糟糕的发型,一旦长出来却变的很好一样,到了春末,我们的草坪开始显示出真正有希望的迹象。A.fashionable流行的; B.bad糟糕的; C.good良好的;D.b
15、roken被破坏的。根据“the lawn had begun to take on a wild look”可知,此处是把草坪的荒凉景象比喻成糟糕的发型。故选B。10.考查名词词义辨析。句意:鸟儿的歌声从黎明一直唱到黄昏。A.songs歌声; B.scream尖叫; C.voice嗓音;D.noises噪音。根据“Many a night we lay in bed listening with pleasure to the birds chattering about their days events.”(很多个夜晚,我们都躺在床上,愉快地听着鸟儿叽叽喳喳地说着白天发生的事。)可知,此
16、处是指鸟儿的歌声从黎明一直唱到黄昏。故选A。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。If you want to get fit, make friends with people _11_ enjoy exercising. It may be the best way to stay in shape because _12_ (go) to the gym is infectious (有传染性的), scientists claim. Stayi
17、ng physically active with someone else inspires you to run faster and further, according to the first study of its kind. But its bad news for men as the technique only works for women because they _13_ (encourage) by each other. And another study found happiness spreads through social groups, and th
18、e closer you are to someone with a sunny character, the more likely you are to be happy as well.【答案】11. who/that 12. going 13. are encouraged【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一项新发现,和喜欢锻炼的人交朋友有助于你健身,因为可以相互鼓励。【11题详解】考查定语从句。句意:如果你想要健身,和喜欢锻炼的人交朋友。根据句意和句子结构可知,句子为限制性定语从句,先行词为people,指人,在从句中作主语,故应用关系代词who或that引导从句。故填who
19、/that。【12题详解】考查非谓语动词。句意:科学家称,这可能是保持身材的最佳方法,因为去健身房是有传染性的。分析句子可知,句中有系动词“is”且句中无连词,故应用go的非谓语动词形式,“go to the gym”意为“去健身房”,为动词短语,在句中作主语,故应用go的动名词形式going。故填going。【13题详解】考查时态和语态。句意:但这对男性来说是个坏消息,因为这个技巧只对女性有效,因为她们相互鼓励。分析句子可知,句子为because引导的原因状语从句,根据句意可知,句子陈述的是客观事实,应用一般现在时,从句主语they与encourage之间为被动关系,即她们被鼓励,故应用一般
20、现在时的被动语态,主语they与are连用,encourage意为“鼓励”,动词词性,过去分词为encouraged。故填are encouraged。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Failures always come before success. You need only to look at history to see that countless failures always come before success. The worlds most outstanding inve
21、ntors didnt succeed the first time. Neither did famous architects, engineers, designers, painters, photographers, chefs, politicians, and so on. They_14_(fall), got injured and went on to design, create and found something better,_15_(strong), more memorable and valuable. For them, failure wasnt the
22、 end, _16_ the beginning of a journey to success. It gives you a starting point to move on.【答案】14. fell 15. stronger 16. but【解析】这是一篇议论文。作者认为失败是成功之母。【14题详解】考查一般过去时。句意:他们摔倒了,受伤了,然后继续设计,创造,并发现了更好,更强大,更难忘和更有价值的东西。根据“got injured and went on to design”可知,应用一般过去时。故填fell。【15题详解】考查比较级。句意:他们摔倒了,受伤了,然后继续设计,创造,
23、并发现了更好,更强大,更难忘和更有价值的东西。根据“found something better. more memorable and valuable”可知,此处应用形容词比较级。故填stronger。【16题详解】考查关联词。句意:对他们来说,失败不是终点,而是成功之路的开始。not.but.意为“不是而是”,为固定句式。故填but。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写一个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The Burning Man Festival is a special activity_17_(found) by the o
24、rganization “Black Rock City”. The festival first_18_(start) out as a celebration in 1986. The yearly event draws thousands of people from the community, during which people are able to express themselves in grand, joyful ways. For a week, attendees(出席者) will participate in a number of _19_(activity
25、). Each year the festival chooses a different theme. Various events and shows will take place and there also will be plenty of camps for attendees. The Burning Man Festival aims_20_(cheer) the human spirit, deal with social problems and inspire a sense of culture and community.【答案】17. founded 18. st
26、arted 19. activities 20. to cheer【解析】这是一篇说明文。文章对“火人节”进行了介绍。【17题详解】考查过去分词。句意:“火人节”是由“黑岩城”组织发起的一项特殊活动。动词found(建立)和逻辑主语a special activity构成被动关系,且动作已完成。所以应用过去分词作后置定语。故填founded。【18题详解】考查一般过去时。句意:这个节日最初是在1986年作为一种庆祝活动开始的。根据in 1986可知,此处应用一般过去时。故填started。19题详解】考查名词复数。句意:在一周的时间里,与会者将参加一系列的活动。a number of后应用可数
27、名词复数。故填activities。【20题详解】考查固定搭配。句意:火人节旨在弘扬人类精神,解决社会问题,激发文化和社区意识。aim to do意为“旨在做某事”,为固定搭配。故填to cheer。第二部分阅读理解(共两节,共38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIf youre looking to buy cheap theater tickets, then youve come to the right place! Whether it be on Broadway (百老汇),
28、 or a show at your local theater, here at Sizzling Tickets weve got some great deals for you!Aladdin the MusicalRun Time: 2 hours and 15 minutes, including one intermission (幕间休息) of 15 minutesAudience: All agesThis musical comedy provides generous family entertainment with lively dance routines and
29、 constant action. Well-loved songs such as A Whole New World and Prince Ali will have members of the audience singing along. This timeless story and its beauty, energy and magic will take your breath away.Lion King the MusicalRun Time: 2 hours and 45minutes, including one intermission of 15 minutesA
30、udience: All agesThe Lion King musical was first staged on Broadway in 1997, when it achieved great success. In fact, the Lion King musical has won several awards over the years for the way that this popular story has been displayed and the cartoon characters really come to life in a very exciting w
31、ay when they reach the stage.The Book of MormonRun Time: 2 hours and 30 minutes, including one 15-minute intermissionAudience: Young teens and olderWinner of nine Tony Awards, including Best Musical and many other awards, the Book of Mormon is entertaining from start to finish and looks set to stay
32、on Broadway in the near future.Phantom of the OperaRun Time: 2 hours and 30 minutes, including one intermission of 15 minutesAudience: All agesThe box office revenue (票房收入) for this show is higher than for any other movie or stage production. Some people love it so much that they have seen it twice,
33、 perhaps even again and again. The opera has been playing continuously at Her Majestys Theatre in London since its first performance in 1986. And its not just audiences that love the show. Phantom has won many awards, including Olivier Awards and Tony Awards.21. If you want to see a play longer than
34、 2 hours and 30minutes, you can choose_.A. Aladdin the MusicalB. Lion King the MusicalC. The Book of MormonD. Phantom of the Opera22. The Book of Mormon_.A. is suitable for all agesB. will not be played on Broadway in the futureC. has won a lot of awardsD. is telling an unhappy story23. What do we k
35、now about the Phantom of the Opera from the text?A. Its box office revenue was the highest in 1986.B. It was first staged on Broadway.C. It has won two awards.D. It is worth seeing again and again.【答案】21. B 22. C 23. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个精彩的戏剧演出,包括演出的内容和时长等。【21题详解】细节理解题。根据“Lion King the Musical
36、”部分关键句“Run Time: 2 hours and 45minutes, including one intermission of 15 minutes”(运行时间:2小时45分钟,包括一次15分钟的幕间休息)可知,“Lion King the Musical”的演出时间为2小时45分钟,由此可知,如果你想观看超过2小时30分钟的戏剧,你可以选择“Lion King the Musical”。故选B项。22题详解】细节理解题。根据“The Book of Mormon”部分关键句“Winner of nine Tony Awards, including Best Musical an
37、d many other awards, the Book of Mormon is entertaining from start to finish and looks set to stay on Broadway in the near future.”(“The Book of Mormon”获得了九项托尼奖,包括最佳音乐剧奖和许多其他奖项,这部戏剧从头到尾都很有娱乐性,在不久的将来,它将继续留在百老汇。)可知,“The Book of Mormon”获得了九项托尼奖,包括最佳音乐剧奖和许多其他奖项,由此可知,“The Book of Mormon”赢得了很多奖项。故选C项。【23题
38、详解】细节理解题。根据“Phantom of the Opera”部分关键句“The box office revenue (票房收入) for this show is higher than for any other movie or stage production. Some people love it so much that they have seen it twice, perhaps even again and again.”(该剧的票房收入高于其他任何电影或舞台作品。有些人非常喜欢它,以至于他们已经看过两次了,甚至可能一次又一次。)可知,“Phantom of the
39、 Opera”很受人们欢迎,票房收入高于其他任何电影或舞台作品,有些人甚至一次又一次观看这部戏剧。由此可知,“Phantom of the Opera”值得一看再看。故选D项。BDespite the fact that motherhood has not been easy, Maxi Aubi believes that her son, Gianluca, has taught her much.Gianluca was born 13 years ago with Angelman Syndrome(天使综合症), a genetic disease. Maxi was never
40、afraid about the fact that she did not know what this condition was about. She had to get out there and face the music. “When he was a newborn baby, he used to cry all day long. He wouldnt eat or sleep. It was an endless cycle. We ran some tests and doctors told us his progress depended on us. But i
41、t was clear that something was wrong with him. So we visited several doctors and ran some other tests until he was five,” she explains.Despite all of this Maxi designed a treatment plan for Gianluca. It did not matter what he was suffering from; she believed love was the “medicine” that could cure h
42、im. She formed a group of ten people of different ages outside her family who were willing to help Gianlucas development. These people would come to her house in shifts from 9 AM to 7 PM with only one goal: to show Gianluca that he could achieve whatever he wanted. “We started encouraging him with g
43、ames. During those two or three years, he learnt how to walk and he made huge progress,” she remembers.Learning about her childs diagnosis(诊断) was a starting point for Maxi. To help relieve the pain of parents whose children suffered from the same condition, she created the Association for Parents c
44、oping with Angelman Syndrome (APSA) which currently has about a hundred families. Living with these children is very enriching. This is why the association is not only working to provide support and guidance for the families of children with this condition; it also wants to tell people that they can
45、 also learn from these children. “We want them to come and experience what we learnt from our children,” she says.24. What does the underlined phrase “face the music” in the second paragraph probably mean?A. Enjoy the music.B. Accept the situation.C. Finish ones work.D. Share the burden.25. How did
46、Maxi Aubi react to her sons illness?A. She was afraid.B. She felt helpless.C. She cried a lot about her sons suffering.D. She made a treatment plan for her son.26. The ten people in the group_.A. visited Maxis house to look after Gianluca in turnB. were Maxis relatives and friendsC. helped Gianluca
47、to design a study planD. were doctors contributing to the treatment of rare diseases27. What can we learn about Gianluca from the text?A. He complained his mother a lot about Angelman Syndrome.B. He liked playing games with people.C. He made great progress because of love.D. He ate and slept well wh
48、en he was a baby.【答案】24. B 25. D 26. A 27. C【解析】这是一篇记叙文。吉安卢卡天生患有天使综合症,母亲为他制定了治疗计划。在大家的爱护下,他取得了很大进步。【24题详解】短语猜测题。根据第二段第二句“Maxi was never afraid about the fact that she did not know what this condition was about. ”(马克西从不担心她不知道这种情况是怎么回事。)可知,此处是指她可以勇敢地接受事实。故选B。【25题详解】细节理解题。根据第三段第一句“Despite all of this,
49、Maxi designed a treatment plan for Gianluca.”(尽管如此,马克西还是为吉安卢卡设计了一个治疗方案。)可知,马克西面对儿子的病情为他制定了一个治疗方案。故选D。【26题详解】细节理解题。根据第三段第四句“These people would come to her house in shifts from 9 AM to 7 PM with only one goal: to show Gianluca that he could achieve whatever he wanted.”(这些人从早上9点到晚上7点轮班到她家里,只有一个目标:向吉安卢卡
50、展示,他可以实现任何他想要的。)可知,小组里的十个人轮流去照顾吉安卢卡。故选A。【27题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“We started encouraging him with games. During those two or three years, he learnt how to walk and he made huge progress”(我们开始用游戏鼓励他。在那两三年中,他学会了走路,进步很大。)可知,在妈妈和志愿者的爱里,吉安卢卡取得了很大进步。故选C。CIn “Social Robots for Education”, a study published la
51、st August in Science Robotics, the summary is: “Social robots can be used in education as private teachers or peer learners. They have been shown to be effective in increasing cognitive(认知的) and emotional results and have achieved results similar to those of human teaching on some tasks. This is lar
52、gely because of their physical presence, which traditional learning technologies lack.”The study showed a few reasons why educational robots are becoming a teaching fashion. Firstly, they can help cut school budgets. Secondly, teachers seem at a loss as there are growing numbers of students per clas
53、sroom. Besides, educational robots can meet the demand for greater personalization of students. Instead of just seating students in front of a computer screen with software to teach them,many teachers can choose a more interactive(互动的) educational experience through robots.“Robots are an ideal choic
54、e when the material to be taught requires direct physical presentation. For example, teaching physical skills, such as handwriting or basketball free throws, the study expressed. But, dont expect Siri or Alexa to replace real teachers right away.“Although robots can operate independently in certain
55、contexts, fully autonomous social teaching behavior in all environments remains difficult to achieve,” the study said. “Although automatic speech recognition and social signal processing have improved in recent years, speech recognition for younger users, for example, is still not strong enough for
56、most interactions.”Robots are already used for science, technology, engineering and math, which is called STEM education. “More and more educational robots are being developed because theyve been largely effective in teaching users topics like computer programming, AI and engineering, in a handson,
57、engaging way,” said Maria Jung, product public relations manager at DJI, developer of the RoboMaster S1.She said the Rob Master educational robot was created with the purpose of benefiting middle to high school students learning, both inside and outside of the classroom. It helps students become fam
58、iliar with the basics of robotics through simple controls.“The main functions of an educational robot are to provide an opportunity to see lessons come to life, educate users in an interesting way and provide an on going stream of learning with new content,” she added.28. According to the passage, w
59、hat can we know about educational robots?A. They keep students learning in front of a computer screen.B. They can be fully independent in recognizing speech.C. They can carry out autonomous social teaching wherever possible.D. They provide a more interactive educational experience for students and t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2018年秋人教版七年级语文上册(通用版)习题课件:课外古诗词诵读.ppt
