四川省棠湖中学2019-2020学年高一英语上学期第一次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 中学 2019 2020 学年 英语 上学 第一次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省棠湖中学2019-2020学年高一英语上学期第一次月考试题(含解析)本试卷分第卷(选择题,共100分)和第卷(非选择题,共50分)两部分。总分150分,考试时间120分钟。第卷 选择题(100分)注意事项:1答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号用0.5毫米的黑色墨水签字笔填写在答题卡上。并检查条形码粘贴是否正确。21-60小题选出答案后,用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔书写在答题卡对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3考试结束后,将答题卡收回。第一部分:听力(共两节,满分30分)听下面5段对话。每段对话后有一
2、个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How will the woman go to the town center?A. By bus. B. By train. C. By taxi.2.What will the man probably change?A. His jacket. B. His shirt. C. His tie.3.What is the womans plan for tonight ?A. To visit a friend. B. To see a movi
3、e . C. To go swimming .4.What are the speakers talking about ?A. A student. B. A book. C. A language.5What will the weather be like this afternoon?A. Rainy. B. Snowy. C. Sunny.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每
4、段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When will the speakers meet this Saturday ?A. At 7:00. B. At 7:15. C. At 7:30.7.What will the man probably do around 4?A. Watch a match. B. Do his homework. C. Attend a concert.听第7段材料,回答第8、9题。8.What color clothes is Mary in?A. Red. B. Blue. C. White.9.What will the man do
5、next?A. Go to talk to Anna. B. Invite Mary to his home . C. Introduce the woman to Mary.听第8段材料,回答第10-12题。10.Where did the mans family go last year?A. To Egypt. B. To Spain. C. To France .11.How many people are there in the mans family?A. Three. B. Four. C. Five.12.Whats the relationship between the
6、speakers ?A. Friends. B. Strangers. C. Workmates.听第9段材料,回答第13-16题。13.Why did the man come to America?A. To study. B. To work. C. To travel.14.Why does the man speak good English?A. He has stayed in America for a long time.B. He attended an international school.C. He learned it from his father.15.Whe
7、re is the man from?A. Beijing. B. Chengdu. C. Shanghai.16.Whats the probable relationship between the speakers?A. Friends. B. Relatives. C. Classmates.听第10段材料,回答第17-20题。17.When was Gucci started?A. In1921. B. In1925. C. In1953.18.Who was the second head of Gucci?A. Rodolfo. B. Ugo. C. Aldo19.How muc
8、h did the company lose in 1991?A. S50 million. B. S60 million. C. S90 million.20.What do we know about Maurizio?A. He didnt get along with Guccio.B. He wasnt a successful businessman.C. He wasnt a member of the Gucci family.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A
9、If you are looking for the place that has everything, there is only one place to visit, and thats New York. Its a whole world in a city.The World of Theater: All of New York is a stage. And it begins with Broadway. Where else can you find so many hit shows in one place? Only in New York!The World of
10、 Music: Spend an evening with Beethoven at Lincoln Center. Swing to the great jazz of Greenwich Village. Or rock yourself silly at the hottest dance spots found anywhere.The World of Art: From Rembrandt to Picasso. From Egyptian tombs to Indian teepees. Whatever kind of art you like, you will find i
11、t in New York.The World of Fine Dining: Whether its roast Beijing duck in Chinatown, lasagna in little Italy, or the finest French coq au vin found everywhere, there is world of great taste waiting for you in New York.The World of Sights: What other city has a Statue (雕塑) of Liberty? A Rockefeller C
12、enter? Or a Bronx Zoo? Where else can you take a horse-drawn carriage through Central Park? Only in New York!1. From the text we know that “Rembrandt” is most likely to be the name of a famous .A. actorB. painterC. cookD. musician2. Which of the following can visitors do only in New York?A. To enjoy
13、 a Beethoven concert.B. To taste the finest French coq au vin.C. To see the Statue of Liberty.D. To eat Roast Beijing Duck.3. This passage may be taken from .A. a handbook for English learnersB. a pocketbook for businessmenC. a guidebook for foreign travellersD. a storybook for local readers【答案】1. B
14、 2. C 3. C【解析】本文属于说明文,文章介绍了世界城市纽约的剧院、音乐、艺术、饮食及独特的景观。 。【1题详解】推理判断题。根据倒数第三段The World of Art: From Rembrandt to Picasso. From Egyptian tombs to Indian teepees. Whatever kind of art you like, you will find it in New York.可知,在美术世界一行,我们可以看到Rembrandt这个名人,那么他应该是一位美术上的名人,选项符合的只有B项,意思为画家,故本题选B。【2题详解】细节理解题。根据最
15、后一段The World of Sights: What other city has a statue of Liberty(自由女神像), a Rockefeller Centre or a Bronx Zoo? Where else can you take a horse-drawn carriage through Central Park, only in New York.可知,在纽约只能看自由女神像,故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段If you are looking for the place that has everything, there is only o
16、ne place to visit, and thats New York. Its a whole world in a city.可知,本文的第一段提到美国纽约拥有一切,是值得玩得好地方,介绍纽约很多好的东西,所以作者的意思是劝读者到纽约去参观游览,故本题选C。BWhat should a university education be in todays world and what should it mean? And what indeed is a university? How do we think about its duties and our duties?First,
17、 universities are about knowledge and the pursuit (追求) of truth. We believe in facts and in the power of the human mind to find them out. We regard education and learning as a way to human betterment and democratic government. Harvard is a research (研究) university, which means that people working he
18、re are making every effort to push the limits of knowledge in their fields. And as you learn, you are invited to be part of this adventure of discovery in and beyond classrooms, laboratories, libraries, and museums. You may finally write an essay when you graduate about 40 percent of last years stud
19、ents did a project in which you develop an interest, a problem of your own independent research or perhaps you will spend a summer as part of our students research village, living on campus together with other student researchers while you work closely with professors in order to get new knowledge.W
20、e believe that the pursuit of truth needs a series of testing, of discussion, and of debate. We are never so complacent as to believe we have perfectly gained the truth. We know there is always more to know, so we must be open to new ideas, to the possibility of being wrong. This needs all of us to
21、work with courage and generosity to be willing to take part in the great debate, open to others ideas and willing to change our views based on reason. But these are not just brain skills that we hope to develop in each of you. These are human abilities as well, and the willingness to be open to lear
22、ning and growth while new truths gradually appear and become known and understood to all.4. According to the author, a research university is a place where .A. progress can be made for human betterment and democratic governmentB. students must write an essay when they graduate from the universityC.
23、people work hard to make new discoveries in various fields of researchD. students live on campus with professors in order to get new knowledge5. What does the underlined word in paragraph 3 mean?A. quite pleasedB. too proudC. pretty sureD. very impatient6. Which of the fallowing is true according to
24、 paragraph 3?A. It takes both a long time and carefulness to complete the pursuit of truth.B. Making mistakes is acceptable because there is no end to knowledge learning.C. Human abilities are more important than brain skills in the pursuit of truth.D. We should be willing to change our views if oth
25、ers point out they are wrong7. Whats the purpose of this passage?A. To describe what a research university is like.B. To give suggestions to those who are graduating.C. To encourage those what eve just entered college.D. To express the importance of looking for truth.【答案】4. C 5. B 6. B 7. C【解析】作者论述了
26、自己眼中的大学教育和大学的职责,鼓励那些刚上大学的人要不怕失败,积极探索新知识,在自己的领域有新发现。【4题详解】C细节推理题。根据第二段Harvard is a research (研究) university, which means that people working here are making every effort to push the limits of knowledge in their fields.可知作者认为研究性大学应该是在这里工作的人们尽最大努力在各个研究领域有新发现。故选C.【5题详解】B猜测词义题。此处指我们从不自满,以为自己完全掌握了真理。compl
27、acent“自满的,满足的”,与too proud同义,故选B.【6题详解】B推理判断题。根据第三段We know there is always more to know, so we must be open to new ideas, to the possibility of being wrong.我们知道总有许多未知的知识,所以我们必须对新想法持开放态度,有可能犯错。由此可知犯错是难免的,是可接受的。故选B.【7题详解】C推理判断题。作者论述了自己眼中的大学教育和大学的职责,目的是鼓励那些刚上大学的人要不怕失败,积极探索新知识,在自己的领域有新发现。故选C.【名师点睛】做词义猜测题
28、时,要根据词、词组、句子所在的语境上下文来判断其意义。因此熟练掌握一些猜词技巧是做好这类题的关键。命题者在出这类题时惯用常规词义来麻痹考生,我们要特别注意熟词生义,切不可脱离语境主观臆断。1.根据定义或上下文解释进行猜测有时短文中出现一个需要猜测其意义的词或短语,下面接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。例如:It will be very hard but also very brittlethat is, it will break easily.从后面that is(也就是说)的解释中我们可以了解到brittle 是“脆”的意思。小题2此处指我们从不自满,以为自己完全
29、掌握了真理。complacent“自满的,满足的”,与too proud同义,故选B.2.根据同位关系进行猜测阅读中出现的难词有时后面紧跟一个同位语,对前面的词进行解释,这时可利用同位关系对前面或后面的词义或句意进行猜测。例如:The “Chunnel”, a tunnel(隧道) connecting England and France, is now complete.此句中a tunnel connecting England and France是Chunnel的同位语。因此The “Chunnel”就是英法之间的海底隧道。3.根据构词法(前缀、后缀、复合、派生等)进行猜测在英语中,
30、有很多词可以在前面加前缀,在后面加后缀,从而构成一个词,乍看起来,这个词可能是新词,但掌握了一定的构词知识,就不难猜出它的词义。例如:“Our parties are aimed for children 2 to 10,” Anaclerio said, “and theyre very interactive and creative in that they built a sense of drama based on a subject.”文中interactive是由前缀inter-(相互的)和active(活动的,活跃的)而构成的,同时根据上下文的意思可以判断,该词的含义应是“互
31、动的”。4.根据转折或对比关系进行猜测根据上下句的连接词,如but, however, otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义,来确定另一句的含义。另外,分号也可以表示转折、对比或不相干的意义。例如:A childs birthday party doesnt have to be a hassle; it can be a basket of fun.从前后两句的意思可以看出,hassle和a basket of fun肯定是近乎相反的意义。所以不难判断hassle的意思是“困难,麻烦”。CShe was returning from teaching ou
32、t in a small community. It was a black, moonless night, and a heavy snow was falling.She thought back to the time when she had first started teaching out in small communities. During those days she had always picked up hitchhikers (搭便车者), until the day her sister told her that one of her friends had
33、 been shot in the head by a hitchhiker, all because she had stopped out of kindness to help him during a storm.Her family didnt stop worrying about her safety over the hitchhikers until the family heard the promise: “No more hitchhikers!” The snow that night was making her think back to this.Then sh
34、e saw a man waving. She slowed down for him, but as he ran toward the car in the dark, she shook with fear. Yet she thought that if he was truly in need, she couldnt leave him here in this storm.The stranger explained that his car was dead, and she told him to get in. They drove for an hour into the
35、 next city and she took him to a convenience store. She waited until he had made a call. When he reported back to her that a family member would soon come to pick him up, she wished him well and then left.Tears fell on her cheeks as she drove away. It felt as though she had been holding her breath f
36、or an hour.“I hope theyll understand why I had to break my promise,” she thought.8. What made the womans family worried about her safety?A. She had been hurt by a hitchhiker.B. A friend of her sisters was killed by a hitchhiker.C. There were often snowstorms on her way home.D. Her car often broke do
37、wn on her way home.9. The stranger asked for help because _.A. his car had broken downB. he wanted to rob herC. he couldnt find his way homeD. he couldnt get in touch with his friends10. What can we know about the woman from the passage?A. She was sorry to pick up the stranger.B. She felt too tired
38、to breathe.C. She had been afraid of being with the stranger.D. She had been too careful when driving in the storm.11. What would be the best title for this passage?A. A safety problemB. An important hitchhikerC. A friendly strangerD. A broken promise【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】本文为记叙文,文章主要介绍了作者搭载陌生
39、人的事情。【8题详解】细节理解题。根据前文until the day her sister told her that one of her friends had been shot in the head by a hitchhiker, all because she had stopped out of kindness to help him during a storm.可知家人担心她的原因是因为她妹妹的朋友因为搭载了搭便车的人被杀害了,所以B正确。【9题详解】细节理解题。根据文章第四段The stranger explained that his car was dead,可知陌
40、生人寻求帮助的原因是车子坏了,所以A正确。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段It felt as though she had been holding her breath for an hour.可知她其实哪一个小时都很害怕,所以C正确。【11题详解】主旨大意题。根据文章的内容可知作者承诺家人不再搭载搭便车的人,但处于好心,还是帮助了一位陌生人,所以D正确。DTime: 7:00 A.M. Emily Stupi dives into (跳进) the pool. Cold water hits her, and its hard to catch her breath. Pull
41、ing her arms through the water, Emily begins her first of eight laps (圈). She wants to complete the triathlon (铁人三项).Emily shakes with cold as she gets out of the pool. Along with three hundred other children and adults, she heads into the one-mile run, followed by a four-and-a-half-mile bike ride.T
42、he triathlon is being held in Glendale, Arizona, and the temperature is freezing on the late-October morning. But seeing her fathers warm smile makes Emily forget about the cold.Emily feels lucky to have her father here today. Three years ago, doctors discovered that he had skin cancer. His treatmen
43、ts made him feel tired and sick, but he believed he was going to get better. Emily says, “Courage is something that all people have inside, and they use it to make the world a brave and happy place. My dad showed great courage when he got cancer.”Emily asked a lot of questions about her fathers illn
44、ess. Her mom says, “We had a family discussion and gave her all the facts. We talked about what cancer is and how money is raised for aid (援助) and research.”Emily made a promise to herself and to her family that she would compete in the triathlon to raise money to help cancer patients. She trained h
45、ard for three months, swimming, running and biking several times a week. She then sent out 150 letters asking for donations (捐赠). Her dad matched the money, and Emily gave $7,000 to the American Cancer Society.Emily says she was nervous on the day of the race. “My stomach felt weak, and the water wa
46、s cold.” But Emily completed the race and lived up to her promise to help fight cancer.12. What is Emily doing at 7:00 A. M.? A. She is competing in a race.B. She is training for the triathlon.C. She is swimming as a warm-up.D. She is teaching children swimming.13. When Emilys father had cancer, he
47、_.A. felt lonely and hopelessB. refused to receive treatmentC. hid his illness from his familyD. fought against the disease bravely14. In order to help cancer patients, Emily _.A. wrote to the American Cancer Society for helpB. decided to take part in a sports competitionC. completed the triathlon a
48、nd raised $7,000D. researched on cancer for three months15. What words can best describe Emily?A. Careful and generous.B. Friendly and humorous.C. Easy-going and hard-working.D. Kind-hearted and strong-willed.【答案】12. A 13. D 14. B 15. D【解析】本文是记叙文。文章主要介绍了一个女孩通过参加体育比赛来帮助癌症患者的故事。【12题详解】细节理解题。根据第一段中的She
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
