北京市昌平区新学道临川学校2021届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市昌平区新学道临川学校2021届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 北京市 昌平区 新学 道临川 学校 2021 届高三上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、 2020-2021学年度第一学期期末考试高三英语试卷考试时间:120分钟 满分:150分本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第卷注意事项:1. 答第卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。不能答在本试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都
2、有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是 C。1. What does the woman want to do?A. Find a place. B. Buy a map. C. Get an address.2. What will the man do for the woman?A. Repair her car. B. Give her a ride. C. Pick up her aunt.3. Who might Mr. Peterson be?A.
3、 A new professor. B. A department head. C. A company director.4. What does the man think of the book?A. Quite difficult. B. Very interesting. C. Too simple.5. What are the speakers talking about?A. Weather. B. Clothes. C. News.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
4、,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why is Harry unwilling to join the woman?A. He has a pain in his knee. B. He wants to watch TV. C. He is too lazy.7. What will the woman probably do next?A. Stay at home. B. Take Harry to hospital. C. Do some exe
5、rcise.听第7段材料,回答第8、9题。8. When will the man be home from work?A. At 5:45. B. At 6:15. C. At 6:50.9. Where will the speakers go?A. The Green House Cinema. B. The New State Cinema. C. The UME Cinema.听第8段材料,回答第10至12题。10. How will the speakers go to New York?A. By air. B. By taxi. C. By bus.11. Why are th
6、e speakers making the trip?A. For business. B. For shopping. C. For holiday.12. What is the probable relationship between the speakers?A. Driver and passenger. B. Husband and wife. C. Fellow workers.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does this conversation probably take place?A. In a restaurant. B. In an of
7、fice. C. In a classroom.14. What does John do now?A. Hes a trainer. B. Hes a tour guide. C. Hes a college student.15. How much can a new person earn for the first year?A. $10,500. B. $12,000. C. $15,000.16. How many people will the woman hire?A. Four. B. Three. C. Two.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long
8、has the speaker lived in a big city?A. One year. B. Ten years. C. Eighteen years.18. What is the speakers opinion on public transport?A. Its comfortable. B. Its time-saving. C. Its cheap.19. What is good about living in a small town?A. Its safer. B. Its healthier. C. Its more convenient.20. What kin
9、d of life does the speaker seem to like most?A. Busy. B. Colourful. C. Quiet.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ASPORTS EVENTSBASKETBALLCentral Sports Centre, City Road.All Stars vs Rockets, Saturday 8:30 p.m. $12Northerners vs Tigers, Sunday no
10、on $14BUSH WALKINGMeet at Wanda Station, Saturday 9:00 a.m. sharp for 3-hour walk to Canary Mountains. $7, call 341-5432.Meet at Westley Station, Sunday 9:00 a.m. sharp for a full day walk to Wombak Valley. $5, call 341-8643: Bring your own lunch.SOCCERSt Martins Sports CentreSt Martins vs Doonsberg
11、, Saturday 2:00 p.m. $8Eastside Central vs Light Hill, Sunday 2:00 p.m. $8Neill Park Recreation CentreNeill Park vs Robinson, Saturday 2:00 p.m. $11Essen vs Springwood, Sunday 2:00 p.m. $11LAWN BOWLSTans Town B.CTans Town vs White Vale, Saturday 9:00 p.m. $10Wake Hill B.C.Wake Hill vs Coils, Saturda
12、y 2:00 p.m. $91. _ sports events are to be held at Saturday 2:00 p.m. according to the passage.A. TwoB. ThreeC. FourD. Five2. You may find the passage most probably in a _.A. handbook about tourB. notice about sportsC. magazine about ball matchesD. blog about match reviews3. If you have $18, you can
13、 go to both _.A. All Stars vs Rockets and the bushwalking at Westley StationB. Wake Hill vs Colls and Essen vs SpringwoodC. Neill Park vs Robinson and Eastside Central vs Light HillD. St Matins vs Doonsberg and Northerners vs Tigers【答案】1. B 2. B 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章给出了不同体育赛事的具体时间和票价。【1题详解】细节理解题。根据
14、SOCCER部分的“St Martins vs Doonsberg, Saturday 2:00 p.m. $8(St Martins vs Doonsberg,周六下午两点,8美元)”和“Neill Park vs Robinson, Saturday 2:00 p.m. $11(尼尔公园vs罗宾逊,周六下午两点,11美元)”,以及根据LAWN BOWLS部分的“Wake Hill vs Coils, Saturday 2:00 p.m. $9(维克山vs线圈,周六下午2点,9美元)”,可知,将在周六下午2点举行的体育赛事有3场。故选B项。【2题详解】推理判断题。阅读全文可知,本文主要介绍将
15、要举办的比赛的时间和票价,由此可推断,这些信息来自一份关于体育的广告布告。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章内容可知:“All Stars vs Rockets”票价为12美元;“the bushwalking at Westley Station”票价为5美元,总票价为17美元;“Wake Hill vs Colls”票价为9美元“Essen vs Springwood”票价为11美元,总票价为20美元;“Neill Park vs Robinson”票价为11美元,“Eastside Central vs Light Hill”票价为8美元,总票价为19美元;“St Matins
16、vs Doonsberg”票价为8美元,“Northerners vs Tigers”票价为14美元,总票价为22美元. 如果有18美元,可以去“All Stars vs Rockets”和“ the bushwalking at Westley Station”故选A项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事发生的地点、情节的发展和人物之间的关系。例如,第3题,根据文章内容可
17、知:“All Stars vs Rockets”票价为12美元;“the bushwalking at Westley Station”票价为5美元,总票价为17美元;“Wake Hill vs Colls”票价为9美元“Essen vs Springwood”票价为11美元,总票价为20美元;“Neill Park vs Robinson”票价为11美元,“Eastside Central vs Light Hill”票价为8美元,总票价为19美元;“St Matins vs Doonsberg”票价为8美元,“Northerners vs Tigers”票价为14美元,总票价为22美元.
18、如果有18美元,可以去“All Stars vs Rockets”和“ the bushwalking at Westley Station”故选A项。BArjuns AppsOne stormy day, twelve-year-old Arjun Kumar was late getting home from school. It had been raining heavily near his school in Chennai, India. This delayed his school bus, and when he finally arrived, Arjuns paren
19、ts were worried.His parents concern gave Arjun an idea hed create an app, which can tell parents the location of their childrens school bus. While researching different ways to write apps, Arjun located an online programming tool on the website of the Massachusetts Institute of Technology. MIT was m
20、aking the tool, called App Inventor, available to anyone who wanted to use it. As the motto on MITs website states, “Anyone Can Build Apps That Impact the World.”Arjun got to work doing just that. Using App Inventor, he created an app called “Ez School Bus Locator.” If a school introduced this app i
21、nto its bus system, parents could log on to see the locations and estimated arrival times of their childrens school bus. Like other mapping apps, Ez School Bus Locator relied on GPS. GPS helps users determine their location, based on signals from a set of twenty-four satellites that orbit Earth. GPS
22、-based apps calculate the location of a device by measuring the distances from three different GPS satellites. Thats how Arjuns app determined where the buses were located.The app could also confirm whether individual children were on the bus. Ez School Bus Locator used a specific bar code to identi
23、fy each student. Students checked in when they got on and off the bus by using bar codes on their phones. As the bus driver drove, the app sent automatic messages to parents.Does Ez School Bus Locator sound like a good idea? MIT thought so. In 2012, MIT held a contest to honor the best apps that had
24、 been created using App Inventor. Arjuns app won first place in the K-8 division, and in 2013, the app was available for purchase online.Arjun didnt stop there. He continued developing new apps and he even started his own software development company. When asked for pointers for other young inventor
25、s, Arjun advised, “Look for problems around you, and get inspired from them. Youll see a lot of opportunities to use your skills to make this world a better place to live!”4. What is the passage mainly about?A. The life of inventor Arjun Kumar.B. A students invention of a bus locator app.C. How App
26、Inventor helped Arjun write an app.D. How the rainy weather in India affected traffic.5. What do we know about Arjuns app from the passage?A. It could be downloaded online for free.B. It helped the children know where they were.C. It was introduced by Arjun into the school bus system.D. It used bar
27、codes to track which children were on board.6. Why did Arjun continue to work on software development?A. To inspire more young inventors.B. To win many awards for his inventions.C. To solve problems that he saw in the world.D. To earn money to continue his education at MIT.7. What can we learn from
28、Arjun Kumars story?A. Youth means limitless possibilities.B. A man owes his success to his family support.C. If you dont aim high, you will never hit high.D. Good problem solvers are problem finders first.【答案】4. B 5. D 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一个名叫Arjun Kumar的学生开发了一款软件,可以告诉父母孩子的校车的位置。文章介绍了这款软
29、件的工作原理以及软件所取得的成就。【4题详解】主旨大意题。根据第二段中“His parents concern gave Arjun an idea hed create an app, which can tell parents the location of their childrens school bus.(父母的担心给了Arjun一个想法他要开发一个应用程序,可以告诉父母孩子的校车的位置)”结合文章主要介绍了一个名叫Arjun Kumar的学生开发了一款软件,可以告诉父母孩子的校车的位置。文章介绍了这款软件的工作原理以及软件所取得的成就。由此可知,这篇文章主要讲了一个学生发明的公
30、共汽车定位程序。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第四段中“Ez School Bus Locator used a specific bar code to identify each student.( Ez校车定位器使用特定的条形码来识别每个学生)”可知,Arjun的应用程序使用条形码来追踪车上的儿童。故选D。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“Arjun didnt stop there. He continued developing new apps and he even started his own software development company. When a
31、sked for pointers for other young inventors, Arjun advised, “Look for problems around you, and get inspired from them. Youll see a lot of opportunities to use your skills to make this world a better place to live!”(Arjun并没有就此止步。他继续开发新的应用程序,甚至成立了自己的软件开发公司。当被问及其他年轻发明家的建议时,Arjun建议道:“寻找身边的问题,并从中获得灵感。你会看
32、到很多运用你技能的机会来让这个世界变得更美好!”)”可知,Arjun继续从事软件开发工作,是为了解决他在世界上看到的问题。故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章内容可知,Arjun Kumar因为暴风雨回家很晚,父母很担心这一问题中得到启发,从而开发了一款应用程序,可以告诉父母孩子的校车的位置。同时他并没有因此而止步,而是继续从事软件开发工作,来解决他在世界上遇到的问题。由此推知,Arjun Kumar的故事告诉我们:好的问题解决者首先是发现问题的人。故选D。CA century ago, millions of Quino checkerspot butterflies flew abov
33、e Southern California. Each about the size of a paperclip, the Quinos hatched in great numbers each spring.Toward the end of the twentieth century, however, the development of farms and cities dramatically reduced the butterflys habitat. By 1997, the population of the Quinos had declined to a tiny a
34、mount of its historical numbers.The Quinos situation continued to worsen. Wildfires burned much of its habitat, and temperatures were getting warmer and drier, making the environment more difficult to the butterflys host plant called the dwarf plantain.Scientists knew that Quino caterpillars relied
35、on the dwarf plantain as a food source. Each spring, the adult female butterflies laid eggs on dwarf plantains. When the caterpillars hatched, they fed on the plantain leaves. However, in the hot, dry summer, the plantains died off. The caterpillars responded by entering a state called diapause. The
36、n, when normal winter rains came and the plantains flowers came out again, the caterpillars came back to life and started eating. Once theyd grown large enough, the caterpillars formed pupae and emerged as adult butterflies. This strategy worked well in most years, but as average temperatures rose a
37、nd rainfall decreased, the caterpillars werent getting sufficient food, and fewer developed into butterflies.Because the area where they lived was surrounded by developed cities and desert landscapes, the Quinos had limited options. They took off anyway, flying eastward into the hills. They landed i
38、n mountainous open spaces east of Los Angeles and San Diego. They found no dwarf plantains there. The females began laying their eggs on the leaves of other plants, primarily the Collinsia concolor. These plants remained green longer into the summer months. When the caterpillars Quinos survived, and
39、 their numbers grew in their new home.Scientists were surprised when they began encounter innumerous Qunios in the eastern hills. They were cheered to learn that these small insects had adapted to changing conditions. The Quinos demonstrated the toughness needed to survive by finding not only a new
40、habitat, but a new food source, too.Meanwhile, scientists had been raising Quino caterpillars in a lab and released hundreds of caterpillars into protected areas around San Diego. Between the efforts of scientists and the butterflies own actions, more of those colorfully checkered wings may soon be
41、seen fluttering above the Southern California skies.8. From the passage, we know Quino checkerspot butterflies in Southern California _.A. were an endangered speciesB. couldnt survive the winter coldC. were very adaptable to environmental changesD. couldnt respond to the food shortage on their own9.
42、 How did Quino checkerspot butterflies adapt to changed conditions?A. They travelled to a new habitat.B. They found new dwarf plantains.C. They laid more eggs on host plants.D. They learned to fly high up in the mountains10. What does the underlined word “diapause” in Paragraph 4 probably mean?A. Dy
43、ing from hunger.B. Stopping bodily functions.C. Becoming more active.D. Surviving the hot summer.11. Which of the following would be the best title for the passage?A. Quino Checkerspot Butterflies: Get HelpB. Quino Checkerspot Butterflies: EndangeredC. Quino Checkerspot Butterflies: Small, but Stron
44、gD. Quino Checkerspot Butterflies: Find a New Habitat【答案】8. A 9. A 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一种名为Quino checkerspot的蝴蝶濒危物种,面临生存环境的改变,它们选择飞往新的栖息地,并在那里找到了新的食物来源,证明了它们生存所需的韧性。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Toward the end of the twentieth century, however, the development of farms and cities dramatically redu
45、ced the butterflys habitat. By 1997, the population of the Quinos had declined to a tiny amount of its historical numbers.(然而,到了20世纪末,农场和城市的发展大大减少了蝴蝶的栖息地。到1997年,Quino checkerspot蝴蝶的数量已经下降到历史上的一小部分)”以及第三段“The Quinos situation continued to worsen. Wildfires burned much of its habitat, and temperatures
46、 were getting warmer and drier, making the environment more difficult to the butterflys host plant called the dwarf plantain.(Quino checkerspot蝴蝶的情况继续恶化。野火烧毁了它的大部分栖息地,气温变得越来越暖和和干燥,使得这种蝴蝶的寄主植物矮车前草生存环境更加困难)”可知,南加州的Quino checkerspot蝴蝶是一种濒危物种。故选A。【9题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“They took off anyway, flying eastwar
47、d into the hills. They landed in mountainous open spaces east of Los Angeles and San Diego. They found no dwarf plantains there.(他们还是起飞了,向东飞进了山里。他们降落在洛杉矶和圣地亚哥东部的开阔山区。他们在那里没有找到矮车前草)”以及倒数第二段中“The Quinos demonstrated the toughness needed to survive by finding not only a new habitat, but a new food sour
48、ce, too.( Quino checkerspot蝴蝶不仅能找到新的栖息地,还能找到新的食物来源,这证明了它们生存所需的韧性)”可知,Quino checkerspot蝴蝶去了一个新的栖息地来适应变化的环境。故选A。【10题详解】词义猜测题。根据画线词上文“When the caterpillars hatched, they fed on the plantain leaves. However, in the hot, dry summer, the plantains died off. The caterpillars responded by entering a state c
49、alled”以及后文“Then, when normal winter rains came and the plantains flowers came out again, the caterpillars came back to life and started eating.(然后,当正常的冬雨来了,车前叶的花又长出来了,毛毛虫又活了过来,开始进食)”可知,幼虫孵化后,以车前叶为食。然而,在炎热干燥的夏季,车前叶相继死亡,毛毛虫的反应是进入一种停止身体机能的状态,等到冬雨来临,车前叶的花又长出来了,毛毛虫才再次恢复生机并进食。即画线词意思是“停止身体机能”。故选B。【11题详解】主旨
50、大意题。根据倒数第二段中“They were cheered to learn that these small insects had adapted to changing conditions. The Quinos demonstrated the toughness needed to survive by finding not only a new habitat, but a new food source, too. (得知这些小昆虫已经适应了不断变化的环境,他们感到很高兴。Quino checkerspot蝴蝶不仅能找到新的栖息地,还能找到新的食物来源,这证明了它们生存所需
51、的韧性)”结合文章主要介绍了一种名为Quino checkerspot的蝴蝶濒危物种,面临生存环境的改变,它们选择飞往新的栖息地,并在那里找到了新的食物来源,证明了它们生存所需的韧性。可知,C选项“Quino checkerspot蝴蝶:微小但坚强”最符合文章标题。故选C。DAs Artificial Intelligence(AI) becomes increasingly sophisticated, there are growing concerns that robots could become a threat. This danger can be avoided, accor
52、ding to computer science professor Stuart Russell, if we figure out how to turn human values into a programmable code.Russell argues that as robots take on more complicated tasks, its necessary to translate our morals into AI language.For example, if a robot does chores around the house, you wouldnt
53、 want it to put the pet cat in the oven to make dinner for the hungry children. “You would want that robot preloaded with a good set of values, ” said Russell.Some robots are already programmed with basic human values. For example, mobile robots have been programmed to keep a comfortable distance fr
54、om humans. Obviously there are cultural differences, but if you were talking to another person and they came up close in your personal space, you wouldnt think thats the kind of thing a properly brought-up person would do.It will be possible to create more sophisticated moral machines, if only we ca
55、n find a way to set out human values as clear rules.Robots could also learn values from drawing patterns from large sets of data on human behavior. They are dangerous only if programmers are careless.The biggest concern with robots going against human values is that human beings fail to so sufficien
56、tly test and theyve produced a system that will break some kind of taboo.One simple check would be to program a robot to check the correct course of action with a human when presented with an unusual situation.If the robot is unsure whether an animal is suitable for the microwave, it has the opportu
57、nity to stop, send out beeps, and ask for directions from a human. If we humans arent quite sure about a decision, we go and ask somebody else.The most difficult step in programming values will be deciding exactly what we believe in moral, and how to create a set of ethical rules. But if we come up
58、with an answer, robots could be good for humanity.12. What does the author say about the threat of robots?A. It may constitute a challenge to computer progranmers.B. It accompanies all machinery involving high technology.C. It can be avoided if human values are translated into their language.D. It h
59、as become an inevitable peril as technology gets more sophisticated.13. What would we think of a person who invades our personal space according to the author?A. They are aggressive.B. They are outgoing.C. They are ignorant.D. They are ill-bred.14. How do robots learn human values?A. By interacting
60、with humans in everyday life situations.B. By following the daily routines of civilized human beings.C. By picking up patterns from massive data on human behavior.D. By imitating the behavior of property brought-up human beings.15. What is most difficult to do when we turn human values into a progra
61、mmable code?A. Determine what is moral and ethical.B. Design some large-scale experiments.C. Set rules for man-machine interaction.D. Develop a more sophisticated program.【答案】12. C 13. D 14. C 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了随着人工智能(AI)变得越来越复杂,人们越来越担心机器人可能成为一种威胁。根据计算机科学教授斯图尔特罗素的说法,如果我们能把人类的价值观转化为可编程的代码,这种危
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444098.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
