分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 19

类型北京市海淀区2021-2022学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:444365
  • 上传时间:2025-12-05
  • 格式:DOCX
  • 页数:19
  • 大小:323.75KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    北京市 海淀区 2021 2022 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
    资源描述:

    1、海淀区高一年级练习英语考生须知:1.本试卷共8页,共四部分,51道小题。满分100分。考试时间90分钟。2.在试卷和答题纸上准确填写学校名称、班级名称、姓名。3.试题答案一律填涂或书写在答题纸上,在试卷上作答无效。4.在答题纸上,选择题用2B铅笔作答,其余题用黑色字迹签字笔作答。5.考试结束,请将本试卷和答题纸一并交回。第一部分:听力理解(共三节,20分)第一节(共4小题;每小题1分,共4分)听下面4段对话。每段对话后有一道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话你将听一遍。1. What does the

    2、man want to buy?A. A mobile phone. B. A bicycle. C. A basketball.2. What does the woman ask the man to do?A. Move fast. B. Buy some drink. C. Save her place.3. What will the speakers do on Saturday?A. Go sailing. B. Go swimming. C. Go waterskiing.4. What does the woman like to eat?A. Burgers and Fre

    3、nch fries. B. Burgers and salads. C. Burgers with cheese.第二节(共8小题;每小题1分,共8分)听下面4段材料。每段材料后有几道小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段材料前,你将有5秒钟的时间阅读每小题。听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间。每段材料你将听两遍。听第5段材料,回答第5至6题。5. Why does the man feel upset?A. Because he lost the game. B. Because he was hit by a ball. C. Because he failed to

    4、 go dancing.6.What does the woman advise the man to do?A.Relax more. B.Believe in himself. C.Take the game seriously.听第6段材料,回答第7至8题。7.What does the woman want to build for her school project?A.A model house. B.A model car. C.A bookshelf.8.What should the woman do first according to the man?A.Draw up

    5、 a design. B.Collect old boxes. C.Create a model.听第7段材料,回答第9至10题。9.Where does the conversation most probably take place?A.In a job interview. B.At a news studio. C.On a talk show.10.What do we know about the man?A.He has been acting for many years.B.He has made more than 80 films.C.He will retire in

    6、 the near future.听第8段材料,回答第11至12题。11.What is the most important requirement to join the club?A.To be kind. B.To be brave. C.To be social.12.What does the club mainly focus on?A.Gathering students to be close to nature.B.Offering chances to make new friends.C.Organizing some outdoor activities.第三节(共4

    7、小题;每小题2分,共8分)听下面一段材料,完成第13至16四道小题,每小题仅填写1个词。听材料前,你将有20秒钟的时间阅读试题,听完后你将有60秒钟的作答时间。这段材料你将听两遍。Ways to Stay PositiveThink about the good things Fight off the negative 13 Worry less and enjoy life moreEat 14 and stay fit Directly affect how you feel on the outside 15 your mental and physical well-beingBe

    8、kind to others Make you feel great Put a 16 on your face第二部分:知识运用(共两节,30分)第一节(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。A Good-luck DumplingWhen I was in my middle age, something terrible happened to me. As I was away from _1_ for almost a year, my wife and children were

    9、extremely worried. And my mother, already in her eighties, was on the edge of a nervous breakdown.On the eve of the Spring Festival, I was finally allowed to return home. Mother looked at me, her eyes filled with _2_. But soon she said, “Lets start making dumplings for the Festival.” And then an ide

    10、a _3_ her, “Lets put in a coin and make a good-luck dumpling. Whoever eats it will be blessed (有福).”While making the good-luck dumpling my mother secretly made a(n)_4_ on it. She pretended nothing had happened, but the trick didnt escape my _5_.After Mother boiled the dumplings all by herself, she p

    11、ut the good-luck dumpling on top of the others in a bowl on purpose and pushed the bowl to me. Feeling loved, I stared at her in _6_ eyes.I had thought it would give her a lovely surprise if she ate the good-luck dumpling. Taking the opportunity when she went to the kitchen, I put the dumpling into

    12、her bowl. Obviously, when Mother returned, she didnt _7_ it and went on eating with her eyes on me all the time. “Ouch!” suddenly she cried out. The coin had hurt her teeth.“Oh, Granny is blessed”, my wife _8_.“I. how come?” Mother was _9_. Just at that moment, the coin fell out of her mouth.So I jo

    13、ined my wife and children, “Granny is blessed! Mother is blessed!”Mother burst into laughter, and then tears, as my wife and I _10_ with her all her sadness and joy.1. A. marketB. officeC. factoryD. home2. A. disbeliefB. curiosityC. horrorD. calm3 A. interestedB. impressedC. struckD. changed4. A. ma

    14、rkB. decisionC. tryD. note5. A. handsB. mindC. lipsD. eyes6. A. anxiousB. sorrowfulC. gratefulD. sincere7. A. takeB. noticeC. acceptD. permit8. A. arguedB. cheeredC. warnedD. suggested9. A. touchedB. inspiredC. confusedD. attracted10. A. sharedB. discussedC. rememberedD. found【答案】1. D 2. A 3. C 4. A

    15、 5. D 6. C 7. B 8. B 9. C 10. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了离家很久的作者,在返回家中时,思念成疾的母亲为他做幸运饺子的感人故事。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:由于我离家将近一年了,我的妻子和孩子们都非常担心。A. market市场;B. office办公室;C. factory工厂;D. home家。根据下文“On the eve of the Spring Festival, I was finally allowed to return home.”可知,在春节前夕,我终于获准回家了,所以此处是说我离开家已将近一年,我的妻子和孩子们都非

    16、常担心。故选D项。【2题详解】考查名词词义辨析。句意:母亲看着我,眼里充满了怀疑。A. disbelief怀疑;B. curiosity好奇;C. horror荣耀;D. calm平静。根据上文“And my mother, already in her eighties, was on the edge of a nervous breakdown.”可知,我离家近一年,母亲非常想念我,所以在我返回到家中时,她难以置信我回来了。故选A项。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:然后她想到了一个主意:“我们放一枚硬币,做一个幸运饺子。谁吃到,谁就有福气。”A. interested使感兴趣;B.

    17、impressed对印象深刻;C. struck击中;D. changed改变。根据上文“Lets start making dumplings for the Festival.”可知,母亲开始只是要为春节做饺子,所以做一个幸运饺子,这是她后来想到的一个主意。An idea struck sb.意思是“某人突然想到一个主意”。故选C项。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:在做这个幸运饺子的时候,母亲偷偷地在上面做了个标记。A. mark标记;B. decision决定;C. try尝试;D. note笔记。根据下文“she put the good-luck dumpling on top

    18、of the others in a bowl on purpose and pushed the bowl to me.”可知,母亲在饺子煮好后,准确地找到这个幸运饺子并放到了我的碗里,所以说她在包饺子时就做好了标记。故选A项。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:她假装什么也没发生,但这个伎俩没有逃脱我的眼睛。A. hands手;B. mind思想;C. lips嘴唇;D. eyes眼睛。根据下文“Feeling loved, I stared at her in _6_ eyes.”可知,在母亲把幸运饺子特意放在我的碗里时,我感受到了被爱,并且感激地看着她,说明我早已发现她做了标记的真相。

    19、故选D项。【6题详解】考查形容词词义辨析。句意:我感受到了被爱,所以我充满感激地看着她。A. anxious焦急的;B. sorrowful伤心的;C. grateful感激的;D. sincere真诚的。根据上文“she put the good-luck dumpling on top of the others in a bowl on purpose and pushed the bowl to me.”和“Feeling loved”可知,母亲把幸运饺子特意放在我的碗里,由此我感受到了母亲的爱,所以我充满感激地看着她。故选C项。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:母亲回来了,她没有注

    20、意到放在她碗里的幸运饺子,继续吃饭,眼睛一直看着我。A. take拿走;B. notice注意;C. accept接受;D. permit允许。根据下文“and went on eating with her eyes on me all the time”可知,母亲继续吃饭时,眼睛一直看着我,所以她没有注意到我把那个幸运饺子放在她的碗里了。故选B项。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:“哦,奶奶最有福气”,我的妻子欢呼道。A. argued争论;B. cheered欢呼;C. warned警告;D. suggested建议。根据上文“Whoever eats it will be bless

    21、ed (有福的).”可知,谁吃到幸运饺子,谁就有福气,所以妻子会欢呼,为母亲吃到幸运饺子而高兴。故选B项。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:“为什么是我?”母亲很迷惑。A. touched被感动的;B. inspired受鼓舞的;C. confused迷惑的;D. attracted被吸引的。根据上文“she put the good-luck dumpling on top of the others in a bowl on purpose and pushed the bowl to me.”和“I. how come?”可知,母亲把幸运饺子特意放在我的碗里,所以现在她自己却吃到了它

    22、,她感到很迷惑不解。故选C项。【10题详解】考查动词词义辨析。句意:母亲突然大笑起来,然后流泪,我和妻子与她一起分享她所有的悲伤和喜悦。A. shared分享;B. discussed讨论;C. remembered记住;D. found发现。根据上文“Mother burst into laughter, and then tears”可知,母亲一下明白了我对她的爱,她所受过的再多的苦也是值得的,这让她悲喜交加,所以此时我和妻子陪着她,一起分享她所有的悲伤和喜悦。故选A项。第二节(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词

    23、,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Not everyone will enjoy every sport. It will take time to find a sport that plays to your strengths. However, if enough time _11_(spend), youll be able to find what fits your individual needs sooner or later. And once you find _12_, there are many benefits. Youll be a part

    24、of a supportive community, youll be building your _13_(confident), youll be exercising your body, and youll be helping your mind, not to mention having fun.【答案】11. is spent 12. it 13. confidence【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了每个人需要找到自己适合的运动,这样才会建立自己的信心,起到锻炼身体的作用。【11题详解】考查时态语态。句意:然而,如果花足够的时间,你迟早会找到适合你个人需要的东西。

    25、分析句子结构可知,空处为if条件状语从句的谓语动词,主句用了一般将来时,从句用一般现在时态表将来。主语和谓语动词之间为被动关系,所以空处用一般现在时态的被动语态。主语为不可数名词。故填is spent。【12题详解】考查代词。句意:一旦你找到了它,就会有很多好处。空处指代前面适合自己的那项运动(what fits your individual needs),作find的宾语,所以用it。故填it。【13题详解】考查名词。句意:你将建立信心。根据空前的your可知,空处需要名词,作宾语。confidence为不可数名词“自信”。故填confidence。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给

    26、提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Mangzhong, _14_ Chinese people also call Grain in Ear, arrives around June 6th. When Grain in Ear begins to arrive, it is usually accompanied by a period of heavy rainfall. During this period, _15_ rainy season begins along the middle and lower areas of the

    27、 Yangtze River. There are more rainy days and rainfalls with lower temperature, during which the “plum rain (梅雨)” season begins. The “plum rain” is named _16_ the ripe plums of this season in southern areas of the Yangtze River. Whats more, things get mildewed (发霉的) easily during this period, so it

    28、is called “Mei Yu”.【答案】14. which 15. the 16. after【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了中国24节气之一芒种。【14题详解】考查定语从句。句意:芒种,中国人也称之为谷物颗粒饱满之时,大约在6月6日左右来到。分析句子结构可知,空格处引导非限制性定语从句,先行词Mangzhong(芒种)指物,它在从句中作call宾语,因此使用关系代词which引导定语从句。故填which。【15题详解】考查冠词。句意:在此期间,长江中下游地区开始进入雨季。此处为特指意义,表示“雨季”,应该使用定冠词。故填the。【16题详解】考查固定短语。句意:“梅雨”得名于

    29、江南这个季节成熟的梅子。此处为固定短语be named after:以命名。故填after。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Amsterdam has become very popular with cyclists because of the convenience for bicycles. In the 1960s, a group of cycling fans came up with an idea _17_(make) Amsterdam the city of bikes. Peo

    30、ple had hundreds of bicycles _18_(paint) white and anyone was allowed to take them. They were hopeful that this would save energy, reduce pollution and provide free public transport. However, thieves stole them all. In 1999, the “white bikes” returned with a computer _19_(track) system to record the

    31、ir every move. It worked this time. Nowadays people can enjoy clean air and easy transport in central Amsterdam and bike-sharing is gaining favors across the globe. In China, many people are devoting _20_(them) to solving problems so that people can enjoy the benefits of shared-bikes.【答案】17. to make

    32、 18. painted 19. tracking 20. themselves【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了Amsterdam自行车便利的发展历史。【17题详解】考查非谓语动词。句意:20世纪60年代,一群自行车爱好者想出了一个主意,让阿姆斯特丹成为自行车之城。分析句子结构可知,make在此处作非谓语动词,结合句意,应该用不定式作目的状语。故填to make。【18题详解】考查非谓语动词。句意:人们把数百辆自行车漆成白色,任何人都可以骑。分析句子结构可知,paint在此处作非谓语动词,与逻辑主语bicycles是被动关系,应该用过去分词形式作宾补。故填painted。【19题详解

    33、】考查动名词。句意:1999年,这些“白色自行车”带着电脑跟踪系统回来了,记录下它们的一举一动。分析句子结构可知,此处应用动名词tracking修饰名词systerm,表示该系统的功能,tracking system“追踪系统”。故填tracking。【20题详解】考查人称代词。句意:在中国,许多人致力于解决问题,这样人们就可以享受共享单车带来的好处。分析句子可知,devote oneself to是固定搭配,表示“致力于”。故填themselves。第三部分:阅读理解(共20分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。(共10小题;每小题2分

    34、,共20分)AVincent van Gogh: His Life in Art, March 10-June 27, 2022The MFAH (The Museum of Fine Arts, Houston) is the only place for the exhibition Vincent van Gogh: His Life in Art. It brings together more than 50 masterworks by Van Gogh and follows him through four key stages of his career, from earl

    35、y sketches (草图) to final paintings.Few artists leave behind as complete a diary of life and work as Van Gogh. The exhibition highlights the artistes early years in the Netherlands; his impressive period in Paris; his search for light and color and his exploration of nature in the South of France.The

    36、 exhibition displays portraits and landscapes mainly from the collections of the Van Gogh Museum in Amsterdam.Frequently Asked QuestionsHow can I buy tickets?Visitors can buy tickets in advance online or on the day of your visit. Tickets are available for purchase at any admissions desk on a first-c

    37、ome, first-served basis and may sell out quickly.How can I find out if tickets are still available?Follow MFAH on Twitter for updates about ticket sales. Signs are also posted on-site at the Museum.I am an MFAH member. Do I get tickets?Yes, members still receive free tickets, plus shop and parking d

    38、iscounts, based on level of membership, on a first-come, first-served basis. Not a member? Join today! (click here)What should I expect if I get tickets?While youre here, the MFAH offers many things to see and do. Pick up a daily schedule of programs and events and explore all the other decorations

    39、and exhibitions for free.Audio tourThe optional audio tour provides a deeper exploration of selected works of art with the service in both English and Spanish. Included in the ticket price, based on availability. Audio-tour players are located at the exhibition entrance.MFAH Gallery Experience: Van

    40、Gogh Up CloseTickets include Museum general admission and entry to Van Gogh Up Close. Be sure to stop by the companion display Van Gogh Up Close nearby! It is an immersive, family friendly experience filled with art-making activities, photo-ops, and interactive fun.21. According to the first three p

    41、aragraphs, the exhibition _.A. displays more than 50 works of Vincent van GoghB. is the first to display Van Goghs diary of life and workC. gives more attention to Van Goghs late years in NetherlandsD. shows the works mainly from the Van Gogh Museum in Paris22. To make sure of getting a ticket, visi

    42、tors had better _.A. reserve it on TwitterB. buy it online in advanceC. purchase it at the entranceD. book it at the admission desk23. The main purpose of this passage is to _.A. attract more people for membershipB. introduce a newly-opened museumC. display Van Goghs paintingsD. promote an art exhib

    43、ition【答案】21. A 22. B 23. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了休斯顿美术博物馆举办的“文森特梵高:他的艺术生活”展,并介绍了购票和参观信息。【21题详解】细节理解题。根据第一段中“It brings together more than 50 masterworks by Van Gogh and follows him through four key stages of his career, from early sketches (草图) to final paintings.(它汇集了梵高的50多幅杰作,跟踪他职业生涯的四个关键阶段,从早期的草图到最

    44、后的画作)”可知,休斯顿美术博物馆展出了50多幅文森特梵高的作品。故选A项。【22题详解】推理判断题。根据Frequently Asked Questions部分中“Visitors can buy tickets in advance online or on the day of your visit. Tickets are available for purchase at any admissions desk on a first-come, first-served basis and may sell out quickly.(游客可以在网上提前购票,也可以在参观当日购票。门票

    45、可在任何售票处购买,先到先得,可能很快售罄)”可推知,为了确保能买到票,游客最好提前在网上购买。故选B项。【23题详解】推理判断题。通读全文,文章介绍了休斯顿美术博物馆举办的“文森特梵高:他的艺术生活”艺术展,并介绍了购票和参观信息,因此本文的目的是为艺术展作推广和宣传。故选D项。BIn December 2004, as a new professional photographer, I began to work on a project about communities who live on the sea in southeast Asia.I went out to sea w

    46、ith them regularly. On the morning of 26 December, I was due to set out with a group of six fishermen in a small boat. It was about 8 am, and the sea looked different. The water was totally still. I could tell from the way the fishermen were behaving that something wasnt right. They seemed to be dis

    47、cussing whether or not we should set off, but the eldest, who operated the boat, gave the go-ahead order.About 20 minutes later, one of the fishermen pointed to a small white spot far in the distance. It looked like a football. It was getting bigger and bigger very quickly. We had no idea that this

    48、was a tsunami wave speeding through the ocean like a tornado (龙卷风).With a big wave, you would usually try to get as far out as possible into the open sea. The deeper the water, the weaker the wave. But we werent far enough out to be safe, nor close enough to the shore to make it back before the wave

    49、 would hit the land. We were trapped.When I realized that the fishermen, who were born on the sea, were afraid, I began to feel really scared. At some point the elder took control. No one panicked or screamed. The captain told the six of us where to sit, so we would balance out the boat.I was sittin

    50、g on one of the benches in the middle, with my back facing the five-to-seven-meter-high wave. I took hold of my seat firmly, closed my eyes and said goodbye to the world, my family and friends, in my mind.Suddenly there was a huge noise and a sudden movement. The wave had hit the boat, but in the ve

    51、ry second of impact, the incredibly skilled captain got it right. He managed to sail up and on to the wave. Then the boat glided (滑动) from the tip of the wave down behind it, into safe waters. He had saved us all.Surviving gave me a deep understanding of how short life can be. Ive been going back to

    52、 southeast Asia almost every year to thank the people who saved my life.24. Before setting out to the sea, the author and the fishermen _.A. talked about the routeB. felt something unusualC. predicted a coming tsunamiD. made insufficient preparations25. What can we learn about the author from the st

    53、ory?A. It was his first time to explore the sea.B. He felt scared because of his inexperience.C. He thought he would die from the tsunami.D. He was confident that all on board would survive.26. Which of the following words can best describe the captain?A. Kind and determined.B. Smart and generous.C.

    54、 Calm and skillful.D. Brave and honest.【答案】24. B 25. C 26. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述作者和渔民们一起在船长的指导下脱险于海啸的故事。【24题详解】细节理解题。根据第二段“They seemed to be discussing whether or not we should set off, but the eldest, who operated the boat, gave the go-ahead order.”(从渔民们的行为方式我可以判断出有什么不对。他们似乎在讨论我们是否应该出发,但操纵船的老大下达了前进

    55、的命令)可知,在出海前他们已经察觉有点不对劲。故选B。【25题详解】细节理解题。根据倒数第三段“ I took hold of my seat firmly, closed my eyes and said goodbye to the world, my family and friends, in my mind.”(我紧紧地抓住我的座位,闭上眼睛,在脑海里对这个世界、我的家人和朋友说再见)可知,当时作者以为他会在此次海啸中死亡。故选C。【26题详解】推理判断题。根据第五段“At some point the elder took control. No one panicked or s

    56、creamed.The captain told the six of us where to sit, so we would balance out the boat. ”(在某种程度上,长者控制了局面。没有人恐慌或尖叫。船长告诉我们六个人该坐在哪里,这样我们就可以平衡船了)以及倒数第二段“The wave had hit the boat, but in the very second of impact, the incredibly skilled captain got it right. ”(海浪击中了船,但就在撞击的那一秒钟,这位技术高超的船长就把事情做好了)可知,船长既有经验

    57、又很冷静。故选C。CThe Mozart in the MachineSometime in the coming decades, an external system that collects and analyzes biometric data (生物特征数据) will probably be able to understand whats going on in my body and in my brain much better than me. What will it do to art? Will art remain humanitys last line of d

    58、efense against the rise of the all-knowing algorithms (算法)?In the modem world art is usually associated with human emotions. We tend to think that artists are controlling internal psychological forces, and that the whole purpose of art is to connect us with our emotions or to inspire in us some new

    59、feeling. Consequently, when we come to evaluate art, we tend to judge it by its emotional impact and to believe that beauty is in the eye of the beholder.In 1952, the composer John Cage composed a musical piece 433 This piece consists of 4 minutes and 33 seconds during which no instrument plays anyt

    60、hing. The piece encourages the audience to observe their inner experiences in order to examine what music is and what we expect of it. The message is that it is our own expectations and emotions that define music.If art is defined by human emotions, what might happen once external algorithms are abl

    61、e to understand and manipulate human emotions better than Shakespeare, Picasso or Lennon? After all, emotions are not some mysterious forces they are a biochemical process. Therefore, given enough biometric data and enough computing power, it might be possible to hack (入侵) love, hate, boredom and jo

    62、y.Of all forms of art, music is probably the most sensitive to Big Data analysis, because the inputs are the mathematical patterns of soundwaves, and the outputs are the electrochemical signals. Allow a learning machine to go over millions of musical experiences, and it will learn how particular inp

    63、uts result in particular outputs.Therefore, in the long run, algorithms may learn how to compose entire tunes, playing on human emotions as if they were a piano keyboard. Using your personal biometric data, the algorithms could even produce personalized melodies, which you alone in the entire world

    64、would appreciate.Will this result in great art? That depends on the definition of art. If beauty is indeed in the ears of their listener, then biometric algorithms stand a chance of producing the best art in history. If art is about something deeper than human emotions, biometric algorithms might no

    65、t make very good artists. But nor would most humans. In order to enter the art market, algorithms wont have to begin by straight away beating Beethoven. It is enough if they outperform Justin Bieber.27. The author mentions the musical piece 433” to _.A. discuss the effect of silence in a musical pie

    66、ceB. emphasize its emotional impact on the audienceC. show the significance of emotions in defining musicD. encourage the audience to observe their inner experiences28. What does the underlined word “manipulate” in Paragraph 4 mean?A. Influence.B. Cover.C. Present.D. Appreciate.29. What can we learn

    67、 from this passage?A. Computers will take the place of artists one day.B. Human emotions are much more than biochemical signals.C. Art is the final wall of humanity against the all-knowing algorithms.D. Personalized music may be available for people to enjoy in the future.30. What is the authors att

    68、itude towards the future of algorithms music?A. Uncertain.B. Pessimistic.C. Confused.D. Positive.【答案】27. C 28. A 29. D 30. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章分析了生物识别算法的崛起对可能给艺术创作带来的影响。【27题详解】推理判断题。根据第一段“Consequently, when we come to evaluate art, we tend to judge it by its emotional impact and to believe that beau

    69、ty is in the eye of the beholder.(因此,当我们评价艺术时,我们倾向于根据它的情感影响来判断它,并相信美在观者的眼中)”和第二段中“This piece consists of 4 minutes and 33 seconds during which no instrument plays anything. The piece encourages the audience to observe their inner experiences in order to examine what music is and what we expect of it

    70、. The message is that it is our own expectations and emotions that define music.(这首曲子时长4分33秒,在这段时间内没有任何乐器演奏。这首曲子鼓励观众观察他们的内心体验,从而审视音乐是什么,以及我们对音乐的期待。它要传递的信息是我们的期望和情感定义了音乐)”可推知,作者提及433”这首曲子的目的是为了用事例来证明情感在定义音乐中的重要作用。故选C项。【28题详解】词句猜测题。根据划线词后“better than Shakespeare, Picasso or Lennon(比莎士比亚、毕加索和列侬更好)”可知,句

    71、中把外部算法与著名艺术家进行比较,结合上文内容和划线词前动词understand可推知,句中比较了外部算法与艺术家对人类情绪的“理解和影响”,结合选项,划线词manipulate在句中与influence同义。故选A项。【29题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Therefore, in the long run, algorithms may learn how to compose entire tunes, playing on human emotions as if they were a piano keyboard. Using your personal biometric

    72、data, the algorithms could even produce personalized melodies, which you alone in the entire world would appreciate.(因此,从长远来看,算法可能会学会如何创作完整的曲调,就像弹钢琴键盘一样根据人类的情感演奏。利用你的个人生物特征数据,算法甚至可以产生个性化的旋律,只有你一个人会欣赏)”可推知,在未来人们可能会欣赏到个性化的音乐。故选D项。【30题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Therefore, in the long run, algorithms may learn h

    73、ow to compose entire tunes, playing on human emotions as if they were a piano keyboard.”(因此,从长远来看,算法可能会学会如何创作完整的曲调,就像弹钢琴键盘一样根据人类的情感演奏。)和倒数第一段中“ If art is about something deeper than human emotions, biometric algorithms might not make very good artists. But nor would most humans. ”(如果艺术是关于比人类情感更深层次的东

    74、西,那么生物识别算法可能不会成为非常好的艺术家。但大多数人也不会。)可知作者对于算法音乐包邮积极的态度。故选D。第四部分:书面表达(共两节,30分)第一节(共4小题;第47、48、49小题各2分,第50小题4分,共10分)阅读下面短文,根据题目要求回答问题。We often hear about the negative aspects of anxiety, but could there be any advantages or benefits that come from living with anxiety? Anxiety is a feeling that is often c

    75、haracterized by intense fear and worry.Many individuals with anxiety describe it as a feeling of nervousness and fear that can be distracting and all-consuming. It is typically experienced on many levels, affecting ones emotions and leading to uncomfortable physical sensations, and negative thoughts

    76、. However, have you ever considered some of the possible positive effects that may come with having anxiety? Scientists have learned that some degree of stress or anxiety isnt necessarily a bad thing. Good stress, something now referred to as eustress, keeps us motivated and excited about life. It a

    77、ppears that some degree of anxiety may have similar “silver linings”.Anxiety may be just the warning sign you need to bring awareness to your current situation and make some necessary changes in your life. For example, you may find that you have a friendship that is no longer working, or perhaps you

    78、r job is causing a great deal of stress. Your anxiety can be difficult to manage, but exploring and coping with your anxiety can be a real opportunity for self-growth.Anxiety may help you feel more motivated and prepared when faced with challenges. Research has shown that students and athletes who e

    79、xperienced some anxiety actually performed better on tests or in competitive sports. For instance, perhaps your anxiety assists you in putting extra effort into work or personal tasks, making a good impression, or moving towards your goals.People who have dealt with anxiety may be more sympathetic a

    80、nd understanding to the problems that others face. Having gone through personal struggles yourself, you may be more sensitive, loving, and accepting when friends and family members are dealing with personal challenges.Even though there can be some potential benefits to experiencing anxiety, it is wo

    81、rthwhile to point that it can also become a real hindrance to many aspects of your life. If anxiety is preventing you from living the life you desire, then it may be time to get professional help.31. What is anxiety according to the passage?32. What can eustress do to us?33. Please decide which part

    82、 is false in the following statement, then underline it and explain why.Research has shown that students with some anxiety are sure to perform worse on tests.34. How will you deal with anxiety in your life? (In about 40 words)【答案】31. Anxiety is a feeling that is often characterized by intense fear a

    83、nd worry. 32. Eustress keeps us motivated and excited about life. 33. Research has shown that students with some anxiety are sure to perform worse on tests. Because students and athletes who experienced some anxiety actually performed better on tests or in competitive sports. 34. In our daily life w

    84、e can deal with high-pressure situations by accommodating more or removing the volume that was creating the most pressure. For example, when I feel stressed, I will go running to release the pressure in this way.【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了焦虑的一些症状以及对人正反面的影响。【31题详解】考查细节理解。根据第一段中“Anxiety is a feeling that

    85、is often characterized by intense fear and worry.(焦虑是一种以强烈的恐惧和担忧为特征的感觉)”可知,焦虑是一种以强烈的恐惧和担忧为特征的感觉。故答案为Anxiety is a feeling that is often characterized by intense fear and worry.【32题详解】考查细节理解。根据第二段中“Good stress, something now referred to as eustress, keeps us motivated and excited about life. It appear

    86、s that some degree of anxiety may have similar “silver linings”.(好的压力,现在被称为正面压力,让我们对生活充满动力和激情。某种程度的焦虑似乎也有类似的“一线希望”)”可知,正面压力让我们对生活充满动力和激情。故答案为Eustress keeps us motivated and excited about life.【33题详解】考查推理判断。根据倒数第三段中“Anxiety may help you feel more motivated and prepared when faced with challenges. Res

    87、earch has shown that students and athletes who experienced some anxiety actually performed better on tests or in competitive sports.(在面对挑战时,焦虑会让你更有动力,更有准备。研究表明,经历某种焦虑的学生和运动员实际上在考试或竞技运动中表现得更好)”可知,错误部分为“students with some anxiety are sure to perform worse on tests”,因为经历过焦虑的学生实际上在测试中表现得更好。故答案为Research

    88、has shown that students with some anxiety are sure to perform worse on tests. Because students who experienced some anxiety actually performed better on tests.【34题详解】开放性题目,言之有理即可。题干:你将如何处理生活中的焦虑?可回答:在我们的日常生活中,我们可以通过容纳更多或移除产生最大压力的体积来处理焦虑。例如,当我感到焦虑的时候,我会去跑步,用这种方式来释放压力。故答案为In our daily life we can deal

    89、 with anxiety by accommodating more or removing the volume that was creating the most pressure. For example, when I feel anxious, I will go running to release the pressure in this way.第二节(20分)35. 假设你是红星中学高一学生李华。你的英国好友Jim正在学习汉语。他感觉汉语很难掌握,来邮件希望你提供帮助。请你给他回复一封邮件,内容包括:1.表示理解;2.提出建议。注意:1.词数100左右;2.开头和结尾已给

    90、出,不计入总词数。Dear Jim, _Yours, Li Hua【答案】Dear Jim,I am sorry to hear that you have difficulty in learning Chinese. I hope that the unexpected failure will not let you down, for I have still been amazed by the excellent Chinese you spoke when we first met.As we all know, language learning is never an eas

    91、y task, but needs great efforts and patience. Personally, I think youd better pay close attention to the formal use of Chinese words and expressions, which really counts. Meanwhile, you may as well read as many Chinese materials as you can. More importantly, you should learn from the mistakes that y

    92、ou have made. Anyway, youve already made great progress in your learning of Chinese.I would be happy if my suggestions can be of use to you.Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。假设你是红星中学高一学生李华。你的英国好友Jim正在学习汉语。他感觉汉语很难掌握,来邮件希望你提供帮助。请你给他回复一封邮件。详解】1.词汇积累惊讶的:amazedastonished同时:MeanwhileIn the meantime重要:countm

    93、atter建议:suggestionadvice2.句式拓展简单句变复合句原句:Meanwhile, you may as well read as many Chinese materials as you can.拓展句:Meanwhile, you may as well read as many Chinese materials as you can, which will help you make great progress.【点睛】【高分句型1】As we all know, language learning is never an easy task, but needs great efforts and patience.(运用了as引导的非限制性定语从句)【高分句型2】Personally, I think youd better pay close attention to the formal use of Chinese words and expressions, which really counts.(运用了which引导的非限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:北京市海淀区2021-2022学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444365.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1