北京市海淀区2021届高三上学期期末质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市海淀区2021届高三上学期期末质量检测英语试题 WORD版含解析 北京市 海淀区 2021 届高三上 学期 期末 质量 检测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、海淀区2020-2021学年第一学期期末练习高三英语本试卷共8页,100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题纸上,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题纸一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节 完形填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。Brittany was having one of those days when things just kept going wrong. She was tired and stressed as she left f
2、ootball practice with all three of her kids. With everyone worn out from the busy day, Brittany decided to _1_ dinner from the McDonalds on their way home. Wyatt was the teenager working there who took her _2_ that day.As Brittany pulled up to the drive-through window to pay, all her kids were cryin
3、g for one reason or another. And thats when it _3_ Brittany: Shed left her purse at home.She looked at the young man with tears in eyes just from being _4_ and annoyed and said, “I am so sorry but I have to cancel that order. I left my purse at home when we went to football tonight.”Before Brittany
4、could say anything, Wyatt pulled out his wallet, swiped his card, and paid for the meal. As a teenager working at McDonalds, Wyatt probably doesnt _5_ much. Yet, he firmly declined all of Brittanys _6_ to return and pay him back.While Wyatt _7_ shrugged off what he did, Brittany knew this is just th
5、e kind of hope our world needs right now. So, she snapped a quick photo and shared her story on social media.“I just want his parents to know how KIND & COMPASSIONATE their son was tonight! He made me realize this is exactly what we parents are trying to do_8_ great humans,” she wrote.After connecti
6、ng with Wyatts mom, Brittany discovered Wyatt was saving up for a vehicle. So she started a fundraising campaign online to help the teen realize his dream. Strangers from all over the country loved Brittanys story. The humble teenager _9_ and encouraged them. Before long, Brittany collected over $40
7、,000 from the fundraiser!“I dont know how to put it into words because of just how crazy it was,” Wyatt said. “Its just a small act of _10_ and everything blew up and its just amazing to think that something like that can get you this far.”1. A. cookB. haveC. grabD. serve2. A. placeB. wordC. orderD.
8、 bill3. A. hitB. beatC. remindedD. informed4. A. nervousB. gratefulC. scaredD. stressed5. A. makeB. spendC. wasteD. collect6. A. demandsB. promisesC. suggestionsD. invitations7. A. jokinglyB. eagerlyC. humblyD. cautiously8. A. raisingB. protectingC. rememberingD. guiding9. A. trustedB. instructedC.
9、supportedD. inspired10. A. willB. kindnessC. honestyD. courage【答案】1. C 2. C 3. A 4. D 5. A 6. B 7. C 8. A 9. D 10. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。布列塔尼去麦当劳买饭时忘了带钱包,麦当劳的工作人员怀亚特帮她付了钱并且拒绝她还钱,布列塔尼被他的善举所感动。【详解】1.考查动词词义辨析。句意:忙碌了一天,大家都筋疲力尽,布列塔尼决定在回家的路上去麦当劳吃顿饭。A.cook烹饪;B.have有;C.grab吃;D.serve服务。根据 “from the McDonalds”可知,此
10、处是指去麦当劳吃晚饭。grab dinner意为“吃晚饭”。故选C。2.考查名词词义辨析。句意:怀亚特就是那天帮她点单的那个少年。A.place地方; B.word单词; C.order点餐;D.bill账单。根据“working there”可知,怀亚特是麦当劳的工作人员,所以此处是指为她点餐。故选C。3.考查动词词义辨析。句意:就在这时,布列塔尼想到了这件事:她把钱包忘在家里了。A.hit突然想到;B.beat击败;C.reminded提醒;D.informed通知。it hits sb意为“某人想起某事”,此处是指列塔尼想到了她把钱包忘在家里了。故选A。4.考查形容词词义辨析。句意:她看
11、着那个年轻人,眼里噙着泪水,只是因为压力和烦恼,说“对不起,取消订单”。A.nervous紧张的;B.grateful感激的;C.scared害怕的;D.stressed有压力的。前文提到她没有带钱包,且and表明此处应填和annoyed相近的词,所以是“压力大的”。故选D。5.考查动词词义辨析。句意:作为一个在麦当劳工作的青少年,怀亚特可能挣不了多少钱。A.make赚钱;B.spend花时间或金钱;C.waste浪费;D.collect收集。根据“As a teenager working at McDonalds”可知,怀亚特可能挣不了多少钱。故选A。6.考查名词词义辨析。句意:然而,他坚
12、决地拒绝了布列塔尼要他还钱的所有承诺。A.demands要求;B.promises承诺;C.suggestions建议;D.invitations邀请。根据“ return and pay him back.”可知,他坚决地拒绝了布列塔尼要他还钱的所有承诺。故选B。7.考查副词词义辨析。句意:怀亚特谦逊地对他的所作所为并没有多想,而布里特妮知道这正是我们的世界现在需要的希望。A.jokingly开玩笑地;B.eagerly热切地;C.humbly谦逊地; D.cautiously谨慎地。根据后文“The humble teenager”(这位谦逊地青年)可知,怀亚特很谦逊。故选C。8.考查动词
13、词义辨析。句意:他让我意识到这正是我们做父母的努力培养伟大的人。A.raising养育;B.protecting保护;C.remembering记住;D.guiding引导。根据“what we parents are trying to do”以及“great humans”可知,此处是指父母培养伟大的人。故选A。9.考查动词辨词义析。句意:这个谦逊的青年鼓舞和鼓励了他们。A.trusted信任; B.instructed指导;C.supported支持;D.inspired鼓舞。根据“ encourage”可知,此处应用和encourage词义相近的词语,且这个青年的行为让她很感动,所以是
14、“鼓舞”。故选D。10.考查名词词义辨析。句意:这只是一个小小的善举,一切都被放大了,想到这样的事情能让你走到这一步,真是太不可思议了。A.will意愿;B.kindness善意;C.honesty诚实;D.courage勇气。根据前文可知,怀亚特不求回报地帮助了布列塔尼,所以是善举。故选B。第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Seagulls are large and _11_ (noise) birds, commonly seen on b
15、eaches around the world. Many people like to feed them _12_ entertainment. It can be amusing to watch the birds fighting over little pieces of bread or chips. However, when animals get used to being fed by humans, they will lose their fear of them and may become aggressive. Seagulls are not very dan
16、gerous, but they have been known to attack humans, especially people who _13_ (hold) food.【答案】11. noisy 12. for 13. are holding【解析】这是一篇说明文。文章介绍了海鸥和人类的某种关系。【11题详解】考查形容词。句意:海鸥是又大又吵的鸟,常见于世界各地的海滩上。根据空格后的名词birds可知,此处应填形容词和前面形容词large并列作定语修饰名词,noise的形容词形式为noisy,故填noisy。【12题详解】考查介词。句意:许多人喜欢把它们当作娱乐。for“供;适合于
17、”是介词,表示对象、用途等,符合句意。故填for。【13题详解】考查动词时态。句意:但据了解,它们会攻击人类,尤其是那些正拿着食物的人。根据句意可知,此处指那些正在拿着食物的人,应用现在进行时,其结构为be+动词的现在分词,因引导定语从句的关系代词who指代的先行词people为复数概念的名词,主谓一致,故填are holding。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The northwestern coast of California is a very attractive travel desti
18、nation. Increasing numbers of tourists come to this area _14_ (hike) in the redwood forests. As a result, people _15_ (live) in this area are very concerned about the effects of mass tourism. Local residents are worried that if so many tourists keep coming, the natural beauty of the beaches and fore
19、sts _16_ (damage).【答案】14. to hike 15. living 16. will be damaged【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了加利福尼亚的西北海岸是一个非常吸引人的旅游目的地,但当地居民担心过多的游客会破坏自然美景。【14题详解】考查非谓语动词。句意:越来越多的游客来到这一地区在红杉林中徒步旅行。不定式作目的状语。故填to hike。15题详解】考查非谓语动词。句意:因此,生活在这一地区的人们非常关注大众旅游的影响。people与live之间为主动关系,所以用现在分词作定语。故填living。【16题详解】考查时态和语态。句意:当地居民担心,如果这么多游客
20、继续来,海滩和森林的自然美景会被破坏。分析句子可知,if引导的条件从句,从句用一般现在时,主句用将来时。主语natural beauty与damage之间为被动关系,所以用被动语态。故填will be damaged。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The Fault in Our Stars is a novel _17_ (write) by American author John Green. It is his fourth major work, and his _18_ (popular
21、) one so far. The story follows the main character, Hazel Grace, a 16-year-old girl with cancer. She attends a cancer support group, _19_ she meets Gus, a fellow teenage cancer survivor. They quickly become friends and begin _20_ will turn out to be a short but very beautiful romance.【答案】17. written
22、 18. most popular 19. where 20. what【解析】【分析】这是一篇说明文。文章对美国作家约翰格林写的一部小说星运里的错作了详细说明。【详解】1.考查过去分词。句意:星运里的错是美国作家约翰格林写的一部小说。句中已有谓语动词is ,此处用非谓语形式。动词write(写作)和逻辑主语novel(小说)构成被动关系,所以用过去分词作后置定语。故填written。2.考查形容词最高级。句意:这是他的第四部主要作品,也是迄今为止最受欢迎的作品。根据so far可知,此处是指这本小说是他迄今为止最受欢迎的作品,应用最高级形式。故填most popular。3.考查定语从句。句
23、意:她参加了一个癌症互助小组,在那里她遇到了同为青少年癌症幸存者的格斯。关系词指代先行词a cancer support group并在从句中作地点状语,故填where。4.考查名词性从句。句意:他们很快成为了朋友,开始了一段短暂但非常美丽的罗曼史。begin后的宾语从句中缺少主语,且是指事情,所以用what。故填what。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。ASubscription: How It Works MagazineHow It Works is a
24、 science and technology magazine bursting with exciting information about our universe and everything in it. Covering a wide range of topics such as space, nature, science, animals and technology, the magazine is jam-packed with incredible and breathtaking facts ready to excite your wildest curiosit
25、y.What is inside? Global Eye the latest news, developments and events from the world of science and technology Amazing Images each issue is loaded with fantastic cutaways, illustrations and photography Features our in-depth articles explain topics in an exciting and engaging way that everyone can un
26、derstand Brain Dump get the answers to all your burning “how and why” questions in our reader Q&A section How To your guide to fun experiments and projects to try out at homeWhy to subscribe? Big SavingsAs a subscriber, youll enjoy big savings on shop prices and the huge convenience of having every
27、issue delivered hot off the press. There are no hidden costs and all postage and delivery costs are included in our prices. Treat Yourself or Family & FriendsA subscription makes a thoughtful gift for both family and friends straight to their door. This science and technology magazine helps explore
28、the fascinating world around us. Never Miss an IssueYour subscription can be cancelled at any time within 14 days of the date of purchase. All members can manage their subscriptions via our self-service website .Choose your preferred subscription package:Print: $8.93 per issue, $116.00 annually/ 13
29、issuesDigital: $2.20 per issue, $28.00 annually/ 13 issuesPrint + Digital: $9.31 per issue, $121.00 annually/ 13 issuesWhere to read the digital?Your purchase here at can be read on any of the following platforms. You can read here on the website or download the app for your platform, just remember
30、to log in with your Pocketmags username and password.Our promise to you:Best price guarantee: Well refund the difference if you find it cheaper elsewhere.Youre in control: Manage your subscription online via our dedicated self-service site.21. In which part of the magazine can you find instructions
31、on experiments?A. Global Eye.B. Features.C. Brain Dump.D. How To.22. How much should you pay if you make a yearly subscription in print?A. $121.B. $116.C. $28.D. $8.93.23. According to the passage, subscribers of the magazine can _.A. purchase the magazine on the App StoreB. be informed of the lates
32、t news in humanityC. cancel the order within 14 days of its purchaseD. get a full refund if they find it cheaper elsewhere【答案】21. D 22. B 23. C【解析】这一则广告。文章为订阅How It Works杂志做广告。【21题详解】细节理解题。根据What is inside?部分最后一句“How To your guide to fun experiments and projects to try out at home”可知,如何引导你在家里尝试有趣的实验
33、和项目。由此可知,在How To部分可以找到实验指导。故选D。【22题详解】细节理解题。根据Choose your preferred subscription package部分“Print: $8.93 per issue, $116.00 annually/ 13 issues”可知,印刷版:每期$8.93,每年$116.00,共13期。由此可知,订阅一年需要付116美元。故选B。【23题详解】细节理解题。根据Why to subscribe?部分Never Miss an Issue部分的第一句“Your subscription can be cancelled at any tim
34、e within 14 days of the date of purchase.”可知,你的订阅可在购买之日起14天内随时取消。由此可知,该杂志的订阅者可以在购买后14天内取消订单。故选C。BMany people have felt isolated and afraid during the pandemic this year, and the Weber family is no different. But 11-year-old Emerson Weber has a hobby that has turned into a remarkable antidote. Emerso
35、n writes letters lots of letters. One day last spring, she even wrote to Doug, her mail carrier. “I want to thank you for taking my letters and delivering them,” she said. “You are very important to me.”In no time at all, Emersons simple thank-you note was shared around the United States Postal Serv
36、ice (USPS). Many of the workers who read it wrote her back. Her father was so moved by the response that he took to Twitter to share his appreciation for the outpouring of love.“Emerson, my 11-year-old, is on a bit of a wild ride with the USPS and our local mail carrier, Doug.” The next day after Em
37、erson gave Doug the letter, a package arrived with two letters. Doug had shared Emersons letter with his supervisor, Sara, and they both wanted to share how touched they were.The next week, they got a letter addressed to “Mr. and Mrs. Weber”. It seemed that Sara had shared Emersons note as a “Token
38、of Thanks” in the internal USPS newsletter, and there were postal folks that wanted to thank her.That day, the family saw Doug getting out of the truck with two BOXES of letters from around the country. These letters were so deeply human. They were filled with family, pets, hobbies, community, and a
39、n overwhelming sense of kindness.But there was something more in these letters. People felt seen some for the first time in a long time. “I work alone in a small rural post office .” “My kids all live far away .” “Not a lot of people think about how hard we work .”One wrote, “I cant tell you how muc
40、h it means to read your letter .”With dozens of new pen pals, Emerson did what she does best.She wrote.She acknowledged that there WERE a lot of letters, but she read them all.“Im not sharing this because Im a proud dad,” her father wrote on Twitter. “Im sharing it because it is relatively easy, if
41、we take the time, to give others the one thing they need to be well human connection. Emerson does this boldly. Her lesson to me was simple: Its the small things that matter most.”Send a letter. Make a call. Take a step of boldness. For yourself or for others.24. Mr. Weber shared Emersons story on T
42、witter because _.A. he was moved by the readers responseB. he wanted more people to read the letterC. he took great pride in being Emersons fatherD. he was thankful to Doug for delivering letters25. What do the letters in the passage symbolize?A. A sense of community.B. The company of family.C. A bo
43、nd between people.D. The outpouring of courage.26. Which of the following words can best describe Emerson?A. Selfless and patient.B. Smart and mature.C. Determined and proud.D. Loving and grateful.【答案】24. A 25. C 26. D【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了在流感大流行期间,许多人都感到孤独害怕的时候,Emerson Weber用写信的方式给人们传递温暖和力量。【24题详解】细节理解题
44、。根据第二段中“Her father was so moved by the response that he took to Twitter to share his appreciation for the outpouring of love.(她的父亲被这些回复深深打动,他在推特上分享了他对这份爱的感激之情)”可知,Mr. Weber在推特上分享Emerson的故事是因为被读者的回复打动了。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据本文第一句“Many people have felt isolated and afraid during the pandemic this year,
45、and the Weber family is no different. (在今年的流感大流行期间,许多人感到孤立和害怕,Weber一家也不例外)”以及后文Emerson的行动可知,Emerson用写信的方式让人们在流感的孤立害怕时期感到了人与人之间的温暖,再根据最后一段Emerson的父亲在推特上所说“Im sharing it because it is relatively easy, if we take the time, to give others the one thing they need to be well human connection. (我分享它是因为,如果我
46、们花时间,给别人他们所需要的东西是相对容易的那就是良好的人际关系)”可推知,这些信就是人与人之间的联系纽带。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据第一段中Emerson 信中所说的“I want to thank you for taking my letters and delivering them(我想感谢你收下我的信并把它们寄出去)”和后文所说他的感谢信被广泛分享,以及他写的那么多信给人们送去关心和温暖可知,Emerson是个充满爱心和感恩心的孩子。故选D项。CWhat does it mean to live a good life? This question has been
47、debated for centuries. In the field of psychology, two main concepts of the good life have been quite popular: A happy life full of pleasure and positive emotions, and a meaningful life full of purpose and sacrifice. But what if these arent the only options?In recent years a long-neglected version o
48、f the good life has been receiving greater attention: the psychologically rich life. It is full of complex mental engagement, a wide range of intense and deep emotions, and diverse, novel, surprising and interesting experiences. Sometimes they are neither pleasant nor meaningful. However, they are r
49、arely boring or monotonous.After all, both happy and meaningful lives can become monotonous and repetitive. A person with a steady office job, married with children, may be satisfied and find his or her life meaningful and still be bored. Also, the psychologically rich life doesnt necessarily involv
50、e economic richness. For instance, consider Hesses character Goldmund, who has no money but pursues the life of a free spirit.Research has found psychological richness is related to, but partially distinct from, both happy and meaningful lives. Psychological richness is related with openness to expe
51、rience and experiencing both positive and negative emotions more intensely. But is the psychologically rich life one that people actually want?In a new study, Oishi and his colleagues asked people in nine countries the degree to which they value a psychologically rich life, a happy life and a meanin
52、gful life. They found many peoples self-described ideal lives involve psychological richness. When forced to choose a life, however, the majority chose a happy life and a meaningful life. Even so, a minority of people still favored the psychologically rich life, ranging from 6.7% in Singapore to 16.
53、8% in Germany.These numbers went up when the desire for a psychologically rich life was measured indirectly. To understand what a person wishes their lives might have been, it is important to explore what people wish they had avoided in their lives. When asked what they regret most and whether undoi
54、ng this event would have made their lives happier, more meaningful or psychologically richer, about 28% of Americans said undoing the regrettable event would have made their lives psychologically richer.These findings suggest that while most people strive to be happy and have meaning in their lives,
55、 a sizable number of people are content merely living a psychologically rich existence.As Oishi and his colleagues conclude “We believe that taking the psychologically rich life seriously will deepen and enrich our understanding of well-being.” At the end of the day, there is no one singularly accep
56、table path to the good life. You have to find a path that works best for you.27. According to the passage, the psychologically rich life _.A. means living a luxurious lifeB. involves various intense emotionsC. combines pleasure with purposeD. emphasizes openness and repetition28. What does Oishis re
57、search indicate?A. The Germans prefer psychological richness to a happy life.B. Undoing regrettable events has enriched many peoples lives.C. A hidden desire for psychological richness exists among some people.D. People with psychological richness tend to describe their lives as ideal.29. We can lea
58、rn from the passage that _.A. purpose outweighs pleasure in terms of significanceB. the choice of a good life differs from person to personC. a positive mindset helps us understand our well-beingD. we should never be content and always strive for the best30. What is the main purpose of the article?A
59、. To compare different concepts of a good life.B. To explain how to live a psychologically rich life.C. To persuade people to attain psychological richness.D. To draw attention to a less familiar version of a good life.【答案】27. B 28. C 29. B 30. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章提出除了传统观念的好的生活之外,另一种好生活心理丰富的生活应该得到关注。
60、【详解】1.细节理解题。根据第二段第二句“It is full of complex mental engagement, a wide range of intense and deep emotions, and diverse, novel, surprising and interesting experiences.”(它充满了复杂的心理参与,广泛的强烈和深刻的情感,以及多样的、新奇的、惊奇的和有趣的体验。)可知,心理丰富的生活包含了各种强烈的情感。故选B。2.细节理解题。根据倒第二段“These findings suggest that while most people str
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
